Zemljotres maloprije..
-
Guadalajara
#6951 Re: Zemljotres maloprije..
Ko da je granata gruhnula.
-
Forummeho
#6952 Re: Zemljotres maloprije..
Ovo nista nije tacno. Obicna racionalizacija i pokusaj da se smanji strah.TESLA_EDISON wrote: ↑29/12/2020 14:29S tim da Sarajevo ima tu sreću, Božije davanje, nazovite to kako hoćete, da ima Treskavicu. Treskavica, koja je i dobila ime po tome što se stalno trese, služi kao ispustni ventil. Ispod Treskavice prolazi rasjed koji tu, na tom mjestu, svake godine po nekoliko stotina puta ispusti energiju i zabilježe se zemljotresi. Večinom su to zemljotresi koje evidentiraju samo seizmiološki instrumenti. Zbog toga ispod Sarajeva nema nakupljanja seizmiološke energije i nikad nije zabilježen razoran zemljotres, od kada se zna da grad postoji.Toffee karamela wrote: ↑29/12/2020 14:18već se godinama priča o slijeganju/nalijeganju/pomjeranju šta li je već jadranske tektonske ploče...i ako se sjetimo događaja unazad 10-ak godina vidimo da je to sve oko Jadrana, te Albanija, te Crna Gora, te Italija, Tursku ljulja svaki mjesec haman, a evo sad zaredalo i po nama
i sve je počelo s onim zemljotresom koji je razorio Aquilu u Italiji prije 10-ak godina
ostatak evrope mrtvi mir
Ovako kada zatrese u Sarajevu, to znači da je u okolici neko njesra. Zadnji put kada je treslo na ovakav način (ne ovom jačinom), bila je Albanija, sada je to Zagreb.
1962 je na podrucju Treskavice bio zemljotres 6.0 stepeni, drugi po jacini u BiH nakon banjaluckog od 6.6.
https://www.znanje.org/i/i25/05iv02/05i ... %20nas.htm
Last edited by Forummeho on 29/12/2020 15:15, edited 1 time in total.
- JohnnyS
-
statixx
#6954 Re: Zemljotres maloprije..
https://repozitorij.pmf.unizg.hr/island ... m/PDF/viewAnalizom dostupnih povijesnih izvora pronađeno je 39 novih potresa koji nisu zabilježeni u katalogu. Većina je potresa s kraja 19. stoljeća manjih intenziteta, a koji su pronađeni u tadašnjim dnevnim novinama. Najznačajnijim bih ocijenio sarajevski potres iz 1663. koji je uzrokovao teška oštećenja u Sarajevu i uzrokovao rušenje tri minareta s dvije ljudske žrtve. Taj se potres ne nalazi u katalogu. Pronađeni potresi pokazuju da je seizmički najaktivnije područje južne Hercegovine, što se slaže s trenutnim procjenama seizmičkog hazarda. Potresa koji su se dogodili na području Banja Luke, gdje je seizmički hazard također velik, nema mnogo ubilježenih u obrađenim povijesnim izvorima. Veći broj potresa zabilježen je na području Sarajeva. Tome svakako pridonosi njegov gospodarski i kulturni značaj kroz povijest koji je uzrokovao koncentraciju ljudi, posebno pismenijeg sloja stanovništva, pa samim time i doveo do većeg bilježenja potresa koji su se dogodili na području Sarajeva. No, Sarajevo nije definirano kao područje većeg hazarda, posebno u odnosu na područje Banja Luke i Hercegovine. Podaci pronađeni u ovom radu ukazuju na to da se u Sarajevu dogodilo nekoliko razornih potresa (1530., 1663.) i da bi seizmički hazard (Kuka i sur., 2018.) na području Sarajeva trebao biti viši nego što je trenutno. Kao
središte države, s velikim brojem stanovnika, te značajnim problemima s bespravnom gradnjom i klizištima, Sarajevo bi onda trebalo biti i područje višeg seizmičkog rizika od današnjeg.
-
Milenkov buraz
#6955 Re: Zemljotres maloprije..
Zna li se koliko je jak udar bio u Sarajevu?
- Haris.ba
#6956 Re: Zemljotres maloprije..
Bas tako. Sarajevo ako udari zemljotres, AU zgrade, kuce na klizistima i zgrade i objekti van standarda su ugrozeni.Forummeho wrote: ↑
Ovo nista nije tacno. Obicna racionalizacija i pokusaj da se smanji strah.
1962 je na podrucju Treskavice bio zemljotres 6.0 stepeni, drugi po jacini u BiH nakon banjaluckog od 6.6.
- CikCikCikPogodi
#6957 Re: Zemljotres maloprije..
Kod nas bi klizisa otkrila koliko je samo divlje gradnje. Ja znam ljude koji su od ukradenih materijala tokom rata izgradili kuce poslije rata bez ikakvih dozvola, jos se ponose tim.Haris.ba wrote: ↑29/12/2020 15:42Bas tako. Sarajevo ako udari zemljotres, AU zgrade, kuce na klizistima i zgrade i objekti van standarda su ugrozeni.Forummeho wrote: ↑
Ovo nista nije tacno. Obicna racionalizacija i pokusaj da se smanji strah.
Jak zemljotres kod nas bi pokrenuo slalom kuca.
- Nisrin
#6958 Re: Zemljotres maloprije..
Mi u potkrovlju treci sprat, stepenice drvene konstrukcije vani , da sjedimo i cekamo da se urusi krov ili da pokusamo izletiti iz kuce??dječak sa šibicama wrote: ↑29/12/2020 14:18Da u pravu si, pored neke jace tvrdje konstrukcije, krevet ili nesto, u slucaju pada stropa.Haris.ba wrote: ↑29/12/2020 14:10Savjet za stepenista i stokove je dobar, ali za ispod stola je los. Bolje je pored stola, ako si ispod stola opasno je.dječak sa šibicama wrote: ↑29/12/2020 14:02 Nista, samo ponoviti savjet ljudima, ako ste u strahu a trese zestoko zaboravite stokove vrata, to nista ne pomaze. Izbjegavajte stepenista, ona se prva ruse, najbolji savjet je namjestiti se negdje ispod stola ili neke druge jace konstrukcije, po mogucnosti podmetnuti nesto sa jedne strane u slucaju rusenja.
Bjezati vani ako ima mogucnosti.
Kad je zemljotres ne bjezi se. Vise ces se ozljediti tako. Saceka se poslije zemljotresa. Samo se skloniti od lustera, visokog uskog ormara.
Otkud meni sto.
- Janjicar
#6959 Re: Zemljotres maloprije..
Kreni ti sad bjezat najbolje 
- Haris.ba
#6960 Re: Zemljotres maloprije..
Recimo, legnes pored kauca i stola na pod u slucaju kolapsa krova da imas kakve zastite. Kad se zaustavi, oprezno sidjes niz stepenice. Gledas je li sta gdje puklo.
U trenutku zemljotresa trcati niz stepenice je opasno. Jer kada je jak zemljotres ne mozes ni hodati kako treba, a kamoli trcati.
Nema se sta razmisljati o krovu kada je zemljotres. Ako ce krov srusiti zemljotres, onda treba krov jucer mijenjati.
- perfect_guy
#6961 Re: Zemljotres maloprije..
ne znam da li se može izračunati, ali nam je Petrinja nešto bliže od Drača (Zagreb i Tirana/Drač su u blizu po zračnoj udaljenosti od Sarajeva)
-
kakavdanakneiskustvu
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
-
kakavdanakneiskustvu
- aveos
#6965 Re: Zemljotres maloprije..
Pet poginulih zasada
- Logovan
#6966 Re: Zemljotres maloprije..
Podrška! Užasno, ne ponovilo se više nikada. Strašno.

2020. jeziva godina. Nikad da završi....

2020. jeziva godina. Nikad da završi....
-
splinter
#6967 Re: Zemljotres maloprije..
6 poginulih , materijalna šteta boga pitaj. Užasno. Ja se ne sjećam razornijeg zemljotresa u posljednjih nekoliko decenija u Ex Yu.
Godina za zaborav.
Godina za zaborav.
- Vitezanin
#6968 Re: Zemljotres maloprije..
Mene zanima postoji li neki uvid u objektivne kapacitete i mogućnosti naših službi za spašavanje (od nižeg nivoa ka višem) za reagiranje u ovakvim situacijama? Imaju li treninge, opremu i sl? Koliko sam primjetio, službe u Hrvatskoj su se organizirale u kratkom roku. Možda je na terenu druga priča, kroz medije se stekao dojam da tu nema problema.
- 512MB
#6969 Re: Zemljotres maloprije..
Baš 30x jači?sherbett wrote: ↑29/12/2020 16:14 Potres je 30x jaci nego onaj u Zg, grad je srusen skroz, bolnice ostale bez grijanja, sele pacijente u Zg helikopterima, stize vojska, GSS, hitne pomoci, crveni kriz iz cijele Rh sve sluzbe su na nogama
Nazalost poginula je curica, ljude izvlace iz rusevina, vatrogasci s psima tragacima..
Ljudi se organiziraju, skupljaju potrepstine i upucuju se prema Petrinji, ukinuli su propusnice, svi su na nogama
Zg je jako zatreslo, puno jace nego onaj nas ali nema velike stete jer je epicentar 50 km dalje
Samo sto smo istraumatizirani, ljudi su doslovno poludjeli od ovoga
Trajao je sigurno 20 sek, nisam znala dal da cekam da stane ili izletim van
Nastala je opca panika i stampedo
Svi auti su bili na cesti
Svi zaposlenici na ulicama, prekinute telefonske linije ne mozes nikoga dobiti ne znas di je tko ni jel dobro
Baka mi bila sama u kuci, jedan brat se kupao, jedan na poslu, ostale ne znas di je tko i nikoga ne mozes dobiti
Nismo obnovili kucu jos ni od onog potresa, opet je sve popucalo, Bogu hvala svi su dobro
Ali taj strah, neizvjesnost, nemoc, dok se tlo toliko trese da ne mozes hodat, gledas u pod hoce li stat, gledas u strop nece li ti nesto past na glavu... traumaticno iskustvo
Hvala svima koji su slali poruke
Sve je ok i nije ok
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#6970 Re: Zemljotres maloprije..
Tako su rekli stručnjaci, jesi ti to stručnjak?512MB wrote: ↑29/12/2020 17:37Baš 30x jači?sherbett wrote: ↑29/12/2020 16:14 Potres je 30x jaci nego onaj u Zg, grad je srusen skroz, bolnice ostale bez grijanja, sele pacijente u Zg helikopterima, stize vojska, GSS, hitne pomoci, crveni kriz iz cijele Rh sve sluzbe su na nogama
Nazalost poginula je curica, ljude izvlace iz rusevina, vatrogasci s psima tragacima..
Ljudi se organiziraju, skupljaju potrepstine i upucuju se prema Petrinji, ukinuli su propusnice, svi su na nogama
Zg je jako zatreslo, puno jace nego onaj nas ali nema velike stete jer je epicentar 50 km dalje
Svi zaposlenici na ulicama, prekinute telefonske linije ne mozes nikoga dobiti ne znas di je tko ni jel dobro
Baka mi bila sama u kuci, jedan brat se kupao, jedan na poslu, ostale ne znas di je tko i nikoga ne mozes dobiti
Nismo obnovili kucu jos ni od onog potresa, opet je sve popucalo, Bogu hvala svi su dobro
Ali taj strah, neizvjesnost, nemoc, dok se tlo toliko trese da ne mozes hodat, gledas u pod hoce li stat, gledas u strop nece li ti nesto past na glavu... traumaticno iskustvo
Sve je ok i nije ok![]()
- kamberovica polje
#6971 Re: Zemljotres maloprije..
30x više energije je oslobođeno, tako bar seizmolozi kažu. Dojam je bio puno gori nego kad je rokno onaj u 3. mj. Prvi put da sam se dobrano preplašio za život.512MB wrote: ↑29/12/2020 17:37Baš 30x jači?sherbett wrote: ↑29/12/2020 16:14 Potres je 30x jaci nego onaj u Zg, grad je srusen skroz, bolnice ostale bez grijanja, sele pacijente u Zg helikopterima, stize vojska, GSS, hitne pomoci, crveni kriz iz cijele Rh sve sluzbe su na nogama
Sve je ok i nije ok![]()
-
meridiyan
#6973 Re: Zemljotres maloprije..
Banski dvori . Strah je paralizirao
- Chloe
- Photo mod
#6974 Re: Zemljotres maloprije..
Žao mi je Sherbo, svaki zemljotres kod vas mi dobro osjetimo. I onaj u Zg a ove oko Petrinje da ne govorim.sherbett wrote: ↑29/12/2020 16:14 Potres je 30x jaci nego onaj u Zg, grad je srusen skroz, bolnice ostale bez grijanja, sele pacijente u Zg helikopterima, stize vojska, GSS, hitne pomoci, crveni kriz iz cijele Rh sve sluzbe su na nogama
Sve je ok i nije ok
Vjerujem da ste istraumatizirani, i nadam se da se neće ponavljati.
Znam da se moja ekipa iz čaršije sprema ( a možda je već i u Petrinji ) da pomognu narodu. Voljela bih da sam kući, sigurno bih bila s njima, i to mi je baš napravilo dodatni pritisak pored svega ovoga.
Moja kćerkica je juče ujutro imala napad panike, pored ljuljanja pala joj je bočica sa no"nog stolića i razbila se.
Mogu misliti stanje djece tamo...
VK ima štete na velikom broju objekata, npr. Malecka ne može u školu, nastava će se Online odvijati još ova dva dana do raspusta.
Isto je bila opća panika, ljudi na ulicama, ali sve je to ništa, apsolutno nebitno naspram onog u Petrinji i Glini, nikako ne želim da gledam fotke koje mi šalju od kuće.
- TDK-90
#6975 Re: Zemljotres maloprije..
Slovenci iz predostroznosti iskljucili Krsko