Sirija

Locked
Kaligula I

#69501 Re: Sirija

Post by Kaligula I »

Challenger__ wrote:
Kada su uvedene sankcije, uz pad cijena nafte, a zbog povećane potražnje za ino-valutama (uglavnom USD i Euri) je došlo do inflacije. Da bi je amortizovali, plasirali su na devizno tržište pozamašan iznos deviznih rezervi. Pa su sa tim stali i rezerve su počele da rastu, ponovo.

Međutim, pojedini analitičari kažu da plasman deviza iz rezervi nije bio nerezonski, jer je veliki broj građana i pravnih lica bio pod teretom kratkoročnih (a relativno jeftinih) ino-kredita koje je trebalo servisirati. Iz tih razloga (zaštita građana, poslovanja/preduzeća i stabilnosti Rublje, naravno) su navodno posegnuli za dijelom deviznih rezervi da ne bi došlo do hiperinflacije.

Dakle, dva su suprotna pristupa: jedni kažu da nije trebalo intervenisati sa deviznim rezervama a drugi da je to bio jedini racionalan korak. Kako god, sada je to iza njih, kurs nacionalne valute je stabilan a devizne rezerve ponovo rastu...
...da slazem se...pitanje sam postavio @vivaldiju zbog evidentne kontradikcije ove cijele priče...on kaze da su Rusi napravili zajeb braneći rublju deviznim rezervama, a sa druge strane guvernerka Elivra Nabiulina dobila nagradu za najboljeg guvernera u Evropi...ide li to skupa?...
bvcx

#69502 Re: Sirija

Post by bvcx »

sarajevoxxxx wrote:
Challenger__ wrote:Ponavljaš gluposti a nikako da napišeš bitno: Tvoji "mudžahidi" su na lancu Mossada i CIA.

:wink:
Mossad dolazi iz države koja ima 7 univerziteta među prvih 500 u svijetu. Cijeli muslimanski svijet ima dva univerziteta koja može nekako ugurati među tih 500. Jesu li Mossad i CIA krivi što je muslimanski svijet u nauci, sportu, kulturi, ekonomiji tu gdje jeste?

Ko brani muslimanskim zemljama da ako ništa po pitanju korupcije gdje ne moraš biti nadprosjecno pametan već sa mrvom savjesti, pa da ti zemlje ne budu najkorumpiranije na svijetu.Od deset najkorumpiranijih zemalja na svijetu 8 su tzv muslimanske zemlje.

Ne krivi druge moj Čeli. U svemu zadnji a ti bi da sve svališ na Mossada, ne ide to tako.
Evo dočekasmo nekog zdravog razuma i iz tebe.
Kaligula I

#69503 Re: Sirija

Post by Kaligula I »

Em2r

#69504 Re: Sirija

Post by Em2r »

bvcx wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Challenger__ wrote:Ponavljaš gluposti a nikako da napišeš bitno: Tvoji "mudžahidi" su na lancu Mossada i CIA.

:wink:
Mossad dolazi iz države koja ima 7 univerziteta među prvih 500 u svijetu. Cijeli muslimanski svijet ima dva univerziteta koja može nekako ugurati među tih 500. Jesu li Mossad i CIA krivi što je muslimanski svijet u nauci, sportu, kulturi, ekonomiji tu gdje jeste?

Ko brani muslimanskim zemljama da ako ništa po pitanju korupcije gdje ne moraš biti nadprosjecno pametan već sa mrvom savjesti, pa da ti zemlje ne budu najkorumpiranije na svijetu.Od deset najkorumpiranijih zemalja na svijetu 8 su tzv muslimanske zemlje.

Ne krivi druge moj Čeli. U svemu zadnji a ti bi da sve svališ na Mossada, ne ide to tako.
Evo dočekasmo nekog zdravog razuma i iz tebe.
Savo sjasi sa captagona :)
cbrt

#69505 Re: Sirija

Post by cbrt »

Mrtvi asadovci Atshan
https://pbs.twimg.com/media/CTGwz6dXIAAkjH3.jpg

Zauzet i Atshan, navodno užasno mnogo mrtvih asadovaca tamo
Image

Slika masakra iz Abu Kamala, taj gradić je na samom jugoistočnom delu zemlje, duboko u ISIS-ovoj teritoriji...dva puta su se podizali pritiv tih zveri i oba puta žestoko fasovali, sada ih i Rusi počastiše (možda Asad)
https://pbs.twimg.com/media/CTExVEkWIAA4VcO.jpg

Počeo napad na Boidu, poslednje selo pre Sourana
Image

Tura kroz oslobođeni Morek, vidi se i deo zarobljene tehnike
https://www.youtube.com/watch?v=-Ho9Sah4sOg
The 51st State

#69506 Re: Sirija

Post by The 51st State »

Ispeglase oni ovaj klin kod Hame, da je opozicija jaca to bi bila ozbiljna osnova za ugrozavanje samog grada.
cbrt

#69507 Re: Sirija

Post by cbrt »

Ode i Um Haratayn
Mark ‏@markito0171 51s52 seconds ago
#Syria #Assad-forces retreat from Atshan & Umm Haratayn & other points in northern #Hama http://wikimapia.org/#lang=de&lat=35.39 ... 0&z=14&m=b
Opetja033

#69508 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

cbrt wrote:Ode i Um Haratayn
Mark ‏@markito0171 51s52 seconds ago
#Syria #Assad-forces retreat from Atshan & Umm Haratayn & other points in northern #Hama http://wikimapia.org/#lang=de&lat=35.39 ... 0&z=14&m=b
Ako je istina za Um Haratayn, onda su pobunjenici uspjeli povratiti sve sto su izgubili tokom Assadove ofanzive na sjever Hame (nakon ruske intervencije), + plus jos zauzeli:
- Murek
- Tall Uthman.
- selo Janabirah
Opetja033

#69509 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Murek: Malo ostavljene vojne opreme

Image
Image
Image
Image

Sta kazu genijalni umovi vojnih analiticara ovdje? Povukli se da ne bi branili grad duhova, stratesko povlacenje, itd. :lol:

Latakija: Rusi bombarduju selo Ghumam, vjerovatno pripremaju teren za novi pokusaj Assadovaca da ga zauzmu.
Opetja033

#69510 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Amnesty International se ponovo zestoko obrusio na Assada, sada sa novim detaljima:

Amnesty International ponovo zestoko osudjuje Assadov rezim zbog terora nad civilima na podrucjima koje kontrolisu njegove falange. Assadov rezim je odgovoran za cca 65.000 nestalih osoba tokom sirijskog rata. Ovo se odnosi samo na podrucja koja su pod njegovom kontrolom. Naime, civili prosto nestanu. Njihove porodice moraju platiti mito za informacije o njihovoj sudbini, za bilo kakav znak zivota ili pismo od najmilijih koje Assadovci uhapse. Cijene se krece od par stotina dolara pa do nekoliko desetina hiljada dolara, ovisno o kojoj se osobi radi i kakav vid informacija porodice zele. I ne radi se o jednokratnoj sumi, za svaku novu informaciju porodica mora platiti opet.
Prema Amnesty Internationalu, ovaj vid zlostavljanja sopstvenog stanovnistva je uveden u sistem i uveliko pomaze Assadovoj ekonomiji. Zrtve ovog terora su najcesce najobicniji ljudi, demokratski aktivisti, novinari, doktori i advokati.

Prema sefu Amnesty Internationala za Bliski Istok, Philipu ­Lutheru, ova kidnapovanja su dio planske, sistemske kampanje od strane Assada kako bi se barem djelomicno finansirali troskovi rata. Isto tako podvlaci da je ova kampanje jedan od glavnih razloga trenutnog i buduceg talasa izbjeglica iz Sirije.
Maystor

#69511 Re: Sirija

Post by Maystor »

Pošto postaje sve izvjesnije da su dečki iz isila postavili bombu u avion koji je srušen na Sinaju, pitanje je dana kada će i Rusija priznati šta se u stvari desilo. Mene zanima - kakva će biti reakcija Putina. Imam osjećaj da će bit žestoka. Evo, već mi neke ideje plutaju glavom.
walter kurtz

#69512 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Je li otisao genral war :zoka:
walter kurtz

#69513 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Maystor wrote:Pošto postaje sve izvjesnije da su dečki iz isila postavili bombu u avion koji je srušen na Sinaju, pitanje je dana kada će i Rusija priznati šta se u stvari desilo. Mene zanima - kakva će biti reakcija Putina. Imam osjećaj da će bit žestoka. Evo, već mi neke ideje plutaju glavom.
Daj nam koju ja nemam ideje sta bi mogao a sto nije vec
insomnia78

#69514 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

walter kurtz wrote:
Maystor wrote:Pošto postaje sve izvjesnije da su dečki iz isila postavili bombu u avion koji je srušen na Sinaju, pitanje je dana kada će i Rusija priznati šta se u stvari desilo. Mene zanima - kakva će biti reakcija Putina. Imam osjećaj da će bit žestoka. Evo, već mi neke ideje plutaju glavom.
Daj nam koju ja nemam ideje sta bi mogao a sto nije vec
:lol: :thumbup:
walter kurtz

#69515 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Ne ozbiljno lud bi bio da posalje ljudstvo na orke za nuklearke mi jos nije vrijeme :mrgreen: ostaje mu raditi sto i dosad radi ev. Pojacati napade
insomnia78

#69516 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

walter kurtz wrote:Ne ozbiljno lud bi bio da posalje ljudstvo na orke za nuklearke mi jos nije vrijeme :mrgreen: ostaje mu raditi sto i dosad radi ev. Pojacati napade
Osim toga, niko ih ni do sad nije spejecav'o da koriste sta hoce
walter kurtz

#69517 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Izgleda da je brko opet imao pune ruke posla 200 komada zaplatilo glavom u zoru
walter kurtz

#69518 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

insomnia78 wrote:
walter kurtz wrote:Ne ozbiljno lud bi bio da posalje ljudstvo na orke za nuklearke mi jos nije vrijeme :mrgreen: ostaje mu raditi sto i dosad radi ev. Pojacati napade
Osim toga, niko ih ni do sad nije spejecav'o da koriste sta hoce
Pa i ja nesto kontam cak mislim da je prekasno usla rusija u spasavanje asada ona baza abu duhur ili kako vec je ubila saa u pojam
cbrt

#69519 Re: Sirija

Post by cbrt »

Pa to se zna od početka...zato to toliko i kriju zbog javnog mnjenja u Rusiji da ga ne prijupitaju šta se meša u rat koji ga se slabo i tiče a svoj je narod postavio kao metu tih divljaka
Maystor

#69520 Re: Sirija

Post by Maystor »

Ti si bio ozbiljan forumaš, ne znam zašto si se spustio na rang trola iz francuske dijaspore :?:

Općenito, kod nas većina ljudi oponaša gore od sebe, odbijajući svaku pomisao da se ugledaju na bolje.
Maystor

#69521 Re: Sirija

Post by Maystor »

cbrt wrote:
Pa to se zna od početka...zato to toliko i kriju zbog javnog mnjenja u Rusiji da ga ne prijupitaju šta se meša u rat koji ga se slabo i tiče a svoj je narod postavio kao metu tih divljaka
Ja sam napisao da sumnjam na taj scenario prvi dan nesreće, kad niko nije ni spominjao bombu. Pričali o nekim stingerima, glupostima.
pripadnici isila nisu kozojebi, ima ih (nemali broj) inženjera, naučnika, koji su zastranili u nekoj fazi svog života. Bili su stručni u svojim oblastima, a nisu imali pravo znanje o vjeri. Potom su se upecali na vehabijsku udicu i eto ih danas u tamnom vilajetu.
walter kurtz

#69522 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Maystor wrote:
Ti si bio ozbiljan forumaš, ne znam zašto si se spustio na rang trola iz francuske dijaspore :?:

Općenito, kod nas većina ljudi oponaša gore od sebe, odbijajući svaku pomisao da se ugledaju na bolje.
Maystore ozbiljno cijenim te kao forumasa licnost rado citam tvoje postove ali mi i dalje nije jasno sta bi putin mogao uraditi a sto nije vec onaj post nije bio nikakvo trolanje ili provokacija vec upit :)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#69523 Re: Sirija

Post by arman1 »

Ka vidim orke kako orgijaju sjetim se ovogvidea https://www.facebook.com/ControversialF ... 405030255/
cbrt

#69524 Re: Sirija

Post by cbrt »

Napredovanje se od jutros nastavlja
Mark ‏@markito0171 15m15 minutes ago
#Syria #Hama Rebels taken Tell overlooking regime loyal town Ma`an
http://wikimapia.org/#lang=de&lat=35.36 ... 2&z=14&m=b
Ode BMP Jobar
https://www.youtube.com/watch?v=PqBITbPAfUE

Uništeni tenkovi i ubijeni asadovci Atshan
Image
Image
https://pbs.twimg.com/media/CTHkX5OUEAANTxh.jpg
Image

Asadovci ponovo lete u nebo, jug Moreka
https://www.youtube.com/watch?v=A7H7YOp1owU
Image
Image
Image

Dva pogotka u isto mesto, jug Alepa
https://www.youtube.com/watch?v=lsSREvigdTs
https://www.youtube.com/watch?v=CMjyhhm ... e=youtu.be

Rebeli pojačavaju pritisak na selo Al Mughayr
Image

Još jedan izveštaj iz Moreka sa zarobljenom tehnikom
https://www.youtube.com/watch?v=wl2WpiStJDo

Uništeni tenk jug Alepa
Image
Maystor

#69525 Re: Sirija

Post by Maystor »

walter kurtz wrote:Maystore ozbiljno cijenim te kao forumasa licnost rado citam tvoje postove ali mi i dalje nije jasno sta bi putin mogao uraditi a sto nije vec onaj post nije bio nikakvo trolanje ili provokacija vec upit :)
Zar misliš da je ovo maximum što Putin može? Broj letova je spao na 40-tak dnevno. I ne zato što prašina upada u ruske motore. Odškrinuta su vrata dogovoru. Traži se neki kompromis sa amerikancima. I njihova reakcija se ispipava.
Međutim, obaranje ovog aviona daje Putinu otvorene ruke da povuče sljedeće poteze kako želi. I niko mu ne bi mogao A reći (poslije 11. septembra cionisti su preorali pola svijeta "tragajući za teroristima"). Po meni, opcije su sljedeće:
1. Drastično povećanje pomoći Asadu i povećanje broja borbenih letova na više stotina dnevno.
2. Bombardovanje Rake i poravnavanje sa zemljom iste avionima Tu 160.
3. Kopnena intervencija.

Upravo ovim redom, po vjerovatnoći da će se desiti. Taktički nuklearni udar je scenario za raju iz Holivuda.
Locked