BIRCus je nesto drugojefferson wrote:Ti da znas ista o ekonomiji znao bi da se dug ne mjeri realnim brojevima nego procentom od GDP-a.wyoming wrote:Da rezimiramo – amerika ima trgovinski deficit 20+ godina koji kompenzira izvozom duga. Vlasnici americkog duga su BIRC zemlje. Nacionalni dug amerike je 17.6 triliona dolara i raste 1.2 triliona dolara svake godine sa sa dodadtnim nepokrivenim dugom od 205 triliona. FED (americka centralna banka) printa mjesecno 75 bilijardi dolara samo da odrzi americku ekonomiju iznad vode. Oni slijepo vjeruju da se rusija i kina ne bi usudile da izadju iz sistema dolara jer 70% svijeta drzi dolar kao rezervnu valutu. ali to je njihova zabluda slicna onoj kada su mislili da ce ih u iraku docekati kao demokratske oslobodioce.
sto bi se reklo, the writing is on the wall.
Vecinski vlasnik americkog duga nisu BRIC (nauci da se zovu BRIC a ne BIRC, BIRC je akronim za istrazivanje povreda na mozgu), nego SSA (mozes ovo na google naci kao i te prizemne analize).
Ukrajina
- spreca
#6926 Re: Ukrajina
-
cindrlimindrli
#6927 Re: Ukrajina
pasha078 wrote:Procitah ove postove i zakljucih da je Amerika pred ekonomskih krahom, tamnica obespravljenog naroda, a Rusija korak do Atlantika, ekonomska supersila i oaza slobode i ljudskih prava.....
Hajd dobro......
...i kompletna Amerika Boga moli da ubode rusku "zelenu kartu" ne bi li se kako odselili u tu oazu blagostanja.
-
Max Bunker
#6928 Re: Ukrajina
Iz tastature mi rijec uze.
Da to tako ide i da je situacija takva, kakvom je predstavljaju pojedini rusofili na ovoj temi onda bi Kina (ili Rusija) vec danas izbacila Dolar ili na drugi nacin zavalila Ameriku (svi oni imaju svoje ekonomske savjetnike koji su za to placeni i koji su sama krema, sama elita svjetske ekonomije).
Onda, ispade Rusija neki ekonomski tigar, div, gigant a Amerika zemlja treceg svijeta. Pa skoro vise novca da USA potrosi na razne donacije i pomoc po svijetu i na opremanje svoje vojske, nego sto je to Ruski budzet. Neke cetvrti na periferiji Moskve jos struje nemaju a hocetee da mi Rusiju predstavite jacom od USA.
Nadalje, da se krene sa blokadama, odnosno da EU prestane od Rusije kupovati naftu i plun, dugorocno gledano, samo bi Rusija tu naHebala. Europa pi se mozda jednu zimu i smrzavala ali bi vec nasla neki fazon i fintu da iducu doceka u toplom i suhom a za Ruse ne znam kome bi onda prodavali svoj plin i naftu.
Da to tako ide i da je situacija takva, kakvom je predstavljaju pojedini rusofili na ovoj temi onda bi Kina (ili Rusija) vec danas izbacila Dolar ili na drugi nacin zavalila Ameriku (svi oni imaju svoje ekonomske savjetnike koji su za to placeni i koji su sama krema, sama elita svjetske ekonomije).
Onda, ispade Rusija neki ekonomski tigar, div, gigant a Amerika zemlja treceg svijeta. Pa skoro vise novca da USA potrosi na razne donacije i pomoc po svijetu i na opremanje svoje vojske, nego sto je to Ruski budzet. Neke cetvrti na periferiji Moskve jos struje nemaju a hocetee da mi Rusiju predstavite jacom od USA.
Nadalje, da se krene sa blokadama, odnosno da EU prestane od Rusije kupovati naftu i plun, dugorocno gledano, samo bi Rusija tu naHebala. Europa pi se mozda jednu zimu i smrzavala ali bi vec nasla neki fazon i fintu da iducu doceka u toplom i suhom a za Ruse ne znam kome bi onda prodavali svoj plin i naftu.
-
Max Bunker
#6929 Re: Ukrajina
agnostic_front wrote: Evo ja nisam ekonomista, slabo se u ekonomiju razumijem, u ove 4 godine koliko sam na forumu sam se načitao ekonomskih stručnjaka, nemali broj, i kod kojih se skoro uvijek neđe nekoliko riječi na ekavici (samo nešto što sam primijetio, ništa protiv ekavice).
Ali, hajmo reći da su te vaše "analize" (ja bih to nazvao mokrim snovima, ali nejse) tačne. Zašto baš niko do sada nije to uradio. Kina kao diktatura, sigurno može podnijeti taj šok koji spominješ, pobili su preko 50 miliona svojih ljudi, kao da im je problem da ih još nekoliko osiromaši na neki kratki period. Dakle, nemaju neki moralni problem. Stoga, zašto to ne urade?
Dalje, recimo da su to uradili, i da su vaše "analize" tačne. Dolar je propao, šta se dešava? Odjednom, sva superiornost Zapada u smislu ljudskog kapitala prestaje da postoji? Dešava se neki "restart" u glavama svih stanovnika i oni zaborave sve? Nestaje Harvard, nestaje MIT, nestaje JP Morgan, Facebook, Google, sve to nestaje? Amerika se vraća u kameno doba, ili?
Iz tastature mi rijec uze.
-
nihoniho
#6930 Re: Ukrajina
U Rusiji je prosjecna plata , otprilike, kao u Bih. Ne da nisam strucnjak u ekonomiji, nego sam analfabeta ali taj podatak mi govori da Rusija ne moze biti ekonomska velesila.
Govori mi i podatak da, otkako su Lade spaljene u ratu, nisam vidio (ni na televiziji) niti jedan ruski proizvod. Nesto ih ne vidim ni na polju tzehnologije i konsaltinga...Ovi sto brane Rusiju vjerovatno kucaju na Apple telefonima...
Ponavlja se istorija, ovako su branili i velicali i SSSR, pa o tome se komedije snimaju
i sta se desilo? ... Velika zemlja , puno sirovina ali malo pameti da ih iskoristi...papanluk, zaostalost politicke svijesti, primitivni nacionalisti i siledzije...
Govori mi i podatak da, otkako su Lade spaljene u ratu, nisam vidio (ni na televiziji) niti jedan ruski proizvod. Nesto ih ne vidim ni na polju tzehnologije i konsaltinga...Ovi sto brane Rusiju vjerovatno kucaju na Apple telefonima...
Ponavlja se istorija, ovako su branili i velicali i SSSR, pa o tome se komedije snimaju
Last edited by nihoniho on 18/03/2014 23:42, edited 3 times in total.
- McMoy
#6931 Re: Ukrajina
Nego, je li Rusija priznala Kosovo ili...?
-
udar 99
#6932 Re: Ukrajina
kao sto rekoh ; novac mora imati pokrice , bez toga je samo sareni papir
i ako 85 milijardera ima bogastvo jednako kao 3.5 milijardi stanovnika ove planete ?
nebitno je kolike se cifre vrte
i ako ne jedan 1 % ( isto je i u BiH ) vec i manji procenat ima kontrolu nad 80 % GDP i svoga bogastva u drzavi ?
a sa druge strane strajkovi , pobune , nemiri
obican narod ( ukljucujuci i Amerikance ) nema bas nista od tih enormnih cifara , te nestanak srednje klase i pad kupovne moci
industrijska baza planete je Kina , uz Indiju
tako sve revolucije pocinju i pocele su , klasni rat , nejednakost , korupcija vladajuce elite
ali ? o tom potom , 4 April 2014 je uskoro
vratimo se Ukrajini
opet snajperi ,( Euromajdan 2 ?) Ukrajinski oficir poginuo uz pripadnika "obrambenih snaga Krima "
pucano sa dvije lokacije po jednim i po drugima?
ceka se vise informacija
po pravilu pocele su medjusobne optuzbe a "nova "vlast u Kijevu ( koji su kao sto je znano , ministarstvo odbrane je ;pripadnici Svobode i Desnoga sektora )
najavljuje "rat !" i "ovo je agresija "
uskoro ocekujmo da "nova " vlast desnicara pozove 'oslobodioce" NATO da pomognu u 'herojskom otporu okupatorima "( ali pomoci nema !)
http://www.informationclearinghouse.inf ... e37990.htm

i ako 85 milijardera ima bogastvo jednako kao 3.5 milijardi stanovnika ove planete ?
i ako ne jedan 1 % ( isto je i u BiH ) vec i manji procenat ima kontrolu nad 80 % GDP i svoga bogastva u drzavi ?
obican narod ( ukljucujuci i Amerikance ) nema bas nista od tih enormnih cifara , te nestanak srednje klase i pad kupovne moci
tako sve revolucije pocinju i pocele su , klasni rat , nejednakost , korupcija vladajuce elite
vratimo se Ukrajini
opet snajperi ,( Euromajdan 2 ?) Ukrajinski oficir poginuo uz pripadnika "obrambenih snaga Krima "
ceka se vise informacija
po pravilu pocele su medjusobne optuzbe a "nova "vlast u Kijevu ( koji su kao sto je znano , ministarstvo odbrane je ;pripadnici Svobode i Desnoga sektora )
uskoro ocekujmo da "nova " vlast desnicara pozove 'oslobodioce" NATO da pomognu u 'herojskom otporu okupatorima "( ali pomoci nema !)
-
Hlapoje
#6933 Re: Ukrajina
Max Bunker wrote: Nadalje, da se krene sa blokadama, odnosno da EU prestane od Rusije kupovati naftu i plun, dugorocno gledano, samo bi Rusija tu naHebala. Europa pi se mozda jednu zimu i smrzavala ali bi vec nasla neki fazon i fintu da iducu doceka u toplom i suhom a za Ruse ne znam kome bi onda prodavali svoj plin i naftu.
A i vas u BiH boli briga.
Prošli put kad je zafalilo, poslao Sarajlija Tadić...a sad je tu Vučić iz Bugojna da pritekne u pomoć.
-
shadowblade
#6934 Re: Ukrajina
Nisu mi baš jasni Bošnjaci koji su rusofili i podržaju Rusiju u ovom slučaju. Sami imate svoj "Krim" u vlastitoj državi, mislite da bi Rusija da bira između nezavisnosti RS-a i cjelovite BiH podržala teritorijalnu cjelovitost?
-
Hlapoje
#6935 Re: Ukrajina
Zašto misliš da bi podržali nezavisnu RS?shadowblade wrote:Nisu mi baš jasni Bošnjaci koji su rusofili i podržaju Rusiju u ovom slučaju. Sami imate svoj "Krim" u vlastitoj državi, mislite da bi Rusija da bira između nezavisnosti RS-a i cjelovite BiH podržala teritorijalnu cjelovitost?
- vivaldi
#6936 Re: Ukrajina
evropa je poprilicno u neobranom grozdju, nije to samo plin i nafta. globalizacija je u ovkavim situacijama poprilicno uslozila situaciju jer je sada ekonomija puno isprepletenija nego nekada..Max Bunker wrote:Nadalje, da se krene sa blokadama, odnosno da EU prestane od Rusije kupovati naftu i plun, dugorocno gledano, samo bi Rusija tu naHebala. Europa pi se mozda jednu zimu i smrzavala ali bi vec nasla neki fazon i fintu da iducu doceka u toplom i suhom a za Ruse ne znam kome bi onda prodavali svoj plin i naftu.
rusko trziste generise rast mnogim evropskim ekonomijama, nema brenda koji u rusiji nema fabriku..a to su sve stvari koje ne pokazuju goli podaci o trgovini. berze bi takodjer drmaticno reagovale na takav shok.
osim toga rusija nije samo veliki uvoznik zapadnog kapitala vec je ogroman i izvoznik - iz rusije mjesecno izlazi 5-6 milijardi dolara, dosta toga u evropi zavrsava..
druga stvar, evropa krim i ne gleda kao svoj problem pa se nenadano nadjose u sranju. nije angeli vlado nikad bio jaran, ali ne vjerujem ni da je sa obamom prijatelj na facebooku nakon njegovog prijateljskog prisluskivanja privatnih razgovora.
i francuzi gledaju sebe. i oni su upravo na ekskurziji u CAR-u, prosle godine bili u maliju i libiji...a i sjecaju se onih majica u usa kongresu "texas je veci od francuske" kada su se zbog iraka zamjerili amerima...
ipak, koliko god da je ekonomska situacija slozena, mislim da je politicka jos slozenija i opasnija.
ovim brzinskim referendimom i jos brzim priznavanjem, putin je fakticki doveo zapad pred svrsen cin jer je svima jasno da putin poslije ovoga ne moze nazad, a to znaci da ga nista ne moze natjerati da povuce odluku
drugi problem je sto je rusija drustvo jednog lica, tvrodglavog slavenskog mentaliteta koji je uvijek spreman da se inati i na svoju stetu.
zapadni lideri uvijek moraju racunati i o politickim i ekonomskim lobijima i nijedan zapadni lider nema svu vlast u svojim rukama kao sto ima putin.
e sad, zapad ovo zbog svog obraza ne moze presutiti, ali upravo zbog politickih (puno vise nego zbog ekonomskih) konsekvenci mora uvesti neke odmjerene sankcije koje bi vise poslale poruku drugima nego kaznile rusije.
fol je u tome sto ako zapad uvede totalne sankcije, to je onda novi hladni rat - vise nema pregovora ni ucjena ni prijetnji jer su u tom slucaju ispucani svi aduti.
ko onda moze garantovati da ce se vlado zaustaviti na krimu? ako je vec prekinuo sve odnose sa zapadom ko moze garantovati da nece poceti grickati i druge okolne zemlje pa cak i estoniju koja je nato clanica? sem novog svjetskog rata nema zapad vise nikakvog alata za reakcije..
zajebana situacija za sve skroz...
- McMoy
#6937 Re: Ukrajina
Putin nijednom riječi nije spominjao BiH.Hlapoje wrote:Zašto misliš da bi podržali nezavisnu RS?shadowblade wrote:Nisu mi baš jasni Bošnjaci koji su rusofili i podržaju Rusiju u ovom slučaju. Sami imate svoj "Krim" u vlastitoj državi, mislite da bi Rusija da bira između nezavisnosti RS-a i cjelovite BiH podržala teritorijalnu cjelovitost?
Isključivo je vukao paralele sa slučajem Kosova.
Nisu ni meni jasni oni koji misle da je BiH centar svijeta oko kojeg se sve vrti.
-
cindrlimindrli
#6938 Re: Ukrajina
udar 99 wrote:kao sto rekoh ; novac mora imati pokrice , bez toga je samo sareni papir
![]()
vratimo se Ukrajini
ceka se vise informacija
Jesi li hljeba ti onaj dosadni lik, occupyamerica, ili kako si se vec zvao, sto je pisao o protestima na Floridi i
opstoj propasti Amerike, a u isto vrijeme napominjao kako hladi damu u djakuziju i ispija jack daniels na istoj toj
Floridi?
-
nihoniho
#6939 Re: Ukrajina
@Hlapoje , ti sigurno koristis ruski telefon, ruski kompjuter, vozis rusko auto, nosis ruske farmerke, slusas rusku muziku, gledas ruske filmove, surfas po ruskim stranicama na internetu..?
-
wyoming
#6940 Re: Ukrajina
Prema podacima iz wall street journal-a u junu i prema podacima US Treasurija dollar asset (reserve u dolarima) u kini su pale sa 74% na 54% od ukupne vrijednosti kineskog portfolija rezervi od 3 triliona $ od 2006 do danas. Dakle, nije da nije uradila već radi postepeno i nije koincidencija da se ovo poklapa sa finansijskom krizom u U.S. koja pocinje 2008. Zasto tek od 2006 i zasto polako?agnostic_front wrote:Evo ja nisam ekonomista, slabo se u ekonomiju razumijem, u ove 4 godine koliko sam na forumu sam se načitao ekonomskih stručnjaka, nemali broj, i kod kojih se skoro uvijek neđe nekoliko riječi na ekavici (samo nešto što sam primijetio, ništa protiv ekavice).wyoming wrote:Da ljudima koji pojma o ekonomiji nemaju ne odgovaram ponaosob napravicu jedan post jer vidim da samo znaju da lijepe smajlije i da uporedjuju lade i bmw auta.
Rusija je u posjedu prirodnih resursa koje prodaje svim svojim susjedima, ukjlucujuci EU. Ako rusija odjednom odluci da trazi da se energenti plate i tranzakcije vrse u nacionalnoj valuti umjesto dolara – onda ce to te zemlje i da urade, jer nemaju izbora. Sta drugo mogu? Da se smrzavaju? Da uspore vlastitu ekonomiju? Sa virtuelnim dolarima ne mozes da zagrijes guzicu.
Naravno, ovo bi prouzrokovalo veliki sok u ruskoj ekonomiji – ali samo privremeno i samo kao lijek jer je to neophodno da se desi za sve zemlje koje drze dolar kao rezevrnu valutu ako hoce da se nezavisno razvijaju. Ruska ekonomija, kao i ekonomija svih zemalja koje drze dolar kao rezervnu valutu (dakle i idnijska ekonomija i kineska) vezane su za sistem dolara i ne mogu efektivno da se razvijaju jer su i poslovni i industrijski krediti ograničeni rezervom koja postoji u rusiji (ili kini ili indiji ili svakoj zemlji koja dolar drzi kao rezervu, za nas su to euri). Prema tome, sistem baziran na dolaru je limitirajuci i supresivan jer zemlje koje nemaju dovoljne likvidne rezerve ne mogu da se razviju a one koje imaju, nalaze se pod kontantnim nadzorom i kontrolom jer je njihova moć ograničena tom rezervom. Ovakav sistem koristi samo sjedinjenbim drzavama koje vec preko 20 godina imaju trgovinski deficit (za razliku od rusije, kine...) ali to kompenziraju izvozeci vlastiti dug.
Izlazak iz sistema dolara bi za svaku zemlju, pa i za rusiju i kinu kratkorocno bio veliki ekonomski sok, ali dugorocno blagoslov jer bi to znacili istinsku ekonomsku slobodu. Nakon izvjesnog vremena svi ce morati da koriste rublje ako zele da trguju i rade biznis sa rusijom i posebno, ako zele da trguju komoditetima prirodnih resursa sa rusijom i mnogim zemljama energetski vezanih za rusiju poput kine i evrope. To nece instantno ubiti dolar, ali ce ga devastirati kao i americku ekonomiju koja zavisi od petro dolara i izvoza duga kako bi odrzala svetsku dominaciju i svakako ce ubrzati kolaps americke ekonomije.
Jedini razlog zasto dolar jos nije kolabirao je sto ga cijeli svijet koristi. Ali vrijednost novca je prije svega psiholoska kategorija povjerenja u tu valutu. Kada bi rusija prestala da trguje dolarima, pa zatim kina http://etfdailynews.com/2014/01/24/the- ... -s-dollar/ i uz 16,000,000,000,000 $ duga, dolar bi sigurno propao. Sa sankicjama prema rusiji sami su krocili korak blize.
Ali, hajmo reći da su te vaše "analize" (ja bih to nazvao mokrim snovima, ali nejse) tačne. Zašto baš niko do sada nije to uradio. Kina kao diktatura, sigurno može podnijeti taj šok koji spominješ, pobili su preko 50 miliona svojih ljudi, kao da im je problem da ih još nekoliko osiromaši na neki kratki period. Dakle, nemaju neki moralni problem. Stoga, zašto to ne urade?
Dalje, recimo da su to uradili, i da su vaše "analize" tačne. Dolar je propao, šta se dešava? Odjednom, sva superiornost Zapada u smislu ljudskog kapitala prestaje da postoji? Dešava se neki "restart" u glavama svih stanovnika i oni zaborave sve? Nestaje Harvard, nestaje MIT, nestaje JP Morgan, Facebook, Google, sve to nestaje? Amerika se vraća u kameno doba, ili?
Prvo, da bi zemlja diversifikovala portfolio rezervi, u svijetu mora da postoji neka druga jaka valuta koja moze da se koristi u svrhu stednje i međunarodne trgovine. Euro je u perspektivi trebao da bude ta valuta ali uz finansijsku krizu i konstantnu americku sabotazu kreditnog rejtinga euro zemalja taj process kasni.
Drugo, kina nija imala taj kapacitet prije a sada ga ima sve vise i vise jer uspjeva da diversifikuje svoj portfolio rezervi kako se kineska ekonomija razvija. To ne ukljucuje samo prodaju dolara i kupovinu drugih stranih valuta kao kanadskog I australijskog dolara nego i hartije od vrijednosti i zlato – ne samo to, sada yuan moze da postane fluktuirajuca valuta jer ima dovoljan leverage. Da bi valuta postala jaka potreban joj je ovaj finansijski leverage koji kina nije imala prije 10 godina.
S druge strane, hartije od vrijednosti (U.S. Securities, dakle praktično certifikat na vlasništvo američkog duga) u rukama kine porasle su u zadnjih godinu dana za 115 triliona dolara na 1.75 triliona $ kao i broj prodane tzv. green back aktive (U.S. Treasuries). Aktiva je najvažnija u portfoliju stranih rezervi. Sto manje aktive strani investitori kupe – to je rupa u budzetu veca. Fed je ove godine posudio 800 milijardi dolara da pokrije deficit od 1.1 triliona dolara u budzetu dok su satranci finansirali 300 milijardi americkog budzeta kroz U.S. Treasuries. Kada dug nece da kupe stranci i kada je on skup za domace investiture onda se rupa jedino moze popuniti printanjem para tj inflacijom, kako to nije izbor i kako su kamatu vec spustili na nulu ostaje samo devalvacija dolara. Jer, ako velike zemlje poput rusije pocnu da trguju drugom valutom umjesto dolara, i ostale zemlje koje drze dolar kao rezervnu valutu, a takvih je 70% u svijetu pocece da prodaju dolar jer ce znati da mu opada cijena. Trziste preplavljeno jeftinim dolarima obezvrijedilo bi tu valutu. U tom pravcu idemo zbog sankcija rusiji.
To sve znaci udar na ekonomiju amerike I smanjenje uticaja u svijetu. Ne kraj svijeta i ne kraj amerike ali oslabljena pozicija i to po principu “sami pali sami se ubili”.
Drugo pitanje, sta ce biti sa googlom, facebookom. Pa kakve oni imaju veze sa amerikom? Centrale su im tamo i amerikanci su ih osnovali ali sada je vlasnik svako ko kupi dionice i sutra centrala fejsbuka moze preselit u moskvu ili singapur kakve to veze ima? Kapital je sasvim mobilan. Evo i ja sam vlasnik dionica google a vjerujem putin. Svi imamo isti interes, da nam raste vrijednost kapitala koji nema nikakve veze sa tim gdje je firma registrovana.
Shvati da su drzave sekundarna stvar. Osnovna stvar je firma, korporacija. Dakle Shell, Gazprom, British Petrol, ne Rusija, Amerika, Engleska. i ne Shell, BP ili Gazprom vec dionicari, vlasnici ovih kompanija koji donose stihijske odluke u zavisnosti od trzista. drzava nema veze sa narodom i vojska nema veze sa drzavom i politicari predstavljaju samo ikebanu u svemu, i putin i obama. problem nisu drzave vec kapitalizam koji je globalna stvar i koji doseze neke granice koje trziste nije sposobno da rijesi i regulise (finansijska kriza, ekoloska kriza, dubioznost intelektualnog vlasnistva; etc.) a kako ih nije sposobno rijesiti prenosi antagonizme drustvene nejednakosti na problem nacionalizma, rasizma, vjerskog ekstremizma...
-
Hlapoje
#6941 Re: Ukrajina
Samo poneki ruski film pogledam, a imaju i interesantnih stranica na internetu?nihoniho wrote:@Hlapoje , ti sigurno koristis ruski telefon, ruski kompjuter, vozis rusko auto, nosis ruske farmerke, slusas rusku muziku, gledas ruske filmove, surfas po ruskim stranicama na internetu..?
Čitam i rusku lietraturu i grejem se na ruski gas...a dok sam duvanio, jedno vreme sam kupovao Sobranie.
Što pitaš?
-
nihoniho
#6942 Re: Ukrajina
Nist, nista, samo pitam ...mislim na cemu ta ekonomija pociva..a joj mene, pa gas !Hlapoje wrote:Samo poneki ruski film pogledam, a imaju i interesantnih stranica na internetu?nihoniho wrote:@Hlapoje , ti sigurno koristis ruski telefon, ruski kompjuter, vozis rusko auto, nosis ruske farmerke, slusas rusku muziku, gledas ruske filmove, surfas po ruskim stranicama na internetu..?
Čitam i rusku lietraturu i grejem se na ruski gas...a dok sam duvanio, jedno vreme sam kupovao Sobranie.
Što pitaš?
Nego, bas me zanima koja su auta najprodavanija u Rusiji, koji mobilni telefoni, kompjuteri..?
-
shadowblade
#6943 Re: Ukrajina
Zbog čega misliš da nebi kad bi bili u situaciji da oni određuju sudbinu BiH?Hlapoje wrote:Zašto misliš da bi podržali nezavisnu RS?shadowblade wrote:Nisu mi baš jasni Bošnjaci koji su rusofili i podržaju Rusiju u ovom slučaju. Sami imate svoj "Krim" u vlastitoj državi, mislite da bi Rusija da bira između nezavisnosti RS-a i cjelovite BiH podržala teritorijalnu cjelovitost?
-
Hlapoje
#6944 Re: Ukrajina
Ruska ekonomija se bazira na prirodnim resursima, ali oni su praktično neograničeni, pa je stoga i potencijal ruske privrede nesaglediv.nihoniho wrote: Nist, nista, samo pitam ...mislim na cemu ta ekonomija pociva..a joj mene, pa gas !![]()
Nego, bas me zanima koja su auta najprodavanija u Rusiji, koji mobilni telefoni, kompjuteri..?
Ruska privreda je u ekspanziji.
-
Itakoto
#6945 Re: Ukrajina
Neograniceni prirodni resursi.
-
Hlapoje
#6946 Re: Ukrajina
Zato što je za Ruse, BiH potpuno nebitna zemlja.shadowblade wrote:
Zbog čega misliš da nebi kad bi bili u situaciji da oni određuju sudbinu BiH?
Nemaju nekih interesa ni da je cepaju, ni da je sastavljaju.
U stvari, ja ne znam nijednu državu kojoj je u interesu cepanje BiH.
To nije čak ni Srbija, pa ne vidim ni zašto bi to bila Rusija.
Rusi su uglavnom vodili principijelnu politiku daleko od svog dvorišta.
-
nihoniho
#6947 Re: Ukrajina
Bili su neograniceni i u proslom vijeku, pa pusionaHlapoje wrote:Ruska ekonomija se bazira na prirodnim resursima, ali oni su praktično neograničeni, pa je stoga i potencijal ruske privrede nesaglediv.nihoniho wrote: Nist, nista, samo pitam ...mislim na cemu ta ekonomija pociva..a joj mene, pa gas !![]()
Ruska privreda je u ekspanziji.
Ti resursi ce, prirodno, preci u ruke onih koji ce znati kvalitetno rukovati njima i postace opste dobro !
-
Hlapoje
#6948 Re: Ukrajina
Mešaš babe i žabe. SSSR se raspao zbog ideologije i sistema koji se pokazao neprogresivnim u datom vremenskom momentumu.nihoniho wrote: Bili su neograniceni i u proslom vijeku, pa pusiona![]()
Ti resursi ce, prirodno, preci u ruke onih koji ce znati kvalitetno rukovati njima i postace opste dobro !
Rusija je pak kapitalistička sila. Poseduje nesagledive prirodne resurse, a bogami i vrhunska sredstva odvraćanja onih koji se na njih namerače.
Dakako da će se ruska privreda razvijati i uz pomoć uvoznih tehnologija. To nije sporno. Otud i sve intezivnija saradnja sa Nemačkom.
-
udar 99
#6949 Re: Ukrajina
Shvati da su drzave sekundarna stvar. Osnovna stvar je firma, korporacija. Dakle Shell, Gazprom, British Petrol, ne Rusija, Amerika, Engleska. i ne Shell, BP ili Gazprom vec dionicari, vlasnici ovih kompanija koji donose stihijske odluke u zavisnosti od trzista. drzava nema veze sa narodom i vojska nema veze sa drzavom i politicari predstavljaju samo ikebanu u svemu, i putin i obama. problem nisu drzave vec kapitalizam koji je globalna stvar i koji doseze neke granice koje trziste nije sposobno da rijesi i regulise (finansijska kriza, ekoloska kriza, dubioznost intelektualnog vlasnistva; etc.) a kako ih nije sposobno rijesiti prenosi antagonizme drustvene nejednakosti na problem nacionalizma, rasizma, vjerskog ekstremizma...
ne znam za vas ali kod mene "problemcici" sa internetom , mnogi se zale , RT je bio takodjer van funkcije par sati
i tako to
izgleda da se bitka bije i na Cyber frontu
koji Iphone koristimo :" Made in China "
PC ;" Made in China"
Hummer je prodan Kini poslije bankrota
tu je negdje i Indija sa IT tehnologijom takodjer
odjecu i obucu ? Nike patike na primjer i sve te cuvene marke ?
Indonezija , Banglades ( ukljucujuci i radnu snagu ; Djecu u zivotinjskim radnim uslovima )
itd
ko je sta izmislio i primjenio
to mozemo do beskraja , kompas i barut Kinezi
raketnu tehnologiju Von Braun i Hitlerova ekipa
prvi satelit Sputnjik je Ruski i prvi covjek u svemiru i tako dalje i tako dalje
-
cindrlimindrli
#6950 Re: Ukrajina
Pa dobro, ima li neki brend siroke potrosnje a da je ruski? Mislim, pored toliko potencijala valjda su do sad nestoHlapoje wrote:Mešaš babe i žabe. SSSR se raspao zbog ideologije i sistema koji se pokazao neprogresivnim u datom vremenskom momentumu.nihoniho wrote: Bili su neograniceni i u proslom vijeku, pa pusiona![]()
Rusija je pak kapitalistička sila. Poseduje nesagledive prirodne resurse, a bogami i vrhunska sredstva odvraćanja onih koji se na njih namerače.
Dakako da će se ruska privreda razvijati i uz pomoć uvoznih tehnologija. To nije sporno. Otud i sve intezivnija saradnja sa Nemačkom.
i napravili.