juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
spreca

#6976 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Maraschino wrote:
spreca wrote:
Maraschino wrote:Spreca, u tom periodu puni vozovi su odlazili sa zeljeznickog kolodvora iz Karlovca u jednom pravcu. :wink:
koje ba godine?tih godina su uglavnom odlazili rudari pa onda gradjevinari....odkud u karlovcu rudari i gradjevinari i jos puni vozovi :lol: ...laze ovaj ko pas sto pise....jebo mu Titin General Tudjman staru
1968-1973 god. Krajisnici od bijesa pa onda svi ostali.
Znas sta znaci u jednom pravcu 68...znaci pokupis svu porodicu i bez povratka...a gdje su to oni mogli sa porodicom zivjeti u to vrijeme...u to vrijeme zivjeli u Hajmovima po nekoliko u sobi bez frizidera i bez ikakvih uslova za zivot.....zimi se vjesale kese na prozore iz vana da se meso ili nesto ne pokvari :lol: .....sredinom 70tih su ljudi poceli unajmljivati stanove i malo konfortnije zivjeti.....ja sam se vratio 80te iz njemacke....jesam li se zajebo?..jesam...ali fala bogu kad sam pao doceko sam se na noge i evo danas se ne zalim ni na sta :-D ..zdravlje bi moglo biti bolje a ostalo me apsolutno ne sekira
Edin H.

#6977 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

Maraschino wrote:
Edin H. wrote:
Vidi muhe reakcionara i izdajnika interesa napredne radnicke klase i gradjana, u tristacu su se samo direktori i momci iz podzemlja vozali. :wink:
Tuzlanski plavi taxi ih imao 20-tak.
Uh koje su to limuzine bile...a muha, stari sarajevski mafijas. :D
muha je uvijek bio ispred svog vremena :oops:
insomnia78

#6978 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

Pa sto ti Spreca onda razguli iz tolikog rahatluka. Dokurčio Jadran i Jahorina, jebavanje Čehinja za paštetu?
spreca

#6979 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

madner wrote:
spreca wrote:
madner wrote:Dio ugovora koji je potpisan sa Njemackom je bio i da ljudi imaju neograniceno pravo na boravak.
Tako da svi koji se se vratili, su se vratili svojom voljom. :D
Krajem 70tih nisi mogao dobiti radnu dozvolu da si Helmuta Kola sin....80tih i ranije su poceli nuditi otpremninu onima koji bi dobrovoljno prekinuli radni odnos i da se vrate u Yugu
1973 je zbog naftne krize prvi put u Njemackoj doslo do znacajnog povecanja nezaposlenosti, pa su prekinuli ugovor sa svim zemljama o dolasku. Nisi vise mogao otici, osim kao spajanje familije.

80ih je bila svjetska kriza, namjerno izazvana da se sjebe SSSR. USA i BDR nisu bili izuzetak.
Cisto malo da se stavi u kontekst propadanje SFRJ ekonomije, losa decenija je bila za sve. :D
Znam...ali dzaba je to truniti ovim danasnjim ekonomistima :lol: :lol:
spreca

#6980 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Edin H. wrote:
Vidi muhe reakcionara i izdajnika interesa napredne radnicke klase i gradjana, u tristacu su se samo direktori i momci iz podzemlja vozali. :wink:
A od Tite je dobio gajbu..kurku bi dobio od Baketa :lol: :lol: ....vratio bi se on u svoju Focu kad nema stana :lol: :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6981 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

insomnia78 wrote:Pa sto ti Spreca onda razguli iz tolikog rahatluka. Dokurčio Jadran i Jahorina, jebavanje Čehinja za paštetu?
Tvoji postovi koji sadrže samo jedan smajli su ti najkreativniji i najrazumljiviji. Drži se njih :wink:
piupiu

#6982 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

kiligonzales wrote:
piupiu wrote: Balkanski je diskurs uvijek
Piupiu mi je pravimo vecom nego sto je bila.
Samo da ti kažem da ne ignorišem svoje obećanje, nego nemadoh još vremena da pročitam ponovo one tvoje duge postove i odgovorim ti natenane... ;-)
spreca

#6983 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

insomnia78 wrote:Pa sto ti Spreca onda razguli iz tolikog rahatluka. Dokurčio Jadran i Jahorina, jebavanje Čehinja za paštetu?
Niste ni vi hadumi....ostavio i vi da sta pojebete....sramota da u bijeli svijet idete nevini i neiskusni pa da nas sramotite
Ommadawn

#6984 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote:
madner wrote:Dio ugovora koji je potpisan sa Njemackom je bio i da ljudi imaju neograniceno pravo na boravak.
Tako da svi koji se se vratili, su se vratili svojom voljom. :D
Krajem 70tih nisi mogao dobiti radnu dozvolu da si Helmuta Kola sin....80tih i ranije su poceli nuditi otpremninu onima koji bi dobrovoljno prekinuli radni odnos i da se vrate u Yugu
I koliko ih se vratilo??
1990-e godine (dakle prije rata i izbjeglica) u Švedskoj je bilo 42 000 Jugoslavena. A gdje je Švicarska, Njemačka, Austrija, Holandija, Francuska, Belgija pa i Amerika.
80-ih iz Banja Luke iz mog komšiluka (dakle jedna mahala) četvorica ih za Njemačku otišlo nakon odsluženog vojnog roka. Jednom je mater molila i kumila direktora da joj sina zaposli u istoj tvornici, čovjek joj rekao “on ovdje samo može sijalice da mijenja...”
Kroz godinu dana došao u posjetu sa starim Ford Caprijem a u BL nije ni Tomos APN imao.
A da ne govorim o okolici BL, koliko ih je zapalilo što Švica što Austrija...
spreca

#6985 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Maraschino wrote:
Edin H. wrote:
muha je sve steko prodajuci ciglu po Sarajevu :lol:
Domaci izdajnik

#6986 Re: juga 1950.-1990.

Ommadawn wrote:I koliko ih se vratilo??
1990-e godine (dakle prije rata i izbjeglica) u Švedskoj je bilo 42 000 Jugoslavena. A gdje je Švicarska, Njemačka, Austrija, Holandija, Francuska, Belgija pa i Amerika.
80-ih iz Banja Luke iz mog komšiluka (dakle jedna mahala) četvorica ih za Njemačku otišlo nakon odsluženog vojnog roka. Jednom je mater molila i kumila direktora da joj sina zaposli u istoj tvornici, čovjek joj rekao “on ovdje samo može sijalice da mijenja...”
Kroz godinu dana došao u posjetu sa starim Ford Caprijem a u BL nije ni Tomos APN imao.
Iz moje dalje porodice je otišlo njih nekoliko 80tih u Njemačku i Austriju, a od obrazovanja su imali samo osnovnu školu (neki ni to). Mogli su ili metlu ili sikiru u ruke ako ćemo pravo. Fizikala se bolje plaćala na zapadu to stoji, ali ja se nešto ne sjećam inžinjera i ljekara da su odlazili iz Juge osim da rade za domaće firme vani i donose novac kući....Danas školovani odoše vani a nepismeni ostaju :-?
dragma
Vozim: Pješe

#6987 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Ima ona čuvena, nesvjesno izgovorena, rečenica iz nadrealista (skeč Sejo i Seada) sredinom osamdesetih godina: "Volim i ja janjetinu, ali nema je..."

Image
Image
Image
Image
Image

Nije da nisu svi imali:
Image
...onako baš proleterski :D
Last edited by dragma on 28/01/2018 22:43, edited 1 time in total.
Edin H.

#6988 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

spreca wrote:
Maraschino wrote:
Edin H. wrote:
muha je sve steko prodajuci ciglu po Sarajevu :lol:
To jeste bio jedan of profitabilnijih poslova prije rata ispred Tehnicke - "Jarane, hosh kupit' ciglu za cenera?" :P
spreca

#6989 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote: I koliko ih se vratilo??
Iz mog kraja tada se vrattilo desetak......posto nisamkuci stalno nebih znao posle kakav je bio tempo vracanja...vjerovatno mli jer su gore ostali zbog pemzije ...moj dajdzic radio na BMW eu.....tad dobio novog za otpremninu i jos neki novac
spreca

#6990 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Edin H. wrote: To jeste bio jedan of profitabilnijih poslova prije rata ispred Tehnicke - "Jarane, hosh kupit' ciglu za cenera?" :P
Ma ko da ga sad gledam :lol:
Domaci izdajnik

#6991 Re: juga 1950.-1990.

dragma wrote:Ima ona čuvena nesvjesno izgovorena rečenica iz nadrealista (skeč Sejo i Seada) sredinom osamdesetih godina: "Volim i ja janjetinu, ali nema je..."
A to je sve navedeno trajalo koliko? Četiri decenije ili jedan kratak period? Još će na kraju biti da smo živjeli pod diktaturom ala Čauševsku :-)
spreca

#6992 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

dragma wrote:
Nije da nisu svi imali:
Image
Posalji Bakiru nek zavidi :lol: :lol: :lol:
dragma

#6993 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

spreca wrote:
dragma wrote:
Nije da nisu svi imali:
Image
Bake i uči od najboljih :lol:
Ommadawn

#6994 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:
Ommadawn wrote:I koliko ih se vratilo??
Iz moje dalje porodice je otišlo njih nekoliko 80tih u Njemačku i Austriju, a od obrazovanja su imali samo osnovnu školu (neki ni to). Mogli su ili metlu ili sikiru u ruke ako ćemo pravo. Fizikala se bolje plaćala na zapadu to stoji, ali ja se nešto ne sjećam inžinjera i ljekara da su odlazili iz Juge osim da rade za domaće firme vani i donose novac kući....Danas školovani odoše vani a nepismeni ostaju :-?
Ovi o kojima pričam su redom završili srednju školu. Eh sad nije ni njih na Zapadu neko dočeko sa “Đe si bolan” i odmah kancelarija i radni stol nego jebiga, krampali, udarali po baušteli ili fabrikama. No vremenom se into kod nekih promijenilo. Ali redovna plata od koje se dobro živjelo, moglo priuštiti vozačku i sasvim solidan auto. Joj ovaj dođe sa Caprijem, crveni, niko sretniji od njega... Kasnije dođe i sa Fordom Orionom. Jebiga, sretan bi on možda bio i sa Yugom ali nije imao gdje zaraditi.
spreca

#6995 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

dragma wrote:
spreca wrote:
dragma wrote:
Nije da nisu svi imali:
Image
Bake i uči od najboljih :lol:
jei ti njega ..on se na skodi razvlaci ko ceski kmet :lol:
dragma

#6996 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Lajavikrelac wrote:
dragma wrote:Ima ona čuvena nesvjesno izgovorena rečenica iz nadrealista (skeč Sejo i Seada) sredinom osamdesetih godina: "Volim i ja janjetinu, ali nema je..."
A to je sve navedeno trajalo koliko? Četiri decenije ili jedan kratak period? Još će na kraju biti da smo živjeli pod diktaturom ala Čauševsku :-)
Taman koliko je trajalo blagostanje. :lol:

Ne smijem ni zamisliti kako je tek bilo prije :D
Domaci izdajnik

#6997 Re: juga 1950.-1990.

Image
Edin H.

#6998 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

spreca wrote: jei ti njega ..on se na skodi razvlaci ko ceski kmet :lol:
Pokrenimo akciju samodoprinosa medju narodom - Titinu Mecku za Baketa. :izet:
spreca

#6999 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote: Ovi o kojima pričam su redom završili srednju školu. Eh sad nije ni njih na Zapadu neko dočeko sa “Đe si bolan” i odmah kancelarija i radni stol nego jebiga, krampali, udarali po baušteli ili fabrikama. No vremenom se into kod nekih promijenilo. Ali redovna plata od koje se dobro živjelo, moglo priuštiti vozačku i sasvim solidan auto. Joj ovaj dođe sa Caprijem, crveni, niko sretniji od njega... Kasnije dođe i sa Fordom Orionom. Jebiga, sretan bi on možda bio i sa Yugom ali nije imao gdje zaraditi.
Sve je to tacno..znam bio sam do 80te......ali ipak njemack je tada bila medju najrazvijenim drzavama svijeta kao i danas.....sva eropa je bila tih godina zaposlena u Njemackoj osim varsavskog bloka...oa spanije do turske.....Spanaca ,Talijana i Turaka je bilo najvise
spreca

#7000 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Edin H. wrote:
spreca wrote: jei ti njega ..on se na skodi razvlaci ko ceski kmet :lol:
Pokrenimo akciju samodoprinosa medju narodom - Titinu Mecku za Baketa. :izet:
Ne...nego.... Baketu mecku ko u Tite :lol:
Locked