Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Locked

Na konfuzno popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje" izjasnicu se kao:

Bosnjak
190
51%
Hrvat
15
4%
Srbin
13
3%
Ne izjasnjavam se
9
2%
Upisacu "Bosanac" ili ekvivalentno
130
35%
Upisacu nesto drugo
16
4%

Total votes: 373

madner

#701 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Sumnjam, inace ne bi koristili arhaicne izraze.
mekaba

#702 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by mekaba »

Imam osjecaj da ovih "Bosanaca" najvishe dolazi iz mijesanih brakova pa ih s toga i nekako razumijem.
madner

#703 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

I ja isto, zene i muskarci :D
CungaLunga

#704 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by CungaLunga »

Izjasniti cu se kao (h)ero sa onoga svijeta
nasa

#705 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by nasa »

madner wrote:Sumnjam, inace ne bi koristili arhaicne izraze.
Ne budi sitnicav,budi sretan da nismo ubacili H,to nam je omiljeno slovo....... :D
madner

#706 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Znam, zato je i drzava dobila ovo poslje i :D
Akadi

#707 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Akadi »

Pa kako je pravilno izjašnjavanje po nacionalnosti sad... Bosanac, Bosanskohercegovac ili Bosanac i Hercegovac?

Da znaju ovi iz Širokog i Banjaluke ako se buda odvojila narodnost i nacionalnost na popisu... :zzzz:
veleno

#708 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by veleno »

Diox wrote:
madner wrote:
I kome ce u tom slucaju otici ta moc? Da nece Bosancima? :D
Meni je najbolje od svega ovdje, sto se mnogi samo-deklarirani "Bosanci", ubise da ga zakrkaju, ne onima koji na sve nacine opstruiraju "njihovu jedinu" drzavu, znaci ne ni Srbima, ne ni Hrvatima, nego onima upravo koji se bore za Bosnu, Bosnjacima?

S pravom se pitam, da ti ne miksaju Bosanstvo sa Jugoslovenstvom, maybe?
Pa većina onih koji će se izjasniti kao Bosanci ili Bosanci i Hercegovci i jesu bivši Jugoslaveni. :D
Ne treba zaboraviti da ih je u BiH 1991 bilo oko 250 hiljada,samo u Sarajevu su činili 10% stanovništva.
CungaLunga

#709 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by CungaLunga »

Cijela Juga jedna avlija
nasa

#710 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by nasa »

Akadi wrote:Pa kako je pravilno izjašnjavanje po nacionalnosti sad... Bosanac, Bosanskohercegovac ili Bosanac i Hercegovac?

Da znaju ovi iz Širokog i Banjaluke ako se buda odvojila narodnost i nacionalnost na popisu... :zzzz:
Ja mislim da probaju s Hercegovac umjesto Bosanac puno bolje bi prosli iz vise razloga.... :lol:
znalac

#711 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by znalac »

jedva cekam da se izjasnim kao Bosanac ateista...jer mi se gadi od pomisli da me neko svrsta u kategoriju ''Bosnjak'' samo zato sto su mi roditelji kao Bosnjaci i ostatak rodbine, ja sam Bosanas; a ako budem svrstan u kategoriju Ostali, moze i to nema problema, bolje biti i medju ostalima, jer izgleda jedino Ostali vole ovu drzavu i dopustaju svim drugim,''ostalima'' da je vole i zive u njoj bez ikakvih prisvajanja...i naravno da se umanji statisticki podatak, koji u praksi ponavljaju levati, da je ukupan broj Bosnjaka jednak ukupnom broju muslimana, dosta je vala i sa tim :bih:
karanana

#712 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by karanana »

evo poceli su ici neki mailovi sa edukacijom kako se treba izjasnjavati. haj sve to, ali na kraju objasnjenja da se pise bosnjak, islam, bosanski, mail kaze da je ovo bitno ovako da se ne bi postalo nacionalna manjina. ocigledno kreatori maila nemaju pojma o onome sta pise u ustavu.
webby-x

#713 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by webby-x »

karanana wrote:evo poceli su ici neki mailovi sa edukacijom kako se treba izjasnjavati. haj sve to, ali na kraju objasnjenja da se pise bosnjak, islam, bosanski, mail kaze da je ovo bitno ovako da se ne bi postalo nacionalna manjina. ocigledno kreatori maila nemaju pojma o onome sta pise u ustavu.
Imaju, nego plaše neuke ... a to je većina glasača.
madner

#714 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Pa zar ti nisu dovoljni ovi delagati ovdje koji sire strah a nemaju nista konkretno da kazu kada ih pitas sta ce biti :roll:
madner

#715 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Bosanaca na forumu trenutno 36%. :D
iz zadnje klupe

#716 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by iz zadnje klupe »

Ja bi bio zadovoljan sa ovim rezultatom

38% Bosnjaci
30% Srbi
15% Hrvati
12% Bosanci, Bosanci-Hercegovci
5% Muslimani

Da znam da će popis imati slican rezultat ja kao Bosnjak ne bi reako ni BE nijednom nacionalno oprijedijeljenom Bosancu.

Da budem iskren mene je više strah Muslimana, ja gdje radim u velikom preduzeću i gdje su uglavnom ljudi sa sela većina se smatram Muslimanima sa velikim M, ja ocekujem tu najvecu konfuziju
webby-x

#717 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by webby-x »

madner wrote:Bosanaca na forumu trenutno 36%. :D
A Naša stranka pobjednik izbora.

:-)
madner

#718 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Rekao sam vec da nije reprezetativno :roll:
ali je meni drago :D
nasa

#719 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by nasa »

znalac wrote:jedva cekam da se izjasnim kao Bosanac ateista...jer mi se gadi od pomisli da me neko svrsta u kategoriju ''Bosnjak'' samo zato sto su mi roditelji kao Bosnjaci i ostatak rodbine, ja sam Bosanas; a ako budem svrstan u kategoriju Ostali, moze i to nema problema, bolje biti i medju ostalima, jer izgleda jedino Ostali vole ovu drzavu i dopustaju svim drugim,''ostalima'' da je vole i zive u njoj bez ikakvih prisvajanja
...i naravno da se umanji statisticki podatak, koji u praksi ponavljaju levati, da je ukupan broj Bosnjaka jednak ukupnom broju muslimana, dosta je vala i sa tim :bih:

Predrasude,ja volim BiH,volim i ostale :D sta god da to znaci,ne smetaju mi ni mrvicu,izjasni se kako god zelis ni to mi ne smeta .....
Ali imas jednu veliku gresku u ovom postu kako ces ti umanjiti statisticki podatak da su Bosnjaci =muslimani ako se izjasnis kao Bosanac
Halcyon

#720 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Halcyon »

Meni je draže što je na ovom forumu ovoliki broj Bošnjaka. To mi je do prije par godina bilo nezamislivo. 8-) :bih:
veleno

#721 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by veleno »

znalac wrote:jedva cekam da se izjasnim kao Bosanac ateista...jer mi se gadi od pomisli da me neko svrsta u kategoriju ''Bosnjak'' samo zato sto su mi roditelji kao Bosnjaci i ostatak rodbine, ja sam Bosanas; a ako budem svrstan u kategoriju Ostali, moze i to nema problema, bolje biti i medju ostalima, jer izgleda jedino Ostali vole ovu drzavu i dopustaju svim drugim,''ostalima'' da je vole i zive u njoj bez ikakvih prisvajanja...i naravno da se umanji statisticki podatak, koji u praksi ponavljaju levati, da je ukupan broj Bosnjaka jednak ukupnom broju muslimana, dosta je vala i sa tim :bih:
:lol: :lol: :lol: :lol:

Ti ćeš se izjasniti kao Bosanac ateista,dakle "broj Bošnjaka jednak ukupnom broju muslimana" ostat će isti. :DNećeš ti ništa umanjiti :lol:
Halcyon

#722 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Halcyon »

veleno wrote:
znalac wrote:jedva cekam da se izjasnim kao Bosanac ateista...jer mi se gadi od pomisli da me neko svrsta u kategoriju ''Bosnjak'' samo zato sto su mi roditelji kao Bosnjaci i ostatak rodbine, ja sam Bosanas; a ako budem svrstan u kategoriju Ostali, moze i to nema problema, bolje biti i medju ostalima, jer izgleda jedino Ostali vole ovu drzavu i dopustaju svim drugim,''ostalima'' da je vole i zive u njoj bez ikakvih prisvajanja...i naravno da se umanji statisticki podatak, koji u praksi ponavljaju levati, da je ukupan broj Bosnjaka jednak ukupnom broju muslimana, dosta je vala i sa tim :bih:
:lol: :lol: :lol: :lol:

Ti ćeš se izjasniti kao Bosanac ateista,dakle "broj Bošnjaka jednak ukupnom broju muslimana" ostat će isti. :DNećeš ti ništa umanjiti :lol:
Nema veze, pokuš'o je. :lol:
madner

#723 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Halcyon wrote:
Meni je draže što je na ovom forumu ovoliki broj Bošnjaka. To mi je do prije par godina bilo nezamislivo. 8-) :bih:
Sto jest jest, dok je forum bio puno manji bilo je i manje Bosnjaka.
pemanapemani

#724 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by pemanapemani »

Mnogi očito ne razumiju u čemu je stvar, kolega @HM2011 stalno ponavlja.

Da li je moguće da nacionalnost bude podrazumjevajuća, jer je to praktički državljanstvo?
Tako bi na popisu bilo pitanje o etniji/narodnosti. Neko bi se izjasnio kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, a podrazumjevalo bi se (kao što je to danas slučaj) da je bosanskohercegovačke nacionalnosti. S druge strane, ja se ne bih etnički izjašnjavao, a također bi se podrazumjevalo da sam bosanskohercegovačke nacionalnosti.

Tako bi bila zadovoljena moja slobodna volja da se identificiram isključivo sa Bosnom i Hercegovinom, a bila bi zadovoljena slobodna volja i drugih građana koji se žele primarno identificirati sa svojom etničkom grupom.

P.S. Bosna (i Hercegovina) je starija od današnjih konstitutivnih naroda.
Last edited by pemanapemani on 17/10/2012 22:16, edited 1 time in total.
karanana

#725 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by karanana »

propo rebranding pokusaj sa klixom.
Locked