Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
seln

#6951 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

volant wrote:
seln wrote:Dijete je svoju dob malo zakrzljalo.
Dijete se ponasa ozbiljnije i zrelije nego ovi sto slagase narod.
Ne, dijete je samo u situaciji u kojoj je SDP bio prije izbora.
Moze kritikovati one na vlasti, bez vlastite odgovornosti.
volant

#6952 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

seln wrote:
volant wrote:
seln wrote:Dijete je svoju dob malo zakrzljalo.
Dijete se ponasa ozbiljnije i zrelije nego ovi sto slagase narod.
Ne, dijete je samo u situaciji u kojoj je SDP bio prije izbora.
Moze kritikovati one na vlasti, bez vlastite odgovornosti.
ja sam bio na njihovoj debati u vezi sa psima lutalicima prije par sedmica. doveli su strucnjake i dali gradjanima mogucnost da kaze sta misle. potpuno druga vrsta price, pristupa politici. drago mi je da postoje, kako god zakrzljali bili.

a ti fino biraj ove na vlasti kad su ti tako dobri. 8-)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#6953 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

O " Crvenoj liniji"

Autor: Pedja Kojovic dana Fri, 06/04/2012 - 19:40

Mislio sam da je, pocetak napada na Sarajevo i opsade koja je uslijedila, nesto daleko, nesto sto mi se desilo nekada davno i da je postalo tek sjecanje, izbljedelo i oslobodjeno snaznih, "originalnih", emocija kao sto su neizreciva tuga ili agresivni bijes. Bio sam u krivu.

Izasao sam jutros iz stana oko pola sedam kako bih prije jutarnje vreve vidio "Crvenu liniju". Prosetao sam, polako, od kraja do pocetka, od Predsjednistva do Vjecne vatre. Stolica pored stolice, red za redom, skoro beskonacan niz.
U svakoj stolici zamisljam covjeka. Otac koji je posao da donese vode, raznesen granatom, majka koja je izasla da nabavi nesto za jelo smaknuta snajperom, djete koje je izaslo pred zgradu da se igra - jer je trenutno prestalo da puca - samljeveno PAT-om.
Prvo sam se opirao, a onda, kada sam prolazio pored redova "malih" stolica, sam se jednostavno prepustio i poceo plakati. I nisam bio jedini. Svi, a vec je bilo ljudi na ulici, su imali "pljacljive" oci.

Kada sam prije par mjeseci bio u prilici da cujem o ideji "Crvena linija" moram priznati da sam imao odredjene rezerve, da ne kazem strah. (Ne mislim na banalne i bahate razloge o kojima su mediji "brujali" - originalnost ideje ili porijeklo stolica. Takodje, napad autora projekta na novinarku SA-x smatram krajnje degutantnim i hocu da vjerujem da se radilo o "privremenom gubitku razuma").
Bilo me je "strah", i nadam se da ce ovo biti pravilno shvaceno, da se radi o jos jednom projektu koji grad Sarajevo svodi na rat, na simbol smrti, identifikuje sa nadljudskom patnjom - na ono sto ja zovem "sindrom Ausvic".
"Strah" da osim price o opsadi i uzasu koji je prezivilo Sarajevo nema nista vise da ponudi svijetu.
"Strah" da ce jedina emocija koju ljudi osjete kada se izgovori rijec Sarajevo biti sazaljenje i zelja da bez uvrede promjene temu, kao sto mjenjaju televizijski kanal kad naidju "ruzne" vijesti.
"Strah" da cemo umjesto investicija uvijek dobijati samo donacije, sadaku.

Instalacija je jednostavna, precizna, potpuno briljantna i postigla je, barem sto se mene tice, efekat koji je vjerujem autor zelio. Neizreciva tuga zbog ubistva tolikog broja mojih sugradjana i bijes jer egzekutori tog zlocina ne samo da nisu pravedno kaznjeni nego su njihova djela prihvacena kao politicke i geografske cinjenice prilikom potpisivanja Dejtonskog mira. (Potpuno razumijem Facebook post Reufa Bajrovica koji sa zaloscu konstatira da vrijeme nije ucinilo svoje, i da on, u iskrenom razgovoru sa sobom, sa zaloscu shvata da se pravda efikasno uspostavlja samo uz pomoc topovskih cijevi ).

Cijeli dan sam proveo u "oblacnom" raspolozenju i kako sada stvari izgledaju Harisova instalacija ce me jos danima tjerati da preispitujem i svijet u kojem zivim i sebe u njemu. Ali sada dok ovo pisem, osim o ovome razmisljam i tome, sta sada? Mozemo li mi dalje? (Kao sto se Adorno pitao - ima li poezije nakon Ausvica?)
Jedino sto mi daje nadu da cemo, ipak, prezivjeti fatalnu ranu, koju "Crvena linija" perfektno simbolizira je sljedece;
Istorija je, svojevremeno, kao sto to ponekad radi, pred generaciju nasih roditelja postavila tezak zadatak - goloruku borbu protiv vojno superiornog fasizma i izgradnju porusene zemlje. Svijet koji je ta generacija ostavila onima koji su dosli nakon njih je bio mnogo bolji od onog koji su zatekli. (Politicke elite generacija poslije njih su nam ostavile "Crvenu liniju".)
Ono sto hocu da kazem je sljedece…
Pred mlade generacije nase zemlje istorija je postavila zadatak, ako ne nemoguc, a onda najtezi od svih dosadasnjih.
Ukoliko zaista hoce da zive u BiH, cjelovitoj, demokratskoj, prosperitetnoj, drzavi ravnopravnih gradjana i naroda - oni ce morati da nadju znanja, snage i nacina i da pamte i da "zaborave", i da prevazidju bol, bijes i zelju za osvetom.
Nesto sto ja, sudeci po reakciji na "Crvenu liniju", jos nisam "naucio".

p.k.
draganbl

#6954 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by draganbl »

-LIBERO- wrote:
O " Crvenoj liniji"

Autor: Pedja Kojovic dana Fri, 06/04/2012 - 19:40

Mislio sam da je, pocetak napada na Sarajevo i opsade koja je uslijedila, nesto daleko, nesto sto mi se desilo nekada davno i da je postalo tek sjecanje, izbljedelo i oslobodjeno snaznih, "originalnih", emocija kao sto su neizreciva tuga ili agresivni bijes. Bio sam u krivu.

Izasao sam jutros iz stana oko pola sedam kako bih prije jutarnje vreve vidio "Crvenu liniju". Prosetao sam, polako, od kraja do pocetka, od Predsjednistva do Vjecne vatre. Stolica pored stolice, red za redom, skoro beskonacan niz.
U svakoj stolici zamisljam covjeka. Otac koji je posao da donese vode, raznesen granatom, majka koja je izasla da nabavi nesto za jelo smaknuta snajperom, djete koje je izaslo pred zgradu da se igra - jer je trenutno prestalo da puca - samljeveno PAT-om.
Prvo sam se opirao, a onda, kada sam prolazio pored redova "malih" stolica, sam se jednostavno prepustio i poceo plakati. I nisam bio jedini. Svi, a vec je bilo ljudi na ulici, su imali "pljacljive" oci.

Kada sam prije par mjeseci bio u prilici da cujem o ideji "Crvena linija" moram priznati da sam imao odredjene rezerve, da ne kazem strah. (Ne mislim na banalne i bahate razloge o kojima su mediji "brujali" - originalnost ideje ili porijeklo stolica. Takodje, napad autora projekta na novinarku SA-x smatram krajnje degutantnim i hocu da vjerujem da se radilo o "privremenom gubitku razuma").
Bilo me je "strah", i nadam se da ce ovo biti pravilno shvaceno, da se radi o jos jednom projektu koji grad Sarajevo svodi na rat, na simbol smrti, identifikuje sa nadljudskom patnjom - na ono sto ja zovem "sindrom Ausvic".
"Strah" da osim price o opsadi i uzasu koji je prezivilo Sarajevo nema nista vise da ponudi svijetu.
"Strah" da ce jedina emocija koju ljudi osjete kada se izgovori rijec Sarajevo biti sazaljenje i zelja da bez uvrede promjene temu, kao sto mjenjaju televizijski kanal kad naidju "ruzne" vijesti.

Instalacija je jednostavna, precizna, potpuno briljantna i postigla je, barem sto se mene tice, efekat koji je vjerujem autor zelio. Neizreciva tuga zbog ubistva tolikog broja mojih sugradjana i bijes jer egzekutori tog zlocina ne samo da nisu pravedno kaznjeni nego su njihova djela prihvacena kao politicke i geografske cinjenice prilikom potpisivanja Dejtonskog mira. (Potpuno razumijem Facebook post Reufa Bajrovica koji sa zaloscu konstatira da vrijeme nije ucinilo svoje, i da on, u iskrenom razgovoru sa sobom, sa zaloscu shvata da se pravda efikasno uspostavlja samo uz pomoc topovskih cijevi ).

Cijeli dan sam proveo u "oblacnom" raspolozenju i kako sada stvari izgledaju Harisova instalacija ce me jos danima tjerati da preispitujem i svijet u kojem zivim i sebe u njemu. Ali sada dok ovo pisem, osim o ovome razmisljam i tome, sta sada? Mozemo li mi dalje? (Kao sto se Adorno pitao - ima li poezije nakon Ausvica?)
Jedino sto mi daje nadu da cemo, ipak, prezivjeti fatalnu ranu, koju "Crvena linija" perfektno simbolizira je sljedece;
Istorija je, svojevremeno, kao sto to ponekad radi, pred generaciju nasih roditelja postavila tezak zadatak - goloruku borbu protiv vojno superiornog fasizma i izgradnju porusene zemlje. Svijet koji je ta generacija ostavila onima koji su dosli nakon njih je bio mnogo bolji od onog koji su zatekli. (Politicke elite generacija poslije njih su nam ostavile "Crvenu liniju".)
Ono sto hocu da kazem je sljedece…
Pred mlade generacije nase zemlje istorija je postavila zadatak, ako ne nemoguc, a onda najtezi od svih dosadasnjih.
Ukoliko zaista hoce da zive u BiH, cjelovitoj, demokratskoj, prosperitetnoj, drzavi ravnopravnih gradjana i naroda - oni ce morati da nadju znanja, snage i nacina i da pamte i da "zaborave", i da prevazidju bol, bijes i zelju za osvetom.
Nesto sto ja, sudeci po reakciji na "Crvenu liniju", jos nisam "naucio".

p.k.
Čestitam Peđi na iskrenom i potresnom članku.
O patetici ne bih, nisam doživio to što on jeste i ono što meni zvuči patetično, mnogima je bolno. Međutim, ovo je politički forum, ovdje se emocije kanališu kroz političke stavove, a u slučaju Peđe Kojovića, i kroz političko djelovanje.
istakao bih ovaj dio posta:
Meni je žao što je tako (evo i sebi dajem za pravo da iskažem emociju), ali činjenica je da bosanskohercegovačka svakodnevna kuknjava i ne može kod drugih izazvati bilo kakvu drugu reakciju osim sažaljenja. A u surovom svijetu, čak više ni to.
Jedno je sigurno: kuknjavom investicije dobiti nećemo. A više ni donacije.
Skijaš

#6955 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

draganbl wrote: Čestitam Peđi na iskrenom i potresnom članku.
O patetici ne bih, nisam doživio to što on jeste i ono što meni zvuči patetično, mnogima je bolno. Međutim, ovo je politički forum, ovdje se emocije kanališu kroz političke stavove, a u slučaju Peđe Kojovića, i kroz političko djelovanje.
Meni je žao što je tako (evo i sebi dajem za pravo da iskažem emociju), ali činjenica je da bosanskohercegovačka svakodnevna kuknjava i ne može kod drugih izazvati bilo kakvu drugu reakciju osim sažaljenja. A u surovom svijetu, čak više ni to.
Negiranje genocida, teza da smo sami sebe ubijali na Markalama, da je Kapija inscenirana, sve je to dio službene politike velikosrpskog aparata koji pod svojom kontrolom drži medije i istim manipuliše narodom. I ako stalno podsjećaš na krv to nije nekrofilija, nego rezultat poricanja, reakcija na poricanje. Sarajevo bi davno zaboravilo šta je bilo da se ono što se desilo ne negira i ne osporava. Ova podsjećanja na masakre nisu dio nekog projekta transformacije Sarajeva u ulogu bogalja koji ispružene ruke živi od svoje obogaljenosti, nego su podsjećanja tu zbog stalnih negiranja, zbog stalnog poricanja. Evo Glas Srpske opet u jednom od svojih komentara negira genocid. Zamisli da neko negira holokaust ? Znači ne govorimo o zločinu kojeg su počinile jedinice ARBiH ili VRS a koji nije dokazan, nego govorimo o slučajevima koji su sudski procesuirani, koji su gotova stvar. I ako se to osporava, da se svakih pola sata na TV-u vrti snimke iz Srebrenice ili s Markala, malo je. To nije "kuknjava", to je reakcija na negiranje.
Pedja Kojovic

#6956 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Na sljedecoj sjednici SKS-a naci ce se i izvjestaj Vlade o svom radu od dolaska na vlast do danas.

Sta su, po vasem misljenju, dobro uradili, sta lose, sta nisu i sta bi trebali?

p.k.
veljaca

#6957 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Skijaš wrote:
Negiranje genocida, teza da smo sami sebe ubijali na Markalama, da je Kapija inscenirana, sve je to dio službene politike velikosrpskog aparata koji pod svojom kontrolom drži medije i istim manipuliše narodom. I ako stalno podsjećaš na krv to nije nekrofilija, nego rezultat poricanja, reakcija na poricanje. Sarajevo bi davno zaboravilo šta je bilo da se ono što se desilo ne negira i ne osporava. Ova podsjećanja na masakre nisu dio nekog projekta transformacije Sarajeva u ulogu bogalja koji ispružene ruke živi od svoje obogaljenosti, nego su podsjećanja tu zbog stalnih negiranja, zbog stalnog poricanja. Evo Glas Srpske opet u jednom od svojih komentara negira genocid. Zamisli da neko negira holokaust ? Znači ne govorimo o zločinu kojeg su počinile jedinice ARBiH ili VRS a koji nije dokazan, nego govorimo o slučajevima koji su sudski procesuirani, koji su gotova stvar. I ako se to osporava, da se svakih pola sata na TV-u vrti snimke iz Srebrenice ili s Markala, malo je. To nije "kuknjava", to je reakcija na negiranje.
:thumbup:

Nadam se da je i p.k. ovo procitao ....
Pedja Kojovic

#6958 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

veljaca

Naravno da sam procitao, ali ne vidim kako bi se napisano moglo na mene odnositi.

p.k.
maher

#6959 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

Strah" da osim price o opsadi i uzasu koji je prezivilo Sarajevo nema nista vise da ponudi svijetu.

nisam bas da svi ovi ljudi koji dolaze u sarajevo, dolaze iz sazaljenja...mislim da su tu puno dublji odnosi...
iskreno mislim da stalni porast turista koji dolaze u sarajevo govori o tome da sarajevo ipak ima sta ponudi i pored svega sto je prezivjelo...ima ljudi koji postuju i cijene ono sto je sarajevo prezivjelo ....i dive se tome i tu nije u pitanju sazaljenje...na prvom mjestu je hrabrost gradjana sarajeva pa sve ostalo

pa i prije rata sarajevo je u svijetu bilo uglavnom poznato po gavrilu principu...ako ne racunamo standardnu pricu o filmu i muzici koja se odnosila na jugoslaviju...

a donacija vec odavno nema...
Pedja Kojovic

#6960 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maher

Ja se nadam da su svi "strahovi" o kojima sam pisao neopravdani/neosnovani.
A upravo zbog toga sto mislim da imamo sta da ponudimo bilo bi mi zao da nisu.

p.k.
draganbl

#6961 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by draganbl »

Skijaš wrote:
Ja sam komentarisao da Kojović osjeća "strah" od toga da će Sarajevo da postane bogalj koji živi od obogaljenosti, ali ja ne vidim strah, nego izvjesnost da to već jeste tako, tj. da je čitava BiH bogalj koji već godinama ne dobija ni milostinju, dok joj građani umiru od gladi.
Ti sarajevsku kuknjavu možeš nazvati borbom protiv negiranja zločina, ali je činjenica da osim te kuknjave (ili borbe kako je ti nazivaš) Sarajevo ne nudi ništa, ne drugima, već sebi i građanima čitave BiH.
StupskaBitanga

#6962 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

Pedja Kojovic wrote:Na sljedecoj sjednici SKS-a naci ce se i izvjestaj Vlade o svom radu od dolaska na vlast do danas.

p.k.
Po meni ništa novo, obećavajuće ili pozitivno
loše loše loše
Lutalice i dalje veliki problem, saobraćajna infrastruktura 0. Lako je obezbijediti kredit što su uradili za Južnu longitudinalu i Stupsku petlju ali radovi zbog imovinsko pravnih poslova ne počinju a kada će pitanje je. Neke od ministara nemam pojma n ičime se bave jer ih ne viđam uopšte da šta iznose u javnost.
Bitno je bilo podobne staviti a da se "šućur Allahu" šta uradi NIŠTA
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6963 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

draganbl wrote: Ja sam komentarisao da Kojović osjeća "strah" od toga da će Sarajevo da postane bogalj koji živi od obogaljenosti, ali ja ne vidim strah, nego izvjesnost da to već jeste tako, tj. da je čitava BiH bogalj koji već godinama ne dobija ni milostinju, dok joj građani umiru od gladi.
Ti sarajevsku kuknjavu možeš nazvati borbom protiv negiranja zločina, ali je činjenica da osim te kuknjave (ili borbe kako je ti nazivaš) Sarajevo ne nudi ništa, ne drugima, već sebi i građanima čitave BiH.
sarajevska kuknjava?
ne kuka Sarajevo nego Sarajlije placu
placu za izgubljenom djecom, djeca za roditeljima..jesi li ti vidio koliko je onih stolica? jesi li vidio koliko ljudi je stradalo u Sarajevu????

sad se ti sekiras za gradjane koji umiru od gladi, a hladno prelazis oko ljudi koje su cetnici pobili, zal i spomen na njih nazivas kuknjavom Sarajeva :-)
bolje da si se uzdrzao od komentara
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#6964 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja Kojovic wrote:Na sljedecoj sjednici SKS-a naci ce se i izvjestaj Vlade o svom radu od dolaska na vlast do danas.

p.k.
Mislim da je sigurnosti momenat u kantonu katastrofalan. Ne vidi se ni jedan jedini pomak u toj oblasti u kantonu, cak sta vise, mislim da je u periodu vladavine ove trenutne strukture stanje jos slozenije.
Konkretno ih treba malo vise pritisnuti da se nesto uradi po tom pitanju. Sta je sa dodatnim zatvorskim kapacitetima??

Isto tako, katastrofalna je ovo prica oko izgradnje parkinga pored Narodnog pozorista, a i ne samo tog parkinga, vec i ova dva parkinga od istih tih izvodjaca (braca Mulic) koji su dobili koncensiju da grade taj parking od tri podzemne etaze..a imaju vec dva nedovrsena i neuslovna "parkinga" (potenciranje navodnika!), od kojih je jedan sa krupnim sljunkom :shock: :-) kao podlogom, u strogom centru grada. Ko je tu dao upotrebnu dozvolu za te njihove parkinge kod pijace Markale???(nedovrseni, neusplovni parking prostor)
Znaci, sva ta prica oko koncesija za parking prostore, parkinge..sva ta izdavanja dozvola za ovo ili ono,a vise nego ocigledno iskljucivo radi politicke/interesne/familijarne podobnosti i pogodnosti.

Gdje je revizija svega toga??? Je l' postoje neki rokovi do kojih se neke koncesije trebaju poceti realizovati, il' pojedini objekti mogu stajati po5-6 godina nedovrseni? Je l' tu ima bilo ko odgovornosti?

Znaci cijela ta oblast oko graditeljstva, koncesija i te opste anarhije po tom pitanju.

Ma ovako bih mogao , konkretne primjere, nabrajati barem 2 sata intezivnog pisanja. Vjerovatno i vecina od nas isto tako neke svoje direktne i konkretne kritike bi mogli nabrajati i ispisivati,a sve se svodi na to da se jako malo pomaka vidi u toj nekoj urbanizaciji samoga kantona. A pod urbanizacijom ne mislism samo na infrastrukturu i na vladavinu zakona(sto je jako bitno, naravno!), nego uopste tom nekom pozitivnom iskoraku gdje bi se trebala vidjeti barem dobra namjera da Sarajevo napokon barem osnovne stvari koje cine jedan grad gradom poslozi kako treba.

GRAS isto tako. :roll: O tome je skoro pa sve ispricano. Ocajna politika po pitanju gradskog saobracaja. Nedozvoljavanje da se racionalizira ta oblast, da se uvede konkurencija, ili da se reorganizuje GRAS po liniji tramvajski saobracaj, trolejbus, autobusi, kombi saobracaj za padinske dijelove grada itd. itd..pa da se na taj nacin pokusa racionalizirati ta oblast gradskog saobracaja.
Jer svrha postojanja GRAS-a nije da ih mi finansiramo, i pokrivamo njihove dugove i novcane dubioze, nego da gradjani ovog Kantona imaju redovan i kvalitetan transport. Znaci, vlada kantona, totalno nerezonski stavljaju interese GRAS-a iznad interesa gradjana ovoga grada !!!(tu je jos cijena karata, koja je fiksna i za 35 stanica i za 1, sto je apsurd totalni..itd. itd.)

Ma previse je stvari koji ne funkcionisu u kantonu, ili funkcionisu po nekim nakaradnim principima i pravilima. Ja sam svjestan da za vecinu tih stvari koje nisu ok nije najvise kriva ova trenutna vlast, vecina toga je nasljedjeno, ali su svakako krivi za cinjenicu da 99% tih losih stvari niti su rijesili za period trajanja ovog njihovog mandata, niti su usli uopste u proces rjesavanja.

Da ne duzim previse, ima toga tako puno, vecina ovoga je svima i vise nego poznatu. Puno srece na toj sjednici :thumbup:
draganbl

#6965 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by draganbl »

plain vanilla wrote:
draganbl wrote: Ja sam komentarisao da Kojović osjeća "strah" od toga da će Sarajevo da postane bogalj koji živi od obogaljenosti, ali ja ne vidim strah, nego izvjesnost da to već jeste tako, tj. da je čitava BiH bogalj koji već godinama ne dobija ni milostinju, dok joj građani umiru od gladi.
sarajevska kuknjava?
placu za izgubljenom djecom, djeca za roditeljima..jesi li ti vidio koliko je onih stolica? jesi li vidio koliko ljudi je stradalo u Sarajevu????

sad se ti sekiras za gradjane koji umiru od gladi, a hladno prelazis oko ljudi koje su cetnici pobili, zal i spomen na njih nazivas kuknjavom Sarajeva :-)
Veoma ružno i malicionzno podmećeš pogrešnu interpretaciju mojih riječi. To ti nije prvi put, a znam da nije ni posljednji.
Da si pažljivo pročitala šta sam napisao o ovoj temi u svoja (samo) dva posta, znala bi da ja ne komentarišem potresnu ceremoniju obilježavanja sjećanja na više od 11 hiljada ubijenih ljudi, već govorim o političkom Sarajevu i komentarišem izjavu političara (Kojovića), koji osjeća, citiram:
"strah da ce jedina emocija koju ljudi osjete kada se izgovori rijec Sarajevo biti sazaljenje i zelja da bez uvrede promjene temu, kao sto mjenjaju televizijski kanal kad naidju "ruzne" vijesti."
O toj kuknjavi ja govorim, kuknjavi koja za Kojovića predstavlja samo potencijalnu opasnu mogućnost (zato osjeća "strah"), a za mene već izvjesnu realnost.
A ti nastavi po svom.
ultima_palabra

#6966 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

p.k.
GRAS je simbol svih problema u Sarajevu, kao i simbol nespremnosti vlasti da se upusti u njihovo sistemsko rješavanje.

Skoro ništa nisu dobro uradili. Znam da ih neće biti briga, ali molim te da ih dobro pritisneš.
Hugo Chavez

#6967 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Hugo Chavez »

Dragi Pedja,
Zahvaljujem se na prilici da dam primjedbe na dosadašnji rad vlade KS i sugestije za njen budući rad, ali prije svega moram da se zapitam kako je moguće da niko od poslanika ne reaguje na činjenicu da se KS nalazi na rubu kolapsa.
Konkretno, smeće i psi lutalice na svakom koraku, vode za piće nikada manje, zelenih površina i igrališta takođe.
Vezano za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu mogao bih knjigu napisati, ali o parkinzima, GRAS-u, sarajevskim longitudinalama i transferzalama koje se nikada neće izgraditi već i ptice na grani pjevaju, a niko ništa ne radi.
Mogao bih kritikovati još, ali to neće ništa promijeniti sve dok Skupština KS ne počne da radi svoj posao, odnosno ne počne da upravlja javnim kantonalnim preduzećima, koja su postala simbol nepotizma, korupcije, javašluka i nerada.
Moja sugestija bi bila, da svi u vladi, pod hitno, upišu kurs na temu: "upoznajmo svijet u kojem živimo", jer mi se čini da je većina njih ostala u prošlom vijeku i prethodnom sistemu, te da nisu u stanju da prepoznaju zahtjeve vremena u kojem žive. Bojim se da je slično i sa većinom u skupštinskim klupama (čast izuzecima).
Lijep pozdrav i puno sreće u daljem radu
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6968 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

draganbl wrote:
plain vanilla wrote:
sarajevska kuknjava?

Veoma ružno i malicionzno podmećeš pogrešnu interpretaciju mojih riječi. To ti nije prvi put, a znam da nije ni posljednji.
Da si pažljivo pročitala šta sam napisao o ovoj temi u svoja (samo) dva posta, znala bi da ja ne komentarišem potresnu ceremoniju obilježavanja sjećanja na više od 11 hiljada ubijenih ljudi, već govorim o političkom Sarajevu i komentarišem izjavu političara (Kojovića), koji osjeća, citiram:
"strah da ce jedina emocija koju ljudi osjete kada se izgovori rijec Sarajevo biti sazaljenje i zelja da bez uvrede promjene temu, kao sto mjenjaju televizijski kanal kad naidju "ruzne" vijesti."
O toj kuknjavi ja govorim, kuknjavi koja za Kojovića predstavlja samo potencijalnu opasnu mogućnost (zato osjeća "strah"), a za mene već izvjesnu realnost.
A ti nastavi po svom.
mislim da si me zamijenio s nekim, ali misli sta hoces

ne znam sto vam smeta "kuknjava", trebalo bi kukati svaki dan, dokle god se govori da smo sami sebe ubijali
i nema zhala za Sarajevom, zhal je za ljudima, za djecom...

kakvu ce emociju izazvati negiranje genocida, negiranje genocidnog nastanka RS, negiranja, Markala, bljuvotinu da smo sami na sebe pucali na Kapiji?

a kako ce na Svijet utjecati istina, do njih je...
draganbl

#6969 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by draganbl »

plain vanilla wrote:
draganbl wrote: Veoma ružno i malicionzno podmećeš pogrešnu interpretaciju mojih riječi. To ti nije prvi put, a znam da nije ni posljednji.
A ti nastavi po svom.
mislim da si me zamijenio s nekim, ali misli sta hoces

ne znam sto vam smeta "kuknjava", trebalo bi kukati svaki dan, dokle god se govori da smo sami sebe ubijali
i nema zhala za Sarajevom, zhal je za ljudima, za djecom...

kakvu ce emociju izazvati negiranje genocida, negiranje genocidnog nastanka RS, negiranja, Markala, bljuvotinu da smo sami na sebe pucali na Kapiji?

a kako ce na Svijet utjecati istina, do njih je...
Поново погрешно интерпретираш.
Ја не говорим о жалу за страдалима у рату и већ сам написао да не бих о томе дискутовао.
Говорим о политичкој кукњави, поруци коју сарајевски политичари упућују свијету. Пеђа у свом посту наводи да се плаши да ће Сарајево у свијету стећи слику неспособног богаља, који тражи сажаљење и милостињу. А ја кажем да таква слика већ постоји.
Истина јесте да је Сарајево страдало и то свијет зна. Међутим, Сарајево и БиХ су од тог свијета добили милијарде долара донација, које су углавном проћердани. Раније су се пројекти добијали на лијепе очи, нису се правдали резултати, нико није питао куда иду паре. Међутим, сада је ситуација потпуно обрнута, БиХ не може да добије ни марке страног новца, управо због тога што нас свијет више не гледа као страдалнике и жртве, већ себи равноправне. И зато оправдавам Којовићев страх да улога жртве каквом се (политичко) Сарајево представља већ двадесет година није (више) добра, јер неће нахранити народ и побољшати живот оних који су плакали крај црвених столица.
hamza_sa

#6970 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hamza_sa »

p.k.
Postovani Pedja,

tesko je komentarisati rad Vlade KS, a da bi kriticar bio u potpunosti realan. Vjerovatno, a ti to ipak malo bolje od nas znas, ima tu i pozitivnih kao i negativnih stvari u djelovanju svakog ministra ponaosob. Ali ono sto je nama obicnim gradjanima, stanovnicima KS, itekako jeste vise uocljivo ono sto nisu uradili.

Vjerovatno je to onaj neki prirodni proces, kada je politika u pitanju, da su za Vlast najveca opozicija sami gradjani. :-D

Ponavljam da nisam upoznat sa pojedinacnim radom i djelovanjem svakog Ministra ponaosob, ali kao Vlada mislim da su skroz malo uradili.

Pored vec ranije nabrojanih problema oko saobracajne i vodovodne infrastrukture i GRAS-a od strane nekog od forumasa, ja bih ipak glavni akcenat stavio na problem bezjednosti i sigurnosti kako gradjana tako i njihove imovine, kao i na problem sa psima lutalicama ili kako moderno ih vole zvati "napustenim psima".

Konkretno, naseljem u kojem zivim je nemoguce prosetati, a da na svakih 10-ak metara ne postoji po jedan copor tih pasa pored kojih se mora proci. Ne kazem da napadaju (osim auta :-D ), ali itekako stvaraju nelagodu, posebice u vecernjim satima, kada se pojam nelagode povecava sa pojavom copora raznoraznih kriminalaca i "revolverasa" koji su jos uvijek na slobodi.

Ko ima malo dijete shvatice kako se roditelj osjeca u takvom okruzenju.

Mislim da je Vlada KS trebala i mora uloziti jos vise napora na rjesavanju ovih problema.

Ispisacu ti jedan primjer, barem kada je bezbjednosna situacija u pitanju, da se moze puno toga uraditi na prevenciji samo kada se hoce.

Prije nekih 6-7 godina zivio sam u jednom naselju, a svaki dan boravio sa prijateljima u drugom. Naselja su susjedna. Cesto sam se ljeti znao kasno navece pjeske vracati kuci i na tom putu izmedju 2 naselja ima jedno prosirenje gdje policijska patrola zna cesto boraviti i zaustavljati auta i kontrolisati vozace.

Tuzno je bilo naici na scenu kada dva "obicna" policajca zaustave auto, a u autu neki nadobudni likovi koji su uz galamu i prijetnje istim policajcima u lice sasipali salve psovki i prijetnji, zbog cina samog zaustavljanja, da bi ovi na kraju nemocni da bilo sta urade iste pustali, a ovi i na odlasku nisu zaboravljali uputiti im jos koju psovku i uvredu.

Ovo nisam vidio jednom, nego vise puta.

Ali, jedne noci pored patrole "obicnih" policajaca stajalo je i vozilo neke od specijalnih policija, a pored njega par naocitih policajaca u crnim uniformama i poprilicno opremljenih policijskim rekvizitima.

"Obicni" policajci su i dalje radili svoj posao i zaustavljali auta, ali ponasanje vozaca se iznenada promjenilo. Nevjerovatno je kako je odjednom doslo do kulture izrazavanja i postovanja tih "obicnih" policajaca.

Dugo sam se pitao zbog cega je doslo do te iznenadne promjene u ponasanju kod vozaca?! :-D :-D

Lijep pozdrav!
veljaca

#6971 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Pedja Kojovic wrote:veljaca

Naravno da sam procitao, ali ne vidim kako bi se napisano moglo na mene odnositi.

p.k.
Dobro je sto si/ste procitali .....
A na tebe/vas se odnosi jer si/ste politicar i politicari trebaju imati u svojim razmisljanjima i cinjenju dijela sto vise cinjenica i misljenja sto vise ljudi - koje u konacnici i predstavljaju ....

Veljaca s.r.
Pedja Kojovic

#6972 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Forumasima koji komentarisu rad Vlade KS...
Pratim vase postove i pravim biljeske.
Naravno, najkorisnije su konkretne primjedbe, a ne uopstena sumiranja rezultata i pausalne optuzbe.
(Cim stignem, danas ili sutra, napisacu i ja sta mislim.

p.k.
Pedja Kojovic

#6973 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

veljaca

Moj komentar na koji se vi nadovezujete se odnosio na post u kome se potreba za podsjecanjem na uzase 92-95 ( A i kasnije) pravda negiranjem cinjenica od strane pojedinih politicara.
S obzirom da sam upravo ja i u SKS i u Domu naroda FBiH bio pokretac inicjative da se negiranje sudski utvrdjenih ratnih zlocina i srebrenickog genocida, kao i velicanje osudjenih ratnih zlocinaca tretira kao krivicno djelo, po ugledu na EU protokol, mislio sam da je moj stav o tome poznat.

Sto se tice kontakta mene, kao politicara, i gradjanki i gradjana koje predstavljam...
Ja se, koliko mogu, trudim da sto transparentije radim to sto radim i mislim da su i moj blog i ucesce u ovom forumu izraz te moje zelje.

p.k.
p.s.
Nakon sto sam pokrenuo spomenutu inicijativu na Domu naroda ispostavilo se da je slicnu inicijativu, jos davno, pokrenuo poslanik Jasmin Duvnjak (SDA) iz Zenice. Postujuci to, prepustio sam je njemu i obecao podrsku gdje god i koliko god mogu pomoci.
Ista ta inicijativa je, nazalost, u SKS naisla na sutnju i po njoj nista nije uradjeno, bas kao ni po inicijativi vezanoj za Ostale.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6974 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by PipiDugaDevetka »

O kantonalnoj Skupštini:

Sto hiljada primjedbi građana na rad upraviteljskih firmi, a niti jedna diskusija prilikom usvajanja novog Zakona o upraviteljstvu.
Čini mi se da je nešto naopako kod vlastodržaca. Glasaću za borbenu mladost i promjene, glasaću za NS!
seln

#6975 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

PipiDugaDevetka wrote:O kantonalnoj Skupštini:

Sto hiljada primjedbi građana na rad upraviteljskih firmi, a niti jedna diskusija prilikom usvajanja novog Zakona o upraviteljstvu.
Čini mi se da je nešto naopako kod vlastodržaca. Glasaću za borbenu mladost i promjene, glasaću za NS!
Tako je...nece vise biti 1,17%, vec 1,18%
Locked