Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
@pici
@dalton
Vidim da i dalje mesate sve ono sto se desavalo devedesetih sa trenutnim desavanjima u kulturi. Mislim da to stvarno nema smisla i da ste dovoljno zreli da napravite razliku. Ja razumem da je Bosna prosla kroz pakao kao i svi njeni zitelji ali ne mozete zbog toga kriviti svaku srpsku dusu i svako desavanje u Srbiji. Svestan sam da postoje krivci na svim stranama (na nekima vise na nekima manje) ali ne mozete kriviti sve Srbe za stradanja, setite se da ima dosta onih koji su namerno izbegavali vojnu obavezu jer im je rat protiv bivsih republika bio besmislen. I sta, zato sto sam srbin ne smem da komentarisem Sarajevo......a zasto da ne, nisam mu nista lose ucinio....
kiky wrote:jel u srbiji pada snijeg ?? ...
Na jugu je bas napadao, ja sam sinoc igrao balet sa autom jer imam zadnju vucu......a letnje gume...
Ma kakav bolji zivot, bio sam ja dovoljno po zapadu da shvatim sustinu...imam vizu preko firme jer radimo sa holandjanima......ako si vredan i dobar radnik bice uvek za tebe i posla i para bez obzira gde si.... Doduse malopre su mi ponudili da idem za Berlin da radim, pa ako ponude pristojnu cifru mozda i odem...
Mixa wrote:Ma kakav bolji zivot, bio sam ja dovoljno po zapadu da shvatim sustinu...imam vizu preko firme jer radimo sa holandjanima......ako si vredan i dobar radnik bice uvek za tebe i posla i para bez obzira gde si.... Doduse malopre su mi ponudili da idem za Berlin da radim, pa ako ponude pristojnu cifru mozda i odem...
eto rjesenja, sretan ti put, berlin je divan grad, uzivat ces...ako mozes nadji posla i za ove srbe iz bosne, vole i oni berlin jest da nisu konstitutivni al prezivjece nekako
Mixa wrote:@pici
@dalton
Vidim da i dalje mesate sve ono sto se desavalo devedesetih sa trenutnim desavanjima u kulturi. Mislim da to stvarno nema smisla i da ste dovoljno zreli da napravite razliku. Ja razumem da je Bosna prosla kroz pakao kao i svi njeni zitelji ali ne mozete zbog toga kriviti svaku srpsku dusu i svako desavanje u Srbiji. Svestan sam da postoje krivci na svim stranama (na nekima vise na nekima manje) ali ne mozete kriviti sve Srbe za stradanja, setite se da ima dosta onih koji su namerno izbegavali vojnu obavezu jer im je rat protiv bivsih republika bio besmislen. I sta, zato sto sam srbin ne smem da komentarisem Sarajevo......a zasto da ne, nisam mu nista lose ucinio....
kiky wrote:jel u srbiji pada snijeg ?? ...
Na jugu je bas napadao, ja sam sinoc igrao balet sa autom jer imam zadnju vucu......a letnje gume...
ma bjež .Ba manimi se demagogije odtamo -navamo....rekoH da ta "istina" koju podržava "politiČka Elita Srbije" je prozrena i da nepije više vode a ako se ne slažeš s tim rekoh moremo onda poČet od "Lavova iz piJonirske" pa preko raznih "Istina" o napadima na goloruki srBski narod pa do nenaoružanih Junačkih tenkovsko-haubiČkih jedinica,toliko o tome .....ako je tebi normalno da se u jednoj državnoj ustanovi pogotovo kulturnoj poziva od strane pojedinaca na linč i razne druge neugodnosti ....onda nemamo šta priČat i još objaviti od direktorice pozorišne ustanove pismo u kome ona omekšava tj pravda ponašanje svoga uposlenika i osoblja ....kako to rade profesionalci najbolje očituje Atelje 212 kada ugoste onda ugoste i to nezaboravno,inače Atelje 212 i Kamerni Teatar 55 su dva blisko vezana pozorišta...
i ne treba brkati kruške i jabuke kada se ovakav vid vandalizma desi na ulici il kafani pa hajde de može se reČi Balkan je ovo ima nas svakakvih al u Hramovima Kulture e to je veČ nešt drugo i ozbiljno...ako ništa treba se ograditi od takvih "Kulturnih djelatnika" a ne ih braniti je oni su odraz kulture jedne države
pici wrote:
ma bjež .Ba manimi se demagogije odtamo -navamo....rekoH da ta "istina" koju podržava "politiČka Elita Srbije" je prozrena i da nepije više vode a ako se ne slažeš s tim rekoh moremo onda poČet od "Lavova iz piJonirske" pa preko raznih "Istina" o napadima na goloruki srBski narod pa do nenaoružanih Junačkih tenkovsko-haubiČkih jedinica,toliko o tome
Kao sto sam vec rekao, politika me ne zanima i ne mesam se u nju, u zivotu nisam cuo za te tvoje lavove i nemam pojma o cemu pricas....a kad se malo bolje razmislim i ne zanima me....a sto se tice "istina" naslusao sam ih se od kolega dok sam radio u Puli, od srba i bosnjaka iz Srebrenice i Bratunca....i jedan mali bese iz Zavidovica... Pobegli su posle ratnog ludila i nasli svoj mir u najlepsem gradu na balkanu. Ako su oni mogli da usaglase price i objasne mi sta se tacno dogodilo onda mi dalja objasnjenja nisu potrebna.
pici wrote:.....ako je tebi normalno da se u jednoj državnoj ustanovi pogotovo kulturnoj poziva od strane pojedinaca na linč i razne druge neugodnosti ....onda nemamo šta priČat i još objaviti od direktorice pozorišne ustanove pismo u kome ona omekšava tj pravda ponašanje svoga uposlenika i osoblja
Ako ti 50 ljudi iz pozorista isprica jednu pricu a jedna napaljena feministkinja drugu, sta mislis kome bi pre poverovao?
Niko njih nije maltretirao niti na silu izbacio, samo su zamoljene da napuste ustanovu jer su propagirale gej paradu sto je unosilo nemir u publiku. Glumac koga Upravnica brani jeste malo otkacen ali je bio isprovociran od strane aktivistkinje, pri cemu on nije rekao nista ruzno za nju dok je ona iskoristila najgore bljuvotine koje ti mogu pasti na pamet. I koliko vidim ovo njeno saopstenje za javnost je bilo na foru: bolje da ja njih prva napadnem nego oni mene....
Ja pokusavam da odbranim ugled jedne ustanove kao sto je Nisko narodno pozoriste jer sam odrastao sa tim ljudima i znam da ne bi ni mrava zgazili, zbog lazi jedne napaljene lezbejke su izlozeni ruglu i sramoti... Nisam ovde da bih branio srpstvo i isterivao pravdu ko je kriv za sve sto se desavalo u Bosni, stvarno me ne zanima.....ionako ce prava istina (kakva god bila) da se pokaze tek kroz 50-ak godina...
pici wrote:
ma bjež .Ba manimi se demagogije odtamo -navamo....rekoH da ta "istina" koju podržava "politiČka Elita Srbije" je prozrena i da nepije više vode a ako se ne slažeš s tim rekoh moremo onda poČet od "Lavova iz piJonirske" pa preko raznih "Istina" o napadima na goloruki srBski narod pa do nenaoružanih Junačkih tenkovsko-haubiČkih jedinica,toliko o tome
Kao sto sam vec rekao, politika me ne zanima i ne mesam se u nju, u zivotu nisam cuo za te tvoje lavove i nemam pojma o cemu pricas....a kad se malo bolje razmislim i ne zanima me....a sto se tice "istina" naslusao sam ih se od kolega dok sam radio u Puli, od srba i bosnjaka iz Srebrenice i Bratunca....i jedan mali bese iz Zavidovica... Pobegli su posle ratnog ludila i nasli svoj mir u najlepsem gradu na balkanu. Ako su oni mogli da usaglase price i objasne mi sta se tacno dogodilo onda mi dalja objasnjenja nisu potrebna.
pici wrote:.....ako je tebi normalno da se u jednoj državnoj ustanovi pogotovo kulturnoj poziva od strane pojedinaca na linč i razne druge neugodnosti ....onda nemamo šta priČat i još objaviti od direktorice pozorišne ustanove pismo u kome ona omekšava tj pravda ponašanje svoga uposlenika i osoblja
Ako ti 50 ljudi iz pozorista isprica jednu pricu a jedna napaljena feministkinja drugu, sta mislis kome bi pre poverovao?
Niko njih nije maltretirao niti na silu izbacio, samo su zamoljene da napuste ustanovu jer su propagirale gej paradu sto je unosilo nemir u publiku. Glumac koga Upravnica brani jeste malo otkacen ali je bio isprovociran od strane aktivistkinje, pri cemu on nije rekao nista ruzno za nju dok je ona iskoristila najgore bljuvotine koje ti mogu pasti na pamet. I koliko vidim ovo njeno saopstenje za javnost je bilo na foru: bolje da ja njih prva napadnem nego oni mene....
Ja pokusavam da odbranim ugled jedne ustanove kao sto je Nisko narodno pozoriste jer sam odrastao sa tim ljudima i znam da ne bi ni mrava zgazili, zbog lazi jedne napaljene lezbejke su izlozeni ruglu i sramoti... Nisam ovde da bih branio srpstvo i isterivao pravdu ko je kriv za sve sto se desavalo u Bosni, stvarno me ne zanima.....ionako ce prava istina (kakva god bila) da se pokaze tek kroz 50-ak godina...
opet s hvataš usidrenih demagoških zahvata....pazi dobro šta si napisao da nebi bilo nije tako....
"Ako ti 50 ljudi iz pozorista isprica jednu pricu a jedna napaljena feministkinja drugu, sta mislis kome bi pre poverovao?"
znaČi jedna NAPALJENA feministkinja je imala hrabrosti ili ludosti da isprovocira ni manje ni više veČ 50 uposlenika...jel ona bila na obuci kod Čak Norisa il DoDija
pa mislim da ne mislim....zar vam ne dojade stalna izvrtanja ako se je to desilo u pazi sad "Kulturnoj Ustanovi" koja podpada kao oličenje obraza sveukupne kulture jednoga društva ili države ,onda se upotrebljavaju sasvim druga sredstva od tih navodnih prepucavanja i ostalih tričarija jedino ako misliš da je Niško Narodno Pozorište "Kafana"...poziv policiji je jedan od najsigurnijih koraka prema pobješnjelim feministkinjama .Dalje da ti odmah reČe Čika pici na ovo
"Ja pokusavam da odbranim ugled jedne ustanove kao sto je Nisko narodno pozoriste jer sam odrastao sa tim ljudima i znam da ne bi ni mrava zgazili, zbog lazi jedne napaljene lezbejke su izlozeni ruglu i sramoti"
Opet se hvataš demagogije i branjenja "Institucije" pa onda ide i "Države".....ja koliko sam proČitao niko nije napao na instituciju Niškog Pozorišta niti ima na to pravo jer ne podpada ni pod kakav vojno-policijski objekat ili politiČki aparat več izričito pojedince koji su na žalost djelatnici "Narodnog Niškog Pozorišta" to što se kriju iza kulturne institucije i traže da su gosti bili neke homo-ninje to podpada pod SF serijal.
a za ovo nemam riječi
ionako ce prava istina (kakva god bila) da se pokaze tek kroz 50-ak godina
lako je SAD onima koji su napravili zloČine u bliskoj prošlosti a sada mirno sjede il su umrli ko naki voždovi ovjenčani slavom a ostali zabijat glavu u pijesak i Čekat nek se kroz 50 godina unuci stide hebo to i onako neČe biti ovih branilaca....opet demagogija
poslije 50 godina ja opet proĆitam da su Japanci napali na Pearl Harbor il ipak ne...... SAMOGRANATIRALI su se Ameri
ma mani bolan @pici cetnika, ko fola ne zna se sta je bilo al ko biva saznat ce se "puna istina" za nekih 50 godina, drugim rijecima nemam ja pojma to su neki marsovci ili ljudi koje ja ne znam rusili sarajevo, klali po srebrenici, silovali...niko nista ne zna...cudo nije dodao da je marsirao protiv milosevica, danas su svi u srbiji bili protiv milosevica jer je on fola bio "incident" - a za covjeka glasalo 80 posto naroda, okrenuli mu ledja kad su skontali da je ispusio
dallton wrote:ma mani bolan @pici cetnika, ko fola ne zna se sta je bilo al ko biva saznat ce se "puna istina" za nekih 50 godina, drugim rijecima nemam ja pojma to su neki marsovci ili ljudi koje ja ne znam rusili sarajevo, klali po srebrenici, silovali...niko nista ne zna...cudo nije dodao da je marsirao protiv milosevica, danas su svi u srbiji bili protiv milosevica jer je on fola bio "incident" - a za covjeka glasalo 80 posto naroda, okrenuli mu ledja kad su skontali da je ispusio
daltone
nemoj tako omaložavati "demokrsatsku većinu u Srpskome narodu"...pa nisu oni znali šta Milošević radi ......treba za to vremena a ne samo pišljivih 18 godina....šta ti je to.... oni su marširali......dok je Milošević klao ..ubijao i silovao....Bože dragi ...kako te nije sramota da njeg dovodiš u vezu sa ljudima koji su ga birali 15 godina......ONI SU MARŠIRALI...
pici wrote:znaČi jedna NAPALJENA feministkinja je imala hrabrosti ili ludosti da isprovocira ni manje ni više veČ 50 uposlenika...jel ona bila na obuci kod Čak Norisa il DoDija
Zasto te to cudi, ja mogu jednom jedinom recenicom da isprovociram sve vas ovde ali nije u tome poenta. Pritom nisam prosao obuku Cak Norisa... Da nije ispao skandal niko ne bi ni znao da su one uopste odrzale neki tribinu u Nisu.
zar vam ne dojade stalna izvrtanja ako se je to desilo u pazi sad "Kulturnoj Ustanovi" koja podpada kao oličenje obraza sveukupne kulture jednoga društva ili države ,onda se upotrebljavaju sasvim druga sredstva od tih navodnih prepucavanja i ostalih tričarija jedino ako misliš da je Niško Narodno Pozorište "Kafana"...poziv policiji je jedan od najsigurnijih koraka prema pobješnjelim feministkinjama .Dalje da ti odmah reČe Čika pici na ovo
U svakoj ustanovi imas budala, ali jbt ne mozes da kazes da je celo pozoriste (da, kao ustanova kulture) prepuno nasilnika kojima je samo na pameti da premlate zene. Pritom je u tih pedesetak ljudi bilo pola zena.....glumica, rediteljica, knjizevnica.... Ako vec ne verujes (ili ne zelis da verujes) onda se zapitaj zasto te napadnute aktivistkinje nisu pozvale policiju! Imale su apsolutno pravo na to. Nego su se pokupile i tek iz Novog Sada osule paljbu na celo pozoriste......zar ti se ne cini malo nelogicno?
lako je SAD onima koji su napravili zloČine u bliskoj prošlosti a sada mirno sjede il su umrli ko naki voždovi ovjenčani slavom a ostali zabijat glavu u pijesak i Čekat nek se kroz 50 godina unuci stide hebo to i onako neČe biti ovih branilaca....opet demagogija
Stvar pronalazenja zlocinaca i prihvatanja krivice ne zavisi od mene niti od bilo kog pojedinca, to je stvar politike nasih dveju drzava i na to ne mogu da uticem osim na glasanju....mada vise i ne glasam jer nemam za koga... Oni koji trebaju da leze robiju nek leze, oni su vodili svoj rat a ja sam vodio svoj mir.
dallton wrote:ma mani bolan @pici cetnika, ko fola ne zna se sta je bilo al ko biva saznat ce se "puna istina" za nekih 50 godina, drugim rijecima nemam ja pojma to su neki marsovci ili ljudi koje ja ne znam rusili sarajevo, klali po srebrenici, silovali...niko nista ne zna...cudo nije dodao da je marsirao protiv milosevica, danas su svi u srbiji bili protiv milosevica jer je on fola bio "incident" - a za covjeka glasalo 80 posto naroda, okrenuli mu ledja kad su skontali da je ispusio
Nemoj me nazivati cetnikom jer to nikad nisam bio, doduse nisam bio ni patizan.....osim kad smo se kao klinci igrali nemaca i partizana...
Protiv milosevica nisam marsirao niti sam glasao za njega. Zlocina je bilo previse....i opet kazem (realno) na sve tri strane.... Ali nisam ovde da bi merio ko je vece zlocine cinio i da bih isterivao pravdu. Pre svega nisam kompetentan za tako nesto jer nisam ni ucestvovao u tom ratu... I zasto uvek mislite da sa ove strane Drine ne postoje normalni ljudi koji racionalno razmisljaju? Ti zelis normalan i miran zivot, zdravlje i srecu svojoj porodici.....ja zelim to isto.....po cemu smo onda razliciti?
Srbija podnijela kandidaturu za EU
STOKHOLM - Predsjednik Srbije Boris Tadić predao je juče u Stokholmu kandidaturu za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji švedskom premijeru Fredriku Rajnfeltu, čija zemlja predsjedava EU itd itd itd...
Evo sad znamo da je Srbija podnijela zahtjev za kandidaturu u EU...sad ja postavljam dva pitanja u vezi kanditature:
1.Kako je Srbija mogla podnijeti kandidaturu ako nije ispunula sve uslove iz dokumenta o stabilizaciji i pridruzivanju(ne izrucenje ratnih zlocinaca Hagu ako znamo da Holandija NE DA nije dala saglasnost)???
2.Kako je Srbija podnijela kandidaturu (sto je presuceno u svim izvjescima)sa Kosovom ili bez njega...jer su Srbijanski zvanicnici donedavno govorili kako nece aplicirati za EU bez Kosova???
Bourne wrote:Srbija podnijela kandidaturu za EU
STOKHOLM - Predsjednik Srbije Boris Tadić predao je juče u Stokholmu kandidaturu za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji švedskom premijeru Fredriku Rajnfeltu, čija zemlja predsjedava EU itd itd itd...
Evo sad znamo da je Srbija podnijela zahtjev za kandidaturu u EU...sad ja postavljam dva pitanja u vezi kanditature:
1.Kako je Srbija mogla podnijeti kandidaturu ako nije ispunula sve uslove iz dokumenta o stabilizaciji i pridruzivanju(ne izrucenje ratnih zlocinaca Hagu ako znamo da Holandija NE DA nije dala saglasnost)???
2.Kako je Srbija podnijela kandidaturu (sto je presuceno u svim izvjescima)sa Kosovom ili bez njega...jer su Srbijanski zvanicnici donedavno govorili kako nece aplicirati za EU bez Kosova???
Pa valjda bi trebala biti odbijena ili stavljena na cekanje /Hold/dok ne ispuni preuzete obavezee,ili ovo BORAT igra na pomoc svedskog inace babe Bilje genocidne ljubavnika i Velikosrpkost lobiste Karla valikosrbina da pogura i potplati Holandane,svasta je moguce u fasisoidnoj juropi,.....,.......
Bosnolog wrote:
Pa valjda bi trebala biti odbijena ili stavljena na cekanje /Hold/dok ne ispuni preuzete obavezee,ili ovo BORAT igra na pomoc svedskog inace babe Bilje genocidne ljubavnika i Velikosrpkost lobiste Karla valikosrbina da pogura i potplati Holandane,svasta je moguce u fasisoidnoj juropi,.....,.......
Kada ćemo shvatiti da nema EU i Nato kao mrkve, mi bi dan -danas svađali se oko tablica na autima. Eto svi glupi u Evropi, a Srbija jedina pametna. Neće ljudi (Evropa) više sebi da dopuste da nemaju mehanizama da zauzdavaju srpsku politiku.
Тадић предао захтев за кандидатуру у ЕУ
Србија ће у ЕУ ући са властитим идентитетом, изјавио је председник Србије. – Рајнфелд: Историјски корак. – Рен: Круна шведског председавања. –Билт: Важан дан за Србију
Председник Србије предаје кандидатуру премијеру Шведске Фредерику Рајнфелду Фото АФП Борис Тадић, председник Србије, предао је јуче у Стокхолму шведском премијеру Фредерику Рајнфелду, чија земља председава Европској унији до 1. јануара 2010, захтев за кандидатуру Србије за пуноправно чланство у ЕУ.
Церемонији уручивања захтева у шведској влади присуствовали су Оли Рен, европски комесар за проширење, Карл Билт, министар иностраних послова Шведске, и државна делегација Србије. У делегацији су били Божидар Ђелић, потпредседник Владе Србије за европске интеграције, Вук Јеремић, министар спољних послова, Милица Делевић, директорка Канцеларије Владе Србије за европске интеграције, Роксанда Нинчић, амбасадорка Србије при ЕУ, и Нинослав Стојадиновић, амбасадор Србије у Шведској.
Тадић је изјавио да је јучерашњи дан историјски дан за Србију, и нагласио да Србија иде у Европску унију са сопственим идентитетом.
Он је, на конференцији за новинаре која је одржана са Рајнфелдом и Реном, рекао да очекује да ће Србија у наредних неколико година испунити све услове како би постала пуноправна чланица ЕУ. „За ових десет година наш циљ је био да уведемо Србију у унију и данас се сећамо Зорана Ђинђића и његове визије европске Србије. Он је пронео ову визију Србије кроз најмрачније године диктатуре и данас је дан када су његове идеје потврђене”, нагласио је Тадић.
Председник Србије је, како је пренео Фонет, истакао да Србија чини све што може да ухапси преостала два бегунца, Ратка Младића и Горана Хаџића. Подсетио је да је Србија од 46 оптуженика, ухапсила и изручила 44, укључујући и бившег лидера босанских Срба Радована Караџића. „Ако су двојица преосталих бегунаца на српском тлу, биће ухапшени, будите сигурни. То је наша обавеза, према домаћем закону, али и предуслов за помирење у региону”, прецизирао је он.
Тадић је навео и да ће Србија подржати чланство свих земаља Балкана у ЕУ. Разумна очекивања за крај 2010. године, оценио је Тадић, било би добијање статуса кандидата, али важнија ствар од формалног статуса је да смо направили реформе, довели нове инвестиције и отворили нова радна места.
Упитан да ли статус Косова може бити препрека за чланство Србије у унији, Тадић је подсетио да је од почетка процеса европских интеграција договорено да су ЕУ и Косово два паралелна процеса и тако ће бити и убудуће. „Србија никада неће признати независност Косова и браниће свој територијални интегритет и суверенитет”, рекао је он подсетивши на процес пред Међународним судом правде и очекивање да ће по завршетку процеса бити могуће отварање нових преговора о статусу Косова, уважавајући и легитимне интересе Албанаца са Косова.
Предајом кандидатуре за чланство у ЕУ Србија је начинила историјски корак, изјавио је премијер Рајнфелд. То, према његовим речима, показује снажну решеност владе и широку подршку народа Србије за улазак у ЕУ. Пут је дуг и захтеван и тражи храбре одлуке и велике реформе, али сам убеђен да ће Србија испунити неопходне услове. Као изазове које Србија мора решити у наредном периоду, Рајнфелд је истакао да је потребно завршити реформе, ухапсити преостале оптужене за ратне злочине, решити питање Косова.
Рен је нагласио да је предаја српске кандидатуре „круна шведског председавања” Унији и поручио да Европска комисија једва чека да почне да сарађује са Србијом. „Србија је прешла дуг пут у протеклих десет година и њена влада је напорно радила да се дође до тачке на којој се данас налази. Од националистичке прошлости дошла је до европске будућности. Ми у комисији једва чекамо да почнемо да радимо са вама”.
Пре церемоније предаје захтева Тадић и Рајнфелд разговарали су у четири ока. После предаје кандидатуре, председник Србије је имао састанак са Карлом Билтом. На пријему који је у његову част организовао шведски шеф дипломатије Тадић је поновио да очекује да Србија у 2010. години добије статус кандидата. „Неко ће рећи да је то пребрзо. Али пре само два месеца ни сам нисам веровао да ће бити одмрзнут Прелазни трговински споразум, па се то догодило”, рекао је он и поручио да ће Србија бити позитивно изненађење у Европи следеће године.
Билт је рекао да је данас веома важан дан за Србију и да је његова земља, током шестомесечног председавања, добила две апликације за чланство: апликацију Србије и Исланда. „Доста тога је постигнуто због вашег успеха на прошлогодишњим председничким и парламентарним изборима, када сте наступили са платформом европских интеграција”, закључио је шведски министар спољних послова.
Стокхолм – У име Републике Србије, у складу са чланом 49. Уговора о Европској унији (ЕУ), имамо част да поднесемо захтев за пријем у чланство ЕУ, истиче се у документу који је председник Србије Борис Тадић јуче у Стокхолму предао шведском премијеру Фредерику Рајнфелду, чија земља председава унији. „Меморандум Владе Републике Србије, у вези са подношењем захтева за пријем Републике Србије у чланство ЕУ, који прилажемо, одражава општи друштвени консензус у погледу европске оријентације Републике Србије и њеног чланства у ЕУ”, истиче се у овом документу који су потписали Тадић и премијер Србије Мирко Цветковић.
Морам да сносим одговорност за то што сам рекао да ће Младић до краја године бити у Хагу, иако је што се сарадње са трибуналом тиче ово најуспешнија година
Фото Фонет Оставку на место координатора Акционог тима за лоцирање и хапшење хашких оптуженика поднећу искључиво због лоше процене да ће Ратко Младић бити ухапшен до краја ове године. Не могу себе да замислим да опет за месец, два причам како ће бити ухапшен до краја 2010. Једноставно, морате бити спремни да сносите одговорност за изречено, каже Расим Љајић, који је и председник Националног савета за сарадњу са Хагом.
Значи ли то да оставку не подносите због лоших резултата тима?
Не, за то немам ниједан разлог. Ово нам је била најуспешнија година. Не само да смо имали два позитивна извештаја већ је један од њих био најпозитивнији извештај који је главни тужилац трибунала икад поднео Савету безбедности УН.
Претпостављам да сте процену о хапшењу Младића засновали на оперативним подацима које сте тада имали. Можете ли сада да кажете да сте погрешили „замало”?
То су ствари које никада не можете проценити са сигурношћу. Некада вам се учини да сте врло близу циља, имате јасне трагове који вас воде ка томе, а онда се испостави да то баш и није тако. Зато је свака прогноза крајње незахвална.
Остајете ли и даље на челу Националног савета за сарадњу са трибуналом?
Да, јер савет се бави другачијим пословима од тима –документацијом, архивама, сведоцима. Годинама имамо велики успех у сарадњи са Хагом и немамо сада ниједан нерешен захтев. Осим тога, мислим да би, ако бих поднео оставке на све функције које су повезане са Хагом, то могло погрешно да се тумачи да сад кад сам основао странку желим да се извучем из тог непопуларног посла.
Али странку сте имали и до сада?
Да, али ово је партија на националном нивоу и то је сад потпуно другачија прича. Што је већа странка, већи је и број њених противника, па се све другачије тумачи.
Да ли ће влада именовати новог координатора Акционог тима или на том месту остаје само Владимир Вукчевић?
Мислим да нема потребе за новим именовањем. Нити мислим да ће моја оставка утицати негативно на до сада одличан рад тима.
Да ли је то да неће бити нових именовања само ваше очекивање или сте о томе разговарали у влади?
Не, није било речи о томе, али стварно мислим да за то нема разлога. Можда ће неко из тима преузети ту дужност, али свакако не очекујем да ће бити ангажован неко са стране.
Шта сматрате највећим успехом за време док сте водили Акциони тим и Национални савет?
Прешли смо веома дуг пут од 2004. године. Наследили смо 161 нерешен захтев суда у Хагу за достављање документације, данас немамо ниједан. Тада смо имали 24 оптуженика на слободи данас двојицу. Од тога да нам Карла дел Понте ништа није веровала стигли смо дотле да Серж Брамерц оцени сарадњу потпуном иако Младић и Хаџић нису у Хагу. За све то су веома заслужне и службе безбедности које су вратиле поверење у наш рад.
Kacin: "Ja sam odgovoran samo za Srbiju bez Kosova!"
23. 12. 2009. • 17:37 S. B.
Veličina slova:
Mapa Srbije bez Kosova / 24sata.info
*** SPAM *** - Predsjednik Srbije Boris Tadić juče je zvanično predao zahtjev Srbije za članstvo u Evropskoj uniji premijeru Švedske Fredriku Reinfeldtu, čija zemlja predsjedava EU. Jelko Kacin kaže da je to put Srbije, ali ne i Kosova.
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin za "Deutsche Welle" objašnjava kako je Srbija odlukom da u ovoj godini podnese aplikaciju za članstvo u EU pokazala veliku političku hrabrost i usmjerenost ka budućnosti:
"Odlučnost da se podnese aplikacija još ove godine ja smatram kao međunarodnu obavezu za brže i odlučnije političke i ekonomske reforme, koje su preduslov za kandidaturu i članstvo u EU. Molba za status kandidata je samo jedan korak na dugom putu približavanja, koja zahtjeva mnogo daljih, odlučnih, odgovornih, zahtjevnih i hrabrih koraka. Sama vladajuća većina, na putu ka Evropskoj uniji, nikako nije dovoljna i potreban je mnogo širi politički konsenzus".
"Približavanje Srbije Evropskoj uniji i dalji pregovarački proces zahtjevaju potpuno suočavanje sa svim izazovima budućnosti i ne dozvoljavaju izbjegavanje tabu tema", tvrdi Kacin i dodaje da će rješavanje problema Kosova biti ključno za nastavak eurointegracija Srbije.
"Srbija mora jednostavno odgovoriti i na pitanje svoje površine, i na pitanje broja stanovnika. Ja imam utisak da Srbija želi u Evropsku uniju, ali bez Kosova to ne želi. Svima je jasno da Kosovo danas nije spremno da postane dio EU i Srbija mora odlučiti pod kojim uslovima želi da nastavi taj put približavanja i priključivanja EU. Ja sam izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i to što ću sada reći nije provokacija. Ja sam odgovoran samo za Srbiju bez Kosova. Svima mora biti jasno da taj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju važi samo za tu Srbiju za koju sam ja odgovoran, ne važi za Kosovo!"
Sljedeća prilika da se razmišlja o procesu ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biće sredinom sljedeće godine, nakon novog izvještaja Sergea Brammertza o saradnji Srbije sa sudom u Hagu. Kacin još dodaje da na putu Srbije ka EU nisu samo Hadžić i Mladić:
"Mislim da se ne radi samo o tome. Srbija mora, u međuvremenu, pojačati borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, mora uspješno reformisati pravosuđe, mora osnažiti vladavinu prava i razviti medijske slobode. Sa takvim koracima bi Srbija konačno mogla postati motor približavanja Zapadnog Balkana EU".
Na pitanje da li postoji prešutna saglasnost unutar EU o tome da nakon eventualnog prijema Hrvatske i Islanda, treba usporiti nova proširenja Unije, Kacin kaže:
"Mislim da je prerano dati takvu procjenu. Sve zavisi od toga koliko brzo, uporno i kvalitetno Srbija bude napredovala".
Ovo podnosenje zahtjeva za prijem u EU je takva navlakusa za Srbiju da ce Srbija imati kad da skici i vrisci.
Mozda je Srbija uspjela dokazati EU da je Mladic u Rusiji kao sto su Mira Markovic, Veljko Kadijevic i da Rusije vise drzi Srbiju u skripcu vec EU. Srbija je Rusiji pokonila naftnu industriju i koncesije za naftovode. Jos da kupi kojeg miga i nuklearku i Srbija je lagla na rusku rudu i tad ce im Rusija isporuciti Mladica i Srbija mirne duse moze da se uda u EU kao i ostali.
Ovo sminkanje Srbije ima jako mnogo veze sa ulaskom Hrvatske u EU. Moguce je da se priprema zajednicki ulazak Hrvatske i Srbije u EU pa se Srbija pumpa da sustigne Hrvatsku a sasvim je moguce da ce Hrvatska uci u EU za godnu dvije a da Srbija nece za 20-30 pa treba zamazati oci onima iz Srbije koji misle da ce Hrvatska blokirati ulazak Srbije za naredbnih 20-30 g i da bi to moglo izazvati sukob Izmedju Srbije i Hrvatske,a jako mnobo bi uticalo i na odnose poliickih snaga u Srbiji.
Ne treba zaboraviti da je rat u bivsoj YU i poceo izmedu Srbije i Hrvatske. Malo kome je poznato da Srbija i Hrvataska imaju dosta nerjesenih pitanja oko granica. Dunav je dosta mjenjao svoj tok tako da danas ima zemljista koje je katastarski u jednoj drzavi a teritorijalno u drugoj. Pa ce biti ista situacija kao i sa Slovenijom i Hrvatskom oko granica, ako Hrvatska udje u EU prije Srbije.
Posto su i jedni i drugi laki na obaracu postoji bojazan da bi Hrvatska i Srbija mogle biti izvor novin sukoba vezanih za ulazak u EU.
Tadić: Očekujemo lojalnost svih Srba u državama u regionu/prvoaprilsko bozicna sala srpske matice i dijaspore na celu sina Ljube SANU koordinatora to jest BORATA vaskolikog velesrbina,......
Ne odustajemo od Kosova • Ima država gdje su "srpsko pismo i jezik potiskivani"
Autor: TANJUG24.12.2009. 17:45
Tadić: Poštujemo suverenitet i integritet svih država u regionu Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija snažno i iskreno podržava suverenitet i integritet svih država u regionu, istakavši da je to pretpostavka za vođenje principijelne i konzistentne politike na Kosovu i Metohiji.
- Republika Srbija snažno i iskreno podržava suverenitet i integritet svih država, a posebno onih u regionu, jer je to jedino u skladu sa politikom Srbije da traži da se poštuje i njen integritet i suverenitet na terotoriji Kosova i Metohije, rekao je Tadić nakon razgovora sa predstavnicima nacionalnih saveza Srba iz regiona.
- Očekujemo i da naši sunarodnici budu lojalni građani u svim državama u regionu u kojima žive, ali i da te države poštuju evropske demokratske standarde i prava nacionalnih zajednica u očuvanju integriteta, jezika i kulture, dodao je on.
Tadić je istakao da ima država u kojim srpska kultura "nema svoje pravo mjesto, gdje su srpski pismo i jezik potiskivani", dodavši da će se "Srbija boriti, u otvorenom dijalogu, za ta prava Srba".
On je kazao da je sa predstavnicima nacionalnih saveza Srba razgovarao i o ekonomskom povezivanju, kao osnovi stabilnosti u čitavom regionu.
Predsjednik Srbije je istakao da je evropska budućnost prioritet u vođenju srpske spoljne politike.
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je "sasvim legitimno i legalno" da Srbi koji žive van granica Srbije održavaju prisne veze sa maticom i da srpske zajednice u drugim zemljama moraju imati pravo da ističu svoj nacionalni identitet.
Današnjem sastanku u Beogradu prisustvovali su prestavnici srpskih političkih partija i nacionalnih savjeta iz Slovenije, Rumunije, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske i Bosne i Hercegovine
otkud rasim daje ostavku ...
pa zar srbija nije uhapsila i isporučila mladića i 'ađića ...
pa sarađuju, kao sa hagom,
nikad bolje ... reče oni čoek ...
tadić
Republika Srbija snažno i iskreno podržava suverenitet i integritet svih država, a posebno onih u regionu, jer je to jedino u skladu sa politikom Srbije da traži da se poštuje i njen integritet i suverenitet na terotoriji Kosova i Metohije, rekao je Tadić nakon razgovora sa predstavnicima nacionalnih saveza Srba iz regiona.
tadić
Republika Srbija snažno i iskreno podržava suverenitet i integritet svih država, a posebno onih u regionu, jer je to jedino u skladu sa politikom Srbije da traži da se poštuje i njen integritet i suverenitet na terotoriji Kosova i Metohije, rekao je Tadić nakon razgovora sa predstavnicima nacionalnih saveza Srba iz regiona.
trebao bi to malo amerima i eu objasniti
Upravo ta izjava je ona koja cini salonca... uslovljava svoje podrzavanje suveriniteta i intigriteta BiH sve dok se podrzava (od koga ustvari?!?) integritet i suverenitet Srbije na Kosovu... sad sto BiH postuje integritet i suverenitet Srbije na Kosovu, to ga i ne interesuje nesto previse...