Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
HAVANA wrote:Kakav minimalac 2000,jaran mi radi 18 godina na BASF-u 1900 eura izadje.Izolacija.
Cudno, jer je BASF jedna od top 10 firmi u Njemackoj po uslovima i platama. Dalji rodjak mi tamo radi kao product inovator, ili manager za kvalitetu ,tako nekako. Ima platu preko 3500 eura netto, nema fakultet zavrsen, kupio vlastiti stan, vozi najnoviju E klasu, zena mu radi ako i kad joj je ceif, imaju dvoje djece. Doduse dugo zivi u Njemackoj, preko 25 godina, prakticno je Svabo sa rodjenjem u BIH.
Sta ti je cudno, sto obicni radnik zaradi manje od menadzera
Cudno mi je da u BASF-u koji je top 10 firmi u Njemackoj neko moze raditi 18 godina i imati platu 1900 eura.
S druge strane covjek koji je radio skoro citav vijek u mercedesu na traci i druge nize pozicije ima penziju od 2000 eura, znaci vecu od navodne plate tog u BASF-u poslije 18 godina staza.
Nerealno.
mirsek wrote:
Cudno mi je da u BASF-u koji je top 10 firmi u Njemackoj neko moze raditi 18 godina i imati platu 1900 eura.
S druge strane covjek koji je radio skoro citav vijek u mercedesu na traci i druge nize pozicije ima penziju od 2000 eura, znaci vecu od navodne plate tog u BASF-u poslije 18 godina staza.
Nerealno.
Pa vidi ja znam kako je u mojoj firmi..
covjek ide u penziju sada i imace 2100 penziju..
a radnici imaju toliku platu pa ti sada skontaj..
prija su ljudi imali drugacije ugovore i bolje plate..
i onda su to srezali i nema vise tako stari dobri plata..ali nema svatko isto..
zavisi od skole i pozicije..mozda je taj Havanin nema skolu nikakvu,,
HAVANA wrote:Kakav minimalac 2000,jaran mi radi 18 godina na BASF-u 1900 eura izadje.Izolacija.
Cudno, jer je BASF jedna od top 10 firmi u Njemackoj po uslovima i platama. Dalji rodjak mi tamo radi kao product inovator, ili manager za kvalitetu ,tako nekako. Ima platu preko 3500 eura netto, nema fakultet zavrsen, kupio vlastiti stan, vozi najnoviju E klasu, zena mu radi ako i kad joj je ceif, imaju dvoje djece. Doduse dugo zivi u Njemackoj, preko 25 godina, prakticno je Svabo sa rodjenjem u BIH.
Sta ti je cudno majke ti sto obicni radnik na izolaciji cijevi,vadjenju stare vune iz onih govana od tankova ima neto 1900. Koliko ti mislis da ima obicni radnik? Cerka mu radi u spediciji i ima 1800 eura.Zena u zari i ima 1400 eura.Belgija je u pitanju.
A rodjak ako ima toliko,i zaradi je vjeruj.Nema para na guzove.Moras stvoriti ogromnu novu vrijednost svojim radom da ti neko plati 3500 neto.To je dobro dobra plata vani.
Sta ti je cudno majke ti sto obicni radnik na izolaciji cijevi,vadjenju stare vune iz onih govana od tankova ima neto 1900. Koliko ti mislis da ima obicni radnik? Cerka mu radi u spediciji i ima 1800 eura.Zena u zari i ima 1400 eura.Belgija je u pitanju.
Malo mi za BASF i toliko staza, mozda je u Belgiji manji standard nemam pojma , nema veze sto je obicni radnik, i ovaj iz Mercedesa sa penzijom 2000 eura sto ga znam je bio obicni radnik sa trake, zamisli koliko je on zaradjivao mjesecno prije penzije.
mirsek wrote:
Malo mi za BASF i toliko staza, mozda je u Belgiji manji standard nemam pojma , nema veze sto je obicni radnik, i ovaj iz Mercedesa sa penzijom 2000 eura sto ga znam je bio obicni radnik sa trake, zamisli koliko je on zaradjivao mjesecno prije penzije.
Mnogo je vise onih sa mnogo manjom platom i penzijom od tih....Probaj negdje naci procenat ljudi sa penzijom od 900 do 1100 eura...
HAVANA wrote:A rodjak ako ima toliko,i zaradi je vjeruj.Nema para na guzove.Moras stvoriti ogromnu novu vrijednost svojim radom da ti neko plati 3500 neto.To je dobro dobra plata vani.
Da da, realno puno radi, pocesto i vikendima i prekovremeno. Pravi je radoholik.
BASF je u top 10 u Njemackoj, vjerovatno su im plate barem 30% vece od standardnih za te pozicije u drugim firmama.
Penzija od 2000 je vjerovatno bruto.
Znaci dok plati porez i osiguranja eto ga na 1200 - 1300 eur netto poslije 30 - 40 godina staza.
Eh sa obzirom da su sada uglavom slabiji ugovori i slabije plate nego prije mozes sam izracunati kolika ce im penzija biti.
elcaliente wrote:Penzija od 2000 je vjerovatno bruto.
Znaci dok plati porez i osiguranja eto ga na 1200 - 1300 eur netto poslije 30 - 40 godina staza.
Eh sa obzirom da su sada uglavom slabiji ugovori i slabije plate nego prije mozes sam izracunati kolika ce im penzija biti.
Sto je najcudnije, penzija je 2000 eura netto.
Isto ima svoj stan u Njemackoj i napravio sebi finu kucu u rodnom kraju u BIH.
HAVANA wrote:A rodjak ako ima toliko,i zaradi je vjeruj.Nema para na guzove.Moras stvoriti ogromnu novu vrijednost svojim radom da ti neko plati 3500 neto.To je dobro dobra plata vani.
Znaci imaju dvije opcije ili je bio jebeni civija, tipa profesor na fakultetu, doktor ili laze kao i vecina nasih ljudi o tim stvarima.
Posto je oporezivanje progresivno on bi po tome morao imati preko 3000 bruto penziju eh sada zamisli kolika mu je plata morala biti da nabije sebi toliku penziju.
Ali vjerovatno ili govori u markama ili laze.
Da da, realno puno radi, pocesto i vikendima i prekovremeno. Pravi je radoholik.
BASF je u top 10 u Njemackoj, vjerovatno su im plate barem 30% vece od standardnih za te pozicije u drugim firmama.
Izlaziio sam ja prevedeno u sadasnje pare i po 4000 eura i prije nego sam dobio saru...Znas kako je tekao divni dan.Ustanem u 5 ,kafa i krenem oko 6 da stignem na vrijeme do tog BASF.30 kilometara.Zavrsim u 16 h i kuci sam ako sam imao srece sa guzvom oko 17 h.Jedem i onda od 18.30 kod turke razvoziti pice.Naklepam dnevnicu i baksisa i kuci oko 24 h.I ujutro opet u 5 na noge lagane.Basf 5 dana i nekad vikendom,pica svaki dan.Tako 3 godine dok nisam dobio pasos,naucio jezik,stekao uslove i kupio stan...Pa onda presao na druge stvari i otvorio firmu...Nema para nako.Nigdje.
512MB wrote:Ne more bit, Havana i Insomnia znaju bolje
Ne znam ja nista bolje.Ja sam se davno vratio.Znam kako je ovim sto danas rade te poslove, iz njihovih prica.Iskrenih.Bez kicenja.Jbg, ti si gigant.Mi smo obicni radnici.Ne znam ja nista.Znam da je meni dobro.Kako sam planirao da mi bude.Nek svak sebi stima kako mu pase.
Ne znam ja nista bolje.Ja sam se davno vratio.Znam kako je ovim sto danas rade te poslove, iz njihovih prica.Iskrenih.Bez kicenja.Jbg, ti si gigant.Mi smo obicni radnici.Ne znam ja nista.Znam da je meni dobro.Kako sam planirao da mi bude.Nek svak sebi stima kako mu pase.
Ima buraz ovih klinaca, zavrsilo skole, pametni, uvalili se, i ne oznoji se kako treba strpa deset milja u padje.
Jebi ga, mozak.
Ma ne mora, zavisi od posla.
Ja ga u belgiji ne znam ni jednog da ima toliko a da ne mora stvoriti tu novu vrijednost..A stotinjak ih je.Znam ih sto sa svojom firmom ubise pare ali i slomise se radeci.Sto je i normalno.
Ima buraz ovih klinaca, zavrsilo skole, pametni, uvalili se, i ne oznoji se kako treba strpa deset milja u padje.
Jebi ga, mozak.
Super.Sretno im bilo.Al i tih 10 milja nije palo s neba.Napravio je on sta treba.Inace ne bi bilo tog cenera.
Last edited by HAVANA on 05/03/2019 19:48, edited 1 time in total.
Znaci imaju dvije opcije ili je bio jebeni civija, tipa profesor na fakultetu, doktor ili laze kao i vecina nasih ljudi o tim stvarima.
Posto je oporezivanje progresivno on bi po tome morao imati preko 3000 bruto penziju eh sada zamisli kolika mu je plata morala biti da nabije sebi toliku penziju.
Ne laze, ja vidio "odsjecak" za penziju.
Mercedes je cudo.
Ja u Zenici znam jednog cevabdziju, smjesna mu plata od 10 milja a svaki dan stvara nove vrijednosti u vidu cevapa, pljeskavica, sudzukica a bude i krmenadli.
Ne laze, u mojoj firmi svi koji idu u penziju sa starim ugovorima imaju oko 2000 netto..
Ma ne mora, zavisi od posla.
Ja ga u belgiji ne znam ni jednog da ima toliko a da ne mora stvoriti tu novu vrijednost..A stotinjak ih je.Znam ih sto sa svojom firmom ubise pare ali i slomise se radeci.Sto je i normalno.
Bolan frajer advokat, da ga vidis zvekno bi mu samar kakav je nesladak, al nekako je to izganjo i uzima lopatom.
Onaj drugi doktor, treci glavni u banci za citavu regiju...ima ih.
I nije tri po milje na ruke neka lova i za obicne levate, moze to i puno vise, sam’ moras paksu dobro oznojit.
Ja ti opet kazem da laze. Iako ima taj iznos to nije osnovna penzija, tu ima neki dodatak npr od firme od prije, 60,70, 80tih su se davale takozvane Betriebsrente odnosno Penzija od Firme koja je isla u poseban fond.
Razmisli opet kolika bi mu morala biti plata da nabije 2000 neto penzije, to je danas nezamislivo.
elcaliente wrote:Ja u Zenici znam jednog cevabdziju, smjesna mu plata od 10 milja a svaki dan stvara nove vrijednosti u vidu cevapa, pljeskavica, sudzukica a bude i krmenadli.
Rekao sam sebi par puta jebo te otac glupi i doo i sve Kud ne otvori dobru cevabdzinicu il buregdzinicu.Okreni,obrni i bog te veselio.
U Njemackoj da imas odprilike platu 3200 eur bruto i uplacujes 30 godina od toga penziju, redovna penzija je oko 1800 eur bruto.
Od toga platis porez i to na citavu penziju, platis zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu.
Tvojih je 1000 eur odprilike.