Sebija All about

Post Reply
Dozer

#6951 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

seln wrote:A opet, vidi cuda, najbolji sistemi zdravstva su tamo gdje je obavezno i procentualno osiguranje.
Najgore - upravo tamo gdje je tako kako ga vi zamisljate.
Koji je to sistem i gdje?
A nisi me shvatio, doduse ni ja se nisam izrazio do kraja kako treba - zdravstveno bi i po ovom "mom modelu" bilo obavezno, ali bi imao izbor koj paket da uzmes.

Postoji i druga varijanta, a to je se obavezni iznos odbija svakome od plate linearno, a ne procentualno, a da onda pored toga postoje i navedeni dodatni obavezni paketi, pa da opet svako sebi bira.
Naravno, i kao sto je vec receno, nisu osiguranici jedini izvor finansiranja ZS, i ne smiju ni biti, nego se tu moraju nalaziti i drugi izvori poput dijela od akciza na duhanske proizvode, alkohol, gorivo, dio od PDV-a uplacenog od svakog zagadjivaca zraka i vode (fabrike), itd..
Ali, isto tako, novac koji uplacuje osiguranik MORA biti vezan upravo za tog osiguranika u iznosu od minimano 50% uplacenog iznosa, a najoptimalnije je 65-70%, dok ostatak ide u solidarni dio fonda zajedno sa sredstvima od spomenutih akciza, poreza, itd..

Medjutim, kod nas ovo ne moze jer fokus naseg ZS nije na osiguranicima/pacijentima, nego na politickim natezanjima vezanim za poklapanje budzeta ZS, pri cemu, kao sto smo upravo svi mogli vidjeti na Hayatu, za sve to se ne brinu vise doktori, nego politicke stranke.
A to je nonsense koji garantuje neuspjeh svake vrste. Doktori ne mogu biti politicari, i tu sva prica pocinje i zavrsava. Ili si doktor, ili si politicar. Oboje ne moze nikako i nespojivo je radi sigurnog upadanja u sukob interesa na nacin da ce se prije ili kasnije doci u situaciju da se bira izmedju poziva i obaveza doktora i odanosti stranci.
Doktori NISU menadzeri, nemaju pojma o finansijama i menadzmentu, i naprosto je besmisleno da se oni time bave.
seln

#6952 Re: Sebija All about

Post by seln »

Dozer wrote:
seln wrote:A opet, vidi cuda, najbolji sistemi zdravstva su tamo gdje je obavezno i procentualno osiguranje.
Najgore - upravo tamo gdje je tako kako ga vi zamisljate.
Koji je to sistem i gdje?
U Austriji, npr.
Bez sumnje jedan od najboljih sistema na svijetu. Placa se ca. 4% od bruto zarade (budzetlije 4,5%), pokriva sve potrebe, s izuzetkom cisto estetskih, a i tu postoji mnooogo mogucnosti.
A nisi me shvatio, doduse ni ja se nisam izrazio do kraja kako treba - zdravstveno bi i po ovom "mom modelu" bilo obavezno, ali bi imao izbor koj paket da uzmes.

Postoji i druga varijanta, a to je se obavezni iznos odbija svakome od plate linearno, a ne procentualno, a da onda pored toga postoje i navedeni dodatni obavezni paketi, pa da opet svako sebi bira.
Naravno, i kao sto je vec receno, nisu osiguranici jedini izvor finansiranja ZS, i ne smiju ni biti, nego se tu moraju nalaziti i drugi izvori poput dijela od akciza na duhanske proizvode, alkohol, gorivo, dio od PDV-a uplacenog od svakog zagadjivaca zraka i vode (fabrike), itd..
Ali, isto tako, novac koji uplacuje osiguranik MORA biti vezan upravo za tog osiguranika u iznosu od minimano 50% uplacenog iznosa, a najoptimalnije je 65-70%, dok ostatak ide u solidarni dio fonda zajedno sa sredstvima od spomenutih akciza, poreza, itd..

Medjutim, kod nas ovo ne moze jer fokus naseg ZS nije na osiguranicima/pacijentima, nego na politickim natezanjima vezanim za poklapanje budzeta ZS, pri cemu, kao sto smo upravo svi mogli vidjeti na Hayatu, za sve to se ne brinu vise doktori, nego politicke stranke.
A to je nonsense koji garantuje neuspjeh svake vrste. Doktori ne mogu biti politicari, i tu sva prica pocinje i zavrsava. Ili si doktor, ili si politicar. Oboje ne moze nikako i nespojivo je radi sigurnog upadanja u sukob interesa na nacin da ce se prije ili kasnije doci u situaciju da se bira izmedju poziva i obaveza doktora i odanosti stranci.
Doktori NISU menadzeri, nemaju pojma o finansijama i menadzmentu, i naprosto je besmisleno da se oni time bave.
Shvatio sam i nisi ti u krivu, ali tu postoji jedan rizik: zdrav covjek nije sklon placanju bilo cega, osim najnuznijeg. No, i to se moze rijesiti: u Austriji postoji tzv. dodatno dobrovoljno osiguranje, koje pokriva estetiku i udobnost. Njime se npr. finansira jednokrevetna soba sa televizorom ili estetska operacija nosa. Malo mi je nezgodno o tome govoriti, pogotovo sa nasim ljudima koji trpe kojekakve sebije... cak i "normalni" osiguranici su u novijim bonicama u sobama sa maksimalno dva kreveta i kupatilom, a sve je vise soba sa televizorom, elektricnim krevetima itd. Svuda imas u ponudi vise menija, halal, vegetarijanski... u zajednickim prostorijama aparati za espresso, caj, mineralna voda... jebemliga, nije skupo, pa da je 10% od bruto plate.

Ovo o menadzmentu, tu se stvarno nema sta dodati ili oduzeti, tu se slazem 100%.
Dozer

#6953 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Mislim da je kod nas 12%, ako ne i vise... Ali slagacu te sad. Pogledam sutra, pa napisem.
A znam ja ad AUstrija ima odlican sistem, kao i Engleska, i Francuska, i kod svih njih je zapravo kombinacija obaveznog procentualnog, i dobrovoljnog.
Zasto je kod nas problem prepisati neki od tih uspjesnih sistema?
Pa upravo zbog ovoga sto gore rekoh - nije nasim vlastodrscima cilj da su ljudi zadovoljni, pa ma koliko oni tupili da im to jeste cilj. Njihov cilj je samo kontrola i upravljanje multimilionskim budzetima, i to je to.

Ja garantujem da se nas ZS moze reformirati za maksimalno 12 mjeseci. Ali - treba znati (sto je veliki problem ovdje), a povrh svega treba imati volje za to.
A posto su kod nas ovdje feudi (kantoni), i u svakom vladaju kojekakve dubioza politicke koalicije koje se, po pravilu, stalno trve oko budalastina, istinska i funkcionalna reforma bilo cega je prakticno nemoguca.
Last edited by Dozer on 17/09/2018 22:40, edited 1 time in total.
seln

#6954 Re: Sebija All about

Post by seln »

Dozer wrote:Mislim da je kod nas 12%, ako ne i vise...
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Kad bih placao 12%, haman bi svako vece najzgodnija medicinska sestra za mene radila striptiz.
Zasto 12%, za kojeg vraga? Za sirelu i snitu kruha kao dorucak?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6955 Re: Sebija All about

Post by Velkoski »

Englezi svakodnevno kukaju na NHS :mrgreen:
Dozer

#6956 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

seln wrote:
Kad bih placao 12%, haman bi svako vece najzgodnija medicinska sestra za mene radila striptiz.
I krevet iz 1964... I lijekove koje nakon operacije moras sam kupiti i donijeti... I namrgodjene sestre... I WC u koji bi se i zivotinja snebivala da li da udje... I operacione sale u kojima se MRSA i Eserihija skoro golim okom vide koliko ih ima... I, i, i....
kluz franjo

#6957 Re: Sebija All about

Post by kluz franjo »

Bila jednom jedna dobra tema... prije godinu i par mjeseci.

javno-zdravstveno-osiguranje-da-ili-ne- ... #p13685281
wewa

#6958 Re: Sebija All about

Post by wewa »

seln wrote:
tacnije, prema platnoj listi, 12,5% na teret osiguranika te 4% na teret poslodavca.
Dozer

#6959 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Da. Upravo provjerih - ukupno 16,5% za ZO.
Znate li koja je ovo cifra...?
Ako u FBiH imamo 500.000 zaposlenih, i ako je neto prosjecna plata 870 KM, to znaci da je bruto = cca. 1.400 KM.
16,5% od 1.400 = 189 KM x 12 = 2.268 KM x 500.000 = 1.134.000.000

A zamislite sad nekoga kome je plata 2.000 neto... On mjesecno plati 541 KM, a godisnje 6.494...
Neko ko ima 4.000 neto, mjesecno 1.082 KM, a godisnje 12.988 KM...

Hajde da idemo na 12,5%, jer je to ono sto placa osiguranik od svoje plate...
Plata 870 = 1.400 x 12,5% = 175 mjesecno = 2.100 godisnje
Plata 2.000 = 410 mjesecno = 4.920 godisnje
Plata 4.000 = 820 mjesecno = 9.840 godisnje

I u cemu je onda ovdje jednakost...?
Last edited by Dozer on 18/09/2018 10:52, edited 1 time in total.
wewa

#6960 Re: Sebija All about

Post by wewa »

ja nemam problem s procentualnim izdvajanjem za fondove. ono s cim imam problem je slab ili nikakav pristup usluzi za koju izdvajam nemale novce na mjesecnoj osnovi, a i na dnevnoj, kroz sistem PDV-a.
Dozer

#6961 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Upravo o tome i pricamo. I meni se godisnje odbije momacka cifra za ovo, a onda odem doktorima koji mi ne znaju uspostaviti dijagnozu, daju pogresan lijek, vozaju me na sve strane jer je sistem tako nakaradno nastiman da se iscasis dok dobacis do onoga sta ti treba, a onda, povrh svega, uzme mi jos i cifru na ime kojekakvih participacija...
Hajvan

#6962 Re: Sebija All about

Post by Hajvan »

Sebija, heroinaaaa
HAVANA

#6963 Re: Sebija All about

Post by HAVANA »

Sebija,kokaaaaina
Hajvan

#6964 Re: Sebija All about

Post by Hajvan »

HAVANA wrote:Sebija,kokaaaaina
:lol: :thumbup:

e jebiga
ukrade mi ti sledeci post.

Dozer

#6965 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

A Sebija je sinoc na Hayatu pokazala koliko je isprazna, koliko nista ne konta i koliko samo ponavlja nastrebanu mantru o "uspjesima" na UKC.
Kad onaj covjek iz Tuzle nabroja sta sve tamo rade i koliko su kojih operacija imali prosle godine, ona ni da zucne.
Kravica, inace odlicnog doktora, kad joj rece da za sve postoje izvjestaji poklapa onim kojekakvim mahalskim supljacima i spinom - Zna dr. Kravic da je to laz... Zna dr. Kravic sta sam ja uradila na UKC jer sam mu dvije godine bila direktorica... I slicne budalastine.
Nicim, zapravo, nije demantovala ono sto je covjek rekao, nego samo spinovala pricu na drugi kolosijek pokusavajuci njega predstaviti kao njenog nekadasnjeg potrcka. Pateticno.
A covjek se samo smjeska, i ocito konta -"Mah, ko ce se zajebavat s budalom."

https://www.hayat.ba/vijest.php?id=131597 (ne znam postoji li cijela emisija negdje)
criticos

#6966 Re: Sebija All about

Post by criticos »

Dozer wrote:A Sebija je sinoc na Hayatu pokazala koliko je isprazna, koliko nista ne konta i koliko samo ponavlja nastrebanu mantru o "uspjesima" na UKC.
Neovisno o njoj i njoj sličnim, meni je interesantan pojava na ovom podneblju da netko tko je ''sposoban'' na svomu polju, da je ujedno po defaultu sposoban na svim poljima. Uzećemo nju za primjer, da je i istina kako navodi da je ''uspješna'' na UKC, to ne znači da će biti uspješna i na polju uređenja države. Tom analogijom, ispade da netko tko je uspješan piljar, ima predispozicije da bude i ministar finansija u najmanju ruku. A očito je ovaj izuzetak postao pravilo, pa nam i jeste ovako kako je.
statixx

#6967 Re: Sebija All about

Post by statixx »

Dozer wrote:Da. Upravo provjerih - ukupno 16,5% za ZO.
Znate li koja je ovo cifra...?
Ako u FBiH imamo 500.000 zaposlenih, i ako je neto prosjecna plata 870 KM, to znaci da je bruto = cca. 1.400 KM.
16,5% od 1.400 = 189 KM x 12 = 2.268 KM x 500.000 = 1.134.000.000

A zamislite sad nekoga kome je plata 2.000 neto... On mjesecno plati 541 KM, a godisnje 6.494...
Neko ko ima 4.000 neto, mjesecno 1.082 KM, a godisnje 12.988 KM...

Hajde da idemo na 12,5%, jer je to ono sto placa osiguranik od svoje plate...
Plata 870 = 1.400 x 12,5% = 175 mjesecno = 2.100 godisnje
Plata 2.000 = 410 mjesecno = 4.920 godisnje
Plata 4.000 = 820 mjesecno = 9.840 godisnje

I u cemu je onda ovdje jednakost...?
Koliko znam prihodi iz obaveznog ZO su oko 1,4 mlrd i to je oko 7,3% GDP-a FBiH, sto je i prosjek u EU.
statixx

#6968 Re: Sebija All about

Post by statixx »

wewa wrote:ja nemam problem s procentualnim izdvajanjem za fondove. ono s cim imam problem je slab ili nikakav pristup usluzi za koju izdvajam nemale novce na mjesecnoj osnovi, a i na dnevnoj, kroz sistem PDV-a.
Tacno. Prihodi su sve veci iz godine u godinu, a usluga sve gora.
Dozer

#6969 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

criticos wrote:
Dozer wrote:A Sebija je sinoc na Hayatu pokazala koliko je isprazna, koliko nista ne konta i koliko samo ponavlja nastrebanu mantru o "uspjesima" na UKC.
Neovisno o njoj i njoj sličnim, meni je interesantan pojava na ovom podneblju da netko tko je ''sposoban'' na svomu polju, da je ujedno po defaultu sposoban na svim poljima. Uzećemo nju za primjer, da je i istina kako navodi da je ''uspješna'' na UKC, to ne znači da će biti uspješna i na polju uređenja države. Tom analogijom, ispade da netko tko je uspješan piljar, ima predispozicije da bude i ministar finansija u najmanju ruku. A očito je ovaj izuzetak postao pravilo, pa nam i jeste ovako kako je.
Tacno tako.
Gledam ko je sve kandidat za raznorazne entitetske, kantonalne i drzavne parlamente i skupstine, i ne mogu da vjerujem da se ljudi koji nemaju blage veze ni o ekonomiji, ni menadzmentu, ni pravu, ni zdravstvu, ni energetici, a ni politici - hladno prijavljuju da odlucuju o svemu....
I Svrakic... Kvarcam se, stalno sam pocrnio, Hayat, i odmah konta da je sposoban za sve, a ne konta ni 10% onoga u sta se upusta...

Itd.itd.
Last edited by Dozer on 18/09/2018 19:27, edited 1 time in total.
statixx

#6970 Re: Sebija All about

Post by statixx »

To je i jedan od razloga zasto u predizbornoj kampanji necete cuti nikoga da prica o ekonomiji i reformama, samo suplja o nepostojecim neprijateljima, mada su i tu oprezni, valja ici u kolacije.
bluesjunior

#6971 Re: Sebija All about

Post by bluesjunior »

statixx wrote:To je i jedan od razloga zasto u predizbornoj kampanji necete cuti nikoga da prica o ekonomiji i reformama, samo suplja o nepostojecim neprijateljima, mada su i tu oprezni, valja ici u kolacije.
mi smo odavno društvo mediokriteta i stručnjaka za sve - čist produkt neselektivnog čišćenja ostataka prošlog sistema- postavljanja podobnih umjesto sposobnih...
Banksy

#6972 Re: Sebija All about

Post by Banksy »

18:30, Pričate gluposti...? :shock:

Kakav gard, nastup, rječnik... Prestrašno. :(
Dozer

#6973 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

bluesjunior wrote:
statixx wrote:To je i jedan od razloga zasto u predizbornoj kampanji necete cuti nikoga da prica o ekonomiji i reformama, samo suplja o nepostojecim neprijateljima, mada su i tu oprezni, valja ici u kolacije.
mi smo odavno društvo mediokriteta i stručnjaka za sve - čist produkt neselektivnog čišćenja ostataka prošlog sistema- postavljanja podobnih umjesto sposobnih...
Ja se s ovim bas i ne bih slozio.... Ako su u onom sistemu bili nesposobbi, ko onda izgradi onoliku zemlju nakon rata... ? Ko stvori onolike ekonomske gigante, jednu od najjacih namjenskih industrija u Evropi, izgradi s nepismenim ljudima drzavu....? Tesko da su to bili nesposobni uhljebi.
A ovo danas jesu nesposobni uhljebi, mediokriteti koji nisu u stanju ni okreciti ono sto im je ostavljeno.

Bilo je i onda svega, ali tesko da su na rukovodecim pozicijama bili nesposbni demagozi i uhljupi kao danas.
Last edited by Dozer on 19/09/2018 09:41, edited 2 times in total.
Hakiz

#6974 Re: Sebija All about

Post by Hakiz »

Dozer wrote:A ovo danas jesu nesposobni uhljebi, mediokriteti koji nisu u stanju ni okreciti ono sto im je ostavljeno.
Osim toga i neće da kreče. A i pokradoše novac za kreč.
Leverage

#6975 Re: Sebija All about

Post by Leverage »

Valja se i u Jupolu ugradit'.

Jedna kanta za mog Bakira.
Post Reply