Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#6976 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by condy »

Nedavno je lik sa Q5 nastradao na autoputu kad se zabio u zaustavnoj traci u parkirani kamion. Prije toga je obilazio drugi kamion, najvjerovatnije desnom trakom ostvario kontakt i za nesreću odbio se desno i podletio direkt u drugi parkirani. Nastradao je...treba pazit desnom trakom je opasno prelazit, ako već moraš to trreba brzo izvesti ako ne možeš nemoj.
Filter

#6977 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Filter »

tempuser

#6978 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Prije par sedmica na autoputu Sarajevo-Tarcin upratim P-307 karavan kako cijelo vrijeme vozi lijevom trakom i to brzinom cca 5 km/h vecom od moje tako da sam mu je trebala cijela vjecnost da me stigne i pretekne, a ista stvar je desila i sa automobilom ispred nas, znaci fraje zajahao lijevu na skoro praznoj cesti i ne popusta. Stignem ga na naplatnim kucicama, a on sa inkastantom razvez'o pricu ko koju smjenu rad, dje je ovaj, dje je onaj, kad sam prisao naplati kazem inkasantu bez pardona da svom "kolegi" pezoa poruci da je papcina i da postoji i desna traka!
Qler

#6979 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Qler »

Ja na brzoj cesti idem lijevom trakom i stizem nekog golfa trojka... i sad kako mu ja prilazim vidim ne sklanja se... hajde kontam sklonit ce se... nista on, sad ja iza njega, i blicnem mu, lola uspori namjerno... ja opet blicnem, on spustio na 50km/h... e reko dobro... ja fino u desnu prestignem ga i spustim na 20km/h... on nesto poce blicati mahati, ja jos usporim... on krene u desnu ja po gasu i u desnu i opet usporim... a sami mi na cesti :D ne smetam nikome osim njemu :D i na stupu na semaforu, on kao ljut sta ono ti, reko vidim ne zuri ti se, pa reko da ti pomognem... da zajedno usporimo... i nista, nije htio dalje da se raspravlja..
nightvision

#6980 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

Laertes wrote:
nightvision wrote:
Laertes wrote:OK, ali moje pitanje je zašto voziš lijevom trakom ako je desna prazna (bez obzira na ograničenje)?
zato sto nema razloga da ne vozim. i zato sto volim podjebavati kretene koji misle da su sami na cesti. aerodromska pista je na aerodromu na dubravama. :mrgreen:
Nije majka Muju karala što je kockao, nego što se vadio...
To si izvadio iz konteksta shupcino, kada smo razgovarali o voznji kroz grad gradskom ulicom s dvije ili vise traka a gdje krkani kao ti i tebi slicni ocekuju da im se ljudi sklanjaju zato sto hoce divljati po cesti, zato i jesam rekao da je aerodromska pista na dubravama, u gradu ljudi mogu voziti u bilo kojoj traci jer ljudi nekada skrecu i lijevo, znas ima u gradu nesto sto se zove raskrsnica i semafori. Znaci mozes blicati i svirati da koncert odrzis, nemam nikakve obaveze da ti se klonim. Nauci razliku, autoput nije isto sto i gradska ulica sa dvije trake, ili vise njih.
nightvision

#6981 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

amar1994 wrote:joj covjeka, tvoja duzonost je da se sklonis , ostajanje u lijevoj traci je prekrsaj i ugrozavanje saobracaja. Mozda nekog ne zanima ogranicenje, bez obzira na sve tvoja i duznost svih je da se poslije obilazenja lijevom vrati u desnu i tacka. Ni ti, ni bilo ko drugi ne treba da odredjuje nekome koliko ce vozit, prosipa neku silu i da se sepuri nesto na autoputu gdje su brzine od 100 do 300km/h. Sta te briga jel neko vozi 500km/h tvoje je da se sklonis.
Ja cu uvijek takvim pametarima u lijevoj svirat i drzat duga upaljena dok se ne skloni :-x
Voznja, ali po autoputu. U gradu, na gradskoj ulici, ne moram se niko nikome sklanjati, osim hitne, vatrogasaca, policije.
amar1994

#6982 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

nightvision wrote:
amar1994 wrote:joj covjeka, tvoja duzonost je da se sklonis , ostajanje u lijevoj traci je prekrsaj i ugrozavanje saobracaja. Mozda nekog ne zanima ogranicenje, bez obzira na sve tvoja i duznost svih je da se poslije obilazenja lijevom vrati u desnu i tacka. Ni ti, ni bilo ko drugi ne treba da odredjuje nekome koliko ce vozit, prosipa neku silu i da se sepuri nesto na autoputu gdje su brzine od 100 do 300km/h. Sta te briga jel neko vozi 500km/h tvoje je da se sklonis.
Ja cu uvijek takvim pametarima u lijevoj svirat i drzat duga upaljena dok se ne skloni :-x
Voznja, ali po autoputu. U gradu, na gradskoj ulici, ne moram se niko nikome sklanjati, osim hitne, vatrogasaca, policije.
da i mislio sam na autoput. Naravno da u gradu ne mora :wink:
Throttle

#6983 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Iznervirala me neka fuksa nedavno kad sam dolazio u Sarajevo, mislim da se Bačići zove, uglavnom prije dolaska na novi kružni tok prije Stupa, išao sam iz pravca Zenice autocestom, približavamo se kružnom toku, ja tempomatom od naplatnih kućica vozio nekih 90-tak, idem desnom trakom, sužava se cesta i lijeve trake nestaje, ispred mene par auta, iza isto tako, usporavamo lagano a u retrovizoru vidim Pezoa 307 kako LETI lijevom trakom nekih cca 160-170 sigurno. Kad je vidjela znakove i da nema kud složila po kočnici i kliže lijevom trakom prema onim znakovima i čunjevima, ja se izbacio skroz desno da može uletit... Kraj mene proleti a sekunda falila da ne zgrne auto koje je vozilo ispred mene direkt u gepek. Ni da mahne i zahvali se što sam je propustio da ne zagine. Kasnije se poravnam s njom i vidim neke dvije ofajle unutra, smiju se. Treba joj oduzet vozačku i zabranit pristup bilo kakvom autu. Trebam na onaj svijet radi kretena, četvero nas bilo u autu. Spomenuo sam joj sve čega sam se sjetio
Laertes

#6984 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

Ljudi znaju čitati. Post prijavljen.
A postoje dvije trake i izvan grada i izvan autoputa. Ja sa gospodinom Nightvisionom cijelo vrijeme o cesti Tuzla - Šićki.
timezone

#6985 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by timezone »

To su amerikanci bas fino rijesili, kod njih svako svakog pretice sa koje strane hoce i niko nikome ne blica.
nightvision

#6986 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

amar1994 wrote: da i mislio sam na autoput. Naravno da u gradu ne mora :wink:
O tome smo i pricali tada odakle ovaj shupak vadi moj post iz cijele price, on bi da mu se po gradu ljudi sklanjaju u desnu traku. I sad kao hoce bit pametan, shupcina najobicnija.
KB9

#6987 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by KB9 »

cuj u po grada brza lijeva traka :lol:
nightvision

#6988 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

Laertes wrote:Ljudi znaju čitati. Post prijavljen.
A postoje dvije trake i izvan grada i izvan autoputa. Ja sa gospodinom Nightvisionom cijelo vrijeme o cesti Tuzla - Šićki.
Da si ti u pravu ne bi imao potrebe prijavljivati post. Eto te lazes k'o pas, pricali smo onda prvo o voznji po gradu pa si ti u pricu uveo i novoizgradjena ni cetiri kilometra ceste, ulaz u grad, cetiri kilometra gdje imas dva kruzna toka i tri raskrsnice, tri krizanja bez semafora gdje iz lijeve trake skreces lijevo i sijeces dvije trake, bez semafora, sto je svakako propust inzinjera i van svake pameti, ali nisam je ja projektovao, i ti takvu cestu nazivas brza cesta i hoces da ti se ljudi sklanjaju, zato da ti mozes bit' divljak??? To sto neko hoce/treba/mora skrenuti lijevo nema veze, treba tebi i slicnima da se sklanjaju??? Nije ni cudo da ima toliko mrtvih na putu. Ali to je takodje prirodna selekcija.
zdruzdjo

#6989 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Qler wrote:Ja na brzoj cesti idem lijevom trakom i stizem nekog golfa trojka... i sad kako mu ja prilazim vidim ne sklanja se... hajde kontam sklonit ce se... nista on, sad ja iza njega, i blicnem mu, lola uspori namjerno... ja opet blicnem, on spustio na 50km/h... e reko dobro... ja fino u desnu prestignem ga i spustim na 20km/h... on nesto poce blicati mahati, ja jos usporim... on krene u desnu ja po gasu i u desnu i opet usporim... a sami mi na cesti :D ne smetam nikome osim njemu :D i na stupu na semaforu, on kao ljut sta ono ti, reko vidim ne zuri ti se, pa reko da ti pomognem... da zajedno usporimo... i nista, nije htio dalje da se raspravlja..
To sam ja poceo raditi u zadnje vrijeme. Bez obzira i po gradu kad mi vozi 30 km\h.
Ma jexx se ba, ako je tebe strah auta, nas nije.
zdruzdjo

#6990 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Ja ne kontam ove sto tersaju kad im kazes "sto vozis 40 lijevom takom" a onda ide salva "eto zato sto necu da se sklanja bla bla bla....."

Ama eto nemoj, vozi.
Samo covjece da li tvoj um radi u tom smjeru da namjernom voznjom od 30-40 km/h u lijevoj ili srednjoj traci namjerno pravis GUZVU jer eto ti "mozes i neces da se sklanjas nikome". I automatski ugrozavas sve ostale oko sebe jer pravis nervozu kod ljudi oko sebei onda neko moze napraviti nesto glupo i nepromisljeno. Sa vozacke stane to je nekulturno. Znaci nije obavezno ali je onako "ljudski". da se razumijemo, i ja kad vozim 60-70 po gradu gdje su 3 trake (da, da, vozim nekad i 70 i krsim zakon) necu se skloniti nikome iza mene ko svojim stilom eto zeli da vozi 100, nema sanse.
Ali takav stil 40 km/h "furati" i pravdati objasnjenjem "jer eto mogu sve unutar ogranicenja" je OGRANICENO i jednako KOMPLEKSU NIZE VRIJEDNOSTI.
I na auto-putu blicam ko lud i legnem na sirenu kad obilazim nekoga a baja ispred vozi lijevom onako kulerski 90.
Na brzoj cesti iz blazuja vozim lijevom zato sto je izrovljena desna. Ali cim vidim da neko ide iza, sklonim se u desnu i prodji ba pasa i "goni" sretno ti bilo i vratim se opet. necu ba da smetam nikome sa razlogom "eto jer bas mogu". Daj ba te kompleksaske price ne mogu nikako. Niko nije duzan ali nije ni u redu.

Meni kad dolazi auto iz suprotnog smjera i dadne zmigavac da skrene ispred i meni presjece put u neku ulicu sa strane a iza njega 5-6 auta ceka da on skrene, a iza mene kolona, obavezno blicnem-usporim i mahnem da skene. Olaksas situaciju za nekih 5-6 vozaca, ti zakasnio negdje 4 sekunde, nema guzve.....pa karma ce ti dobra negdje naletiti. a nisam bio obavezan.
Throttle

#6991 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Nerviraju me trkači koji počnu ubrzavati, ničim izazvani, dok ih krenem preticat. Razumijem ja i konje i zafrkanciju i sve al brate kraj isprekidane a ja lijevom i dalje vozim. Nije meni svaki dan do ganjanja iako sam brži od većine tih koji ne daju proći. 100 konja a ko da Ferrarija vozi
Laertes

#6992 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

zdruzdjo wrote:Ja ne kontam ove sto tersaju kad im kazes "sto vozis 40 lijevom takom" a onda ide salva "eto zato sto necu da se sklanja bla bla bla....."

Ama eto nemoj, vozi.
Samo covjece da li tvoj um radi u tom smjeru da namjernom voznjom od 30-40 km/h u lijevoj ili srednjoj traci namjerno pravis GUZVU jer eto ti "mozes i neces da se sklanjas nikome". I automatski ugrozavas sve ostale oko sebe jer pravis nervozu kod ljudi oko sebei onda neko moze napraviti nesto glupo i nepromisljeno. Sa vozacke stane to je nekulturno. Znaci nije obavezno ali je onako "ljudski". da se razumijemo, i ja kad vozim 60-70 po gradu gdje su 3 trake (da, da, vozim nekad i 70 i krsim zakon) necu se skloniti nikome iza mene ko svojim stilom eto zeli da vozi 100, nema sanse.
Ali takav stil 40 km/h "furati" i pravdati objasnjenjem "jer eto mogu sve unutar ogranicenja" je OGRANICENO i jednako KOMPLEKSU NIZE VRIJEDNOSTI.
I na auto-putu blicam ko lud i legnem na sirenu kad obilazim nekoga a baja ispred vozi lijevom onako kulerski 90.
Na brzoj cesti iz blazuja vozim lijevom zato sto je izrovljena desna. Ali cim vidim da neko ide iza, sklonim se u desnu i prodji ba pasa i "goni" sretno ti bilo i vratim se opet. necu ba da smetam nikome sa razlogom "eto jer bas mogu". Daj ba te kompleksaske price ne mogu nikako. Niko nije duzan ali nije ni u redu.

Meni kad dolazi auto iz suprotnog smjera i dadne zmigavac da skrene ispred i meni presjece put u neku ulicu sa strane a iza njega 5-6 auta ceka da on skrene, a iza mene kolona, obavezno blicnem-usporim i mahnem da skene. Olaksas situaciju za nekih 5-6 vozaca, ti zakasnio negdje 4 sekunde, nema guzve.....pa karma ce ti dobra negdje naletiti. a nisam bio obavezan.
:thumbup: samo što to pojedini ograničeni umovi ne mogu skontat'.
nightvision

#6993 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

zdruzdjo wrote:... Znaci nije obavezno ali je onako "ljudski". da se razumijemo, i ja kad vozim 60-70 po gradu gdje su 3 trake (da, da, vozim nekad i 70 i krsim zakon) necu se skloniti nikome iza mene ko svojim stilom eto zeli da vozi 100, nema sanse.
Vec sam nekad ranije rekao, uvijek vozim na gornjoj granici dozvoljene brzine, po gradu je ogranicenje 50, gornja dozvoljena granica 60, i uvijek vozim tako, vjerovatno se nekad i omakne preko, iako pazim, stvarno pazim, ne radi sebe, vec radi drugih, i sta sad, ja kad se ne sklanjam trkacima kao to ne valja ali ti sto se ne sklanjas to je kao u redu? :shock: :lol: Ne znam vise na koji nacin to jos mogu reci da me ogranicni umovi shvate, onako kako shvataju tebe.
seoBIH

#6994 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Nevjerovato. Zalilit ise sto neko vozi 40km/h lijevom, a ok je sto ti vozis 70km/h istom tom trakom :lol: :lol: :lol:
kloniran

#6995 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

nightvision wrote:
zdruzdjo wrote:... Znaci nije obavezno ali je onako "ljudski". da se razumijemo, i ja kad vozim 60-70 po gradu gdje su 3 trake (da, da, vozim nekad i 70 i krsim zakon) necu se skloniti nikome iza mene ko svojim stilom eto zeli da vozi 100, nema sanse.
Vec sam nekad ranije rekao, uvijek vozim na gornjoj granici dozvoljene brzine, po gradu je ogranicenje 50, gornja dozvoljena granica 60, i uvijek vozim tako, vjerovatno se nekad i omakne preko, iako pazim, stvarno pazim, ne radi sebe, vec radi drugih, i sta sad, ja kad se ne sklanjam trkacima kao to ne valja ali ti sto se ne sklanjas to je kao u redu? :shock: :lol: Ne znam vise na koji nacin to jos mogu reci da me ogranicni umovi shvate, onako kako shvataju tebe.
Po gradu je ogranicenje 60 km/h.
nightvision

#6996 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

kloniran wrote:
nightvision wrote:
Po gradu je ogranicenje 60 km/h.
Po tuzli je 50. Na dva-tri mjesta ima 60 ili 70, po nekih 300-400m duzine, to je ta brza cesta o kojoj pojedini pricaju. :lol:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6997 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

seoBIH wrote:Nevjerovato. Zalilit ise sto neko vozi 40km/h lijevom, a ok je sto ti vozis 70km/h istom tom trakom :lol: :lol: :lol:
Realno, veća si opasnost i smetnja ti guslajući 40 km/h nego on sa 70 km/h. Smetaš drugima, stvaraš nervozu i potencijalno opasne situacije, a da ne govorim da pridonosiš gužvama u saobraćaju.
Uvijek sam bio stava da su barem u Sarajevu, gužve u saobraćaju više posljedica guslanja, totalnog odsustva koncentracije (pričanje i tipkanje po mob.) nego broja automobila. Da se svi kreću nekom normalnom brzinom (oko ograničenja), ne čeprkaju po nosu kad se upali zeleno na semaforu i sl. gužve bi bile daleko manje.
zdruzdjo

#6998 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

s tim sto ja ako vozim 70, necu nikad se ljutiti na nekoga ko vozi 60 u lijevoj. ili u bilo kojoj
I sugurno necu smetati nikome. ko vozi iza mene.
Hocu vjerovatno jednoj vrsti vozaca
Sad da tjeramo malo mak na konac: znamo svi o kojim se prica kojim smeta kad se vozi 60.
Obicno ih vidite u retrovizoru kako agresivno se trpaju iz trake u traku, dodaju gas onako krkanski ubrzavanje i usporavanje, pa se onda baja kao zaljepi za "supak" i ocekuje da se ja sklonim. zaboravi.
Ali ja vozim lijevom 60 i dolazim a neko ispred gusla 40 dok jednom rukicom tipka telefon. Ili jednostavno Vozi 40 eto "sto moze"
Ma daj ba.
zdruzdjo

#6999 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Romeo 80 wrote:
seoBIH wrote:Nevjerovato. Zalilit ise sto neko vozi 40km/h lijevom, a ok je sto ti vozis 70km/h istom tom trakom :lol: :lol: :lol:
Realno, veća si opasnost i smetnja ti guslajući 40 km/h nego on sa 70 km/h. Smetaš drugima, stvaraš nervozu i potencijalno opasne situacije, a da ne govorim da pridonosiš gužvama u saobraćaju.
Uvijek sam bio stava da su barem u Sarajevu, gužve u saobraćaju više posljedica guslanja, totalnog odsustva koncentracije (pričanje i tipkanje po mob.) nego broja automobila. Da se svi kreću nekom normalnom brzinom (oko ograničenja), ne čeprkaju po nosu kad se upali zeleno na semaforu i sl. gužve bi bile daleko manje.
o tome ja pokusavam vec u par navrata pricati, ali ovdje sve advokati, svestenici, utopisti......
seoBIH

#7000 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Niko nije rekao da opravdavam 40km/h. Uporedio sam da nista niste bolji vi koji kazete da je bolje 70km/h. Da je bolje, to bi ogranicenje i bilo. Eto, vi ste pametni, a svi ostali su glupi, doneseno ogranicenje da bi se stvarala guzva i trosilo gorivo, kvacila i slicno. Ah taj naftni i mehanicarski lobi...
Post Reply