Sirija

Locked
Kikibombona

#69376 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

To je ono sto sam Madneru govorio a on ne konta. SAA uopste ne formira defanzivu u zauzetim mjestima. Gdje ste vidjeli kod SAA transeje, nasipe, ili nesto slicno? Nema nista! Nije ni cudo da za 2 sata izgube strateski vazan grad za koji su pola godine krv proljevali.

Ozbiljna vojska poput Pesmergi ne moze u istu recenicu sa ovim levatima.
sarajevoxxxx

#69377 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Novi masakr ruskih snaga u prov8nc8ji Deir Ez Zor u gradu el Bukmal. 11 poginulih i 40 ranjenih. Većina poginulih je nakon što se avion vratio i bombardovao istu lokaciju.
Opetja033

#69378 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:To je ono sto sam Madneru govorio a on ne konta. SAA uopste ne formira defanzivu u zauzetim mjestima. Gdje ste vidjeli kod SAA transeje, nasipe, ili nesto slicno? Nema nista! Nije ni cudo da za 2 sata izgube strateski vazan grad za koji su pola godine krv proljevali.

O ovome se pisalo upravo sinoc. Navodno nakon prve linije odbrane koju su iskopali, nicega vise nije bilo. Pukla prva linija i ovi im se usetali u grad.
atg51

#69379 Re: Sirija

Post by atg51 »

Al Aan TV (arapska TV kuca koja ima sjedista u Dubaiju i Turskoj, objave tu i tamo dobre reportaze sa terena na engleskom jeziku) o zauzimanju Moreka:

- I spoke to sources in Morek. In next tweets I explain how jihadi group Jund alAqsa last night took Morek over from #Syria regime forces. >

- Couple of days ago 100s Jund al Aqsa fighters arrived in a Nusra controlled town in Idlib-countryside to prepare attack on SAA held #Morek

- Jund alAqsa withdrew from Jaish alFatah cz they refuse 2 fight IS but they still have ok relation w/Nusra. Attack on Morek 100% Jund alAqsa>

- Last night after Maghreb prayers Jund alAqsa started shelling West part of Morek. SAA checkpoints hit, some of casualties, SAA panicked>

- As Jund alAqsa approached, SAA fled from western part #Morek. Later SAA abandoned rest town, went south. Battle took only couple of hours >

- Jund alAqsa jihadists v. happy with victory. People in area cheering them &they took all 'war spoils' left behind. (my source saw 3 tanks).

- I will go in that area next week, expect more info on this Jund alAqsa victory.
Kikibombona

#69380 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Kobane

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A ni ova novinarka iz Kobanija nije losa :D

Image
insomnia78

#69381 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Selon la chaîne LBCI, l'explosion aurait visé une réunion du comité des ulémas du Qalamoun, un groupe de dignitaires religieux syriens qui feraient office de médiateurs dans le dossier des militaires libanais otages des jihadistes. Le bilan fourni par la chaîne fait état de dix victimes dans les rangs des ulémas.
"Prema kanalu LBCI, eksplozija se dogodila na sastanku komiteta uleme Kalamuna, grupe sirijskih vjerskih vodja koji igraju ulogu posrednika u slucaju zarobljenih libanskih vojnika od strane dzihadista. Prema ovom izvoru, poginulo je deset clanova uleme"

Mada, razliciti izvori navode razlicit broj zrtava pa se tako moze naci i brojka od 2,3 i 5 poginulih
Glede ovih vojnika
Ersal, localité sunnite, a été le théâtre de violents affrontements en 2014 entre l'armée et les jihadistes, venus principalement de Syrie. Ces derniers avaient enlevé une trentaine de militaires. Quatre ont été assassinés en captivité, et vingt-cinq autres sont toujours pris en otage.
Ersal, sunitski grad, je 2014-e bio popriste zestokih sukoba izmedju vojske i dzihadista, pristiglih uglavnom iz Sirije
Oni su tom prilikom oteli 30-ak vojnika, cetvorica su ubijena a ostali su jos u zarobljenistvu
Klavikula

#69382 Re: Sirija

Post by Klavikula »

joj Kiki sto moras vazda prosjek kurdkinje lijepiti po forumu. nadji neke top ribe, neke manekenke, potrazi izbor za miss, sta znam :D
Kikibombona

#69383 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Demineri YPG

Meni ovi moci nimalo ne ulijevaju povjerenje, iako za sada obavljaju dobar posao... niko nije stradao...

Image

sumirprimus

#69384 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:To je ono sto sam Madneru govorio a on ne konta. SAA uopste ne formira defanzivu u zauzetim mjestima. Gdje ste vidjeli kod SAA transeje, nasipe, ili nesto slicno? Nema nista! Nije ni cudo da za 2 sata izgube strateski vazan grad za koji su pola godine krv proljevali.

u zauzetim.pa ne brane ono sto drze a da brane tek zauzeto... :skoljka:
primjer tih nekakvih al sukne hulajle i tadmur.a...kad je to bilo prije pola godine?
The fact that it is nigh on impossible to completely control the vast Syrian desert, combined with the dire lack of soldiers, means the regime is forced to rely on very light mobile units to stop the fighters of the Islamic State before they reach the often ill-defended but strategically important towns and gasfields.Patrols conducted by Suqour al-Sahraa' and the SyAAF's SA-342 'Gazelles' were the regime's first line of defence in Central Syria. Tasked with finding the Islamic State's convoys travelling through the vast Syrian desert, reinforcements were called in when such a convoy was spotted. More Suqour al-Sahraa' fighters, fighter-bombers, helicopters were sent in to destroy the convoys. This tactic had so far paid off, but should just one IS convoy make it through undetected, the result can be devastating: al-Sukhna being a case in point.
The tactics used during the assault on Hulayhilah were strikingly similar as the same as the ones used during the assault on al-Sukhna; First, the high ground opposite to Hulayhilah was targeted, stormed and then captured, and the 14.5mm KPV and 122mm D-30 howitzer found here immediately used against the defenders of Hulayhilah itself.
The timing of the Islamic State's attack proved crucial, as capturing both al-Sukhna and Hulayhilah at the same time prevented regime forces at Hulayhilah using their artillery to support the defenders of al-Sukhna, and prevented regime forces at al-Sukhna to use their tanks to support the defenders of Hulayhilah.
ovo je staro,ali sve kaze...
cbrt

#69385 Re: Sirija

Post by cbrt »

Mark ‏@markito0171 10m10 minutes ago
#Syria #Hama Rebels destroyed 3 tanks & Shilka at Atshan frontline today
http://wikimapia.org/#lang=de&lat=35.40 ... 6&z=14&m=b
Mark ‏@markito0171 9m9 minutes ago
@markito0171 Rebels try to storm town now
Mark ‏@markito0171 19m19 minutes ago
#Syria #Hama Rebels taken Tell Sukayk today
http://wikimapia.org/#lang=de&lat=35.41 ... 0&z=15&m=b
Mark ‏@markito0171 1h1 hour ago
#Syria #Hama Rebels taken Ganabra barrier for the second time
https://www.youtube.com/watch?v=t3y5h1SDRr4
http://wikimapia.org/#lang=de&lat=35.41 ... 4&z=16&m=b
Rebeli zarobili i režimski ponton u Moreku
Image
bingov buraz

#69386 Re: Sirija

Post by bingov buraz »

.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#69387 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

e raja evo ja sad s posla, čujem priču neku raja nešto ... jel to pao morek
zrakomlat

#69388 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:
Slazem se. Zato i kazem da te treba strijeljati. :mrgreen:

Salu na stranu, sve si u pravu za situaciju. Nema se tu sta vise dodati ili previse pametovati.
Cjelokupno drustvo je trulo.

Mene su ovi moji SDPeovci (svi jarani glasaju sa SDP, od ovih koji glasaju... ili bolje reci, glasali su) godinama uvjeravali da je problem u SDA, da ce sa SDP biti bolje. I dodjese na vlast, gamad! Dodje i DF - gamad i kreteni! Nedo bog nikome! Pa nisu ni pripadnici SDA Japanci, i oni su dio, ogledalo ovog drustva. Svi pljuju po SDA a gledaju kako preko stele naci posao, kako podmititi ovu ili onu instituciju itd. Sve je to isto. Ja sam totalno obeshrabren i nemam ama bas nikakve nade. Brinem za sebe i za ljude oko sebe. Mozda je nesreca sto solidno prolazim, pa nikako da se motivisem na bjezaniju. Umjesto da se hvatam noge ja razmisljam o novim biznisima ovdje. :mrgreen: Stvar je u tome da smo od kada kao drustvo postojimo bili potcinjeni kraljevima, okupatorima ili diktatorima. Razvio se podanicki mentalitet, misljenje da nam neko drugi treba pomoci kada zapne. 'Nije me dos'o niko obaC, pitati treba li mi sta'. Taj rad. Bosanska demokratija je u povojima. Treba proci jos najmanje 30-40-50 godina da bi se vidjeli rezultati, ako ne useromo na tom putu, ako ne bude nekakvih turbulencija... Dakle, mi smo sjebana generacija!

Izvinjavam se. Rijetko pisem i pricam o situaciji u BiH. Malo me prenijelo. Morao sam. :D
Nažalost, sve si u pravu. A ovo ofarbano je poseban problem.
zrakomlat

#69389 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

madner wrote:Streljati, ali prvo tog rodjaka narko dilera sto nabija covjeku komplekse. :D
:lol:
tigar777

#69390 Re: Sirija

Post by tigar777 »

von_admir wrote:
budza wrote:
Kikibombona wrote:Canadian reportedly killed by suicide bomber while fighting ISIL with Kurds in Syria

http://news.nationalpost.com/news/canad ... s-in-syria

Image

jos jedan terorista manje.
dosao desetinu hiljada km iz kanade da polozi kosti u siriju. dalabu.

A zasto je terorista?Nije otisao tamo da se raznese u dzamiji ili na trgu?Ili je definicija teroriste svakog onoga dobrovoljca koji je rpisao nekoj strani?
al je oso da puca i ubija,krvozedni terorista,dasta je nego terorista i ubica,koji ce racku on ici tamo,isto je ili on ili vehabija iz bosne kad odu tamo,jednako isto.
insomnia78

#69391 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

japin_mutapi wrote:e raja evo ja sad s posla, čujem priču neku raja nešto ... jel to pao morek
Jesu l' spominjali @chelija?
Challenger__

#69392 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- "friendly fire" po drugi put: u udaru RuAF 16 pripadnika Hezbollaha ubijeno na vrhu brda koga su prethodno preuzeli od "rebela":
16 Hezbollah killed on top of a hill that was under rebels control the day before. Lack of coordination. It happen.
E. Magnier
cbrt wrote:Morek
Image
"Oslobodioci", LOL!.

Jadna li je "velesila" koja u uspjehu ovih magaraca vidi svoj uspjeh, a vidi.
Last edited by Challenger__ on 05/11/2015 17:38, edited 1 time in total.
Challenger__

#69393 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- BTW, na sve strane cure informacije da se komanda SAA protivilia iranskoj pomoći, što Iranci kvalifkuju kao izraz štetne i bespotrebne sujete.
ioannes

#69394 Re: Sirija

Post by ioannes »

Kiki...to uzdizanje peshmergi je prešlu svaku mjeru.
Odkad su to peshmerge ozbiljna vojska?
IS bi ih pregazio da nisu dobili masovnu pomoć od zapada,to je više nego objetivna činjenica
Challenger__

#69395 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- USA i saveznici povećavaju pomoć "rebelima" :arrow: LINK
Ironmen

#69396 Re: Sirija

Post by Ironmen »

Opetja033 wrote:
Opetja033 wrote: 4) Evo mape iz Halepa, sa svim uspjesima Assadovih trupa od pocetka ruske vojne intervencije:

Image

Ovo je tih nebuloznih 250 kvadratnih kilometara :lol: :lol:
Da se nadovezem: od Halepa do Safire je nekih 25,5 km
Cisto da se ima u vidu razdaljina.

I onda dodju ruski telali i pocnu pricati o nekakvih imaginarnih, nebulozenih, urnebesnih 250 kvadratnih kilometara zauzetih od strane Assada nakon ruske intervencije :lol: :lol:

Sta je smijesno za 250 kvadratnih kilometara jesil ti isao u skolu ili ti je onsovno matematicko znanje toliko lose.

Evo laicki da ti objasnim posto znam da nemas nekog kapaciteta da svatis ako od Allepa do Safire ima 25 kilometara (pogledaj mapu) sad dodaj prema dole 10 km zauzeto plus onaj manji prostor prema zracnoj bazi Kweirs to ti dodje Musa ovako

25*10= 250 kvadratnih kilometara jesil sad skonto razliku izmedju kilometra i kvadratnog kilometra ili da ti opet ubacim nekus slicicu mozda ces preko slike bolje razumjeti :)
Ironmen

#69397 Re: Sirija

Post by Ironmen »

insomnia78 wrote:Procitah negdje tok akcije
Standard, kamion pun eksploziva, pogibija njih pet-sest i bjezanija ostalih

Pa poznavajuci do sada vojnu logiku SAA nebi me ni cudio taj scenarij oni stvarno nisu culi za miniranje puta za rov i transeu da nepricamo a tenkovski jezevi su za njih sigurno misaona imenica.
Challenger__

#69398 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- ISIL u Mahinu pod žestokim udarima:

Image
Opetja033

#69399 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Ironmen wrote:
Opetja033 wrote:
Opetja033 wrote: 4) Evo mape iz Halepa, sa svim uspjesima Assadovih trupa od pocetka ruske vojne intervencije:

Image

Ovo je tih nebuloznih 250 kvadratnih kilometara :lol: :lol:
Da se nadovezem: od Halepa do Safire je nekih 25,5 km
Cisto da se ima u vidu razdaljina.

I onda dodju ruski telali i pocnu pricati o nekakvih imaginarnih, nebulozenih, urnebesnih 250 kvadratnih kilometara zauzetih od strane Assada nakon ruske intervencije :lol: :lol:

Sta je smijesno za 250 kvadratnih kilometara jesil ti isao u skolu ili ti je onsovno matematicko znanje toliko lose.

Evo laicki da ti objasnim posto znam da nemas nekog kapaciteta da svatis ako od Allepa do Safire ima 25 kilometara (pogledaj mapu) sad dodaj prema dole 10 km zauzeto plus onaj manji prostor prema zracnoj bazi Kweirs to ti dodje Musa ovako

25*10= 250 kvadratnih kilometara jesil sad skonto razliku izmedju kilometra i kvadratnog kilometra ili da ti opet ubacim nekus slicicu mozda ces preko slike bolje razumjeti :)
Pisi bosanski, ne razumijem te.
I opet nema 250 kvadratnih km.
Ironmen

#69400 Re: Sirija

Post by Ironmen »

@OpetJa i ocekivao sam da neces razumjeti musa moj.

Ajde ukucaj u google povrsinu BiH pa kad vidis mozda i skontas razliku izmedju kilometra i kvadratnog kilometra onako da ti malo bude jasnije.

Ako ti i dalje musa nebude jasno javi se na privatnu poruku pa cu ti objasniti i poslati par slicica kako se racuna kvadratura :)
Locked