POsao-Popis stanovnistva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
max mad

#701 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by max mad »

Ljudi obavezno prije nego sto pocnete slusati predavanja pitajte za novac. Kako ce vam biti placena obuka, kako putni troskovi itd. Nas su prevarili na obuci za instruktore, ljudima za prevoz platili samo 2eura, a ljudi vozare preko 40km, dnevno potrose 20KM za prevoz. Agencija je potrosila pare najvjerovatnije, tako da vise nema za ucesnike u popisu. Dobro se informisite,znam da svakom mnogo znaci da nesto zaradi,svi smo uglavnom nezaposlene osobe. Mogli bi na kraju da vise potrosite nego sto zaradite.
lozze

#702 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by lozze »

max mad wrote:Ljudi obavezno prije nego sto pocnete slusati predavanja pitajte za novac. Kako ce vam biti placena obuka, kako putni troskovi itd. Nas su prevarili na obuci za instruktore, ljudima za prevoz platili samo 2eura, a ljudi vozare preko 40km, dnevno potrose 20KM za prevoz. Agencija je potrosila pare najvjerovatnije, tako da vise nema za ucesnike u popisu. Dobro se informisite,znam da svakom mnogo znaci da nesto zaradi,svi smo uglavnom nezaposlene osobe. Mogli bi na kraju da vise potrosite nego sto zaradite.
Obavezno pitajte za novac, instruktori su placeni 2 eura po danu, a morate 8 sati sjediti i slusati nas instruktore kako vas trpamo podacima koji nisu tako bitni, a po agendi koju dobijemo moramo sa vama to sve preci. Nama je instruktorica rekla da cemo potpisati ugovor 500KM, tako da cete vi dobiti vjerovatno manje. U centru,popisivac ce u prosjeku obici ( po mojoj racunici) oko 85 domacinstava, i ako uzmemo u prosjeku da u jednom domacinstvu im 2-3 osobe, zarada ce biti 300-350KM..popis bi trebao biti gotov za 7-8 dana, tako da kad se uzme u obzir, 12-13 dana rada (obuka+popisivanje), nije losa zarada za nas koji ne radimo. S tim da ce instruktori raditi 5 dana duze zbog obuke + obucavanja popisivaca...Kod nas u centru je odustalo u toku obuke troje, zbog slabog placanja obucavanja popisivaca, jer 2 eura za 8 sati rada je cirkus...

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
SSemir

#703 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by SSemir »

moja prica o samaranju je bila odgovor na pricu o samaranju od ovog lika:
6saturn6 wrote:mislim bit ce onih isprepadanih malih snobova kojima ces moci pricati tu pricu, fol ''smijenit cu te''..

kako ces slatko samar dobit ako pogresnom uputis pogresan pogled, mišu mahalski

koji vam kurac? ovo djeca rade u drugim zemljama, nit se trazi posebno znanje niti sposobnost, zato vas niko nista nije ni pitao na kvazi intervjuu.. joj sramote od drzave i naroda
Potočna pastrmka

#704 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Potočna pastrmka »

DON_eARL wrote:
bordo gandalf wrote:Jel treba predati broj racuna sa izvoda ili samo karticu banke kopirati?
- Kandidati su obavezni na dan početka obuke dostaviti broj aktivnog tekućeg računa i naziv banke kod koje je račun otvoren.

Broj transakcijskog računa sa izvoda treba. :) (Pretpostavljam onaj od 16 cifara.)

Zna li neko gdje se održava obuka na Ilidži?
Ma ja kopija računa treba, i tu ti izbace i brojeve i ime banke na jednom listu.
DON_eARL

#705 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by DON_eARL »

Preuzet materijal za obuku danas, smjestiše me u susjednu mjesnu zajednicu, pa nije pretjerano daleko. :D

Da li lokacija obuke igra ikakvu ulogu u raspoređivanju popisivača tokom popisa?

Preuzetih materijala što se tiče, smijemo li šta šarati po onim popisnicama, ili moramo čekati ponedjeljak? :-D
perfect_guy

#706 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by perfect_guy »

je li iko iz Novog Sarajeva obavješten?
Potočna pastrmka

#707 Re: POsao-Popis stanovnistva

Juče sam vidio jednu knjigu : Upustvo za instruktore i popisivače, knjiga nekih 100 stranica. Da li to trebamo kupovati i čitati, učiti iz toga, ili je to isto ono što već postoji na netu, onih 170 stranica o svemu za popisivače i instruktore ?

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=54237
Postoji li ovako nešto za Sarajevkse općine ? Da li mi trebamo ikome da se javljamo od 11 do 13 09. ?
Potočna pastrmka

#708 Re: POsao-Popis stanovnistva

DON_eARL wrote:Preuzet materijal za obuku danas, smjestiše me u susjednu mjesnu zajednicu, pa nije pretjerano daleko. :D

Da li lokacija obuke igra ikakvu ulogu u raspoređivanju popisivača tokom popisa?

Preuzetih materijala što se tiče, smijemo li šta šarati po onim popisnicama, ili moramo čekati ponedjeljak? :-D
Tebe zvali jel ?

A jel popisuješ u općini u kojoj živiš ?
Huremika

#709 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Huremika »

lozze wrote:
max mad wrote:Ljudi obavezno prije nego sto pocnete slusati predavanja pitajte za novac. Kako ce vam biti placena obuka, kako putni troskovi itd. Nas su prevarili na obuci za instruktore, ljudima za prevoz platili samo 2eura, a ljudi vozare preko 40km, dnevno potrose 20KM za prevoz. Agencija je potrosila pare najvjerovatnije, tako da vise nema za ucesnike u popisu. Dobro se informisite,znam da svakom mnogo znaci da nesto zaradi,svi smo uglavnom nezaposlene osobe. Mogli bi na kraju da vise potrosite nego sto zaradite.
Obavezno pitajte za novac, instruktori su placeni 2 eura po danu, a morate 8 sati sjediti i slusati nas instruktore kako vas trpamo podacima koji nisu tako bitni, a po agendi koju dobijemo moramo sa vama to sve preci. Nama je instruktorica rekla da cemo potpisati ugovor 500KM, tako da cete vi dobiti vjerovatno manje. U centru,popisivac ce u prosjeku obici ( po mojoj racunici) oko 85 domacinstava, i ako uzmemo u prosjeku da u jednom domacinstvu im 2-3 osobe, zarada ce biti 300-350KM..popis bi trebao biti gotov za 7-8 dana, tako da kad se uzme u obzir, 12-13 dana rada (obuka+popisivanje), nije losa zarada za nas koji ne radimo. S tim da ce instruktori raditi 5 dana duze zbog obuke + obucavanja popisivaca...Kod nas u centru je odustalo u toku obuke troje, zbog slabog placanja obucavanja popisivaca, jer 2 eura za 8 sati rada je cirkus...

Ovo je čista prevara, 2 eura po danu - žalosnooo! Naša instruktorica nije spominjala taj ugovor od 500 KM, već onih 75KM po popisivaču, mada sve je moguće i više me ništa ne može iznenaditi. A da ne spominjem maštanja o 100-150 KM za obuku hahahha koju naša instruktorica nije demantovala. ccc
Potočna pastrmka

#710 Re: POsao-Popis stanovnistva

Nebi me čudilo da dosta ljudi napusti ovo zbog toga što postoji mogućnost ne da zarade nego da odu u minus ?
Potočna pastrmka

#711 Re: POsao-Popis stanovnistva

Kako izgleda taj test za instruktore, koliko traje, to je dakle 5. dan obuke bilo ?
DON_eARL

#712 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by DON_eARL »

Potočna pastrmka wrote:
DON_eARL wrote:Preuzet materijal za obuku danas, smjestiše me u susjednu mjesnu zajednicu, pa nije pretjerano daleko. :D

Tebe zvali jel ?

A jel popisuješ u općini u kojoj živiš ?
Da, jučer dobio poruku, pretpostavljam od instruktora. Uputio me da preuzmem materijal u opštini i tamo mi rekli u kojoj mjesnoj zajednici ću pohađati obuku.

I odgovor na drugo pitanje je pozitivan. :)

Zarade što se tiče, i ja sam stvarno u dilemi, ali je u pitanju siguran prihod. Trošak hrane nema smisla računati, jer realno, radio ili ne, jesti se mora.
Potočna pastrmka

#713 Re: POsao-Popis stanovnistva

Čuj poslali ti poruku, imal vas još da niste dobili poruku ?
Nezz dal da idem u općinu ili da čekam tu poruku ?
SAID5

#714 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by SAID5 »

Ma mutna su to posla, od samog starta

Sent with TPTLK
Huremika

#715 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Huremika »

Potočna pastrmka wrote:Kako izgleda taj test za instruktore, koliko traje, to je dakle 5. dan obuke bilo ?
Test traje 45 min, sastoji se od običnih pitanja i na kraju da kao instruktor ispraviš greške koje je popisivač napravio u Kontrolniku.
DON_eARL

#716 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by DON_eARL »

Potočna pastrmka wrote:Čuj poslali ti poruku, imal vas još da niste dobili poruku ?
Nezz dal da idem u općinu ili da čekam tu poruku ?
Da prvo me zvali sa fiksnog broja, ali mi mobitel bio ugašen, i stigla poruka. :-D

Ja vam savjetujem da kontaktirate vašu opštinu, i vidite gdje zapinje, ipak u ponedjeljak počinje obuka, nema smisla da ne dobijete potrebne informacije i materijal...
Galamdzija

#717 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Galamdzija »

Neće niko otići u minus bez obzira na troškove, mada će zarada biti mala. Obuka se izvodi u čitavoj opštini tako da ovih pet dana trebam svaki dan ili voziti automobil 30ak km ili plaćati autobus plus što valja ponijeti i hranu. Zna li iko da li je išta plaćeno ili se sve plaća iz svog džepa? Ukoliko će popisivač uzimati 300-350km a tom prilikom potrošiti 200km za 5 dana obuke i 15 dana popisivanja (prevoz, mobitel, i hrana jer se više jede kad se radi :) ) onda se možda i ne isplati.

Pametnije im je bilo da su gledali lokacije stanovanja i spram toga slali na obuku u najbliže centre.
popisivac

#718 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by popisivac »

perfect_guy wrote:je li iko iz Novog Sarajeva obavješten?
ja sam iz Novog Sarajeva ali me do sada niko nije kontaktirao.
Valjda i nama budu dali taj materijal prije obuke
Darko12

#719 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Darko12 »

I koliko ce trajati popis, mislim pod efektivnim radom, ne racunajuci obuku?
lozze

#720 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by lozze »

Darko12 wrote:I koliko ce trajati popis, mislim pod efektivnim radom, ne racunajuci obuku?
7-10 dana najvise

Darko12

#721 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Darko12 »

lozze wrote:
Darko12 wrote:I koliko ce trajati popis, mislim pod efektivnim radom, ne racunajuci obuku?
7-10 dana najvise

Hvala :)
Russki

#722 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Russki »

Zna netko tocno koliko se popisivačima plaća?
perfect_guy

#723 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by perfect_guy »

Russki wrote:Zna netko tocno koliko se popisivačima plaća?
1,75 po obrascu za urbana, 1,95 za ruralna područja
agbonlahor

#724 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by agbonlahor »

1. instruktori kao trebaju dobiti 75 km po popisivacu za sav rad koji obavljaju sa njima (6-8 popisivaca 450 - 600 KM)
2. dat ce po 2 eura za svaki dan koji su slusali obuku kao naknada za putne troskove (5 * 2 * 1,955830 = 19,5 KM)
3. svaki dan dobit ce te da jedete trokutino sendvic malu pepsi kolu i kolacica 2 (sve iskreno bezze samo da se potrosi jel je rok trajanja pri kraju) (ova hrana je kao mjesto 5 maraka obrok, al pare nemozete dobiti vec jedite sto imate/dobijete)
4. prica se josh da bi trebalo da popisivci dobiju po 3,5 km kredita za 15 dana, da se javljaju informacije iz prve ruke glavnom stabu i nama posebno( instruktorima)
5. popisivaci u OPCINI CENTAR ce dobiti otpr po 180 lica za popis (nebitno po broju stambenih jedinica) (180 * 1,75 = 315 KM (AL OVO JE U PROSJEKU, NAKO CE DOBITI 50 KM MANJE NEKO 50 KM VISHE ;) ))
6. KNJIGE CE TE DOBITI nista se to ne kupuje (imate 2 knjige po 100njak stranica na latinici cirilici i na hrvatskom jeziku ) knjige se moraju "nauciti" ko sveto pismo, jel mi "odlucujemo" ko ide dalje ko je sposoban raditi ko je KLJAKAV, od vaseg posla zavisi i koliko cemo brzo mi odraditi (pisem pod navodnicima da se nebi neki trsili da samaraju, da se bezze FAMAALIJA ne spominje)
7. sve u svemu posao se obavlja od 1 do 10og po potrebi do 15og, mi instruktori moraamo sve predat cakum pakum od 16og do 20 og NOVEMBRA
8. i da instruktaza sama po sebi je JAAAAAAAAAAAKO dosadna vidjet cete i sami, al je i tako dosta slozena( ne komplikovana ko matematika, vec slozena ima puno sifri i izuzetaka) al ako nista mi INSTRUKTORI smo dobili odrjesene ruke kako da predajemo, dal da vam citamo od A do Z ili samo da vam pojasnimo pojmove uvedemo vas u sifre i onda cisto primjer za primjerom i DRILL-anje do iznemoglosti, i instruktaza ce izgleda MORATI trajati po 8 sati svaki dan

ako neko ima josh kako pitanje nek se javi ;)

SUMA SUMARUM mi instruktori cemo proc 40 sati obuke, 40 sati cemo obucvati, oko 180 sati raditi sa vama i raditi prekovremeno 5 dana + vrijeme koje cemo morati sami naci da ispravljamo sve greske koje VI napravite, tako da nas ispadne oko 300 sati za 450 do 600 KM (ili oko 1,5 - 2 km po satu, zavisi od broja popisivaca)

TAKO DA OVO NIJE UOPSTE NEKA KRADžA
Russki

#725 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Russki »

140+ strana ljudi da nauce u 3-4 dana ko sveto pismo otkad su uzeli knjige + uzmi u obzir da vecina ljudi ima nesto drugo za obaviti (nešto iskrslo il sta vec)...malo je tih 300 km ...

ovo je samo moje misljenje
Post Reply