Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Naslovnica

#6951 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote:Jednostavno osjetim da su i te DOT 2012 i dalje bomba. Grip, kocenje, drzanje, fenomenalno, nema neke razlike u odnosu nov Alpin 5.

Ne trebam biti nikakav pro da mogu osjetiti te stvari.
Pošteno. :thumbup:
drug_profi

#6952 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote:
drugi profil wrote:Buraz, znaš koliko sam se navozao guma u 4. i 5. sezoni. Uglavnom gume mi idu u škart kad potrošim šaru, a ne kad ostare. To je najčešće peta ili šesta godina korištenja. Tvrdim da je premium u svojoj cetvrtoj sezoni dobra kao i low budget guma u svojoj prvoj ili drugoj. Po licnom iskustvu.
Primjera radi, izlazio sam zimi po cesti zasnjezenom suhim snijegom, pod -10 i niže, na planinu i zaobilazio vozila (novija) sa glanc novim tigrom na pogonu, koji su slajdrali u mjestu. To je onaj snijeg koji ulazi u šaru i ne ispada iz nje. Dakle zaboravi lamele, ostaje samo osobina smjese.
Sava mozda jeste bolja od tigra brate, ali hajmo zanemariti lične utiske i vidjeti testove. Meni najbitniji segment u testu je zaustavni put. Tu nema spora i kompromisa.
Jarane, guma nakon 4-5 godina vozanja je izgubila većinu svojih svojstava, koliko god dobra bila. Kada vidim da raja na PIKu prodaje 10 i više godina stare gume, i još gore, neko ih i kupuje, e to je tragedija.
Naravno da guma nakon 3 godine voženje i 60k km, ili 3 godine vožnje i 20k km neće biti isto potrošena (ako je isti vozač), ali će njena svojstva rapidno početi opadati, pogotovu u slučaju veće kilometraže. Ja ostajem pri svome da je svaka guma stara preko 3 godine, bez obzira da li je vožena ili nije, stara guma. Ne prodaju se džaba nove gume starijih DOT oznaka (godinu-dvije) s popustom. Niko pametan to neće, a neće ni fabrika ni prodavnica da ih vječno drži, propadaju.
Ti brate stavio u ravan Savu i Goodyear. Ako je premium na 4 godini guma koja po tebi nije dobra, kakva je onda sava u drugoj godini?
ja ti kazem da su premuim gume u svojoj 4 i 5 sezoni itekako zadrzale svoje karakteristike. Znas zasto? Radi tehnologije koja ih cini premium gumama.
Me_again

#6953 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

drugi profil wrote:
Naslovnica wrote:
drugi profil wrote:Buraz, znaš koliko sam se navozao guma u 4. i 5. sezoni. Uglavnom gume mi idu u škart kad potrošim šaru, a ne kad ostare. To je najčešće peta ili šesta godina korištenja. Tvrdim da je premium u svojoj cetvrtoj sezoni dobra kao i low budget guma u svojoj prvoj ili drugoj. Po licnom iskustvu.
Primjera radi, izlazio sam zimi po cesti zasnjezenom suhim snijegom, pod -10 i niže, na planinu i zaobilazio vozila (novija) sa glanc novim tigrom na pogonu, koji su slajdrali u mjestu. To je onaj snijeg koji ulazi u šaru i ne ispada iz nje. Dakle zaboravi lamele, ostaje samo osobina smjese.
Sava mozda jeste bolja od tigra brate, ali hajmo zanemariti lične utiske i vidjeti testove. Meni najbitniji segment u testu je zaustavni put. Tu nema spora i kompromisa.
Jarane, guma nakon 4-5 godina vozanja je izgubila većinu svojih svojstava, koliko god dobra bila. Kada vidim da raja na PIKu prodaje 10 i više godina stare gume, i još gore, neko ih i kupuje, e to je tragedija.
Naravno da guma nakon 3 godine voženje i 60k km, ili 3 godine vožnje i 20k km neće biti isto potrošena (ako je isti vozač), ali će njena svojstva rapidno početi opadati, pogotovu u slučaju veće kilometraže. Ja ostajem pri svome da je svaka guma stara preko 3 godine, bez obzira da li je vožena ili nije, stara guma. Ne prodaju se džaba nove gume starijih DOT oznaka (godinu-dvije) s popustom. Niko pametan to neće, a neće ni fabrika ni prodavnica da ih vječno drži, propadaju.
Ti brate stavio u ravan Savu i Goodyear. Ako je premium na 4 godini guma koja po tebi nije dobra, kakva je onda sava u drugoj godini?
ja ti kazem da su premuim gume u svojoj 4 i 5 sezoni itekako zadrzale svoje karakteristike. Znas zasto? Radi tehnologije koja ih cini premium gumama.
Ta 5-ta sezona je jako diskutabilna.
Nije svaki Michelin pravi Michelin niti je svaka Sava ista Sava.
Michelin Eco, npr, su diskutabilne i u 4-toj sezoni, a Sava se proizvodi u Sloveniji, Poljskoj ali i u Njemackoj.
Michelin Premacy su mi bile katastrofalne na kisi kada je sara spala ispod 4 mm, nakon toga sam stavio Sava Intensa UHR i rodio se, evo ih druga sezona gaze bez mane. Govorim naravno o ljetnim gumama, ali postoji neka paralela i za zimske.
Warashii

#6954 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

Me_again wrote: Ta 5-ta sezona je jako diskutabilna.
Michelin Eco, npr, su diskutabilne i u 4-toj sezoni, a Sava se proizvodi u Sloveniji, Poljskoj ali i u Njemackoj.
Michelin Premacy su mi bile katastrofalne na kisi kada je sara spala ispod 4 mm, nakon toga sam stavio Sava Intensa UHR i rodio se, evo ih druga sezona gaze bez mane. Govorim naravno o ljetnim gumama, ali postoji neka paralela i za zimske.
Velis da se "kvaliteta" Savinih guma razlikuje od mjesta proizvodnje, takodje se radi i u Turskoj?
Me_again

#6955 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

Warashii wrote:
Velis da se "kvaliteta" Savinih guma razlikuje od mjesta proizvodnje, takodje se radi i u Turskoj?
Tako nekako. Mozemo govoriti i o nekvaliteti da ne upotrebljavamo znakove navoda :izet:
Nisam znao za Tursku.
530i

#6956 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Savine HP i UHP gume, i ljetne i zimske, su veoma korektne za pare koliko koštaju, ali je fol što se većinom proizvode u Njemačkoj i Francuskoj. Piše na njima.
A ovdje se spominjao Eskimo koj dolazi iz Poljske i eventualno iz Slovenije...posebno je smeće taj iz Poljske, to i ja odgovorno tvrdim.
BarbaDue

#6957 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BarbaDue »

Gdje kupujete te Sava koje nisu smeće?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6958 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Uzmi Tigar.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6959 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

BarbaDue wrote:Gdje kupujete te Sava koje nisu smeće?
Ljudi pretjeruju kad je zemlja porijekla u pitanju. To ti je kao ona prica o milka cokoladi i nuteli, navodno ove sto se rade u Poljskoj i Sloveniji nemaju isti kvalitet kao i one gume proizvedene u Francuskoj i svabiji. Ja sam imao i Poljske i Slovenacke, sad i Njemacke, nikakve razlike.
BarbaDue

#6960 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BarbaDue »

Ja sam u jesen 2013-te uzeo sportiva snow i još uvijek su naizgled dobre. Vjerovatno cu ih montirati i ovu zimu.
Me_again

#6961 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

BarbaDue wrote:Ja sam u jesen 2013-te uzeo sportiva snow i još uvijek su naizgled dobre. Vjerovatno cu ih montirati i ovu zimu.
Sportive su super za tu lovu. Imam ih ja na jednom radnom autu, stavio ih prošle zime. Ovo ljeto ih nisam ni skidao jer nemam računa niti mi se sa tim pegla puno. Uopšte nisu loše bile ni ljetos, naravno uz prilagodjenu vožnju kada je vruč asfalt. Prešle su jedno 27.000 km. Prednje imaju šare malo preko 5 mm, zadnje više jer ih nisam rotirao. Sada čemo test u zimu da vidimo koliko su "ofalile" ljetos. Baš me interesuje.
Naravno, prvi znakovi nesigurnosti - pravac Maja Gume :-D
530i

#6962 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

konektovan wrote:
Ljudi pretjeruju kad je zemlja porijekla u pitanju. To ti je kao ona prica o milka cokoladi i nuteli, navodno ove sto se rade u Poljskoj i Sloveniji nemaju isti kvalitet kao i one gume proizvedene u Francuskoj i svabiji. Ja sam imao i Poljske i Slovenacke, sad i Njemacke, nikakve razlike.
Ni nutela ni gume nemaju iste osobine, iako nose iste nazive...mislim, radi se o stvarima koje su egzaktno dokazane.
konektovan

#6963 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

530i wrote:
konektovan wrote:
Ni nutela ni gume nemaju iste osobine, iako nose iste nazive...mislim, radi se o stvarima koje su egzaktno dokazane.
Gdje je to dokazano i za jedno i drugo????
530i

#6964 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

konektovan wrote:
Uprati malo akciju:

Značajna razlika utvrđena je i kod Nutelle, gdje proizvod u Hrvatskoj sadrži sirutku kao jeftiniju sirovinu i manji postotak obranog mlijeka, dok u Njemačkoj ima samo obrano mlijeko.

Razlike su i u mazivosti, lošijoj u hrvatskom proizvodu, koji je svjetliji i umjesto arome lješnjaka ima aromu na kakao. U Hrvatskoj je proizvod skuplji za 28 posto.

Razlika postoji i u gumama, gume iz Poljske su jedne od najlošijih na tržištu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6965 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

530i wrote:
konektovan wrote:
Uprati malo akciju:

Značajna razlika utvrđena je i kod Nutelle, gdje proizvod u Hrvatskoj sadrži sirutku kao jeftiniju sirovinu i manji postotak obranog mlijeka, dok u Njemačkoj ima samo obrano mlijeko.

Razlike su i u mazivosti, lošijoj u hrvatskom proizvodu, koji je svjetliji i umjesto arome lješnjaka ima aromu na kakao. U Hrvatskoj je proizvod skuplji za 28 posto.

Po ko zna koji put-Nutela zbog cijene, tj. skupoce, u prosjeku kod nas duze stoji na polici dok se ne proda...Razliku u ukusu ko primjeti, a da pri tome ne zna sta jede, kucu cu mu prepisat.

Manite se gluposti.
konektovan

#6966 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

530i wrote:
konektovan wrote:
Uprati malo akciju:

Ne razunijem kako tako olahko tvrdis da su gume iz Poljske najlosije na trzistu?! molim te je li znas nesto sto mi ne znamo, imas li kod sebe proces proizvodnje tih guma, da nam pojasnis je li to Poljaci ubacuju aromu kaucuka ko u slucaju nutele???? :-)
530i

#6967 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Ne razumijem skepticizam...lošije gume = jeftinije gume...štede ljudi, pa ko voli neka izvoli. Savine gume u većim brzinskim i težinskim indexima se proizvode u drugim fabrikama, Goodyear i Debica u manjim dimenzijama - opet u Poljskoj i opet su lošije. Ko misli da su iste ili bolje neka i dalje misli isto, nek živi u ubjeđenju da je zajeb'o sve one koji jednu 15" plate više od 75KM. I ovo sa testovima guma je garant zavjera.
Warashii

#6968 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

Problem je u dimenzijama a ne u kvalitetu gume.
Jbjga 195 65 15 Eskimo S3 se ne radi više u Sloveniji nego u Poljskoj i to je postao više "urbani mit" kako su bolje one iz Slovenije iako ih nigdje nema.
Godinama već traje ta tuga o "petneski" koja je proizvedena u Sloveniji.
Isto smeće.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6969 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Ne, ne tvrdis ti to...Ti pricas da jedan proizvod ima vise verzija kvaliteta ovisno o fabrici u kojoj se proizvodi.
basicm

#6970 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Jeli ko lizao ove gume iz Poljske, ima li ljesnjaka u njima?
konektovan

#6971 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

_BataZiv_0809 wrote:Ne, ne tvrdis ti to...Ti pricas da jedan proizvod ima vise verzija kvaliteta ovisno o fabrici u kojoj se proizvodi.

Malo se zapetljao. :thumbup:
konektovan

#6972 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

basicm wrote:Jeli ko lizao ove gume iz Poljske, ima li ljesnjaka u njima?

Ima aroma, ali nije to ni blizu onog pravog okusa ljesnjaka koji je ubran u Turskoj. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6973 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Cijena naravno determinise ili bi trebala da determinise kvalitet.

Gume su medju najvaznijim segmentima automobila i tu ne treba stediti.

Opet treba procjeniti svoje mogucnosti i potrebe.

Za nekog ko ne silazi sa asfalta, ko prelazi godisnje 10-tak milja kilometara (a takvih je vecina), i najjeftnija a nova guma radi posao.

I ne pricam napament, prosao sam sve varijante. Od cjelogodisnje voznje na Savama (obavezno iz Slovenije, po savjetu strucnjaka), preko polovnih premijumki u dva seta, novih premijumki u dva seta, do kupovine jefinijih brendova u kracim intervalima...
530i

#6974 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Jeftina guma je samo nužna alternativa i ne uvijek jeftinija, kad se gledaju i neki drugi segmenti osim same cijene. Npr. trajnost ili buka ili što nekad ima bolju trakciju. Kome je Sava dobra (posebno neka obična serija, proizvedena u Poljskoj), a pri tome nije ograničen parama, treba malo da se zapita....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6975 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

530i wrote:Jeftina guma je samo nužna alternativa i ne uvijek jeftinija, kad se gledaju i neki drugi segmenti osim same cijene. Npr. trajnost ili buka ili što nekad ima bolju trakciju. Kome je Sava dobra (posebno neka obična serija, proizvedena u Poljskoj), a pri tome nije ograničen parama, treba malo da se zapita....
To svakako. Mislim, najbolje iskustvo sam imao sa ljetnim Mišelinom i zimskim Pirelijem koje sam nabavio nove. Ali isto sam i osjetio novcani deficit.

Sad sa jeftinijim gumama (ljeto Tigar, zima Sportiva) imam korektno iskustvo. Definitivno se osjeti razlika, s tim da je sad vise novca na raspolganju.

S tim da ih planiram voziti 3 sezone, a premijumke su glat izdrzale 5. Opet ovako cu cesce voziti nove gume... Tako da...sve ima svoje---
Post Reply