Poznam te sa teme o Ukrajini i znam kamo pušu šalonski vetrovi, budi mi dobar i guliraz...namiami wrote: ↑29/03/2022 20:52 Ne pitam o patriotizmu, pitam o spremnosti
Prije godinu dana drug je napustio mjesto vojnika, radi loše plate, nepotizma i korupcije kao i u svemu što je u BIH. Pitam, ima upućenijh, valjda se smije diskutovati
Sto editujes post? Diskutuj normalno, a ako ne mozes ne moras me citirati.
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- atmel
#6951 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
- atmel
#6952 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Sumir kaže da te čeka na temi...budi mi dobar a nas pusti da živimo u zabludi sve dok je Srbija i srbska vojska garant mira i stabilnosti na Balkanunamiami wrote: ↑29/03/2022 20:58 Poznaješ ti ono što utuviš sebi u glavu, ili što ti drugi ubace, baš kao recimo i rulje. No hajde da istjeramo na čistac sve, pa da te nazovem lažovom.
Šta me poznaješ?
Je li rusija vrši agresiju? Vrši
Je li rusija nešto kao što je srbija bila u Bosni i Hercegovini? I 10x više
Je li me boli visuljak za rusiju i agresore i da im želim sve najgore? Itekako, svaki koji uđe na teritoriju Ukrajine ne mora se ni vratiti, a ako vrati u sanduku.
E sada, hajde da vidim šta ti poznaješ?
- atmel
#6953 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Znam i ja da nije sve idealno u OSBIH ali SA KAKVOM MRAKOM DIJELIMO OVU DRŽAVU dobijem ospice..budi mi dobar i izvini što sam lažovčinanamiami wrote: ↑29/03/2022 21:07 Znači da si obična lažovčina koja ne zna diskutovati. Ja te upitam, ti ponavljaš isto kao papagaj...
To što ja imam tintaru s kojom razmišljam i koja teško da može biti napunjena propagandnim materijalom, kao npr rulje, to je moj problem, priznajemSamo nemoj da me prozivaš radi toga ako upitam nešto što ti se ne dopada.
Valjda možemo normalno diskutovati? Kazes ne, nije tačno to što govoriš i tebi i meni bude srce veliko ko rusija
Ako nadjes da sam to igdje napisao, ma bilo šta slično, pokenjam se sebi u usta. srbistan je goli qrac, ai i taj goli qrac ispred nas. To je relanost.
-
Guadalajara
#6954 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Taj Srbistan je imao 50 +- vojnih objekata samo u Sarajevu...Pa gdje su danas ? Nema ih!
Bilo ih je 150.000 u Sarajevu. A gdje su danas ? Nema ih!
Koliko smo mi imali topova-haubica na početku rata ? A koliko ih danas imamo ? Preko 600 topovskih cijevi
Koliko smo imali tenkova pred kraj rata? A koliko ih danas imamo ?
Šta smo od pješadijskog naoružanja proizvodili tokom agresije i rata, a šta danas proizvodimo?
Koliko smo municije tokom agresije i rata proizvodili a koliko danas...
Ma smiješno za porediti
Bilo ih je 150.000 u Sarajevu. A gdje su danas ? Nema ih!
Koliko smo mi imali topova-haubica na početku rata ? A koliko ih danas imamo ? Preko 600 topovskih cijevi
Koliko smo imali tenkova pred kraj rata? A koliko ih danas imamo ?
Šta smo od pješadijskog naoružanja proizvodili tokom agresije i rata, a šta danas proizvodimo?
Koliko smo municije tokom agresije i rata proizvodili a koliko danas...
Ma smiješno za porediti
- prasoje
#6955 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
A zamisli da neko na to kaže "A gdje su danas muslimani u Višegradu ili Srbinju? Nema ih!
GraDŽanska država, nema šta.
-
archi_a
#6956 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Samo čitati presude, kako državnog, tako i međunarodnih sudova i sve će vam se samo kazati. Srbinje ne postoji, isto prema presudi suda. Hajde da prvo to shvatimo, onda da pričamo ili raspravljamo, građanski, o građanskom, u građanskom = civilizovano.
Ja, da imam potrebu da me neko uvaži kao sagovornika, bar bi se na trenutak potrudio da zvučim normalno.
Ja, da imam potrebu da me neko uvaži kao sagovornika, bar bi se na trenutak potrudio da zvučim normalno.
-
archi_a
- prasoje
#6958 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Naravno, sve se slažem.
Ovo je inače normalan i civilizovan citat od nedavno.
-
archi_a
#6959 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Da, ja mislim da jeste civilizovan apel. No, ne leži vraže, uvijek će se naći potencijalni razlog. Zašto? Zato što ne može naprijed zatvaranjem očiju, prešućivanjem i prelaskom preko činjenica iz prošlosti. Pogotovo ne da se prošlost izvrće i da se presude ne poštuju. Ti, kao odgovor na komentar da nema "150.000" srba u Sarajevu, u dvije rečenice praviš dvije namjerne provokacije, izbjegavaš bošnjake nazvati bošnjacima i Foču nazivaš srbinjem. Pri tome zanemaruješ presuđene fakte, da je komanda sarajevskog korpusa presuđena za opsadu, granatiranje i mrcvarenje tog istog glavnog grada, kao i vrhovni komadant osuđen na doživotnu robiju za genocid i ratne zločine, između ostalog i za Sarajevo, da su presuđeni zločini i za Foču i za Višegrad u kojima ima više masovnih grobnica nego stanovnika, a da Drina može pričati, ispričala bi priču o hiljadama mrtvih zaklanih nesrba. Da su ti nesretnici bar imali šansu da sami "odluče" da izađu 92 god.iz Višegrada, Foče, Bijeljine, Brčkog, Zvornika, Doboja, Banjaluke, Prijedora. Ne da spakuju svoje stvari i odu kuda žele, bar da im je umjesto kame, silovanja, metka, bombe, logora, masovne grobnice dozvoljeno da u pidžamama i papučama napuste svoju imovinu, al da ostanu živi!!!! Ali nije im dozvoljeno, jer su o njihovoj sudbini odlučivali beli vukovi, arkanovci, vukovi sa vučjaka, adolfi, monike simeunović, mandini četnici, batko, mauzerovi, crveni kombiji i stevandići, specijalni odred šekovići, lukači i specijalni odredi "srpske republike" BiH i ostali krvnici. Zanemariš i dokumentarce (koje ste pored stranih televizijskih ekipa i sami snimali) u kojima su sarajevski srbi, nezadovoljni mirovnim sporazumom, a na poziv krajišnika, pored štegdoza, stolarije, parketa i crijepova sa krovova, iskopavali i svoje umrle iz grobova, a što nisu mogli ponijeti, to su popalili, jer ne žele da ostanu u "Alijinoj državi". Razumijem da je dio slijedio krajišnika iz straha, neizvjesnosti, velikih obećanja, ali veliki dio ih je otišao iz istinskog straha za svoju guzicu jer su 3,5 godine rušili dijelove tog istog grada, od kojeg su napravili geto.
Da, za civilizovan razgovor, treba biti pošten i civilizovan. I dan danas u Sarajevu i svim ostalim gradovima gdje žive bošnjaci, žive i srbi. Srbi koji su odlučili da je država Bosna i njihova država i da druge nemaju, a da pogotovo odbijaju da im neko iz Beograda upravlja, raspoređuje i govori kako da žive u svom i na svom. Takvi, normalni, pošteni, dijele sudbinu svih ostalih građana ove zemlje. Bore se da obezbjede budućnost za svoju porodicu i zajedno sa svima ostalim se smiju, evo, današnjim izvalama milorada i bolumente, kako će srediti da "smjene srba" u graničnoj policiji države BiH puštaju preko državne granice osobe kojima je zabranjen ulazak u zemlju.
nenormalno, eto to ti je. A kakvu ste vi glupost danas osmislili, mili moji? 
Da se ne pravimo glupavi, ova tema nije od jučer. Ova tema traje već nekoliko godina. Kroz cijelu temu je bilo padobranaca koji tu i tamo ulete da provuku nemogućnost opstanka, kako vojske, tako ni države, potenciraju podjele, skreću pažnju na "jačinu" susjeda itd. Opstala je i tema, i vojska i država. Ide se naprijed, padobranci nek "kuju" planove. Miloradi, majkići i ostali nek upiru i usporavaju još malo. Reforme i napredak je neminovan. Oni su izgubili, na svim frontovima i sve što su od devedesetih zamislili, samo im nije javljeno. Svako nek radi svoj poso'! Živili.
Da, za civilizovan razgovor, treba biti pošten i civilizovan. I dan danas u Sarajevu i svim ostalim gradovima gdje žive bošnjaci, žive i srbi. Srbi koji su odlučili da je država Bosna i njihova država i da druge nemaju, a da pogotovo odbijaju da im neko iz Beograda upravlja, raspoređuje i govori kako da žive u svom i na svom. Takvi, normalni, pošteni, dijele sudbinu svih ostalih građana ove zemlje. Bore se da obezbjede budućnost za svoju porodicu i zajedno sa svima ostalim se smiju, evo, današnjim izvalama milorada i bolumente, kako će srediti da "smjene srba" u graničnoj policiji države BiH puštaju preko državne granice osobe kojima je zabranjen ulazak u zemlju.
Da se ne pravimo glupavi, ova tema nije od jučer. Ova tema traje već nekoliko godina. Kroz cijelu temu je bilo padobranaca koji tu i tamo ulete da provuku nemogućnost opstanka, kako vojske, tako ni države, potenciraju podjele, skreću pažnju na "jačinu" susjeda itd. Opstala je i tema, i vojska i država. Ide se naprijed, padobranci nek "kuju" planove. Miloradi, majkići i ostali nek upiru i usporavaju još malo. Reforme i napredak je neminovan. Oni su izgubili, na svim frontovima i sve što su od devedesetih zamislili, samo im nije javljeno. Svako nek radi svoj poso'! Živili.
Last edited by archi_a on 30/03/2022 00:23, edited 1 time in total.
- prasoje
#6960 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Jebote, koji off topic. 
-
archi_a
#6961 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Off topic, ali istinit off topic. Topic koji nikad nije do kraja riješen i razjašnjen, zato i svakodnevna najezda raznih off topica, na ovom forumu i u svim sferama naših života u državi Bosni i Hercegovini!!!! Na izvrtanju činjenica, nepoštivanju normi i sudskih presuda ne možeš graditi budućnost! Odnosno, možeš, jer istina će kad tad nadvladati, samo što će se do nje sporije doći! 
-
Guadalajara
#6962 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
ZA razliku od tih u Visegradu koji su zivi paljeni ili ti po Foci...Ove su Srbi iselili...Krajisnik...Tako da se ne moze porediti...Iako ne bih imao nista protiv da ih je i Armija Republike Bosne i Hercegovine protjerala.
-
archi_a
-
archi_a
-
aplik5
#6965 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Bujrum, bujrum.
Nek se vrate i pobiju još 1,600 djece.
Građanska država je kad vlah smije spaliti novorođenče staro dva dana u Višegradu. Nasuprot je islamska država sa šakira zakonom.
-
ins
#6966 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Hvala na ovome napisanomPenicilin wrote: ↑21/03/2022 02:29Ako pažljivo izčitaš tekst uočitćeš da autor samo nagađa o tome da li je VS nabavila rakete vazduh-zemlja i da trenutno samo dva Miga-29 imaju ugrađene nosače za te rakete. Inače jedna raketa ovog tipa košta 550.000USD https://en.wikipedia.org/wiki/Kh-31. Uglavnom još niko nije vidio ni jednu kod VS. Te rakete se mogu lansirati sa visine iznad 10km i ta dva Miga sa tim raketama od pola miliona dolara bi mogle nešto gađati u BiH dok su van dometa PVO OSBiH. Sve ostalo što bi ako bi ih jel već NATO pusti da letaju iznad BiH mogu oboriti KUB-ovi OS. Prema različitim izvorima radi se o 20 lansera sa po tri rakete dometa 24km na 8km visine. Na jedan samohodni radar dometa 75km ide po 4 lansera. Dakle 3 radara mogu pokriti cijelu zemlju odnosno itočnu granicu u svakom slučaju. Zanimljiv događaj se desio 2014. godine kada je na granici sa Hrvatskom zaustavljena oprema koja je izazvala nelagodu u javnosti koja je mislila da se radi o tenkovima https://vijesti.ba/clanak/196198/objasn ... gp-gradina. Radilo se naravno o fino spakovanim radarima 1S91 koji su prema navodima granične policije upučeni u Mađarsku. Možemo samo dalje nagađati šta se dalje dešavalo sa tim radarima ali u svakom slučaju već 2015. radar se može vidjeti u Rajlovcu baš fino ofarban i skockan https://nap.ba/news/18893. Vide se i tri lansera i vozilo za pretovar raketa http://os.mod.gov.ba/ImageGallery.aspx? ... gTag=bs-BA ali gdje ostatak lansera i radara to možemo opet samo nagađati. Inače taj KUB pomisliće se jel vjerovatno je neki zastarjeli sovjetski sistem čim ga OS koriste međutim zanimljivo je znati da je i dalje u aktivnoj službi u svim zemljama bivšeg istočnog bloka i to sve redom članicama NATO-a: Bugarska 20 lansera, Mađarska 16, Češka 16, Rumunija 8, Poljska 20, Slovačka 4... Nema naravno Slovenije ni Hrvatske one imaju Igle a gle kurioziteta močna VS ima čak 12 baterija koje pored 8 baterija Neva čine okosnicu PVO VS (naravno ima i taj jedan Pancir). Pa zašto da ne obzirom da je VRS Kubom oborila F-16 koji je tada vjerovatno imali boju zaštitu nego ovi Migovi danas. Tako da moj neki zaključak je da i bez Nato no fly zone OS imaju solidne šanse protiv RV VS. Naravno ova priča je potpuno hipotetička imajući u vidu da Nato nikada nije napustio kontrolu BH neba što dokazuje jednostranom odlukom o nadljetanju Francuskih lovaca ovih dana. Dakle nisu tražili dozvolu ni saglasnost kako od BiH, tako ni od UN-a, a ni od Rusije i Kine. To je zato što ne samo da imaju sve dozvole i saglasnosti za djelovanje u BiH već imaju i obavezu da zaštite mir, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.prasoje wrote: ↑20/03/2022 01:19
Nije ako, nego najverovatnije nose.![]()
https://tangosix.rs/2022/17/03/istrazuj ... uh-zemlja/
Ako imamo 5x baterija KUB, to je sasvim dovoljno, i realno za terijorijalnu odbranu bi nam bile dovoljne još 2 (max 3) baterije SA-11 BUK.
Što se brigadne PVO tiče, mislim da tu treba ići na Turska ili zapadnjačka sredstva, plus naravno Stingeri&Co
-
ins
#6967 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Turski FNSS ima za nas idealnu modernizaciju M113, pogotovo u ovoj IFV varijanti sa 25mm topomtramvajtrojka wrote: ↑27/03/2022 17:00
kad bi ameri dali da se nasi oklopnjaci dovedu na ovaj standard gdje bi nam kraj bio![]()
https://www.fnss.com.tr/en/products/m11 ... nt-program

Mislim da ni za približno iste pare nije moguće dobiti ovako kvalitetan IFV
-
Dimu1927
#6968 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Da jos dodam, nije ni tih 150.000 niko otjerao planski, sami su otisli, i onda se vratili, prodali svoje stanove i kuce koje su im uredno vracene i sacuvane po ko zna koliko vecoj cijeni nego sto su vrijedile prije rata, i otisli opetGuadalajara wrote: ↑30/03/2022 00:37ZA razliku od tih u Visegradu koji su zivi paljeni ili ti po Foci...Ove su Srbi iselili...Krajisnik...Tako da se ne moze porediti...Iako ne bih imao nista protiv da ih je i Armija Republike Bosne i Hercegovine protjerala.
- atmel
#6969 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Koji racKu se zločincima pravdamo..Dimu1927 wrote: ↑30/03/2022 16:29Da jos dodam, nije ni tih 150.000 niko otjerao planski, sami su otisli, i onda se vratili, prodali svoje stanove i kuce koje su im uredno vracene i sacuvane po ko zna koliko vecoj cijeni nego sto su vrijedile prije rata, i otisli opetGuadalajara wrote: ↑30/03/2022 00:37
ZA razliku od tih u Visegradu koji su zivi paljeni ili ti po Foci...Ove su Srbi iselili...Krajisnik...Tako da se ne moze porediti...Iako ne bih imao nista protiv da ih je i Armija Republike Bosne i Hercegovine protjerala.![]()
-
archi_a
-
GOLDZEN
-
Juliuscezar
-
archi_a
-
archi_a
- Penicilin
#6975 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ovaj post je naravno zamišljen kao afirmativna šala obzirom da je očigledno da OS poprilično vježbaju - htio sam zapravo isprovocirati da neko to potvdi i možda malo proširi priču. U svakom slučaju uvježbanost je podjednako važna kao i opremljenost a za vježbu nam ne trebaju ni budžeti ni donacije.