Istina, ne mogu trajati kao michelin, goodyear ali su sasvim korektne.madner wrote:Premium gume duze traju, isplati se ko ih dovoljno vozi.
Sava se brzo trosi.
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6926 Re: Dolazi zima - zimske gume
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6927 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dobro, mi koji ne vozimo formule, smijemo Savu?
- drug_profi
#6928 Re: Dolazi zima - zimske gume
Malo pregonite. Ja ću uvijek predložiti premium. Ja ću sebi uvijek kupiti premium. Ti ćeš kupiti ono šta misliš da je bolje. U tvom slučaju, pretpostavljam, Savu. Eh sad možda i najvjerovatnije sve bude ok i u rahatluku ih i istrošiš i tvrdićeš da bolje gume na dunjaluku nema.Tomahawk11 wrote:Dobro, mi koji ne vozimo formule, smijemo Savu?
A možda se na maglovito jutro parkiraš u gepek onog ispred sebe jer slinav asfalt nije dao dovoljno trakcije savi. Samo onda možeš kriviti samo sebe i to jer: nisi poslušao savjete, nisi držao odstojanje koje traži sava.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6929 Re: Dolazi zima - zimske gume
Šta pregonim?drugi profil wrote:Malo pregonite. Ja ću uvijek predložiti premium. Ja ću sebi uvijek kupiti premium. Ti ćeš kupiti ono šta misliš da je bolje. U tvom slučaju, pretpostavljam, Savu. Eh sad možda i najvjerovatnije sve bude ok i u rahatluku ih i istrošiš i tvrdićeš da bolje gume na dunjaluku nema.Tomahawk11 wrote:Dobro, mi koji ne vozimo formule, smijemo Savu?
A možda se na maglovito jutro parkiraš u gepek onog ispred sebe jer slinav asfalt nije dao dovoljno trakcije savi. Samo onda možeš kriviti samo sebe i to jer: nisi poslušao savjete, nisi držao odstojanje koje traži sava.
Ja ne kažem da, recimo, Continental nije bolja guma od Save.
Ali pogledaj malo, kaže Sava smeće. To ne da nije istina, to je glupost.
Bolja ima, sigurno, ali služi i Sava.
Kad abd budem vozio premium vozilo, biće i premium gume.
Sad mi ne trebaju. Ove odlično služe i nemam problema koje si naveo.
- BarbaDue
#6930 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo su bitne potrebe vozača. Moje potrebe su drugačije i manje od tvojih, stoga mogu se zadovoljiti malo slabijom gumom.madner wrote:Premium gume duze traju, isplati se ko ih dovoljno vozi.
Sava se brzo trosi.
- newklear
#6931 Re: Dolazi zima - zimske gume
je li ova?Leon16v wrote:Ja sam kompletiro svoj set
Zima - Hankook icept
http://www.hankooktire.com/de/passenger ... -w452.html
- konektovan
#6932 Re: Dolazi zima - zimske gume
drugi profil wrote:Malo pregonite. Ja ću uvijek predložiti premium. Ja ću sebi uvijek kupiti premium. Ti ćeš kupiti ono šta misliš da je bolje. U tvom slučaju, pretpostavljam, Savu. Eh sad možda i najvjerovatnije sve bude ok i u rahatluku ih i istrošiš i tvrdićeš da bolje gume na dunjaluku nema.Tomahawk11 wrote:Dobro, mi koji ne vozimo formule, smijemo Savu?
Nedavno se hadzuka sa audihem a8 zakucao u mog starog, pola auta mu udesio, znas li koje su mu gume bile na felgama?!
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#6933 Re: Dolazi zima - zimske gume
8-)
Jeste, ta je.newklear wrote:je li ova?Leon16v wrote:Ja sam kompletiro svoj set
Zima - Hankook icept
http://www.hankooktire.com/de/passenger-cars/hankook-winter-icept-rs2-w452.html
- drug_profi
#6934 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pretpostavljam po intonaciji da je riječ o premium gumama. Vozač vozi auto a ne gume. Bolja guma ti daje malo više prostora da popraviš grešku. E sad jbg. Da je imao tigar gume, možda bi ti starog odnio na drugi svijet.konektovan wrote:drugi profil wrote:Malo pregonite. Ja ću uvijek predložiti premium. Ja ću sebi uvijek kupiti premium. Ti ćeš kupiti ono šta misliš da je bolje. U tvom slučaju, pretpostavljam, Savu. Eh sad možda i najvjerovatnije sve bude ok i u rahatluku ih i istrošiš i tvrdićeš da bolje gume na dunjaluku nema.Tomahawk11 wrote:Dobro, mi koji ne vozimo formule, smijemo Savu?
Nedavno se hadzuka sa audihem a8 zakucao u mog starog, pola auta mu udesio, znas li koje su mu gume bile na felgama?!
A često sam svjedok da ljudi misle da ako je michelin, onda nema veze sto je dot 1501, dobre su. i to najcesce na vauvau proizvodima.
-
Naslovnica
#6935 Re: Dolazi zima - zimske gume
Premium guma, čungalunga guma...3 godine i to je to.
Meni je ludost da ljudi misle da je nakon 3 godine vozanja u sezoni, pa makar prelazio samo 10k po sezoni, premium guma još uvijek premium. Za ove čungalunga neću ni komentarisati, to je opasno i kada je novo.
Zato ne kupujem ni premium ni čungalunga, treću godinu idu na PIK i to je to.
Trenutno su Hankook nekakve sa 'cvjetićima'
ljetnje, Fulda Kristal Montero zimske.
Meni mjera.
Meni je ludost da ljudi misle da je nakon 3 godine vozanja u sezoni, pa makar prelazio samo 10k po sezoni, premium guma još uvijek premium. Za ove čungalunga neću ni komentarisati, to je opasno i kada je novo.
Zato ne kupujem ni premium ni čungalunga, treću godinu idu na PIK i to je to.
Trenutno su Hankook nekakve sa 'cvjetićima'
Meni mjera.
- drug_profi
#6936 Re: Dolazi zima - zimske gume
Buraz, znaš koliko sam se navozao guma u 4. i 5. sezoni. Uglavnom gume mi idu u škart kad potrošim šaru, a ne kad ostare. To je najčešće peta ili šesta godina korištenja. Tvrdim da je premium u svojoj cetvrtoj sezoni dobra kao i low budget guma u svojoj prvoj ili drugoj. Po licnom iskustvu.
Primjera radi, izlazio sam zimi po cesti zasnjezenom suhim snijegom, pod -10 i niže, na planinu i zaobilazio vozila (novija) sa glanc novim tigrom na pogonu, koji su slajdrali u mjestu. To je onaj snijeg koji ulazi u šaru i ne ispada iz nje. Dakle zaboravi lamele, ostaje samo osobina smjese.
Sava mozda jeste bolja od tigra brate, ali hajmo zanemariti lične utiske i vidjeti testove. Meni najbitniji segment u testu je zaustavni put. Tu nema spora i kompromisa.
Primjera radi, izlazio sam zimi po cesti zasnjezenom suhim snijegom, pod -10 i niže, na planinu i zaobilazio vozila (novija) sa glanc novim tigrom na pogonu, koji su slajdrali u mjestu. To je onaj snijeg koji ulazi u šaru i ne ispada iz nje. Dakle zaboravi lamele, ostaje samo osobina smjese.
Sava mozda jeste bolja od tigra brate, ali hajmo zanemariti lične utiske i vidjeti testove. Meni najbitniji segment u testu je zaustavni put. Tu nema spora i kompromisa.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6937 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znači, između nove Save i Mišelinke u 4. sezoni, ti bi izabrao ovu drugu?
- madner
#6938 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovo sto sam rekao nema veze sa potrebama nego sa matematikom. Guma duze traje, manje trosi goriva = isto me dodje na duzi period.BarbaDue wrote:Samo su bitne potrebe vozača. Moje potrebe su drugačije i manje od tvojih, stoga mogu se zadovoljiti malo slabijom gumom.madner wrote:Premium gume duze traju, isplati se ko ih dovoljno vozi.
Sava se brzo trosi.
Jedino ko vozi malo, njemu se ne isplati.
-
ado-šampion
#6939 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni se nekoliko puta umalo desilo, upravo sa Savom, jednom je boba falila da se zabijem u bankinu zbog jebenih guma, ni sam ne znam kako sam izbjegao, i on skontam ma jebes to, ili necu voziti nikako ili cu stavljati kako treba gume. Plus jedna dobila bubreg, godinu stara. Pritom me nikad poslije toga (a ima tome 10 godina ako ne i vise), nije interesovalo postoji li neka guma ranga Save koja icemu valja da bih eventualno pristedio, jednostavno mi ne znaci, eventualno dozvoljavam da ako mi treba gledam da malo usparam, pa da eventualno idem na razred ispod, gume koje sam nabrojao, ima njih, medjutim hvala Bogu za tim nije bilo potrebe.drugi profil wrote:ma kupiš gume kakve hoćeš. Čovjek dao svoj komentar. Ni ja ne bih na auto od 15-20K maraka stavio gume iz niže klase. Jebiga pola metra duži zaustavni i meni šteta milja maraka, plus ode bonus na polici, čak i da imam kasko. Da ne govorim o eventualnim fizičkim povredama koje su sasvim drugi nivo štete.
Razlika između save i premiuma je dupla u parama. Za gume 17" znači 500 više po setu. Za tih 5 stoja razlike vozim premium 4-5 sezona u rahatluku, umjesto 2-3 sezone sa znanjem da ta guma nije vrhunska.
A guma je, jebiga, pored svih tih abeesova, eespeova, tisierova, esdesova, haespeova i ostalih akronima, jedino što me drži na toj cesti.
Pa ako sam kupio auto, pazim ga, gledam da ima opreme, što sigurnosne, što luksuzne, i to platio, gdje je logika da štedim na bezbjednosno najbitnijem dijelu vozila?
Ko ne može da priušti ili se ne slaže sa mnom, kupi Savu, Tigra, može i all year M+S eskimo....
Tako da, ima guma koje imaju nesto nize cijene, a i dalje se mogu zvati dobrim, da ne nabrajam ponovo (Uniroyal, Fulda, Firestone, Vredestein, ...), i ne bas tako malo, ali jbg izgleda da ni to nije dovoljno jeftino.
- drug_profi
#6940 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da, vjerovatno, ali znam i da bih između save u drugoj sezoni i mišelinke u petoj izabrao mišelinku (podrazumjevajući dovoljnu dubinu šare.Tomahawk11 wrote:Znači, između nove Save i Mišelinke u 4. sezoni, ti bi izabrao ovu drugu?
Imam sad Conti TS850 i bice im cetvrta zima. Mislis li da bih trebao baciti ih i uzeti novu Savu?
- drug_profi
#6941 Re: Dolazi zima - zimske gume
Semperit je solidna guma, ali nedovoljno jeftinija od tate Kontija da bi ulazila u razmatranje. Možda u većim profilima.ado-šampion wrote: Tako da, ima guma koje imaju nesto nize cijene, a i dalje se mogu zvati dobrim, da ne nabrajam ponovo (Uniroyal, Fulda, Firestone, Vredestein, ...), i ne bas tako malo, ali jbg izgleda da ni to nije dovoljno jeftino.
- basicm
#6942 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja znam da je ts850 u 195/65-15 dimenziji strasno dobra guma. Strasno. Ako ikako mozete uzmite.
- konektovan
#6943 Re: Dolazi zima - zimske gume
Uniroyal, firestone, kumho, fulda, yokohama ako nije od njih sava bolja, nije ni losija sigurno. Tu se jos moze navedti par proizvodjaca koji su skupllji a nisu bolji.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6944 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako ti valjaju, nećeš ih mijenjati, nevezano za Savu ili bilo koju drugu gumu.drugi profil wrote:Da, vjerovatno, ali znam i da bih između save u drugoj sezoni i mišelinke u petoj izabrao mišelinku (podrazumjevajući dovoljnu dubinu šare.Tomahawk11 wrote:Znači, između nove Save i Mišelinke u 4. sezoni, ti bi izabrao ovu drugu?
Imam sad Conti TS850 i bice im cetvrta zima. Mislis li da bih trebao baciti ih i uzeti novu Savu?
Samo, tri sezone i ulaze u 4., realno je da su nešto potrošene, a ove su nove.
Nemoguće da su bolje od ovih novih, eto Savinih konkretno.
Prošle tri zime snijega, leda, blata, rupa, kočenja...
- konektovan
#6945 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tomahawk11 wrote:Ako ti valjaju, nećeš ih mijenjati, nevezano za Savu ili bilo koju drugu gumu.drugi profil wrote:Da, vjerovatno, ali znam i da bih između save u drugoj sezoni i mišelinke u petoj izabrao mišelinku (podrazumjevajući dovoljnu dubinu šare.Tomahawk11 wrote:Znači, između nove Save i Mišelinke u 4. sezoni, ti bi izabrao ovu drugu?
Samo, tri sezone i ulaze u 4., realno je da su nešto potrošene, a ove su nove.
Nemoguće da su bolje od ovih novih, eto Savinih konkretno.
Prošle tri zime snijega, leda, blata, rupa, kočenja...
Ma mogu one tomo koliko hoces, ipak su to premium gume, koje i na kraju karijere zadrzavaju iste performanse.
- drug_profi
#6946 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma dobro. Svakom svoje. Ja probo i jedno i drugo. Vidio šta mi je bolje i to furam. Vi opet drugačije. Za svoje pare svak šta hoće.
Ja se ne bih oslanjao na jeftine gume. Zbog mog stila vožnje. Zbog kilometraže kojoj više odgovara premium guma.
Znači bujrum svak sebi. Ako mene pitaš ja kažem šta bi. Ti poslušaj ili ne.
Ja se ne bih oslanjao na jeftine gume. Zbog mog stila vožnje. Zbog kilometraže kojoj više odgovara premium guma.
Znači bujrum svak sebi. Ako mene pitaš ja kažem šta bi. Ti poslušaj ili ne.
-
Naslovnica
#6947 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jarane, guma nakon 4-5 godina vozanja je izgubila većinu svojih svojstava, koliko god dobra bila. Kada vidim da raja na PIKu prodaje 10 i više godina stare gume, i još gore, neko ih i kupuje, e to je tragedija.drugi profil wrote:Buraz, znaš koliko sam se navozao guma u 4. i 5. sezoni. Uglavnom gume mi idu u škart kad potrošim šaru, a ne kad ostare. To je najčešće peta ili šesta godina korištenja. Tvrdim da je premium u svojoj cetvrtoj sezoni dobra kao i low budget guma u svojoj prvoj ili drugoj. Po licnom iskustvu.
Naravno da guma nakon 3 godine voženje i 60k km, ili 3 godine vožnje i 20k km neće biti isto potrošena (ako je isti vozač), ali će njena svojstva rapidno početi opadati, pogotovu u slučaju veće kilometraže. Ja ostajem pri svome da je svaka guma stara preko 3 godine, bez obzira da li je vožena ili nije, stara guma. Ne prodaju se džaba nove gume starijih DOT oznaka (godinu-dvije) s popustom. Niko pametan to neće, a neće ni fabrika ni prodavnica da ih vječno drži, propadaju.
-
NediM17
#6948 Re: Dolazi zima - zimske gume
@Naslovnica jarane, imam Michelin Alpin 5 DOT 2016, i imam Michelin Alpin A4 DOT 2012, dakle jednim je zima 2016/2017.g. bila prva sezona, a drugim peta.
Hoces nesto posteno? Ne znam koja je bolja guma od te dvije bila prosle godine. Sto ce dalje navesti na zakljucak, da Michelin traje i traje.
Taj Alpin A4 2012.g. planiram montirati i ove zime, ako se pokazu O.K., vozim, a ako osjetim da su se plastificirale, bacam ih i kupujem jos jednu garnituru Alpina 5-ice.
Hoces nesto posteno? Ne znam koja je bolja guma od te dvije bila prosle godine. Sto ce dalje navesti na zakljucak, da Michelin traje i traje.
Taj Alpin A4 2012.g. planiram montirati i ove zime, ako se pokazu O.K., vozim, a ako osjetim da su se plastificirale, bacam ih i kupujem jos jednu garnituru Alpina 5-ice.
-
Naslovnica
#6949 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bolja je ona DOT16. 
O tome ja govorim, plastificiranje, elastičnost, promjena karakteristika materijala...
Nemoguće da mi amateri to baš ekstra osjetimo, ali neko ko je pro, ko baš treba imati strašne gume (a malo je takvih), sigurno će osjetiti razliku između guma istog modela a 3-4 godine razlike u starosti. Nemoguće da nema razlike.
O tome ja govorim, plastificiranje, elastičnost, promjena karakteristika materijala...
Nemoguće da mi amateri to baš ekstra osjetimo, ali neko ko je pro, ko baš treba imati strašne gume (a malo je takvih), sigurno će osjetiti razliku između guma istog modela a 3-4 godine razlike u starosti. Nemoguće da nema razlike.
-
NediM17
#6950 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jednostavno osjetim da su i te DOT 2012 i dalje bomba. Grip, kocenje, drzanje, fenomenalno, nema neke razlike u odnosu nov Alpin 5.
Ne trebam biti nikakav pro da mogu osjetiti te stvari.
Ne trebam biti nikakav pro da mogu osjetiti te stvari.