Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
ultima_palabra

#6976 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Evo još jednog, 1,19% ;-)
Banksy

#6977 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Pedja Kojovic wrote:veljaca

Moj komentar na koji se vi nadovezujete se odnosio na post u kome se potreba za podsjecanjem na uzase 92-95 ( A i kasnije) pravda negiranjem cinjenica od strane pojedinih politicara.
S obzirom da sam upravo ja i u SKS i u Domu naroda FBiH bio pokretac inicjative da se negiranje sudski utvrdjenih ratnih zlocina i srebrenickog genocida, kao i velicanje osudjenih ratnih zlocinaca tretira kao krivicno djelo, po ugledu na EU protokol, mislio sam da je moj stav o tome poznat.

Ista ta inicijativa je, nazalost, u SKS naisla na sutnju i po njoj nista nije uradjeno, bas kao ni po inicijativi vezanoj za Ostale.
Šta znači ''naišla na šutnju''?
Vi niste bili istrajni ili je neko opstruirao inicijativu?
Pedja Kojovic

#6978 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

banksy

Znaci da Vlada nije nasla za shodno ni da se izjasni o ovom pitanju.

p.k.
Banksy

#6979 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Pedja Kojovic wrote:banksy

Znaci da Vlada nije nasla za shodno ni da se izjasni o ovom pitanju.

p.k.
Dobro.
A vi ponovo postavite poslaničko pitanje, tražite da se stavi na dnevni red, tražite raspravu i izjašnjavanje, ili koja je već procedura u pitanju.
Oni se prave ludi, a vi opet, i sve tako, pa dok im ne dosadi da vas ignorišu.
Pedja Kojovic

#6980 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

pipidugadevetka

Nadlezno ministarstvo je u procesu donosenja ovog zakona o upraviteljima sprovela, po mom misljenju, zaista dugu i siroku javnu raspravu. (Ne mogu tvrditi da je odrzana u svakoj mjesnoj zajednici, ali u vecini mislim da jeste).
Uvazavajuci sugestije iz javne rasprave i amandmane stranaka skoro 30-40 % nacrta ovog zakona je dozivjelo promjene.

Osim nasih sustinskih zamjerki da je cijena odrzavanja zgrada isuvise niska i da je izdavanje upraviteljskih licenci netransparentno predlagac je prihvatio i nekoliko nasih amandmana koji se odnose na objekte bez zajednickih prostorija i na finansiranje hitnih intervencija.

Ukoliko vi imate neku konkretnu primjedbu na tekst zakona iznesite je. Moze se pokrenuti proces izmjena i dopuna zakona.

Sto se tice sprovodjenja zakona...

Ehh.

p.k.
debeljko20

#6981 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by debeljko20 »

pitanje za pedju kojovica, kojim jezikom govoriš?
Pedja Kojovic

#6982 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

banksy
Pa to, uglavnom, i radimo.
Inicjativu za smjenu profesora sa Pravnog fakulteta smo ponovili 2-3 puta prije nego je odreagovano, pitanje "Ostali" jedno 5-6 puta, krivicno tretiranje negiranja ratnih zlocina, genocida....." jedno 2 puta do sada.
Naravno da cemo "gurati" ove inicijative i dalje.
(Poslovnik ogranicava broj inicijativa kao i vrijeme koje poslanik ima na raspolaganju po sjednici).

p.k.
Pedja Kojovic

#6983 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

debeljko20

Razumljivim, nadam se.

p.k.
debeljko20

#6984 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by debeljko20 »

diplomatski odgovor. ok, razumjeli smo se.
webby-x

#6985 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Pedja Kojovic wrote:krivicno tretiranje negiranja ratnih zlocina, genocida....." jedno 2 puta do sada.
Što vam točno ovaj zakon znači?
Kao Federalna policija će uhititi Dodika kada dođe u Sarajevo?
O čemu vi pričate? Takvim zakonima možete izazvati samo novi sukob.
Pedja Kojovic

#6986 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

webby-x

Upravo tako.
Nas prijedlog je predvidjao da to bude zaseban clan u krivicnom zakonu FBiH.
Prijedlog Jasmina Duvnjaka(SDA) koji je sada u javnoj raspravi predvidja to kao stav clana koji govori o izazivanju
rasne i nacionalne mrznje.
Nase rjesenje sankcionise sam cin, dok njegovo zahtjeva dokazivanje da je cin proizveo "rasnu mrznju ili nacionalnu mrznju..."
Sto se samog opisa krivicnog djela i propisane kazne tice one su prijevod istovjetnih odredbi u EU zakonodavstvu.

Vazno je napomenuti da nas prijedlog predvidja i odredjene izuzetke koje se prije svega ticu akademske zajednice.

p.k.
webby-x

#6987 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Odgovor na pitanje?
Da li u tom slučaju Federalna policija mora uhititi Dodika
kada dođe u Sarajevo? On ne pripada akademskoj zajednici.

To što ste prepisali EU odredbe ne znači da je dobro.
Koliko vidim Dodika ne uhićuju kada je u EU.
Last edited by webby-x on 10/04/2012 17:48, edited 1 time in total.
wickerman

#6988 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by wickerman »

Ne znam da li je prije bilo pitano ili odgovoreno,ali me zaniam jedna stvar?
Zivim u Novom Gradu(Sarajevo) i zanima me ko ce biti kandidat za nacelnika na predstojecim izborima?
Pedja Kojovic

#6989 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

webby-x

Dakle, bilo ko bi javno negirao sudski utvrdjene cinjenice, dogadjaje i ulogu ljudi u ratu bi
krivicno odgovorao za to.Prema tome, odgovor na vase hipoteticko pitanje je, da.

Mislite da ce se ljudi koji negiraju sudski dokazane ratne zlocine naljutiti na nas zbog ovog prijedloga?

Spekulacija, iz najbolje namjere...

Mozda je u pozadini vase reakcije zelja da budemo otvoreniji, tolerantniji, jedni prema drugima, da prihvatimo da imamo
razlicita misljenja pa i o nekim fundamentalnim stvarima. Pravo na slobodu govora moraju imati i oni ljudi sa kojima se ne slazemo. Pogotovo ako smo vecina. Demokratija jeste vladavina vecine ali se njen kvalitet mjeri odnosom te vecine prema manjini. Sve su ovo argumenti koje bi protivnici naseg prijedloga mogli iznijeti u jednoj principijelnoj diskusiji.

Mi smo tu diskusiju unutar stranke obavili i zakljucili da bi eliminisanje spomenutih tema iz dnevnopolitickog zivota
bilo "civilizacijski iskorak" i omogucilo da se javne debate vode o temama koje se ticu sadasnjeg i buduceg ekonomskog i socijalnog polozaja gradjana ove zemlje.

p.k.
webby-x

#6990 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Pedja Kojovic wrote:Dakle, bilo ko bi javno negirao sudski utvrdjene cinjenice, dogadjaje i ulogu ljudi u ratu bi
krivicno odgovorao za to.Prema tome, odgovor na vase hipoteticko pitanje je, da.

Mislite da ce se ljudi koji negiraju sudski dokazane ratne zlocine naljutiti na nas zbog ovog prijedloga?
Ma neće se oni naljutiti na vas jer im vi ništa ne značite.
Problem je što ne sagledavate posljedice vaših djela.
Vi zaista mislite da bi po tom zakonu netko uhitio Dodika
kada dođe u Sarajevu ili nekog parlamentarca koji je došao
na posao u Skupštinu, a negira Srebrenicu ili broj stradalih u
Srebrenici? Mislite da bi netko uhitio Izetbegovića jer negira
genoicd u Armeniji i slično?

Valjda vam je jasno da i kada bi se takve osobe uhitile, da bi
nastao ponovno opći kaos jer iza tih ljudi stoji dobar dio naroda.
Ili vi mislite da bi Srbi u BiH eto tek tako prihvatili da im predsjednika
ili neku drugu istaknutu osobu (ili bilo koga) uhitite jer negira Srebrenicu?
Ne mogu da vjerujem kako ste kratkovidni.
Pedja Kojovic wrote:Mi smo tu diskusiju unutar stranke obavili i zakljucili da bi eliminisanje spomenutih tema iz dnevnopolitickog zivota bilo "civilizacijski iskorak" i omogucilo da se javne debate vode o temama koje se ticu sadasnjeg i buduceg ekonomskog i socijalnog polozaja gradjana ove zemlje.
Ali vi ne bi ništa time eliminirali nego bi samo stvorili
nove/stare probleme i međunacionalne sukobe. Taj zakon
ima smisla samo na razini države i to prihvaćen u Parlamentu.

Zamislite samo da RS kao odgovor kaže da će uhititi svakoga
tko negira genocid u Armeniji ili negiranje da je u Jasenovcu
pobijenu milijun ljudi ili negiranje da je u Dobrovoljačkoj
pobijeno 50 ljudi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6991 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by PipiDugaDevetka »

Pedja Kojovic wrote:pipidugadevetka

Nadlezno ministarstvo je u procesu donosenja ovog zakona o upraviteljima sprovela, po mom misljenju, zaista dugu i siroku javnu raspravu. (Ne mogu tvrditi da je odrzana u svakoj mjesnoj zajednici, ali u vecini mislim da jeste).
Uvazavajuci sugestije iz javne rasprave i amandmane stranaka skoro 30-40 % nacrta ovog zakona je dozivjelo promjene.

Osim nasih sustinskih zamjerki da je cijena odrzavanja zgrada isuvise niska i da je izdavanje upraviteljskih licenci netransparentno predlagac je prihvatio i nekoliko nasih amandmana koji se odnose na objekte bez zajednickih prostorija i na finansiranje hitnih intervencija.

Ukoliko vi imate neku konkretnu primjedbu na tekst zakona iznesite je. Moze se pokrenuti proces izmjena i dopuna zakona.

Sto se tice sprovodjenja zakona...

Ehh.

p.k.
Možete li ministra zamoliti da pošalje inspektora da usmeno kaže PEV-u da jeste dužan objesiti Godišnji izvještaj upraviteljske firme na postojeću oglasnu ploču? Inače, sa tim 80-godišnjim PEV-om nema priče bez primjene sile.
Dojavim ime prezime i adresu putem PP.
Pedja Kojovic

#6992 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

webby-x

Ja necu biti vas optometrist niti dovoditi u pitanju vasu sposobnost da povezujete uzroke i posljedice.

Ako postoje pravosnazne presude o dogadjajima i ljudima o kojima pisete, i NS RS-a donese takvu odluku, odgovor je, da.

Sto se tice vasih ostalih teza...

Negiranje genocida na Jermenima nije krivicno djelo u nasoj zemlji.(A trebalo bi biti).

Vi mislite da pred zakonom trebaju odgovorati samo oni gradjani koji nemaju "podrsku naroda"?

U pravu ste. Bilo bi dobro da se taj zakon prihvati i na drzavnoj razini. Posto nasi Ustavi ne sadrze odredbe koje odredjuju njihov hijerarsjki odnos i automatski ih uskladjuju po tom principu, svaki nivo vlasti je duzan proci kroz proces donosenja ovog zakona. Ja sam ovu inicijativu pokrenuo u onim zakonodavnim tijelima ciji sam clan. Bavim se svojom bastom.

p.k.
Pedja Kojovic

#6993 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

pipidugadevetka

Ne mogu.
Broj telefona ministarstva ili jos bolje inspekcije mozete pronaci na internet stranici Kantona.

p.k.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6994 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by PipiDugaDevetka »

Pedja Kojovic wrote:pipidugadevetka

Ne mogu.
Broj telefona ministarstva ili jos bolje inspekcije mozete pronaci na internet stranici Kantona.

p.k.
Kantonalna inspekcija u oblasti stambene politike je pri Ministarstvu, a šef joj je ministar. Totalno naopako.
U svakom slučaju hvala, ostajem pri obećanju da ću glasati za NS na predstojećim lokalnim izborima +1 član obitelji.
webby-x

#6995 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Pedja Kojovic wrote:Vi mislite da pred zakonom trebaju odgovorati samo oni gradjani koji nemaju "podrsku naroda"?
Ne. Što se mene tiče ja sam protiv verbalnog delikta,
osim u slučaju pozivanja na vršenje zločina.

Bit je da ne možete uhititi Dodika (ili nekoga drugog)
zbog verbalnog delikta i očekivati da neće biti nikakve reakcije.
Da li ste uopće razmatrali posljedice ili tzv. "worst-case scenario"
i odvagnuli ima li takav zakon smisla na razini entiteta (ili kantona)
i da li su posljedice toga prihvatljive?

Mislim da bi posljedica toga bila kao i pred rat.
Povlačenje srpskih zastupnika iz državnih tijela, sukob.
Pedja Kojovic

#6996 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Zanimljivo.
I vecina mojih kolega u Domu naroda ( a i u SKS) smatra da je ova inicijativa namjenjena Dodiku i predstavnicima iz RS-a.
Kada sam im, tokom obrazloganja inicijative u Domu naroda, objasnio da bi usvajanjem nase inicjative odlazak zvanicne delegacije FBiH na mezarje generala Delica takodje bio krivicno djelo pobunili su se i osudili moje kvalificiranje "njihovog heroja" (Amir Zukic, klub Bosnjaka).
Smirili su se tek kad su im u pauzi "njihovi" pravni eksperti potvrdili da sam u pravu.

p.k.
Skijaš

#6997 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

Pedja Kojovic wrote:Zanimljivo.
I vecina mojih kolega u Domu naroda ( a i u SKS) smatra da je ova inicijativa namjenjena Dodiku i predstavnicima iz RS-a.
Kada sam im, tokom obrazloganja inicijative u Domu naroda, objasnio da bi usvajanjem nase inicjative odlazak zvanicne delegacije FBiH na mezarje generala Delica takodje bio krivicno djelo pobunili su se i osudili moje kvalificiranje "njihovog heroja" (Amir Zukic, klub Bosnjaka).
Smirili su se tek kad su im u pauzi "njihovi" pravni eksperti potvrdili da sam u pravu.

p.k.
To nam treba, princip i dosljednost. Hvala Peđa.
convict

#6998 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

Pedja Kojovic wrote:Na sljedecoj sjednici SKS-a naci ce se i izvjestaj Vlade o svom radu od dolaska na vlast do danas.

Sta su, po vasem misljenju, dobro uradili, sta lose, sta nisu i sta bi trebali?

p.k.
Ne znam da li je već bila sjednica, pa ću kratko o neuspjesima. Bitne uspjehe ne vidim.

1. GRAS - 10ak miliona KM godišnje iz budžeta govori za sebe. Ne znam šta je rješenje, možda privatizacija, možda uvođenje alternativnih prevoznika, možda reorganizacija GRAS-a. Status quo u svakom slučaju nije rješenje.

2. Sigurnosna situacija - svakodnevne pucnjave, nasilništva, otimačine, "sitni" kriminal, maloljetnička delinkvencija su van kontrole i stanje je mislim najgore poslije rata (dozvoljavam da će statistički podaci možda dati drugačiju sliku).

3. Psi lutalice - moja svakodnevna frustracija. Dijete koje bi moglo ići samo u školu ne smijem pustiti iz straha od pasa koji su nerijetko duplo teži od nje. Rješenje bilo kakvo je dobro došlo.
Pedja Kojovic

#6999 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

convict

GRASS poreske obveznike, nazalost, kosta puno vise od cifre koju ste vi spomenuli.
Tacno je da problem GRASS-a nisu rijesili, ali su, po mom misljenju, prva vlast koja zaista to pokusava.
(Mislim da je direktor Kadic odlican covjek i sposoban menadzer, ali da li on, ili bilo ko drugi, uopste moze rijesiti
problem GRASS-a ostaje da se vidi).
Na tematskoj sjednici na kojoj je GRASS-u dat novi kredit i nova sansa Vlada je obecala da ce Tuzilastvo (u Februaru)
SKS-u podnijeti izvjestaj o optuzbama za kriminalne radnje u toj firmi - dakle, izvjestiti nas protiv koga i za sta ce podignuti optuznice. To se do danas nije dogodilo.
Nas principijelni stav, koji smo i tada iznijeli, je da mi hocemo jeftin, bezbjedan, redovan, uredan i komforan javni prijevoz i da nas ne zanima da li ce tu uslugu gradjanima pruziti GRASS ili neka druga firma. Jednostavno receno, mi ne mislimo da gradjani treba po svaku cijenu odrzavaju u zivotu kompaniju koja odbija da radi na zakonit i efikasan nacin.
Vlada o tome ima drugacije misljenje.

Inicijativa Nasih mladih za uvodjenje nocne linije...
Direktor Kadic je odmah pristao. Ministar Lulic mi obecao da mu dam malo vremena. Evo vi odredite do kada, rekao sam mu. Sredina februara, rekao je. Sada je, ako treba podsjecati, april. Dakle, iako se nadlezni slazu da Sarajevu to treba nisu u stanju obezbjeditiispunjenje jednog takvog najjednostavnijeg zahtjeva, uvodjenje nocne voznje vikendom u glavnom gradu BiH.
(O saobracaju u mirovanju cemo pricati tek na ljeto)

Slazem se s vama o sigurnosnoj situaciji. (Apsurdno je da 80% djela cine jedni te isti povratnici, tako je da je grad na nneki nacin taoc oko 150, uglavnom maloljetnih, delikvenata)
Poslanik Pecanac je bezbroj puta trazio tematsku sjednicu o ovoj vrlo vaznoj temi.
Rukovodstvo Skupstine i Vlada smatra da nam to ne treba. Cak ne dozvoljavaju ni raspravu o bezbjedonosnim izvjestajima
koje nam salje u materijalima da ih "primimo k znanju".
SIgurnosna situacija u Sarajevu, a i u BiH, je jednim znacajnim djelom povezana sa organizacijom policijske strukture.
Pokusaji da se novim zakonima ta struktura stavi pod komandu onih ljudi koji su izabrani i nominalno odgovorni za stanje bezbjednosti i borbe protiv kriminala nailaze, kako se moze vidjeti po medijima, na mnogo otpora.
Sadasnji nacin organizacije policije rezultira sadasnjim bezbjedonosnim stanjem, koje je po meni, "divlji zapad".
Sadasnji sistem je pod kontrolom tzv. bezbjednosne grupe SDA.
Pokusaj razvlascivanja oni nazivaju politizacija policije.
Naravno, da policija ne smije biti politizirana - kao sto je sada, ali je isto tako potrebno postaviti ministre unutrasnjih poslova u poziciju da da mogu sprovoditi politiku na osnovu legitimiteta koji su dobili izborom i za svoj rad odgovaraju skupstinama odnosno parlamentu.
Pisao sam dosta, na prethodnim stranicama ovog foruma, o nasem stavu o nacrtu zakona o policiji pa, nadam se, nema potrebe da se ovdje ponavljam.

Da li je ili nije investicija u azil za pse u Praci bio najbolji nacin da se problem napustenih pasa rijesi - mi mislimo da nije. Mi mislimo da je najbolje rjesenje bilo da se azil gradi u sklopu Kampusa za lijecenje narkotickih ovisnika gdje bi briga o psima bila dio terapije...
U svakom slucaju, Vlada se opredijelila za azil u Praci i nadam se da ce on manje vise rijesiti problem o kome pricate.
(Moj utisak je da se vec primjeti manje pasa lutalica po gradu).

p.k.
ultima_palabra

#7000 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Peđa, upućeniji si od sviju nas ali mi se nekako čini da ih previše pravdaš za nerad. Volio bih da je situacija takva kakvom je predstavljaš, to bi značilo da će dobar dio tih problema biti rješeno u ovom mandatu. Ali zasad to ne vidim tako.
Locked