Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Banksy

#6926 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

RJ57 wrote:
Banksy wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:vladislava skarica bila mala ulicica paralelno s miljackom lijevo od trafike na snimku,danas ne postoji jer je na istom mjestu izgradjena zgrada papagajka.sad druga ulica kod hotel evrope nosi to ime.
bravo :thumbup: zato je ne pamtim prije rata, kad je izgrađeno ono ruglo?
u drugoj polovini osamdesetih
Pa i nije tako davno.
RJ57

#6927 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

Banksy wrote:
RJ57 wrote:
Banksy wrote:

bravo :thumbup: zato je ne pamtim prije rata, kad je izgrađeno ono ruglo?
u drugoj polovini osamdesetih
Pa i nije tako davno.
zavisi kako gledaš :D za nekoga je to praistorija a za neke haman juče

ja mislim da je zgrada završena tek samim krajem osamdesetih, ali nije nemoguće ni da je bila već devedeseta
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6928 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

koliko se ja sjecam papagajka je napravljena 1989.a nemam sliku cevabdzinice ,stavio bi da imam :-D
RJ57

#6929 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

evo jedna jutarnja.
u Sarajevu je uvijek bilo puno trafika, velika većina njih je prije rata pripadala tri firme: FDS, Oslobođenju i Borbi, razlikovati su se mogle lako po natpisima iznad šaltera, nerijetko jedna pored druge. bilo je vjerovatno i par "ostalih" ali one su u rajvusa bile manjina!

tačno se znalo šta se gdje kupuje, panini sličice su uvijek prvo stizale u trafike oslobođenja, dnevnik iz novog sada (lunov magnus strip i zlatna serija) izdanja su se ponekad i čitav dan prije mogla kupiti u trafikama borbe. nisam siguran čemu su trafike FDSa bile dobre, valjda za cigare :D . kad je u osamdesetim feral počeo izlaziti u nedjeljnoj dalmaciji ista se prvo mogla kupiti u određenoj trafici na željezničkoj, to je išlo ko alva. kad je počeo izlaziti nipper, prvi fudbalski strip koji je isporučivan u relativno malom tiražu čekalo se pred trafikama borbe da kombi stigne, već isti dan popodne je znao biti rasprodan a i teško je bilo čekati da se sazna hoće li nipper u reprezentaciju :D . tačno se znalo gdje se šta prvo kupuje, da se ne bi nepotrebno čekalo par sati, izdanja oslobođenja, dnevnika, slobodne dalmacije, vijesnika, politike, dečjih novina... postojao je sistem :mrgreen:

samo slika starih trafika nigdje :D :D
astrid

#6930 Re: Slike starog Sarajeva

Post by astrid »

RJ57 wrote:samo slika starih trafika nigdje
Image

Nije Sarajevo ali su bile iste....koliko se sjećam
RJ57

#6931 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

ni nalik :D
jefff

#6932 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jefff »

Crveni kiosk je bio simbol cele bivše Jugoslavije: Cela priča počela je u starom Beogradu

http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/26 ... gradu-foto
supercali

#6933 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

Ja se sjecam trafika da su bile nesto kao gore ovaj vjesnik i borba samo sire i nize nekako u odnosu na njih
julisiz es grant

#6934 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

Kad ste za trafike zapeli, imate ih na ovom snimku od 25. do 28. minute otprilike nekoliko raznih vrsta. Ne baš u najboljem stanju, al eto:

Sve na snimku osim trafika zanemarite, jer se ništa od toga nije desilo. Davno su vas u to ubijedili.
trambusek88

#6935 Re: Slike starog Sarajeva

Post by trambusek88 »

agent_zero

#6936 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

Banksy wrote:
Chmoljo wrote:
zašto imam dojam da su obronci Trebevića i onaj dio oko Zlatišta, na slikama iz ovog perioda goli i bez šume u odnosu na sad?

ok, sad je tu more kuća, ali na ovim slikama definitivno izgleda kao da nema šume, a majku mu, sad kad god gore pogledam, šumovito je... :D
Bilo je nešto, ali ni blizu ovome danas. Pošumljavalo se intenzivno nakon Drugog rata, i to sve poslijeratne generacije Sarajlija...
Ubili smo se i mi sadeći, svi, i osnovne i srednje škole i gorani, i južne obronke Sarajeva i Trebević i Bjelašnicu. Potrpa te u autobuse, ko ne dođe neopravdani, sendvič i sok u ruke, gore lopate, svako po 20 sadnica, pa udri... :lol:
Lijepa vremena.
Obavezno to ponovo uvesti.

Papčine posjekoše sve živo.
agent_zero

#6937 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

Banksy wrote:Čovjek koji je projektirao sarajevske parkove,

Smiljan Klaić
pejzažni arhitekt i urbanist

Od 1946. u Sarajevu zaposlen u Gradskoj upravi za parkove kao voditelj Vrtno-arhitektonskoga biroa. God. 1950. osnovao i do umirovljenja 1966. vodio je projektni odjel u gradskom Urbanističkom zavodu (suautor Generalnoga urbanističkoga plana Sarajeva 1963).

Obnovio je u Sarajevu park kraj zgrade Predsjedništva vlade (1946), Park cara Dušana (1946, danas Atmejdan), Veliki park (1949) i park u Ilidži (1947–48) te projektirao i izveo parkovnu cjelinu sa šetalištem uz potok Koševo, parkom uz Ali-pašinu džamiju i dječjim igralištem s bazenom i skulpturom F. Kršinića (1947), park uza zgradu Željezničke stanice u geometrijskom stilu (1949), park i igralište na Džidžikovcu (1950), hortikulturno rješenje naselja Grbavica (1953) i Park velikana (1979). U Mostaru je izvedeno Šetalište (1953) i park uz Narodno pozorište (1960) te naposljetku hortikulturno rješenje zračne luke u Čilipima (1963).

Bavio se urbanističko-pejzažnim planiranjem te je kraj Sarajeva izveo regulaciju pejzaža Ilidža–Vrelo Bosne (1956–58), za što je 1958. dobio nagradu grada Sarajeva, skladno uklopivši na površini od 700 hektara jezera, vodopade, livade i objekte u duhu tradicionalne bosanske arhitekture (ugostiteljski objekt, vidikovac), regulaciju rekreacijskoga područja Trebević (2873 hektara planinskoga terena, projekt iz 1963, koji je izvden u prvoj pol. 1980-ih) i sarajevsko Centralno groblje (1965, Borbina nagrada za arhitekturu i urbanizam 1966).

Image
I dobili čovjek ulicu u gradu?

Naravno ne, ali jesu zato neki kurci palci od aziza, rustempaša, kemal begova :twisted:
supercali

#6938 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

Kad smo kod ulica meni nije kasno kako je aziza sacirbegovic dobila "vazniju" ulicu u gradu i ko je uopste ona i zasto je toliko bitna
musicman80

#6939 Re: Slike starog Sarajeva

Post by musicman80 »

supercali wrote:Kad smo kod ulica meni nije kasno kako je aziza sacirbegovic dobila "vazniju" ulicu u gradu i ko je uopste ona i zasto je toliko bitna

On a ti je bila u Mladim Muslimanima i jaranica je Alije Izetbegovica.
supercali

#6940 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

musicman80 wrote:
supercali wrote:Kad smo kod ulica meni nije kasno kako je aziza sacirbegovic dobila "vazniju" ulicu u gradu i ko je uopste ona i zasto je toliko bitna

Ma znam otprilike al ono sta je ona uradila za bih
Otisla kad je bila student i jikad se nije vratila
Bila zena nekog alijnog zatvorskog havera i ajd daj da ima ulicu

Mozemo komotno po kpz-u zenica zaredati onda uzeti imena majki zatvorenika i nadjevati imena ulica isti efekat bi dobio
julisiz es grant

#6941 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

Možeš to i na drugoj temi pitati.
musicman80

#6942 Re: Slike starog Sarajeva

Post by musicman80 »

supercali wrote:
musicman80 wrote:

Ma znam otprilike al ono sta je ona uradila za bih
Otisla kad je bila student i jikad se nije vratila
Bila zena nekog alijnog zatvorskog havera i ajd daj da ima ulicu

Mozemo komotno po kpz-u zenica zaredati onda uzeti imena majki zatvorenika i nadjevati imena ulica isti efekat bi dobio

Pa cuj kakva je zasluga, pa zar nije dovoljno sto je gulila tvorza zato sto je bila Mlada Muslimanka?
supercali

#6943 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

Nedavno sam gledao sve stare ulice i nove nazive
Jasno mi je sto su promjenili milosa obilica i sl ove salvadora aljendea klare cetkin i sl ajd i to mogu razumjeti al ne kontam zasto su mjenjali recimo primjer iz radeta serbedzije u dragana nikolica iz tetovska u skopska i sl nebuloze
musicman80

#6944 Re: Slike starog Sarajeva

Post by musicman80 »

supercali wrote:Nedavno sam gledao sve stare ulice i nove nazive
Jasno mi je sto su promjenili milosa obilica i sl ove salvadora aljendea klare cetkin i sl ajd i to mogu razumjeti al ne kontam zasto su mjenjali recimo primjer iz radeta serbedzije u dragana nikolica iz tetovska u skopska i sl nebuloze

Ovo zadnje mora da su Albanci izlobirali. :D Tesko je odgovoriti na to pitanje kada nazalost, zivimo u drzavi i sistemu koji je pun kontradiktornosti i nelogicnosti. Borili smo se protiv okupatora, a danas imamo ulice Mile Budaka, Kalabica i drugih zlocinaca, bilo ko moze danas prigrabiti zasluge za bilo sta, jedino je bitno da je "nas", a ne "njihov". Zato BIH jeste BIH, a ne neka razvijena drzava koja je danas u EU.
radiša

#6945 Re: Slike starog Sarajeva

Post by radiša »

Pa radeta ne smatraju svojim :D kao i tetovo sto je albanski grad haman.Ima logike samo moras malo mozak ukljucit,ako ga imas :lol:
supercali

#6946 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

Nema logike imena gore su samo primjer ne stvarnost
radiša

#6947 Re: Slike starog Sarajeva

Post by radiša »

Mora bit logike,nista nije slucajno.
hrasno

#6948 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Pa vjerovatno sto nisu znali gdje sta pripada, primjer škola Ivan Goran Kovacic, promjenjena u Hrasno, neki tamo opstinar nije znao gdje da ga strpa, jel Srbin, jel Hrvat mozda Jugosloven a opet ubila ga cetnici a jos pjesnik. I onda je sigurno neko rekao ma on ti je komunist bio i tako nestade ime skole...
amir79

#6949 Re: Slike starog Sarajeva

Post by amir79 »

Na ovoj fotografiji mi je fascinantno to kako je Trebević ogoljen od drveča, isto Velež :)

Image[/quote]
zikamu

#6950 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
"...Lokacija je interesantna i zbog svoje prošlosti, jer su u doba Austro-Ugarske gradske vlasti na toj lokaciji napravile cirkus, što je bilo omiljeno mjesto Sarajlija, gdje su se mogli upoznati s akrobatama koji su dolazili iz cijele Evrope. Objekt je napravljen od drvene konstrukcije, ali je samo po formi ličio na šator. Taj je prostor čuvenog zabavnog centra nakon 150 godina preuzeo “Steleks” i postao najbolji klub u gradu..."
Ako je ovaj gornji podatak tacan i ako se circus nalazio na mjestu "Steleksa" i davne tramvajske remize, onda imam malo problema sa orijentacijom... :-?
Post Reply