Kineski mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
diablobih

#6901 Re: Kineski mobiteli

Post by diablobih »

Ne znam, mozda neka Nokia. Mi A2 lite ima cini mi se taj micro sd slot, i android one.
fortaleza

#6902 Re: Kineski mobiteli

Post by fortaleza »

diablobih wrote:Ne znam, mozda neka Nokia. Mi A2 lite ima cini mi se taj micro sd slot, i android one.
Upravo sam se riješio Redmija S2 sa skoro istim hardverom kao što je i taj Mi A2 lite samo što je ovaj android one. Problem Xiaomija osim sučelja je uglavnom jedan mono zvučnik te prosječan zvuk na 3.5 mm ulaz, a to mi je jako bitno.

Od Nokije je tu 6 iz 2017 sa stereo zvukom, ali bi to bilo s konja na magarca jer je stariji i slabiji telefon.

Uglavnom, naručen Asus Zenfone 4 za 130$. Kompletan telefon, jedino malo zastarjeli dizajn, al ne može sve u životu. :D
diablobih

#6903 Re: Kineski mobiteli

Post by diablobih »

Ma zbog tog dizajna mi i nije nesto asus, ali eto, solidne mobitele prave.
citroen xm

#6904 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Stigao Umidigi za običnu boraniju. :D

Danas ga handrim. Za ovaj novac fantastičan. Odlično i kvalitetno izgleda, ekran dobar, ne štuca, kamera u startu loša i mutna, ali stiže odmah neko ažuriranje koje je stvari drastično poboljšalo. Sada je to vrlo pristojno, za ove pare odlično. Jedina mana za sada je nedostatak lampice za obavještenja, ali samo neka ovako potraje i biće odlično.
fortaleza

#6905 Re: Kineski mobiteli

Post by fortaleza »

citroen xm wrote:Stigao Umidigi za običnu boraniju. :D

Danas ga handrim. Za ovaj novac fantastičan. Odlično i kvalitetno izgleda, ekran dobar, ne štuca, kamera u startu loša i mutna, ali stiže odmah neko ažuriranje koje je stvari drastično poboljšalo. Sada je to vrlo pristojno, za ove pare odlično. Jedina mana za sada je nedostatak lampice za obavještenja, ali samo neka ovako potraje i biće odlično.
Nadam se da će potrajati. Rastavljao sam nekoliko Umidigija i u odnosu na neke skuplje kineze unutra je bas krš sastavljen, baš nabacan. Ali za te pare vjerujem da je odličan, nek radi godinu dana dobro je.

Baci neku recenziju za koji dan kad ga ishandris. :-D
citroen xm

#6906 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Važi. :-D

Ma ne mogu se čuda očekivati, smiješna je ovo cifra. Možda su se i oni popravili po pitanju kvaliteta.
diablobih

#6907 Re: Kineski mobiteli

Post by diablobih »

Koliki je taj chin dole, je li k'o na slikama?

Kakav im je OS skin sad ? Kakve su gestures, jesu li responzivne?

Baci koju sliku vani...

Da li je stvarno budget king ?
citroen xm

#6908 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

diablobih wrote:Koliki je taj chin dole, je li k'o na slikama?

Kakav im je OS skin sad ? Kakve su gestures, jesu li responzivne?

Baci koju sliku vani...

Da li je stvarno budget king ?
Da, kao na slikama. Ekran stvarno zauzima ogroman dio površine.

Koliko sam skontao OS skin je standardan za Pie, čist skroz bez ikakve aplikacije koja nije fabrička. Znači ono standardno raspoređuješ ikone na više strana ako ih ima puno, a povlačenjem prema gore ulaziš u kompletan meni.

Gestures? Ne znam ni šta je. :lol: Ako misliš na rukovanje pokretima, prečice, ne isprobavam to.

Slike posle, a da li je budžet king nemam pojma jer nisam isprobao Redmi 7 koji je malo skuplji.

Ovako na papiru u odnosu na Redmi 7 ovaj ima displej bolje rezolucije, metalni okvir, gigu rama više, jaču bateriju, širokougaonu kameru ako to nekome znači, ali i nešto stariji procesor.
citroen xm

#6909 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Evo jedna bezidejna od jutros, tipa izvadi telefon iz džepa i okini.
https://ibb.co/KXGWhzt

Image
mikser123

#6910 Re: Kineski mobiteli

Post by mikser123 »

Treba mu malo duže da uspostavi poziv kada nekog zoveš, ili te zove
Telefon sam po sebi odličan, kamere su bezveze, ali i ne ganjam to nešto previše. Brz, ekran dobar, ne stvara probleme pri tipkanju, nema nešto puno opcija u settings, možda previše jednostavno urađen taj meni. Zvučnik je sasvim pristojan, mislim da je jači nego redmi note 7, tastatura mi također više odgovara, ne kasni sa notifikacijama, baterija sasvim pristojna, jako brzo se i puni. Uglavnom sve što mi treba za moj ukus.
adsubzero

#6911 Re: Kineski mobiteli

Post by adsubzero »

citroen xm wrote:Evo jedna bezidejna od jutros, tipa izvadi telefon iz džepa i okini.
https://ibb.co/KXGWhzt

Image
Ocekivano, katastrofa. Vjerovatno onda bolje ici na Redmi Note 7 kome treba upotrebljiva kamera.
citroen xm

#6912 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Ma naravno, Note 7 je debelo odskočio. Ovaj je više za poređenje sa Redmi 7 običnim, a kamera i tu gubi. Sve u svemu solidan telefon za nekoga ko tim stvarima nije opterećen. Meni paše. Ko hoće bolje Xiaomi je pravi izbor. Nema se šta puno očekivati za taj iznos. Ja sam u startu znao da je kamera loša, mada za ovaj novac je dobra. Ti folovi sa 3 kamere su navlakuša za malu djecu.
adsubzero

#6913 Re: Kineski mobiteli

Post by adsubzero »

citroen xm wrote:Ma naravno, Note 7 je debelo odskočio. Ovaj je više za poređenje sa Redmi 7 običnim, a kamera i tu gubi. Sve u svemu solidan telefon za nekoga ko tim stvarima nije opterećen. Meni paše. Ko hoće bolje Xiaomi je pravi izbor. Nema se šta puno očekivati za taj iznos. Ja sam u startu znao da je kamera loša, mada za ovaj novac je dobra. Ti folovi sa 3 kamere su navlakuša za malu djecu.
Ma ja, znao sam da je to samo fora, ali sam ocekivao bar neku kameru kao u srednjem segmentu. To izgleda kao slike od prije 10 godina. Ali hajde, za te pare treba biti realan. Ostalim si barem zadovoljan jel tako?
citroen xm

#6914 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Ma ok, i ova kamera je dovoljna za uspomenu. Kada je fino vrijeme, nije to ni tako katastrofalno.

Ostalim sam stvarno zadovoljan, sve funkcioniše bez ikakvih problema. A nisam ja ni neki zahtjevan korisnik, ono normala, par aplikacija i to je to. Igrice ne igram uopšte.
citroen xm

#6915 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Evo da se nadovežem nakon 7 -8 dana intenzivnog korišćenja. Ne znam koliko koga zanima jer koliko vidim raja masovno fura skuplje i bolje telefone, ali u pravoj sam temi za ovaj tel.

Dakle, za ovaj novac je perfektan. Telefon je brz, softver čist. Ekran odličan, sve radi bez greške. Van futrole izgleda daleko luksuznije. Fabrička maska dobro leži i fino izgleda(neka plastična grafika kože). Baterija odlična, čitav dan handrenja ili dva dana nekog normalnog korišćenja bez mobilnog neta, samo wi-fi. Puni se vrlo brzo, brzi punjač je dio pakovanja. Uzevši u obzir da je procesor starijeg kova, to je još bolji rezultat.

Najveća mana ovoga telefona su kamere. Širokougaona kamera je fin detalj, onako za zezanje. Slike sa zamućenom pozadinom su loše, softver je tu loš. Ova osnovna kamera je srednja žalost, ali upotrebljiva. Kod nje se javljaju po meni dvije čudne stvari. Noćne slike su iznad očekivanja, ali po danu se u nekim momentima javlja žutilo na slikama, kao da su provučene kroz sepia filter. I nekako su neke stvari vještački prenaglašene. Stvari dosta popravlja neka druga aplikacija za kameru ili program za naknadnu obradu.

Sve u svemu, ovo je vrlo dobar telefon sa upotrebljivom kamerom koja je ispod prosjeka.
diablobih

#6916 Re: Kineski mobiteli

Post by diablobih »

Znaci kome kamera nije bitna, sasvim dobar. Haj javi kad bude koji update za kameru, vjerovatno ce do kraja godine to popraviti tj. za nadati se.
citroen xm

#6917 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Bila su dvije nadogradnje. Prva je bila vezana za kameru i popravila stanje jer je u startu bila neupotrebljiva, svaka slika mutna. Druga nadogradnja ne znam za šta je bila jer me iznenadila pa je sve odradio bez moje volje, ali nisam primjetio nikakvu promjenu.
ja71

#6918 Re: Kineski mobiteli

Post by ja71 »

O kom telefonu je riječ?
citroen xm

#6919 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Umidigi A5 pro.
citroen xm

#6920 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

I dalje na ovom telefonu sve radi kako treba i sve je duper uklopljeno sem kamere. Kamera je totalna katastrofa te kome su slike bitne može da ga zaobiđe u širokom luku. Najžgoljaviji model Šaomija nudi duplo bolju kameru, o jačim telefonima da i ne pričamo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6921 Re: Kineski mobiteli

Post by konektovan »

citroen xm wrote:I dalje na ovom telefonu sve radi kako treba i sve je duper uklopljeno sem kamere. Kamera je totalna katastrofa te kome su slike bitne može da ga zaobiđe u širokom luku. Najžgoljaviji model Šaomija nudi duplo bolju kameru, o jačim telefonima da i ne pričamo.
Ne moze sve biti savrseno....hebiga
citroen xm

#6922 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Ma nije ni bitno, ali još kada ga naručih obećah da ću dati neke mini izvještaje. Kome kamera nije najbitnija telefon je pun pogodak.

Kamera ustvari i nije 16 MP već je interpolirana što kineski manji proizvođači stalno rade i naravno kriju. Pravo stanje je 8 MP.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6923 Re: Kineski mobiteli

Post by konektovan »

citroen xm wrote:Ma nije ni bitno, ali još kada ga naručih obećah da ću dati neke mini izvještaje. Kome kamera nije najbitnija telefon je pun pogodak.

Kamera ustvari i nije 16 MP već je interpolirana što kineski manji proizvođači stalno rade i naravno kriju. Pravo stanje je 8 MP.
Ne znam cije su kamere, ali neke sa 8 mp su i više nego dobre, posebno sastarijoh modela sonya, samsunga, nokia/microsoft, Lg i drugih....
Mislim da ce biti više da je problematican software...
citroen xm

#6924 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Piše da je Sony senzor, ali sranje su slike. Sa drugom aplikacijom jesu bolje, ali dalelo od dobrih.
betametazon

#6925 Re: Kineski mobiteli

Post by betametazon »

citroen xm wrote:Piše da je Sony senzor, ali sranje su slike. Sa drugom aplikacijom jesu bolje, ali dalelo od dobrih.
Ako sam dobro skontao ti si svoj kupio 24.6. a dobio 17.7? Ako je tako to je fenomenalan rezultat jer sam i ja svoj kupio 24.6. a isporucen mi danas tek...

Uglavnom poklonio sam ga djevojci koja nije neki zahtjevan korisnik. Malo sam ga danas isprobao, iskreno bilo me "strah" kamere ali za divno cudo slike sasvim dobre, bez zutila, dosta jasne i ciste. Sad ne znam do cega je, nija nam nudio nikakve update odnosno pri provjeri nam je javio da je sve azurirano....

Ostale karakteristike su jako dobre, ona (a i ja :D ) odusevljena narocito bojom (breathing crystal, vjerovatno je omjer u prodatim barem 50:1 u odnosu na crne), izrada kvalitetna, prikaz boja na ekranu jako dobar, sve u svemu za 170 KM dzaba telefon...
Post Reply