julisiz es grant wrote:Thorgerson wrote:
Ama kakvu kocku ga stavlja bolan?
Koliko je policajaca poginulo vrseci duznost unazad od rata pa na ovamo? Na prste jedne ruke mozes izbrojati.
U Sarajevu, koliko ja znam, dvojica za zadnjih 20 godina.
Dakle, broj ubijenih policajaca je identican broju ubijenih ljudi koji rade kao komercijalisti, na isporuci. Prije nekih 10-ak godina ubijeni su dvojica radnika IT computersa.
Ajmo ici dalje, pa da vidimo koliki je broj ranjenih policajaca, a koliki je broj ranjenih slucajnih prolaznika.
I kaze posao policajca rizican. Pa jeste, mozda u Americi. Sta ima biti rizicno kad furas 70km/h u petici kroz naselje, ili sjedis u pekari, kaficu pijes kafu?
I ovo ne govorim napamet, nego imam rodjaka koji je policajac. Naravno, ima sranja svakakvog, posao nije jednostavan. Ali jbmu ako ides vec u taj posao, moras onda ocekivati da ces se svega nagledati. Ali generalno, veci broj dana prodje normala i bez nekih problema.
Poenta svega, mozda se moze reci da su vece sanse da ces najebat kao obicni gradjanin, da ce te zgazit auto, da ce te neko upucati, zbosti prebiti - nego policajac. A u prilog ovome govori statistika i cinjenice. I namjerno sve ovo govorim, jer policajci itekako znaju dobro svoju guzicu cuvati.