GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
StupskaBitanga

#6951 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

GRAS kao privatizacija-ZABORAVITE
Budite svjesni da će GRAS postojati samo kao trola i tramvaj
dezurni_ucenik

#6952 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dezurni_ucenik »

Kastanienallee wrote:
CVIKERASH wrote:
Sarajevo1946 wrote:U tvom navedenom primjeru neko drugi mu daje platu, nije je sam sebi propisao.
Ali koji se kurac skolovao? Da gleda kako majmun bez drzavljanstva prima vecu platu od njega?
Kako to sa državljanstvima fercera? Imaju li ti "stranci" boravišne i dozvole za rad.
Ako imaju, ne bi li se svi naši ljudi svuda vani koji imaju boravišne i dozvole za rad trebali istjerati kao stranci...ako je to tako sjajan osnov koji treba da se slijedi.

Mislim da je dovoljno da ima adzuku kao uposlenika i to je sasvim dovoljno. :D
omađijaj me

#6953 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by omađijaj me »

StupskaBitanga wrote:GRAS kao privatizacija-ZABORAVITE
pffff a metro i podzemna? :lol:
StupskaBitanga

#6954 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

omađijaj me wrote:
StupskaBitanga wrote:GRAS kao privatizacija-ZABORAVITE
pffff a metro i podzemna? :lol:
i ovo što će ostati od njega je previše
Muhamed Đakmić

#6955 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Muhamed Đakmić »

Kastanienallee wrote:
Lud i ponosan wrote: 2. Uvijek protiv onih koji su, usput receno, i odredili visinu plate, izgradjivali glasacku bazu masovnim zaposljavnjem, te unistavali apsolutno sve cega se dotaknu, naravno vodeci racuna o svojim kratkorocnim i dugorocnim ciljevima i interesima.
Ma kakvi, to su sami radnici odredili. Nema niko oko GRAS-a i svih grasova ove zemlje nikakvih oraha u džepovima :D
Radnici su, zapravo, najveća bagra a među njima uopšte nema ljudi, neki svemirci, niko od nas nema ništa zajedničko s tom hibridnom vrstom :run:
Evo ti odgovor na pitanje, sadržan je u ovoj ironiji Kastanienallee. Šta će se to promijeniti u Grasu, da hipotetski sve radnike zamijenimo drugima, sa biroa? Procvjetat će firma?

Ja opet tvrdim da na građanstvu leži najveća odgovornost za stanje u zemlji jer je dovelo ove ljude na vlast, a oni su doveli ove ljude u Gras i doveli Gras u trenutnu poziciju. I samo građani ove zemlje imaju mogućnost da naprave promjene, da ustanu i pokažu svoje nezadovoljstvo. Ali mi nismo nezadovoljni. Ja nisam vidio nijedan poziv na javno okupljanje otkad je ovaj štrajk, a evo već četiri dana traje i ne nazire mu se kraj. Nemamo pravo ni na šta se žaliti, jer nismo spremni sami da poradimo na tome da dođe do promjena. Znam da sam idealista, jer 99% stanovnika ovog grada/kantona/države boli neka stvar u kojem se mi pravcu krećemo.
Dr. Kuca

#6956 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Ne mogu bit na strani radnika koji su pokrali svoju firmu. Kuci nose pazare, naftu, gume, felge, duplaju karte, izradjuju sebi karte, nose djelove itd. I onda dodju i strajkuju kao traze svoja prava? Ovi sto ih brane il pojma nemaju kakvo je to dole okruzenje, il su Grasovci koji su ucestvovali u svemu tome.
goran16v

#6957 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Sarajevo1946 wrote:
Evo ti odgovor na pitanje, sadržan je u ovoj ironiji Kastanienallee. Šta će se to promijeniti u Grasu, da hipotetski sve radnike zamijenimo drugima, sa biroa? Procvjetat će firma?

Ja opet tvrdim da na građanstvu leži najveća odgovornost za stanje u zemlji jer je dovelo ove ljude na vlast, a oni su doveli ove ljude u Gras i doveli Gras u trenutnu poziciju. I samo građani ove zemlje imaju mogućnost da naprave promjene, da ustanu i pokažu svoje nezadovoljstvo. Ali mi nismo nezadovoljni. Ja nisam vidio nijedan poziv na javno okupljanje otkad je ovaj štrajk, a evo već četiri dana traje i ne nazire mu se kraj. Nemamo pravo ni na šta se žaliti, jer nismo spremni sami da poradimo na tome da dođe do promjena. Znam da sam idealista, jer 99% stanovnika ovog grada/kantona/države boli neka stvar u kojem se mi pravcu krećemo.
A radnici i uposlenici GRAS-a, iako velikom vecinom frisko naturalizovani i jos uvijek ne govori nas jezik, nisu gradjani ove zemlje i oni nemaju mogucnost i ne trebaju da prave promjene za nepravilnosti koje se desavaju u njihovoj neposrednoj blizini i ukazu na nezadovoljstvo nego mi ta neka 3. ruka u tom lancu? :lol:
dezurni_ucenik

#6958 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dezurni_ucenik »

Lud i ponosan wrote:
CVIKERASH wrote: A ne smeta ti sto neka sa diplomom fakulteta radi besplatno da odradi pripravnicki da bi kasnije radio za nekih 500 maraka.Dok revizor sa 2 razreda osnovne skole prima platu koja je skoro ekvivalent BH Telekomu.

Mani se te price o radnickoj klasi.Gdje je tu pravda u mom navedenom primjeru?
Hoces li moj primjer? 2 godine na birou za zaposljavanje, radim honorarno gdje se god ukaze prilika i ne biram, a isto tako imam VSS i dosta dodatne edukacije iz raznih oblasti i...? Nemam priliku ni za pripravnicki iz struke, tako da bi opet trebao biti malo pazljiviji u kukanju...

Slazem se ja sa tobom, ali kakve veze ima revizor sa platom koju prima? Da li je on sam sebi odredio tu platu?
Da li je on uopste uspostavio sistem stranackog i rodbinskog zaposljavanja?

Zasto da ne pricamo o sustini problematike, o adresi koja je generisala ove danasnje probleme?

Zasto da ne pricamo o 80% drzavne administracije koja NE RADI NISTA, a ima vecu platu od gore spomenutog revizora?
Dakle, nasa guzica je sad ugrozena zbog blokade u gradu i sve se diglo na noge, a do prije par dana niko nije postavljao pitanje primanja kompletne kantonalne i drzavne administarcije, niti je nekome palo na pamet da se protiv tog aparata pobuni.

Ja itekako zamjeram GRAS-ovcima nacin na koji su zapoceli proteste, jer nije u skladu sa zakonom i nije organizovan na pravi nacin. Da je srece, kakve nije, ovo je trebao biti zamajac radnickih protesta sirih razmjera, a vidimo da nema niko zadovoljan.

Ovdje je tema Gras

Pa vidis bezobrazno je primati toliku platu i zapocinjati strajk zato sto je nisi primio mjesec dana.A ovu kompletnu situaciju ja gledam kao tipicnu projekciju sile jednog tipicnog seljacine.Onako da vidis kako reaguje u tim okolnostima.
Muhamed Đakmić

#6959 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Muhamed Đakmić »

goran16v wrote:
Sarajevo1946 wrote:

A radnici i uposlenici GRAS-a, iako velikom vecinom frisko naturalizovani i jos uvijek ne govori nas jezik, nisu gradjani ove zemlje i oni nemaju mogucnost i ne trebaju da prave promjene za nepravilnosti koje se desavaju u njihovoj neposrednoj blizini i ukazu na nezadovoljstvo nego mi ta neka 3. ruka u tom lancu? :lol:
Pa protestuju za početak?
goran16v

#6960 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Lud i ponosan wrote: Slazem se ja sa tobom, ali kakve veze ima revizor sa platom koju prima? Da li je on sam sebi odredio tu platu?
Ne treba biti atomski fizicar, covjeku minimalnog soc. znanja je dovoljno je pogledati jedan dnevik i procitati jedne novine da sabere i skonta da njegova plata nije ni priblizno odrziva i da time sto nista ne radi na tome + koristi priliku da uvali bliznjeg svog, pila granu na kojoj sjedi. O potkradnaju rodjene firme bez obzira na to kolika ti je plata da ne pricam...
dezurni_ucenik

#6961 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dezurni_ucenik »

Lud i ponosan wrote:^^

Tema GRAS, a ti spominjes pripravnicki i platu od 500 km. :D De se uozbilji.

za pripravnicki sam spomenuo,iz razloga da ne moze neobrazovani majmun sa dva razreda osnovne skole imati vecu platu od nekog sa fakultetom.

A revizori se inace satrase od posla.Citav posao im se svodi : Daj kartu! ,Mrs napolje!, Sto nemas kartu,idi kupi!.Rijec hvala ne postoji.
Muhamed Đakmić

#6962 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Muhamed Đakmić »

goran16v wrote:
Lud i ponosan wrote: Slazem se ja sa tobom, ali kakve veze ima revizor sa platom koju prima? Da li je on sam sebi odredio tu platu?
Ne treba biti atomski fizicar, covjeku minimalnog soc. znanja je dovoljno je pogledati jedan dnevik i procitati jedne novine da sabere i skonta da njegova plata nije ni priblizno odrziva i da time sto nista ne radi na tome + koristi priliku da uvali bliznjeg svog, pila granu na kojoj sjedi. O potkradnaju rodjene firme bez obzira na to kolika ti je plata da ne pricam...
Ama svakog takvog treba iza rešetaka. Ali treba i nekoga iz vladajućih struktura ko je kreirao takav ambijent. Ispade niko nije znao šta se radi, a stanje iz godinu u godinu samo gore.

Ja mislim da mi nismo svjesni koliko smo duboko zaglibili.

I Cvikerash, izvini, ali nema to puno veze sa problemom o kojem ovdje raspravljamo.
goran16v

#6963 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Sarajevo1946 wrote:
goran16v wrote:
Jest' kako da ne! :lol: Ne protestvuju oni na pocetku nego na kraju kad je nestalo para i to ne za promjenu nego da sve bude po starom, daj 800 zaposneih viska, daj plate od preko milje, a KS da pokriva gubitke! Qarinu bi oni protestvovali da je ostalo jos para! Ne budi smjesan zivota ti!
O'zone
Globalni moderator

#6964 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

Lud i ponosan wrote:
CVIKERASH wrote: A ne smeta ti sto neka sa diplomom fakulteta radi besplatno da odradi pripravnicki da bi kasnije radio za nekih 500 maraka.Dok revizor sa 2 razreda osnovne skole prima platu koja je skoro ekvivalent BH Telekomu.

Mani se te price o radnickoj klasi.Gdje je tu pravda u mom navedenom primjeru?
Hoces li moj primjer? 2 godine na birou za zaposljavanje, radim honorarno gdje se god ukaze prilika i ne biram, a isto tako imam VSS i dosta dodatne edukacije iz raznih oblasti i...? Nemam priliku ni za pripravnicki iz struke, tako da bi opet trebao biti malo pazljiviji u kukanju...

Slazem se ja sa tobom, ali kakve veze ima revizor sa platom koju prima? Da li je on sam sebi odredio tu platu?

Zasto da ne pricamo o sustini problematike, o adresi koja je generisala ove danasnje probleme?

Zasto da ne pricamo o 80% drzavne administracije koja NE RADI NISTA, a ima vecu platu od gore spomenutog revizora?
Dakle, nasa guzica je sad ugrozena zbog blokade u gradu i sve se diglo na noge, a do prije par dana niko nije postavljao pitanje primanja kompletne kantonalne i drzavne administarcije, niti je nekome palo na pamet da se protiv tog aparata pobuni. Svako od nas je blagonaklono posmatrao pljackanje i unistavanje vecina drzavnih kompanija, a podrska strankama koje su za to odgovorne je samo rasla.

Ja itekako zamjeram GRAS-ovcima nacin na koji su zapoceli proteste, jer nije u skladu sa zakonom i nije organizovan na pravi nacin. Da je srece, kakve nije, ovo je trebao biti zamajac radnickih protesta sirih razmjera, a vidimo da nema niko zadovoljan.
I uvijek, ali uvijek sam na strani radnicke klase. Tacka.
Moram se složiti sa @Lud i Ponosan što se tiče svih stvari koje je naveo. Realno je da dođe do reza u GRASU, mora se smanjiti broj zaposlenih i moraju se procesuirati svi pojedinci koji su iskorištavali GRAS da zadobiju korist u svoje ili nečije drugo ime.

Takođe je realno da to isto uradimo i u općinskoj,kantonalnoj,federalnoj i državnoj vlasti. Zatjeraće nas u dugove do guše (već jesu).
uglavnomja

#6965 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by uglavnomja »

je li ja dobro kontam logiku ovih par postova :-)

neka vlada je zaposlila gomilu viska ljudi, koji ne rade nista i primaju platu, plus sumnjive kvalifikacije i drzavljanstvo (mozda i imaju drzavljanstvo ali naturalnih sa istim i boljim kvalifikacijama ima na birou) i sad treba hebat mater vladi, a te rodjacice i zemljacice ostaviti da sisaju budzetsku sisu do penzije, nisu oni nista krivi sto su dobili posao koji ni po kom ekonomskom osnovu nisu mogli dobiti,

ljubo cesic rojs: ko je jamio - jamio je :roll:
dezurni_ucenik

#6966 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dezurni_ucenik »

Ne radi tramvaj 4 dana vec pola foruma stalo na stranu Grasa .Sta ce biti za 7 dana
hhaarree

#6967 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

vela havle jeste se raspisali, pomalo ba ne stizem procitat :mrgreen:
Muhamed Đakmić

#6968 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Muhamed Đakmić »

goran16v wrote:
Sarajevo1946 wrote:
goran16v wrote:
Jest' kako da ne! :lol: Ne protestvuju oni na pocetku nego na kraju kad je nestalo para i to ne za promjenu nego da sve bude po starom, daj 800 zaposneih viska, daj plate od preko milje, a KS da pokriva gubitke! Qarinu bi oni protestvovali da je ostalo jos para! Ne budi smjesan zivota ti!
Pa protestuju, i to je definitivno ukazivanje na to kakvo je stanje. U razloge protesta da ne ulazimo. Hoće promjene, to je sigurno. E pa kad hoće promjene, promjene i treba da dobiju. Samo promjene koje će ugoditi prije svega narodu ovog grada, a ne Grasu, je l' tako? Samo, Vlada već godinama to ne želi da uradi, pa ja postavljam pitanje da li je krivo dijete(Gras) ili mater mu(Vlada)?
goran16v

#6969 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Sarajevo1946 wrote:
Ama svakog takvog treba iza rešetaka. Ali treba i nekoga iz vladajućih struktura ko je kreirao takav ambijent. Ispade niko nije znao šta se radi, a stanje iz godinu u godinu samo gore.

I Cvikerash, izvini, ali nema to puno veze sa problemom o kojem ovdje raspravljamo.
Tacno i slazem se, osim sto se ovdje ne radi samo o platama i zaposljavanju nego potkradanju rodjenje firme, od sitnih kradja dijelova, guma i nafte, do uzimanja naveliko, ako strpas svakog takvog iza resetaka bojim se da ce broj zaposneih biti nedovoljan za obavljanje min. rada.
O'zone
Globalni moderator

#6970 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

uglavnomja wrote:je li ja dobro kontam logiku ovih par postova :-)

neka vlada je zaposlila gomilu viska ljudi, koji ne rade nista i primaju platu, plus sumnjive kvalifikacije i drzavljanstvo (mozda i imaju drzavljanstvo ali naturalnih sa istim i boljim kvalifikacijama ima na birou) i sad treba hebat mater vladi, a te rodjacice i zemljacice ostaviti da sisaju budzetsku sisu do penzije, nisu oni nista krivi sto su dobili posao koji ni po kom ekonomskom osnovu nisu mogli dobiti,

Boldirani dio si svatio super ali definitivno ne ostavljati rodjacice i zemljacicie nego šup karta
Muhamed Đakmić

#6971 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Muhamed Đakmić »

goran16v wrote:
Sarajevo1946 wrote:

Tacno i slazem se, osim sto se ovdje ne radi samo o platama i zaposljavanju nego potkradanju rodjenje firme, od sitnih kradja dijelova, guma i nafte, do uzimanja naveliko, ako strpas svakog takvog iza resetaka bojim se da ce broj zaposneih biti nedovoljan za obavljanje min. rada.
Nema veze, fino ih sve po zatvorima, ili deportovati ako nisu državljani, a ima svijeta na birou koji bi radio i za puno manje od onog za što su oni radili.
Hajvan

#6972 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hajvan »

bach wrote:
NEOPLAN wrote:kako taj vlada kupuje vozila dobro da ih ista ima.

Za vasu informaciju, npr 15 Ikarbusa novih je kupio Gras preko S-Leasinga. 10 minibusa je kupljeno u 3 rate, 1 rata od subvencija, 2 rata parama od prodatog zeljeza od rashodovanih vozila i treca rata smanjenjem ld radnika.

Za ficu nemam komentar, osim sto cu reci da kretena ima svugdje pa i u Grasu.
Baš su se svi usrećili sa tim Ikarbusevma, koje čak ni grad Beograd nije htio. Umjeszo renomiranih proizvođača kao što su Mercedes ili man ili Volvo, vi se odabrali jedan Ikarbus...Iz Srbije, je li tako?
A Željeznice FBiH vozovima, pardon vlakovima Končar koje ni Zabreg neće? Iz RvaaCke, je li tako? :skoljka:
Last edited by Hajvan on 07/04/2013 01:09, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#6973 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dezurni_ucenik »

Lud i ponosan wrote:
uglavnomja wrote:je li ja dobro kontam logiku ovih par postova :-)

Ne, nego jebati mater radnicima koji su zaposleni preko stranke i familije, a Vlade koje su taj sistem uspostavili treba pustiti na miru, odnosno nagraditi glasovima na buducim izborima.

Dakle, treba pokucati na vrata generatoru problema i krize u kojoj se nalazimo, te zahtjevati radikalne promjene. Nece visak sam od sebe otpasti i proglasiti se tehnoloskim viskom, vec to treba da uradi poslodavac.

Mada, znas ti to, samo se budala pravis.

Iskreno, tebe ce sa tom tvojom filozofijom sutra kad se zaposlis ,jebavat ko stigne.
Muhamed Đakmić

#6974 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Muhamed Đakmić »

Ja ne znam gotovo niti jednu porodicu, a pod tim porodicu mislim na užu porodicu, gdje barem jedan član nije na ovaj ili onaj način zajebao državu.
goran16v

#6975 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Sarajevo1946 wrote: Pa protestuju, i to je definitivno ukazivanje na to kakvo je stanje. U razloge protesta da ne ulazimo. Hoće promjene, to je sigurno. E pa kad hoće promjene, promjene i treba da dobiju. Samo promjene koje će ugoditi prije svega narodu ovog grada, a ne Grasu, je l' tako? Samo, Vlada već godinama to ne želi da uradi, pa ja postavljam pitanje da li je krivo dijete(Gras) ili mater mu(Vlada)?
Ako ne zelis da ulazis u razloge protesta o cemu onda pricas????? Razlog protesta jeste NAJBITNIJI.
Oni hoce promjene ali da se sve vrati na staro! Protestvuju za svoje, a ne za moje dobro i ja od tog protesta nemam NISTA! niti cu ista dobiti ako se oni izbore za ono zbog cega protestvuju! To je da i dalje bude 800 ljudi viska sa nenormalnim platama i da KS tj mi koji punimo taj budzet i dalje pokrivamo manjak koji je sve veci i veci. Napravi ti promjene koje idu u korist grada a ne GRAS-a i za 2 dana ce opet strajkovat!
Jel to protest za promjene o kojem pricas? jest al u qurcu jedne zene! :lol:
Post Reply