Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ja ne komplikujem ovu seriju kao sto to mnogi u svijetu rade ...
Serija pocinje lutanjem Deneris po bespucima Dotrakije nakon sto je dinastija skinuta sa trona. Dok ona luta i uci se zivota, na Zapadu se kolju između sebe nakon stoljeca mira. Deneris je kraljica Dotrakija (zaboravimo na trenutak sta se je desilo nakon sto je Drogo umro), dobila zmajeve, oslobodila Istocni svijet ropstva, polako ce pridobiti pod svoje divlje horde i bice prva koja ce ih prevesti preko mora. Sa ismijavanim patuljkom se vraca na Zapad i bori protiv ostataka glavnih porodica ili Walkera, ili ... Ni meni taj dio nije jasan . Postaje prva zena vladar, rusi i tu tradiciju, ponovo vraca seriju na pocetak i tu smo svi na kraju sretni ...
Nego, za ove upucene, kada zima nastupi, da li Walkeri i mrtvi dolaze i na Jug ili je to samo za sjever kriticno?
aux wrote:Ko bi sad trebao biti onaj ogromni lik sto je docekao Sersei....ko ce sad cekati godinu dana
Mountain, lik sto je ubio onog princa iz Dornea u borbi za Tiriona, povrijedjen u borbi pa ga je onaj doktor podigao iz mrtvih, sad je kao neki zombie ili nesto tako.
aux wrote:Ko bi sad trebao biti onaj ogromni lik sto je docekao Sersei....ko ce sad cekati godinu dana
Ama providno totalno. Imat ce sudjenje i onda ce izabrati: "trial by combat" i normalno nemoze ono cudoviste izgubiti. Jel u pitanju neki negativan tip, njima sve upali.. tipicno.
Što se tiče zime, za sad je Sjever imao jedan susret s WW i uspjeli su ih poraziti i otjerati u Zemlje vječne zime, ali vjerujem da ako bi sjever pao u toj borbi da bi i jug bio u opasnosti.
Dalje, Baratheona nije nula, nula je onih što su direktni nasljednici trona, ali ima kamara onih nižih što ih nije zapalo nasljedstvo.
A uostalom, ko kaže da Baratheon mora biti na tronu? Tron posjeduje ko ga zauzme. Sad za sad, ko što Tito kaže, Baratheona na tronu nema dovoljno da se tron sačuva.
Mene zanima ko su White Walkersi. Othersi u knjigama.
Da li su zli u potpunosti. Naravno da se iz naše perspektive čine kao zli, ali to je jer smo u perspektivi Jona. Ko kaže da ova serija nije POV nek pogleda scenu smrti Stannisa. Dok je hodao, kamera je bila u nivou glave, kada je pao, kamera se spustila. U trenutku kad razgovara s Brienne, kamera je gleda s poda, kao da smo u Stannisovoj perspektivi. Isto tako kad je bila scena sa Cersei, doslovno je učinjeno da se svakom smuči i da se svako sažali na nju.
Ali hajde, to je moje neko pametovanje.
Nazad na WW. Možda su zli, u smislu da nose smrt.. ali može li se s njima ostvariti pakt? Može li se razgovarati? Ili su jednostavno maliciozni entitet koji se treba zaustaviti....
Šta je s Zmajevima?
Pošto mi se Drogon činio doslovno kao štene u zadnjoj sceni, kad je lizao rane, zanima me da li je s njima ono- kako ih odgojiš, takvi će da budu.
A Daenerys ih je do sad koristila samo za ubijanja. Da li ti zmajevi znaju funkcionisati pored ljudi, da ih ne ubijaju?
Jer ako ne znaju, faktički su korisni samo za ubijanja. Šta poslije, ako rat završi.
Mislim da se tu ostavlja velika praznina za manipulaciju. Zmajevi- pošast s jedne strane, i WW s druge strane.
Fun Fact
U knjizi postoji pet jaja zmajeva.
Tri su data Dany, i eto..
Jedan je bio kod brata Balon Grayjoy-a (kralja Željeznih otočja, oca Theona) koji se zove Euron.
Euron je bio protjeran sa Željeznih otočja te je putovao svijetom i plovio morom, bio u Ashaiu Pored Sjena i posjedovao je jedno jaje. On kaže da ga je bacio na dno mora. Pošto je lik sklon manipulacijama, ne zna se, ali u seriji se nije pokazao, tako da ga isključujemo iz jednadžbe.
Jedno jaje je negdje.
U knjizi Melissandra govori da postoje zmajevi ispod Dragonstone-a samo ih treba probuditi kraljevskom krvlju.
Ovdje na temi spominju ledene zmajeve, ali nema dokaza da takvi uopšte postoje, a i bilo bi nekako bezveze. Zmajevi su bića vatre, ledeni zmajevi... šta je sljedeće? Zemljani xD
sizifinho wrote:Dalje, Baratheona nije nula, nula je onih što su direktni nasljednici trona, ali ima kamara onih nižih što ih nije zapalo nasljedstvo.
A uostalom, ko kaže da Baratheon mora biti na tronu? Tron posjeduje ko ga zauzme. Sad za sad, ko što Tito kaže, Baratheona na tronu nema dovoljno da se tron sačuva.
Baratheona jeste nula sto se tice serije, dakle nema vise nijedan lik iz te kuce koji ima pricu u seriji. T.j. osim ako brojis Gendry-a, koji je kopile i kojeg nema vec dvije sezone.
sizifinho wrote:Fun Fact
Jedan je bio kod brata Balon Grayjoy-a (kralja Željeznih otočja, oca Theona) koji se zove Euron.
Euron je bio protjeran sa Željeznih otočja te je putovao svijetom i plovio morom, bio u Ashaiu Pored Sjena i posjedovao je jedno jaje. On kaže da ga je bacio na dno mora. Pošto je lik sklon manipulacijama, ne zna se, ali u seriji se nije pokazao, tako da ga isključujemo iz jednadžbe.
Pa ne bi ga tako lahko iskljucio. Ako se sjecas izasla je u javnost casting lista sa 6. sezonu, i po svemu sudeci ce Euron Greyjoy imati vaznu ulogu u njoj.
sizifinho wrote:Fun Fact
Pa ne bi ga tako lahko iskljucio. Ako se sjecas izasla je u javnost casting lista sa 6. sezonu, i po svemu sudeci ce Euron Greyjoy imati vaznu ulogu u njoj.
nisam upratio tu listu, ali ako misle eurona ubaciti, moraju i masu likova sa zeljeznih otocja, pa i Damfira i Victariona. Koliko ce se masama svidjati sto ce morat pratiti jos jedan story arc koji ih udaljava od konkluzije... uostslom, zar nije malo kasno?
sizifinho wrote:Što se tiče zime, za sad je Sjever imao jedan susret s WW i uspjeli su ih poraziti i otjerati u Zemlje vječne zime, ali vjerujem da ako bi sjever pao u toj borbi da bi i jug bio u opasnosti.
Dva susreta tacnije.
Prvi je fakticki bio celi Westeros (podeljen na stotine malih kraljevstva Prvih Ljudi) + deca sume + divovi (valjda) i jedva su ih tukli.
Drugi je bio Sever + Divljaci protiv Night King-a. Secas se kada je old Nan Branu pricala pricu o 13-tom komandanu Nocne Straze koji je za zenskom Walkerkom potcinio strazu pa su morali King in the North zajedno sa King beyond the wall da ga pobede i to jedva.
sizifinho wrote:Što se tiče zime, za sad je Sjever imao jedan susret s WW i uspjeli su ih poraziti i otjerati u Zemlje vječne zime, ali vjerujem da ako bi sjever pao u toj borbi da bi i jug bio u opasnosti.
Dva susreta tacnije.
Prvi je fakticki bio celi Westeros (podeljen na stotine malih kraljevstva Prvih Ljudi) + deca sume + divovi (valjda) i jedva su ih tukli.
Drugi je bio Sever + Divljaci protiv Night King-a. Secas se kada je old Nan Branu pricala pricu o 13-tom komandanu Nocne Straze koji je za zenskom Walkerkom potcinio strazu pa su morali King in the North zajedno sa King beyond the wall da ga pobede i to jedva.
znam, sjećam se tog, taj prvi sam zaboravio.
Problem je, bar po mom mišljenju, što je premalo informacija o božanstvu The Great Other, koji je, jel suprotnost toliko puta spomenutom Rhlloru. Mislim, suština je konflikt ta dva entiteta... a ovaj prvi nije nikako spomenut.
mrgreen wrote:mislim da su sva kukanja neopravdana, i da ljudi ocito ne kontaju seriju, a dosta ih knjige nije ni procitalo.
jedini dio u kojem je serija znatno losija u odnosu na knjige je dorne, nekako pateticno, kliseizirano i ocekivano.
knjiga po kojoj se serija i radi je daleko od savrsene. da su je doslovno pratili, gledali bismo tiriona kako putuje na istok 20 epizoda, upoznaje neke patuljke, ucestvuje u cirkusu, pije, prica, i nikad nista ne uradi. deneris isto hoda kroz neku pustinju citavu petu knjigu. sansa ostaje u valeu, ne bi je nikako bilo u petoj sezoni (kao ni brana), a u winterfellu bi nas smarali nekom fejk verzijom arje (to bi tek bilo wtf).
arja koliko se sjecam oslijepi ranije u knjizi i bukvalno ne radi nista, osim sto se uci snalaziti u mraku.
tako da mislim da su D&D popravili seriju na vise nacina i ne dobivaju dovoljno priznanja
isto ta neka promasena holivudska ocekivanja... to sto se sve sprema za bitku stannis-boltoni, sto se prica plete, i sve vodi ka tome, ne znaci da mora biti epska bitka kao blackwater. stannis je fanatik, opsjednut duznoscu, i to je sve. nije ni veliki ratnik, ni takticar, igra kako vjestica svira, i dobio je kako je i odigrao. antiklimakticno ali u duhu price.
Za Dorne se slazem, toliko neiskoristenog potencijala.
Sto se tice ostatka posta, ne mogu da vjerujem sta je napisao neko ko je citao knjige. Sansina prica je skroz drugacija i tamo se svasta petlja. Vale je vrlo bitan i ne mozes tek tako premjestiti glavnog igraca sa tog podrucja. Uostalom, nisu je morali ni prikazati. Poglavlja o Dany jesu dosadna, ali su manje vise sve prikazali iako su neke stvari van konteksta. Tyrion upoznaje mnogo ljudi, moguce jaaaaako vaznih za nastavak price. Ali OK, Essos u vecini slucajeva nije bio toliko zanimljiv ili bar ne fantastican kao desavanja na Sjeveru. Zato me cudi da ti citavu tu pricu opisa kao - smaranje sa fake verzijom Arye. Tenzije na Sjeveru se mogu nozem rezati, Boltoni su u kurcu i jasno se osjeti kolika je moc kuce Stark. Boltonima se odupire vise od pola kuca Sjevera, unutar samog Winterfella totalni haos, Stannis pristize, Ramsay pravi jednu glupost za drugom... Ali ja eto trebam odati priznanje D&D sto su citav otpor Sjevera prikazali kao jednu staricu koja je vrlo brzo ziva oguljena rukom svemocnog Ramsaya.
Mozda Stannis manje vise ide od tacke A do tacke B kao u knjigama, ali sva usputna desavanja i dijalozi su zanemareni ili promijenjeni sto potpuno mijenja kontekst i u konacnici, mijenja samog lika. Nije on fanatik, vec njegova supruga. On je veliki ratnik, vrhunski strateg i takticar. Ljudi nisu vidjeli koliko je sjevernjaka pridobio na svoju stranu raznim manevrima i tu podrsku je jako tesko steci ako si juznjacki lord, a pogotovo nikakav takticar kao sto ti rece. On ne igra kako Mel svira, vec je jako skeptican po pitanju te religije, ne pali nevine, vec dezertere i izdajice kao i svaki drugi lord. Mozda i izgubi bitku protiv Boltona (mada iskreno sumnjam), ali sam 100% ubijeđen da nece ispasti totalni idiot i fanatik kao sto ga je serija prikazala.
Vidjeh sad ovu sliku za banku Braavosa, pa me podsjeti na nesto. Ne ide Stannis tamo da prosi, vec izaslanik banke njega trazi. Jos jedan propust u Stannisovoj prici i ponovo se znatno mijenja slika.
sizifinho wrote:
Problem je, bar po mom mišljenju, što je premalo informacija o božanstvu The Great Other, koji je, jel suprotnost toliko puta spomenutom Rhlloru. Mislim, suština je konflikt ta dva entiteta... a ovaj prvi nije nikako spomenut.
Ja sve nesto slutim da Rhllor nije "dobro" bozanstvo, cak sto vise mislim da je u sprezi sa Greath Other-om ako ne i isto bozanstvo.
sizifinho wrote:
Ja sve nesto slutim da Rhllor nije "dobro" bozanstvo, cak sto vise mislim da je u sprezi sa Greath Other-om ako ne i isto bozanstvo.
pa nije nigdje receno da je jedan dobar a drugi los. Martin je iznad tog... mislim da oba imaju svoj plan i sampiona kojeg bira. Nights Kinga bira The great other a Rhllor svog bacaca plamena
Tito_i_Partija wrote: Pogibijom Stannisa se skroz eliminise jedna od velikmih familija, a nema puno smisla da se to ovako rano uradi.
Jesam li ja nesto propustio ili nisam dobro vidio? Iz scene se moze samo pretpostaviti da ga je ubila macem ali to nije prikazano!?
a zasto bi ga postedjela?
Covjeka bez vojske, ikakvog utjecaja, covjeka koji je od ovog trenutka samo teret i opasnost?
covjeka koji je ubio svog brata i covjeka kojeg je Brien voljela. Ne vidim ni jedan scenarij u kojem ona postedi Stannisa
Istina, smrti koje je autor napisao imaju smisla i posljedice su raznih postupaka i desavanja.
Ova 2 klauna to rade gotovo nasumicno i iskljucivo da sokiraju publiku, nema vise politike i igre kao prije sto bi moglo dovesti do necije smrti. Sad dijete izgori zato sto pada snijeg.
Tito_i_Partija wrote: Pogibijom Stannisa se skroz eliminise jedna od velikmih familija, a nema puno smisla da se to ovako rano uradi.
Jesam li ja nesto propustio ili nisam dobro vidio? Iz scene se moze samo pretpostaviti da ga je ubila macem ali to nije prikazano!?
a zasto bi ga postedjela?
Covjeka bez vojske, ikakvog utjecaja, covjeka koji je od ovog trenutka samo teret i opasnost?
covjeka koji je ubio svog brata i covjeka kojeg je Brien voljela. Ne vidim ni jedan scenarij u kojem ona postedi Stannisa
100% bi do u detalje bila prikazana njegova smrt. Ipak je dospustio da mu spale cerku i onda neka smrt bez krvi i odrubljene glave, bez ikakve satisfakcije i pravde...
Skyfox wrote:
100% bi do u detalje bila prikazana njegova smrt. Ipak je dospustio da mu spale cerku i onda neka smrt bez krvi i odrubljene glave, bez ikakve satisfakcije i pravde...
pa i za Robba su tako govorili. Jest bolton ga zbo, spucali par strijela u njeg, ali nismo vidjeli da mu glavu sijeku
Prva epizoda cetvrte sezone i vidimo njegovo truplo i vucju glavu..
Mislim da je ostaavljeno namjerno za debate
da se stvori polemika...
ma nije mi Brienne nesto krvolocna, ona fura ono cast, postenje fazoni sigurno ce ga voditi negdje da mu sude da se skine krivica sa nje za renlijevu smrt.
Istina, smrti koje je autor napisao imaju smisla i posljedice su raznih postupaka i desavanja.
Ova 2 klauna to rade gotovo nasumicno i iskljucivo da sokiraju publiku, nema vise politike i igre kao prije sto bi moglo dovesti do necije smrti. Sad dijete izgori zato sto pada snijeg.
Lol, koga su to ubili ? Jedino Barristan možda. Ako je Stannis umro u seriji, onda će i knjigama. Toliko devijaciju ne mogu praviti ako planiraju završiti na istom, a planiraju.
Drugo, knjige su knjige, ekran je ekran. U knjigama ne košta ništa da napišeš njegovo ime i ako nije bitan. U seriji moraš masno plaćati glumce, a i glumac nece prihvatiti da bude samo statista. Tako da, ako nema nekog posla za njega, ne mogu ga samo držati onako. To važi i za sve ostale likove.
duboka_misao wrote:ma nije mi Brienne nesto krvolocna, ona fura ono cast, postenje fazoni sigurno ce ga voditi negdje da mu sude da se skine krivica sa nje za renlijevu smrt.
niko nju nije krivio za smrt Renlya osim nje same. Ona je sama uvjerila sebe da nije uspjela odbraniti Renlya, ujedno se zaklela da ce ubiti Stannisa.
Kazes nije krvolocna nakon sto je ubila 5-6 likova golim rukama, Hounda bacila niz liticu.
I kad smo vec kod casti, slazem se- casna je. To znaci da drzi svoju rijec, koja je bila da ce se osvetiti Stannisu za ubistvo i da ce ga ona licno ubit. Kakva bibto bila cast da ne odrzi rijec.
A mac joj se zove oathkeeper.
Kosmicka ironija
oathkeeperom skinuti glavu covjeka ciju smrt si obecala