TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
arnes_king

#6926 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

Eh raja evo mene opet :D

Nedavno sam pitao za one modele UHD 50'' od 950KM ali sam skontao nesto bolje.

Planiram predati zahtjev za Raiffeisen Shopping karticu pa da TV kupim na rate.

Eh sad, zanima me TV koji se moze preko te kartice kupiti/platiti na 12 rata da je do 1500KM?

Sto se tice TV-a najvise, 90% ga koristim za PS4 Pro gejming, tako da mi je bitno da je UHD, ne ispod 50'' (ako moze i veci), mali input lag i po mogucnosti da ima taj "pravi" 10bit HDR, a ako toga nema u ovoj cjenovnoj klasi onda mi nije toliko ni bitno. Smart funkcije su uvijek plus, pogotovo android, ali mi nisu glavni faktori.

Sta bi predlozili i gdje?
arnes_king

#6928 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

Hvala, evo ja bas sad gledao u sancta domenica i domod, koja od te 3 radnje su najjeftiniji?

A meni je bitno da dobijem preporuku nekoga ko se razumije za ovo sto meni treba da ne kupim neki pa se zeznem :D
diablobih

#6929 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Ako ces pravi android, gledaj Sony. Ima nekih preporuka na prijasnjim stranicama.
M416

#6930 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by M416 »

arnes_king wrote:Eh raja evo mene opet :D

Eh sad, zanima me TV koji se moze preko te kartice kupiti/platiti na 12 rata da je do 1500KM?

Sto se tice TV-a najvise, 90% ga koristim za PS4 Pro gejming, tako da mi je bitno da je UHD, ne ispod 50'' (ako moze i veci), mali input lag i po mogucnosti da ima taj "pravi" 10bit HDR, a ako toga nema u ovoj cjenovnoj klasi onda mi nije toliko ni bitno. Smart funkcije su uvijek plus, pogotovo android, ali mi nisu glavni faktori.

Tim modelima nazalost je skocila opasno cijena i kad je na stanju ovakva mu je cijena,a ne vise po 950km

https://www.mobilmedia.ba/tv-samsung-ue ... 2uxxh.html

Do 1500km tesko da ces upecati 10-bit panel 120hz i za kes,a kamoli na kredit.
Last edited by M416 on 27/09/2018 22:33, edited 2 times in total.
Drosera capensis

#6931 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Drosera capensis »

imaš ovaj teslin model svi ga hvale, može se kupit u imtecu, cijena oko 1300KM

semirsar

#6932 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

trenutno na akciji https://www.mobilmedia.ba/tv-sony-kd55xe7005baep.html
majstor.yoda

#6933 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

Čini mi se da je Plus počeo prodavati TCL televizore. Možda CooK može dati neko mišljenje o njima. Što se tiče Domoda, kod njih je cijena za raste 10% skuplja
M416

#6934 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by M416 »

majstor.yoda wrote:Čini mi se da je Plus počeo prodavati TCL televizore. Možda CooK može dati neko mišljenje o njima. Što se tiče Domoda, kod njih je cijena za raste 10% skuplja
Ovaj djeluje interesantno VA panel 10-bit

http://www.next.ba/product.asp?product= ... ode=114184

https://www.displayspecifications.com/en/model/efbdcdf
CooK

#6935 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

majstor.yoda wrote:Čini mi se da je Plus počeo prodavati TCL televizore. Možda CooK može dati neko mišljenje o njima. Što se tiče Domoda, kod njih je cijena za raste 10% skuplja
TCL su generalno dobri televizori ali sa ovakvim cijenama kod nas se gubi njihova osnovna svrha odnosno nacelo TCL-a da nude vecu kvalitetu za manji novac od poznatih brendova. Pogledajte koliko TCL televizori kostaju u nekoj drugoj i bice vam jasno o cemu pricam. Vjerovatno ce i kod nas to doci na svoje kad ih vise radnji bude imalo u ponudi.
CooK

#6936 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Drosera capensis wrote:imaš ovaj teslin model svi ga hvale, može se kupit u imtecu, cijena oko 1300KM

A ko su ti svi sto ga hvale, pogledaj malo? Sve placeni recenzenti. Prvi sam bio zainteresovan da pogledam s901 kada je tek izasao i mozes naci moje postove ovdje o tome a kada sam ga vidio primjetio sam da ima dobru izradu i extra hardware ali ono najbitnije a to je slika - nista posebno. Nije to los TV ali ne vrijedi tih para i da je jeftiniji jos jedno 20% bio bi dobra kupovina.
REDDEVILS

#6937 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

Pozdrav svima,evo mene opet s pitanjem vezano za televizore.
Poslušao sam CooK-ov savjet i cekam praznicna snizenja za televizore tj. Sony 55XF9005 a u medjuvremenu su mi se pojavila jos tri tv-a na listi zelja a to su:
LG TV OLED OLED55C8
Samsung QE55Q8C Zakrivljen 2018
Samsung QE55Q7FN 2018
Nemogu da vjerujem da u ove tri radnje u Sarajevu postoji tolika razlika u cijeni koja na nekim modelima tv-a prelazi cak i 1000 KM :-)
Samsung QE55Q8C kosta 3389 KM na plus,ba dok na stranici mobilmedia.ba kosta 4.499,90 KM a u sancta domenici kosta 4.419,00 KM s tim da u SD se dobije sat gratis :)
Isto tako i drugi tv Samsung QE55Q7FN ima razlicite cijene, a to su na ekupi.ba kosta 3.139 KM dok u SD 3.789 KM vjerovatno zbog sata koji kazu da je gratis, i na mobilmedia.ba stranici kosta 3.899,90 KM :)
amar1994

#6938 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Nista zakrivljen , smece od televizora :D

Samsungovi QLEDi imaju bas jako ovjetljenje , prelaze 1000nita , tako da su ti oni najbolji za HDR , s druge strane OLED je OLED i ima bolje i dublje boje , mozes ga gledat iz svakog ugla ali ima taj potencijalni problem burn in-a :thumbup:
M416

#6939 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by M416 »

Pa ima i po znatno nizoj cijeni od navedenih radnji,ali za placanje unicredit karticom :

https://www.shop.imel.ba/artikal/tv-sam ... -qe55q7fna
REDDEVILS

#6940 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

M416 wrote:Pa ima i po znatno nizoj cijeni od navedenih radnji,ali za placanje unicredit karticom :

Odlicna ponuda ali je u mene Raifaisen wisa kartica :thumbup:
M416

#6941 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by M416 »

REDDEVILS wrote:
M416 wrote:Pa ima i po znatno nizoj cijeni od navedenih radnji,ali za placanje unicredit karticom :

Ima opcija ispod predlozite cijenu pa im predlozis tu navedenu hoce-nece :-D bar ja tako radim godinama kod njih nekad pristanu nekad ne :wink:
CooK

#6942 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

REDDEVILS wrote:Pozdrav svima,evo mene opet s pitanjem vezano za televizore.
Poslušao sam CooK-ov savjet i cekam praznicna snizenja za televizore tj. Sony 55XF9005 a u medjuvremenu su mi se pojavila jos tri tv-a na listi zelja a to su:
LG TV OLED OLED55C8
Samsung QE55Q7FN 2018
Nemogu da vjerujem da u ove tri radnje u Sarajevu postoji tolika razlika u cijeni koja na nekim modelima tv-a prelazi cak i 1000 KM :-)
Samsung QE55Q8C kosta 3389 KM na plus,ba dok na stranici mobilmedia.ba kosta 4.499,90 KM a u sancta domenici kosta 4.419,00 KM s tim da u SD se dobije sat gratis :)
Isto tako i drugi tv Samsung QE55Q7FN ima razlicite cijene, a to su na ekupi.ba kosta 3.139 KM dok u SD 3.789 KM vjerovatno zbog sata koji kazu da je gratis, i na mobilmedia.ba stranici kosta 3.899,90 KM :)
Kada sam rekao da sacekas nisam mislio do septembra nego do decembra kada pocinju praznicna snizenja. Svejedno, ako si u mogucnosti kupiti OLED onda ne gledaj nista drugo. Problem oko burn-ina je prenapuhan i moze ti se desiti jedino ako si tokmak i gledas jedan te isti program ili igras jednu te istu igru preko 8 sati dnevno, nekoliko mjeseci u nizu.
Razlike u cijenama u pojedinim radnjama su nesto na sta su nas nasi trgovci navikli i zato i jeste bitno dobro pregledati ponudu i informisati se prije kupovine.
REDDEVILS

#6943 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

CooK wrote:
REDDEVILS wrote:Pozdrav svima,evo mene opet s pitanjem vezano za televizore.
LG TV OLED OLED55C8
Samsung QE55Q7FN 2018
Kada sam rekao da sacekas nisam mislio do septembra nego do decembra kada pocinju praznicna snizenja. Svejedno, ako si u mogucnosti kupiti OLED onda ne gledaj nista drugo. Problem oko burn-ina je prenapuhan i moze ti se desiti jedino ako si tokmak i gledas jedan te isti program ili igras jednu te istu igru preko 8 sati dnevno, nekoliko mjeseci u nizu.
Razlike u cijenama u pojedinim radnjama su nesto na sta su nas nasi trgovci navikli i zato i jeste bitno dobro pregledati ponudu i informisati se prije kupovine.
Hvala CooK cekacu ja praznicna snizenja nego sam samo htjeo misljenje i za ova tri modela koja mi se uklapaju u trenutni budzet za tv :)
CooK

#6944 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

:thumbup:
Laertes

#6945 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Laertes »

Image
probook

#6946 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

REDDEVILS wrote:

Nadjes nekoga sa unicredit, a masa ljudi tamo ima kartice, uplatis mu na karticu i kupite. Ako je pouzdan naravno :D
CooK

#6947 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Laertes wrote:Image
Pretilost je najmanje povezana sa televizorima jer su se i CRT i ovi tanki televizori(plazma, LCD, OLED) gledali na isti nacin. Najveci razlog za pretilost je ekstremno brz razvoj tehnologija. Sve je pocelo sa gamingom i internetom a zavrsni udarac su zadali mobiteli. Prije si morao makar sjediti dok si na internetu ili dok igras igre a sad sa mobitelom mozes sve 4 u zrak i visiti na netu ili "gejmati" po cijeli dan. Istina, slika je tacna ali premisa koju salje nije.
majstor.yoda

#6948 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

Laertes wrote:Image
Vidiš kako su ljudi nekad morali po cijeli dan po kući nosati teški crt, pa bili u formi. Prelaskom na tanke televizore, nosanje po kući je postao puno lakše, tako da smo od teškog fizičkog rada i vitke linije prešli na lagano nosanje tv-a i pinačke linije :P
Idemedosumom

#6949 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

CooK wrote: Kada sam rekao da sacekas nisam mislio do septembra nego do decembra kada pocinju praznicna snizenja. Svejedno, ako si u mogucnosti kupiti OLED onda ne gledaj nista drugo. Problem oko burn-ina je prenapuhan i moze ti se desiti jedino ako si tokmak i gledas jedan te isti program ili igras jednu te istu igru preko 8 sati dnevno, nekoliko mjeseci u nizu.
Uvaženi kolega CooK, da li ovo tvrdiš na osnovu ličnog iskustva s OLED televizorima?

Mnogi na netu tvrde drugačije, iako tu ima sigurno i negativne reklame od strane konkurencije.

Meni lično i IR smeta, shvatim nakon nekog vremena da sam počeo robovati televizoru (plazmi).
CooK

#6950 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Idemedosumom wrote:
CooK wrote: Kada sam rekao da sacekas nisam mislio do septembra nego do decembra kada pocinju praznicna snizenja. Svejedno, ako si u mogucnosti kupiti OLED onda ne gledaj nista drugo. Problem oko burn-ina je prenapuhan i moze ti se desiti jedino ako si tokmak i gledas jedan te isti program ili igras jednu te istu igru preko 8 sati dnevno, nekoliko mjeseci u nizu.
Uvaženi kolega CooK, da li ovo tvrdiš na osnovu ličnog iskustva s OLED televizorima?

Mnogi na netu tvrde drugačije, iako tu ima sigurno i negativne reklame od strane konkurencije.

Meni lično i IR smeta, shvatim nakon nekog vremena da sam počeo robovati televizoru (plazmi).
Kao sto je opcepoznato na ovoj temi, nemam OLED pa da mogu da tvrdim iz licnog iskustva. Vjerovao ili ne postoje testovi koji traju duze vrijeme a jedan od njih je na Rtingsu i traje vec 9 mjeseci gdje 6 televizora prikazuju jedan te isti kanal ili jednu te istu igru. Televizori su upaljeni 4 sata pa ugaseni sat vremena pa opet upaljeni 4 sata i sve tako(znaci od 24 sata u danu oni su upaljeni 20 sati i prikazuju isti kanal ili igru). Situaciju sa burn-inom update-uju svake 2 sedmice sve sa slikama. Neki su pofino sprzeni a neki skoro nikako nisu iako prikazuju isti sadrzaj 20 sati dnevno. Mozes pogledati i u kojoj sedmici od pocetka testa je pocelo dolaziti do burn-ina i na kojem sadrzaju jer imaju na stranicama svi izvjestaji od pocetka testa u januaru ove godine.
Ako uzmemo samo ovaj test a ima ih jos puno na internetu i ako se uzme u obzir da se 20 sati dnevno vrti jedan kanal ili jedna igra onda je jasno koliki tokmak moras da budes da bi se "normalnom upotrebom" dobio burn-in na OLED-u.
https://www.rtings.com/tv/learn/real-li ... rn-in-test

Ovo sto si napisao da mnogi na netu tvrde drugacije ne znaci nista zato sto se na netu obicno javlja onih 5% ljudi koji imaju problema sa burn-inom a nece ovih 95% sto nemaju problema dolaziti i pisati da nemaju problema sa burn-inim nego uzivaju u TV-u ili nekim drugim stvarima. To ti dodje nesto kao sto ja odem na temu Carina u BiH samo kada imam nekih problema i kada me oderu a kada je sve u redu i rade regularno ja ne ulazim u tu temu opste. Banalan je primjer ali je poanta da je generalno u svijetu u raspravama o burn-inu na OLED-u najglasnija ona mala manjina koja ima problema sa istim a ova velika vecina koja nema taj problem nemaju potrebu da se javljaju.
Takodje ima istine i u tome sto si spominjao da konkurentne kompanije dizu taj problem na neku nezasluzeno visoku razinu. To vjerovatno najvise dolazi od Samsunga koji jedini od top brendova nema nijedan OLED u ponudi i rekli su da nece ni imati nego da razvijaju MicroLED koji je, realno, buducnost televizora i bolji cak i od OLED-a.
Last edited by CooK on 30/09/2018 11:22, edited 1 time in total.
Post Reply