juga 1950.-1990.
- insomnia78
#6926 Re: juga 1950.-1990.
Pa dobro, sta vas sprecava da pravite novu?
Znate kako ide. Prvo KP pa šuma...
Znate kako ide. Prvo KP pa šuma...
- dragma
- Vozim: Pješe
#6927 Re: juga 1950.-1990.
Ti lanu!?Fudo387 wrote:Ma da, standardna mantra...umjetnost.
To sto je rezultat ispiranja mozga tim smecem dehumanizacija tvojih zemljaka koja je zavrsila masovnim grobnicama i genocidom, boli tebe qrac.
Nabijem ti tu umjetnicku ekspresiju, da prostis, na qrac.
- insomnia78
#6928 Re: juga 1950.-1990.
A dobro. To su i onako poluljudi, niza klasa. Nekak’i MuslimaniFudo387 wrote:Ma da, standardna mantra...umjetnost.
To sto je rezultat ispiranja mozga tim smecem dehumanizacija tvojih zemljaka koja je zavrsila masovnim grobnicama i genocidom, boli tebe qrac.
- spreca
#6929 Re: juga 1950.-1990.
Maraschino wrote:Da se velikosrbi nisu latili maca Juga bi se srusila k'o kula od karata.Svi zaposleni i te fore, dosle bi na naplatu kao sto ce i sada doci neadekvatno i nedovoljno i planski iskolovan kadar.Znaci srbi se malo zajebali pa pozurili i navukose na sebe cak nato....ova jednostavno nepije vodeKrajem osamdesetih u Jugoslaviji je bilo na stotine samo tekstilnih tvornica plus neke obucarske. Za tu vrstu industrije malo je trziste EU a kamo li JugoslavijeSlazem se ,ja to vec odavno ocekujem jer ovi dansnji kurci zaposljavaju samo na budzet dok na sve moguce nacine se trude da uniste i ono malo privrede koju su nasledili a da u nju nisu ni ciglu polozili
...ali bitno je narod zaposliti. Na livadu izli plocu, montazna konstrukcija ubaci italijanske izbacene masine i ozezi.Reci mi molim te..imali ijedna drzava na svijetu a da se u njoj npr ne prodaju italijanske kundure/cipele.....nemoj se muciti da se sjetis ja cu ti reci NEMA....i kod nasih tolikih fabrika mi smo prodavali i italijanske.....e sad na oono tvoje oko viska fabrika obuce...kad bi svi radno sposobni talijani samo cipele pravili nemogu napraviti toliko cipela koliko ih se proda
....kako to?....pa mi smo kao i mnogi drugi radili te talijanske cipele u svojim fabrikama i ne samo talijanske nego i drugih svjetskih proizvodjaca....samo da ti napomenem da je SSSR imao oko 300 miliona stanovnika a za divno cudo smo ih mi obuvali...i dan danas se moze sresti poneki stariji koji bi sa uzdahom rekao uh jugo obuca je bila naj naj
Last edited by spreca on 28/01/2018 20:14, edited 1 time in total.
- drndalo
#6930 Re: juga 1950.-1990.
Teoretski super... Prakticno je to kvarljivija roba, pa ako je ne mozes plasirati, rizik ti je veci... A da je bilo 378 fabrika za preradu voca i povrca, nasao bi se neko da ronda kome je iz KPJ palo na pamet da to otvara svako malo kojekuda...Maraschino wrote:drndalo wrote:A alternativa za masovnije zaposljavanje slabo skolovanog stanovnistva je bilo sta....? Silikonska dolina? Brodogradnja? Svemirske letjelice? Neurohirurgija?Maraschino wrote:Da se velikosrbi nisu latili maca Juga bi se srusila k'o kula od karata. Svi zaposleni i te fore, dosle bi na naplatu kao sto ce i sada doci neadekvatno i nedovoljno i planski iskolovan kadar.
Krajem osamdesetih u Jugoslaviji je bilo na stotine samo tekstilnih tvornica plus neke obucarske. Za tu vrstu industrije malo je trziste EU a kamo li Jugoslavije...ali bitno je narod zaposliti. Na livadu izli plocu, montazna konstrukcija ubaci italijanske izbacene masine i ozezi.
pa tvornica.ali ne ta nego za preradu voca i povrca. ono sto je radio agrokomerc.
- dragma
-
detroit-mercy
#6932 Re: juga 1950.-1990.
Sve ove stvari su još uvijek tu, niti su gdje otišle niti ih je ko uzeo, i sve sa dokumentarca je plod različitih kultura koje su se mijenjale kroz vijekove na ovim prostorima . jel se to jadran nešto promijenio, ili Bled, naše planine? Prirodne ljepote su tu bogom dane, ne vidim šta Juga ili BiH ima sa prirodnim ljepotama koje su tu odvajkada.dragma wrote:Ima malo i iz Sarajeva![]()
Skojevci mojidrndalo wrote: Bogme su zgodan par...
- dragma
#6933 Re: juga 1950.-1990.
Nisam ništa reko.. 
- dragma
#6934 Re: juga 1950.-1990.
Sve je isto samo njega nemadetroit-mercy wrote: Sve ove stvari su još uvijek tu, niti su gdje otišle niti ih je ko uzeo, i sve sa dokumentarca je plod različitih kultura koje su se mijenjale kroz vijekove na ovim prostorima . jel se to jadran nešto promijenio, ili Bled, naše planine? Prirodne ljepote su tu bogom dane, ne vidim šta Juga ili BiH ima sa prirodnim ljepotama koje su tu odvajkada.
- spreca
#6935 Re: juga 1950.-1990.
vidim nema te a ti se zado trazis slika na 24sata hr......jaki su
Istina je da je tamo 80te se stajalo u rdu za kafu ,benzin,i jos neke stvari ali to nije trajalo dugo.....ali dans su veliki redovi pred ambasadama i konzulatima za vize
- piupiu
#6936 Re: juga 1950.-1990.
Koliki? Ovdje, bome, niko nije čuo za globalizaciju niti ko zna da je ona počela još u 19. vijeku. Šta rade ti silni Evropljani po Americi? Otkud tamo? Što su otišli? Čovjek ide tamo gdje misli da će mu biti bolje. Njemačka je poslije rata imala program da 'uvozi' radnu snagu, jer im je trebalo da se oporave, dignu ekonomiju... što je to danas normalno ići trbuhom za kruhom - i to iz Zapadnih zemalja, a tada, kao nije bio normalno, nego je, štaviše, bilo nenormalno?detroit-mercy wrote:A sto onoliki napustiše zemlju 60tih i 70tih
Ispade da se zemlja ispraznila od gastarbajtera, a mene, pak, zanima koliko je ostalo, pa da uporedimo stanje sada i tada. Kad si bio u Bosni zadnji put? Bosna je poluprazna. Prodješ autom, sve pusto. Jugoslavija je, bar po mome sjećanju, bila daleko od puste...
Neki dan sam sjedila u Kladnju, čini mi se, u nekoj birtiji, gdje mi je konobar pričao o njihovom ekonomskom nestajanju...Poslije rata im obezvrijedilo i prodalo firmu u kojoj je prije rata radilo 1500 ljudi, ako se dobro sjećam. I prodali sve što je imalo veze s firmom ni za kakve pare... da bi se uzelo zemljište. Jebi ga, ko će modernizirati i raditi, daj da se uzme lova gdje može. Sad slabo ko radi. Ljudi ili tavore i životare ili su otišli, a ekonomije nema. I komplet je be-ha ekonomija tako sravnjena sa zemljom za šićar šačici lopova.
Onaj priča o vikendicama u Neumu. Da, moć korumpira, ne uvijek i sve, ali korumpira. Jebeš njihove vikendice za koje su uzeli kredite i zbog kojih su razriješeni dužnosti, one su dječja igra u odnosu u odnosu na ovu veleizdaju i pljačku danas za koju niko, nikada i nigdje neće odgovarati. To je ono ko kad dodje novi CEO u kompaniju, pa na prvom sastanku kaze, loše je radio onaj predjasnji, loše, naslijedili smo velike probleme, dugove, uništeni su kapaciteti, biće teško... i onda smanji radnicima platu 10%, otpusti hiljade, a kući odnese 30 miliona dolara bonusa (true story iz šire okoline Detroita)... tako se olakšava ulazak u četvrti krug pakla.
Last edited by piupiu on 28/01/2018 20:30, edited 2 times in total.
- uglavnomja
#6937 Re: juga 1950.-1990.
prvo 80-ih su sve fotografije bile u koloru
drugo, tekst je napisan kao da 10 godina nije bilo struje, detrdzenta i vladao je par nepar
havazovstina, nista nije slagaTo, ali je istina daleko od napisanog
- piupiu
#6938 Re: juga 1950.-1990.
Jah, eto eno i Kina propade.... rapidno. A proizvodnja na Zapadu cvjeta. Boga vam je l' iko ovdje prati ekonomske trendove zadnjih 30 godina? Mislim, globalne trednove?Maraschino wrote:Da se velikosrbi nisu latili maca Juga bi se srusila k'o kula od karata. Svi zaposleni i te fore, dosle bi na naplatu kao sto ce i sada doci neadekvatno i nedovoljno i planski iskolovan kadar.
Krajem osamdesetih u Jugoslaviji je bilo na stotine samo tekstilnih tvornica plus neke obucarske. Za tu vrstu industrije malo je trziste EU a kamo li Jugoslavije...ali bitno je narod zaposliti. Na livadu izli plocu, montazna konstrukcija ubaci italijanske izbacene masine i ozezi.
Last edited by piupiu on 28/01/2018 20:27, edited 1 time in total.
- ¤ jelena ¤
#6939 Re: juga 1950.-1990.
Fudo, na pogrešnoj adresi tražiš uzroke fmržnje, fašizma, masovnih grobnica, genocida i zločina.
To se iz kuće nosi, od malih nogu.
Prije nego se i susretnu s Njegošem u lektiri, mali fašisti i budući zločinci su već naučeni koga da mrze, a sve ostalo je stvar društvenih prilika...
Prije nego se i susretnu s Njegošem u lektiri, mali fašisti i budući zločinci su već naučeni koga da mrze, a sve ostalo je stvar društvenih prilika...
- insomnia78
#6940 Re: juga 1950.-1990.
Onda je ova očita montažauglavnomja wrote:
![]()
prvo 80-ih su sve fotografije bile u koloru
drugo, tekst je napisan kao da 10 godina nije bilo struje, detrdzenta i vladao je par nepar![]()
![]()
havazovstina, nista nije slagaTo, ali je istina daleko od napisanog

- spreca
#6941 Re: juga 1950.-1990.
Ovdje ti dajem za pravo...navijem i Njegosa i Andrica ,sta su to oni dobrog ucinili za BiH......a ko su oni uopste FudoFudo387 wrote:Ma da, standardna mantra...umjetnost.
- spreca
#6942 Re: juga 1950.-1990.
Ali ona gore nije 80te ...dam cunu da mi skrate ako je ono 80te a izvor 24sata .hr mi daje za pravo da sumLJam.....ona gore slika bi mogla biti negdje 60-65tainsomnia78 wrote: Onda je ova očita montaža
-
Fudo387
#6943 Re: juga 1950.-1990.
Da, i onda u skoli dobiju potvrdu da su ispravno odgajani.¤ jelena ¤ wrote:Fudo, na pogrešnoj adresi tražiš uzroke fmržnje, fašizma, masovnih grobnica, genocida i zločina.
Pises nevjerovatne budalastine.
-
RtrnOfSalisbury
#6944 Re: juga 1950.-1990.
... jedna od najboljije emisija sviju vremena prikazata na rtvbg vjerovatno nedje polovinom sedamdesetije jer se spominje zur, radnicki savjeti i ostale visokoumne kratice i krilatice. gost u studiju vlado bakaric i radnici iz radnije kolektiva ili kako se to vec zvalo. dade vlado uvodnu besjedu o velikim uspjesima u drustvu: ekonomiji, politici, i cemu sve ne ali i o nekim tu i tamo problemcicima u raju i onda dodjose radnici na red da postavljaju pitanja, svi uglancati specijalno za tu priliku, frizure ko u one grupe iz liverpula, neki haman isti ko grupa iglisi na otel kaliforniji, bijele kosulje sa velikim kragnama ko onomad colic zdravko na evroviziji sto je kul.
ustade jedan brka i vako rece:
druuuuze bakaricu, primjeceno je da se neki drugovi neodgovorno ponasaju i dovedu firme i kolektive u velike gubitke i pred stecaj i onda samo promijene firmu koju opet dovedu u probleme i tako u krug. sta ce sk uradit po tom pitanju da sprijeci takvo neodgovorno ponasanje koje ne prilici nasem socijalistickom samoupravnom drustvu.
vlado: oh ... ne ... eeeee mi smo na eeeee zadnjem plenumu usvojili eeee eeee smjernice i puteve daljeg razvoja i eeee mi smo tad jednoglasno rekli da nemeremo tolerisat takve pojave i eeeeee mi eee smo ostro osudili takve negativne pojave i eeee to nikako nije u skladu sa eeee nasim smjernicama eeeeeee eeee. imamo mi izvjestaje sa terena i svjesni smo eeeee i najostrije smo eeee mislim da radnici moraju preko svojije radnickije savjeta iznijeti takve nepravilnosti i aktivno eeeee ucestvovat eeeee (scede li vlado okrivit radnike za takove nepravilnosti ???
). mi cemo sigurno eeeee poduzeti sve mjere i eeeee tu smo jednoglasni. radnici moraju preko svojije eeeee aktivno ucestvovat i eeee biti subjekt u odlucivanju ko sto nase smjernice i crtice jasno kazu eeeeee tako da cemo stati na put takvom ponasanju pojedinih drugova eeee i nastaviti sa provodjenjem odluka i razvojem naseg samoupravnog socijalistickog drustva
brka: ali druuuuuze bakaricu mi smo vec to sve uradili na radnickom savjetu i rekli smo koji to neodgovorni drugovi ne rade dobro
i dovode firme u gubitke i onda samo odu u drugu firmu i tamo budu direktori, opet naprave gubitke i opet odu u drugu firmu.
vlado: e to ne moze. eeeeee mi smo najostrije eeeeeee osudili takva ponasanja i usvojili smo smjernice i crtice razvoja i na zadnjem plenumu zauzeli jasan i jedinstven stav dje smo rekli da cemo takve pojave suzbiti i eeeee to se nikako ne moze eeeee i mi mi mi smo eeeeee bili jednoglasni u nasem eeeee i rekli smo da se tome mora stati u kraj. mi imamo izvjestaje sa terena i svjesni smo da eeee i sk ce sve ucinit da eeeeee. to je nedopustivo da eeeeee i mislim da smo postavili eeee temelje i necemo dozvolit da eeeeeee eeee mi mi mi eto ne znam da li ste zadovoljni odgovorom ...
brka: ali druuuuuze bakaricu mi smo njih vec identifikovali, imenovali i na radnickom savjetu kritikovali ali oni samo pobjegnu
u druge firme i nikom nista
vlado: e to ne moze, nema bjezanja, trcite za njima nedajte him
u taj cas cijeli studio grohotom pade u smijeh i svi zadovoljni i sretni nekako privedose emisiju kraju. nadam se da je brka doceko pemziju u zdravlju i veselju
ustade jedan brka i vako rece:
druuuuze bakaricu, primjeceno je da se neki drugovi neodgovorno ponasaju i dovedu firme i kolektive u velike gubitke i pred stecaj i onda samo promijene firmu koju opet dovedu u probleme i tako u krug. sta ce sk uradit po tom pitanju da sprijeci takvo neodgovorno ponasanje koje ne prilici nasem socijalistickom samoupravnom drustvu.
vlado: oh ... ne ... eeeee mi smo na eeeee zadnjem plenumu usvojili eeee eeee smjernice i puteve daljeg razvoja i eeee mi smo tad jednoglasno rekli da nemeremo tolerisat takve pojave i eeeeee mi eee smo ostro osudili takve negativne pojave i eeee to nikako nije u skladu sa eeee nasim smjernicama eeeeeee eeee. imamo mi izvjestaje sa terena i svjesni smo eeeee i najostrije smo eeee mislim da radnici moraju preko svojije radnickije savjeta iznijeti takve nepravilnosti i aktivno eeeee ucestvovat eeeee (scede li vlado okrivit radnike za takove nepravilnosti ???
brka: ali druuuuuze bakaricu mi smo vec to sve uradili na radnickom savjetu i rekli smo koji to neodgovorni drugovi ne rade dobro
i dovode firme u gubitke i onda samo odu u drugu firmu i tamo budu direktori, opet naprave gubitke i opet odu u drugu firmu.
vlado: e to ne moze. eeeeee mi smo najostrije eeeeeee osudili takva ponasanja i usvojili smo smjernice i crtice razvoja i na zadnjem plenumu zauzeli jasan i jedinstven stav dje smo rekli da cemo takve pojave suzbiti i eeeee to se nikako ne moze eeeee i mi mi mi smo eeeeee bili jednoglasni u nasem eeeee i rekli smo da se tome mora stati u kraj. mi imamo izvjestaje sa terena i svjesni smo da eeee i sk ce sve ucinit da eeeeee. to je nedopustivo da eeeeee i mislim da smo postavili eeee temelje i necemo dozvolit da eeeeeee eeee mi mi mi eto ne znam da li ste zadovoljni odgovorom ...
brka: ali druuuuuze bakaricu mi smo njih vec identifikovali, imenovali i na radnickom savjetu kritikovali ali oni samo pobjegnu
u druge firme i nikom nista
vlado: e to ne moze, nema bjezanja, trcite za njima nedajte him
u taj cas cijeli studio grohotom pade u smijeh i svi zadovoljni i sretni nekako privedose emisiju kraju. nadam se da je brka doceko pemziju u zdravlju i veselju
- Maraschino
#6945 Re: juga 1950.-1990.
http://www.info-ks.net/vijesti/regija/43485/bolji-zivot-ili-bolji-zivot-jugoslavija-u-brojkama
Prilicno objektivan tekst u statistickim brojkama.
Prilicno objektivan tekst u statistickim brojkama.
- muha_sa
#6946 Re: juga 1950.-1990.
kako nisu osamdesete kad sam cijelu noc znao stajat u redu da bi nasuo u auto 10-ak litara benzinaspreca wrote:Ali ona gore nije 80te ...dam cunu da mi skrate ako je ono 80te a izvor 24sata .hr mi daje za pravo da sumLJam.....ona gore slika bi mogla biti negdje 60-65tainsomnia78 wrote: Onda je ova očita montaža
- drndalo
#6947 Re: juga 1950.-1990.
I koliko je to trajalo? 7-8 godina?
- spreca
#6948 Re: juga 1950.-1990.
O cemu ti dragog ti allahamuha_sa wrote: kako nisu osamdesete kad sam cijelu noc znao stajat u redu da bi nasuo u auto 10-ak litara benzina
- Maraschino
#6949 Re: juga 1950.-1990.
odakle ti auto frajeru.muha_sa wrote: kako nisu osamdesete kad sam cijelu noc znao stajat u redu da bi nasuo u auto 10-ak litara benzina
- muha_sa
#6950 Re: juga 1950.-1990.
o redovima za beMzin--o redovima za mlijeko i ostale kucanske potrebštinespreca wrote:O cemu ti dragog ti allahamuha_sa wrote: kako nisu osamdesete kad sam cijelu noc znao stajat u redu da bi nasuo u auto 10-ak litara benzina![]()
al ti ne znaš za OTO jer si tad biJo daleko odavLe
ko neko aVto--fiat miletrecentoMaraschino wrote:odakle ti auto frajeru.muha_sa wrote: kako nisu osamdesete kad sam cijelu noc znao stajat u redu da bi nasuo u auto 10-ak litara benzina