GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajvan

#6976 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hajvan »

Kastanienallee wrote:Vozim se u busu prije nekoliko godina i slušam razgovor dva muškarca godina mojih roditelja. Nakon uobičajenih pitanja o zdravlju i porodici slijedi pitanje opstanka, finansija, regulisanja penzije. Prvi jadničak se divi ovom drugom dok ovaj drugi objašnjava kako je, iako nije imao nikakve preduslove za penzionisanje, uletio u nekoj turi s nekim facama kad su se izglasavale penzije i eto i on dobio tu neku penzijicu oko hiljadarke i veli šutiiiim, šta me briga kako je to sve regulisano, kad je i meni dobro.
U mojoj glavi nijedan od njih dvojice nije dostojan građanin s kakvim želim dijeliti prostor ali oni su, nažalost, pojam prosječnog bh. građanina. Ili se mašta o poluilegalnom uhljebljivanju ili se živi od poluilegalnog uhljebljenja.
Sve dok su to norme i težnje prosječnog čovjeka biće i grasova u svim sfereama našeg života.
Dobro primjećeno činjenično stanje "duha" nacije. :(
To i ova tema dokazuje, nažalost.
Innovation

#6977 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

Admir_1984 wrote: jel istina da im je topli obrok 12KM, a npr u domovima zdravlja 6km :?
Istina da je 12 KM, dok je drugim 8 KM.
P308

#6978 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

hhaarree wrote:vela havle jeste se raspisali, pomalo ba ne stizem procitat :mrgreen:
nemas sta procitati. Repriza, sve se ponavlja :roll:
Muhamed Đakmić

#6979 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Muhamed Đakmić »

goran16v wrote:
Sarajevo1946 wrote: Pa protestuju, i to je definitivno ukazivanje na to kakvo je stanje. U razloge protesta da ne ulazimo. Hoće promjene, to je sigurno. E pa kad hoće promjene, promjene i treba da dobiju. Samo promjene koje će ugoditi prije svega narodu ovog grada, a ne Grasu, je l' tako? Samo, Vlada već godinama to ne želi da uradi, pa ja postavljam pitanje da li je krivo dijete(Gras) ili mater mu(Vlada)?
Ako ne zelis da ulazis u razloge protesta o cemu onda pricas????? Razlog protesta jeste NAJBITNIJI.
Oni hoce promjene ali da se sve vrati na staro! Protestvuju za svoje, a ne za moje dobro i ja od tog protesta nemam NISTA! niti cu ista dobiti ako se oni izbore za ono zbog cega protestvuju! To je da i dalje bude 800 ljudi viska sa nenormalnim platama i da KS tj mi koji punimo taj budzet i dalje pokrivamo manjak koji je sve veci i veci. Napravi ti promjene koje idu u korist grada a ne GRAS-a i za 2 dana ce opet strajkovat!
Jel to protest za promjene o kojem pricas? jest al u qurcu jedne zene! :lol:
Ne shvataš očigledno moju poentu, ali nebitno. Napisano je sve u postu. Oni mogu majci svojoj protestovati, ako Vlada bude htjela da riješi ovaj problem, u suprotnom, blokirat će nas kad god im se ćefne.

Ili, da postavimo ovako. Gras je govno, i to su dokazali, ko kaže da nisu zlonamjeran je i bezobrazan. Samo, Vlada je dozvolila da blokiraju grad četiri dana. To znači da je i Vlada govno.
hhaarree

#6980 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

Kastanienallee wrote:
P308 wrote:
hhaarree wrote:vela havle jeste se raspisali, pomalo ba ne stizem procitat :mrgreen:
Bile Sirove strasti na tv-u pa se uhvatio ritam. Sad će svi da pajke :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Logovan

#6981 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Kastanienallee wrote:
P308 wrote:
Bile Sirove strasti na tv-u pa se uhvatio ritam. Sad će svi da pajke :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Innovation

#6982 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

kiki-miki wrote:Strašnoooooooooo.Radujete se mogućnosti da neko ostane bez posla na ovom vaktu.

I branite vladu kojoj ni u jednom trenutku nije palo napamet da smanje sebi plate i tako omoguće da se napuni budžet.
Ko j... radnike izgleda.Sve ste vi iz vlade izgleda.

Fuuuuuuuj
Ako 13 smanjenih placa /koje su manje nego kod pojedinih u Grasu/ sa toplim obrokom od 8 KM moze napuniti budzet, ja vjerujem da bi Vlada pristala. Ovo se odnosi na Vladu KS.
kojeime

#6983 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kojeime »

Sarajevo1946 wrote:
goran16v wrote:
Sarajevo1946 wrote: Pa protestuju, i to je definitivno ukazivanje na to kakvo je stanje. U razloge protesta da ne ulazimo. Hoće promjene, to je sigurno. E pa kad hoće promjene, promjene i treba da dobiju. Samo promjene koje će ugoditi prije svega narodu ovog grada, a ne Grasu, je l' tako? Samo, Vlada već godinama to ne želi da uradi, pa ja postavljam pitanje da li je krivo dijete(Gras) ili mater mu(Vlada)?
Ako ne zelis da ulazis u razloge protesta o cemu onda pricas????? Razlog protesta jeste NAJBITNIJI.
Oni hoce promjene ali da se sve vrati na staro! Protestvuju za svoje, a ne za moje dobro i ja od tog protesta nemam NISTA! niti cu ista dobiti ako se oni izbore za ono zbog cega protestvuju! To je da i dalje bude 800 ljudi viska sa nenormalnim platama i da KS tj mi koji punimo taj budzet i dalje pokrivamo manjak koji je sve veci i veci. Napravi ti promjene koje idu u korist grada a ne GRAS-a i za 2 dana ce opet strajkovat!
Jel to protest za promjene o kojem pricas? jest al u qurcu jedne zene! :lol:
Ne shvataš očigledno moju poentu, ali nebitno. Napisano je sve u postu. Oni mogu majci svojoj protestovati, ako Vlada bude htjela da riješi ovaj problem, u suprotnom, blokirat će nas kad god im se ćefne.

Ili, da postavimo ovako. Gras je govno, i to su dokazali, ko kaže da nisu zlonamjeran je i bezobrazan. Samo, Vlada je dozvolila da blokiraju grad četiri dana. To znači da je i Vlada govno.
GRASovci su krivi jer ne prave problem Vladi koju smatraju odgovornom za svoje muke. Nisu blokirali i onemogucili zivote samo clanovima Vlade (i njihovim porodocama) a njima su trebali. Za to nemaju hrabrosti. Vec prave problem cijelom kantonu. I za to su krivi i trebaju snositi posljedice. Ne smiju udariti na pravog krivca nego smiruju savijest da kao nesto rade maltretirajuci sve nas. I zato mi se gade.

Vlada je kriva sto ne rijesi problem GRASA. Da sredi preduzece kojem je vlasnik, da uplati novac koji mora uplatiti, i kako je ovaj trenutni strajk nelegalan, da koristi mehanizme koji se koriste pri sprecavanju nelegalnih radnji. A to znaci policija, sredstva prinude, sila, sud i kaznjavanje odgovornih zatvorom i/ili otkazima. I uspostavljanje redovnog gradskog prevoza. Ali, da je htjela Vlada bi to uradila. Vlada nece da uredi GRAS. I zato mi se gadi i Vlada.

Da su GRASovci otisli blokirati zgrade u kojima rade clanovi Vlade i u kojima oni i njihove porodice zive, vec odavno bi specijalci zavrsili strajk. GRASovci to dobro znaju i zato t one rade vec blokiraju grad. Kukavice i gamad.

Da je Vlada blokirana, odavno bi ministri policijom rijesili strajk. Ali, posto oni nemaju problem, imaju vozace koji njih, njihove zene i djecu vozaju tamo gdje treba, to ih previse ne brine. A to sto gradjani trpe, pa, molim vas, kada je to bilo koja Vlada bila zainteresovana za gradjane i radila za dobrobit gradjana? Nije ni jedna, pa nece ni ova. Gamad.

A u stvari smo krivi mi. Niti se clanovi Vlade, niti se GRASOvci plase nas gradjana. I zato im je najlakse udariti po nama. Dakle, mi smo glavni krivci. Ovce i kukavice.
mehM3D

#6984 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mehM3D »

Sve je ovo igra stranaka, stranke biraju direktora itd. Sve se vrti u krug ko će više ukrasti. Trebamo svi ko ber grils da preživljavamo sa ovakvom stokom !
slucajni prolaznik

#6985 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by slucajni prolaznik »

Informacije o finansijskom poslovanju GRAS-a: http://skupstina.ks.gov.ba/node/3437
Innovation

#6986 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

kojeime wrote:
Vlada je kriva sto ne rijesi problem GRASA. Da sredi preduzece kojem je vlasnik, da uplati novac koji mora uplatiti, i kako je ovaj trenutni strajk nelegalan, da koristi mehanizme koji se koriste pri sprecavanju nelegalnih radnji. A to znaci policija, sredstva prinude, sila, sud i kaznjavanje odgovornih zatvorom i/ili otkazima. I uspostavljanje redovnog gradskog prevoza. Ali, da je htjela Vlada bi to uradila. Vlada nece da uredi GRAS. I zato mi se gadi i Vlada.

.
Vlada nema mogucnost da naredi MUP-u da intervenise.Moze da napise zahtjev za intervenciju, pa kako oni ocjene.
Tako isto je i sa tuzilastvom. Ta prepiska traje. :(
Sto se tice uplata, evo upravo stampaju lovu, samo za Gras, pa ce ih zamoliti da im dozvole da im uplate jos jedno 5 mil.KM. :mrgreen:
moa

#6987 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by moa »

ciko,ciko kuda ide ovaj autobus? Mrs!
dragan a

#6988 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dragan a »

GRAS je fuj firma .
Obaveze vlade prema Grasu su isplaćene.
Višak radnika (oko 900 radnika) treba riješiti.To je glavni uzrok .
Evo malo matematike ;
900 radnika sa prosječnom platom 1000KM = 900.000KM
900 Radnika sa prijevom 450KM = 405.000KM

Pokušaj da se izazove Haos u gradu nije uspio.

Obavještenje: S obzirom da ovo nemožete pročitati u avazu,i da je ova tema čitanija od istog ,osjećam potrebu da vas obavjestim da je danas osnivačka skupština Demokratske Fronte (Komšićeve stranke) u Uniticu u 14 sati

Molim ove iz GRASA da ne blokiraju UNITIC :D
r_faruk

#6989 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by r_faruk »

Sta bi se desilo u slucaju stecaja?
goran16v

#6990 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Dzrava odnosno sud bi postavio stecajnog upravnika. Upravnik izradi plan reorganizacije kako da firma postane odrziva (optimalan broj radnika, realna plata, koje su profitabilne djelatonosti) koj odobrava stecajni sudija. Dugovi se ne pokrivaju prihodima nego sva imovina postaje stecajna masa a njenom prodajom se namiruju dugovi. Pocelo bi se sa rasprodajnom imovine koja i otpustanjem viska radnika te prekid sa djelatnostima koje nisu osnovne i koje stvaraju gubitke. Novac od prodaje ide za podmirenje dugova vjerovnicima. Prodajom imovine, vracanjem (dijela) dugova i sa novom reorganizacijom firma bi trebala prestati generisati dugove i poslovati pozitivno. To bi trebalo bit u teoriji. U praksi si bi se moglo desiti da uradi reorganizacija u kojoj ce se vidjeti sta stvara gubitke, nova sistematizacija, da se otpusti visak radnika, da se smanje plate, da se prekinu sve neosnovne djelatnosti koje stvaraju gubitak (tipa turisticka agencija, beskorisne poslovnice, stamparija isl), da se rasproda sva nepokretna i pokretna imovina koja ne sluzi za djelatnosti koje ce se zadrzati poslije reorganiacije.
uglavnomja

#6991 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by uglavnomja »

jel* ovo i havaz pro*o :D

ili je solidarnost zavicajnog lobija :lol:
mayab

#6992 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mayab »

Ova situacija je puno toga pokazala ociglednim, mada je to trebalo biti poznato i prije jer je jednostavno logicno, a to je da ima jako puno zainteresiranih firmi koje bi da organizuju javni gradski prevoz u KS, sto ne cudi, jer je puno stanovnika, dakle puno potencijalnih musterija i mogucnost DOBRE zarade.
Iz toga proizilazi da bi jedna postena vlast u KS mogla , da hoce i zeli, mogla napraviti perfektan gradski prevoz , na zadovoljstvo obiju strana, naravno pod uslovom da u igri nisu mutne igre vladajuce hunte.
Dakle, organizacijom prevoza na zdravoj konkurenciji, ali ipak sa nekom mimimalnom regulacijom pravila igre od strane vlasti (tu mislim na one price da jedan Centrotrans zeli samo profitabilne linije-dakle ne mozes dobiti samo profitabilne linije!), napravio bi se perfektan javni prevoz sa povoljnim cijenama i pristojnim vozilima , a ne ovaj ciganluk i seljakluk koji sada vlada! :thumbup:
goran16v

#6993 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Prica o CTS-u koji zeli samo profitabilne linije je lako rjesiva, dodjeljujes koncesije na lotove od vise linija, pa sta te zapadne.
mayab

#6994 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mayab »

goran16v wrote:Prica o CTS-u koji zeli samo profitabilne linije je lako rjesiva, dodjeljujes koncesije na lotove od vise linija, pa sta te zapadne.
Potpuno se slazem sa time, i to samo pokazuje da vladajuci lopovi ne zele da si samoukinu nepresusni izvor pljačke, "ugradnje" i drugih mutnih radnji preko ledja raje koja se vozi javnim prevozom!
hecimnadri

#6995 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hecimnadri »

dragan a wrote:GRAS je fuj firma .
Obaveze vlade prema Grasu su isplaćene.
Višak radnika (oko 900 radnika) treba riješiti.To je glavni uzrok .
Evo malo matematike ;
900 radnika sa prosječnom platom 1000KM = 900.000KM
900 Radnika sa prijevom 450KM = 405.000KM

Pokušaj da se izazove Haos u gradu nije uspio.

Obavještenje: S obzirom da ovo nemožete pročitati u avazu,i da je ova tema čitanija od istog ,osjećam potrebu da vas obavjestim da je danas osnivačka skupština Demokratske Fronte (Komšićeve stranke) u Uniticu u 14 sati

Molim ove iz GRASA da ne blokiraju UNITIC :D

Sad je meni jasno ko je blokirao GRAS i zašto
dresdener78

#6996 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

mayab wrote:
goran16v wrote:Prica o CTS-u koji zeli samo profitabilne linije je lako rjesiva, dodjeljujes koncesije na lotove od vise linija, pa sta te zapadne.
Potpuno se slazem sa time, i to samo pokazuje da vladajuci lopovi ne zele da si samoukinu nepresusni izvor pljačke, "ugradnje" i drugih mutnih radnji preko ledja raje koja se vozi javnim prevozom!

Mayab: moram ponoviti, tržišna konkurencija kao negdje između pekara ili dobavljača čarapa je u sektoru javnog saobraćaja N E M O G U Ć A. Tržišna konkurencija će izgledati trajno kao ovaj rezervni saobraćaj - nekoliko firma koje uopće ne sarađuju, dalje bez mjesečnih kupona, bez povlastica, ko želi da se voza mora plaćati punu cijenu ulazeći u vozilo inaće mrš napolje. I vožnje samo na atraktivnim lokalitetima, privatnika boli ku*ac za neke mještane udaljenih malih sela iza Hadžića ili sarajevskih naselja Sedrenik, Nahorevo, itd. Nijedan privatni prevoznik neće voziti iz ljubavi prema ljudima, njega zanima profit. Ako dodijelite prevoznicima linije koje puno smanjuju njegov profit, neće biti nikoga ko vozi pod takvim uslovima - jer u normalnoj situaciji i privatni prevoznici moraju dobijati subvencije. Pitanje je KOLIKO, o tome treba diskutovati. Ali tržišna konkurencija i zarada samo od prodatih karata je nemoguća.

KANTONALNE VLASTI imaju obavezu i odgovornost da osiguraju sistem kvalitetnog javnog saobraćaja. No kvalitetan javni saobraćaj znači da SVI prevoznici dobijaju subvencije jer je potrebna njihova SARADNJA, ne bijesna KONKURENCIJA. OSNOVNI USLOV jeste ista tarifa, zajednički mjesečni kuponi, naštiman sistem presjedanja i redova vožnje. Nije moguće da na istoj relaciji npr. Vijećnica-Ilidža budu 4 prevoznika u divljoj utrci.

Kantonalna vlada je sasvim nesposobna da riješi anarhiju, lopovluk i krizu u GRAS-u tako da je očigledno odlučila da GRAS ignoriše. I da dalje stavi glavu u pjesak. Sada troši pare za alternativne prevoznike umjesto da uvede red i disciplinu u GRAS i počnje sa obnovom zanemarenog javnog soabraćaja.

P. S. ovih pet dana se moglo iskoristiti barem za remont i zamjenu 5-6 kilometara totalno istrošenih tramvajskih šina.
NEOPLAN

#6997 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

e vidis u tom grmu lezi zec, od dana kad je centrotrans prvi put usao u gradski prijevoz gras non stop zagovara pricu o tzv paketima linija u kojima bi u paketu isle par profitabilnih i par neprofitabilnih linija. Ali centri to ne odgovara, vec oni hoce da udju na 12 linija koje imaju najbolji stepen naplate i veoma su profitabilne. I to je ono o cemu govorim da se ne trenutno ne ide u smjeru zdrave i fer konkurencije vec se ide u pravcu da se privatniku, stranackom kolegi popune dzepovi.

A sto se tice viska radnika, vidim da mnogi barataju sa hiljadjama, pa da malo pojasnim. Prosle godine gras je imao 2000 zaposlenih. Tada je jedna francuska agencija izvrsila analizu mjera o spašavanju grasa i íznijela podatak da je optimalan broj zaposlenih za djelatnost i obim posla koji gras obavlja 1500 radnika. To je znacilo 500 radnika viska.

Danas gras broji 1700 radnika, sto je jos uvijek 200 vise, ali daleko manje od 700, 800, 900 koliko se prica. Hocu da kazem da se dosta u protekloj godini radilo na smanjenju broja radnika, i slozicete se da se ne moze tek tako otpustiti 500 ljudi.
Nivri

#6998 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nivri »

Lud i ponosan wrote:
Jebiga, nekog ce stranka uhljebiti zbog adekvatne filozofije i nacina razmisljanja, a nekog ce docekati minimalac i jebacina u privatnom sektoru. Ali, to je moj izbor.
ti bi se prvi uhljebio preko tog "nakaradnog sistema koji je vlada uspostavila" da mozes, kao i 90 posto raje. Problem je u nakaradnom narodu bez muda i casti.
Kastanienallee wrote:
Sarajevo1946 wrote:Ja ne znam gotovo niti jednu porodicu, a pod tim porodicu mislim na užu porodicu, gdje barem jedan član nije na ovaj ili onaj način zajebao državu.
Baš sam o tome razmišljala jučer i nažalost, uprkos ogromnom uzorku - nema!
:thumbup:
Asiklar

#6999 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Asiklar »

NEOPLAN wrote:e vidis u tom grmu lezi zec, od dana kad je centrotrans prvi put usao u gradski prijevoz gras non stop zagovara pricu o tzv paketima linija u kojima bi u paketu isle par profitabilnih i par neprofitabilnih linija. Ali centri to ne odgovara, vec oni hoce da udju na 12 linija koje imaju najbolji stepen naplate i veoma su profitabilne. I to je ono o cemu govorim da se ne trenutno ne ide u smjeru zdrave i fer konkurencije vec se ide u pravcu da se privatniku, stranackom kolegi popune dzepovi.

A sto se tice viska radnika, vidim da mnogi barataju sa hiljadjama, pa da malo pojasnim. Prosle godine gras je imao 2000 zaposlenih. Tada je jedna francuska agencija izvrsila analizu mjera o spašavanju grasa i íznijela podatak da je optimalan broj zaposlenih za djelatnost i obim posla koji gras obavlja 1500 radnika. To je znacilo 500 radnika viska.

Danas gras broji 1700 radnika, sto je jos uvijek 200 vise, ali daleko manje od 700, 800, 900 koliko se prica. Hocu da kazem da se dosta u protekloj godini radilo na smanjenju broja radnika, i slozicete se da se ne moze tek tako otpustiti 500 ljudi.
Haj reci starom da ne strajkuje vise moram sutra na fax
spacek

#7000 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 23/04/2016 12:56, edited 1 time in total.
Post Reply