Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#6926 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

radostan dan wrote:prije odgovora, sve hoću da pitam, vidim stalno se provlači...šta je fgr?
Preko 40 - djeca komunistickih burzuja
Do 40 - Fina Gradska Raja, unuci komunistickih burzuja
drndalo

#6927 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by drndalo »

Gojeni H wrote:
radostan dan wrote:prije odgovora, sve hoću da pitam, vidim stalno se provlači...šta je fgr?
Zaboravio si "Sarajlijice"...
Dozer

#6928 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Gojeni H wrote:
Koja glupost...
stric

#6929 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stric »

Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim povijesnim težnjama, svjesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, u kojoj, u interesu svakog naroda i narodnosti posebno i svih njih zajedno, ostvaruju i obezbeđuju socijalističke društvene odnose zasnovane na samoupravljanju radnih ljudi i zaštitu socijalističkog samoupravnog sustava, nacionalnu slobodu i nezavisnost, bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti, jedinstvene interese radničke klase i solidarnost radnika i svih radnih ljudi, mogućnosti i slobode za svestrani razvitak ljudske ličnosti i za zbližavanje ljudi i naroda i narodnosti, u skladu sa njihovim interesima i težnjama na putu stvaranja sve bogatije kulture i civilizacije socijalističkog društva, ujedinjavanje i usklađivanje napora na razvijanju materijalne osnove socijalističkog društva i blagostanja ljudi, sustav društveno-ekonomskih odnosa i jedinstvene osnove političkog sustava, kojima se obezbeđuju zajednički interesi radničke klase i svih radnih ljudi i ravnopravnost naroda i narodnosti, udruživanje sopstvenih stremljenja s naprednim težnjama čovječanstva...
:bih:
uglavnomja

#6930 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

drndalo wrote:
Gojeni H wrote:
Zaboravio si "Sarajlijice"...
aha, i one sto sto u zivotu imaju samo dedin rodni list :D

trn u oku :oops:
stakasa

#6931 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stakasa »

insomnia78 wrote:
Imao sam 23 godine kad sam je napisao ('Računajte na nas', op.a.) i volio sam Jugoslaviju kroz pobjede u fudbalu i na olimpijadi. Bila je to moja firma, no greška je bila kad sam spomenuo Tita. Napravio sam savršenu parolu, na žalost", pričao je Balašević

Drugi put Tita sam u pjesmi spomenuo namjerno, bio sam u vojsci i želio sam vidjeti Oliveru i malu Jovanu. Zbog toga bih pjesmu posvetio feldmaršalu Göringu, a ne maršalu Titu. Proračunato i ciljano napravio sam ljigu i nije mi žao. Treća pjesma 'Requiem' je bila prva u tadašnjoj državi koja je Tita trebala spustiti na ljudsku razinu. Međutim, ono što sam najavljivao stihom: ‘Jednom će se neki lik baciti i na tvoj spomenik…’ prebrzo se dogodilo pa pjesma nije ispala antititoistička nego titoistička. Stoga su je podržavali oni od kojih sam očekivao probleme."
Iskreno se nadam da ovo nije izjavio, da mu je novinar podmetnuo...
radostan dan

#6932 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

stric wrote:Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim povijesnim težnjama, svjesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, u kojoj, u interesu svakog naroda i narodnosti posebno i svih njih zajedno, ostvaruju i obezbeđuju socijalističke društvene odnose zasnovane na samoupravljanju radnih ljudi i zaštitu socijalističkog samoupravnog sustava, nacionalnu slobodu i nezavisnost, bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti, jedinstvene interese radničke klase i solidarnost radnika i svih radnih ljudi, mogućnosti i slobode za svestrani razvitak ljudske ličnosti i za zbližavanje ljudi i naroda i narodnosti, u skladu sa njihovim interesima i težnjama na putu stvaranja sve bogatije kulture i civilizacije socijalističkog društva, ujedinjavanje i usklađivanje napora na razvijanju materijalne osnove socijalističkog društva i blagostanja ljudi, sustav društveno-ekonomskih odnosa i jedinstvene osnove političkog sustava, kojima se obezbeđuju zajednički interesi radničke klase i svih radnih ljudi i ravnopravnost naroda i narodnosti, udruživanje sopstvenih stremljenja s naprednim težnjama čovječanstva...
:bih:
ne uskači sebi u stomak...
radostan dan

#6933 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

stakasa wrote:
insomnia78 wrote:
Imao sam 23 godine kad sam je napisao ('Računajte na nas', op.a.) i volio sam Jugoslaviju kroz pobjede u fudbalu i na olimpijadi. Bila je to moja firma, no greška je bila kad sam spomenuo Tita. Napravio sam savršenu parolu, na žalost", pričao je Balašević

Drugi put Tita sam u pjesmi spomenuo namjerno, bio sam u vojsci i želio sam vidjeti Oliveru i malu Jovanu. Zbog toga bih pjesmu posvetio feldmaršalu Göringu, a ne maršalu Titu. Proračunato i ciljano napravio sam ljigu i nije mi žao. Treća pjesma 'Requiem' je bila prva u tadašnjoj državi koja je Tita trebala spustiti na ljudsku razinu. Međutim, ono što sam najavljivao stihom: ‘Jednom će se neki lik baciti i na tvoj spomenik…’ prebrzo se dogodilo pa pjesma nije ispala antititoistička nego titoistička. Stoga su je podržavali oni od kojih sam očekivao probleme."
Iskreno se nadam da ovo nije izjavio, da mu je novinar podmetnuo...
jbt, ovo je izjavio davnih dana, i do sad - više puta.
još u drugoj polovini osamdesetih je bio iskren i rekao - jeste, napisao sam je zbog par dana nagradnog. al vidiš, meni je to ok, ne zamjeram mu to uopšte, naprotiv.
stakasa

#6934 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stakasa »

radostan dan wrote:
stakasa wrote: Iskreno se nadam da ovo nije izjavio, da mu je novinar podmetnuo...
još u drugoj polovini osamdesetih je bio iskren i rekao - jeste, napisao sam je zbog par dana nagradnog. al vidiš, meni je to ok, ne zamjeram mu to uopšte, naprotiv.
Pa jesi li ti Requiem osamdeset i tamo neke dozivio kao stvarku koja je trebala Tita spustiti na ljudsku razinu?
zigubigule

#6935 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zigubigule »

u jugoslaviji si mogo đe si stio a sad nemoreš niđe

druga sila na svijetu
piupiu

#6936 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Definiši komunističkog buržuja? :lol:

Rekla bih da smo svi mi u većim gradovima za ljude iz manjih gradova, mjesta i sela morali izgledati kao komunistički buržuji. Tek sam ovdje, iz ovih tema i razgovora, skontala koliko su naši načini i doživljaji života izgleda bili različiti.
HAVANA

#6937 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by HAVANA »

Sloven sam, belac, slobodni strelac.
Mani se čiča, ja sam svoj.
radostan dan

#6938 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

stakasa wrote:
radostan dan wrote:
stakasa wrote: Iskreno se nadam da ovo nije izjavio, da mu je novinar podmetnuo...
Pa jesi li ti Requiem osamdeset i tamo neke dozivio kao stvarku koja je trebala Tita spustiti na ljudsku razinu?
aha, misliš na rekvijem...pa nećeš vjerovati, ili ćeš misliti da naknadno pametujem (obzirom na dob, pred vratima dvadesetih...ako se dobro sjećam, panta rei je izašao s kraja osamdesetosme ili početkom osamdesetdevete), ali zajebo sam i antititovce, i titovce, a i balaševića izgleda.
doživio sam je baš kao pjesmu o jednom dobu i jednom čovjeku...ni kao pogrdnu, ni kao pohvalnu. ni kao pljuvanje, ni kao šminkanje roze bojom. zapis, trag u vremenu, tačno u milimetar i gram. i sad kad je čujem, u nozdrvama mi je miris tog vremena, a pred očima boje i slike, fotografski tačne i precizne.
to mi je omogućio balaš. onaj na kog sam trošio pare i koji vrijedi...
pjesma je objektivna i najbitnije - univerzalna. nikad je nisam doživljavao kao namjenjenu samo ćopavom zagorcu. nikad me nije usmjeravala da slušajući je mislim o njegovoj epoleti, ofanzivama, moći ili stradanjima...već o istoriji jednog čovjeka, nevezano za ime, koje će u jednom trenutku mrviti istoriju, peći krila u svom letu tik ispod sunca, a jednog dana biti kamenovan, on ili njegovo djelo, bilo koje - kod filozofa misao, kod ratnika bitka, kod arhitekte most, zgrada.
ne znam, možda mi je u takvom razumjevanju stihova pomogao naslov albuma - panta rei...ili zadnji stih - sve se menja i sve teče, čoveče.
baš ga je, i njega i sve na koje je pjesma primjenjiva lagano i jednostavno spustio na - mjeru. bio on mahatma gandi, kurt valdhajm, i slično.

ako hoćemo da se fokusiramo na individuu u pjesmi. a po meni, to je više pjesma o prirodi ljudskog bića (bilo kog, posmatranog grupno), a ne o pojedincu.
SaraFina

#6939 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

Pojam "Komunistička buržoazija" po mom mišljenju nema nikakve veze sa mjestom boravka. Sarajevo vs Teslić, B.L vs Prnjavor i sl.
Komunistička buržoazija je obuhvatala dio onih bliskih komunističkom režimu koji su uživali privilegije.
(Primjer :Vojna lica i njihova djece itd itd )

Bilo je more takvih iz najzabitih dijelova Crne Gore.... po EX Yugi.
John Cleese

#6940 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

piupiu wrote:Definiši komunističkog buržuja? :lol:
Citirao bih Amadeusa (ne Volfganga nego li Ramba) :D

Oksimoron, sudbine klete (oksimoron) tesko breme (oksimoron) - to je kad dodje (oksimorn) poslEdnje vrEme... :|

https://www.youtube.com/watch?v=Jt-Pn8OuVXc
stakasa

#6941 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stakasa »

radostan dan wrote:
stakasa wrote:
radostan dan wrote:
aha, misliš na rekvijem...pa nećeš vjerovati, ili ćeš misliti da naknadno pametujem (obzirom na dob, pred vratima dvadesetih...ako se dobro sjećam, panta rei je izašao s kraja osamdesetosme ili početkom osamdesetdevete), ali zajebo sam i antititovce, i titovce, a i balaševića izgleda.
doživio sam je baš kao pjesmu o jednom dobu i jednom čovjeku...ni kao pogrdnu, ni kao pohvalnu. ni kao pljuvanje, ni kao šminkanje roze bojom. zapis, trag u vremenu, tačno u milimetar i gram. i sad kad je čujem, u nozdrvama mi je miris tog vremena, a pred očima boje i slike, fotografski tačne i precizne.
pjesma je objektivna i najbitnije - univerzalna. nikad je nisam doživljavao kao namjenjenu samo ćopavom zagorcu. nikad me nije usmjeravala da slušajući je mislim o njegovoj epoleti, ofanzivama, moći ili stradanjima...već o istoriji jednog čovjeka, nevezano za ime, koje će u jednom trenutku mrviti istoriju, peći krila u svom letu tik ispod sunca, a jednog dana biti kamenovan, on ili njegovo djelo, bilo koje - kod filozofa misao, kod ratnika bitka, kod arhitekte most, zgrada.
ne znam, možda mi je u takvom razumjevanju stihova pomogao naslov albuma - panta rei...ili zadnji stih - sve se menja i sve teče, čoveče.
baš ga je, i njega i sve na koje je pjesma primjenjiva lagano i jednostavno spustio na - mjeru. bio on mahatma gandi, kurt valdhajm, i slično.
Nisu ni meni pred oci izlazile ofanzive i raznjeti Luks, vjeruj mi da nisam ni pomislio da mu je namjera da ga spusta i narodu otvara oci nego mi je bila interesantna ljudska prevrtljivost, bas se sjecam da sam kontao ma nece valjda, pa gdje ce, bilo bi preofirno nakon onolikih zaklinjanja :D . Ali eto, levat bio i osto.
piupiu

#6942 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

SaraFina wrote:Pojam "Komunistička buržoazija" po mom mišljenju nema nikakve veze sa mjestom boravka. Sarajevo vs Teslić, B.L vs Prnjavor i sl.
Komunistička buržoazija je obuhvatala dio onih bliskih komunističkom režimu koji su uživali privilegije.

Ne radi se o tome. Mi smo baš na ovim temama zaključili da se čini kako smo mi u većim gradovima (konkretno Sarajevu, koje, vala i nije veći grad, al' haj) generalno uživali privilegije centra, kojima periferija nije imala pristupa, bar prema riječima popriličnog broja forumaša ovdje.
John Cleese

#6943 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

SaraFina wrote:Pojam "Komunistička buržoazija" po mom mišljenju nema nikakve veze sa mjestom boravka. Sarajevo vs Teslić, B.L vs Prnjavor i sl.

Ideš!! :D
John Cleese

#6944 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

radostan dan wrote:
John Cleese wrote:
Smije l' ko po turu picha da ce u narednih pet godina, kad mu na koncertu budu trazili Slovensku, izjavit' da nije Sloven nego... nesto drugo? :|

A ako neko jos potrefi i sta ce biti to drugo, moze jos jedna tura picha, 'nako, od mene.
(Ne mora biti alkohol - ja cu svakako sherbe.)
Smijem ja...nece odbiti.
Ohoho! Sad si moj... sve cu ti pare uzet...
Smijes li po cvanciku da ce izjavit' da je Panonski mornar djetinjasta pjesma - skroz? :|
Po petobanku da ce rec nikad nije lovio barske ptice? :|
Tu bi kontinjud...
SaraFina

#6945 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

piupiu wrote:

Ne radi se o tome. Mi smo baš na ovim temama zaključili da se čini kako smo mi u gradovima generalno uživali privilegije centra, kojima periferija nije imala pristupa, bar prema riječima popriličnog broja forumaša ovdje.
Pa ja sam takodjer iz Sarajeva. Ali smatram da je moja definicija ispravna. Sad opet neka drugi iznesu vidjenja. Meni moje zvuči prilično logično.
Moja baka uvjek pominje nekog svog amidžu u Gradačcu koji je bio načelnik općine, prvoborac i nositelj spomenice, te asfaltirao rodno selo o trošku države. Selo koje u TK slijepo crijevo...Ako to nije "komunistički buržuj" ja ne znam onda :)
stakasa

#6946 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stakasa »

radostan dan wrote:
stakasa wrote:
radostan dan wrote: jbt, ovo je izjavio davnih dana, i do sad - više puta.

ako hoćemo da se fokusiramo na individuu u pjesmi. a po meni, to je više pjesma o prirodi ljudskog bića (bilo kog, posmatranog grupno), a ne o pojedincu.
Kad god prođem ulicom sa tvojim imenom
pomislim na onu pesmu…
Već je godinama ne pevam,
stari refren nikom ne treba.

A ljudi pesme kratko pamte, Komandante…

Ostaće u knjigama i priča o nama:
Balkan krajem jednog veka.
Svako pleme crta granicu.
Svi bi hteli svoju stranicu…

Tope se snovi kao sante, ej Komandante…

Chorus:
Na barikadama su opet zastave,
svet ide k’o na praznike.
I decu izvode s jutarnje nastave
da vide gladne radnike…

A gde smo mi, naivni,
što smo se dizali na “Hej Sloveni”?
Kao da smo uz tu priču izmišljeni…

Vremena su nezgodna za momka kao ja
koji gleda svoja posla…
Nisam lutak da me naviju.
Imam samo Jugoslaviju…

Sve druge baklje bez mene plamte, e Komandante…

(Chorus)

I svi su tu da dobiju na toj lutriji…
Na barikadama su uvek najbrži,
al’ nikad i najmudriji.

A gde smo mi, naivni,
što smo se dizali na “Hej Sloveni”?
Kao da smo uz tu priču izmišljeni…

I prevareni…

I kad god prođem ulicom sa tvojim imenom
pomislim na panta rei…
Baciće se, tako, neki lik
kamenom i na tvoj spomenik.

Jer sve se menja, i sve teče… Čoveče

Mislim, kako!!!???
SaraFina

#6947 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

John Cleese wrote:

Ideš!! :D

Idem i dižem :D
piupiu

#6948 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

SaraFina wrote: Pa ja sam takodjer iz Sarajeva. Ali smatram da je moja definicija ispravna. Sad opet neka drugi iznesu vidjenja. Meni moje zvuči prilično logično.
Moja baka uvjek pominje nekog svog amidžu u Gradačcu koji je bio načelnik općine, prvoborac i nositelj spomenice, te asfaltirao rodno selo o trošku države. Selo koje u TK slijepo crijevo...Ako to nije "komunistički buržuj" ja ne znam onda :)
Nema veze odakle je ko, pričamo o razgovorima koje smo ovdje vodili, gdje se ispostavilo da smo mi, obični, nefunkcionerski gradjani Sarajeva, imali pristup stvarima kojima ljudi istog ili sličnog profila iz manjih mjesta nisu imali. Tipični centar-periferija raskol. A to oko ceste, evo ovdje su se baš žalili ljudi kako nisu mogli asfaltirati cestu ili šta već jer su sve pare išle u Sarajevo i Beograd...
SaraFina

#6949 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

Moguće da si u pravu piju. Moje vidjenje je drugačije.
stakasa

#6950 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stakasa »

piupiu wrote:
SaraFina wrote: Pa ja sam takodjer iz Sarajeva. Ali smatram da je moja definicija ispravna. Sad opet neka drugi iznesu vidjenja. Meni moje zvuči prilično logično.
Nema veze odakle je ko, pričamo o razgovorima koje smo ovdje vodili, gdje se ispostavilo da smo mi, obični, nefunkcionerski gradjani Sarajeva, imali pristup stvarima kojima ljudi istog ili sličnog profila iz manjih mjesta nisu imali. Tipični centar-periferija raskol. A to oko ceste, evo ovdje su se baš žalili ljudi kako nisu mogli asfaltirati cestu ili šta već jer su sve pare išle u Sarajevo i Beograd...
Ono, beton - civilizacijski domet :D
Post Reply