Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
S4mpion

#6976 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Dope_Man wrote: Bez vjere se moze, i moze se odlicno sto dokazuju primjeri skandinavskih zemalja, Islanda i opcenito zemalja zapadne Evrope u kojima je sve manje ljudi koji vjeruju u ''velike'' religije, kao i opcenito u postojanje boga ili bilo cega slicnog.
A šta dokazuje primjer Sjeverne Koreje?

Da se bez vjere može i ne baš tako odlično?
Raigor Stonehoof

#6977 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

S4mpion wrote:
Dope_Man wrote: Bez vjere se moze, i moze se odlicno sto dokazuju primjeri skandinavskih zemalja, Islanda i opcenito zemalja zapadne Evrope u kojima je sve manje ljudi koji vjeruju u ''velike'' religije, kao i opcenito u postojanje boga ili bilo cega slicnog.

ne znam sta koreja dokazuje, ali ti veceras dokazujes da ti je iq manji od broja cipela
L u c i f e r

#6978 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Hakiz

#6979 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

S4mpion wrote:

Samo, kako vjera i religije, koje postoje otkako je čovjek posato svjestan svog postojanja i počeo razmišljati o sebi, nisu riješile ni jedan problem koji se tiče ljudskih nagona, potreba, karaktera, ponašanja itd, to se postavlja pitanje svrishodnosti postojanja istih. Hajde što ateisti vode ratove, mrze, ubijaju, kradu, lažu itd. Ali kako to da ni jedna religija pojedinačno, pa ni sve religije ukupno, otkako postoje, nisu ne iskorijenile nego barem smanjile isto to zlo među vjernicima.

Ako se vjernici i ateisti ponašaju jednako, spremni su za ista dobra i ista zla, to znači da su religije irelevantne. I bez religija bi ljudi radili iste stvari kao što rade sa religijama. Jedina je razlika što ne bi postojala još jedna organizacija koja zarađuje novac svojim liderima, omogućava tim liderima da zadovoljavaju svoju potrebu za vladanjem, ne bi postoojala još jedna organizacije koja zbog tog novca i zbog te moći ljude muči, tjera ih na nešto, nešto drugo im brani, upravlja njihovim životima itd. Štaviše, na već postojeće razloge za zlo koje se čini u ime moći, novca, monstruoznosti, frustracija, kompleksa itd religije su dodale još poneke, dodale su razloge za zlo koje se čini u njihovo ime.

Bez obzira na to postoji li bog/bogovi ili ne i u kom obliku postoje ako postoje, religije su institucije koje bi bilo bolje da ne postoje.
Bloo
Globalna šefica

#6980 Re: Ateizam

Post by Bloo »

Dope_Man wrote:
Dozer wrote: Teisti su vjernici jer vjeruju da bog postoji, a istovremeno su i nevjernici jer ne vjeruju da bog ne postoji.
Ateisti su nevjernici jer ne vjeruju da bog postoji, a istovremeno i vjernici jer vjeruju da bog ne postoji.
Shvatam sta hoces reci, ali recimo ja nikad nisam volio ovo izjednacavati i cini mi se besmisleno jer se jedno od njih odnosi na negativnu tvrdnju ''vjeruju da NE postoji''.. onda po tom smo svi mi ''vjernici'' i u drugim stvarima, jer vjerujemo da vile ne postoje, da zmajevi ne postoje... Preferiram da se kategorija pravi iskljucivo u odnosu prema pozitivnoj tvrdnji. Tvrdnja je boga ima. Il vjerujemo, il ne vjerujemo.

A te gore new agere i slicno.. ja jos ne znam. Malo su mi zbunjujuci, istina ne vjeruju u klasicne religije ali imaju svoje vjerovanje u neke price (koje samo nisu formalizovane u organizaciju kao sto ostale jesu).
Ja sam ateista koji ne razmišlja o bogu/božanstvima, ergo nemam parametra vjerovanja i nevjerovanja u iste.
Jednostavno kad me neko ima zar ne vjeruješ u boga, odgovorim nema boga i kraj priče :D
Ako je nečije stanovište (ne vjerovanje) da neka pojava ne postoji, da li je to vjerovanje ili ?

Ako ja kao ateista kažem da ne vjerujem u boga, djelomično potvrđujem potencijalnu dimenziju postojanja istog. Može da ga ima ili nema, ali ja ne vjerujem da ga ima.

Ja jednostavno ga gledam kao institut koji ne postoji, nema ga.
Isto kao i za jednoroge. Nema ih. :D

Čudno bi bilo da kažem nema boga jer znam da ga nema kao suprotnost od tvrdnje vjernika da ima boga jer znaju da postoji putem divoće svega što ih okružuje. Ja sam pesimista, ne vidim čudesnost u svemu što nas okružuje, a time ni ne posmatram to kao dokaz postojanja nekog bića.
Mada sam pokušala neki reasoning na nivou, gladna umiruća djeca u Africi kao dokaz nepostojanja boga i dobila odgovor da je to test za dzennet i da on zna najbolje. :|
L u c i f e r

#6981 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Image

:eh:
Dope_Man

#6982 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Bloo wrote: Ja sam ateista koji ne razmišlja o bogu/božanstvima, ergo nemam parametra vjerovanja i nevjerovanja u iste.
Jednostavno kad me neko ima zar ne vjeruješ u boga, odgovorim nema boga i kraj priče :D
Ako je nečije stanovište (ne vjerovanje) da neka pojava ne postoji, da li je to vjerovanje ili ?

Ako ja kao ateista kažem da ne vjerujem u boga, djelomično potvrđujem potencijalnu dimenziju postojanja istog. Može da ga ima ili nema, ali ja ne vjerujem da ga ima.

Čudno bi bilo da kažem nema boga jer znam da ga nema kao suprotnost od tvrdnje vjernika da ima boga jer znaju da postoji putem divoće svega što ih okružuje. Ja sam pesimista, ne vidim čudesnost u svemu što nas okružuje, a time ni ne posmatram to kao dokaz postojanja nekog bića.
Mada sam pokušala neki reasoning na nivou, gladna umiruća djeca u Africi kao dokaz nepostojanja boga i dobila odgovor da je to test za dzennet i da on zna najbolje. :|
Otprilike je to i moj stav. Pocinjem od toga da tih bogova nema. Tehnici, moze se reci da ne vjerujem onima koji iznose tvrdnju da ga ima a ne u samog boga. Onda to postaje stvar povjerenja prema donosiocu poruke, a ne stvar vjerovanja u nesto.

Samo to nisam izricit da zasigurno ne postoji. Ucijek kazem da je moguce da postoji, kao sto je moguce i da jednorozi negdje postoje... ali kako niko nikada nije dokazao postojanje ni jednih, ni drugih, smatram ih nepostojecim i mitom dok se ne dokaze suprotno.
HAVANA

#6983 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Da nije foruma ne bi mi na pamet palo ni da pomislim na njega.Ne postoji ni u mislima ,a kamoli ovako.Nego udje covjek na forum... pa procita budalastine,naka pravila,zabrane,razmisljanja... Inace sve te zabrane i budalastine su cirkus. :-) :lol:
Image
patriot_1

#6984 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

"Hakiz"

Samo, kako vjera i religije, koje postoje otkako je čovjek posato svjestan svog postojanja i počeo razmišljati o sebi, nisu riješile ni jedan problem koji se tiče ljudskih nagona, potreba, karaktera, ponašanja itd, to se postavlja pitanje svrishodnosti postojanja istih. Hajde što ateisti vode ratove, mrze, ubijaju, kradu, lažu itd. Ali kako to da ni jedna religija pojedinačno, pa ni sve religije ukupno, otkako postoje, nisu ne iskorijenile nego barem smanjile isto to zlo među vjernicima.
Po kojem ključu možeš zaključiti da nisu smanjile?Kako to možemo izmjeriti?Da nisu vjernici možda bi radili još veća sranja!Ajde znaj!
Drugo,mora li vjernik bilo koje vjere biti svetac?Trebao bi ali ne mora!Netko može vjerovati da Bog postoji a živjeti kao da ga nema,hebe mu se živo,živi po svom!Vjera obavezuje ali ne prisiljava,Bog ne programira vjernike,na njima je što će učiniti sa svojim životom,a na Bogu što će učiniti sa njima kad odu sa ovog svijeta!Vjerujem da će vjernike koji nevjernički žive još strožije kazniti nego nevjernike!Postoje nevjernici koji vjerničkije žive od vjernika!Kao vjernik,radije bih takvog imao za susjeda!
Ako se vjernici i ateisti ponašaju jednako, spremni su za ista dobra i ista zla, to znači da su religije irelevantne. I bez religija bi ljudi radili iste stvari kao što rade sa religijama. Jedina je razlika što ne bi postojala još jedna organizacija koja zarađuje novac svojim liderima, omogućava tim liderima da zadovoljavaju svoju potrebu za vladanjem, ne bi postoojala još jedna organizacije koja zbog tog novca i zbog te moći ljude muči, tjera ih na nešto, nešto drugo im brani, upravlja njihovim životima itd. Štaviše, na već postojeće razloge za zlo koje se čini u ime moći, novca, monstruoznosti, frustracija, kompleksa itd religije su dodale još poneke, dodale su razloge za zlo koje se čini u njihovo ime.
Ima u tome istine!No ja kao vjernik , trudim se biti poslušan Bogu,ne instituciji,pa ni crkvi ako se odmakla od onog što Bog od nas traži!Mjerodavna mi je Biblija,pogotovo Novi Zavjet,Isus i Apostoli su oni koje se trudim slijediti,,,,

U religiji ima i dobrog i lošeg!Loše odbaci,dobro nasljeđuj!
patriot_1

#6985 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

"Bloo"

Ja sam ateista koji ne razmišlja o bogu/božanstvima, ergo nemam parametra vjerovanja i nevjerovanja u iste.

Mi neznamo dali Bog postoji,kad bi znali onda nam vjera nebi bila potrebna!Vjernik ima dovoljno razloga (dokaza)da vjeruje ali i nevjernik dovoljno da ne vjeruje!Mnogi vjernici ne vjeruju u Boga zato jer misle da Bog postoji nego stoga što vjeruju onima koji su im rekli da postoji!Njihova vjera nije osobna nego-vjeruju u tuđu vjeru!Roditeljima,prijateljima,profesorim itd.Isto je i sa nevjernicima,oni vjeruju Dowekinsu a ne Lenoxu!
https://www.youtube.com/watch?v=J0UIbd0eLxw
Resursa na zemlji ima dovoljno da nitko nebi trebao umirati od gladi,za to što djeca umiru,glupo je krivca tražiti u Bogu a ne u ljudima od kojih neki bacaju hranu ili se nemilice bogate dok drugi gladuju!Ne samo u Africi!Pobuna čovjeka protiv Boga (predvođeni sotonom) dovela je do anarhije,Bog nema apsolutnu vlast na zemlji!Nije Bog kriv što su u Sarajevu ljudi gladovali par g. nego oni koji su Sarajevo izolirali!
Raigor Stonehoof

#6986 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Zar se sve ne desava po bozjem planu? Zar nije on licno odredio da ce ti sto su Sarajevo izolirali upravo to uraditi? Kako onda nije kriv?
Dope_Man

#6987 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ne, ne, ne... kad se nesto lose dogodin onda NIJE bog kriv.. hebem mu, koliko puta treba ponoviti, i zasto je toliko tesko shvatiti. Dakle da ponovimo:

Sve DOBRO je zasluga boga i moras mu se zahvaliti jer je ukazao milost.
Sve LOSE nije krivica boga, kriv si ti, olos i smece nevjernicno i sotona koji te zaveo. A bog je dobar.

Eto, sad ponavljaj ovo dok ti ne postane kao urodjeni refleks da razmisljas ovako. Tad ces biti sretan vjernik, a do tad ces ostati ocajni pokusaj od covjeka. :evil:
patriot_1

#6988 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Raigor Stonehoof wrote:Zar se sve ne desava po bozjem planu? Zar nije on licno odredio da ce ti sto su Sarajevo izolirali upravo to uraditi? Kako onda nije kriv?
Po kojoj to teoriji se sve događa po Božjem planu?Zar ljudi nemaju slobodnu volju,zar ne mogu ako hoće činiti dobro ili zlo?Ili smo programirani roboti?
Vjerujemo da postoji Bog ali i sotona,kojeg Isus nazva "Knez ovog svijeta"!Bog nema apsolutnu vlast na zemlji.
patriot_1

#6989 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

="Dope_Man"]Ne, ne, ne... kad se nesto lose dogodin onda NIJE bog kriv.. hebem mu, koliko puta treba ponoviti, i zasto je toliko tesko shvatiti. Dakle da ponovimo:

Ako ovako rezoniraš onda si prilično glup!Ili neznalica!
Božja zasluga je samo to da je stvorio svemir i nas na zemlji!Sigurno nije inscenirao opsadu Sarajeva,uništenje Vukovara ili neki od svjetskih rat Sve
Sve LOSE nije krivica boga, kriv si ti, olos i smece nevjernicno i sotona koji te zaveo. A bog je dobar.
Opet glupost.Mi Kršćani vjerujemo da je Bog savršen i dobar i samim time apsurdno je tvrditi da Bog može stajati iza nečeg što je zlo!
Zlo ne čine samo takvi kao ti koje nazivaš smećem nevjerničkim nego ne postoji čovjek koji ponekad ne učini neko zlo,bio vjernik ili nevjernik i za to mu netreba nikakav sotona da ga zavede.Iako ima i takvih na koje ima utjecaj ali to su onda monstrumi.
Smrcak15

#6990 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:
Raigor Stonehoof wrote:Zar se sve ne desava po bozjem planu? Zar nije on licno odredio da ce ti sto su Sarajevo izolirali upravo to uraditi? Kako onda nije kriv?
Po kojoj to teoriji se sve događa po Božjem planu?Zar ljudi nemaju slobodnu volju,zar ne mogu ako hoće činiti dobro ili zlo?Ili smo programirani roboti?
Vjerujemo da postoji Bog ali i sotona,kojeg Isus nazva "Knez ovog svijeta"!Bog nema apsolutnu vlast na zemlji.
ovo je nevjerstvo i zbog ovog nevjerstva ti na jedan indirektan nacin omalozavas Boga, jer ako Bog nema apsolutnu moc na svakom mjestu i u svakom vremenu , to znaci da nema moci na tom podrucju, van njegove kontrole je to, a kakav je to Bog kad misevi kolo vode van njegove kontrole, gdje nema moci, hoce da ih zaustavi a nemoze er nema moc na tom mjestu i tom podrucju i nad tim bicima.

Po islamskom vjerovanju Bog ima apsolutnu moc svugdje.
Last edited by Smrcak15 on 01/09/2017 22:09, edited 2 times in total.
Smrcak15

#6991 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Ja mislim da odavno nije bio kinesin "robot" na temi da nas kafire zapanji i pokoleba nas u našoj dogmatskoj vjeri u evoluciju.
svremena na vrijeme dodje i to, treba vas podjahkad podsjetiti i na to

Dok on hoda on fakticki svojim hodanjem kao robot negira ateizam, on netreba da prica, njegov hod po mikrotubulama automatski dohaka ateizmu a da nepricam o njegovim funkcijama i njegovom napaju energije iz ATP postrojenja u celiji.
Smrcak15

#6992 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

vidim spominjete svedsku kao neki produkt ateizma.

da se nelazemo, svedska ima jako visok standard, i svedi su disciplinovan narod i zivot u svedskoj sigurno su doveli na jedan zavidan nivou.

ali vi to gledate kao eto napravili su da se fino moze zivjeti, to je produkt ateizma, nemaju nista sa vjerom pa vidi kako fino zive.
jeste materijalno su obezbijedjeni ali problema ima ispod tepiha tone i tone, niko ne gleda, koliko ima kocke u drustvu koja razara ekonomije familija, nilko ne gleda koliko ima droge, niko ne gleda koliko ima alkohola pa nezna kud udara kad idu ulicom kad su neki praznici, niko ne gleda nemoralnost koja razara brakove, znaci nevjerni jedni prema drugima i puno toga jos sto ima od musica kod njih ali nije samo kod njih nego kod svakog naroda.

a tu je islam da to suzbije koliko god moguce.

evo recimo sve da vam je naj naj, da imate sve sto pozelite na ovom svijetu, zivot iz snova kad gledamo materijalan zivot, ali opet valja umrijeti pa kad se dodje kod Boga, pare i zlato nece pomoci kod njega, nego dobra djela jedino. dzaba ti sav ovaj svijet da imas ako ti je konacnica vatra dzehemska zbog svoje bahatosti, sta ti vrijedi sto se nauzivas nesto godina u ovom zviotu a poslije valja odgovarati.

poenta sa islamom je da te dovede na frekvencije sa kojima je Bog zadovoljan ali ujedno i da uzivas na ovom svijetu pa da dobijes i ovaj i buduci svijet.
Dope_Man

#6993 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Arzo gasi svjetlo, kljucaj podrum i baci kljuc u najdublji bunar koji znas.
irac300

#6994 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Zato tebe ne mogu ni puskom istjerati iz Svedske. Ono, kjafiri, kocka, kurve, klinci, palci... al' jbg, dobro placaju.
Mišo_Kovač

#6995 Re: Ateizam

Post by Mišo_Kovač »

islam, zadnji bedem obrane šveckih moralnih vrijednosti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#6996 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

patriot_1 wrote:
="Dope_Man"]Ne, ne, ne... kad se nesto lose dogodin onda NIJE bog kriv.. hebem mu, koliko puta treba ponoviti, i zasto je toliko tesko shvatiti. Dakle da ponovimo:

Ako ovako rezoniraš onda si prilično glup!Ili neznalica!
Božja zasluga je samo to da je stvorio svemir i nas na zemlji!Sigurno nije inscenirao opsadu Sarajeva,uništenje Vukovara ili neki od svjetskih rat Sve
Opet glupost.Mi Kršćani vjerujemo da je Bog savršen i dobar i samim time apsurdno je tvrditi da Bog može stajati iza nečeg što je zlo!
Zlo ne čine samo takvi kao ti koje nazivaš smećem nevjerničkim nego ne postoji čovjek koji ponekad ne učini neko zlo,bio vjernik ili nevjernik i za to mu netreba nikakav sotona da ga zavede.Iako ima i takvih na koje ima utjecaj ali to su onda monstrumi.
Dakle bog osim tog stvaranja ništa više nije uradio? NIšta potop, ništa sedam nesreća koje su zadesile Egipat, ništa Abrahraham i sin, ništa grm koji gori, ništa deset zapovijedi, ništa Isus itd. Samo je stvorio svemir i nas?

To ko čini dobro a ko zlo i iz kojeg razloga itd ćeš mi najbolje objasniti odgovorom na slijedeće pitanje: Sveta Inkvizicija je bila dobro ili zlo? To jeste da li je bog stajao iza spaljivanja živih žena samo zato što su imale crnu mačku u dvorištu ili nije stajao iza crkve čija je inkvizicija bila institucija i pape, predstavnika svetog Petra na Zemlji, kao poglavara crkve? Ovdje nije suština u tome da su ljudi u to doba bili neznalice pa da su žene sa crnim maškama smatrali vješticama. Nego je suština u tome da je i u 15. vijeku spaljivanje žive osobe bio monstruozan čin kao što je i danas i da je crkva činila te stvari. Dakle, crkva je ubijala na monstruozan način ljude jer je bog u čije ime je to činila (a crkva ima svete sakramente, dakle ima "odobrenje" od boga za svoje radnje) dobar?

Eto, ako mi možeš pojasniti odnos između dobrog boga, njegove crkve i crkvine inkvizicije, bio bih ti zahvalan.

Ah, da, još jedno pitanje. Lucifera je stvorio bog, nauka u laboratoriju ili neko treći?
HAVANA

#6997 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

Smrcak15 wrote:
a tu je islam da to suzbije koliko god moguce.

evo recimo sve da vam je naj naj, da imate sve sto pozelite na ovom svijetu, zivot iz snova kad gledamo materijalan zivot, ali opet valja umrijeti pa kad se dodje kod Boga, pare i zlato nece pomoci kod njega, nego dobra djela jedino. dzaba ti sav ovaj svijet da imas ako ti je konacnica vatra dzehemska zbog svoje bahatosti, sta ti vrijedi sto se nauzivas nesto godina u ovom zviotu a poslije valja odgovarati.

poenta sa islamom je da te dovede na frekvencije sa kojima je Bog zadovoljan ali ujedno i da uzivas na ovom svijetu pa da dobijes i ovaj i buduci svijet.
Evo ja smatram da mi je sve naj naj.Imam sve sto mi treba,ne bas sve sto pozelim, moras nesta zelit...Zdrav,zena,2 djece,zivi roditelji,materijalno obezbijedjen...Dobrih djela dosta,nisam tipa covjeka za losa,bahat ni u snu...I sta i da ima taj nakav manitu?Sta ce mi i zasto? Sto jedem klempu i volim popit sa drustvom i zapjevat? Jebo tog manitua.Ako ti treba vjera da te dovede na normalne ljudske frekvencije,jebo i tebe.Nisi dobre glave.
dustaban

#6998 Re: Ateizam

Post by dustaban »

HAVANA wrote:
Smrcak15 wrote: a tu je islam da to suzbije koliko god moguce.

Evo ja smatram da mi je sve naj naj.Imam sve sto mi treba,ne bas sve sto pozelim, moras nesta zelit...Zdrav,zena,2 djece,zivi roditelji,materijalno obezbijedjen...Dobrih djela dosta,nisam tipa covjeka za losa,bahat ni u snu...I sta i da ima taj nakav manitu?Sta ce mi i zasto? Sto jedem klempu i volim popit sa drustvom i zapjevat? Jebo tog manitua.Ako ti treba vjera da te dovede na normalne ljudske frekvencije,jebo i tebe.Nisi dobre glave.
:thumbup:
Bas tako. Nevjerovatno kakve NORMALNE ljudske vrline/svojstva vjernici/religija podvode pod zasluge vjere/religije.
I, bez namjere da ikoga vrijedjam, ovdje se Religija tumaci kao nekakva MENTALNA PROTEZA !

Proteze su zaista najkorisnija i najhumanija stvar koja postoji: nemas SVOJE zube, stavis VJESTACKE, nemas SVOJU nogu, stavis VJESTACKU...
A Religija je, kako je vjernici/religija shvacaju nesta slicno: nemas SVOJ moral, uzmes Religiju - VJESTACKI moral!
aurora313

#6999 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...evo recimo sve da vam je naj naj, da imate sve sto pozelite na ovom svijetu, zivot iz snova kad gledamo materijalan zivot, ali opet valja umrijeti pa kad se dodje kod Boga, pare i zlato nece pomoci kod njega,...
Tačno; valja nam svima umrijeti. I tačno je da vjernici umiru sa nadom.
Dok svi tada budemo đubrivo za nešto rastuće, neće pomoći ni obećana hladna izvorska voda, zelenilo, niti med i mlijeko dženeta.
Valja se odužiti ne bogu nego prirodi, za sve dobro i zlo što smo joj činili.
Znači, vratiti joj sav kisik, dušik, karbon, silicij i sve ostalo što smo posudili dok smo se rađali.
aurora313

#7000 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Hakiz wrote:...Eto, ako mi možeš pojasniti odnos između dobrog boga, njegove crkve i crkvine inkvizicije, bio bih ti zahvalan.
Ah, da, još jedno pitanje. Lucifera je stvorio bog, nauka u laboratoriju ili neko treći?
Pa logika patriJota i radi na tom principu das je sve dobro od boga. Valjda onoga što je za izabrane Izraelite pobio kamare drugih.

Zato je izmišljen đavo. Bog jeste svemoguć i zvaćete pred sebe da te pita oko masturbiranja u mladosti, koje je naravno grijeh i od kojeg se osuši ruka. Ali nikako da izađe na kraj sa đavolom koji ga sitno hebe, nešto kao Dežulović ex-yu papke.

Jer da ga nema, kako bi se izmišljali 'dokazi' ko je dobar i pravičan, a ko je zao i... well, ateista.
Post Reply