Tačno.palermo wrote:
izgleda da ja,koji nisam glasač SDA,imam bolje mišljenje o glasačima SDA. Iako naravno, postoji određena stabilnost glasačkog tijela SDA, ona ipak nije tolika da jedan dio SDA-ovskih glasača, koji nisu interesno povezani sa strankom, i koji su skloni da zapravo glasaju za one u kojima vide zaštitnika bosnasko-hercogovačkih...pa i bošnjačkih interesa se ne okrene Komšiću.
U sferi smo spekulacija, jer stranka nije još ni osnovana.....ali da postoji određeni strah kod današnje političke nomenklature od Komšića kao metaofore nečeg drugog, to je sasvim izvjesno.
bilo bi glupo, ludo, suludo, anti-bosanski, anti-hercegovački ne podržati Komšića. I ja zapravo mislim da njegov cilj mora biti 300 000 glasova, nama danas treba pokret, ne neka umivena stranka koja će imati za cilj ući u parlament.
Hoće li uspjeti, ne zavisi samo od njega, ja se samo nadam da neće kardinalne greške u izboru vodećih ljudi praviti....i nadam se da će i nešto šot se zove šutljiva intelektualna elita prepoznati u ovom projektu i dati svoj doprinos. Ne načan da mudrosere, nego kro konkretne aktivnosti i šireći ideju koju Komšić kao ličnost sam po sebi promovira.
Željko Komšić osniva novu stranku
- Banksy
#701 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
- nosara
#702 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Malo smo se previse zaigrali politike, pod uticajem ovih koji od politike zive ko krezovi... Ne treba nama politika nego borba za bolji zivot...kanocale wrote:oooOOO u 3 lijepePM.evo ga mesije.Mayorizator wrote:Najmanje 300 hiljada ljudi je uz ovog gospodina i ljudinu.koliko je taj proveo u samom vrhu vlasti, ja ne vidim neke rezultate ?
politika je umjece moguceg a ne umjece ulice i podilazenje masi.
- iPod
#703 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Član predsjedništva nema ama baš nikakvu moć u tom segmentu, to je već pitanje za entitetske vlade i vijeće ministara.kanocale wrote:oooOOO u 3 lijepePM.evo ga mesije.Mayorizator wrote:Najmanje 300 hiljada ljudi je uz ovog gospodina i ljudinu.koliko je taj proveo u samom vrhu vlasti, ja ne vidim neke rezultate ?
Politika nije podilaženje Čoviću kroz dokument HDZ-SDP o rješenju pitanja Sejdić-Finci, samo da bi se ostalo u vlasti.
- nosara
#704 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
A neces da ti Pedja placa advokata, jel'...?Banksy wrote:Tačno.palermo wrote:
izgleda da ja,koji nisam glasač SDA,imam bolje mišljenje o glasačima SDA. Iako naravno, postoji određena stabilnost glasačkog tijela SDA, ona ipak nije tolika da jedan dio SDA-ovskih glasača, koji nisu interesno povezani sa strankom, i koji su skloni da zapravo glasaju za one u kojima vide zaštitnika bosnasko-hercogovačkih...pa i bošnjačkih interesa se ne okrene Komšiću.
U sferi smo spekulacija, jer stranka nije još ni osnovana.....ali da postoji određeni strah kod današnje političke nomenklature od Komšića kao metaofore nečeg drugog, to je sasvim izvjesno.
bilo bi glupo, ludo, suludo, anti-bosanski, anti-hercegovački ne podržati Komšića. I ja zapravo mislim da njegov cilj mora biti 300 000 glasova, nama danas treba pokret, ne neka umivena stranka koja će imati za cilj ući u parlament.
Hoće li uspjeti, ne zavisi samo od njega, ja se samo nadam da neće kardinalne greške u izboru vodećih ljudi praviti....i nadam se da će i nešto šot se zove šutljiva intelektualna elita prepoznati u ovom projektu i dati svoj doprinos. Ne načan da mudrosere, nego kro konkretne aktivnosti i šireći ideju koju Komšić kao ličnost sam po sebi promovira.
- volta dzontra
#705 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Naravno. Sad da dokaže da nije isprazni populist trebao bi izaći sa svojim prijedlogom rješenja pitanja "Sejdić -Finci" koje, ako već ne može sam artikulirati", mu treba sastaviti tim "utemeljitelja". Previše je zahtijevati da postigne političku suglasnost s drugim akterima na sceni ali barem neka ponudi rješenje.iPod wrote:
Politika nije podilaženje Čoviću kroz dokument HDZ-SDP o rješenju pitanja Sejdić-Finci, samo da bi se ostalo u vlasti.
Ako je zbog nečeg napustio stranku koja ga 15 godina seli iz fotelje u fotelju pretpostavit je da ima uvid u to što je bolje od onoga što ga je "duboko razočaralo"
- Prpa.ba
#706 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
A kako da dobije glasove vecine hercegovackih hrvata i sjevernobosanskih i istocnobosanskih srba? Na platformi raspada zemlje?sandoz11 wrote:Nova Komsiceva stranka moze uzeti samo probosanske glasove,
a to i nije neki uspjeh ,a sta sa glasovima iz Hercegovine i RS-a,
dakle jos jedna stranka u nizu koja kupi mrvice sa SDP-ovog stola,
a takvih je vec previse...
- kanocale
#707 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
iPod wrote:Član predsjedništva nema ama baš nikakvu moć u tom segmentu, to je već pitanje za entitetske vlade i vijeće ministara.kanocale wrote:oooOOO u 3 lijepePM.evo ga mesije.Mayorizator wrote:Najmanje 300 hiljada ljudi je uz ovog gospodina i ljudinu.koliko je taj proveo u samom vrhu vlasti, ja ne vidim neke rezultate ?
-
palermo
#708 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Pa mislim da se svi mi ovdje u dobroj mjeri možemo složiti da je Komšić prije svega metafora. Sasvim je izvjesno da unutar probosanskog (štogod to značilo) miljea postoji jedna vrsta ideje,ili mišljenja, da se mora i treba izaći iz kruga u koji smo zapali. I da to nije moguće unutar postoječe paradigme....dakle, nekkog dogovora postojećih nacionalnih elita.novi.dan.nova.nafaka wrote:
Slažem se, teško je bit' pametan u ovom trenutku, mada se meni čini da će Željkini glasači biti većinom SDP-ovi i SBB-ovi (što opet govori da je SDA na dobitku u tom slučaju). No, o tome, kao i kvantitativnoj podršci koju će dobiti je jako teško i nezahvalno govoriti. Činjenica je da sinoćnjim nastupom on nije guz...om zatvorio SDP vrata, i da je ostavio mogućnost koaliranja sa njima u nekom doglednom periodu. Barem se meni tako čini...
da ne trunim dalje,osnovno pitanje je,ko će biti ideolozi nove stranke (ne mislim sad na neka konkretna imena, nego ioz kojeg kruga(ova) oni dolaze) , šta će biti temelji te ideologije i naravno pitanje načina prezentacije te ideologije.
Sinoć sam napisao, i ostajem kod toga,samo kroz neku vrstu mekog poplizma buduća stranka ima šanse za uspjeh. Bude li se odmah na početku uplela u stranačke igre, a sasvim je sigurno da će ostale stranke to pokušati, onda im je sudbina SDU-a ili nekih drugh minornih sranaka izvjesna. Ukoliko budu uspjeli da se odupru toj zamci,onda imaju šansu
- volta dzontra
#709 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Ne treba Hercegovačkih. Nek dobije srednjobosanskih Hrvata i posavskih Hrvata i to je već početakPrpa.ba wrote:A kako da dobije glasove vecine hercegovackih hrvata i sjevernobosanskih i istocnobosanskih srba? Na platformi raspada zemlje?sandoz11 wrote:Nova Komsiceva stranka moze uzeti samo probosanske glasove,
a takvih je vec previse...![]()
- nosara
#710 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Dobice glasove cije dobije, sve da su do posljednjeg bosnjacki, bitan je program i njegovo provodjenje... Nema potrebe za tolikom nervozom, valjda ce nekad i certificirani progledat...volta dzontra wrote:Ne treba Hercegovačkih. Nek dobije srednjobosanskih Hrvata i posavskih Hrvata i to je već početakPrpa.ba wrote:A kako da dobije glasove vecine hercegovackih hrvata i sjevernobosanskih i istocnobosanskih srba? Na platformi raspada zemlje?sandoz11 wrote:Nova Komsiceva stranka moze uzeti samo probosanske glasove,
a takvih je vec previse...![]()
- volta dzontra
#711 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
kakva nervoza....nosara wrote:
Dobice glasove cije dobije, sve da su do posljednjeg bosnjacki, bitan je program i njegovo provodjenje... Nema potrebe za tolikom nervozom, valjda ce nekad i certificirani progledat...
- nosara
#712 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Svi na dobitku, sto bi rec'...volta dzontra wrote:kakva nervoza....nosara wrote:
Dobice glasove cije dobije, sve da su do posljednjeg bosnjacki, bitan je program i njegovo provodjenje... Nema potrebe za tolikom nervozom, valjda ce nekad i certificirani progledat...za certifikovane je on mehlem na ranu....
- novi.dan.nova.nafaka
#713 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljko-k ... /121012032
Željko Komšić će uzeti glasove razočaranih SDP-ovih i SNSD-ovih birača
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik SDP-a, sinoć je u Dnevniku D Federalne televizije i zvanično najavio da planira osnovati stranku sa kojom će izaći na Opšte izbore 2014. godine. O ovakvom potezu jednog od najpopularnijih političara u BiH razgovarali smo sa predsjednikom SDU-a Nerminom Pećancem i političkim analitičarima Slavom Kukićem, Enverom Kazazom i Ibrahimom Prohićem....
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik SDP-a, sinoć je u Dnevniku D Federalne televizije i zvanično najavio da planira osnovati stranku sa kojom će izaći na Opšte izbore 2014. godine. O ovakvom potezu jednog od najpopularnijih političara u BiH razgovarali smo sa predsjednikom SDU-a Nerminom Pećancem i političkim analitičarima Slavom Kukićem, Enverom Kazazom i Ibrahimom Prohićem....
-
cindrlimindrli
#714 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Jedino da im obeca treci entitet sa stolnim gradom Busovacom i da dobije blagoslov od Perica.volta dzontra wrote:Ne treba Hercegovačkih. Nek dobije srednjobosanskih Hrvata
nosara wrote:Dobice glasove cije dobije, sve da su do posljednjeg bosnjacki
Ma jasno, politicki pokret u Bosnja broj 199.
Last edited by cindrlimindrli on 12/10/2012 12:12, edited 1 time in total.
- volta dzontra
#715 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
nosara wrote:Svi na dobitku, sto bi rec'...volta dzontra wrote:kakva nervoza....nosara wrote:
Dobice glasove cije dobije, sve da su do posljednjeg bosnjacki, bitan je program i njegovo provodjenje... Nema potrebe za tolikom nervozom, valjda ce nekad i certificirani progledat...za certifikovane je on mehlem na ranu....
Da. Politička scena općenito. Zabavan je. Mene osobno veseli. Shvaćate to kao ironiju ali nije nimalo. Željko je na BH političkoj sceni lik koji daje šarma i neobavezne zabave
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#716 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
ne moramo ni organizirati izbore, vec imamo pobjednikanovi.dan.nova.nafaka wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljko-k ... /121012032
da mi je bas vidjeti kako Dodikovi glasaju za Ljiljana
- volta dzontra
#717 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Otkada ga je Zlatko ostavio na zelenoj travi profa skroz prodimioPolitički analitičar Slavo Kukić kaže kako je sinoćnji intervju gledao u društvu pet osoba u zapadnoj Hercegovini. (evo svih pet članova![]()
![]()
![]()
)
"Četvero ih je nakon Komšićevog gostovanja reklo kako će postati članovi jedne političke stranke. Mislim da je dobro to što je odlučio da ne ostane izvan političke utakmice. Tim prije jer se na vrhu stranke kojoj je on pripadao događaju deformacije", kaže Kukić za portal Klix.ba.
Teško je stvarati političku partiju
Ovaj profesor Sveučilišta u Mostaru kaže kako će Komšićeva stranka uzeti najveći dio liberalnog biračkog tijela.
"Svakako da je to biračko tijelo koje, prije svega, pripada SDP-u, ali budite sigurni da će masu glasača SNSD-a, koja je također razočarana vodstvom ove stranke, uzimati Komšić", pojašnjava Kukić.![]()
![]()
![]()
![]()
Osim toga, vjeruje naš sagovornik, Komšićeva stranka će dobiti veliki broj glasača koji ne pripadaju nijednoj političkoj stranci.
- nosara
#718 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
I ti mislis da u korupciju i kriminal ne treba dirat...? Umrezen...?volta dzontra wrote: Da. Politička scena općenito. Zabavan je. Mene osobno veseli. Shvaćate to kao ironiju ali nije nimalo. Željko je na BH političkoj sceni lik koji daje šarma i neobavezne zabave
- volta dzontra
#719 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Treba. Definitivno. Ali da će joj on dohakati....nosara wrote:I ti mislis da u korupciju i kriminal ne treba dirat...? Umrezen...?volta dzontra wrote: Da. Politička scena općenito. Zabavan je. Mene osobno veseli. Shvaćate to kao ironiju ali nije nimalo. Željko je na BH političkoj sceni lik koji daje šarma i neobavezne zabave
- nosara
#720 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
A sta mi gubimo ako on pokusa...?volta dzontra wrote:Treba. Definitivno. Ali da će joj on dohakati....nosara wrote:I ti mislis da u korupciju i kriminal ne treba dirat...? Umrezen...?volta dzontra wrote: Da. Politička scena općenito. Zabavan je. Mene osobno veseli. Shvaćate to kao ironiju ali nije nimalo. Željko je na BH političkoj sceni lik koji daje šarma i neobavezne zabave![]()
![]()
- Mayorizator
#721 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Što ste se ba toliko uzjogunili. Ne trebate se plašiti, organizovaćemo vam plave puteve za Lišticu, u putu nikome dlaka s glave faliti neće.
Last edited by Mayorizator on 12/10/2012 12:21, edited 1 time in total.
-
cindrlimindrli
#722 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
plain vanilla wrote:da mi je bas vidjeti kako Dodikovi glasaju za Ljiljana
budite sigurni da će masu glasača SNSD-a, koja je također razočarana vodstvom ove stranke, uzimati Komšić

- volta dzontra
#723 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Treba. Definitivno. Ali da će joj on dohakati....nosara wrote:
I ti mislis da u korupciju i kriminal ne treba dirat...? Umrezen...?
A sta mi gubimo ako on pokusa...?[/quote]
Ništa. Za svaki antikorupcijski potez aplauz od mene
- kanocale
#724 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
ne znam da li me vise ista veseli.zadnji izbori bili su dno dna i po broju stranaka i po kandidatima.volta dzontra wrote:
Da. Politička scena općenito. Zabavan je. Mene osobno veseli. Shvaćate to kao ironiju ali nije nimalo. Željko je na BH političkoj sceni lik koji daje šarma i neobavezne zabave
- volta dzontra
#725 Re: Željko Komšić osniva novu stranku
Mayorizator wrote:Što ste se ba toliko uzjogunili. Ne trebate se plašiti, organizovaćemo vam plave puteve za Lišticu, u putu nikome dlaka s glave faliti neće.
Takvi njegovi pobornici su najveća njegova snaga