REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
luckylaka

#6901 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by luckylaka »

Matzan wrote:
luckylaka wrote:
JThomas wrote:što će oni izlaziti na ulice kad oni drže vlast i tokove novca. na ulice bi trebali oni koji su protiv, ali avaj...
Daj Boga ti po ovoj zimi na ulice.Suti,ne puca sta ces bolje.Ionako se sve moze srediti preko kompa.Uvijek ces naci par manijaka koji ce umjesto tebe izaci na ulicu samo treba zakuhati.

Šta ima u dijaspori?
Ma nista novo.Pokusavam ovaj minhenski i st.luiski motorizovani korpus aktivirati ovako preko foruma da nesto urade ali ne ide.Kazu hladno da sacekamo jos.Jedva sam safatao par njih pa kada bi htjeli ovi par najborbeniji sa foruma i ovi moji da preduzmu nesto.Podrska ne bi izostala.
General War

#6902 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by General War »

JThomas wrote:što će oni izlaziti na ulice kad oni drže vlast i tokove novca. na ulice bi trebali oni koji su protiv, ali avaj...
Pokupili fazon od Erdogana
Fudo387

#6903 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Fudo387 »

Matzan wrote:
luckylaka wrote:
Daj Boga ti po ovoj zimi na ulice.Suti,ne puca sta ces bolje.Ionako se sve moze srediti preko kompa.Uvijek ces naci par manijaka koji ce umjesto tebe izaci na ulicu samo treba zakuhati.

Šta ima u dijaspori?
Skupljamo pare i glasove da vam Fatmira Alispahica izaberemo za clana predsjednistva.
Sto, sta ima kod tebe?
luckylaka

#6904 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by luckylaka »

Nevezano za temu ali bas prateci redovno politicka desavanja zakljucio sam da bas oni najnepismeniji veliki sljedbenici bakira,fikreta,radovana,dragana.Ne daj boze da oni udju u koaliciju,samo bi im fuhrer trebao na celu.
mO k3

#6905 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by mO k3 »

Fudo387 wrote:
bersK wrote:Ne znam da li se vi slažete, ali da organizujemo da svi prijavimo onu grupu. Ne treba nas puno biti. Možda nekih 20-30 prijava je dovoljno, imajući u vidu da je ono grupa od jadnih 2000 članova, većinom fake profila napravljenih sa propagandu SDA po fb koji nemaju ni tri posta na profilu.
Ja sam za.
De posalji mi svoje ime na na pp pa da te dodam za prijatelja na facebooku.
Vjerujem da si posten i iskren, probosanski orijentisan, i da svom narodu zelis dobro.
Hahhahahahhajjqa
tandmand

#6906 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by tandmand »

Unutarbošnjački sukob glede revizije se rasplamsava. Podršku ću dati pobjedniku. :D Od sada:

PRATIM
mO k3

#6907 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by mO k3 »

@ Fudo , laki ja sam kupio pancir košulju , ruksak , dvije ćekije .... druga minhenska spremna :mrgreen:
Kada ovi domaći nece onda ćemo mi ....
@matzane sakrij šetamo gdje si bio u prosim ratu , Ah izvini bio si se mučko ....
Fudo387

#6908 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Fudo387 »

tandmand wrote:Unutarbošnjački sukob glede revizije se rasplamsava. Podršku ću dati pobjedniku. :D Od sada:

PRATIM
To sto vas nekoliko, kmetovskih trolova, zadnjih par dana urlice po ovoj temi i spama, ne znaci da se radi o unutarbosnjackom sukobu.
luckylaka

#6909 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by luckylaka »

mO k3 wrote:@ Fudo , laki ja sam kupio pancir košulju , ruksak , dvije ćekije .... druga minhenska spremna :mrgreen:
Kada ovi domaći nece onda ćemo mi ....
@matzane sakrij šetamo gdje si bio u prosim ratu , Ah izvini bio si se mučko ....
Sto cu kupovati kada je lakse obecati.Eno procita neki dan da se za ovu drzavu,,borilo"oko 577.000 ljudi .Kontam svi .I u prvu su.150.000 ABiH,150.000 cetnika i ustasa,nekoliko hiljada polupismenih autonomasa...svi su se borili za dio ove drzave.Cini mi se svi ostvarili neka prava.
Maraschino

#6910 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:
Maraschino wrote:Iz koje rupe vise izlijecete da likujete i radujete se neuspjehu revizije presude?
Ne dolazite vi ovdje zbog Bakira i SDA nego sto vam je drago sto je dzelat ostao nekaznjen a to po vama znaci da ce moci raditi iste stvari i proci nekaznjen.

Nicija nije do zore...
kritika diletantizma nije likovanje
Kritiku razumijem ako nesto i konkretno ponudis a kritikovati moze i Mejra sa Mejtasa.
Ovdje se uhvatilo SDA i Bakira k'o pijan plota a toliko drugih tema da se isti ispljuju sto naravno i zasluzuju.

Jedni te isti likovi ponavljaju te dvije rijeci bez obzira o cemu se radilo.

OK, shebali su ovaj slucaj i treba im sve spomenuti ALI sta je sa drugim misevima koji tek sada izlaze iz rupa.
Sta je sa Niksicem, Kojovicem, Jerlagicem, malim pobacajem, Suljagicem...i svim drugima koji su se a niko im nije branio, mogli uhvatiti tog posla jos od 2007.god...o da, ovo je forum pa samo naprdjujemo.

p.s. je li osjetis razliku kada neko bijesan kritikuje njegov diletantski potez i kada mu je drago sto to nije proslo. Razlika je ocita.
dobojlija81

#6911 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dobojlija81 »

imal đe sakibe?
daddy-kool

#6912 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by daddy-kool »

muha_sa wrote:
VjecitiStudent wrote: U dokumentima suda lijepo piše da je revizija novi proces i da za uz svaku prijavu procesa država mora ODMAH imenovati svog agenta.
Ako je već jednom registrar napisao da Softićeva stara punomoć više ne vrijedi, zaista nije jasno zašto bi je sad prihvatio?
idemo probat pa ako upali upali
To uopšte nije navedeno kao razlog odbijanja, nego je razlog bio nedostatak institucionalne odluke da se ide u reviziju.

Znači samo da je Ivanić rekao može ili se suzdržao od enitetskog veta - revizija bi prošla.

Dobro je Bakir rekao - politička odluka + plus ono pišanje po državi BiH od strane suda koji nije kontaktirao instituciju predsjedništva nego pojedince.
PM72

#6913 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

Ima li kakvih novih momenata oko revizije,sem debilnih pokušaja pravdanja od strane krezube nepismene i zadrigle mase? da ne iščitavam par stranica unazad?
pirpa

#6914 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by pirpa »

dobojlija81 wrote:imal đe sakibe?
ne bi bilo ni mene da sam uzeo 30 jami moneta :lol:

Image
Haman2

#6915 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haman2 »

NIRNBERŠKI PROCES NIKADA NE BI BIO POKRENUT DA SE NACISTE PITALO PODRŽAVAJU LI TUŽBU PROTIV SEBE SAMIH?

Ahmed KULANIĆ 09.03.2017.

Nacionalno pitanje, poput pitanja revizije, nema poziciju i opoziciju, tu je pozicija svima imperativ. Svako odstupanje se mora okarakterisati kao izdaja i tako se odnositi prema istima

Image
Odgovor na zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za agresiju i genocid Međunarodnog suda pravde u Hagu danas je u najmanju ruku uvrijedio pola stanovnika Bosne i Hercegovine.

Zašto polovinu? – jer toliko je Bošnjaka u Bosni i Hercegovini prema posljednjem popisu. Ali taj isti narod ima 1/3 vlasti u zvaničnoj insituticiji na koju se referira Registrar Međunarodnog suda prave u Hagu koja zbog svoje kompleksnosti nije mogla na drugi način podnijeti zahtjev za reviziju.

Zašto polovinu? – jer druga trećina vlasti koja zastupa legitimitet bosanskih Hrvata je suzdržana, barem u svojim javnim nastupima i kao da zaboravlja ili nastoji zaboraviti sva stradanja Hrvata na ovim prostorima od strane te iste tužene države. Jer bosanski Hrvati nisu digli svoj glas i tražili da njihovi legitimni predstavnici ustraju u borbi za istinu i pravdu na ovim prostorima koja bi stavila tačku na i o karakteru rata i međunarodno posvjedočila o agresiji jedne države na ostale bivše jugoslovenske.

Zašto polovinu? – jer teško je očekivati da iste one snage koje su u prvoj presudi Međunarodnog suda za pravdu u Hagu okarakterisane kao genocidne i s genocidnom namjerom (vojska RS i MUP RS) i dalje uživaju ugled u svom narodu i čiji zvaničnici ne samo da nemaju hrabrosti već ni svijesti da pokretanjem revizije izdignu se iznad političkog i počnu promišljati državnički. Odlukom o nepokretanju revizije, predstavnici bosanskih Srba su zapečatili prvotnu odluku u kojoj su ove dvije zvanične institucije manjeg bh. entiteta odgovorne za čin genocida. Te da kao predstavnici bosanskih Srba nikada ne bi pokrenuli niti dali pristanak za jedan takav zahtjev koji je uperen protiv srbijanske politike 90-tih.

Pitanje revizije i bošnjačka politika

Svi predstavnici Bošnjaka kao i probosanske stranke i njihovi predstavnici su javno, neki barem deklarativno, izjavili punu podršku procesu pokretanja revizije presude Međunarodnog suda prave u Hagu u sporu između Bosne i Hercegovine protiv Srbije za agresiju i genocid. Taj čin jedistvenog stava barem po jednom pitanju među istima unio je ogromnu pometnju u političke procese u Bosni i Hercegovini, a i šire zbog svog međunarodnog karaktera. Taj čin jedinstva doveo je Međunarodnu zajednicu po prvi put u poziciju da sazove sjednicu Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC-u) o nekom činu ili djelovanju probosanskih političara. Upravo ovaj čin posvjedočio je da međunarodna zajednica poštuje samo snagu i jedinstven glas.

Nakon jedinstvene odluke o pokretanju procesa revizije predstavnika političkog, vjerskog, intelektualnog i nadasve predstavnika žrtava genocida u Bosni i Hercegovini, pojedini predstavnici političkih stranaka su nastojali minimizirati ulogu takvog jednog procesa te prihvatajući srpski narativ svesti je na tužbu pojedinca protiv države. I baš kako dolikuje animalnom svijetu dan odbijanja zahtjeva za reviziju od istih je dočekan kao dan vlastite pobjede. Trenutne pobjede koja može biti donekle razumljiva na personalnom nivou, ali istovremeno dugoročno-gubitnička u odnosu na naciju ali i državu Bosnu i Hercegovinu.

Pitanje revizije presude ne smije biti promatrano kroz prizmu odgovornosti pojedinca jer tužba nikada nije bila niti je smjela biti stvar pojedinca. Ona je stvar svih Bošnjaka ma gdje oni danas živjeli u svijetu kao žrtve politike za koju je Bosna i Hercegovina tužila Srbiju. Odgovornost pojedinca može biti promatrana samo u onoj ravni u kojoj je pojedinac imao moć da doprinese samom činu, a svi smo morali. Morali smo radi kostiju naših bližnjih, radi historije i radi svjedočanstva da je u Bosni i Hercegovini vođen odbrambeno-oslobodilački rat protiv agresora.

Nacionalno pitanje, poput pitanja revizije, nema poziciju i opoziciju, tu je pozicija svima imperativ. Svako odstupanje se mora okarakterisati kao izdaja i tako se odnositi prema istima.

Međunarodni sud, pravda i žrtve genocida

Historiju pišu pobjednici, dok pravdu zaslužuju samo jaki. Dok je međunarodni sud pravde u Hagu, ako ništa onda zbog imena koji nosi trebao pokrenuti reviziju onog trenutka kada su postali javni dokumenti o umješanosti Miloševićeve Srbije i sporazuma Carle del Ponte, tadašanje glavne tužiteljice pri Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i beogradskih vlasti, danas u jednoj svojoj prije svega političkoj odluci se ponovo stavlja na stranu agresora i očekuje da isti donose odluku protiv sebe samih.

Da li bi Nirnberški proces ikada bio pokrenut da se pitalo optuženu stranu da li podržavaju tužbu protiv sebe samih? Pravda za žrtve nikada, nijednom presudom ne može biti zadovoljena. Postizanje pravde možda bi djelimično moglo ublažiti bol koje su žrtve pretrpjele tokom ali i nakon (tokom pronalaska kostiju svojih najmilijih) agresije na Bosni i Hercegovinu. Ali, kada bi danas kontestualizirali izreku rahmetli Predsjednika prilikom potpisa Dejtonskog mirovnog sporazuma glasila bi poput u situaciji kao što jeste, i u svijetu kakav što jeste bolje rješenje (mir) nije moglo biti postignuto.
Maraschino

#6916 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

Duka Dizel wrote:
Zaista je bilo iluzorno očekivati da to može proći pred ozbiljnim sudom kakav je MSP.
Dok je djikana(bivsa peta kolona) ocekivano je da ne moze proci sto ne znaci da se GENOCID i agresija nisu desili uz aktivnu podrsku Srbije.
Meni i mojim potomcima ova presuda i odbijanje revizije nece nista promijeniti.
exliberal-ex

#6917 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by exliberal-ex »

I kamo dalje rodjace......

Poslije ove blamaze sa pokretanjem revizije kakvo je stanje u bosnjackom politickom miljeu?

Kaze Fudo (nama kmetovima) da nema unutrasnjobosnjackih politickih sukoba, mozda i nema ali sta nam to onda to govori o bosnjackom korpusu?
Ispadose da su naivniji i gori od ovaca, prati glavnog ovna i netalasaj...idemo u provaliju...tko i treba, masi zastavama :bih: :bih:

Medjutim citajuci sta se pise ovdje jedna grupa je veoma ogorcena , pljuju sve zivo i mrtvo Bakiru i SDA ali nevidim ni jednog covjeka da aktivno radi da se organizuju protesti pred Predsjednistvom ili centralom SDA, nevidim da je narod izasao na ulice i da trazi ostavku Bakira ako nista zbog ocitog laganja i varanja. Citam maloprije da je Sakib trebao biti placen za ovu blamazu 150.000 iako je i sam znao da nemoze nista da uradi...dobio 30 000 milja za sta...laganje....krivicno djelo ?...nope...

Nevidim ni jednu politicku stranku da je izjavila da poziva na proteste, sad kobajagi svi pozivaju na ostavku ali su ti isti potrcali da sjednu sa Bakirom u vjecnici i da prodaju jeftini patriotizam....(doduse nisu ni znali da sta je bakir znao i krio)

Treci govore da je ovo sve hrvatsko maslo i da njima sad treba jebat mater

A srbi i hrvati stoje sa strane i gledaju cirkus....i kamo dalje rodjace...
palermo

#6918 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
bacit ces glas bezeveze!!! cini mi se da ce savjetnicki gremij nasvititovat Bakira da se ide na novu Platformu 2018.
mah, šalim se malo, malo se i ne šalim.....kada vidim neke upise ovdje, zaista pomislim da bi najbolje bilo da svi hercegovci glasaju za Čovketa, nekima je svakako jedino bitna država KS....
Haris.ba

#6919 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haris.ba »

Haman2 wrote:
NIRNBERŠKI PROCES NIKADA NE BI BIO POKRENUT DA SE NACISTE PITALO PODRŽAVAJU LI TUŽBU PROTIV SEBE SAMIH?

Ahmed KULANIĆ 09.03.2017.

Da li bi Nirnberški proces ikada bio pokrenut da se pitalo optuženu stranu da li podržavaju tužbu protiv sebe samih? Pravda za žrtve nikada, nijednom presudom ne može biti zadovoljena. Postizanje pravde možda bi djelimično moglo ublažiti bol koje su žrtve pretrpjele tokom ali i nakon (tokom pronalaska kostiju svojih najmilijih) agresije na Bosni i Hercegovinu. Ali, kada bi danas kontestualizirali izreku rahmetli Predsjednika prilikom potpisa Dejtonskog mirovnog sporazuma glasila bi poput u situaciji kao što jeste, i u svijetu kakav što jeste bolje rješenje (mir) nije moglo biti postignuto.
Ja se ibretio što je Međunarodni sud stavio u zadnjem dijelu saopćenja da neće biti postupka revizije onaj pasus gdje objašnjava šta je Međunarodni sud. I još navodi da Međunarodni sud nije Tribunal u Hagu i slično - gdje se sudi pojedinicima. Očito sam pogriješio.

Recimo, slušao sam profesoruci Omerdić kako po televiziji stalno priča, i objašnjava da je ovo postupak gdje sudjeluju države na pitanje šta misli o odbacivanju zahtjeva za reviziju. I reko, nije to odgovor. Što izbjegava da da odgovor.

Ali očito narodu treba stalno objašnjavati razliku između države, i razliku između pojedinca.

P.S.
Pandan Nirnbeškom procesu je Međunarodni tribunal u Hagu, a ne Međunarodni sud Ujedinjenih nacija.
Pandan Međunarodnom sudu u Hagu nacističkom režimu (Njemačkom rajhu) je bila Jalta, pa kasnije odluke okupacionih sila.
sinuhe

#6920 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by sinuhe »

@Haris.ba To o razlici ICJ i ICTY pise na svakom press izvjestaju u vezi bilo cega npr. http://www.icj-cij.org/docket/files/166/19372.pdf
Haris.ba

#6921 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haris.ba »

sinuhe wrote:@Haris.ba To o razlici ICJ i ICTY pise na svakom press izvjestaju u vezi bilo cega npr. http://www.icj-cij.org/docket/files/166/19372.pdf
Ama znam, ali reko - što pišu bezveze (reko nema potrebe). Očito treba.

P.S.
I samo da dodam. Nikako ne kontam odnos mnogih Bošnjaka prema Haškom tribunalu i Međunarodnom sudu. Šta je taj sud učionio za nas, za državu i kakve je procese pokrenuo - mi isto ko da ne kontamo. I, nisam očekivao ovakav smjer da se sudske odluke ovako relativiziraju.

I nikako ne kontam što nijedan profesor (osim donekle Zarija) nije objašnjavao šta je ustvari Međunarodni sud, i kakvi interesi se tamo prelamaju.
pirpa

#6922 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by pirpa »

PM72 wrote:MAŠALA.Novi momenti.30 milja unaprijed. ;-) Jebem ti Bakire i babu rahmetli i majku Halidu.I tebi i Muniri i Sakibu i Fadili.Sprašio bih Vam metak u čelo prije ikakvom četniku ili psu lutalici.
:lol: :lol: :thumbup:

ja donedavno otplacivao 40 K koje sam bio posudio jos 2004god. da bi obezbjedio sebi krov nad glavom, jer su mi balije ponistile stanarsko pravo koje sam imao prije rata. i to samo iz razloga sto je nekretnina na atraktivnoj lokaciji. a nas Sake uze 30 jami za manje od sedam dana :lol:

Sve ono sto cetnici u ratu nisu uspjeli, balija mi je uradio 94 i 2004god...
PM72

#6923 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by PM72 »

exliberal-ex wrote:I kamo dalje rodjace......

Poslije ove blamaze sa pokretanjem revizije kakvo je stanje u bosnjackom politickom miljeu?

Kaze Fudo (nama kmetovima) da nema unutrasnjobosnjackih politickih sukoba, mozda i nema ali sta nam to onda to govori o bosnjackom korpusu?
Ispadose da su naivniji i gori od ovaca, prati glavnog ovna i netalasaj...idemo u provaliju...tko i treba, masi zastavama :bih: :bih:

Medjutim citajuci sta se pise ovdje jedna grupa je veoma ogorcena , pljuju sve zivo i mrtvo Bakiru i SDA ali nevidim ni jednog covjeka da aktivno radi da se organizuju protesti pred Predsjednistvom ili centralom SDA, nevidim da je narod izasao na ulice i da trazi ostavku Bakira ako nista zbog ocitog laganja i varanja. Citam maloprije da je Sakib trebao biti placen za ovu blamazu 150.000 iako je i sam znao da nemoze nista da uradi...dobio 30 000 milja za sta...laganje....krivicno djelo ?...nope...

Nevidim ni jednu politicku stranku da je izjavila da poziva na proteste, sad kobajagi svi pozivaju na ostavku ali su ti isti potrcali da sjednu sa Bakirom u vjecnici i da prodaju jeftini patriotizam....(doduse nisu ni znali da sta je bakir znao i krio)

Nema te šta čuditi.Krezuba i nepismena masa će opet zaokružiti SDA jer im tako nalažu seoske hodže i povjerenici po MZ.ista mantra po kojoj i tvoji Srbi glasaju za Dodika (joj jes im ga šukno) ili oni kockasti iz Kiseljaka i Širokog brijega što bi poginuli za Dragana a nemaju pojma što.Tako im rek'o fratar i velečasni.
Lijepi Enver Hodža.Sve popove,sveštenike i hodže posl'o na robiju i zato je sad Albanija prosperitetnija nego BiH i okolina.Korištenje vjere za dnevnopolitičke procese je najveće zlo na svijetu.U BiH - nema veće kriminalne organizacije od SDA = IVZ.Ima u stvari.Pravoslavna i katolička crkva.
Haman2

#6924 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haman2 »

Presuđeni genocid, da ne zaboravimo: Činjenice koje nijedan sud i njegovi registrari ne mogu više izbrisati
Autor: Nedim Pobrić
Ushićenje zvaničnika iz Republike Srpske (RS), demonstrirano u reakcijama nakon odluke registrara Međunarodnog suda pravde da odbije zahtjev BiH za reviziju ranije donesene presude po tužbi BiH protiv Srbije, ukazuje na potrebu podsjećanja na sadržaj presude donesene 26. februara 2007. godine.

Image

- Međunarodni sud pravde je tom presudom potvrdio ranije utemeljenu činjenicu da su vojska i policija RS-a počinili genocid.

- Sud je prihvatio kao dokazane činjenice da su nad građanima BiH, a naročito nad Bošnjacima, u periodu od 1992. do 1995. godine počinjeni zločini u formi ubijanja pripadnika zaštićene grupe, koji su ravni genocidu u fizičkom smislu riječi, tako da oni više ne mogu biti predmet osporavanja.

- Sud je utvrdio da su od 1992. do 1995. godine izvršena masovna ubistva u određenim oblastima i logorima na teritoriji cijele BiH. Meta su uglavnom bilii Bošnjaci kao pripadnici zaštićene grupe. Stoga je Sud zaključio da su se na čitavoj teritoriji i u toku cijelog perioda dešavala masovna ubistva i da je materijalni element (actus reus)zločina genocida, kako je definisano u članu II Konvencije ispunjen. Ovakvo stanovište uglavnom je utemljeno na rezultatima krivičnih postupaka okončanim pred ICTY-em.

- Sud je utvrdio da su na teritoriji cijele BiH Bošnjaci kao zaštićena grupa bili žrtve masovnih maltertiranja, prebijanja, silovanja i mučenja koja uzrokuju teške fizičke ili psihičke povrede iz člana II, a koje su ravne genocidu, ali nije dokazano da je to činjeno genocidnom namjerom.

- Utvrđeno je da su nad Bošnjacima vršene deportacije i protjerivanja i da je razarana njihova vjerska, historijska i kulturna baština. Također, uutvrđeno je postojanje logora širom BiH u kojima su ljudi ubijani, povređivani ili bili izvrgnuti užasnim uslovima života.

S druge strane, Međunarodni sud pravde je po prvi put u historiji utvrdio odgovornost jedne države zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Srbija je, navodi se u presudi, prekršila obaveze iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida time što, između ostalog, nije predala Ratka Mladića, čime je propustila da u cjelosti sarađuje sa Tribunalom. Srbija nije ispunila obaveze iz privremenih mjera koje je Sud naredio 8. aprila i 13. septembra 1993. godine u ovom predmetu, tako što je propustila poduzeti sve mjere koje je imala na raspolaganju da spriječi genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

S obzirom da su zvaničnici iz RS-a odbijanjem zahtjeva za reviziju pokušali "sačuvati" ekskluzivna prava na ratne zločine počinjene u BiH, među kojima je i genocid u Srebrenici, što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić opisao kao svoj "lični uspjeh", nameće se pitanje implementiranja postojeće presude Međunarodnog suda pravde u praksi. To pitanje se nameće najprije zbog učestalog negiranja pravno utemeljenih činjenica, poput počinjenog genocida u Srebrenici, ali i ostalih zločina počinjenih širom BiH, čije je postojanje utvrđeno presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog suda za ratne zločine i ostalih nadležnih sudova. Zvaničnici i institucije iz RS-a i Srbije svojim odnosom prema tim činjenicama jasno demonstriraju nepoštivanje navedenih međunarodnih pravosudnih institucija i njihovih odluka.

"Nagrada" za taj odnos prema Međunarodnom sudu pravde je stigla u vidu odbijenice, bazirane na političkim osnovama, a ne Statutu, pravilima i praksi ove pravosudne institucije. Podsjećamo da Sud u Hagu nije tražio posebnu odluku Predsjedništva BiH o imenovanju Sakiba Softića za agenta BiH u postupku revizije presude Suda od 11. jula 1996. godine po zahtjevu iz Srbije. Sud je na osnovu odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine prihvatio Softića kao agenta BiH u postupku revizije presude, koja je pokrenuta zahtjevom iz Srbije, dok je Softić iznenada izgubio legitimitet kada je stigao na red i zahtjev za reviziju presude iz BiH, čime su jasno demonstrirani dvostruki aršini Međunarodnog suda pravde.

Ono što još više zabrinjava u odnosu na odbijanje zahtjeva za reviziju jeste zloupotrebljavanje te odluke za političke obračune među bošnjačkim i probosanskim snagama. Umjesto jedinstvenog stava u vezi sa potrebom pronalaska načina da žrtve rata u BiH, a naročito žrtve genocida, dođu do pravde, svjedočimo kontinuiranom međusobnom sukobljavanju s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena, što je pogubnije od same odluke da se ta pravda neće moći pronaći u Hagu.
exliberal-ex

#6925 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:
exliberal-ex wrote:I kamo dalje rodjace......

Nema te šta čuditi.Krezuba i nepismena masa će opet zaokružiti SDA jer im tako nalažu seoske hodže i povjerenici po MZ.ista mantra po kojoj i tvoji Srbi glasaju za Dodika (joj jes im ga šukno) ili oni kockasti iz Kiseljaka i Širokog brijega što bi poginuli za Dragana a nemaju pojma što.Tako im rek'o fratar i velečasni.
Lijepi Enver Hodža.Sve popove,sveštenike i hodže posl'o na robiju i zato je sad Albanija prosperitetnija nego BiH i okolina.Korištenje vjere za dnevnopolitičke procese je najveće zlo na svijetu.U BiH - nema veće kriminalne organizacije od SDA = IVZ.Ima u stvari.Pravoslavna i katolička crkva.

Ma znam moj PM , neki dan jedan mi tako prica joj jest Dodik rasturio muslmane.....rekoh nije Dodik kurcem maknuo niti je mogao ista da uradi, sami su sebe upucali u nogu...nego nastranu to sta je Dodik dobro uradio za srbe osim sto unisti svakog ko je protiv njega...a joj tebe...sta mene...ovo je odluka medjunarodnog suda, niti se Dodik sta pita niti je Dodik sta mogao uradit....ovce na svim stranama
Post Reply