Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- zlo zlo
#6926 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
evo da ti pomogne, sbez izolacije ,debelim zidovima i dobrim prozorima s ne prevelikom zimom po sezoni grijanja 100 maraka/30kvadrata tj meni bilo 200km/60grijanih kvadrata 2 invertera cijele sezone grijanja. a inače bez klime toliko mi bilo mjesečno samo na grijanje. Konstantno grijanje
-
saale
#6927 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
tenxzlo zlo wrote:evo da ti pomogne, sbez izolacije ,debelim zidovima i dobrim prozorima s ne prevelikom zimom po sezoni grijanja 100 maraka/30kvadrata tj meni bilo 200km/60grijanih kvadrata 2 invertera cijele sezone grijanja. a inače bez klime toliko mi bilo mjesečno samo na grijanje. Konstantno grijanje
-
she+
#6928 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
neće ić.channel10 wrote:Ja bih na tvom mjestu prvo zamijenio sobe, spavaću za dnevnu pa bih tek onda rješavao pitanje hlađenja i grijanja.
nego, kakve filtere po klimama imate.. isplati li se doplaćivati za ove anti alergenske, katehinske i kakve već ne?
- zlo zlo
#6929 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja imam obične, ovo ostalo traje 6mj i moraš kupovat redovnije, mislim da je bitnije klimu održavat zdravom, čistit filtere redovno, posušit klimu kad gasiš hlađenje, očistiti je koji put. Probala sam ovo s pjenom i prelako je, tako od sad ljeti svaki put kod čišćenja filtera ide i malo pjene 
-
she+
#6930 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam to nešto zamislila kad zavladaju one magle po Sarajevu i kad kreneš otvorit da ti se prozrači, a ono samo uđe neko zlo zlo
da bih ja kao upalila klimu i tako *pročistila* zrak.
Jedini smislen tekst da sam našla na tu temu.
I za ovo što bih ja, bi valjda trebao taj neki ionizator, al vjerovatno dođe jeftinije izać na brdo neg to uzet.
Svejedno, pitala sam LUK da mi pojasni razliku između filtera na HJ i SF modelu, elem.. evo zapravo
Budem sutra zvala/otišla/šta već, ima da kupim šta god više, dop.. mi da izvinete, i klima i sve.
Muž kaže da njemu ništa ne treba, lijepo mu je usafunjanom, te da ja to riješim i da će mi onda svakako moć srat kol'ko mu ćejf ako ne bude valjalo i tako to. 
Sa pozitivne strane, dolazili su za montažu i to ipak može kako sam zamislila.
Samo još klimu da kupim. I da, oni su nam preporučili LG S12EQ od 3,5kW, vjerovatno da je se riješe sa stanja.
I za ovo što bih ja, bi valjda trebao taj neki ionizator, al vjerovatno dođe jeftinije izać na brdo neg to uzet.
Svejedno, pitala sam LUK da mi pojasni razliku između filtera na HJ i SF modelu, elem.. evo zapravo
S tim da ja mislim da ovaj NANO nema na HJ, i pitala sam da se nisu prekontali i da mi daju cijene za dodatnu ugradnju ovih drugih i naravno ništa od odgovora.Oba modela klima uređaja imaju NANO PLATINASTI FILTER, koji ima veliku površinu za sakupljanje i sadrži platinsato-keramičke čestice nanometarske veličine, koji rade tako što ubijaju bakterije i dezodorišu zrak u cirkulaciji.
Model SF može imati dodatno ANTI ALERGENI ENZIMSKI FILTER velikih performansi, koji ima mnogo finiju mrežicu u poređenju sa standardnim filterima i moze da uhvati i najsitnije čestice koje plutaju u vazduhu.
S tim da se ovaj filter dodatno kupuje.
Model HJ može imati KATEHINSKI FILTER. Katehin je bioflavonoid, nusproizvod zelenog čaja, koji ima antivirusna i antioksidantna svojstva. Pored toga, on sjajno uklanja mirise. Osim što poboljšava kvalitet vazduha, on sprječava širenje bakterija i virusa u prostoriji. Lako se može skinuti rado čišćenja i održavanja, a ako se redovno pere, procijenjeno je da dezodorišuće dejstvo traje više od 10 godina.
Također kao i filter za SF model i ovaj se dodatno kupuje.
Budem sutra zvala/otišla/šta već, ima da kupim šta god više, dop.. mi da izvinete, i klima i sve.
Sa pozitivne strane, dolazili su za montažu i to ipak može kako sam zamislila.
Samo još klimu da kupim. I da, oni su nam preporučili LG S12EQ od 3,5kW, vjerovatno da je se riješe sa stanja.
- rovac13
#6931 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod jeftinih modela se puno stedilo i tu se najlakse zeznut.
Jedna brunda,druga ima rijetke filtere,treca ne moze modulirat snagu na nisko,kod sledece plstika cvrcka itd.
Ja imam pocetni model daikina u dj sobi i opet bih uzeo tu klimu.
Klima radi odrzava precizno temp malo trosi ne cuje se ni da je tu.
Hladjenje radi besprijekorno,grijala je i na -16*C s tim sto nema neku veliku snagu na tim najvecim minusima ( navikao na azdaju koja radi u dnevnom boravku)
Ova 35 ica me kostala oko 900KM.
Od ulaznih modela ja bih zaobisao toshibu i mitsubishi,uzeo bih daikin ili fujitsu,a o lg i slicno ne bih komentarisao,imao nekad i ne ponovilo se
Jedna brunda,druga ima rijetke filtere,treca ne moze modulirat snagu na nisko,kod sledece plstika cvrcka itd.
Hladjenje radi besprijekorno,grijala je i na -16*C s tim sto nema neku veliku snagu na tim najvecim minusima ( navikao na azdaju koja radi u dnevnom boravku)
Od ulaznih modela ja bih zaobisao toshibu i mitsubishi,uzeo bih daikin ili fujitsu,a o lg i slicno ne bih komentarisao,imao nekad i ne ponovilo se
- zlo zlo
#6932 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
zlo ne moze ni jedan filter sreditshe+ wrote:Ja sam to nešto zamislila kad zavladaju one magle po Sarajevu i kad kreneš otvorit da ti se prozrači, a ono samo uđe neko zlo zloda bih ja kao upalila klimu i tako *pročistila* zrak.
![]()
-
she+
#6933 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koji je to model tačno.. ima li ga ovdje?rovac13 wrote: Ja imam pocetni model daikina u dj sobi i opet bih uzeo tu klimu.
uzeo bih daikin ili fujitsu
Za fujitsu sam ovo našla, 870 KM, isto kao i ova mitsubishi hj iz LUKa, s tim da vjerovatno i tu te filtere treba doplatiti. Plus ne znam koga bih onda za ugradnju. Pošaljem im mail, pa vidim.
+ joker pitanje.. zašto bi zaobišao mitsubishi?
- rovac13
#6934 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nebi trebalo biti velike razlike izmedju jeftinih ulaznih modela.
Ali najvise prigovora sam cuo za jeftinu toshibu i mitsubishi.Zalili su se na bucnu vanjsku jedinicu.
Jeftini fujitsu 12 llcc je mozda najsigurnija kupovina od tih jeftinih.
Ima malo vise snage (to je bitno za grijanje) i te klime su grijale i na -28 *C a to ne moze svaka klima
Daikin radi tiho neprimijetno modulira nisko i radi jako stedljivo,to je ono sto mene privlaci.
Vanjska se skoro i ne cuje da radi,a unutarnja ako puse jako onda cujes,ako smanjis duvanje ne cujes,klasika.
Kod mene ftxb35c ali ne bitno koji model,sve jeftine daikin 35 ice imaju otprilike iste dijelove.
Ali najvise prigovora sam cuo za jeftinu toshibu i mitsubishi.Zalili su se na bucnu vanjsku jedinicu.
Jeftini fujitsu 12 llcc je mozda najsigurnija kupovina od tih jeftinih.
Ima malo vise snage (to je bitno za grijanje) i te klime su grijale i na -28 *C a to ne moze svaka klima
Daikin radi tiho neprimijetno modulira nisko i radi jako stedljivo,to je ono sto mene privlaci.
Vanjska se skoro i ne cuje da radi,a unutarnja ako puse jako onda cujes,ako smanjis duvanje ne cujes,klasika.
Kod mene ftxb35c ali ne bitno koji model,sve jeftine daikin 35 ice imaju otprilike iste dijelove.
-
she+
#6935 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ali meni ne treba grijati na tolikim minusima, Toplane bi morale pustiti grijanje da dođe do -28, pa mi to ne znači mnogo. Ovaj prijelazni period kad mi grijanje može zatrebati (proljeće/jesen) su temperature koje, koliko vidim, pokrivaju svi modeli.
Što se tiče buke vanjske jedinice, za ove mitsubishi modele, nijedna ne prelazi 50dB, a i ovi ostali se tu negdje vrte, ako sam dobro vidjela tvoj daikin je 60dB?
Za ovaj Servis Čović u Sarajevu je diler neki Klima shop kojem je sajt ostao u 95oj.. a TehnoElektronik valjda očekuje da ću za svaki model slati upit o cijeni..
Biće da sam ja na kraju živaca.
Ništa, hvala u svakom slučaju.
Što se tiče buke vanjske jedinice, za ove mitsubishi modele, nijedna ne prelazi 50dB, a i ovi ostali se tu negdje vrte, ako sam dobro vidjela tvoj daikin je 60dB?
Za ovaj Servis Čović u Sarajevu je diler neki Klima shop kojem je sajt ostao u 95oj.. a TehnoElektronik valjda očekuje da ću za svaki model slati upit o cijeni..
Biće da sam ja na kraju živaca.
Ništa, hvala u svakom slučaju.
- zlo zlo
#6936 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja imam llcc Fujitsu, i grijem i hladim, prezadovoljna
prošle god je 12 došla 1150(+150 instalacija) + gift od 50km
(cijena na rate, ima i neki popust ako je keš)
- rovac13
#6937 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tesko ces dogurat daleko citajuci te podatke i to povrsno.she+ wrote:Što se tiče buke vanjske jedinice, za ove mitsubishi modele, nijedna ne prelazi 50dB, a i ovi ostali se tu negdje vrte, ako sam dobro vidjela tvoj daikin je 60dB?
Prvih 10 godina citanja je sve konfuzno.
Posle toga stvari pocinju da nalijezu
Daikin je u spec naveo mislim 62 ili 63 db
Toshiba fujitsu i mitsubishi su naveli nesto oko 65 db za vanjsku.
Usporedbe radi dvije klime po 62db jedna pored druge prave buku 65 db
Fujitsu to lakse oprostim jer ima snage grije ko mamen,ove druge su uz to jos i slabasne.
Bez obzira sta pisalo u spec.
Ja imam daikina od 900KM i fujitsu od 2000 KM.
Daikin vanjske jedinice se ne cuju uopce naspram fujitsu,to je realnost koju ne mozes iscitat iz specifikacija.
S druge strane klime u hladjenju obicno rade u minimumu i ne prave neku buku.
Najveca buka je na grijanju u minusima.
Jedino ako vanjska stoji na udaru sunca cio dan,i ako je prostor velik i topal pa mora jako hladit,onda moze da buci i na hladjenju.
-
channel10
#6938 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakva je mitsu MSZ-SF42VE/MUZ-SF42VE prvenstveno za grijanje? Moze se dobiti sad na snizenju za 1574 KM. Na ekup.ba ima snizenje klima + 10 posto niza cijena i na tu snizenu ako se placa RB karticom.
Da li je bolje kupiti sad klimu na ovom snizenju (ako je uopste snizenje jer ne znam koliko se uopste krecu cijene ovih snizenih) ili cekati septembar i predsezonska snizenja s obzirom da ako bi se sad kupila i postavila i nece se koristiti do jeseni?
Vidim imaju i ponudu novih klima sa r32 plinom.
Da li je bolje kupiti sad klimu na ovom snizenju (ako je uopste snizenje jer ne znam koliko se uopste krecu cijene ovih snizenih) ili cekati septembar i predsezonska snizenja s obzirom da ako bi se sad kupila i postavila i nece se koristiti do jeseni?
- rovac13
#6939 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Trebalo bi da je dobra klima sf42ve.
FH35 je njihov top model i to je predobra klima,osvojila mnoge nagrade.
Ona kosta oko 2000KM .
Kad usporedis njih dvije onda izgleda otprilike ovako.
Vanjske jedinice istih dimenzija ista kolicina freona 1150 grama.
Prema tome izmjenjviac u vanjskoj treba da je isti.
FH 35 ima nesto veci i jaci kompresor i teza je vanjska 2 kg vjerujem radi kompresora ( SNB130FGAMT u sf42 naspram SNB140FRUMT u fh35 )
Znaci mala prednost fh 35ve kod vanjske jedinice.
Fh 35 ima takodje bolju i vecu unutarnju jedinicu,vise funkcija,malo bolji izmjenjivac.
Ako sf42 kosta 1500KM a fh35 kosta 2000KM cini se da ta sf452 i nije losa kupovina,ako vec ide mitsubishi.
Malo jest slabija od njihovog najboljeg modela fh35 ali 500 KM razlike nije za zanemarit.
Inace oni koji imaju sf 42 kazu da extra dobro grije i kad su minusi,i da ne buci vanjska nesto.
Jedino sto mitsubishi ne modulira previse nisko,pa u manjem prostoru ili dobro izolovanom hoce cesce da pravi pauze stani/kreni kad nije puno hladno vani.
Kad je u pitanju hladjenje tu i klime od 800-1000KM rade odlicno,tako da ne mozes fulat.
Dobra klima je potrebna ako je plan grijat se na minusima.
Sf 42 bi trebalo da lijepo grije.
FH35 je njihov top model i to je predobra klima,osvojila mnoge nagrade.
Ona kosta oko 2000KM .
Kad usporedis njih dvije onda izgleda otprilike ovako.
Vanjske jedinice istih dimenzija ista kolicina freona 1150 grama.
Prema tome izmjenjviac u vanjskoj treba da je isti.
FH 35 ima nesto veci i jaci kompresor i teza je vanjska 2 kg vjerujem radi kompresora ( SNB130FGAMT u sf42 naspram SNB140FRUMT u fh35 )
Znaci mala prednost fh 35ve kod vanjske jedinice.
Fh 35 ima takodje bolju i vecu unutarnju jedinicu,vise funkcija,malo bolji izmjenjivac.
Ako sf42 kosta 1500KM a fh35 kosta 2000KM cini se da ta sf452 i nije losa kupovina,ako vec ide mitsubishi.
Malo jest slabija od njihovog najboljeg modela fh35 ali 500 KM razlike nije za zanemarit.
Inace oni koji imaju sf 42 kazu da extra dobro grije i kad su minusi,i da ne buci vanjska nesto.
Jedino sto mitsubishi ne modulira previse nisko,pa u manjem prostoru ili dobro izolovanom hoce cesce da pravi pauze stani/kreni kad nije puno hladno vani.
Kad je u pitanju hladjenje tu i klime od 800-1000KM rade odlicno,tako da ne mozes fulat.
Dobra klima je potrebna ako je plan grijat se na minusima.
Sf 42 bi trebalo da lijepo grije.
-
channel10
#6940 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemam sad vremena da izbacim tlocrt stana, ali ću vidjeti da sutra postavim pa da vidimo sta da gledam kod kupovine. Ne reče da li ovo sad iskoristiti i postaviti da stoji 4-5 mjeseci ili da cekam jesen i da tad kupujem?
Uglavnom kupuje se prvenstveno zbog grijanja. Grad je Zenica sto znaci da.moze temperatura ići glat do -20. Prednost je što je unutrašnji stan i vanjski zidovi su izolirani sa unutrašnje strane( spavaća dužine 4 metra, trpezarija 2,3) i vanjske ( dnevna sa balkona) sa 3cm stiropora.
Stolarija nova i u hodniku, spavacoj, kupatilu i trpezariji prolaze vertikale grijanja
Uglavnom kupuje se prvenstveno zbog grijanja. Grad je Zenica sto znaci da.moze temperatura ići glat do -20. Prednost je što je unutrašnji stan i vanjski zidovi su izolirani sa unutrašnje strane( spavaća dužine 4 metra, trpezarija 2,3) i vanjske ( dnevna sa balkona) sa 3cm stiropora.
Stolarija nova i u hodniku, spavacoj, kupatilu i trpezariji prolaze vertikale grijanja
- rovac13
#6941 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni bi bilo zao da prolazi garancija a klima lezi.
Ja se ne sjecam da septembar li neki drugi mjesec donosi neke pogodnosti.
Akcija obicno ima nekakvih.
Sad ce rasprodaja tih klima sa r410 gasom jer je vec krenuo novi r32.
PA ce onda poskupit gas r410 da bi te tjerali da mijenjas klimu itd.
Politika
Proslog ljeta ja roditeljima ubo daikin ftx50gv za 1495 KM .
Ogromna vanjska ogromna unutarnja.
Vanjska 47 kg ,ogroman izmjenjivac,1500gr freona.
Plan je bio uzet klimu do 1500KM da se sto manje pelet potpaljuje.
Kad ono cijelu zimu se grijase bez potpale peleta,uz 2-3 puta manju potrosnju,grijanje 24h dnevno na temp oko 24*C
Kuca sa 5cm stiropora oko 90m2 drveni prozori stari.
Ne znam jesul potrosili cijelih 400KM na grijanje za cijelu zimu.
Nit buku pravi klima nit se napreze.
Do tebe je sta ces i kako.
Znam samo da ces se u tom prostoru jeftino grijat
Politika
Kad ono cijelu zimu se grijase bez potpale peleta,uz 2-3 puta manju potrosnju,grijanje 24h dnevno na temp oko 24*C
-
giga1982
#6942 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Plin R410 u Hrvatskoj je poskupio ni manje ni više nego 700%....Znaći ako nestane plin u klimi skoro se isplati kupiti novu.Tjeraju nas namjerno da se prebacuju svi na nove klime sa (plinom R32-)ZAPOVIJED EUROPE kako sam čuo..rovac13 wrote:Meni bi bilo zao da prolazi garancija a klima lezi.
Politika
-
doboj71
#6943 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
moze li mi neko reci koliko kosta boca 410 a plina?
-
channel10
#6944 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel to vi ozbiljno ili se za.ebavate
?
-
doboj71
#6945 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ako si mislio na moj post ,ozbiljno je .Interesuje me da li je skuplji nego ovdje gdje ja zivim ,informativno .Boca je oko 12 kg .
-
she+
#6946 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
joooj
sad sam morala i taj plin uvrstit u jednacinu
i nakon toga mi se ova cini kao *najoptimalnija* za nas,
Daikin Sensira klima uređaj FTXF/RXF25A
mogli bi je dobiti sa ovim popustom za 1100KM
pitala sam i tu za filtere, cekam da mi provjere
al i tu je ovaj 410A plin..
a znam da ne znam, zato sam i ovdje na temi...
inace,
odgovorili su mi i iz LUKa za filtere, ipak su se prekontali
HJ ima samo onaj obicni
SF ima taj nano platinasti
za dodatnu ugradnju ide 330KM + se ceka oko 60 dana
tako da HJ ispada iz igre
SF mi vise nije napet radi plina
ako se na kraju i odlucim za daikin, mislim da cu morati traziti nove ljude za montazu..
i tako..
sad sam morala i taj plin uvrstit u jednacinu
i nakon toga mi se ova cini kao *najoptimalnija* za nas,
Daikin Sensira klima uređaj FTXF/RXF25A
mogli bi je dobiti sa ovim popustom za 1100KM
pitala sam i tu za filtere, cekam da mi provjere
kontaktirala sam i Servis Covic za nju i sad je 1100KMzlo zlo wrote:ja imam llcc Fujitsu, i grijem i hladim, prezadovoljnaprošle god je 12 došla 1150(+150 instalacija) + gift od 50km
(cijena na rate, ima i neki popust ako je keš)
al i tu je ovaj 410A plin..
pa misa mu, sta cu drugo gledati nego specifikacijerovac13 wrote: Tesko ces dogurat daleko citajuci te podatke i to povrsno.
Prvih 10 godina citanja je sve konfuzno.
Posle toga stvari pocinju da nalijezu![]()
Bez obzira sta pisalo u spec.
Ja imam daikina od 900KM i fujitsu od 2000 KM.
Daikin vanjske jedinice se ne cuju uopce naspram fujitsu,to je realnost koju ne mozes iscitat iz specifikacija.
S druge strane klime u hladjenju obicno rade u minimumu i ne prave neku buku.
Najveca buka je na grijanju u minusima.
Jedino ako vanjska stoji na udaru sunca cio dan,i ako je prostor velik i topal pa mora jako hladit,onda moze da buci i na hladjenju.
a znam da ne znam, zato sam i ovdje na temi...
inace,
odgovorili su mi i iz LUKa za filtere, ipak su se prekontali
HJ ima samo onaj obicni
SF ima taj nano platinasti
za dodatnu ugradnju ide 330KM + se ceka oko 60 dana
tako da HJ ispada iz igre
SF mi vise nije napet radi plina
ako se na kraju i odlucim za daikin, mislim da cu morati traziti nove ljude za montazu..
i tako..
-
mehkoca
#6947 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Šta ti znači ovo ''ulaznih'' modela?rovac13 wrote:Kod jeftinih modela se puno stedilo i tu se najlakse zeznut.
-
mehkoca
#6948 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@she+, ako će ti šta olakštati u izboru, ja imam 4 komada Mitsubishi klima, dvije FH i dvije SF serije. Malo je reći da sam prezadovoljan, ali ja sam tek jednu sezonu na grijanju sa klimama - inverterima. Najveći račun je bio oko 40 KM mjesečno, kuća je u pitanju.she+ wrote:Ja sam to nešto zamislila kad zavladaju one magle po Sarajevu i kad kreneš otvorit da ti se prozrači, a ono samo uđe neko zlo zloda bih ja kao upalila klimu i tako *pročistila* zrak.
![]()
S tim da ja mislim da ovaj NANO nema na HJ, i pitala sam da se nisu prekontali i da mi daju cijene za dodatnu ugradnju ovih drugih i naravno ništa od odgovora.Oba modela klima uređaja imaju NANO PLATINASTI FILTER, koji ima veliku površinu za sakupljanje i sadrži platinsato-keramičke čestice nanometarske veličine, koji rade tako što ubijaju bakterije i dezodorišu zrak u cirkulaciji.
Model SF može imati dodatno ANTI ALERGENI ENZIMSKI FILTER velikih performansi, koji ima mnogo finiju mrežicu u poređenju sa standardnim filterima i moze da uhvati i najsitnije čestice koje plutaju u vazduhu.
S tim da se ovaj filter dodatno kupuje.
Model HJ može imati KATEHINSKI FILTER. Katehin je bioflavonoid, nusproizvod zelenog čaja, koji ima antivirusna i antioksidantna svojstva. Pored toga, on sjajno uklanja mirise. Osim što poboljšava kvalitet vazduha, on sprječava širenje bakterija i virusa u prostoriji. Lako se može skinuti rado čišćenja i održavanja, a ako se redovno pere, procijenjeno je da dezodorišuće dejstvo traje više od 10 godina.
Također kao i filter za SF model i ovaj se dodatno kupuje.![]()
Budem sutra zvala/otišla/šta već, ima da kupim šta god više, dop.. mi da izvinete, i klima i sve.Muž kaže da njemu ništa ne treba, lijepo mu je usafunjanom, te da ja to riješim i da će mi onda svakako moć srat kol'ko mu ćejf ako ne bude valjalo i tako to.
Sa pozitivne strane, dolazili su za montažu i to ipak može kako sam zamislila.![]()
Kako kažu, ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo
P.S. Je li Vedo dolazio za montažu?
- rovac13
#6949 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ulazni modeli.....najjeftiniji modeli......modeli na kojima se najvise stedilo.mehkoca wrote:Šta ti znači ovo ''ulaznih'' modela?
To su :
-fujitsu llc
-toshiba avant/mirai (stari/novi)
-mitsubishi HJ / DM
-daikin ftxbc,ftxj3,ftxkm i slicni
Mislim da su u toshibi i mitsubishiju najvise pristedili u ovim modelima.
Mislim da kupnjom fujitsu ili daikin se dobije nesto bolji uredjaj.
Kad je rijec o ovim modelima koji se vrte oko 1000KM gore dole.
-
mehkoca
#6950 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gore ispred sam napisao moje iskustvo sa Mitsubishi klimama za @she+channel10 wrote:Kakva je mitsu MSZ-SF42VE/MUZ-SF42VE prvenstveno za grijanje? Moze se dobiti sad na snizenju za 1574 KM. Na ekup.ba ima snizenje klima + 10 posto niza cijena i na tu snizenu ako se placa RB karticom.
a jednom prilikom je i @rovac rekao, ''sa Mitsubishi klimom ne možeš pogriješiti''