od smrti roberta barateona pa nadalje, sta je stannis vrhunski i takticki odradio, da bi se prikazao velikim ratnikom?Riddle wrote: Mozda Stannis manje vise ide od tacke A do tacke B kao u knjigama, ali sva usputna desavanja i dijalozi su zanemareni ili promijenjeni sto potpuno mijenja kontekst i u konacnici, mijenja samog lika. Nije on fanatik, vec njegova supruga. On je veliki ratnik, vrhunski strateg i takticar. Ljudi nisu vidjeli koliko je sjevernjaka pridobio na svoju stranu raznim manevrima i tu podrsku je jako tesko steci ako si juznjacki lord, a pogotovo nikakav takticar kao sto ti rece. On ne igra kako Mel svira, vec je jako skeptican po pitanju te religije, ne pali nevine, vec dezertere i izdajice kao i svaki drugi lord. Mozda i izgubi bitku protiv Boltona (mada iskreno sumnjam), ali sam 100% ubijeđen da nece ispasti totalni idiot i fanatik kao sto ga je serija prikazala.
izgubio je i bitku za blackwater;
izmanipulisan od melisandre pristao je na ubistvo vlastitog brata (nije ni casno ni nesto takticki posebno). tacno je da njega definise slijepa odanost duznosti, i melisandra je upravo tandrkala po tome - ubijedivsi ga da je on izabrani, obecani, i da je njegova sveta duznost da spasi svijet pri tome ne birajuci sredstva. on sam nije religiozan, ali je pao pod melisandrin utjecaj. mozda je upravo to i poenta, takav sjajan ratnik u proslosti se gubi pod utjecajem religioznih fanatika. pa davos se pokazao sto puta promucurnijim, mudrijim, zeznutijim, a na koliko se njegovih savjeta oglusio.
mozda previse citas historiju, to sto pises mi se nikako ne podudara sa stanisovim likom