INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
escobar__

#6901 Re: Poskupljenja

Post by escobar__ »

NevenT wrote: 16/06/2022 09:09
pepeljara wrote: 16/06/2022 09:03
Sve ove cijene gore, pa cak i nize mogu potvrditi iz Berlina.
bogati koje cijene, konkretno ulja
da li one koje sam ja posatvio kao u Minhenu od 1,79 ili ovaj što je postavio u Rosenhajmu 3.99
da li ima robe na policama
Dakle kupis mjesecnu kartu 9€ i koristis kompletan javni prevoz u DE.
:thumbup:
ne bi reko da važi za U i S ban?
valjda samo regionalni DB
Nije isto 4 EUR na platu oko minimalno 1600 EUR netto i 4 BAM na platu 800 BAM (uzmimo da je to neki minimum koji danas u Bosni plaćaju) i da to svariš ne trebaš bit nikakav vrsni ekonomista ni poznavalac materije.

Što se javnog prijevoza tiče karta važi za sve (regionalni vozovi, gradski prijevoz - podzemne, tramvaj, autobus, S-Bahn) i ne važi jedino za brze vozove (ICE).
vjeshalica

#6902 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

Ovaj neven je pravi trolly
Sydnor

#6903 Re: Poskupljenja

Post by Sydnor »

citroen xm wrote: 16/06/2022 17:02
NevenT wrote: 15/06/2022 08:00
vjerovo ti ili ne, meni je viđe žao bespomoćnih, nedužnih i nikom krivih mačaka koje neće nikom nanijeti zlo nego pola hajvana koji sebe nazivaju ljudima, agresivnih majmuna koji će tu istu mačku udarit nogom, kamenom, zgazit na cesti... isto tako zgazit drugog čovjeka vozeći 100 km/h na sat u po grada itd. a koji su ko biva, po tebi, na ivici gladi
niko nije gladan, imaju narodne kuhinje !!!
ljudski rod je najveća štetočina planete i vrlo vjerovatno će ga majka Priorda i uklonit
Vjerujem ja tebi, ali bijeda nema baš veze sa tim da li je neko dobar ili loš. Nikada nisam udario psa ili mačku i gade mi se ljudi koji se namjerno iživljavaju nad njima, a takođe najlošiji primjeri iz društva su novopečeni "bogataši". Sa druge strane imaš hiljade penzionera koji su radili pošteno čitav život, a bijeda su teška ne svojom krivicom.

Na stranu sve to, životinje su po prirodi lovci i snaći će se same za hranu. Prije će čovjek umrijeti od gladi nego bilo kakva životinja.
Ma daj, pustiš macu da se snalazi i onda ona pojede otrov za miševe i ukoči se za 3 sata.

Da se razumijemo nisam neko ko se baca parama. I sam radim za 800-900 maraka, a imam dva roditelja penzionera tako da pomažem od svoje plate i njima.

Imam dvije mace, hranim ih...šta sad treba uraditi po tebi, kupit salamu od kile za 4 marke i odnijet nekim penzionerima na vrata.

Evo nedavno sam maminoj drugarici sam unio 4 metra drva, složio ih u šupu i žena mi daje 30 maraka, naravno da sam odbio. To je moj način solidarnosti sa penzionerima...

Ali ne razumijem tvoju logiku, znači kad god kupim maci jeftinu podrigušu ili sebi cigare ili Kinder Bueno trebam se sjetit penzionera i otići njima dati te pare...
moonca

#6904 Re: Poskupljenja

Post by moonca »

[quote=" post_id=18193926 time=1655391720 user_id=223615]
Sa druge strane imaš hiljade penzionera koji su radili pošteno čitav život, a bijeda su teška ne svojom krivicom.
[/quote]

Pretjeruje se argumentima, kosristechi 'jadne penzionere'.... na svakoj temi gdje je standard drushtva...

I danshnja omladina.. che jednog dana .biti penzioneri.. i shta rade i kako se ponashaju takva che im i penzija biti.. tako i sadsnji... koliko su mudri bili u mladosti, sad je vrijeme za naplatu. ako im je niska penzija. (izuzeci ..invalidi/ teshke bolesti) do njih je,... ili se nisu shkolovali ili nisu shedjeli.. ulagali za 'srne dane' .
citroen xm

#6905 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Nisam rekao da ne trebaš kupovati tim mačkama, niti da trebaš ti lično kupovati nekome nešto kako bi pomogao. Pozitivno je to što radiš i pomažeš, ali poskupljenja o kojima ljudi pričaju su nebitna. Poskupljenje te hrane za kućne ljubimce je u nivou bitnosti poskupljenja ćevapa na čaršiji.

Ajd nije ni bitno, jebaji ga, pričajmo o svemu. I ja jedem govna previše.

moonca wrote: 16/06/2022 17:37
Pretjeruje se argumentima, kosristechi 'jadne penzionere'.... na svakoj temi gdje je standard drushtva...

I danshnja omladina.. che jednog dana .biti penzioneri.. i shta rade i kako se ponashaju takva che im i penzija biti.. tako i sadsnji... koliko su mudri bili u mladosti, sad je vrijeme za naplatu. ako im je niska penzija. (izuzeci ..invalidi/ teshke bolesti) do njih je,... ili se nisu shkolovali ili nisu shedjeli.. ulagali za 'srne dane' .
Ne lupaj gluposti. Ako nisi rođen/rođena ovde onda tako reci i ne petljaj se u sve, a ako si rođen/rođena u BiH onda se ne pravi englez. :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6906 Re: Poskupljenja

Post by _BataZiv_0809 »

Pa sta ona drugo radi nego lupeta
citroen xm

#6907 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Znači ona. :mrgreen: Ne pratim previše lik i djelo dotične, ali ovde je baš nalupetala.
moonca

#6908 Re: Poskupljenja

Post by moonca »

citroen xm wrote: 16/06/2022 17:51
moonca wrote: 16/06/2022 17:37

Ne lupaj gluposti. Ako nisi rođen/rođena ovde onda tako reci i ne petljaj se u sve, a ako si rođen/rođena u BiH onda se ne pravi englez. :-)
A sta je glupost.. ..zbilja.... ima penzionera s jako dobrim penzijama.. i ne mali broj.. koji su u mladosti odradili, sve shto im je omogucheno. i sada ubiru te plodove ulozenog rada i truda... .

opet si naveo smijeshan argument. s kojim nishta nisi odgovrio .osim. eto. malo se istresao :oops: :lol: josh se pistash . gdje je ko rodjen.. :-)
citroen xm

#6909 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Pitam se, zato što se većina vas što odete vani posle 5 dana počnete praviti budale, prebacite se na jebeni zapadni sistem i počnete se čuditi stanju u BiH ko da nikada niste kročili ovde.

Ako nisi rođena ovde djelomično ti je oproštena glupost koju si izvalila, ali onda se nemoj petljati.

Kakvo ulaganje u sebe i ostale pičke materine. Šta su u sebe više mogli ulagati ljudi kojima je sada 70-80 godina. Ti ljudi su radili 40 godina i fino živjeli, mnogo njih na ozbiljnijim pozicijama od one koju ćeš ti u životu i pomisliti da stekneš. Stvorili kuće/stanove, vikendice, auta, ulagalo se u penzione fondove da bi mogli dostojanstveno živjeti. Ti penzioni fondovi su pokradeni i kažeš čovjeku koji je 40 godina bio profesor ili učitelj i ima 500 KM penziju, dođi ti mu reci da je trebao ulagati više u sebe. Pu jebem ti planetu u kojoj svako ima pristup internetu.

Mada kada vidim sh u pisanju sve mi je jasno.
spinel_

#6910 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Macke nisu glupe da pojedu otrov. Ne znam odakle to da macka moze naletiti na otrov namijenjen misevima.
vjeshalica

#6911 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

citroen xm wrote: 16/06/2022 18:49 Pitam se, zato što se većina vas što odete vani posle 5 dana počnete praviti budale, prebacite se na jebeni zapadni sistem i počnete se čuditi stanju u BiH ko da nikada niste kročili ovde.

Ako nisi rođena ovde djelomično ti je oproštena glupost koju si izvalila, ali onda se nemoj petljati.

Kakvo ulaganje u sebe i ostale pičke materine. Šta su u sebe više mogli ulagati ljudi kojima je sada 70-80 godina. Ti ljudi su radili 40 godina i fino živjeli, mnogo njih na ozbiljnijim pozicijama od one koju ćeš ti u životu i pomisliti da stekneš. Stvorili kuće/stanove, vikendice, auta, ulagalo se u penzione fondove da bi mogli dostojanstveno živjeti. Ti penzioni fondovi su pokradeni i kažeš čovjeku koji je 40 godina bio profesor ili učitelj i ima 500 KM penziju, dođi ti mu reci da je trebao ulagati više u sebe. Pu jebem ti planetu u kojoj svako ima pristup internetu.

Zbilja? :mrgreen:
Ma sta ce ona, nabada ko pjan rus
moonca

#6912 Re: Poskupljenja

Post by moonca »

Gdje god radio , bilo gdje u svijetu. penzija se mora zaraditi. . stiche se radom odredjeni br godina. kolika che biti zavisi . koliko je ko individualno doprinjeo...

Mozda treba napomenuti da znachajan br penzionera/ dijaspora ( ... s jako niskim primanjem,koja ide u evidenciju su . ti, koji su doplatili do minimalne penzije a drugu zaradili u inostranstvu.. .
toliko o penzionerima.. :)
citroen xm

#6913 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Ma šta kažeš....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6914 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Moja tetka nastavnica 480 mirovina
Tetak profa fizike oko 500
semsasuljakovic

#6915 Re: Poskupljenja

Post by semsasuljakovic »

Black swan wrote: 16/06/2022 20:38 Moja tetka nastavnica 480 mirovina
Po kom osnovu?
Dajidža nastavnik fizike - skoro 700 KM penzije.
Očito da i staž igra ulogu.
guruguru95

#6916 Re: Poskupljenja

Post by guruguru95 »

Kakva je ba ovo furka i poređenje sa cijenama u Njemačkoj? Prosječna plata u zemlji jedva 1000 maraka a vi ovdje furate neko ludilo. :-) Zaboli me ona stvar pošto je ulje u Minhenu i Frankfurtu :lol: Kada prosječna plata u BiH bude najmanje 1500 KM, onda ćete moći pričati o nekakvom životnom standardu. Do tada - cut the crap :mrgreen: :thumbup: :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6917 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

semsasuljakovic wrote: 16/06/2022 20:40
Black swan wrote: 16/06/2022 20:38 Moja tetka nastavnica 480 mirovina
Po kom osnovu?
vjeorjatno nisu imali norme
ali opet nastavnica do 4 razreda ne znam kako ne moze imati normu

prije ce biti prijevremena penzija jer se nakon vise skole pocinjalo raditi sa 20

il nisu uplacivali
tramvajtrojka

#6918 Re: Poskupljenja

Post by tramvajtrojka »

vjeshalica wrote: 16/06/2022 17:21 Ovaj neven je pravi trolly
zar ne prepoznajes naseg memu tabelara , jbt ja mislim da je on lik koji se najvise puta registrovao na forum i uvijek ista prica slike iz kataloga, usporedba deterdženata , price o yu ekonomiji, fadilovim ekonomskim cudima, modrica ulju,sava gumama, uzdize hifu i bingo godinama, kitotel, 2gto3g konvertor, haloo fanatik, i ima fetish ne znam sto, da se upali kad mu spomenes violetu i sdp u tuzli

a kad ban popushi kao neki dan na temi ukrajine proziva chmolju da nije moderator nego m...rator hahahahha :lol: :lol: :lol: i on je jedan od osnivaca konsijskog foruma odakle su stari trolovi kao insomnia se skrasili kad su dobili ban ovdje :lol: :lol: :lol:

sta ti je rec čitanje foruma deset godina prije prvog logiranja :lol: :lol: :lol: postaneš wiki za klixov forum i upratis sve osobe
irac300

#6919 Re: Poskupljenja

Post by irac300 »

spinel_ wrote: 16/06/2022 19:17 Macke nisu glupe da pojedu otrov. Ne znam odakle to da macka moze naletiti na otrov namijenjen misevima.
Može može i te kako. Pogotovu mlađe.
SmokingMan

#6920 Re: Poskupljenja

Post by SmokingMan »

Inflacija leti kao dvocifrenom broju i stvarno nikako nije dobro, toliko ozbiljno je postalo da su i prilike u Njemačkoj drugačije, i idu ka tome da se izhednače sa poslijedicama inflacije prije pedest godina.

Europa će doći u situaciju da bi mogla čak nevoljno pristati na kompromis oko Ukrajine, i da se ona podjeli po principu kako je uređena BIH, na žalost.

Još je neizvjesna situacija sa pandemijom, i niko ne zna kakvu ćemo jesen dočekati.

Mi kao jako slaba ekonomoja ne možemo se osloniti na onaj klasičan tip ekonomskog rasta, kao što to je to slučaj sa USA, gdje imate dosta velik protok roba, tako da štampanje dolara može dobro podnijet inflaciju.
Ozimician

#6921 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

Glupo je porediti standard u Njemačkoj i u BIH - ono što ja pokušavam da kažem jeste da se sada živi lošije u Njemačkoj nego 2019. god. - da su kirije otišle u nebesa, a plate ne prate ni blizu inflaciju. Naravno još je Njemačka svjetlosnim godinama (što se standarda tiče) ispred BiH, ali ko trenutno treba da seli, a ima pristojan posao u BIH - nek 3x razmisli. A sve ove stvari koje se navode kao nematerijalna prednost - zdravstvo, školstvo - i u Njemačkoj su u padu (šta mislite zašto mole cijeli svijet da im dođu raditi kao zdrav. radnici?).

Sljedeće - tačno je da u BIH penzioneri za vrijeme ex-yu, a bgmi ni poslije, nisu nešto pretjerano brinuli kako će im biti u starosti. Možda se u to vrijeme od penzije moglo živjeti fino, pa su i oni mislili da će tako biti kad oni odu u penziju. Ja imam djeda koji je za tadašnji pojam imao vrhunski posao i primanja i trenutno da nije nas koji ga pomažemo - od penzije ne bi mogao platiti lijekove i režije. I često se svi mi (koji ga pomažemo) pitamo - kako to da osoba sa takvim primanjima u tadašnje vrijeme nije mogla da kupi dobar komad zemlje, stan na dobroj lokaciji, itd. Jednostavno kad se vrati vrijeme - nije se štedjelo - trošilo se na ''lagodan život'', putovanja, kafane. Jednostavno mislim da ta generacija nije imala uopšte osjećaj da treba nešto ostaviti za starost kao što su ljudi na Zapadu imali i dan danas kad pričaš s njima misle da je tako ispravno.

Njemački penzioner, ako nije ostvario nekretninu ili na drugi način uštedio za starost - napatit će se u Njemačkoj skoro jednako kao i BH penzioner u BiH.
tap3ah75

#6922 Re: Poskupljenja

Post by tap3ah75 »

citroen xm wrote: 16/06/2022 18:49

Svaka ti chast za ovo
:lol:
Dr Arsla

#6923 Re: Poskupljenja

Post by Dr Arsla »

Black swan wrote: 16/06/2022 21:03
semsasuljakovic wrote: 16/06/2022 20:40

Po kom osnovu?
vjeorjatno nisu imali norme
ali opet nastavnica do 4 razreda ne znam kako ne moze imati normu

prije ce biti prijevremena penzija jer se nakon vise skole pocinjalo raditi sa 20

il nisu uplacivali
Ne mora značiti da je prijevremena mirovina. Zavisi kolika je bila plaća im a i vjerojatno su imali honorar
detroit-mercy

#6924 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

tramvajtrojka wrote: 16/06/2022 21:16
vjeshalica wrote: 16/06/2022 17:21 Ovaj neven je pravi trolly
zar ne prepoznajes naseg memu tabelara , jbt ja mislim da je on lik koji se najvise puta registrovao na forum i uvijek ista prica slike iz kataloga, usporedba deterdženata , price o yu ekonomiji, fadilovim ekonomskim cudima, modrica ulju,sava gumama, uzdize hifu i bingo godinama, kitotel, 2gto3g konvertor, haloo fanatik, i ima fetish ne znam sto, da se upali kad mu spomenes violetu i sdp u tuzli

a kad ban popushi kao neki dan na temi ukrajine proziva chmolju da nije moderator nego m...rator hahahahha :lol: :lol: :lol: i on je jedan od osnivaca konsijskog foruma odakle su stari trolovi kao insomnia se skrasili kad su dobili ban ovdje :lol: :lol: :lol:

sta ti je rec čitanje foruma deset godina prije prvog logiranja :lol: :lol: :lol: postaneš wiki za klixov forum i upratis sve osobe
Na kom forumu je insomnia? :mrgreen:
tramvajtrojka

#6925 Re: Poskupljenja

Post by tramvajtrojka »

detroit-mercy wrote: 16/06/2022 21:56
tramvajtrojka wrote: 16/06/2022 21:16

a kad ban popushi kao neki dan na temi ukrajine proziva chmolju da nije moderator nego m...rator hahahahha :lol: :lol: :lol: i on je jedan od osnivaca konsijskog foruma odakle su stari trolovi kao insomnia se skrasili kad su dobili ban ovdje

Na kom forumu je insomnia?
Image

bosanski forum tu je sva kanalizacijska krema foruma bunk zari i pali sda temom :lol: :mrgreen:

hvaljena moderacija ovog foruma je uradila cudo :thumbup: :thumbup: all hail the king/queen :sax:

Image
Image

al jaka mi je stvar da u svim ovim silnim poskupljenjima cijene alkohola su manje vise ostale iste kako je on ostao isti to je pitanje za milion dolara dok je i dvojni c otisao gore :lol: :|

a sto se tice paste ova mercatorova je stvarno dobra pasta zara je proizvodi nista losija od barile kad nju i barila peticu stavis da se zajedno skuhaju ko primijeti razliku dam mu petobu :mrgreen:
Post Reply