Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#701 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kakavdanakneiskustvu »

Optimist wrote:Koliko znam neko ti mora potpisati kad dolaze kazne jer je plava koverta. Ona se ne moze samo poslati kao racuni npr i ubaciti u sanducic. Kontaktiraj PU iz koje su ti stigle kazne i vidi sa njima kako ces.

tacno
Bakir1

#702 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Bakir1 »

Za obavijest ne treba potpis, prvo izjasnjenje pa onda plava sa nalogom.
kakavdanakneiskustvu

#703 Re: mobilni radari tj kamere

Bakir1 wrote:Za obavijest ne treba potpis, prvo izjasnjenje pa onda plava sa nalogom.

treba,mora se neko na dostavnicu potpisati
Bakir1

#704 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Bakir1 »

Zadnji put u firmu je dosla plava bez povratnice izjasnjenje dok je moja kazna dosla sa postarom i povratnicom
kakavdanakneiskustvu

#705 Re: mobilni radari tj kamere

Bakir1 wrote:Zadnji put u firmu je dosla plava bez povratnice izjasnjenje dok je moja kazna dosla sa postarom i povratnicom

cudno
nedims

#706 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nedims »

Hvala vam kolege :thumbup: ...nazvacu obe PU s nadom da cu dobiti prava uputstva.
nightvision

#707 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nightvision »

nedims wrote:Hvala vam kolege :thumbup: ...nazvacu obe PU s nadom da cu dobiti prava uputstva.
Ja sam imao slucaj da sam prilikom registracije saznao da imam kaznu + 20KM zatezne kamate. Otisao u Policijsku stanicu, srecom je bila iz moje carsije, preuzeo nalog a oni ponistili zateznu kamatu jer ipak nisam bio obavijesten. Na osnovu toga rok za placanje treba da tece od momenta kada preuzmes nalog.
nedims

#708 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nedims »

nightvision wrote:
nedims wrote:Hvala vam kolege :thumbup: ...nazvacu obe PU s nadom da cu dobiti prava uputstva.
Ja sam imao slucaj da sam prilikom registracije saznao da imam kaznu + 20KM zatezne kamate. Otisao u Policijsku stanicu, srecom je bila iz moje carsije, preuzeo nalog a oni ponistili zateznu kamatu jer ipak nisam bio obavijesten. Na osnovu toga rok za placanje treba da tece od momenta kada preuzmes nalog.
Bas si me obradovao...hvala ti :thumbup:
Znaci...koristio si 50% popusta.
nightvision

#709 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nightvision »

Nisam, jer tada nije bio na snazi zakon o 50%. :lol:
walk_M-A-N

#710 Re: mobilni radari tj kamere

Post by walk_M-A-N »

azdralovic wrote:
taureg71 wrote:
azdralovic wrote:Ja neki dan skinuo "Speed camera Sygic" koji ima vecinu kamera vec ukucanih... a patrole i problemi na putu se postavljaju od drugih korisnika...
jel moram biti online dok vozim ??? da bi vrijedila aplikacija...tj prikljucen na net
e vidis to mi nije naumpalo kako mi je stalno ukljucen 3g... moras jer koristi google maps za mapu... mada mozda bi mogla raditi i bez jer su lokacije kamera unesene u aplikaciju,ne vuce ih sa neta... bas cu probati danas
I?
Ja nisam mogao pokrenuti ovaj Sygic, traži da su Google servisi ažurirani (i usput čita FB i druge podatke..), pa ne znam kako radi.
Ali, koliko vidim da se mora platiti za opciju upozorenja. Drugo, u njihovoj aplikaciji za navigaciju stoji da je BiH pokrivena samo sa tranzitnim putevima. Je li to tačno?

Pogledao sam par navigacija, i svaka ima prednosti i nedostatke. Recimo, Here ima dobre mape i daje tačna upozorenja za brzinu, ali nema radare (i ima neke druge nedostatke) .
Za sada sam na MapFactor Navigator koji koristi OpenStreet mape i daje zvučno upozorenja za radar ispred, naravno ako je unešen. A može unijeti svako, uz malo dobre volje, podrazumijeva se samo fiksni.
Sličan je Osmand, isto OSM, s tim da je znatno složeniji, recimo može se nešto prijaviti direktno iz aplikacije. Isto ima upozorenje na radar.
Michelin nisam gledao jer je samo online.

Dakle, što se tiče mapa, ima dovoljno besplatnih rješenja, i jedino što bi se isplatilo kupiti je ažurna aplikacija sa fiksnim i mobilnim radarima. Ili, pošto se fiksni mogu unijeti u OSM, u stvari mobilnih. A to se svodi na spremnost vozača da prijave online, pod uslovom da svi ili većina koriste jednu aplikaciju.

Ovo će biti sve važnije kako idemo u deficite i u budžetima fali para. Recimo, Vlada Kantona sarajevo je odobrila novih 25 radara, koliko sam shvatio. Premijer je rekao da je to JPP (PPP) što je druga riječ da se nekim odabranim firmama osigura znatan prihod pod firmom provođenja zakona, a na račun većine građana. Biće k'o u SAD gdje LM ili ko već uzima $70 od svake kazne..

PS ako je neko probao sprejeve, naljepnice ili folije za tablice, neka napiše.
Last edited by walk_M-A-N on 20/09/2015 18:03, edited 1 time in total.
Nabucco

#711 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Nabucco »

Probaj sa iGo, može se naci piratizovana, radi preko GPSa, ne treba internet.... Skines mape radara, pored stacioniranih, ubacena su i mjesta gdje inace bude policije, tako da nema frke. Ogranicenja su upisana, upozarava na krivine na punu liniju....
walk_M-A-N

#712 Re: mobilni radari tj kamere

Post by walk_M-A-N »

To da se označe i mjesta gdje su obično patrole mi nije palo na pamet, možda bi se moglo nekako unijeti u OSM.
Koji je iGo? Da li svaki koristi istu bazu? Da li vozači sami mogu ažurirati podatke za centralnu bazu?
Na temi navigacija je preporučivan i Navigon, ali nisam ih koristio.
Volio bih da ima neko održivo rješenje, tim bolje ako je besplatno..
Nabucco

#713 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Nabucco »

walk_M-A-N wrote:To da se označe i mjesta gdje su obično patrole mi nije palo na pamet, možda bi se moglo nekako unijeti u OSM.
Koji je iGo? Da li svaki koristi istu bazu? Da li vozači sami mogu ažurirati podatke za centralnu bazu?
Bilo koja verzija, vecina koristi iste mape, ima svakih par mjeseci update koji se skine sa interneta. Može se i sam ubacivati, treba pisati kod u notepad++ ili obicnom notepadu, ko ukljucuje koordinate kamere...
azdralovic

#714 Re: mobilni radari tj kamere

Post by azdralovic »

walk_M-A-N wrote:
azdralovic wrote:
taureg71 wrote: jel moram biti online dok vozim ??? da bi vrijedila aplikacija...tj prikljucen na net
e vidis to mi nije naumpalo kako mi je stalno ukljucen 3g... moras jer koristi google maps za mapu... mada mozda bi mogla raditi i bez jer su lokacije kamera unesene u aplikaciju,ne vuce ih sa neta... bas cu probati danas
I?
Ja nisam mogao pokrenuti ovaj Sygic, traži da su Google servisi ažurirani (i usput čita FB i druge podatke..), pa ne znam kako radi.
Ali, koliko vidim da se mora platiti za opciju upozorenja. Drugo, u njihovoj aplikaciji za navigaciju stoji da je BiH pokrivena samo sa tranzitnim putevima. Je li to tačno?

Pogledao sam par navigacija, i svaka ima prednosti i nedostatke. Recimo, Here ima dobre mape i daje tačna upozorenja za brzinu, ali nema radare (i ima neke druge nedostatke) .
Za sada sam na MapFactor Navigator koji koristi OpenStreet mape i daje zvučno upozorenja za radar ispred, naravno ako je unešen. A može unijeti svako, uz malo dobre volje, podrazumijeva se samo fiksni.
Sličan je Osmand, isto OSM, s tim da je znatno složeniji, recimo može se nešto prijaviti direktno iz aplikacije. Isto ima upozorenje na radar.
Michelin nisam gledao jer je samo online.

Dakle, što se tiče mapa, ima dovoljno besplatnih rješenja, i jedino što bi se isplatilo kupiti je ažurna aplikacija sa fiksnim i mobilnim radarima. Ili, pošto se fiksni mogu unijeti u OSM, u stvari mobilnih. A to se svodi na spremnost vozača da prijave online, pod uslovom da svi ili većina koriste jednu aplikaciju.

Ovo će biti sve važnije kako idemo u deficite i u budžetima fali para. Recimo, Vlada Kantona sarajevo je odobrila novih 25 radara, koliko sam shvatio. Premijer je rekao da je to JPP (PPP) što je druga riječ da se nekim odabranim firmama osigura znatan prihod pod firmom provođenja zakona, a na račun većine građana. Biće k'o u SAD gdje LM ili ko već uzima $70 od svake kazne..

PS ako je neko probao sprejeve, naljepnice ili folije za tablice, neka napiše.
Speed Camery Sygic je odvojena aplikacija od one Sygic navigation... Ne placa se nista i za stacionarne radare ne trazi internet...
taureg71

#715 Re: mobilni radari tj kamere

Post by taureg71 »

Copilot GPS navigacija ima unesene fiksne radare na prostoru Ex YU, vrlo precizno.Testirao, sve precizno... :izet:
nightvision

#716 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nightvision »

taureg71 wrote:Copilot GPS navigacija ima unesene fiksne radare na prostoru Ex YU, vrlo precizno.Testirao, sve precizno... :izet:
Potvrdjujem. Copilot europe veoma precizan i pouzdan. Mada je najpouzdanije voziti po ogranicenju. :)
quarterback

#717 Re: mobilni radari tj kamere

Post by quarterback »

Nabucco wrote:
walk_M-A-N wrote:To da se označe i mjesta gdje su obično patrole mi nije palo na pamet, možda bi se moglo nekako unijeti u OSM.
Bilo koja verzija, vecina koristi iste mape, ima svakih par mjeseci update koji se skine sa interneta. Može se i sam ubacivati, treba pisati kod u notepad++ ili obicnom notepadu, ko ukljucuje koordinate kamere...
ne treba, od verzije do verzija igo-a zavisno sta se nadje sam igo ima opciju da se doda kamera, takodje je moguce instalirati skinove koji ovo omogucavaju ako kojim slucajem skinuta verzija igoa nema

nikakvo rucno unosenje koodrinata ne bih preporucio

igo ne azurira nista sam za sebe, program je crackovan i sta god da ti novo treba, mapa, kamere i sl trebas skinuti sa interneta i kopirati u foldere od igoa

koristim igo od cini mi se 2005 ili 2006 i nemam namjeru jos stati :D
walk_M-A-N

#718 Re: mobilni radari tj kamere

Post by walk_M-A-N »

http://m.avaz.ba/clanak/197357/edin-sar ... nsa-za-bih
Prvi projekt koji je na neki način već iskristaliziran, jeste postavljanje pametne kamere u centru grada. Kamera koja bi bila u direktnoj interakciji sa medijskim portalima, prepoznavala, slikala i objavljivala sva vozila koja prekorače dozvoljene brzine. Svi smo svjedoci bezumnog ponašanja vozača. Ta će kamera biti drugačija, imat će mnogo veći doseg i dijapazon. A cilj je smanjiti divljanje neodgovornih vozača.
Zar stvarno nije bilo ništa pametnije od ove gluposti..
MOSALJOZE

#719 Re: mobilni radari tj kamere

Post by MOSALJOZE »

Koja glupost.Zar njima nije jasno da je rijesenje u zakonu.Samo po dzepu!!!
Android Knego

#720 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Android Knego »

walk_M-A-N wrote:http://m.avaz.ba/clanak/197357/edin-sar ... nsa-za-bih
Prvi projekt koji je na neki način već iskristaliziran, jeste postavljanje pametne kamere u centru grada. Kamera koja bi bila u direktnoj interakciji sa medijskim portalima, prepoznavala, slikala i objavljivala sva vozila koja prekorače dozvoljene brzine. Svi smo svjedoci bezumnog ponašanja vozača. Ta će kamera biti drugačija, imat će mnogo veći doseg i dijapazon. A cilj je smanjiti divljanje neodgovornih vozača.
Zar stvarno nije bilo ništa pametnije od ove gluposti..
ako je ikako moguce da se uvede i opcija "high score" za svaku ulicu, a onda svakako i dnevni/sedmicni/mjesecni rekordi. pa ce vozaci imati motiva da "ispadnu u novinama" tj. na portalima, kao vlasnici najboljeg rezultata... :D
kakavdanakneiskustvu

#721 Re: mobilni radari tj kamere

MOSALJOZE wrote:Koja glupost.Zar njima nije jasno da je rijesenje u zakonu.Samo po dzepu!!!

tacno,plus naci nacin da se naplate kazne,a ne da pojedinci imaju desetine hiljada maraka neplacenih kazni i nikok nista
nightvision

#722 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nightvision »

kakavdanakneiskustvu wrote:
MOSALJOZE wrote:Koja glupost.Zar njima nije jasno da je rijesenje u zakonu.Samo po dzepu!!!

tacno,plus naci nacin da se naplate kazne,a ne da pojedinci imaju desetine hiljada maraka neplacenih kazni i nikok nista
ma samo bi trebalo zakonski odrediti iznos i vremenski rok poslije kojeg se plijeni auto ako se kazne ne izmire i to nebitno je li vozilo vozeno na punomoc ili ne. i ako se ne izmire obaveze nakon pljenidbe u tom i tom roku auto prodati na licitaciji. ako se ne proda na licitaciji nek drzava otvori autootpad i rastura auta u dijelove. 'em ce naplatiti kaznu, 'em stoka paziti kako ce voziti, 'em ce zaposliti ljude. drugacije ne moze sa nasim narodom, nismo mi naucili na red osim ako ne dobijes pendrekom po bubrezima i po dzepu.
kakavdanakneiskustvu

#723 Re: mobilni radari tj kamere

nightvision wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

ma samo bi trebalo zakonski odrediti iznos i vremenski rok poslije kojeg se plijeni auto ako se kazne ne izmire i to nebitno je li vozilo vozeno na punomoc ili ne. i ako se ne izmire obaveze nakon pljenidbe u tom i tom roku auto prodati na licitaciji. ako se ne proda na licitaciji nek drzava otvori autootpad i rastura auta u dijelove. 'em ce naplatiti kaznu, 'em stoka paziti kako ce voziti, 'em ce zaposliti ljude. drugacije ne moze sa nasim narodom, nismo mi naucili na red osim ako ne dobijes pendrekom po bubrezima i po dzepu.

bilo je slucajeva oduzetih vozila,i nije to bas nesto znacajno poboljsalo naplatu,oni koji imaju desetine hiljada maraka neplacenih kazni to ne placaju niti ce placati,a drzava ne nalazi nacin da to naplati
nightvision

#724 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nightvision »

kakavdanakneiskustvu wrote: bilo je slucajeva oduzetih vozila,i nije to bas nesto znacajno poboljsalo naplatu,oni koji imaju desetine hiljada maraka neplacenih kazni to ne placaju niti ce placati,a drzava ne nalazi nacin da to naplati
Znam da je bilo, ali su to bili manje-vise usamljeni slucajevi i, koliko znam, zakon to precizno ne definise. Ako bi to zakonom to bolje uredili imalo bi efekta.
Ali "nekome" sigurno nije u interesu da na ulicama vlada red i mir jer bi onda imali vremena pozabaviti se njihovim kriminalom i talovima.
kakavdanakneiskustvu

#725 Re: mobilni radari tj kamere

nightvision wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: bilo je slucajeva oduzetih vozila,i nije to bas nesto znacajno poboljsalo naplatu,oni koji imaju desetine hiljada maraka neplacenih kazni to ne placaju niti ce placati,a drzava ne nalazi nacin da to naplati
Znam da je bilo, ali su to bili manje-vise usamljeni slucajevi i, koliko znam, zakon to precizno ne definise. Ako bi to zakonom to bolje uredili imalo bi efekta.
Ali "nekome" sigurno nije u interesu da na ulicama vlada red i mir jer bi onda imali vremena pozabaviti se njihovim kriminalom i talovima.

vjerovatno
Post Reply