Govor o tekfiru na rafidije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
RNG_25

#701 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RNG_25 »

mirsad61 wrote:Kad smo vec prihvatili Boziju vjeru ISLAM,obecali sebi da cemo biti poslusni Njegovom serijatu,neka se svako upita koji je razlog da smo se odrekli svega obecanog u zamjenu za dunjalucke uzitke?
Ja se ne sjećam da sam išta obećao.
Towelie

#702 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
mirsad61 wrote:Kad smo vec prihvatili Boziju vjeru ISLAM,obecali sebi da cemo biti poslusni Njegovom serijatu,neka se svako upita koji je razlog da smo se odrekli svega obecanog u zamjenu za dunjalucke uzitke?
Niko se ne seca u pocetku. Posle se oni iskreni polako "prisecaju". :-D
RNG_25

#703 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
RNG_25 wrote:
Niko se ne seca u pocetku. Posle se oni iskreni polako "prisecaju". :-D
Prisjećaju... olako datog obećanja? Kakvim li je slatkišima Allah mahao uokolo dok je od "duša" tražio obećanja, samo da mi je to znati...
zagortenej

#704 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

RNG_25 wrote: Prisjećaju... olako datog obećanja? Kakvim li je slatkišima Allah mahao uokolo dok je od "duša" tražio obećanja, samo da mi je to znati...
dzennetom, hurijama? :skoljka:
kerima1

#705 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by kerima1 »

zagortenej wrote:
RNG_25 wrote: Prisjećaju... olako datog obećanja? Kakvim li je slatkišima Allah mahao uokolo dok je od "duša" tražio obećanja, samo da mi je to znati...
Hurije su za muske slast,sta je zenama onda?
zagortenej

#706 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

kerima1 wrote:
zagortenej wrote:
Pa neko mora kuhati, prati, ići na pijacu... :D
mirsad61

#707 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Da vidimo jednu statistiku:
Zadnji moj post bio je datuma 26.10.2012 god.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Image

Od toga datuma do danas ubijeno je preko pestotina hiljada muslimana,raseljeno preko milion muslimana,izdate preko stotinu fetve o ubijanju muslimana,infastruktura unistena vise od 50% kod muslimana i sto je najbitnije,cionisticki Izrael uspjeo je okupirati 80% palestinske zemlje.
Gledam vase komentare da idu na gubljenje vremena i zezanja nego ici na bolje u dobrobit islama.
Dali je u pitanju izgubljenog IMANA ili imate povrsno vjerovanje u Allaha s.w.t.?
kerima1

#708 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by kerima1 »

Ti bi i tamo sluskinju! sebicno musko.. :razz:
insomnia78

#709 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by insomnia78 »

Image
Kroksica

#710 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

mirsad61 wrote:
Kroksica wrote: A ja sam cula da su Sunnije postojale jos u vrijeme Poslanika i da je Alija bio od Sunnija.
Ne Kroksica,u vrijeme Poslanika s.a.v.a. nije bilo ni sunija ni sija,postojali su samo MUSLIMANI.
Svi muslimani svijeta koji vjeruju u poslanstvo,pocev od hazreti Adema a.s. do poslednjeg poslanika Muhammeda s.a.v.a.,njegovi su sledbenici(prevedeno na arapskom "sije").Haj sad pitajmo se otkud rijec "sunizam ili sunija" ?
Bujrum.
Odakle rijec "sija"? Kazes da su postojali MUSLIMANI. Hoces da kazes da su do Muhammeda svi monoteisti bili Muslimani a nakon Muhammeda, tj. Muhammedovi sljedbenici, Sije? Nemoj prebacivati na sunnije dok ovo ne rastabirimo.

BTW golemo da si aktivan samo na ovoj temi s obzirom da je tema dugo vremena bila negdje na dnu stranice. :plete:
mirsad61

#711 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Kroksica wrote: Odakle rijec "sija"? Kazes da su postojali MUSLIMANI. Hoces da kazes da su do Muhammeda svi monoteisti bili Muslimani a nakon Muhammeda, tj. Muhammedovi sljedbenici, Sije? Nemoj prebacivati na sunnije dok ovo ne rastabirimo.

BTW golemo da si aktivan samo na ovoj temi s obzirom da je tema dugo vremena bila negdje na dnu stranice. :plete:
Kako smo spoznali Allaha s.w.t.?
Preko posrednika a to su odabrani Bozji poslanici a.s.
Kada ne bismo imali Bozjih poslanika a.s. ,ne bismo znali ni za Allaha ni za Njegov serijat.Allah s.w.t. je svakom narodu slao po jednog poslanika da bi taj isti narod poducavao ko je Allah i kakav je Njegov serijat.Svaka osoba koji je sledio Bozijeg poslanika a.s. postao je musliman a to znaci da prvo mora bit sledbenik Bozijeg poslanika a.s. da bi postao musliman.
Biti neciji sledbenik ili sija,istog je znacenja.Mozda ce neko reci:pa eto, sije slijede hazreti Alija a.s. a ne Muhammeda s.a.v.a.I o tome ima odgovor al cemo drugom prilikom ako Bog da.
I nemoj misliti da sam protiv sunija nego jednostavno hteo sam da neko od vas objasni termin sunizam i njegovo poreklo.
fatamorgana

#712 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
zagortenej wrote:
Pa zna se, hidžab, nikab i te fore, :wink:
RNG_25

#713 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RNG_25 »

mirsad61 wrote:Dali je u pitanju izgubljenog IMANA ili imate povrsno vjerovanje u Allaha s.w.t.?
Mislim da je oboje...
RNG_25

#714 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RNG_25 »

Kroksica wrote:BTW golemo da si aktivan samo na ovoj temi s obzirom da je tema dugo vremena bila negdje na dnu stranice. :plete:
Bila je na petoj stranici...
RNG_25

#715 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RNG_25 »

mirsad61 wrote:Kako smo spoznali Allaha s.w.t.?
"Mi" ga nismo "spoznali" preko posrednika. Možda ga posrednici jesu spoznali, ali "mi" ga nismo - niti možemo.
Kada ne bismo imali Bozjih poslanika a.s. ,ne bismo znali ni za Allaha ni za Njegov serijat.Allah s.w.t. je svakom narodu slao po jednog poslanika da bi taj isti narod poducavao ko je Allah i kakav je Njegov serijat.
Znanje o Jednom Bogu (Jednom Biću, Jednom Entitetu), koji zahvata sve, od kojeg sve počinje i u kojem sve završava, smatram, nije nužno da se dobije od nekih poslanika. To što u Islamu se taj Jedan Bog zove Allah je irelevantno, u smislu da ima i onih koji nisu vjernici (npr. agnostici), a koji prihvataju mogućnost postojanja Jednog Boga. Dakle, ne stoji tvrdnja da bez poslanika niko ne bi "znao" za Jednog Boga. Možda ne bi znao da se isti zove Allah, te da isti ima set zahtjeva, ali to je druga priča...
Svaka osoba koji je sledio Bozijeg poslanika a.s. postao je musliman a to znaci da prvo mora bit sledbenik Bozijeg poslanika a.s. da bi postao musliman.
Šta znači "musliman"? Evo... umjesto da tražim od tebe tačan prevod te riječi, ili neku tačnu definiciju... reci mi, šta - za tebe - znači "musliman"?

Neovisno od gore postavljenog pitanja, evo još jedno - je li Adem, prvi čovjek, bio musliman?
RNG_25

#716 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RNG_25 »

kerima1 wrote:Hurije su za muske slast,sta je zenama onda?
Zar ti neće biti dovoljna blizina Allaha? Zar sve ostalo nije ništavilo u usporedbi sa Allahom, nije vrijedno ni pažnje, nije vrijedno ni percepcije tvojim čulima, nije vrijedno ni "obrade" tvojim nervnim (pod)sistemima?
kritichar

#717 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by kritichar »

jesu li šije i rafidije isto ili je to sekta unutar šiizma?

i koje šije djeluju u BiH
jesu to zejdije, imamije, ismailije...?
nasa

#718 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by nasa »

mirsad61 wrote:Da vidimo jednu statistiku:
Zadnji moj post bio je datuma 26.10.2012 god.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Image

Od toga datuma do danas ubijeno je preko pestotina hiljada muslimana,raseljeno preko milion muslimana,izdate preko stotinu fetve o ubijanju muslimana,infastruktura unistena vise od 50% kod muslimana i sto je najbitnije,cionisticki Izrael uspjeo je okupirati 80% palestinske zemlje.
Gledam vase komentare da idu na gubljenje vremena i zezanja nego ici na bolje u dobrobit islama.
Dali je u pitanju izgubljenog IMANA ili imate povrsno vjerovanje u Allaha s.w.t.?
A sto bi bas morali pisati na ovoj temi da nesto dokazu, sto bi uopce bilo sta morali pisati na bilo kojoj temi da dokazu svoju vjeru ili si mislio iskljucivo na sije-nije provokacija vec gledajuci da je ova tema o istim....plus, na politici se ubise raspravama o ovom , slabo koristi ali eto kad si vec naceo temu onda me interesuje koga vidis kao krivca I sta prepoznajes kao gresku muslimana.
Kroksica

#719 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

mirsad61 wrote:
Kroksica wrote: Odakle rijec "sija"? Kazes da su postojali MUSLIMANI. Hoces da kazes da su do Muhammeda svi monoteisti bili Muslimani a nakon Muhammeda, tj. Muhammedovi sljedbenici, Sije? Nemoj prebacivati na sunnije dok ovo ne rastabirimo.

Kako smo spoznali Allaha s.w.t.?
Kada ne bismo imali Bozjih poslanika a.s. ,ne bismo znali ni za Allaha ni za Njegov serijat.Allah s.w.t. je svakom narodu slao po jednog poslanika da bi taj isti narod poducavao ko je Allah i kakav je Njegov serijat.Svaka osoba koji je sledio Bozijeg poslanika a.s. postao je musliman a to znaci da prvo mora bit sledbenik Bozijeg poslanika a.s. da bi postao musliman.
Biti neciji sledbenik ili sija,istog je znacenja.Mozda ce neko reci:pa eto, sije slijede hazreti Alija a.s. a ne Muhammeda s.a.v.a.I o tome ima odgovor al cemo drugom prilikom ako Bog da.
I nemoj misliti da sam protiv sunija nego jednostavno hteo sam da neko od vas objasni termin sunizam i njegovo poreklo.
Oholost na Zemlji i planiranje zla; a planiranje zla opkoljava jedino počinitelje njegove. Pa da li očekuju išta osim sunneta ranijh? Pa nećeš naći u sunnetu Allahovom zamjenu, i nećeš naći u sunnetu Allahovom promjenu. (35:43)

Evo dva primjera gdje se u Kur'anu spominje sunna. Spominje se jos na par mjesta i nijednom kao "poslanikov sunnet".

Uistinu! Oni koji su razdijelili vjeru svoju i postali sekte(shiyaʿan), nisi od njih ni u čemu. Samo je stvar njihova do Allaha, zatim će ih obavijestiti o onom šta su činili. (6:159)

Budite oni koji se obraćaju Njemu, i bojte Ga se i obavljajte salat i ne budite od mušrika, Od onih koji su podijelili vjeru svoju i postali sekte (shiyaʿan). Svaka stranka se s onim što je kod njih, raduje. (30:31-32)

Uistinu! Faraon se uzdigao na Zemlji i učinio stanovnike njene sektama (shiyaʿan), tlačeći skupinu njih, koljući sinove njihove, a dajući da žive žene njihove. Uistinu, on je bio od mufsida. (28:4)
A uistinu, od stranke (shīʿatihi) njegove je Ibrahim. (37:83)

I doista smo uništili pobornike (ashyāʿakum) vaše; pa ima li iko ko se poučava? (54:51)

Eto, oba se pojma koriste u Kur'anu. Sunna - put predaka i Allahov put. Sijja kao sekta, strana, vrsta itd... Nigdje se ne spominju Poslanikove ni sijje ni sunnije.
Kroksica

#720 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

RNG_25 wrote:
Kroksica wrote:BTW golemo da si aktivan samo na ovoj temi s obzirom da je tema dugo vremena bila negdje na dnu stranice. :plete:
Bila je na petoj stranici...
Jos cudnije. :D
mirsad61

#721 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Kroksica wrote: Oholost na Zemlji i planiranje zla; a planiranje zla opkoljava jedino počinitelje njegove. Pa da li očekuju išta osim sunneta ranijh? Pa nećeš naći u sunnetu Allahovom zamjenu, i nećeš naći u sunnetu Allahovom promjenu. (35:43)

Evo dva primjera gdje se u Kur'anu spominje sunna. Spominje se jos na par mjesta i nijednom kao "poslanikov sunnet".

Uistinu! Oni koji su razdijelili vjeru svoju i postali sekte(shiyaʿan), nisi od njih ni u čemu. Samo je stvar njihova do Allaha, zatim će ih obavijestiti o onom šta su činili. (6:159)

Budite oni koji se obraćaju Njemu, i bojte Ga se i obavljajte salat i ne budite od mušrika, Od onih koji su podijelili vjeru svoju i postali sekte (shiyaʿan). Svaka stranka se s onim što je kod njih, raduje. (30:31-32)

Uistinu! Faraon se uzdigao na Zemlji i učinio stanovnike njene sektama (shiyaʿan), tlačeći skupinu njih, koljući sinove njihove, a dajući da žive žene njihove. Uistinu, on je bio od mufsida. (28:4)

I doista smo uništili pobornike (ashyāʿakum) vaše; pa ima li iko ko se poučava? (54:51)

Eto, oba se pojma koriste u Kur'anu. Sunna - put predaka i Allahov put. Sijja kao sekta, strana, vrsta itd... Nigdje se ne spominju Poslanikove ni sijje ni sunnije.
Ne bih nastavio jer imamo razlicita misljenja.
primjera radi:
Oholost na Zemlji i planiranje zla; a planiranje zla opkoljava jedino počinitelje njegove. Pa da li očekuju išta osim sunneta ranijh? Pa nećeš naći u sunnetu Allahovom zamjenu, i nećeš naći u sunnetu Allahovom promjenu. (35:43)
mljivo:
http://ikc-berlin.de/bosnisch/html/lail ... Prevod.pdf

isti ajet:

"oholost na Zemlji i ružno spletkarenje – a spletke će pogoditi upravo one koji se njima služe. Zar oni mogu očekivati nešto drugo već ono što je zadesilo narode drevne? U Allahovim zakonima ti nikad nećeš naši promjene, u Allahovim zakonima ti nećeš naći odstupanja."

http://www.orbus.be/religion/islam/kuran_bos/
(besim korkut)
mirsad61

#722 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

RNG_25 wrote: Znanje o Jednom Bogu (Jednom Biću, Jednom Entitetu), koji zahvata sve, od kojeg sve počinje i u kojem sve završava, smatram, nije nužno da se dobije od nekih poslanika.
Ja te koliko shvatam.ako neki kinez kaze da "nema drugog boga osim Allaha",on postaje musliman a bez da svjedoci da je Muhammed Bozji rob i Bozji poslanik !!!
RNG_25

#723 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RNG_25 »

mirsad61 wrote:
RNG_25 wrote: Znanje o Jednom Bogu (Jednom Biću, Jednom Entitetu), koji zahvata sve, od kojeg sve počinje i u kojem sve završava, smatram, nije nužno da se dobije od nekih poslanika.
Ja te koliko shvatam.ako neki kinez kaze da "nema drugog boga osim Allaha",on postaje musliman a bez da svjedoci da je Muhammed Bozji rob i Bozji poslanik !!!
Pogrešno si me shvatio. Pod "znanje o Jednom Bogu" sam mislio shvatanje, dolazak do zaključka, vjerovanje, nazovi to kako hoćeš, da postoji samo jedan bog/enitet/nazovi to kako hoćeš, koji zahvata sve i td., a ne više ekvivalentnih entiteta...
prenosnik

#724 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by prenosnik »

mirsad61 wrote:
koliko znam, isus u novom zavjetu govori da je dosao duhovno bolesnim (da zdravim nije ni potreban), a i muhamed govori da mu je zadaca da vjernike izvede iz tmina...
Kroksica

#725 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

mirsad61 wrote:
Kroksica wrote: Oholost na Zemlji i planiranje zla; a planiranje zla opkoljava jedino počinitelje njegove. Pa da li očekuju išta osim sunneta ranijh? Pa nećeš naći u sunnetu Allahovom zamjenu, i nećeš naći u sunnetu Allahovom promjenu. (35:43)

Ne bih nastavio jer imamo razlicita misljenja.
primjera radi:
mljivo:
http://ikc-berlin.de/bosnisch/html/lail ... Prevod.pdf

isti ajet:

"oholost na Zemlji i ružno spletkarenje – a spletke će pogoditi upravo one koji se njima služe. Zar oni mogu očekivati nešto drugo već ono što je zadesilo narode drevne? U Allahovim zakonima ti nikad nećeš naši promjene, u Allahovim zakonima ti nećeš naći odstupanja."

http://www.orbus.be/religion/islam/kuran_bos/
(besim korkut)
http://corpus.quran.com/wordbyword.jsp? ... 5&verse=43
Post Reply