Zato što Guma M ima rent-a-car pa stavljaju na njih te gume jer ih uvoze i prodaju kao što uvoze i prodaju i Reno-Nissan grupaciju...Ako baš ne moraš, zaobiđi.putnik2107 wrote:Dayton DW510 zimska guma-ima li neko iskustva? Dimenzija koja mi treba je 185 60 14.
Vidio sam na dosta novih auta da je ova guma - Dacia, Nissan mislim da su u pitanju...
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#6901 Re: Dolazi zima - zimske gume
- fwh
#6902 Re: Dolazi zima - zimske gume
Je li ko prošle sezone koristio ovaj PETLAS? 195/65-15
Najjeftinija je guma u ponudi, a vozim strogo po gradu (kasabi), zimi me otvorena cesta skoro da i ne vidi.
Nešto kontam bolje češće kupovati jeftinije nego platiti skupo pa onda "goniti" do žica...
Najjeftinija je guma u ponudi, a vozim strogo po gradu (kasabi), zimi me otvorena cesta skoro da i ne vidi.
Nešto kontam bolje češće kupovati jeftinije nego platiti skupo pa onda "goniti" do žica...
-
ado-šampion
#6903 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jest samo sto ljudi zaboravljaju da s tim jeftinijim gumama na sarajevskim cestama za koje svi znamo kako izgledaju zimi - slabo se posipa, slabo se cisti - kad izleti pjesak ili ti se naguzi taksista, treba stati.
Jest da neko sad ne ovo moze replicirati da on vozi X zima s jefitnim gumama i nikad nista, sto stoji, ali zato kad bude "nekad nesta" onda je kasno plakati.
Bolje jeste cesce kupovati jeftinije, ali pazi jeftinije ne znaci najjeftinije moguce smece. Ima pouzdanih brendova guma koje su dobra jeftinija alternativa premium brendovima, tipa Uniroyal, Fulda, Vredestein, itd, da ne nabrajam, ko ganja da prodje nesto jeftinije, ali realno kod nas je obicno slucaj da se ganja da prodjes najjeftnije moguce. Sto je najgore izgleda da se sad trazi jeftinije od jeftinog smeca tipa Sava ili Tigar.
Jest da neko sad ne ovo moze replicirati da on vozi X zima s jefitnim gumama i nikad nista, sto stoji, ali zato kad bude "nekad nesta" onda je kasno plakati.
Bolje jeste cesce kupovati jeftinije, ali pazi jeftinije ne znaci najjeftinije moguce smece. Ima pouzdanih brendova guma koje su dobra jeftinija alternativa premium brendovima, tipa Uniroyal, Fulda, Vredestein, itd, da ne nabrajam, ko ganja da prodje nesto jeftinije, ali realno kod nas je obicno slucaj da se ganja da prodjes najjeftnije moguce. Sto je najgore izgleda da se sad trazi jeftinije od jeftinog smeca tipa Sava ili Tigar.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6904 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da izvines, sava nije smece, i bolja je guma od mnogih razvikanijih i skupljih proizvodjaca. Ja znam da se vi vodite logikom skupplje je bolje, ali praksa pokaze pocesto, da to nije uvijek tako.
- basicm
#6905 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja nesto racunam, sezonu zavrsim sa oko 8-10 hiljada, gume mi ostare a ne potrose se. Volio bi ih baciti sto su izderane a ne sto su stare.
- drug_profi
#6906 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa onda samo premium. Njih mozes komforno bar 5 sezona. Realno mozes i duze, ali vec je onda pad u karakteristikama.
-
ado-šampion
#6907 Re: Dolazi zima - zimske gume
Po mom licnom iskustvu Sava je smece. Od kojih je razvikanijih i skupljih proizvodjaca bolja? Poslije Save sam imao Goodyear, Michelin, Continental, ni s jednim od tih Sava ne moze u istu recenicu, ni kad su nove, a pogotovo poslije prve sezone. Jedna jedina stvar koja je valjala na tim gumama je da su imale dobru trakciju po snijegu i nista drugo. Po kisi katastrofa. Na suhom krah odron i debakl. Da ne govorim opsti kvalitet gume, jedan bubreg i bacio si dvije gume (meni se desilo).konektovan wrote:Da izvines, sava nije smece, i bolja je guma od mnogih razvikanijih i skupljih proizvodjaca. Ja znam da se vi vodite logikom skupplje je bolje, ali praksa pokaze pocesto, da to nije uvijek tako.
Pocesto se samo pokazuje koliko para - toliko muzike. Urijetko se nekome moze desiti da ubode dobro za sicu, ali kome se eksperimentise bujrum. Sto se tice guma, je jednom sa Savom i dovoljno mi bilo.
- drug_profi
#6908 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava po suhom i hladnom asfaltu nikad nije valjala.
- Ned071
#6909 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja savu imam godinama. nit sam klizao, nit su bile debakl nit su dobijale bubrege... al jbg ja ne vozim premijum, do toga je garant
-
ado-šampion
#6910 Re: Dolazi zima - zimske gume
Umjesto djecije price o premiumu bolje da napises koje si gume imao osim Save pa da mozes usporediti.
- Ned071
#6911 Re: Dolazi zima - zimske gume
vredestein, kumho, hankook, dunlop, continetal... od ovih azijata je bolja na snijegu
-
ado-šampion
#6912 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako si fakat imao Dunlop i Continental na svom autu i vozao 2-3 sezone i Sava ti je i dalje dobra, onda dobro za tebe.
-
530i
#6913 Re: Dolazi zima - zimske gume
Cijena guma sve govori.
- Ned071
#6914 Re: Dolazi zima - zimske gume
sava je dobra, sava nije smece. smece su deytoni, trayali, makbeli i ostala sranja. nisam rekao da je najbolja. ali tamo gdje nisam mogao izaci sa vredestajnom, ona je izasla. za te pare meni dovoljno. dvije godine uradi svoj posao, isplati se.ado-šampion wrote:Ako si fakat imao Dunlop i Continental na svom autu i vozao 2-3 sezone i Sava ti je i dalje dobra, onda dobro za tebe.
-
ado-šampion
#6915 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako je bolja od smeca bez presedana, ne znaci da nije smece. To sam ja i komentarisao, ljudi vise ni ne traze smece, nego smece bez presedana. 
- konektovan
#6916 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nek vam ado premiumaski snob da prijedlog, kakvo auto i gume voziti, covjek ima sve u malom prstu. 
- BarbaDue
#6917 Re: Dolazi zima - zimske gume
Za tebe je smeće i ova guma: http://energydoo.com/v2/sportiva-novi-l ... zeni-2016/
Za moje potrebe EXTRA, koristim ih u zimskoj i ljetnoj varijanti.
Za moje potrebe EXTRA, koristim ih u zimskoj i ljetnoj varijanti.
-
ado-šampion
#6918 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znaci ja sam snob jer tvrdim da je Sava smece.konektovan wrote:Nek vam ado premiumaski snob da prijedlog, kakvo auto i gume voziti, covjek ima sve u malom prstu.
To nije nikakav snobizam nego sasvim normalna stvar. Opste siromastvo i neimastina nisu opravdanje da sve svi kriteriji totalno srozaju i da se ne pravi razlika izmedju dobrog i loseg.
Ja sam tebe fino pitao nakon tvog pametovanja da je Sava bolja od mnogo razvikanijih brendova i da razlika od 50% u parama ne mora da znaci nista, da nabrojis neke od tih koji si imao i od kojih je Sava bolja i nisi nista odgovorio.
Prema tome, umjesto sto ko kakvo nezrelo deriste diskusiju podizes na licni nivo, bolje da napises dobra je ko nema za bolje i zdravo.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#6919 Re: Dolazi zima - zimske gume
Čuj Sava smeće

-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#6920 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam kompletiro svoj set
Zima - Hankook icept
Ljeto - conti CPC 5
Zadovoljan
Zima - Hankook icept
Ljeto - conti CPC 5
Zadovoljan
- konektovan
#6921 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pametnice moja na privremenom radu u dojclandu, pa je li mislis da sam napisao tek tako napamet, ili ipak imam neko iskustvo?!ado-šampion wrote:Znaci ja sam snob jer tvrdim da je Sava smece.konektovan wrote:Nek vam ado premiumaski snob da prijedlog, kakvo auto i gume voziti, covjek ima sve u malom prstu.![]()
To nije nikakav snobizam nego sasvim normalna stvar. Opste siromastvo i neimastina nisu opravdanje da sve svi kriteriji totalno srozaju i da se ne pravi razlika izmedju dobrog i loseg.
Ja sam tebe fino pitao nakon tvog pametovanja da je Sava bolja od mnogo razvikanijih brendova i da razlika od 50% u parama ne mora da znaci nista, da nabrojis neke od tih koji si imao i od kojih je Sava bolja i nisi nista odgovorio.
Prema tome, umjesto sto ko kakvo nezrelo deriste diskusiju podizes na licni nivo, bolje da napises dobra je ko nema za bolje i zdravo.
Na svom autu sam ima winter sport 3d, koja je premium guma po vasem snobovskom shvatanju, i odgovorno tvrdim, da se na mom autu uopste ne osjeti neka bitna razlika u odnosu na S3+ kolika je razlika u cijeni. Te bubrege koje spominjes, ja nikad nisam imao na gumama, nikad takvo iskustvo kad je sava u pitanju. Bolje se pokazala od kumha, baruma, vredestaina, i rado cu je opet kupiti, a ti nastavi kenjati i dalje, nisi uopste nikakva referenca.
-
ado-šampion
#6922 Re: Dolazi zima - zimske gume
A otkud ti pametnice znas da ja nisam imao nego cisto onako tvrdim da je smece jer je jeftina i jer sam snob?
Retoricko pitanje.
- drug_profi
#6923 Re: Dolazi zima - zimske gume
ma kupiš gume kakve hoćeš. Čovjek dao svoj komentar. Ni ja ne bih na auto od 15-20K maraka stavio gume iz niže klase. Jebiga pola metra duži zaustavni i meni šteta milja maraka, plus ode bonus na polici, čak i da imam kasko. Da ne govorim o eventualnim fizičkim povredama koje su sasvim drugi nivo štete.
Razlika između save i premiuma je dupla u parama. Za gume 17" znači 500 više po setu. Za tih 5 stoja razlike vozim premium 4-5 sezona u rahatluku, umjesto 2-3 sezone sa znanjem da ta guma nije vrhunska.
A guma je, jebiga, pored svih tih abeesova, eespeova, tisierova, esdesova, haespeova i ostalih akronima, jedino što me drži na toj cesti.
Pa ako sam kupio auto, pazim ga, gledam da ima opreme, što sigurnosne, što luksuzne, i to platio, gdje je logika da štedim na bezbjednosno najbitnijem dijelu vozila?
Ko ne može da priušti ili se ne slaže sa mnom, kupi Savu, Tigra, može i all year M+S eskimo....
Razlika između save i premiuma je dupla u parama. Za gume 17" znači 500 više po setu. Za tih 5 stoja razlike vozim premium 4-5 sezona u rahatluku, umjesto 2-3 sezone sa znanjem da ta guma nije vrhunska.
A guma je, jebiga, pored svih tih abeesova, eespeova, tisierova, esdesova, haespeova i ostalih akronima, jedino što me drži na toj cesti.
Pa ako sam kupio auto, pazim ga, gledam da ima opreme, što sigurnosne, što luksuzne, i to platio, gdje je logika da štedim na bezbjednosno najbitnijem dijelu vozila?
Ko ne može da priušti ili se ne slaže sa mnom, kupi Savu, Tigra, može i all year M+S eskimo....
- madner
#6924 Re: Dolazi zima - zimske gume
Premium gume duze traju, isplati se ko ih dovoljno vozi.
Sava se brzo trosi.
Sava se brzo trosi.
-
ado-šampion
#6925 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma sto je najgore nije ni razlika u cijeni x2. Za dimenziju koja je ovdje najtrazenija, 195/65 R15, razlika je oko 40%, znaci ako su 4 kontinentalke 450, 4 save su 320-330.