Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
SA 071 wrote:Vizionar ba, ocito je da imas problem sa SDA jer radis za "drugu stranu". Haj'mo sad realno.
Kada se Koldzo prvi put kandidovao i pobijedio, ja sam bio sjeban tipa "pa gdje ce on pobijediti". Medjutim, covjek je (opstina u njegovom prvom mandatu, prve dvije godine-da budem precizniji) asfaltirao cestu unutar naselja Grbavica (ono sto je pod ingerencijom opstine), pa poceo poplocavati Vilsonovo. "Dusebriznici" i zli jezici (kasnije se ispostavilo da su bili zli) su tvrdili da je to zbog izbora radio dio Vilsonovog.
U drugom mandatu je izabran i mojim glasom i rekao sam da cu opet glasati za njega ako nastavi ovako. U drugom mandatu je covjek zavrsio Vilsonovo, pa zatim uradio i drugu stranu Miljacke po duzini Vilsonovog, pa zapoceo i uveo u zavrsnu fazu radove na dvorani (a ona se radi iskljucivo iz sredstava opstine).
Ne treba meni neki dezurni mrzioc SDA i svega sto izadje iz nje objasnjavati kako Koldzo nije nista uradio, kada ja koji zivim na Grbavici svaki dan "uzivam" plodove njegovog rada. Ja ovdje govorim o lokalnim izborima i mikrosredini u kojoj zivim i odnosu izabranog nacelnika prema toj mojoj mikrosredini. A on je uglavnom pozitivan. I dok god je tako, Koldzo je pretplacen na moj glas.
P.S. Opstehvaljeni Zeljko Komsic u svome mandatu nije uradio nista za opstinu osim sto je po nalogu sefa Lagumdzije dao dozvole za niz Robotovih i Mercatorovih objekata u opstini, dok sam ja do zgrade autom vozio po kraterima, a pjesacke trotoare smo imali kao Rogatica.
P.P.S. Prema tome, svoju ogranicenost na satro "ideoloskoj" osnovi (a vidjeli smo u ove dvije godine koliko tu ima socijalisticke ideologije-nula) ostavi za opste izbore, a na lokalnim glasaj za onoga ko zna i moze poboljstai stvari i zivot u sredini u kojoj zivis u onom segmentu i obimu koliko je to na opstinskom nivou moguce.
Slozio bih se sa vecinom posta.
Konkretno i moje naselje izgleda mnogo bolje u posljednjih nekoliko godina: Asfaltirana je cesta 2x, zamjenjene su komplet vodovodne cijevi, postavljena je dodatna signalizacija, kontejneri su dobili kucice, zamijenjeni su el drveni stubovi sa betonskim... Neznam da li je bas sve navedeno pod jurisdikcijom opstine ali definitivno puno bolje izgleda.
Svakako postujem i drugacija misljenja ali moj glas opet ide aktuelnom nacelniku, smatram da je jedan od boljih u BiH...
Kandidatske liste, dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIKBiH), prolaze posljednju provjeru. Ovjerene liste od strane CIK-a sada su vraćene strankama, koje ih još jednom provjeravaju, a krajem ove sedmice očekuje se da bi CIK trebao imati finalizirane liste.
CIK je, inače, krajem prošlog mjeseca ovjerio 2,251 kandidatsku listu na kojima su 30,352 imena, od čega njih 551 jesu kandidati i kandidatkinje za načelnike/gradonačelnike. Komisija je odbila ovjeriti 113 kandidata – uglavnom zbog neusklađenosti listi sa zakonskim pravilima o zastupljenosti spolova.
Kandidatkinje Naše Stranke
I upravo se taj segment prvi uočava pogledaju li se predloženi kandidati za sarajevske općine. Naime, od sedam stranaka, čije je kandidate portal Radiosarajevo.ba provjerio na ovjerenim listama, samo je Naša stranka ponudila kandidatkinje za načelnice u četiri sarajevske općine.*
*Napomena: Dan nakon objave ovog teksta (9. avgusta), saopćenjem se oglasila i Narodna stranka Radom za boljitak sa informacijom da je Alma Čardžić njihova kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad. Informaciju pogledati na kraju ovog teksta
Lejla Somun-Krupalija
Lejla Somun-Krupalija tako se kandidovala za načelnicu Općine Centar, a Sabina Ćudić za načelnicu Novog Sarajeva. Ajla Šišić njihova je odabranica za načelnicu sarajevskog Novog Grada, dok je Arijana Aganović predložena za načelnicu Starog Grada. Uz kandidatkinje, za načelnika Ilidže predložen je Elvis Vreto.
Sabina Ćudić
S druge strane, Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratska unija (SDU), Stranka za BiH (SBiH) – pa čak ni Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu ponudili niti jednu kandidatkinju za načelnicu neke od sarajevskih općina.
SDP: Dželaludin Muharemović
SDP je tako u Novom Gradu kandidirao čovjeka koji je trenutno vršilac dužnosti načelnika ove općine Anera Šumana. Šuman je inače 'dobio' ovu poziciju nakon što je Damir Hadžić, odabrani načelnik, otišao na funkciju državnog ministra komunikacija i prometa.
Za Općinu Centar odabran je aktuelni načelnik – Dževad Bećirović, dok će se za Stari Grad boriti Haris Lulić, koji je trenutno na funkciji ministra saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Direktor FK Željezničar Dželaludin Muharemović kandidat je SDP-a za načelnika Novog Sarajeva.
Dželaludin Muharemović
Od ostalih kandidata ove stranke, predloženi su Mirsad Dupovac (Hadžići), Mustafa Sinanović (Ilidža) te Admir Piknjač (Vogošća).
SDA: Koldžo ponovo, Skaka u utrci
Kao što je već poznato, kandidat SDA u Starom Gradu jeste Abdulah Skaka, sin čuvenog berbera Uzeira Skake, dok se u Novom Sarajevu kandidovao Nedžad Koldžo, aktuelni načelnik.
Nedžad Koldžo
SDA je Seada Srnu, profesora geografije, predložila za prvog čovjeka sarajevskog Centra, a u Novom Gradu Semira Efendića, čelnog čovjeka stranačke Asocijacije mladih SDA u ovoj općini.
Uz njih, na listama su još i Hamdo Ejubović (Hadžići), Senaid Memić (Ilidža) te Edin Smajić (Vogošća).
SBB: Hadžibajrić i Dragan Vikić
I SBB se drži 'isprobanog recepta', pa je tako u Starom Gradu za načelnika predložila i trenutno prvog čovjeka ove općine Ibrahima Hadžibajrića. U Centru također dobro znano ime: kandidat SBB-a u ovoj općini jeste Dragan Vikić, sportista i čuveni pripadnik MUP-a te dobitnih Šestoaprilske nagrade Sarajeva.
Dragan Vikić
U Novom Sarajevu, pak, predložen je član stranačkog predsjedništva, Mirza Hulusić, a sarajevski hirurg Zlatko Kravić za načelnika Novog Grada.
Tu su još i Alen Ramić (Hadžići), Rasim Lakota (Ilidža) te Tarik Curić (Vogošća).
SBiH i SDU: Kljujić za gradonačelnika
Vahid Hećo
Na kandidatskim listama nalazi se 10,759 žena (35,5%), 19,593 muškaraca (64,5%); 9,118 kandidata ima do 30 godina (30,1%), a njih 21,234 ima više od 30 godina (69,9%)Stranka za BiH kandidovala je u Sarajevu načelnika samo za Stari Grad – Emira Cokoju. Tu su još i Abid Šarić (Hadžići) i dojučerašnji SDA-ovac Senahid Godinjak (Ilidža). Dodat ćemo još i da je ova stranka kandidovala Vahida Heću za načelnika Visokog.
Istovremeno je SDU za Stari Grad kandidovao Emira Zlatara – podsjetimo, on se prije šest dana povukao sa svih funkcija u ovoj stranci, ali je ipak ostao njen član. Za načelnika Novog Grada SDU je predložio Omera Hadžiomerovića, Saliha Ćesku za Novo Sarajevo, a Kerima Čelika za Općinu Centar.
Stjepan Kljuić
Nositelj općinske liste ove stranke u Centru jeste Stjepan Kljuić kojeg će ova stranka predložiti i za gradonačelnika: inače, u Sarajevu se gradonačelnik bira indirektno, nakon provedenih izbora.
Napišimo i da je SNSD kandidirao Milivoja Čavarkapu za načelnika Novog Sarajeva.
Radom za Boljitak i Alma Čardžić
Alma Čardžić je kandidatkinja Narodne stranke "Radom za boljitak" za načelnicu najmnogoljudnije općine u Sarajevu, Novi Grad, saopćeno je 9. avgusta iz te stranke. Planira da radi na poboljšanju životnih uslova Novog Grada, naročito na oživljavanju zapuštene privrede, izjavila je ona.
Narodna stranka "Radom za boljitak" kandidirala je više od 40 posto žena na izbornim listamaČardžić je trenutno poslanica u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta; navodi da je uspjela s koleginicama parlamentarkama promijeniti zakonske odredbe o zastupljenosti žena na listama: „Neposredna sam osoba i odgovaram na sve pozive. Hodam po terenu i odazivam se svim građanima koji imaju potrebu sa mnom da razgovaraju. Imamo sjajnih žena na Boljitkovim listama, ali generalno, ženama fali samopouzdanja i odlučnosti da se uključe u politiku.“
U mojoj opcini, Novom Gradu, cujem da ce biti napeto izmedju Sumana i Efendica, nisam pratio dosadasnji rad Sumana na ovoj funkciji tako da stvarno ne znam koga podrzati. Zna li neko vise o ovim kandidatima pa da na osnovu necega imam uvid u njihov kvalitet.
tutku wrote:U mojoj opcini, Novom Gradu, cujem da ce biti napeto izmedju Sumana i Efendica, nisam pratio dosadasnji rad Sumana na ovoj funkciji tako da stvarno ne znam koga podrzati. Zna li neko vise o ovim kandidatima pa da na osnovu necega imam uvid u njihov kvalitet.
Ja zivim u Novom Gradu, Suman je idejni nasljednik Damira Hadzica ali nije taj nivo jer tom Opstinom jos uvjek upravlja Damir.
Evo biografije od ovog iz SDA
Semir Efendić je rođen 04. 09. 1983. Godine. Čitav svoj život, obrazovanje i profesiju vezao je uz politiku. Njegova krajnja posvećenost svom životnom opredjeljenju je rezultirala da kao jedan od naboljih studenata u svojoj generaciji 2007. godine završi Fakultet političkih nauka i diplomira na predmetu Politička filozofija. U međuvremenu je tokom svog aktivnog studija bio demonstrator na različit...im predmetima kao što su: „Opća politologija“, te „Historija socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini“. Zbog visokog prosjeka ocjena tokom studiranja dobiva stipendiju čuvene njemačke fondacije „Konrad Adenauer“ (kao jedan od 15 studenata iz cijele BiH). Nakon završetka studija u periodu 2007. - 2009. godine radi u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo gdje stiče znanja i radna iskustva kao saradnik na nekoliko važnih projekata. 2009. godine odlazi na Postdiplomski studij za ekonomiju i administraciju Univerziteta Malaya u Kuala Lumpuru, Malezija. Univerzitet Malaya se ubraja među 100 najpoznatijih univerziteta u cijelom svijetu. Zbog izuzetnih rezultata u toku studiranja dobja stipendiju Ministarstva za visoko obrazovanje Vlade Malezije i uspješno završava studij na engleskom jeziku, gdje stiče zvanje Magistra Javne uprave. Uporedo sa postdiplomskim studijem zasniva radni odnos u privatnoj kompaniji MAC's medical gdje je i danas zaposlen. Aktivan je član Stranke demokratske akcije i Asocijacije mladih SDA od 2001. godine. Na poziciji potpredsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo nalazi se od 2005. Godine. Od februara 2012 godine postaje član Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.
AmirZ wrote:Stanujem u Novom Sarajevu od rođenja, baš isto kao i Koldžo. Koldžo je čitav rat proveo u Armiji BiH i branio je našu općinu. Njegova porodica je cijeli rat bila tu. Za svaki problem koji smo imali u zgradi i našoj ulici (on ne stanuje u toj ulici) a da se ticao općine, smo mu se najavili i on nas je primio, saslušao i pomogao kada je god to bilo moguće. Poštujem pravo svakoga da bira svog kandidata ali ovo su samo neki od razloga sto ću ja i sve moje komšije sa kojima sam razgovarao glasati za Koldžu Nedžada. Siguran sam da ce od ukupnog broja glasova on osvojiti minimum 70%. Živi bili pa vidjeli.
A, da ne zaboravim i to, poznajem dobro i Fahrudina Radončića i njegovog mecenu Miškovića, ali to nije za ovog foruma. Nadam se samo da se onima koji ga sada podržavaju i ne žele da gledaju svojim očima, to neće jednoga dana odbiti o glavu.
Sve je to u redu on vama u ulici izgleda radi kao domar ali nema veze idemo dalje. Prije dvije godine djeca su mogla propadati kroz pasarelu preko pruge na malti i tada kad je pisana peticija nije bilo para a sad kad su izbori znate sad ima para za obnovu pa zar to ne sliči na kupovinu glasova.
Kažeš dvije godine, pa imaš li pojma koliko treba da se nešto uvrsti u budžet, da se taj budžet usvoji, da se raspiše tender, da prođu žalbeni rokovi i da se krene sa radovima??? Tebi bi izgleda bilo draže da se pasarela nije nikako napravila!!
Tako je.Covjek je uradio mnogo toga i pomogao,jer znam kome je i kako pomagao i mislim da ce osvojiti veci broj glasova.
REXONI wrote:
Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo od 2001 -2004
Sve vise cinjenica svakim danom pokazuju kako je SBB stranka prebjeglih iz SDA i SBIH. Jos jednom da se ponovim, Tihic i Silajdzic ima da podignu spomenik zahvale Radoncicu, koji im je osnivanjem stranke pomogao da se rijese ovih poltrona, tj. Kadrova koji su nekada bili u SDA i SBiH pa su prebjegli kod utemeljitelja, trbuhom za foteljom!
REXONI wrote:
Sve vise cinjenica svakim danom pokazuju kako je SBB stranka prebjeglih iz SDA i SBIH. Jos jednom da se ponovim, Tihic i Silajdzic ima da podignu spomenik zahvale Radoncicu, koji im je osnivanjem stranke pomogao da se rijese ovih poltrona, tj. Kadrova koji su nekada bili u SDA i SBiH pa su prebjegli kod utemeljitelja, trbuhom za foteljom!
Reci NE SBB-u!
pa to je ovdje ovako od '90...i kad SBB propadne zar mislis da svi oni nece nazad u SDA, SDP, SBIH ili neku trecu, petu, desetu koja osvoji vlast..
REXONI wrote:
Reci NE SBB-u!
pa to je ovdje ovako od '90...i kad SBB propadne zar mislis da svi oni nece nazad u SDA, SDP, SBIH ili neku trecu, petu, desetu koja osvoji vlast..
To su licemjeri i kao sto i sam kazes i kad SBB propadne oni ce naci novu stranku.Licni interes je iznad drustvenog i drzavnog pa tako da to i nije cudno.
SA 071 wrote:Vizionar ba, ocito je da imas problem sa SDA jer radis za "drugu stranu". Haj'mo sad realno.
Kada se Koldzo prvi put kandidovao i pobijedio, ja sam bio sjeban tipa "pa gdje ce on pobijediti". Medjutim, covjek je (opstina u njegovom prvom mandatu, prve dvije godine-da budem precizniji) asfaltirao cestu unutar naselja Grbavica (ono sto je pod ingerencijom opstine), pa poceo poplocavati Vilsonovo. "Dusebriznici" i zli jezici (kasnije se ispostavilo da su bili zli) su tvrdili da je to zbog izbora radio dio Vilsonovog.
U drugom mandatu je izabran i mojim glasom i rekao sam da cu opet glasati za njega ako nastavi ovako. U drugom mandatu je covjek zavrsio Vilsonovo, pa zatim uradio i drugu stranu Miljacke po duzini Vilsonovog, pa zapoceo i uveo u zavrsnu fazu radove na dvorani (a ona se radi iskljucivo iz sredstava opstine).
Ne treba meni neki dezurni mrzioc SDA i svega sto izadje iz nje objasnjavati kako Koldzo nije nista uradio, kada ja koji zivim na Grbavici svaki dan "uzivam" plodove njegovog rada. Ja ovdje govorim o lokalnim izborima i mikrosredini u kojoj zivim i odnosu izabranog nacelnika prema toj mojoj mikrosredini. A on je uglavnom pozitivan. I dok god je tako, Koldzo je pretplacen na moj glas.
P.S. Opstehvaljeni Zeljko Komsic u svome mandatu nije uradio nista za opstinu osim sto je po nalogu sefa Lagumdzije dao dozvole za niz Robotovih i Mercatorovih objekata u opstini, dok sam ja do zgrade autom vozio po kraterima, a pjesacke trotoare smo imali kao Rogatica.
P.P.S. Prema tome, svoju ogranicenost na satro "ideoloskoj" osnovi (a vidjeli smo u ove dvije godine koliko tu ima socijalisticke ideologije-nula) ostavi za opste izbore, a na lokalnim glasaj za onoga ko zna i moze poboljstai stvari i zivot u sredini u kojoj zivis u onom segmentu i obimu koliko je to na opstinskom nivou moguce.
Tako je SA 071 - konkretno oko lokalnih pitanja demagogiju neka ostave za opšte izbore.
Ne bih se složila sa vama oko Vilsonovog šetališta. Ukoliko krenete od Elektroprivrede ka Hotelu Bristol Vilsonovim šetalištem , s vaše lijeve strane ćete gotovo do Bristola vidjeti - džunglu. Da , to je privatna zemlja , ne poznajem pravne propise da bih mogla soliti pamet bilo kojoj službi ,ali znam da bi komunalne kazne za takvo stanje na toj lokaciji trebale biti drastične a o potencijalnim opasnostima i ruglu - drugi put. (ukoliko poznanik ovo čita molila bih da da uputu gdje se to prijavljuje - hvala.) Vilsonovo šetalište je odlično urađeno - šetališna površina je mnogo , neuporedivo bolja od one u Ferhadiji ali samo na desnoj strani Miljacke od mosta na Grbavici do Marin-Dvora. Vi ste pomenuli uređenje lijeve - nisam to nigdje vidjela ili me oči varaju. Tamo je stari,dobri,napukli asfalt.
Ali ako bi ste uhvatili vremena pa sada ili večeras prošetali Vilsonovim odnosno vozili bicikl , primjetili bi ste devastirane klupe od Elektroprivrede do mosta na Grbavici . Iznad mosta prema Marin - Dvoru su čitave. I tako je gotovo 10 mjeseci, no nema veze u pitanju je samo desetak-petnaest klupa.
Novosarajevski parkovi nemaju klupe. To je dio naše kulture - definitivno i za to se načelnik ne može kriviti ali može se recimo školama dati više love gdje će djeca biti više edukovana da to ne čine pa će se manje novca trošiti na popravke a ostat će ga više u budžetu. Opština opet sredstva i previše izdvaja za neke druge stvari (socijalna pitanja) umjesto u škole ili interaktivne radionice ali o tome drugom prilikom.
Htjela sam kazati da se odavno priča da će se Vilsonovo oduzeti građanima , da će postati rezidencijalna baza , da će biti rampe....elem sve su to bile priče i dezinformacije ali ja ovdje moram i simbolizirati (nažalost) načelnika sa politikom koju njegova stranka vodi prema nama sve ove godine..naime NIŠTA IM NE VJERUJEM pa sam potpuno primitvno dumala u svojoj glavi da je ta obnova u stvari priprema za - rezidencije.
No paranoična sam svakako....
Izgradnja sportske dvorane odlično - no posjetite općinski zavod za urbanizam i provjerite gdje je sve u regulacionom planu predviđeno rušenje parkinga i izgradnja tržnih centara...ciglasta Kifla na Malti....jedna dvorana na deset tržnih centara a javna dječija igrališta nam propadaju...bez djece , bez aktivnosti samo psi lutalice na njima..SADRŽAJI su potrebni a infrastrukturu kakvu-takvu imamo...
Elem , Vama čestitam i ponosna sam jer glasamo LOKALNO i svjesni smo razvoja naše Općine ali pogledajte i malo više...
Hvala i srdačan pozdrav !
Draga tvsabina,
za "dzunglu" na privatnoj zemlji je odgvoran onaj cija je zemlja. Konkretno, na toj lokaciji koliko ja znam ima spor izmedju GP Butmir (Sejo Hasibovic-ucesnik reket afere) i vlasnika jedne parcele. Sada, da li postoji opstinska ili samo kantonalna inspekcija, nisam siguran. Ako je ovo drugo (a mislim da jeste) zna se ko je u kantonu na vlasti.
Za drugu stranu Vilsonova, u pravu si - ili slabo vidis ili te oci varaju. Znaci od mosta kod bivseg USAID-a do mosta Olge i Suade je sve poplocano na obje strane Miljacke. I to bas kao sto si rekla, bolje nego na Ferhadiji.
Idemo dalje-klupe. Kao sto si rekla, za to se ne moze kriviti nacelnik. To je nasa kultura i odgoj. Ipak, stanje sada je neuporedivo bolje od stanja koje je zatekao taj covjek kada je osvojio prvi mandat. Zatekao je neugledne betonske klupe, tacnije nosace bez drvenih daski. Danas imamo pocincane metalne klupe koje su lijepe i za oko sa lakiranim daskama. Tacno je da su neke i unistene. Neke od njih je cak unistio KJKP Rad kada je zimus cistio snijeg. Pa valjda je Kanton trebao to platiti (jer je to uradilo Kantonalno javno komunalno preduzece). E sad, to za skole i ulaganje opstine u projekte. Pa, nema opstina budzet milijardu i po KM vec Federacija, ili gotovo milijardu KM vec Kanton. A skole su pod ingerencijom kantonalnog i federalnog ministarstva. Ne moze nacelnik odgajati nasu djecu i jos raditi posao kantona i federacije.
Za dvoranu sam vec objasnio. I da, u opstini ima desetak manjih i vecih soping centara. Ali su oni izgradjeni za vakta dragog nam Komsica (koji je provodio gazdine naloge-Lagumdzijine), a ne za vakta Koldze. Uostalom, imali smo beskonacan porast u broju dvorana u opstini sa nula na jedan, sto je kako prof Lagumdzija jednom rece beskonacan rast.
Draga tvsabina, da mi je neko prije 6 godina rekao da cu ja braniti jednog Koldzu, rekao bih mu da je lud. Ali covjek se potrudio da promijenim svoje misljenje o njemu i da ne posmatram stvari sa predrasudama (gdje ce valjati, kad je iz SDA), vec da cijenim ko kakve zasluge ima i kako radi. Nemam ja iluzija da je Koldzo Marija Svetica, ali covjek radi dobro posao za koji je izabran i sama cinjenica da je on kao kandidat SDA osvojio mandat u "SDP bastionu" govori dosta. I znamo da magarac i hajvan ne mijenjaju misljenje, a covjek ga mijenja. Pa tako i ja promijenih svoje misljenje o Koldzi.
P.S. Ja sam sve ovo govorio iz aspekta nekoga ko zivi u Novom Sarajevu i to na Grbavici. Znam i da ima ljudi koji zive na Velesicima i koji nisu zadovoljni kao ja tim istim Koldzom. Jer oni imaju nekih ozbiljnih zamjerki. Sada, je li razlog moguceg zanemarivanja ovog dijela opstine taj sto Koldzo zna da dobija te glasove zasigurno pa se i ne trudi, ne znam, ali ti to govori o opasnosti predubjedjenja. A o tom predubjedjenju si i sama poentirala, pa sam ti taj dio tvog teksta boldirao. Ne znam je li bio sarkazam ali si pogodila sustinu. A predrasude i predubjedjenja mogu samo na krivi put navesti...
Lijep pozdrav i uzivaj u setnji Vilsonovim...
Last edited by SA 071 on 14/08/2012 23:14, edited 2 times in total.
Jesu, Sabina Cudic (zvana cevabdzinica), kandidat za nacelnika Opstine Novo Sarajevo ispred Nase stranke i pocetak njene predizborne kampanje u januaru 2012.
S cim se sve ljudi sluze...
Lud i ponosan wrote:Koldzo se u jednoj stvari, koja je isla konkretno meni u korist, pokazao jako dobro i zato ga moram pohvaliti... Jos je imao neke dobre poteze i to se mora priznati.
Ono sto mene odbija jeste sama stranka, kao i mutna voda kojom povremeno zapliva, ali to je valjda stranacka praksa bez koje se ne moze.
Elem, nece dobiti glas, ali je barem nesto uradio. I mislim da ce opet uzeti mandat, bez vecih problema. SBB-u ne bi dao glas ni u ludilu. Ako osjetim da bi moglo biti neizvjesno i da raste popularnost SBB-ovim ublehasima (pa i SDP-u), prije cu glas dati Koldzi.
Znaci, tebi je valjao i pokazao se jako dobro u toj i jos nekim stvarima, priznajes mu da je nesto i uradio (a dobiti priznanje od nekoga ko pripada suprotnoj politickoj opciji, ocito, je onda nesto sto se zaista ne moze osporiti, dakle taj njegov rad), ali posto je iz SDA neces ga podrzati.
Jebi ga, mislim da na lokalnom nivou treba glasati za ljude, a ne za stranke i po zaslugama...
SA 071 wrote:
Znaci, tebi je valjao i pokazao se jako dobro u toj i jos nekim stvarima, priznajes mu da je nesto i uradio (a dobiti priznanje od nekoga ko pripada suprotnoj politickoj opciji, ocito, je onda nesto sto se zaista ne moze osporiti, dakle taj njegov rad), ali posto je iz SDA neces ga podrzati.
Jebi ga, mislim da na lokalnom nivou treba glasati za ljude, a ne za stranke i po zaslugama...
Meni, licno, je bio od velike koristi Koldzo, te priznajem da je uradio jos neke dobre stvari u svojoj opstini. Dakle, svako objektivan i realan to mora priznati.
Ali, to ne znaci da je dovoljno da dobije moj glas. Mozda ce neko od clanova porodice i glasati za njega.
Elem, bilo je tu i lova u mutnom, preko cega ne mogu da predjem. Uz to, tu je stranka pod cijom direktivom SIGURNO povlaci odredjene poteze, tako da se sa tim necu i ne zelim pomiriti.
I imam jos neke zamjerke, ali to ovaj put nije bitno.
Ti znas najbolje o cemu je rijec i je li zasluzio. Zato i kazem po zaslugama...
Naravno. Ja mislim da ce Koldzo dobiti jos jedan mandat, ali to ce vrijeme pokazati.
@cetmi
Mislim da je povrsno zakljucivati na takav nacin. To ko stoji iza presudonima je nemoguce razotkriti na nacin kako si to ti ucinio, zbog toga se ne trebas time baviti. Svako je na ovom forumu inkognito, osim ko to ne zeli biti, te je bespotrebno spominjanje bilo koga - bez jasnih argumenata. Uostalom, sve i da znas ko je, zadrzi to za sebe.
SBB je jedna velika podvala upakovana u lijep celofan, ali to ce vrijeme pokazati. Samo se plasim da ce dosta vode proteci dok to ljudi shvate. Evo, 20 godina je proslo i ljudi opet nisu shvatili kako SDA MORA da se sahrani jednom za sva vremena, zajedno sa jos nekim strankama koji sistemski unistavaju ovu zemlju i pune sebi dzepove.
Pa za ovih 20 godina su svi imali priliku vladati i pokazati sta mogu i znaju. I sve gore od goreg. Onda ih sve treba pokopati, a tako ne ide. Cak se od ovih "vecih" stranaka SBiH cini i najmanje losom opcijom. Ali najmanje losom, a ne i dobrom. Jebi ga, mora covjek birati ili najbolju opciju ili namanje losu opciju za sebe. Svodi se na isto, samo je pitanje tvog pristupa problemu. Kao ono sa casom, poluprazna ili polupuna, svodi se na isto...
cetmi wrote:
Ništa čudno.
tvsabiba ili Sabina Ćudić krenula u predizbornu kampanju Naše stranke.
Sada si je argumentovano potukao i apsolutno razotkrio... Ne znam kako ce sad, potpuno ogoljena, da se pojavi pred siroke forumske mase ...
Nego, jesi ti tamno zeleni, ili svjetlo zeleni ublehas?
Vidiš, ja sam upravo htio da citiram ovaj tvoj post gore, da te djelimično pohvalim na ispravnom zapažanju i da kažem jedinu stvar koja je meni na ovim i sljedećim izborima: Raskrinkavanje Fahrudina Radončića i njegove nejasne vizije glede budućnosti ove zemlje. Želim dočekati njegov poraz i kraj ere njegovih podvala i laži.
Ja sam u ovoj gore rečenici rekao apsolutnu istinu i ti to znaš. Nemam ja ništa protiv Naše stranke, naprotiv, želim joj sve najbolje i nadam se da će ostvariti što bolji rezultat.
Ali imam protiv namjernih podvala i laži. Sabina je u onim slikama protukandidatu podvalila i ono što nisu ingerencije opštine kao što su komunalna politika, zatim obnova obdaništa gdje lopticu jedan drugom prebacuju kanton i uprava Djece Sarajeva. Njoj je načelnik kriv i kad neko dijete kredom iz obijesti nacrta kitana.
Mislim..
Ja sam u posljedenje vrijeme napisao u mom slučaju značajan broj postova i skoro svi su odgovor na očitu laž.
Ja nemam šta da krijem: bilo ko drugi osim Fahre, svi ostali prolaze.
Nema veze koja je boja, a kamoli nijansa, bitno je samo da ne dočekam da sutra glasnogovornik neke opštine ili ne daj bože nekog kantona ili države bude Fadil Mandal ili Omer Čevra. Ovu dvojicu što su zadnjih nekoliko dana otvorili desetinu profila, počevši od CACo3 i ovih raznih sarajlija ne bih ni da spominjem. Ne dao Bog ni da ih negdje sretnem kao portire. Prema nastupu vrlo vjerovatno da su ovo GRAS-ovi revizori. Jedino oni imaju vremena ovkao povazdan da palamude, a da druge optužuju da su budžetlije.
Patološka mržnja prema nekome k'o je uspio u životu.
Sindrom koji se dogodio i Ivi Andriću kada su mu, nakon dobivanja Nobelove nagrade, komšije dobacivali "ćoro, napišel' se šta? "
cetmi wrote:Z...Nisam član nijedne stranke nikad bio, pa ni SDA (osim ako me ovaj jedan poznanik ne bude prevarom učlanio u SBB. potpisao sam mu se na neki spisak i dao broj lične karte)...
Tako i meni u subotu dolazi na vrata mladić i nudi anketna pitanja za izlazak na glasanje. Kaže, poslali ga iz SDP da anketira birače, i još: "nije ništa strašno, već su neki stanari ispod prihvatili i potpisali anketu"...
cetmi wrote:Zaboravio sam i reći da od sahrane SDA nema ništa. Stranka se prilično reformirala, puno se izmjenila od 2006. kada sam ja odlučio da ne idem više na izbore.
Sulejman je čovjek kojeg sam ja lično smatrao grobarom SDA, ali mi se mišljenje zadnjih godina značajno promjenilo. Ako bih ga kad vidio tražio bih halala, jer sam pogriješio.
Sad ovo tebi može izgledati kako hoćeš, ali ja tako mislim i nisam jedini.
Nisam član nijedne stranke nikad bio, pa ni SDA (osim ako ovaj jedan poznanik ne bude prevarom učlanio u SBB. potpisao sam mu se na neki spisak i dao broj lične karte). Nikad nisam radio u državnoj službi, od početka radim u samo jednoj privatnoj firmi. Ako ne vjeruješ nemam ništa protiv da ti pošaljem ime i prezime na PP pa provjeri.
Što se mene tiče SDA.
Da se reformirala...jeste !
Prvo je pričala da ne bi nikad sa SBB-om ušla u koaliciju a kad ih je SDP nabio nogom u pakšu onda su zvali Radončića na razgovore. Tu leži ta reforma SDA !
Sad ih je i Fahro nabio nogom u pakšu pa okolo kukaju i lutaju da bi na kraju sklopili savez sa SBiH sa kojom su se do juče klali.
I tako...ko seoska raspuštenica...SDA ide od jednog do drugog nudeći se.
Lud i ponosan wrote:
Postujem. Nema potrebe za provjerom, svako ima svoje razloge za i protiv, ja to necu i ne zelim da osporim.
Isto tako, moji razlozi su jasni, a reforma stranke bez jasnih krivicnih prijava i pravosnaznih presuda je samo kozmeticke prirode. Sigurno da ima postenih i cestitih ljudi, u svakoj stranci, samo sto su oni u velikoj manjini.
Doslo je vrijeme da je i u privatnom sektoru stranka pustila pipke (na svim stranama), tako da nisam optimistican kada je u pitanju buducnost mladih, obrazovanih ljudi koji trunu bez zaledja, a ima ih mnogo.
Zivio.
Meni nikad nece biti jasno zasto se svi zale da su stranke svuda pustile pipke. Mislim OK, razumijem da se to desilo, ali samo kukanje nad tom cinjenicom smatram beskorisnim pristupom. Ako je potrebno biti blizak bilo kojoj stranci radi posla/egzistencije, zasto to ne shvatiti kao obicni preduslov? K'o sto za odredjeno mjesto moras imati fakultet? Nisam ja zagovornik stranackih diktatura, daleko od toga, samo hocu da stvari posmatram pragmaticno. Da je meni to bilo jedino sto mi fali da se zaposlim, bilo bi odradjeno k'o i ljekarski. Izvadi potvrdu i zivio. A ako se radi o idealima, pristupi stranci koju smatras najblizom pa je iznutra reformisi. Nema reformisanja ni promjene izvana, jadikovanjem po forumu. Nema ni izlaskom na ulicu. To su sve utopije. Mislim da je u okviru trenutnog ustava, tj. uredjenja zemlje, jedino patriotski odabrati stranku i raditi svoj posao u i van nje odgovorno i posteno. Dok ne naraste kriticna masa ljudi koji jesu u strankama (tj. imaju mogucnost utjecaja na zbivanja), a koji zele lopove itd. istjerati. Bijeli listici i bojkoti bilo koje vrste jednostavno nisu svrsishodni. Meni taj pristup nikad nece biti jasan. Defetizam je glupost. Ako si upao u bunar ne znaci da ti je sudjeno da se udavis, nego da ti je sudjeno da upadnes. Jest jednako bori se, a ne "ja leg'o cekam kad cu umrijet". Jednog dana, kad-tad, steci ce se uvjeti da se uredjenje zemlje promijeni i da narodi i stranke budu manje vazni od pojedinaca. Sad nije tako. Mozemo gledati u buducnost, ali ne mozemo u njoj ziviti. Mi sad zivimo kao da je vec nastupilo preuredjenje. Od tog nema nista. Radi danas za to sutra. Da bi se to "jednog dana" uopste desilo.
sarajlija_ba wrote:
Sindrom koji se dogodio i Ivi Andriću kada su mu, nakon dobivanja Nobelove nagrade, komšije dobacivali "ćoro, napišel' se šta? "
Sacuvaj me Boze uspjeha FahrA i njemu slicnim. Drustvo koje "sposobne" i "snalazljive" trazi u produktu rata, patnje, te krvave tranzicije, sigurno nije zdravo drustvo.
Mada, kakvi smo, ne zasluzujemo nista bolje od FahrA. I njegove novine.
I molim te, ostavi se ti Andrica u ovom kontekstu.
Prije svega, ja ću Andrića spominjati kad god budem smatrao shodnim da ga spomenem a tebi ako se ne sviđa samo preskoči taj dio mog posta.
Drugo, trebao si moliti "sačuvaj me Bože SDA" jer su te oni doveli u današnje stanje svojom vladavinom od preko 20 godina.
Treće, tvoje paušalne ocjene da je neko kroz rat i krvavu tranziciju došao do nečega trebale bi krenuti od SDA pa preko SDP-a, SBiH-a pa tek onda da razmišljaš o Fahri i SBB-u.
Gdje su danas milijarde koje sa kojima je SDA raspolagala u periodu 1992-1995.godina ?
Odakle Lagumdžiji vila ? Da nije od toplog obroka i regresa koji dobiva kao profesor ?
Zašto je Imamović javno rekao da ga je reketirao Damir Hadžić sa 2 miliona maraka ?
Vidim da želiš napraviti utisak objektivnog analitičara političke scene na našim prostorima al' ti nešto baš i ne ide.
Hajmo malo argumenata...
sarajlija_ba wrote:
Sacuvaj me Boze uspjeha FahrA i njemu slicnim. Drustvo koje "sposobne" i "snalazljive" trazi u produktu rata, patnje, te krvave tranzicije, sigurno nije zdravo drustvo.
Mada, kakvi smo, ne zasluzujemo nista bolje od FahrA. I njegove novine.
I molim te, ostavi se ti Andrica u ovom kontekstu.
Prije svega, ja ću Andrića spominjati kad god budem smatrao shodnim da ga spomenem a tebi ako se ne sviđa samo preskoči taj dio mog posta.
Drugo, trebao si moliti "sačuvaj me Bože SDA" jer su te oni doveli u današnje stanje svojom vladavinom od preko 20 godina.
Treće, tvoje paušalne ocjene da je neko kroz rat i krvavu tranziciju došao do nečega trebale bi krenuti od SDA pa preko SDP-a, SBiH-a pa tek onda da razmišljaš o Fahri i SBB-u.
Gdje su danas milijarde koje sa kojima je SDA raspolagala u periodu 1992-1995.godina ?
Odakle Lagumdžiji vila ? Da nije od toplog obroka i regresa koji dobiva kao profesor ?
Zašto je Imamović javno rekao da ga je reketirao Damir Hadžić sa 2 miliona maraka ?
Vidim da želiš napraviti utisak objektivnog analitičara političke scene na našim prostorima al' ti nešto baš i ne ide.
Hajmo malo argumenata...
Ne ide ovo ovako drug...
Evo na dnevniku na FTV-u Lagumdzija se voza u Fahraonovom privatnom avionu, a uredno ko fol placeno 6 karata za komercijalni let.... fuj!
Doktor29 wrote:
Evo na dnevniku na FTV-u Lagumdzija se voza u Fahraonovom privatnom avionu, a uredno ko fol placeno 6 karata za komercijalni let.... fuj!
Jah, i ?
Ti misliš da ga Fahro časti ?
Ne budi dijete ba.
Zlatko je Ministar i može platiti sebi privatni avion državnim parama.
A to što Fahro ima privatni avion i pilota i sve to može iznajmiti za finu sumu...to je izgleda nedostatak u Bosni?
Nemojte ba baliluka...
Doktor29 wrote:
Jah, i ?
Ti misliš da ga Fahro časti ?
Ne budi dijete ba.
Zlatko je Ministar i može platiti sebi privatni avion državnim parama.
A to što Fahro ima privatni avion i pilota i sve to može iznajmiti za finu sumu...to je izgleda nedostatak u Bosni?
Nemojte ba baliluka...
Plati pa se klati jarane
Jel ti poznat takav slucaj u svijetu, da ministi iznajmljuju privatne avione od svojih koalicionih partnera, nemoj ti meni prosipati jeftinu demagogiju i prodavati ulicne fazone, ovo su ozbiljnije stvari ne ne znam jel ih mozes percipirati.
Lud i ponosan wrote:
Ta "sacuvaj me Boze SDA" je upravo i stvorila Fahra (pitam se od cega), te od njega napravila ovo sto je danas. Ili, da budemo krajnje posteni, bila je to interakcija. Samo se malo okurazio i odlucio samostalno da kroji sudbinu obicnog puka. Naravno, zbog licnog interesa. Mada, nisam do kraja siguran da su se potpuno razisli, kako se to predstavlja.
Drugo, misljenje o SDA sam napisao, kao i zelje koje se na istu odnose. Tu nemam sta da ti prigovorim, na istim smo talasnim duzinama.
Trece, ogledalo Fahra su njegove novine. Kakav vlasnik, takav i (eventualno) drzavnik. Samo, skidam mu kapu na slatkorjecivosti. Ima dobru pricu, dobre savjetnike, ima novac. Medije. Tako da mi je jasno zasto ima toliko pristalica.
Cetvrto, gdje su tebi argumenti u slucaju reket? Da li je neko pravosnazno osudjen? Ako vec to trazis, onda nesto i ponudi. Sud, koliko znam, nije nista rekao od tog sto ti tvrdis. Nisam glasac SDP-a, niti cu biti.
Peto, glasacu za Nasu Stranku i njih podrzavam, tako da, ocigledno, nisam bas toliko objektivan i neutralan.
Ti si počeo tu neku optuživačku priču kako je neko (čitaj: Fahro) u ratu i kroz krvavu tranziciju došao do bogatstva pa te pitam imaš li ti kakve dokaze za to ili je to po sistemu "pričale mi žene u brijačnici".
Osim paušalnih konstatacija imaš li ti kakve konkretne argumente ?
Zvučiš kao neko ozbiljniji mada ti konkurencija nije jaka...ipak, misao se gradi na logici a logika na argumentima.
Ma naravno da ih ne moze percipirati, vec je to upravo biznis model kakav se ocekuje ukoliko Fahraon dodje na vlast, a to je da sve zivo iznajmljuje i kupuje od kompanija u svom vlasnistvu. Vjerujem da bi i nacelnici oz reda SBB- imali "moralnu" obavezu da kupuju Dnevni Avaz za svakog uposlenika, kako bi se kadar sto bolje obrazovao iz pera Cevre i Fadila Mandala....