Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6901 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Velkoski »

Vuk dlaku menja... :gunjastajl:
ze kalanga

#6902 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ze kalanga »

Dobrota odoleva svemu, a sama je neodoljiva. Tolstoj
Saian

#6903 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Saian »

My favorite parks are car parks
Grass is something you smoke
Birds are something you shag
Take your "Year in Provence" and shove it up your arse.
Jarvis Cocker
relativno84

#6904 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by relativno84 »

Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.
:pusi2:
Mutivoda

#6905 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Mutivoda »

"Pijaca je predivno mjesto za izlazak. Ništa oku ne nudi više boja, zvukova, mirisa na istom mjestu. Nema kičice velikog majstora koja ne bi ustuknula od divljenja pred tim vatrometom boja što se prosipa sa stolova, kao iz roga Fortune, obasjanog suncem ili u sjeni golemih suncobrana. Profinjeni sluh u toj će zbrci glasova i zvukova pronaći istinski sklad i ritam života. A, kakva je to tek galerija likova, karaktera! Zlatni rudnik za svakog pisca koji iole drži do sebe i koji neće imati straha upustiti se u avanturu odgone­tanja mnogih sudbina koje se tu isprepliću.

Bože, kakvo sranje! Uvijek sam se pitao da li oni koji ovako ili slično pišu to rade zato što zaista, iz dubine srca i duše, misle da stvaraju nešto ili se naprosto samo dobro zajebavaju?

Samo znam da meni to mjesto liči na predvorje Pakla. Dok se provlačiš, natovaren plastičnim kesama čije su ručke uvijek na ivici pucanja, stisnut gomilom tjelesa koja ti zabija laktove u sve tvoje meke dijelove, ostavljen si bespomoćan, na milost i nemilost džeparošima, kupuješ gnjecavi paradajz i bojažljivo primjećuješ da bi red bilo da u kesi dobiješ barem par "zdravih" komada, ali se po­klopiš ušima kad prodavačica, koja se hladi bistrom tekućinom iz plastične boce kisele vode, a tukne na lozu, to jedva ne dočeka, pa kao kroz megafon zagalami: "Gospodin bi za marku još i birao!" Bježiš kao krivac s mjesta gdje si upravo izgubio bitku za svoje dos­tojanstvo, praćen podsmješljivim pogledima ostalih prodavača."

:srce:
Mutivoda

#6906 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Mutivoda »

"You know, hope is a mistake. If you can't fix what's broken, you'll, uh... you'll go insane."

"Ukorijenjeno nam je mišljenje da stalno moramo nešto raditi. Smišljati stvari koje bismo mogli raditi. Dokle god nešto radiš sve je u redu, na neki način, koliko god to što radiš bilo glupo. Želimo pod svaku cijenu izbjeći dosadu, ali ja sam počeo primjećivati da volim kad mi je dosadno. Dosada je podcijenjena." :mrgreen:
relativno84

#6907 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by relativno84 »

Jedan dio mene te želi, a drugi dio želi zaboraviti..
:pusi2:
hadzinicasa

#6908 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hadzinicasa »

(Aut) inveniam viam aut faciam
riverflow

#6909 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by riverflow »

“What a strange thing! to be alive beneath cherry blossoms.”
Kobayashi Issa
medvjed23

#6910 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by medvjed23 »

Mutivoda wrote:"Pijaca je predivno mjesto za izlazak. Ništa oku ne nudi više boja, zvukova, mirisa na istom mjestu. Nema kičice velikog majstora koja ne bi ustuknula od divljenja pred tim vatrometom boja što se prosipa sa stolova, kao iz roga Fortune, obasjanog suncem ili u sjeni golemih suncobrana. Profinjeni sluh u toj će zbrci glasova i zvukova pronaći istinski sklad i ritam života. A, kakva je to tek galerija likova, karaktera! Zlatni rudnik za svakog pisca koji iole drži do sebe i koji neće imati straha upustiti se u avanturu odgone­tanja mnogih sudbina koje se tu isprepliću.

Bože, kakvo sranje! Uvijek sam se pitao da li oni koji ovako ili slično pišu to rade zato što zaista, iz dubine srca i duše, misle da stvaraju nešto ili se naprosto samo dobro zajebavaju?

Samo znam da meni to mjesto liči na predvorje Pakla. Dok se provlačiš, natovaren plastičnim kesama čije su ručke uvijek na ivici pucanja, stisnut gomilom tjelesa koja ti zabija laktove u sve tvoje meke dijelove, ostavljen si bespomoćan, na milost i nemilost džeparošima, kupuješ gnjecavi paradajz i bojažljivo primjećuješ da bi red bilo da u kesi dobiješ barem par "zdravih" komada, ali se po­klopiš ušima kad prodavačica, koja se hladi bistrom tekućinom iz plastične boce kisele vode, a tukne na lozu, to jedva ne dočeka, pa kao kroz megafon zagalami: "Gospodin bi za marku još i birao!" Bježiš kao krivac s mjesta gdje si upravo izgubio bitku za svoje dos­tojanstvo, praćen podsmješljivim pogledima ostalih prodavača."

:srce:
a onda, u nastavku:
"Kad ti ono reče da imaš sudar?"

"Sudar?! Kakav sudar?" Onda se sjetio i oborio pogled: "Nema nikakvog sudara. Nije ga ni bilo, niti će ga biti. Otkako sam se rastavio od Žanke, otkako djecu vidjam sve rjedje i rjedje, sve mi je otišlo u kurac. Osjećam se glupo kao osudjenik na smrt koji se prije smaknuća brije i pazi da se ne poreže."

Nije bilo potrebe da mi objašnjava. Znao sam kako se osjeća.

"K'o kreten svaki dan kupujem cvijeće, pa ga bacam u kantu za smeće... A, tvoja večera?"

"Isto. Nema nikakve Dankinje. Skuham svakakve pizdarije, postavim sto, upalim svijeće, a onda to što sam skuhao u neko doba noći pokusam kašikom iz šerpe, stojeći... Znaš li šta sam neki dan uradio? Kupio sam nekoliko ljetnih haljina. Znaš kome? Sebi. Jok, ne presvlačim se u ženske haljine - toliko još nisam poludio, ali da sam poludio - to jesam. Oprao sam ih i objesio na štrik na prozoru, sa svojim stvarima... Da komšije misle..."
Da čovjeka tišti samoća, to je razumljivo. Al kad čovjek brine o tuđoj percepciji njegove samoće, to je već pomalo čudno.
riverflow

#6911 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by riverflow »

"Šta mi uopće možemo da znamo o onome što se zbiva u duši drugih ljudi – o njihovim iskušenjima, mogućnostima, borbama?
Poznajemo samo jednu dušu i jedino njena sudbina je u našim rukama. Ako postoji Bog, vi ste u izvjesnom smislu, sami s Njim. Ne možete da Ga odstranite razmišljanjima o osobinama vašeg susjeda ili sjećanjima na ono što ste pročitali u nekoj knjizi.
Na šta će se svesti sve te priče (hoćemo li ih se uopće sjećati?) kada izblijedi ta uspavljujuća magla koju nazivamo prirodom ili stvarnim svijetom, a Prisutnost u kojoj ste oduvek bili postane opipljiva, neposredna, neizbježna?
hadzinicasa

#6912 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by hadzinicasa »

—Kažu da postoji negde mesto pravog suda i pune istine.
Tu se saznaje i objavljuje sve što je među ljudima bilo skriveno i tajno, kazuje sve što je ostalo prećutano i
nerečeno, ispravlja sve što je ikad bilo naopako i krivo, vraća sve što je utajeno ili oteto, dosipa onom kome je
zakinuto, odasipa tamo gde se presipalo.
Tu se pitanje ljudskog postojanja pravo postavlja i — ukoliko to zavisi od čoveka — do kraja rešava.
To je mesto gde istina sja kao sunce koje ne zalazi, gde pravda caruje.
—Ah, pa to je lepše od svih snivanih rajeva i utopija!
Može li biti da takvo mesto zaista postoji? Ako postoji, može li se znati gde je i kako se dolazi do njega?
—Može. Ono je među nama, ovde gde sada stojimo.
--- ?!?
— Da! Budi hrabar, iskren i postojani CovekoIjubiv, razuman i pravedan — i ono će biti svuda
gde tvoja noga stupi i tvoja reč odjekne.
I. Andric
petunija

#6913 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by petunija »

Andrić je stvarno genijalac, jedan od rijetkih zasluženih dobitnika Nobelove nagrade
shmizlica

#6914 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by shmizlica »

Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita, već onaj koji misli da je sve što pročita istina.

tako tačno, tako tačno....
Steph

#6915 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Steph »

Mržnja je ljudski osjećaj jake antipatije. Temelji se na svojstvu intenzivnih negativnih osjećaja, i općenito se smatra da je mržnja najjači oblik odbojnosti, prijezira i nenaklonosti.

:tooo:
riverflow

#6916 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by riverflow »

Ako pokušаm zgrаbiti ovo JA u koje se osjećаm tаko sigurаn, аko gа pokušаm definisаti i sаžeti, ono nije ništа više od vode kojа mi protiče kroz prste. Mogu opisаti jedаn po jedаn svаki vid koji se može prisvojiti, kаo i one koji su mu pripisivаni, ovo odrаstаnje, ono porijeklo, ove strаsti ili te tišine, ovu plemenitost ili ove podlosti. Ali vidovi se ne mogu sаbirаti. A. Camus
LaLuna

#6917 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by LaLuna »

.
LaLuna

#6918 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by LaLuna »

Život je česma suza i svirala jauka. Nemoj da te bol učini zlim, boljet će te još više.
Derviš Sušić
petunija

#6919 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by petunija »

Sljedećih 20 savjeta doktora Mihaila Litvaka, psihoterapeuta i psihologa koji je razvio sistem “Psihološki aikido“, će vam pomoći u rješavanju mnogih životnih situacija.
1. Ako čovjek ne može da kaže ništa dobro o sebi, a želi nešto da kaže, on počinje da govori loše o drugima.
2. Grizi nauku, a ne grlo svom bližnjem, ako zaista želiš nešto da zagrizeš.
3. Depresivno stanje je dato čovjeku da bi razmišljao o sebi.
4. Niko nikoga ne odbacuje, samo neko ide naprijed. Onaj ko je zastao, smatra da je odbačen.
5. Ako dobro mislite o sebi, zašto je potrebno da još neko dobro misli o vama.
6. Radi šta želiš, i ne pitaj za dozvolu. Nećeš je dobiti.
7. Sposobnost da se voli i dobro podnosi samoća pokazatelj je duhovne zrelosti. Sve najbolje radimo, kada smo usamljeni.
8. Nezrela ličnost često zna, ali ne umije. Zrela ne samo da zna, već i umije. Stoga, nezrela ličnost kritikuje, a zrela djeluje.
9. Ja ne znam put do uspjeha. Ali znam put do neuspeha – to je želja da se svidimo svima.
10. Nema muške ili ženske logike, postoji sposobnost ili nesposobnost da se mudro misli.
11. Želiš da saznaš svog glavnog neprijatelja? Pogledaj u ogledalo. Izbori se sa njim i ostali će se razbježati.
12. Postigni uspjeh – proći će uvrede.
13. Sa prijateljima je prijatno razgovarati, sa neprijateljima korisno.
14. Postoji samo jedan validan razlog za prekid veze i prestanak radnog odnosa – nemogućnost ličnog rasta u datim okolnostima.
15. Treba deliti samo radost i sa prijateljima i sa neprijateljima. Prijatelj će se obradovati a neprijatelj uzrujati.
16. Ne juri sreću, i naći ćeš mjesto gde ona obitava. I sreća će te sama naći. Mogu da ti kažem mesto gdje obitava tvoja sreća – u tebi samome. A put do nje je maksimalan razvoj svih svojih sposobnosti.
17. Sreća je “nusproizvod” pravilno organizovanog djelovanja.
18. Ako nekom nešto želiš da dokažeš, znači da živiš zbog toga kome želiš da to dokažeš. Ako živiš zbog sebe, onda nema potrebe da nekome nešto dokazuješ.
19. Mašta – to je glas naših sposobnosti. Tako ja ne maštam da pjevam u operi. Nemam ni glas, ni sluh. A ako bih maštao, u skladu s tim mašta bi podgrijavala moje sposobnosti. Zbog toga, bih se trudio da stignem u operu. Samo treba razmišljati kako taj san ostvariti. Ovde je glavno ne žuriti, tada se snovi ostvaruju relativno brzo. Dobro je kada čovjek može da kaže o sebi sljedeće: “Ja se bavim samo pokušajima da ostvarim svoje snove”.
20. Bolje je komunicirati s dobrom knjigom, nego s praznim čovjekom.
Mutivoda

#6920 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Mutivoda »

"But why think about that when all the golden lands ahead of you and all kinds of unforseen events wait lurking to surprise you and make you glad you're alive to see?"

"On the Road", Kerouac J.

<3
Mutivoda

#6921 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Mutivoda »

"The truth will set you free, but first it will piss you off." :mrgreen:
LaLuna

#6922 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by LaLuna »

"All the art of living lies in a fine mingling of letting go and holding on."
Anestezija

#6923 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Anestezija »

"Ramoooo" M. Serbezovski
edo_79

#6924 Re:

Post by edo_79 »

mirz@ wrote:LIFE IS A BITCH AND THEN YOU DIE

Jedan veliki covjek
LIFE IS A BITCH AND THEN YOU MARRY ONE

Jedan još veći čovjek :mrgreen:
simonese

#6925 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by simonese »

Kad ti je najteže u životu, ti raspali roštilj.

jaran u mene
Post Reply