Hdz nece vise moci nista blokirati, i cim ne bude mogao da se homogenizuje oko necega(efekat komsic) i da uzme 70% plus hrvatskog birackog tijela, dobice se lagano mogucnost da padne sa vlastiSpit_fire wrote: ↑19/12/2022 12:14A cinjenicu da ce HDZ vjecno imat hrvatski dom naroda i moc blokriat kad mu se cegne cemo preskociti? De da se mi okrenemo ovom bonjsackom?sajber87 wrote: ↑19/12/2022 12:09
Spustio ga je tako sto se sada ne moze proglasiti sve za vitalni nacionalni interes sto je ranije dvije trecine u klubu moglo. To je izbrisao iz ustava federacije, a to je veoma vazno. Sto se tice deblokada da nije bilo kupovine poslanika sistem bi savrseno funkcionisao jer bi osmorka imala 11 ili 12 a sda 9 ili 10 i ne bi doslo do ove situacije. Smit nije odlukama predvidio sta se desava kad dodje do politicke korupcije kupovine poslanika i do blokade ovog tipa. Sada ce morati raspetljati i ovu situaciju na neki nacin, po meni najbolje bi bilo da se ide na 11 7 4 ukoliko ne bude vecine za liste od 11 plus, ali postoje i druge opcije.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
sajber87
#69026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Hakiz
#69027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
tutku
#69028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nek se ne vraćaju komšije
-
sajber87
#69029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko sam ja da ista obecavam, samo analiziram a vrijeme ce pokazati
-
Spit_fire
#69030 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da jednom zauvijek zavrsimo sa komsicem..
Imao si HDZ koji se borio za HzHB i imao si druge koje su se borili za to isto drugim sredstvima jer su mislilo da se HDZ ne bori dovoljno dobro...neko su bili vise desno neki vise lijevo. Malo je bilo i do stranaca koji su ih pritiskalk nakon rata pogotovo nakon jelaviceve afere
Sad su se svi stopili sa HDZom cime su pokazali pravo lice.
To je isto ko da kazes neki "srpski Komsic" bi homogenzirao srbe u RS...
-
palermo
#69031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znam da Nikolaidis u posljednje vrijeme nije mnogo omiljen na forumu al vrijedi pročitati...
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/28 ... ijama.html
nadam se da neće biti proročki
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/28 ... ijama.html
nadam se da neće biti proročki
-
Spit_fire
#69032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Desice se blokada(koja je navodno ukinuta) i ekspresno nogiranje osmorke iz vlasti..a bavarski seljober ce pozivat na dijalog i vrsit pritisakskafiskafsnjak wrote: ↑19/12/2022 16:38 https://www.klix.ba/clanak/221219119
O ovome takodjer sam danas pricao. Ne znam ja koliko oni imaju izbora, tj koliko se pitaju. Dvije druge strane su slozne i zajedno u ovome.
"Šta će se desiti ako i kada eventualno Osmorka ne pristane odmah na tri Dodikova zahtjeva (istočna gasna konekcija, hidroelektrana Buk Bijela na Drini i aerodrom Trebinje)? Šta će se desiti ako Osmorka stane na put SNSD-u u glatkom ostvarenju Dodikovih zahtjeva?
Šta će se desiti ako Osmorka ne pristane na izmjene izbornog zakona na način kako je to zamislio HDZ? To su pitanja koja potencijalno mogu biti teret Osmorci, a SNSD-u i HDZ-u mogu biti predmet ucjene, jer ih sa druge strane čeka SDA koja ne odustaje od vlasti. "
- skafiskafsnjak
#69033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
O tome citav dan pricam .... nema sa neprijateljima drzave dogovora. Ako ne pristajes , imas blokadu .... a uz Bavarca nece biti potrebno.Spit_fire wrote: ↑19/12/2022 17:52Desice se blokada i ekspresno nogiranje osmorke iz vlasti..a bavarski seljober ce pozivat na dijalog i vrsit pritisakskafiskafsnjak wrote: ↑19/12/2022 16:38 https://www.klix.ba/clanak/221219119
O ovome takodjer sam danas pricao. Ne znam ja koliko oni imaju izbora, tj koliko se pitaju. Dvije druge strane su slozne i zajedno u ovome.
"Šta će se desiti ako i kada eventualno Osmorka ne pristane odmah na tri Dodikova zahtjeva (istočna gasna konekcija, hidroelektrana Buk Bijela na Drini i aerodrom Trebinje)? Šta će se desiti ako Osmorka stane na put SNSD-u u glatkom ostvarenju Dodikovih zahtjeva?
Šta će se desiti ako Osmorka ne pristane na izmjene izbornog zakona na način kako je to zamislio HDZ? To su pitanja koja potencijalno mogu biti teret Osmorci, a SNSD-u i HDZ-u mogu biti predmet ucjene, jer ih sa druge strane čeka SDA koja ne odustaje od vlasti. "
-
plavi_E
#69034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da nije Komsica ne bi bilo hrvartskog separatiszma i nacionalizma u BiH. Kako je krenulo doci ce mo da je Komsic kriv i za NDH. Ovdje ce cijelo vrijeme provlace mantre o Kmsicu kao da Covic nikad nije bio clan Presjednistva i kao da niko vise se ne sjeca kako se je Covic i HDZ ponasali tada.
-
plavi_E
#69035 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali zato svak ko kaze da ne vidi nikakvog napredka sa ovim kadrovima odma ga popljuju i prozivaju ga da je neciji bot. Kako vrijeme prolazi sve ce teze biti prodavati pricu o ogromnom skoku u odnosu na prije. O nekakviim ljubavima i bratskim dogovorima. Oni ili se prave mutavi ili stvarno ne znaju ko je Dodik i Covic. Cini se da oni bas vjeruju da je problem svih ovih decenija bilo to sto Covic i Dodik niko nije htio razumijeti sa bosnjacke strane.lerdi wrote: ↑19/12/2022 16:26 A jeste se osmaši zapetljali.
Do jučer SDA i DF zaustavili NATO put, sad odjednom NATO ide svojim tokom bez obzira na sve, do jučer koalicije fuj a danas "ko ima ruke on pravi vlast", do jučer ništa nije valjalo od danas sve valja. Izgleda da je i vama samo smetalo što vaši nisu u vlasti. Ne znam da li ste primjetili al ponašate se kao što su se SDA ponašali prije. Sa druge strane SDA-ovci se danas ponašaju kao što ste se vi ponašali prije. Da sam zloban rekao bi da je sve iz iste ispuzalo![]()
-
Spit_fire
#69036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To je sva sustina osmorkine politike i ovog botovanja na forumuplavi_E wrote: ↑19/12/2022 18:04Ali zato svak ko kaze da ne vidi nikakvog napredka sa ovim kadrovima odma ga popljuju i prozivaju ga da je neciji bot. Kako vrijeme prolazi sve ce teze biti prodavati pricu o ogromnom skoku u odnosu na prije. O nekakviim ljubavima i bratskim dogovorima. Oni ili se prave mutavi ili stvarno ne znaju ko je Dodik i Covic. Cini se da oni bas vjeruju da je problem svih ovih decenija bilo to sto Covic i Dodik niko nije htio razumijeti sa bosnjacke strane.lerdi wrote: ↑19/12/2022 16:26 A jeste se osmaši zapetljali.
Do jučer SDA i DF zaustavili NATO put, sad odjednom NATO ide svojim tokom bez obzira na sve, do jučer koalicije fuj a danas "ko ima ruke on pravi vlast", do jučer ništa nije valjalo od danas sve valja. Izgleda da je i vama samo smetalo što vaši nisu u vlasti. Ne znam da li ste primjetili al ponašate se kao što su se SDA ponašali prije. Sa druge strane SDA-ovci se danas ponašaju kao što ste se vi ponašali prije. Da sam zloban rekao bi da je sve iz iste ispuzalo![]()
-
plavi_E
#69037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Treba pustiti i Covica i Dodika da izgrade svoje plinovode od njihovih parai onda isprositi sadaku od EU da se izgradi toplovod Kakanj-Sarajevo i time smanjiti ovistnost o gasu/plinu. Plin je samo prelazni energent za Evropu i sad srljati i dalje u jos vecu ovisnost o plinu je pogresan pravac. Treba ici u pravcu smanjenja ovisnosti o plinu kako industrije tako i stanovnistva. Radije gledati da se grade vjetroparkovi solarne elektrane i da se ulaze u proizvodnju hidrogena. Da bar jednom idemo u korak sa vremenom a ne da kaskamo kao i uvijek. Kad bi se smanjila ovisnost o gasu/plinu onda nek Covic i Dodik prdckaju kroz te cijevi.
- dulekrele
-
plavi_E
#69039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Cesto sam i ja pitako sta bi se moglo desiti ako Osmorka izdigne i Covica i Dodika ko onda sto Hitleri izdignu Staljina. Od simpatizera Osmorke niko ni mukajet.skafiskafsnjak wrote: ↑19/12/2022 16:38 https://www.klix.ba/clanak/221219119
SpoilerShowO ovome takodjer sam danas pricao. Ne znam ja koliko oni imaju izbora, tj koliko se pitaju. Dvije druge strane su slozne i zajedno u ovome.
- dulekrele
#69040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zato sto postoji jedan izborni zakon. Ovo sto ti predlazej je podjela zemlje. Idi pitaj Lepog Dinu sta ima da kaze po tom pitanju.Styling wrote: ↑19/12/2022 11:58Nakon Smitovih izmjena jedin porblem koji je ostao za HDZ je clan Predsjednistva. To se lako moze rijesiti indirektnim izborom u Parlamentu bez velikih potresa i pomjeranja. Mozda Mile ne pristane na to, ali ne vidim zasto se ne bi uzvojilo takvo rjesenje u Federaciji, obzirom da je Covic vec jednom bio pristao na ovo.duh_sa_sjekirom wrote: ↑19/12/2022 11:54
Ja te lijepo prozvah da nam napišeš zvaničan sastav i raspodjelu resora novog VM pa da onda raspravljamo o konkretnim stvarima. No, ni ti to ne znaš a lupetaš o nekakvoj izdaji, skidanju gaća itd. Lijepo sam objasnio da se procdura formiranja vlasti ni po čemu ne razlikuje od predhodnih i spomenuo ovu priču oko MF radi nekakvih trabunjanja oko bitnih ministarstava.
Zašto "osmorka" nije to tražila ja ne znam jer nisam stranački čovjek pa sam neupućen.
DČ je uzeo 8ku jer je Bakir izigrao tzv. Mostarski sporazum tj. već potpisan dokument o legitimnom predstavljanju. Potpisao pa se pokajao kad je vidio šta je uradio. Sada DČ smatra da će možda nešto postići sa 8kom, a to tek treba da se vidi
Last edited by dulekrele on 19/12/2022 19:42, edited 1 time in total.
-
plavi_E
#69041 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@dulekrele
Sad znamo na koji nacin razmisljaju u NiP-u.
Sad znamo na koji nacin razmisljaju u NiP-u.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
-
Spit_fire
#69043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma jok ba, Covic i sva ostala separatisticka banda insistira na osmorci jer u njima vide projekat za prosperitet BiH..do sad nisu imali pravih sagovornika
-
plavi_E
#69044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@sehohari
Ne mogu oni sami potpisati. Moraju u roku od 6 mjeseci naci jos 5 "Zvizdica" da bi imali dovoljno ruku u Prestavnickom i Domu Naroda.
Ne mogu oni sami potpisati. Moraju u roku od 6 mjeseci naci jos 5 "Zvizdica" da bi imali dovoljno ruku u Prestavnickom i Domu Naroda.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
-
plavi_E
#69046 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Covic i Dodik i ne kriju zbog cega su izabrali Osmorku. To su javno vec govorili.
-
velikonja
#69047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a zasto bi se udovoljavo nesto hdz vezano za clanove predsjednistva? ne postoji nikakva presuda, bilo sta, izuzev njihove "paralele" legitimnogdulekrele wrote: ↑19/12/2022 18:15Zato sto postoji jedan izborni zakon. Ovo sto ti predlazej je podjela.Styling wrote: ↑19/12/2022 11:58
Nakon Smitovih izmjena jedin porblem koji je ostao za HDZ je clan Predsjednistva. To se lako moze rijesiti indirektnim izborom u Parlamentu bez velikih potresa i pomjeranja. Mozda Mile ne pristane na to, ali ne vidim zasto se ne bi uzvojilo takvo rjesenje u Federaciji, obzirom da je Covic vec jednom bio pristao na ovo.
sa druge strane imamo prresude esljp vezane za izbor clanova predsjednistva, zasto se one ne bi provele ?
-
plavi_E
#69048 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na nju i dalje racunam da ce slijediti kurs Osmorke mada se je na nekim glasanjima za neke crnolistashe pokazal sumnjiva.
-
plavi_E
#69049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zato sto buduci ministar vanjskih poslova misli da nije fer ....
Dati Zagrebu ponovo pravo veta u Presjedistvu BiH zbog dobrosusjedskih odnosa je malo veca glupost. Pa mogli su bar traziti arbitrazu za razgranicenje na moru.
- Login77777
#69050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nego kad smo kod obecanja. Meni su ovi ljudi obecali graDZansku drzavu. Ili je to bilo da uzmu samo glas…