to su jako glupi ljudi......palamuda wrote:
Ima ljudi koji imaju po 40 godina života i rade po 15 godina i ni dana upaćenog staža i kasn im plata po godinu dana pa nikog ne j...u u zdrav mozak
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- sorcerer
#6926 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- omađijaj me
#6927 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
By omađijaj me®Nivri wrote:nisi napisao "by omadjija me"omađijaj me wrote: Niko nije savršen kao japa nit i sinko
-
goran16v
#6928 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne brini, dovoljno je onih koji ce se vodjeni svojom seljackom politikom sami noge uhvatiti ako dodje do redukcija i udaranja po dzepu. Nisu oni dzaba svi u GRAS poletili jer se tamo puno radi za malo para!StupskaBitanga wrote: Nek ide na tržište rada i ako može u penziju. Dosta jahanja po drćavnoj sisi
-
dezurni_ucenik
#6929 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Je li istina ,zakonski gledano u slucaju Grasovog strajka,da najmanje 70% prevoznog kapaciteta mora da bude u pogonu?
Last edited by dezurni_ucenik on 07/04/2013 00:18, edited 1 time in total.
- Nivri
#6930 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ja prvi nisam za to da dobiju otkaze, iako nije iskljuceno da neki zbog njih dobiju otkaze. Ali za batine recimo jesam, onog cobana i slicne mu da hladjenje u cumez na odrejeno vrijemekiki-miki wrote:Strašnoooooooooo.Radujete se mogućnosti da neko ostane bez posla na ovom vaktu.
I branite vladu kojoj ni u jednom trenutku nije palo napamet da smanje sebi plate i tako omoguće da se napuni budžet.
Ko j... radnike izgleda.Sve ste vi iz vlade izgleda.
Fuuuuuuuj
grasovci prvo odgovaraju i imaju obaveze prema gradjanima, jer ih gradjani finansiraju. end of story.
-
The Realist
#6931 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
I šta onda? Moraju imovinu na prodaju staviti, kako bi dugove podmirili. Znači da bi novo preduzeće moralo kupiti vozila, kako bi se mogao uspostaviti javni saobraćaj, a to je opet trošak povelik.StupskaBitanga wrote: i onda mogu svi radnici u roku 5min dobiti otkaz
Đasvi
Kako uopšte misle novo preduzeće osnovati? Tu bi moralo i ono zemljište da se proda, pa odatle da se dio dugova vrati, ali vozila mora novoosnovano preduzeće dobiti, te još neko zemljište za centralu.
- Nivri
#6932 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ma hajde i da je 50 posto, ili da su okupirali zgradu vlade. kad su toliki mangupi sto tamo nisu pokucali...CVIKERASH wrote:Je li istina ,zakonski gledano u slucaju Grasovog strajka,da najmanje 70% prevoznog kapaciteta mora da bude u pogonu?
-
StupskaBitanga
#6933 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ali ovo nije štrajk. Zvanični štrajk je 16. i da po zakonu morajuCVIKERASH wrote:Je li istina ,zakonski gledano u slucaju Grasovog strajka,da najmanje 70% prevoznog kapaciteta mora da bude u pogonu?
Isto kada doktori štrajkuju idu na posao i ne smiju odbijati hitne slučajeve
Ima Grasovo u Butilama a remiza je svakako pod hipotekomte još neko zemljište za centralu.
-
goran16v
#6934 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vezano za pricu o plati i doprinosima, neki dan cujem da je lik rodom sa podrucja istocnog susjeda, koji ima redovan posao i svakodnevni u jednoj od stranih ambasada koja se koristi povlasnticama medj. sporazuma pa ne prijavljuje radnike (cik pogodi koja
) uredno bio zaposlen u GRAS-u gdje mu je uredno vodjen staz i mimo masne plate u ambasadi uredno isplacivana plata!!!!!!!!! *bem ti drzavu!
- Nivri
#6935 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
upravo to, nije strajk vec divljanjeStupskaBitanga wrote:ali ovo nije štrajk. Zvanični štrajk je 16. i da po zakonu morajuCVIKERASH wrote:Je li istina ,zakonski gledano u slucaju Grasovog strajka,da najmanje 70% prevoznog kapaciteta mora da bude u pogonu?
Isto kada doktori štrajkuju idu na posao i ne smiju odbijati hitne slučajeveIma Grasovo u Butilama a remiza je svakako pod hipotekomte još neko zemljište za centralu.
-
dezurni_ucenik
#6936 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zato sto su pi**e zadnje jer je najlakse obican svijet jebavat u mozak.Zna da bi dobili batine zestoke da odu pred zgradu vlade.Nivri wrote:ma hajde i da je 50 posto, ili da su okupirali zgradu vlade. kad su toliki mangupi sto tamo nisu pokucali...CVIKERASH wrote:Je li istina ,zakonski gledano u slucaju Grasovog strajka,da najmanje 70% prevoznog kapaciteta mora da bude u pogonu?
- snaga_znanja
#6937 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Meni se cini da gradjani Sarajeva prestaju da sisaju motku. Nazalost pocinju da sisaju nesto drugo...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#6938 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bitango , epohalno jasno i ispravnoStupskaBitanga wrote:da hoće i vas iz Vlade i ove iz Grasa zajedno uhapsiti
-
goran16v
#6939 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovo me podsjeca na utjesnu mudrost:kiki-miki wrote: Hajde ne s... To znači bolje sjediti kući nego zarađivati kako tako.To je ipak ogledalo "države".A i "država" je to počela da radi, da ne uplaćuje doprinose.
Zaradjene pare ces mozda nekad naplatiti, nezaradjene neces nikad!
Ili sto bi Braco Gumena glava rekao:
Igrac koji puca ce mozda dati go, igrac koji ne puca nikad nece dati go!
-
dezurni_ucenik
#6940 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja ne znam sta ovi pojedinci brane Grasovce.Jel trolaju,zajebavaju,ili su uposlenici ?
Revizor ima 1000 maraka platu i hoce da strajkuje?Ne razumijem ga.Sabanu se osladilo da zaradjuje toliki novac.
Revizor ima 1000 maraka platu i hoce da strajkuje?Ne razumijem ga.Sabanu se osladilo da zaradjuje toliki novac.
- sorcerer
#6941 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to znaci biti pametan ,pa na vrijeme odustati i maknut se iz dubioze a ne govoriti bice bolje cekacemo jos malo ....kiki-miki wrote:
Hajde ne s... To znači bolje sjediti kući nego zarađivati kako tako.To je ipak ogledalo "države".A i "država" je to počela da radi, da ne uplaćuje doprinose.
- Dr. Kuca
#6942 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Radnici Grasa su najveci krivci. Njihova je politika "mi smo servis kantona moraju nam dat platu da ni jedno vozilo ne izadje iz garaze". Rh evo ma karna sad, sta ce seljak doso ne zna sta tramvaj znaci ovom gradu! Svaka cast bubici i vladi, samo ustrajt protiv ove bande koji nas terorisu evo 8i put!
- omađijaj me
#6943 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
PODRŠKA GRAS-U!!!!!!!!

-
dezurni_ucenik
#6944 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Lud i ponosan wrote:1. Uvijek sam na strani radnicke klase.CVIKERASH wrote:Ja ne znam sta ovi pojedinci brane Grasovce.Jel trolaju,zajebavaju,ili su uposlenici ?
2. Uvijek protiv onih koji su, usput receno, i odredili visinu plate, izgradjivali glasacku bazu masovnim zaposljavnjem, te unistavali apsolutno sve cega se dotaknu, naravno vodeci racuna o svojim kratkorocnim i dugorocnim ciljevima i interesima.
A ne smeta ti sto neko sa diplomom fakulteta radi besplatno da odradi pripravnicki da bi kasnije radio za nekih 500 maraka.Dok revizor sa 2 razreda osnovne skole prima platu koja je skoro ekvivalent BH Telekomu.
Mani se te price o radnickoj klasi.Gdje je tu pravda u mom navedenom primjeru?
- Muhamed Đakmić
#6945 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U tvom navedenom primjeru neko drugi mu daje platu, nije je sam sebi propisao.
-
goran16v
#6946 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
S tim da su upravo ti radnici iz tc. 1 na cijoj si ti strani glasacka baza koja prima visoke plate iz tc. 2 i koja time takodjer vodi racuna samo i svojim kratokorcnim ciljevima i interesima zbog cega se moze reci sve su to ista govna.Lud i ponosan wrote:1. Uvijek sam na strani radnicke klase.CVIKERASH wrote:Ja ne znam sta ovi pojedinci brane Grasovce.Jel trolaju,zajebavaju,ili su uposlenici ?
2. Uvijek protiv onih koji su, usput receno, i odredili visinu plate, izgradjivali glasacku bazu masovnim zaposljavnjem, te unistavali apsolutno sve cega se dotaknu, naravno vodeci racuna o svojim kratkorocnim i dugorocnim ciljevima i interesima.
-
dezurni_ucenik
#6947 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sarajevo1946 wrote:U tvom navedenom primjeru neko drugi mu daje platu, nije je sam sebi propisao.
Ali koji se kurac skolovao? Da gleda kako majmun bez drzavljanstva prima vecu platu od njega?
-
StupskaBitanga
#6948 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
CVIKERASH wrote:Sarajevo1946 wrote:U tvom navedenom primjeru neko drugi mu daje platu, nije je sam sebi propisao.
Ali koji se kurac skolovao? Da gleda kako majmun bez drzavljanstva prima vecu platu od njega?
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#6949 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dresdener , mnoge privatizacije u BiH su tako traljavo napravljene da ih je najbolje poništiti. Ali to je nemoguće zbog protoka vremena. Jedan naš političar (koji je sada na ljetovanju malo duže) je glavni krivac što smo model privatizacje preuzeli od Poljaka i u našim uslovima nikako nije bio izvediv. A primjenjen je.dresdener78 wrote:
Kolega, stajališta jesu u vlasništvu Kantona (ili bolje rećeno pod upravom Kantona jer VI, građani jeste istiniti vlasnici) - zbog Kantona ona i izgledaju kako izgledaju. Solidne kućice i stubovi sa oznakama stajališta su u većini slučajeva preživjeli i rat, no nisu preživjeli naš istočnoevropski kapitalizam - stubovi sa oznakama su nestali, kućice su zamijenjene onim staklenim tipom koji je danas prljav, razbijen... samo radi onih vitrina za reklamu od koje neko imao pare u dzep.
Tramvajska pruga je sto posto pod krilama Kantona (i strašno zanemarena i istrošena), ako se ne varam - ali nisam sto posto siguran - isto važi za kontaktnu mrežu trolejbusa koja je nova, te za elektrovučne podstanice i podzemne kablove i drugu infrastrukturu. GRAS je ustvari samo saobraćajna / prevozna organizacija čiji osnivač i vlasnik je Kanton. Opet, vlasnik GRAS-a jeste vi građani koji plaćate poreze i vaši roditelji koji su porezom i samodoprinosima finansirali izgradnju toga svega. Znači osnovni problem je u vladi i parlamentu KS - njihova obaveza i nadležnost je brinuti se za civiliziran javni saobraćaj. NEMAJU OVLAŠTENJE DA PRODAJU VAŠU - DRUŠTVENU IMOVINU JEFTINO NEKOM JARANU. Oni samo haotično trče kroz avliju kao kokoše nakon pucnjave, svaka čistačica iz javnog WC-a bi bila valjda sposobnija kao kantonalna ministrica nego ovi *****. Kriza u GRAS-u traje niz godina, vozila se pretvaraju u ruševine, ni jedna vlada nije mrdnula prstom da nešto odlučno uradi osim političkih proklamacija i šupljih obećanja (očigledno nemaju čistu savjest iz prošlosti i imaju smeđu boju u gaćama od straha da izgube političku karijeru jer problem je velik i ozbiljan).
Ne volim nasilje, ali slažem se da je asistencija policije potrebna - to što vidimo je cirkus bez principala, u stvari ne znamo KO štrajkuje (glavni sindikati su odbili odgovornost), ZBOG ČEGA štrajkuje (plate isplaćene, drugi konkretni i jasno definisani zahtjevi meni nepoznati), ni AKO se uopće štrajkuje (jer se tvrdi da se radi o obustavi rada). Svakako se radi o prekršenju skoro svih pravila radnog odnosa, i vjerujem da ima u GRAS-u onih koji bi radili jer je njima jasno da ovaj put vodi u pakao, ali meni se čini ali da neka ne baš brojna skupina samozvanih sindikalaca ili koji vrag tamo prijeti drugima i blokira firmu. Anarhija par excellence.
Ponavljam da odbijam naivne prijedloge "privatizacije GRAS-a" (ako imate lošu vodu u bunaru, također ne kopete odmah novi nego prvo čistite taj postojeći da opet dobro funkcioniše), ali ovi štrajkaši NEMAJU PRAVO da uzimaju građane kao taoce.Da sam ja gazda u GRAS-u pozvao bih vas na tu predstavu da gledate kako lijete oni razbojnici preko ograde sa otkazom smotanim u određenom tjelesnom otvoru.
Dakle mi Bosanci/ke mrzimo privatizacije , svjesni smo njene zloupotrebe dosada a na kraju krajeva gotovo sve u BiH je u tuđem vlasništvu.
Kanton Sarajevo nema para da reinvestira u GRAS. Imaju zastarjelu opremu koju bi trebalo otpisati i nabaviti novu čime se odmah javlja amortizacija. Zatim imaju višak radnika koje bi trebalo otpustiti. Ukoliko te otpušta država , mora ti ponuditi alternativu ili socijalni program a mnogi od tih radnika su uposleni samo zato što su nečiji rođaci. Zatim , GRAS ima stare dugove koji su opteretili Kanton i da od ovog trenutka mi više ne dajemo u to preduzeće ni marku , opet valja vratiti stari dug koji je preglomazan i koji ćemo dobro osjetiti na svojim leđima. Na kraju krajeva mislim da Sarajevo treba više novca trošiti na druge stvari a ne na posrnulo preduzeće.
Dresdener , čak i kada bi se pronašli novci na ulici , investirali u GRAS , kada bi broj radnika bezbolno postao optimalan a oprema nova, opet bi pronašli nekog "menadžera" koji bi sve to uništio primjer su svi dosadašnji menadžeri koji su neodgovorno upravljali firmom. Ne znam da li je njihov plan bio da se GRAS , uništi kako bi se jeftino prodao ali znam da je to sada jedino riješenje (neka ne bude riješenje ali neka mene kao pojedinku oslobode toga da dio mojih sredstava ide u GRAS) jer je preskup i nepotreban u ovom obimu....volimo svoje ali o tome smo trebali misliti ranije i reagovati na izborima a nismo...
Pozdrav
-
udrch
#6950 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ako su oni radnička klasa, e onda jebiga, nisko spadoše radnici..Lud i ponosan wrote:1. Uvijek sam na strani radnicke klase.CVIKERASH wrote:Ja ne znam sta ovi pojedinci brane Grasovce.Jel trolaju,zajebavaju,ili su uposlenici ?