Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
JanuaryJones

#6901 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

sadie_forever wrote:Sta znaci gusta plodna voda? sestra mi je trudna i doktorica je na pregledu rekla da ima gustu vodu,na internetu skroz slabo o tome
Nikad čula. Možda doktor zna?
julisiz es grant wrote:...
julisiz es grant

#6902 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by julisiz es grant »

JanuaryJones wrote:
sadie_forever wrote:Sta znaci gusta plodna voda? sestra mi je trudna i doktorica je na pregledu rekla da ima gustu vodu,na internetu skroz slabo o tome
Gusta ne znači ništa. Nije precizirano na kom pregledu. Ako je na UZ, tu se samo može vidjeti je li voda zamućena ili ne. Ako jeste, to može značiti da sadrži krpice vermiksa, onog bijelog što bude po bebi (normalan nalaz) ili mekonija, bebine stolice (patološki nalaz). To dvoje se može razlikovati samo amnioskopijom, koja se sve manje radi, a šteta, jer je korisna metoda.
Pretpostavljam da je navedeni nalaz viđen na UZ. A na UZ, u odsustvu drugih patoloških nalaza, relevantna je samo količina pl. vode, tj. ima li je malo ili previše, a razlog sam naveo na početku posta.
Doktori danas često, da bi impresionirali pacijenta, navode sve što vide, iako nekad znaju da to nije bitno. Moj je stav da se sve što nema naučno dokazanu kliničku vrijednost ne navodi, jer se time samo bespotrebno pacijentu usađuje sumnja i briga. A kad si jednom nešto naveo, dužan si objasniti pacijentu šta bi to moglo značiti i šta misliš učiniti po pitanju toga.
sadie_forever

#6903 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sadie_forever »

julisiz es grant wrote:
JanuaryJones wrote:
Gusta ne znači ništa. Nije precizirano na kom pregledu. Ako je na UZ, tu se samo može vidjeti je li voda zamućena ili ne. Ako jeste, to može značiti da sadrži krpice vermiksa, onog bijelog što bude po bebi (normalan nalaz) ili mekonija, bebine stolice (patološki nalaz). To dvoje se može razlikovati samo amnioskopijom, koja se sve manje radi, a šteta, jer je korisna metoda.
Pretpostavljam da je navedeni nalaz viđen na UZ. A na UZ, u odsustvu drugih patoloških nalaza, relevantna je samo količina pl. vode, tj. ima li je malo ili previše, a razlog sam naveo na početku posta.
Doktori danas često, da bi impresionirali pacijenta, navode sve što vide, iako nekad znaju da to nije bitno. Moj je stav da se sve što nema naučno dokazanu kliničku vrijednost ne navodi, jer se time samo bespotrebno pacijentu usađuje sumnja i briga. A kad si jednom nešto naveo, dužan si objasniti pacijentu šta bi to moglo značiti i šta misliš učiniti po pitanju toga.

Jeste u pitanju UZ to je vidjela odmah i rekla da pije vise vode, ili da je u pitanju neka infekcija i dobila monural (za kojeg sam procitala da je opasan)...kolicina vode je normalna.ona je inace 18. sedmica .
julisiz es grant

#6904 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by julisiz es grant »

Ako sumnja na infekciju plodove vode, to je ozbiljno stanje, koje ne može da se završi sa "možda" i "evo ti tablete". Ali da bi se postavila dijagnoza te vrste infekcije, koja ugrožava i majku i dijete, potrebni su dodatni parametri, kao što su simptomi (bolovi ispod stomaka, povišena temperatura) i laboratorijski nalazi (leukociti viši nego je u trudnoći normalno).
Gdje će reći "možda je infekcija", to je kao kad bi kardiolog rekao "možda je infarkt, evo ti tablete", ili onkolog da kaže "možda je rak, evo ti tablete"...to su neke doktorske stvari koje ja nikad neću shvatiti.
JanuaryJones

#6905 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Gdje da nadjem jednostavnu, široku pamučnu traku za glavu za bebu (bez glomaznih cvjetova i mašni) osim u babysaurusu?

I ima li igdje kod nas da se kupi motorička kocka?
Image
Cholina_Lokica

#6906 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Cholina_Lokica »

JanuaryJones wrote:Gdje da nadjem jednostavnu, široku pamučnu traku za glavu za bebu (bez glomaznih cvjetova i mašni) osim u babysaurusu?

Image
Tih traka sam vidjala u fisu, bez ikakvih zezancija

kocku nisam ni ja nikad nasla, htjela istu, ali nema, ima na dobrinji one.polovne stvari, ali prodaje polovnu za 50km, ne dam iz principa
JanuaryJones

#6907 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Cholina_Lokica wrote:
JanuaryJones wrote:Gdje da nadjem jednostavnu, široku pamučnu traku za glavu za bebu (bez glomaznih cvjetova i mašni) osim u babysaurusu?

Image

kocku nisam ni ja nikad nasla, htjela istu, ali nema, ima na dobrinji one.polovne stvari, ali prodaje polovnu za 50km, ne dam iz principa
Da, i to još fali dijelova, baš su bezobrazno skupi, a u Njemačkoj nova jeftinija nego što oni prodaju. Čisti bezobrazluk.
_turpija_

#6908 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by _turpija_ »

JanuaryJones wrote:
Cholina_Lokica wrote:

Image

Da, i to još fali dijelova, baš su bezobrazno skupi, a u Njemačkoj nova jeftinija nego što oni prodaju. Čisti bezobrazluk.
Kao sto kaze kolegica u Fisu sam ja uzimala trakice bez ikakvih kerefeka na njima... A ija sam isto trazila i jos uvjek trazim ovu kocku, i takodje nedam iz prinicipa ovoj na dobrinji, uzas! Ako uspijete negdje naci, ako vam ne bude problem da napiste :)
Magarece_godine

#6909 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

Gdje dvogodisnjaka odvesti da radi alergotest? I preporuka za pulmologa?
CherryLips

#6910 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Image
Tih trakica ima i u Bingu,Konzumu,kosta marku ili dvije.
A kocka,sad ne znam bas da li je ista...ugl ima neka u Ikei i Bimacu

Edit: sjetih se da sam slicno vidjala i na stranici one radnje sa Ciglana sto prodaje Brittax i Romer,kako se ono zove....Djeciji svijet ili tako nesto...
JanuaryJones

#6911 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Magarece_godine wrote:Gdje dvogodisnjaka odvesti da radi alergotest? I preporuka za pulmologa?
Mi smo svog vodili u Biohem.
Pulmolog, Ediba Saračević, privatno radi u Suncokretu ;)
vazi

#6912 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vazi »

CherryLips wrote:

Image
Tih trakica ima i u Bingu,Konzumu,kosta marku ili dvije.
A kocka,sad ne znam bas da li je ista...ugl ima neka u Ikei i Bimacu

Edit: sjetih se da sam slicno vidjala i na stranici one radnje sa Ciglana sto prodaje Brittax i Romer,kako se ono zove....Djeciji svijet ili tako nesto...
Sta vam je ta kocka da kupim unucicima ako je sta fino , "pedagosko"
Motoricka, vjerovatno za razvoj motorike pa kontam kocku i to ali ove zice iznad ne kontam, sta dijete moze s tim da radi :? Podigne kuglice i one se krecu putanjom, ok al ne znam je li i koliko je to djeteu interesantno?
Jel neko vec to ima i igra li se dijete s tim, voli li tu igracku?
Mis mekinjas

#6913 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Moj mali se najduze igrao s ovim. Jos se igra.
http://m.ikea.com/hr/hr/catalog/products/art/50294887/

Ova fora kao kocka je bila kratkog vijeka.
CherryLips

#6914 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

.
CherryLips

#6915 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Koje ste zastite koristili za prozore,da djeca ne mogu otvoriti?
I jesu li sve autosjedalice-jaje iste sirine,duzine,je li se sve rade po istom standardu? Muka sa bebom,ramena mu vise ne mogu stati,bas mu mala,a ne sjedi i nema 13 kg da ga prebacim u narednu sjedalicu...
insomnia78

#6916 Bebe - ALL ABOUT!

Post by insomnia78 »

Imas sjedalice za djecu od 9 kila jer ako budes cekala 13 kila :D
Kod mene se mala vec godinu i malo i jace vozi u sjedalici. Hoda, trci, prica, pjeva a nema jos 13 kila [emoji23]

S moje sokoćalo
CherryLips

#6917 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

insomnia78 wrote:Imas sjedalice za djecu od 9 kila

S moje sokoćalo
Ma i ova naredna je od 9-18 kg ,tj od 0-10 i od 9-18 kg.
I kad stavis dijete haman sjedi,jeste to zavaljeno ali svejedno. Zato pitam...
insomnia78

#6918 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by insomnia78 »

Ma nece mu nista biti, neces ga 24h drzati u sjedalici
Bolje nego da se djete pati

S moje sokoćalo
CherryLips

#6919 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

insomnia78 wrote:Imas sjedalice za djecu od 9 kila jer ako budes cekala 13 kila :D
Kod mene se mala vec godinu i malo i jace vozi u sjedalici. Hoda, trci, prica, pjeva a nema jos 13 kila [emoji23]

S moje sokoćalo
Ma sve to ok,ali bebac ne sjedi ...a jos malo pa 13 kila..:)
insomnia78

#6920 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by insomnia78 »

[emoji106] hehe

S moje sokoćalo
CherryLips

#6921 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

insomnia78 wrote:Ma nece mu nista biti, neces ga 24h drzati u sjedalici
Bolje nego da se djete pati

S moje sokoćalo
Ma jest i to sto kazes....to cojk u mene kaze -previse detaljises:)
insomnia78

#6922 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by insomnia78 »

Pa i u pravu je
Svakako su to vecinom krace lokacije, na duzim cete svakako praviti pauzu. Osil toga djeca se preporode kad predju u sjedalicu :

S moje sokoćalo
sabanss

#6923 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

CherryLips wrote:Koje ste zastite koristili za prozore,da djeca ne mogu otvoriti?
I jesu li sve autosjedalice-jaje iste sirine,duzine,je li se sve rade po istom standardu? Muka sa bebom,ramena mu vise ne mogu stati,bas mu mala,a ne sjedi i nema 13 kg da ga prebacim u narednu sjedalicu...
Moje auto ima puljku koja blokira otvaranje zadnjih prozora. Kao i blokiranje otvaranja zadnjih vrata iznutra...

Ako to ima Skoda vulgaris za koju svi kazu da ima najmanje opreme na svijetu onda vjerujem da nema auta koje to nema :D
CherryLips

#6924 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

sabanss wrote:
CherryLips wrote:Koje ste zastite koristili za prozore,da djeca ne mogu otvoriti?
Moje auto ima puljku koja blokira otvaranje zadnjih prozora. Kao i blokiranje otvaranja zadnjih vrata iznutra...

Ako to ima Skoda vulgaris za koju svi kazu da ima najmanje opreme na svijetu onda vjerujem da nema auta koje to nema :D
Mislila sam na prozore u stanu
insomnia78

#6925 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by insomnia78 »

Pa ako beba ne sjedi tesko da ce uspjeti otvoriti prozor :D

S moje sokoćalo
Post Reply