poz drug, napisano je prije par mjeseci pa onda doradjivano vremenom, opet sinoc doradio prije objave, sto se tice maestra ja sam probao sa njim prije oko 5 godina kada sam krenuo sa ebayem i nije moglo, nakon toga sam informacije o tome nalazio samo ovdje na forumu pa sam zato to stavio u onaj post, ako se sta od onoga sto je napisano promjenilo kao sto rece KvaziExpert napisite korekcije pa cemo zamoliti moderatora teme da stavi u onaj moj tekst, koliko sam vidio covjek je taj post zalijepio kao prvi na temi sto je odlican potez. Nadam se da ce se sada manje ponavljati ista pitanja svakodnevno ovdje.Dzontra_Volta wrote:Ne znam kad je @quarterback napisao ovaj gore post, ali od prije cca 3 godine se može kupovati na internetu i sa Maestro debitnom karticom u izdanju Raiffeisen banke (posjeduje CVC2 kod na poleđini). Ovo znam lično, jer posjedujem jednu takvu karticu i kupujem s njom.
Ko ne želi imati otvoren tekući račun, iz raznih razloga, savjetujem mu da uzme Prepaid kreditnu karticu, zasad je izdaju BBI i Union banka u BiH, ne znam je li još neko uveo (ne mislim na Gift kartice, nego na one koje se dopunjavaju po potrebi).
Neko je pitao da li sa studentskom karticom (UniCredit) može plaćati na netu. Koliko znam, ne može, jer ne posjeduje CVC2 kod.
Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
-
quarterback
#6926 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
-
quarterback
#6927 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
uvrsten update
quarterback wrote: 1. otidji u unicredit/raiffieisen, trazi da ti otvore VISA ELECTRON DEBITNU karticu (nisam ti dzaba ovo napisao velikim slovima - to je varijanta koja provjereno radi, mogu raditi jos neke kartice jos nekih banaka, navodno rade master card i american express, ali NE RADI maestro.
-------------------
update 25.1.2015. Dzontra_Volta
Od prije cca 3 godine se može kupovati na internetu i sa Maestro debitnom karticom u izdanju Raiffeisen banke (posjeduje CVC2 kod na poleđini). Ovo znam lično, jer posjedujem jednu takvu karticu i kupujem s njom.
Ko ne želi imati otvoren tekući račun, iz raznih razloga, savjetujem mu da uzme Prepaid kreditnu karticu, zasad je izdaju BBI i Union banka u BiH, ne znam je li još neko uveo (ne mislim na Gift kartice, nego na one koje se dopunjavaju po potrebi).
Neko je pitao da li sa studentskom karticom (UniCredit) može plaćati na netu. Koliko znam, ne može, jer ne posjeduje CVC2 kod.
-------------------
2. kada dobijes karticu polozi na nju 10 KM, registruj se na paypal i unesi karticu u paypal
3. paypal ce skinuti nesto manje od 2$ sa kartice
4. trazi od banke 4 zadnja broja te transakcije, mozes i telefonom
5. unesi te brojeve u paypal da karticu verifikujes
6. paypal ce vratiti skinuti iznos nazad tebi
od tog momenta mozes placati za usluge preko weba
Svi savjeti su dati na osnovu visegodisnjeg iskustva i u najboljoj namjeri, nisam odgovoran za bilo kakve vase novcane gubitke.quarterback wrote:
ebay, paypal, zalbe i slicno
vidim ja da nema druge nego moram pisati kao za paypal
1. kada narucite posiljku, RANIJE je bilo da je rok za prijavu da posiljka nije stigla 45 dana od dana kupovine, SADA je 30 dana od ZADNJEG dana koji je napisan kao estimated delivery na ebayu
2. tendecija je, gledajuci ovdje po forumu, da se panika dize cim itema nema 7 dana, shipping iz kine traje uobicajeno 3/4 sedmice zavisno kakve ste srece i kolika je guzva oko slanja itema, za bozic se ceka generalno jako dugo, recimo ono sto ste narucili u novembru doci ce vam polovinom januara, ne smijete zaboraviti ni kinesku novu godinu koja pada polovinom februara a ima isti efekat na posiljke kao i bozic
Ako posiljka ne dolazi, ne panicarite, dva dana ili dan prije isteka 30 dana od zadnjeg datuma deliveryja otvorite ebay i u historyju nadjite proizvod koji nije dosao, desno, ispod plavog dugmeta "leave feedback" imate drop down meni "more actions", tu kliknite na I DIDNT RECEIVE IT
3. Time obavjesavate ebay da posiljka nije dosla, otvoriti ce vam se prostor za slanje poruke selleru, ovo je samo forma, kazete mu da item nije dosao ali da nije problem i da cete sacekati da dodje. Ovo radite samo zato da bi ste produzili jos rok za cekanje itema.
3. Ebay vam otvara case i daje jos MJESEC dana da "rijesite problem", odnosno da sacekate da posiljka dodje
5. Par dana prije isteka tih mjesec dana ce vam doci email da vas podsjecaju da imate otvoren case
6. ako posiljka nije dosla ni par dana prije isteka tih dodatnih 30 dana (dakle ovo je sada vec dobra 2/3 mjeseca od kako je proizvod kupljen) KLIKNITE ESCALATE CASE, ako je posiljka dosla, naravno, zatvorite otvoreni cas
7. kada ste kliknuli ESCALATE, opet dobijete prozor za poruku, ovoga puta ebayu. Tu opisite sta je bilo, Ebay ce da provjeri sta se desilo i obavijestiti ce vas sta su odlucili. Ako su odlucili u vasu korist pare ce vam biti uplacene preko paypala nazad.
Dakle imate sigurno 2/3 mjeseca da vam posiljka dodje i nema potrebe za pisanjem po klixu i dizanjem panike, otvaranjem casea bez potrebe i slicno... Znajte da svako otvaranje casea pravi probleme selleru, i ako nekome budete pravili probleme znajte da ce izbaciti BiH iz liste zemalja u koje salje jer mu ne treba zajebavanje i gubljenje novca sa nekim ko je iz Bosne i cini 0,0000000001% njegovog trzista.
Desava se i da su rokovi isticali, vi se zalili, ebay vratio pare a item ipak dodje nekada kasnije (meni je jednom item putovao 3,5 mjeseca, davno prosli svi rokovi). Ako vam posiljka ipak dodje na kraju nekada posteno je platiti selleru jer najcesce kasnjenje nije njegova krivica nego je krivica poste, carine, prevoznika i sl.
Kako mu platiti ponovo? U paypalu imate listu transakcija, nadjite tu transakciju u kojoj su vam pare vracene i pogledajte njegov email. U paypalu je mail korisnika u stvari adresa za placanje. Ako uspijete naci kontakt ebaya javite se nakon toga i njima, ukratko napisite sta je bilo i napisite brojeve transakcija u kojima je prodavac vama vratio pare i one u kojoj ste vi njemu platili da znaju da ste posteni.
Kod mene su u ovom momentu 193 narudzbe preko ebaya (sigurno 250+ preko paypala) i od njih manje od njih 5 nikako nije doslo, nadam se da cete se sloziti da je to mizeran postotak, daleko od one panike koja se dize po ovom forumu. Jednostavno budite strpljivi i cekajte, a ne placite po forumu kako nista ne dolazi. Doci ce, polako! Kada uradite kupovinu u svoj mobitel unesite reminder koji ce vas obavijestiti par dana prije isteka roka za zalbu, na taj nacin ako imate puno narudzbi necete zaboraviti kada sta treba doci.
Vrijeme isporuke varira iz nepoznatih razloga, moje najbrze iz Kine je bilo 5/6 dana (free shipping + tracking /cini mi se, davno je bilo/), najduze je bilo 3,5 mjeseca, generalno govoreci posiljku mozete ocekivati iz HK (bez trackinga, free shipping) za oko 4 sedmice, s tim da vrijeme moze biti i duze ako su praznici (bozic i kineska nova godina).
Iako mi se znalo desiti da otvaram vise caseova istovremeno (kad bas zaglavi pa nista ne dolazi), nikada nisam bio blokiran - posto je ta prica ovdje na forumu cesta.
Zalbe preko paypala
Navodno, jos nisam provjerio odnosno koristio tu mogucnost, paypal je od 20 i nekog novembra 2014. godine promjenio svoj policy za zalbu tako da se zaliti mozete do 180 dana od dana placanja proizvoda, ranije je rok bio 45 dana. Dakle ako ste proizvod platili paypalom ma gdje da ste ga narucili mozete se zaliti kod njih da proizvod nije dosao.
Otvorite njihovu stranicu, vidjecete u meniju link "resolution center", kliknite tu, potom na dispute a transaction - zuto veliko dugme, potom nadjite transakciju i strihirajte je, potom idite na zuto dugme conutinue. Nakon toga pisete poruku prodavcu i case se otvara.
Takodje se mozete preko paypala zaliti i na ono sto ste kupi na ebayu, moj savjet je ipak da se zalite ebayu a ne paypalu jer ebay ima pristup porukama koje ste vi i prodavac razmjenili i te poruke mogu da pomognu da presude u vasu korist. Takodje znajte da je Ebay vlasnik Paypala a nije obrnuto.
Ipak, s obzirom da je sada sa promjenom paypal policyja rok za zalbu kod njih duzi, ako je rok za zalbu kod ebaya istekao logicno zalite se onda paypalu.
-
behka_i_ljuca
#6928 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Mozda je bilo pitanje ranije ali:
Da li se pored ukupne cijene artikla i postarine koja se prikaze prilikom narudzbe sa Ebaya, zaracunavaju jos neki troskovi u BiH prilikom prijema posiljke. Posiljka inace stize iz UK?
Unaprijed hvala
Da li se pored ukupne cijene artikla i postarine koja se prikaze prilikom narudzbe sa Ebaya, zaracunavaju jos neki troskovi u BiH prilikom prijema posiljke. Posiljka inace stize iz UK?
Unaprijed hvala
-
Dzontra_Volta
#6929 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Samo provizija banke na promjenu valute, obično je 1%.behka_i_ljuca wrote:Mozda je bilo pitanje ranije ali:
Unaprijed hvala
- dustaban
#6930 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Sad ja razmisljam ovako: zasto se online kupovina ne bi softverski tako rjesila da se ove takse i carine odmah skidaju i da posiljka, kolika god da je, bude tako obiljezena.
Evo vidimo koliko je prevazidjeno i neizvjesno ovo palijativno "sacovanje" (da ne spominjem samo otvaranje i kopanje posiljke).
Ovo treba unaprijediti, svi ce imati koristi i kupci i prodavaci i carinici.

Evo vidimo koliko je prevazidjeno i neizvjesno ovo palijativno "sacovanje" (da ne spominjem samo otvaranje i kopanje posiljke).
- kloniran
#6931 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
bolje ovako, barem imas sanse da te ne zakinu na carini, po to m tvom modelu bi ga cuclali apsolutno svi.dustaban wrote:Sad ja razmisljam ovako: zasto se online kupovina ne bi softverski tako rjesila da se ove takse i carine odmah skidaju i da posiljka, kolika god da je, bude tako obiljezena.
kod nas je jedina glupost sto je isto il uvozio jedan telefon il sleper telefona i sto je limit na 50 KM
-
quarterback
#6932 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
kako ce ebay i paypal znati koje su tarife i kako koja posta carini...dustaban wrote:Sad ja razmisljam ovako: zasto se online kupovina ne bi softverski tako rjesila da se ove takse i carine odmah skidaju i da posiljka, kolika god da je, bude tako obiljezena.
- dustaban
#6933 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ja sam mislio na neki Carinski portal preko kojeg ces kupovati na e-bayu ili gdje vec. Tako online ocarinjena posiljka se vise nece provjeravati.quarterback wrote:kako ce ebay i paypal znati koje su tarife i kako koja posta carini...dustaban wrote:Sad ja razmisljam ovako: zasto se online kupovina ne bi softverski tako rjesila da se ove takse i carine odmah skidaju i da posiljka, kolika god da je, bude tako obiljezena.
A ako neces ne moras samo ce u tom slucaju posiljka biti otvarana itd. Zvuci komplikovano ali bi se softverski to moglo rjesiti
-
quarterback
#6934 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
jes jesKvaziExpert wrote:kako nećequarterback wrote:kako ce ebay i paypal znati koje su tarife i kako koja posta carini...dustaban wrote:Sad ja razmisljam ovako: zasto se online kupovina ne bi softverski tako rjesila da se ove takse i carine odmah skidaju i da posiljka, kolika god da je, bude tako obiljezena.
http://www.uino.gov.ba/b/Registar_propi ... arifa.html
-
quarterback
#6935 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
kod nas ni tracking ne radi kako treba a kamo li da posta i carina budu posrednik paypalu i ebayudustaban wrote:Ja sam mislio na neki Carinski portal preko kojeg ces kupovati na e-bayu ili gdje vec. Tako online ocarinjena posiljka se vise nece provjeravati.quarterback wrote:kako ce ebay i paypal znati koje su tarife i kako koja posta carini...dustaban wrote:Sad ja razmisljam ovako: zasto se online kupovina ne bi softverski tako rjesila da se ove takse i carine odmah skidaju i da posiljka, kolika god da je, bude tako obiljezena.
A ako neces ne moras samo ce u tom slucaju posiljka biti otvarana itd. Zvuci komplikovano ali bi se softverski to moglo rjesiti
kazem ja postaru nedavno, e izvini sto je ovoliko posiljki, narucio sam ja to prije 2 mjeseca, kaze on ma znam, kazu da se pravo puno nakupilo u posti, valjda svi otisli na godisnji oko nove godine ...
-
quarterback
-
ha11oga11o
#6937 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Evo info za one koje interesuje...
Dear xy,
Thank you for your enquiry.
We have established letters (envelop or packet under 2kg) and Speedpost services to Bosina and Herzegovina. Only parcel services are still suspended.
Before we resume the parcel services to Bosina and Herzegovina, a comprehensive review has to be conducted by taking into account the operational concerns and costing issues. For examples, the mail routes established with the postal administrations concerned, the postage rate and volume , etc.
We target to complete the study and resume parcel service to Bosina and Herzegovina this year. For the time being, you may consider to use our Speedpost service to send parcels from Hong Kong to Bosnia and Herzegovina.
Thank you again for your support.
Thanks and Regards,
External Affairs Division
Hongkong Post
Dear xy,
We have established letters (envelop or packet under 2kg) and Speedpost services to Bosina and Herzegovina. Only parcel services are still suspended.
Before we resume the parcel services to Bosina and Herzegovina, a comprehensive review has to be conducted by taking into account the operational concerns and costing issues. For examples, the mail routes established with the postal administrations concerned, the postage rate and volume , etc.
We target to complete the study and resume parcel service to Bosina and Herzegovina this year. For the time being, you may consider to use our Speedpost service to send parcels from Hong Kong to Bosnia and Herzegovina.
Thanks and Regards,
Hongkong Post
- _Reds_
#6938 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Znači sve ispod 2 kg opet može preko HK pošte. Oni su puno pouzdaniji nego Kineska pošta, ali je Singapurska najbrža i najpouzdanija od sve tri.ha11oga11o wrote:Evo info za one koje interesuje...
Dear xy,
Thanks and Regards,
Hongkong Post
- nadžak
#6939 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ne znam druže al kad spomenu Singapursku poštu evo samo da ti kažem da mi je baš jutros stigla kovertica preko te pošte i to nakon mjesec i 10 dana. Vjerovatno praznici i to bili pa malo duže putovala nego inače.
- batboy
#6940 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Kako me ovo živcira:
''You are attempting to communicate on an expired transaction. Please use Contact eBay Member instead.''
S obzirom na kašnjenja prinuđen sam da čekam jako dugo, aaa onda prosto konverzacija između mene i selera ispari, pa moram da šaljem preko alternativnih kanala poruku...
''You are attempting to communicate on an expired transaction. Please use Contact eBay Member instead.''
S obzirom na kašnjenja prinuđen sam da čekam jako dugo, aaa onda prosto konverzacija između mene i selera ispari, pa moram da šaljem preko alternativnih kanala poruku...
- _Reds_
#6941 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
I lahko bi mi ovo sve, ali evo ga dolar dosega skoro 1.8.
Nafata pada, dolar raste, a tek prije 4-5 mjeseci je bio 1.4, a prije 2 mjeseca 1.5.
Odnosno skocio je više do 25 posto, a samim time i sve na ebayu.
Nafata pada, dolar raste, a tek prije 4-5 mjeseci je bio 1.4, a prije 2 mjeseca 1.5.
Odnosno skocio je više do 25 posto, a samim time i sve na ebayu.
- Haris033
#6942 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Bez veze Vam je ime teme. Zar nije bolje "eBay -All about" ??? 
Btw, stižu li Vama pošiljke? Meni samo stigle 2 od 14 narucenih u periodu od 01.12.2014. do 20.01.2015. g.
Btw, stižu li Vama pošiljke? Meni samo stigle 2 od 14 narucenih u periodu od 01.12.2014. do 20.01.2015. g.
-
quarterback
#6943 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
stigle stvari narucene izmedju novembra i nove godineHaris033 wrote:Bez veze Vam je ime teme. Zar nije bolje "eBay -All about" ???
- Haris033
#6944 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
I one sa TN?
- Zeljoooo
#6945 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Unisti mi rast dolara marzu 
- Zeljoooo
#6946 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Evo danas se javio selleru da mi nema posiljke koju je poslao 3 decembra i on mi odmah predlaze refund sam od sebe. Vrijednost posiljke je 48 dollara Pa kontam da nikad nije ni poslao!
Ako nista zaradit cu na kursnoj razlici dollara kad aam kupovaoi sad kad mi vrati pare
Ako nista zaradit cu na kursnoj razlici dollara kad aam kupovaoi sad kad mi vrati pare
-
quarterback
#6947 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
neke su imale TN ali navodno nekakve koji se ne mogu provjeriti (bili su samo brojevi bez slovnih oznaka, a ovaj tn koji je bio sa slovnim oznakama je imao na kraju cini mi se NL) pa se valjda to ne broji, ne gledam te stvari, kad dodje na vrata - doslo jeHaris033 wrote:I one sa TN?
-
Nexus2
- Location: KUPUJETE ONLINE - EVO LINK ZA POVRAT NOVCA https://www.ebates.com/r/BERBIC6?eeid=28187
#6948 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Meni i iz januara dolaze, ali sve bez TN.
To me strašno ljuti jer najbolja roba mi ima TN, a ne dolazi.
To me strašno ljuti jer najbolja roba mi ima TN, a ne dolazi.
-
sarajlija_11
#6949 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Jel ovo nesto do ebaya ili sta vec
nema mi u purchase history nekih itema a htio sam refund odraditi trazim preko 60 zadnjih dana, 2015, 2014 nigdje ih nema???
nema mi u purchase history nekih itema a htio sam refund odraditi trazim preko 60 zadnjih dana, 2015, 2014 nigdje ih nema???
-
Mobilion
#6950 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Iznad artikala iz history imas tab gdje je 2015 godina pod default. Samo klkni i zamijeni na 2014.sarajlija_11 wrote:Jel ovo nesto do ebaya ili sta vec