ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#701 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

lord_ wrote:
Coppertone wrote:
Zašto vojska BiH ne učestvuje u gašenju požara?
Ucestvuju kroz slanje helikoptera sto je najdragocjenije
slazem se da su helikopteri najdragocjeniji ali se ne mogu sloziti da daju drzavi onoliko koliko treba da daju
Coppertone wrote: Ucestvovala je zimus nasa vojska i cistali su tramvajsku prugu od Otoke do Ilidze. Cini mi se i dionicu od Socijalnog prema Skenderiji.
:sax:
vjeruj mi da uopste nije do pilota!!!!
Gledaj, da bi pilot svoj posao obavljao onako kako bog zapovjed trebas mu dati trenazu kao i nekom maratoncu ili sprinteru. Ne mozes ga slati da leti 20 sati godisnje kada je neki minimum minimuma 120 sati, a i to je malo, jer je helikopter komleksniji za letiti od aviona. Npr. u normalnim drzavama piloti aviona dobijaju po 400-450 sati naleta godisnje dok helikopterasi i vise.
Kod nas sa 20 sati sad najednom hoces od covjeka da ti bude konstantno u zraku! E pa jaro, nije ni to problem, ali kad se srusi helikopter, kao sto se srusio najzalosnije je sto raja ismijava te ljude a pojma nemaju koliko je kod nas to zanimanje obezvrjedjeno i postalo pa rudarski posao. Jer pilot sa 20 sati naleta godisnje nije samo opasan za sebe nego i za ljude oko sebe.
Onda logistika, treba da se utvrdi sto vojska nema djelova na lageru kao i GORIVA! Sadasnji ministar odbrane je u februaru identifikovao problem, nije bilo goriva (nestalo ga je za dan kada su oni snjegovi bili) i opet ga nema. I sad se pravdaju kao ne mogu ga brzo nabaviti zbog procedura. Pa gospodo, gorivo mora biti u rezervi a ne nabavljat se kad ga nestane.
A evo ti detalj sto nema nista od pomoci vojske.
Bila redovna trenaza u suhodolu za pilote jednom, i nisu otisli jer nije bilo goriva za autobus!
Pa eto, sad zbroji 2+2!
poznanik

#702 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Coppertone wrote:
poznanik wrote:Ne znam još kako ću otići, sam ili u grupi, samo sam odlučio da idem. Nemam opremu, nadam se da ću je dobiti kod škole.
u koje vrijeme planiras ici? pretpostavljam nekad predvecer.
za sada:
1+1 dobrovoljac, bez prevoza. imaju smjestaj i hranu...
Išao bih u petak ujutro, što ranije, da iskoristim dan...
In love with Bosnia

#703 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by In love with Bosnia »

Coppertone wrote:
In love with Bosnia, neka se jave komandiru vatrogasnog društva na vratniku
ima li mobitel ili adresa? nemoj uprazno i u tudje ime obecavati
upravo sam dodala adresu.

evo je i ovde:

Udruženje DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO „VRATNIK“
Ul. Vratnik Mejdan br. 58, 71 000 Sarajevo,
tel: + fax: +387 33 44 20 44

ne obećavam ništa već samo prenosim poruku prijatelja koji nije u mogućnosti da se pridruži a prati situaciju i na ovaj način bi želeo da pomogne. težina situacije govori da je svaka pomoć dobrodošla.
Coppertone

#704 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

In love with Bosnia, huh tanko ce od toga biti sta. Garant nece htjeti dati opremu na revers.

poznanik, ako ne bude nekog prevoza, morat ces busom. skoro svakih sat vremena ima bus za jug.
In love with Bosnia

#705 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by In love with Bosnia »

Coppertone wrote:In love with Bosnia, huh tanko ce od toga biti sta. Garant nece htjeti dati opremu na revers,
u situaciji kakva je trenutno svaki pokušaj je vredan truda. prenela sam poruku, ne verujem da bih bila zamoljena da je prenesem da ne postoji nikakva mogućnost da se dobije nešto od opreme.
kanga

#706 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by kanga »

Coppertone wrote: moze li se iz SA pozajmiti nesto opreme? zna li ko nekog od vatrogasaca? svaka brentaca i naprtnjaca je dobrodosla
probajte kontaktirati klub spasavalaca 2000 ili GSS mozda oni znaju gdje se moze posuditi oprema.
lord_

#707 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by lord_ »

jefferson wrote:
lord_ wrote:
Coppertone wrote:

vjeruj mi da uopste nije do pilota!!!!
Gledaj, da bi pilot svoj posao obavljao onako kako bog zapovjed trebas mu dati trenazu kao i nekom maratoncu ili sprinteru. Ne mozes ga slati da leti 20 sati godisnje kada je neki minimum minimuma 120 sati, a i to je malo, jer je helikopter komleksniji za letiti od aviona. Npr. u normalnim drzavama piloti aviona dobijaju po 400-450 sati naleta godisnje dok helikopterasi i vise.
Kod nas sa 20 sati sad najednom hoces od covjeka da ti bude konstantno u zraku! E pa jaro, nije ni to problem, ali kad se srusi helikopter, kao sto se srusio najzalosnije je sto raja ismijava te ljude a pojma nemaju koliko je kod nas to zanimanje obezvrjedjeno i postalo pa rudarski posao. Jer pilot sa 20 sati naleta godisnje nije samo opasan za sebe nego i za ljude oko sebe.
Onda logistika, treba da se utvrdi sto vojska nema djelova na lageru kao i GORIVA! Sadasnji ministar odbrane je u februaru identifikovao problem, nije bilo goriva (nestalo ga je za dan kada su oni snjegovi bili) i opet ga nema. I sad se pravdaju kao ne mogu ga brzo nabaviti zbog procedura. Pa gospodo, gorivo mora biti u rezervi a ne nabavljat se kad ga nestane.
A evo ti detalj sto nema nista od pomoci vojske.
Bila redovna trenaza u suhodolu za pilote jednom, i nisu otisli jer nije bilo goriva za autobus!
Pa eto, sad zbroji 2+2!

ppogresno si izvukao zaključak iz moje rečenice, nisam mislio na pilote
mislim na obične vojnike koji mogu isto kao i ovi momci pomoći vilama, sjekirom, kanisterom vode...
jefferson

#709 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

ppogresno si izvukao zaključak iz moje rečenice, nisam mislio na pilote
mislim na obične vojnike koji mogu isto kao i ovi momci pomoći vilama, sjekirom, kanisterom vode...
Pa kazem ti za autobus! Generalno ti dajem stanje u kojem je ta institucija.
Kada nemas goriva za autobus kako ce organizovati 3-4000 ljudi tek tako?
Organizacija nasih OS je totalno promasena. Mi organiziramo vojsku kao bivsu JNA, kao da cemo ratovati protiv HR ili CG. Te zemlje su u NATO-u ili ulaze u NATO. Nase OS moraju biti organizovane za pomoc ljudima, za diplomatiju itd. Ali nije sada vrijeme ni mjesto za to.
Samo ti dajem stanje.
Pitanje nisu OS, eto bar ti helikopteri lete. Pitanje ej sta je sa vatrogascima iz ZDK, KS, USK? Zar se ne moze bar po jedno vozilo poslat? Gdje su premijeri tih kantona? Cemu kantoni uopste nakon ovoga?
blazh

#710 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by blazh »

ActionWoman wrote:http://www.safety.com.hr/index.php?main ... ts_id=1381

naprtnjace u prodaji 959 Kuna
plus pdv, dodaj jš 230 kn ;-)
VjecitiStudent

#711 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by VjecitiStudent »

Izgleda da bi nesto kise ipak moglo pasti, pocevsi od subote.
Coppertone

#712 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Gdje si gledao? Weather.com predvidja nesto kise za Sa ali za Mo samo najavljuju oblacno.

U svakom slucaju, bilo kise ili ne, opet ce neko trebati lokalno dezurati.

Kakva je jutros situacija?
cappy_tempo

#713 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cappy_tempo »

ja nisam jos siguran jel mogu ili ne,a kad bi isao to bi bio petak oko 6 popodne ili subota ali pravo rano. 1 dan bih mogao ostati ili maximalno do 12-1 u nedelju. Ja dok jos vidim pa ako krenem i budem sam,a ne pun raje javim se ovdje
blazh

#714 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by blazh »

jebote, koja država.. kad se narod ovako samoinicijativno mora skupljati i organizirati. jel vi znate da srljate u veliku opasnost? požar ugasiti nećete, možete samo stradati. tko će odgovarati kada se (ne daj bože) nekome nešto desi? pa profesionalci koji su utrenirani stradavaju i na manjim požarima!

tek se sad vidi da u biti i nemamo državu kad nemamo neke temeljne stavke. mi nemamo ustrojenu vatrogasnu službu uopće. zemlja koja je 80 % pokrivena šumom i zelenilom. strava. pustite one glumce koji se po SA vozikaju u autima i paradiraju u uniformama. mi nemamo ništa, ni opremu, ni obučene ljude (ne treba biti fakultetski obrazovan ali postoji nešto što se zove vatrogasni kurs, pa zaštita, tečajevi razni, ustroj kao u vojsci..

mi nemamo ljudi ništa i nećemo još dugo ništa ni imati jer nas nije briga, ne znamo imati državu. nikad je nismo ni imali i jednopstavni ne znamo. nemamo nikakav osjećaj odgovornosti osim ako se nešto dirne nečega osobnog. nemamo osjećaj da su to NAŠE šume koje moramo čuvati, moramo prevenirati. sad je kasno, šteta je teško nadoknadiva. mene je sramota jer smo svi krivi. pusti političare, oni iskorištavaju situaciju, mi smo krivi jer nas nije briga. sad nas je lafo briga jer dosolvno gori pod nogama ali sad je kasno. treba viditi kako spasiti bilo šta. pouzdati se u kišu je jadni, diletantski ismiješno. za nekoga tko misli da ima državu a nema ništa. mene je sramota.
splinter

#715 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by splinter »

Ja bih mogao krenuti u subotu,mozda bih imao i auto , prije ne mogu, gdje je ta Glogošnica, kuda se ide od Jablanice?
blazh

#717 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by blazh »

Image

Stotine požara u okolici.
lajkujMe

#718 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by lajkujMe »

blazh wrote:Image

Stotine požara u okolici.
E jbg izgleda da crna gora gubi svoju drzavnost 90% drzave u plamenu :-)
splinter

#719 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by splinter »

U Sloveniji samo jedan požar, šta ti je EU :-)
sumirprimus

#720 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sumirprimus »

blazh wrote:jebote, koja država.. kad se narod ovako samoinicijativno mora skupljati i organizirati. jel vi znate da srljate u veliku opasnost? požar ugasiti nećete, možete samo stradati. tko će odgovarati kada se (ne daj bože) nekome nešto desi? pa profesionalci koji su utrenirani stradavaju i na manjim požarima!

tek se sad vidi da u biti i nemamo državu kad nemamo neke temeljne stavke. mi nemamo ustrojenu vatrogasnu službu uopće. zemlja koja je 80 % pokrivena šumom i zelenilom. strava. pustite one glumce koji se po SA vozikaju u autima i paradiraju u uniformama. mi nemamo ništa, ni opremu, ni obučene ljude (ne treba biti fakultetski obrazovan ali postoji nešto što se zove vatrogasni kurs, pa zaštita, tečajevi razni, ustroj kao u vojsci..

mi nemamo ljudi ništa i nećemo još dugo ništa ni imati jer nas nije briga, ne znamo imati državu. nikad je nismo ni imali i jednopstavni ne znamo. nemamo nikakav osjećaj odgovornosti osim ako se nešto dirne nečega osobnog. nemamo osjećaj da su to NAŠE šume koje moramo čuvati, moramo prevenirati. sad je kasno, šteta je teško nadoknadiva. mene je sramota jer smo svi krivi. pusti političare, oni iskorištavaju situaciju, mi smo krivi jer nas nije briga. sad nas je lafo briga jer dosolvno gori pod nogama ali sad je kasno. treba viditi kako spasiti bilo šta. pouzdati se u kišu je jadni, diletantski ismiješno. za nekoga tko misli da ima državu a nema ništa. mene je sramota.
slazem se ...nazalost
Kiki_Musampa

#721 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Kiki_Musampa »

Jutros slušam na DW,neki švabo gasi požar kod Jablanice.Koji osjećaj njega tjera da u tudjoj državi gasi tudju šumu,dok se iz komplet Jablanice,Glogošnice i svih tih sela skupilo 50 ljudi tek kad im je vatra na pragu....
blazh

#722 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by blazh »

izgori crna gora jebote.. :shock:

a i u hrvatskoj je drama pravo, iako imaju svu silnu opremu i ljudstvo. a i kod njih je DVD u svakom selu, vidiš da nije to mjerilo. ali mislim da oni imaju veliki problem sa piromanima. preko 6000 požara su imali ovoga ljeta :skoljka:
splinter

#723 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by splinter »

Kiki_Musampa wrote:Jutros slušam na DW,neki švabo gasi požar kod Jablanice.Koji osjećaj njega tjera da u tudjoj državi gasi tudju šumu,dok se iz komplet Jablanice,Glogošnice i svih tih sela skupilo 50 ljudi tek kad im je vatra na pragu....

ne obraćaj pažnju na to.
Radi po sopstvenom nahođenju.
Realno ako dođes recimo iz Sa da gasiš požare dole, 90 % raje će ti se smijati i smatrati te budalom.
PS postavlja se pitanje: da li se sa našom generacijom završava životni ciklus ili će i naša djeca imati pravo da zapamte beskrajnu ljepotu ove smiješne ali ipak prelijepe države. . .
cappy_tempo

#724 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cappy_tempo »

blazh slazem se ja s tobom ali sta treba sad da pustimo da izgori sve? da onim ljudima kazemo "hajde fatajte se noge iz sela pa kad se ugasi vatra sama od sebe vi se vratite pa ponovo napravite kuce? jebiga sad, ljudi zaduzeni za pozare i ovakve situacije su ocigledno teske karine i sad nista drugo ne preostaje nego ici i gasiti i pokusati spasiti ono malo jada sto je ostalo i ljudima kuce...
taxi_driver

#725 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

sad ce lokalni izbori i glavu dajem da ce isti pobijediti.pozari ce se ugasiti kad tad, ali za par mjeseci bit ce kao da ih nikad nije ni bilo. niko ih nece spominjati. one nase mudonje se bore oko fotelja, juce pola dnevnika o odluci ustavnog suda. umjesto da kazu prolongirat cemo to, idemo ljudi vidjeti sta se moze uciniti da se pozari ugase. ali boli njih urac.
ja zivim u holandiji i jebote vise se sikiram nego vecina ljudi koji zive dole.
Post Reply