Ko se ne moze sa Baketom dogovoriti, nije konstruktivan igrac. Malo opozicija, malo borba protiv ukidanja kantona.
Ljubicu hvala.
madner wrote:Hafis bas ne zeli da vjeruje da je odluka pala da se HDZ posalje na klupu 4 godine.
Ko se ne moze sa Baketom dogovoriti, nije konstruktivan igrac. Malo opozicija, malo borba protiv ukidanja kantona.
Ljubicu hvala.

Potcjenjuješ SDA kilavost i snishodljivce u SBB-u.madner wrote:Hafis bas ne zeli da vjeruje da je odluka pala da se HDZ posalje na klupu 4 godine.
Ljubicu hvala.
Inicijativa tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića o ukidanju kantona u Federaciji BiH prihvaćena je jednoglasno od svih načelnika općina u Unsko-sanskom kantonu.
Danas je u Bosanskoj Krupi održan Kolegij gradonačelnika i načelnika Unsko-sanskog kantona, a sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
Imamović je čelnim ljudima krajiških općina prezentovao svoju inicijativu za promjenu Ustava FBiH, tj. ukidanje kantona, čiju implementaciju smatra jedinim realnim putem za ekonomski razvoj i stvaranje boljih životnih uslova u Federaciji BiH.
"Mi smo svjetski rekorderi po broju ministara, poslanika, savjetnika, pomoćnika ministara, na broj stanovnika. U Federaciji je 11 premijera, 142 ministra, 300 pomoćnika ministara, 300 savjetnika premijera i ministara, na stotine poslanika, preko 1000 članova komisija kad su u pitanju skupštine kantona, a kad su u pitanju vanbudžetski fondovi isto tako blizu 1000. Hoćemo da umjesto 35 vanbudžetskih fondova bude 5, da se obezbijede uštede, a da u tim fondovima svaki kanton bude podjednako zastupljen", rekao je Imamović.Kako je dalje naveo, iz povrata PDV-a općine bi mogle davati poticaje i krenuti u brži ekonomski razvoj, a i Federacija bi imala 2,5 puta više sredstava. Uštede bi, smatra, na godišnjem nivou iznosile 400-500 miliona KM.
Dosadašnje inicijative oko izmjene ustavnog sistema, kako kaže Imamović, propale su jer se odmah išlo na Dejtonski sporazum.
"Trebamo stvari mijenjati hronološki, za početak Vašingtonski ustav iz 1994. godine, pa da vidimo onda ako se nekad steknu uslovi za Dejtonski", dodao je.
Inicijativu za ukidanje kantona podržali su gradonačelnici i načelnici općina Unsko-sanskog kantona, smatrajući je efikasnim i ekonomičnim rješenjem.
"Ovo je nešto u čemu će politika voditi glavnu riječ. Ne kažem da na to pitanje treba gledati kroz politiku, nego se treba posvetiti analizama, činjenicama, pokazateljima koji će ovu inicijativu prezentirati u pravom svjetlu javnosti i svim zainteresiranim krugovima kako bi ona bila tretirana onako kako zaslužuje", rekao je načelnik Bužima Zikrija Duraković.
Gradonačelnik Tuzle je najavio da će nastaviti prezentaciju svoje ideje, pa će u budućem periodu razgovarati i sa ostalim načelnicima općina u Federaciji BiH, vjerskim zajednicama, interesnim grupama, a cilj mu je da ona dođe do što većeg broja građana, prije nego što bude u zvanično predložena u parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Općine Bosanska Krupa.
Ahaaa. To će Nerko trenerka, Želja Zurbriggen i Reuf sladoledžija odraditi dok si rek'o ćetenijada.madner wrote:Hafis bas ne zeli da vjeruje da je odluka pala da se HDZ posalje na klupu 4 godine.
Ljubicu hvala.

Da. Kako bi rekli stari Ujedinjenoarapskiemiračani: ab ovo.Obi Wan Bosnian wrote:Sazrijeva vrijeme da građani Federacije sami odluče o novom Ustavu. Demokratski i referendumski. Ovaj sadašnji ustav je rezultat UZP i kao takav se ima mijenjati. Neka građani sami odluče o tome kakvo uređenje žele u svom entitetu. A da bi se pojačao demokratski legitimitet referenduma treba navesti da je potrebna ne samo nadpolovična većina već dvotrećinska. Dakle ako 2/3 stanovnika Federacije žele da se ukinu kantoni i entitetski dom naroda onda neka se ukinu
Čini mi se Šerbet da si ti među ovim ovdje prašinarima glavna trebasherbett wrote:AhaaaaaTomahawk11 wrote:E, mala, dodji da ti nesh sa'nemsherbett wrote: Nismo ti mi time optereceni.
Meni se cini da je veca potraznja za pasosima medju kod vas.. ono.. cure ganjaju dijasporce.. ja se nikad ne bi sjetila da me netko zeli zbog papira![]()
Nije zbog papira, majke mi![]()
![]()
Nema meni nikud iz ove Bosne klete![]()
Sorry
Momak, ko ti je prasinarHafis wrote: Čini mi se Šerbet da si ti među ovim ovdje prašinarima glavna treba
oho ti se sada, ode ti na ignore.sherbett wrote:Ma stipu ga.. ne znas sta pricaTomahawk11 wrote:Momak, ko ti je prasinarHafis wrote: Čini mi se Šerbet da si ti među ovim ovdje prašinarima glavna treba![]()
![]()
Ne diraj mi sherbu...cuj treba
Ja ne prigovaram, već u duhu konskruktivne i argumentovane rasprave uviđam konstantno crne rupe u Padreovoj logici.Lincoln-Burrows wrote:
Samo prigovaraš ko nana, daj neki prijedlog kako popuniti Dom Naroda,
da se skine ta presuda sa dnevnog reda.
Ja nisam ničiji PR i mogu ti potvrditi da nigdje u presudi ne stoji da se predstavnici moraju birati po prijedlogu HNS.Škobo Habu wrote:Ja ne prigovaram, već u duhu konskruktivne i argumentovane rasprave uviđam konstantno crne rupe u Padreovoj logici.Lincoln-Burrows wrote:
Opališ mu par čvoka i onda on, k'o zadnja forumska hinja, eskivira direktnu raspravu i selektivno opuca komentare, naravno, na ono što ima reći.
Opet, gdje to stoji u odluci Suda na Ljubićevu apelaciju da se MORAJU birati predstavnici po prijedlogu HNS? Gdje?
Pošto si ti Padreov PR, molim te, prosvjetli nas.
Sukus Ljubićeve apelacije činila je upravo ta primjedba. Poslanici se ne delegiraju ravnomjerno u Dom naroda, tj. postoji više nego ogroman nesrazmjer.Škobo Habu wrote:Ja ne prigovaram, već u duhu konskruktivne i argumentovane rasprave uviđam konstantno crne rupe u Padreovoj logici.Lincoln-Burrows wrote:
Opališ mu par čvoka i onda on, k'o zadnja forumska hinja, eskivira direktnu raspravu i selektivno opuca komentare, naravno, na ono što ima reći.
Opet, gdje to stoji u odluci Suda na Ljubićevu apelaciju da se MORAJU birati predstavnici po prijedlogu HNS? Gdje?
Pošto si ti Padreov PR, molim te, prosvjetli nas.
Vrati se par stranica nazad, i možeš uvidjeti kako sam demantovao Hafisove tvrdnje kako su Dodikovi puleni, koji štite "bošnjačke interese" u RS-u, sve same sejde, a ne Bošnjaci, ni pod razno.Lincoln-Burrows wrote:
Ja nisam ničiji PR i mogu ti potvrditi da nigdje u presudi ne stoji da se predstavnici moraju birati po prijedlogu HNS.
Eto taj prijedlog HNS-a je i jedini pa se raspravlja o njemu u nedostatku nekog drugog prijeloga koji bi riješio ovaj problem.
Ja tebe ne krivim što nemaš nikakav prijedlog jer ga nemaju ni ovi koji su na mnogo utjecajnijim mjestima u politici.
Crne rupe o kojima govoriš nisu argumentirane već samo ponavljaš isto, kao da će Bošnjaci imati manje članova u DN,
mislim da nisi siguran koliko je predstavnika SBK u parlamentu i iz kojih stranaka.
O.k. Ako ćemo se držati zadnjeg popisa stanovništva-zašto onda ne bi svaki kanton davao predstavnike po etničkoj zastupljenosti sva tri narodana nivo FBiH.Hafis wrote: Sukus Ljubićeve apelacije činila je upravo ta primjedba. Poslanici se ne delegiraju ravnomjerno u Dom naroda, tj. postoji više nego ogroman nesrazmjer.
Sud je zaključio da je u tom segmentu apelacije u pravu i donio odluku da poglavlja u Izbornom zakonu koja jamče svakom kantonu minimum od po jednog zastupnika iz sva tri naroda nisu u skladu s konstitutivnosću. Što znači da ne mora svaki kanton obvezno delegirati poslanike iz sva tri naroda. Neki će to moći, a neki ne.
I to je ta presuda. HNS je ponudio korektan prijedlog - kantoni bi delegirali broj poslanika u klubove Doma naroda sukladno zadnjem popisu stanovništva.
Tu si upravu i trebala je da reagira bošnjačka strana a ne Čović.Škobo Habu wrote: Vrati se par stranica nazad, i možeš uvidjeti kako sam demantovao Hafisove tvrdnje kako su Dodikovi puleni, koji štite "bošnjačke interese" u RS-u, sve same sejde, a ne Bošnjaci, ni pod razno.
To je, na kraju, koalicija u kojoj je i Čovićev HDZ, koji je u doba reizbora Komšića, na sva usta tvrdio kako neće biti dio nikakve vlasti koja nameće drugom narodu svoje predstavnike.
Pa, ja na tom "demokratskom" fonu, ušao u koaliciju sa Dodikom, koji je javno poručio da neće u koaliciju sa bošnjačkim strankama u RS-u, jer on ima svoje "Bošnjake".
Na tu izjavu Čović nije ni reagovao, baš kao ni masa onih kolumnista i aktivista za "medijsku dekontaminaciju", kojima su puna usta bošnjačke majorizacije i sarajevskog centralizma.
Evo pogledaj koliko delegata daje koja stranka iz SBK na prošlim izborima:Škobo Habu wrote: Što se tiče boldanog, za mene je, a vjerujem i za mnoge druge koji su proučili prijedlog, neprihvatljivo da mješoviti kantoni u Dom naroda daju nesrazmjeran broj hrvatskih i bošnjačkih delagata.
To znači razgradnju Washingtonskog sporazuma i etničkog debalansa na kojem su upravo insistirali Hrvati, pa smo dobili tako neprirodne cjeline od kantona da su se za potrebe takvog odnosa određene opštine postala slijepa crijeva Federacije.

Opet ne kontaš.Škobo Habu wrote:
O.k. Ako ćemo se držati zadnjeg popisa stanovništva-zašto onda ne bi svaki kanton davao predstavnike po etničkoj zastupljenosti sva tri narodana nivo FBiH.
Realno, samo na taj način se može odrediti stvarna zastupljenost, bez nekakvih matematičkih kombinacija po mjeri HDZ-a. Svakako bi došli na isto.
Negdje bi Hrvati ostali bez svojih predstavnika, negdje Srbi, a i Bošnjaci.
- RECI VIŠE KONAČNO NA KOJI NAČIN?Ako ćemo se držati zadnjeg popisa stanovništva-zašto onda ne bi svaki kanton davao predstavnike po etničkoj zastupljenosti sva tri narodana nivo FBiH.
jebi ti to jarane, ti njih otresas k'o sa kruske, ustraj... nego da te pitam nesto cisto lingvisticke prirode... imal' kakve razike, i ako ima objasni mi ako ti nije tesko... hvalaHafis wrote:HNS nudi prijedlog o broja koji bi se temeljio na procentualnoj zastupljenosti svakog naroda u kantonima, s tim da prateći tu procentualnu zastupljenost, vjerojatno USK ne bi davao Hrvata, ZHŽ ne bi davao Srbina i vjerojatno i Bošnjaka, ali ni USK ne bi davao Srbina i Hrvata, i tako dalje i tako dalje. Dom naroda je predstavničko tijelo NARODA a ne kantona.
Dva su načina - ostaviti neke kantone bez predstavnika sva tri naroda ili povećati broj poslanika u Domu naroda, čime bi i kantoni koji imaju samo u tragovima pripadnike pojedinih naroda mogli kako tako sudjelovati u njihovom popunjavanju Doma naroda.
Procetno se koristi u Beogradu i Kuršumliji, a procentualno u Zagrebu i Mostaru. Znači, oba izraza su ispravna samo na različitim fakultetima, iliti državama.wonkaw wrote: jebi ti to jarane, ti njih otresas k'o sa kruske, ustraj... nego da te pitam nesto cisto lingvisticke prirode... imal' kakve razike, i ako ima objasni mi ako ti nije tesko... hvala
1a. temeljio na procentualnoj zastupljenosti
1b. temeljio na procentnoj zastupljenosti
2a. prateći tu procentualnu zastupljenost
2b. prateći tu procentnu zastupljenost
Valjda zajamčen, ili ako ništa - zagarantiran.3a. zagarantovan procenat vlasti
3b. zagarantovan procent vlasti
Tko ga je na vrijeme jamio, jamio je. Sada neki vrag na skripti ne fercera i ne može se avatar postaviti.jos nesto, zasto mi nemamo avatare a ovaj tvoj Dominik aka L.B. ima?