SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#6901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Faruk »

holowey wrote:
Faruk wrote:ali bez zezanja kako natjerati ljude da plate kazne?
kazna vezana uz maticni broj i sve sto je vezano uz taj maticni broj je zamrznuto do placanja kazne a za to da postoji rok... nema licne karte, nema pasosa, nema zdravstvene knjizice, nema socijale, nema plate, nema primanja, kao da nisi drzavljanin... ne platis u roku, prinudni rad do otplate kazne... ukljuciti i porodicu u kaznu... sj.korejski model
l.k. ne možeš zabraniti nikome
sjećam se pred jedne izbore, da je bio neki mobilni tim CIPS-a (ne sjećam se tačno kako se zove) koji je obilazio zatvore i zatvorenicima pomagao oko vađenja novih l.k.
cilj je bio da glasaju na izborima

ako neko nema primanja kako će platiti kazne, znači da je i ukidanje primanja neizvodivo

poznato mi je da je nemoguće izvaditi novu vozačku ako imaš neplaćenih kazni, da se auto ne može registorovati, ne možeš prenijeti vlasništvo vozila ako nisi platio kazne, ali znam da je moguće izvaditi pasoš

pitam se koji bi model mogao učinkovito naplaćivati kazne?
jedini način da se zaustavi divljanje po ulicama su veće kazne i kao u HR za obijesnu vožnju oduzimanje vozila
Faruk

#6902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Faruk »

Haris.ba wrote:Jednostavno, država ponudi privatnicima otkup duga. Država odmah dobije pare. Pola - 27,5 miliona (kao da su plaćeni u roku od 8 dana), a onda privatnik ide i naplaćuje se u punom iznosu sa zateznim kamatama. I problem riješen.
dobra ideja Harise
Alfons Kauders

#6903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

commendatore wrote:samo prisilan rad nista skotove hranit dzabole.....
Ne, ja sam ipak za zatvor - ali ne za duznike, vec za one koji su im omogucili da naprave taj dug.

Drugim rijecima, ko god takvim "sredi" dokumenta i registraciju po kratkom postupku fasuje krivicnu prijavu i leti iz MUP-a za sva vremena.

Naravno, taj film necemo gledati jer su zasticeni poput bijelih medjveda.

U Tuzli su bez problema izdavali papire za ukradena auta, ljudima koji imaju dosje kao ruski roman. Kad su skontali da se niko ne buni, onda su prosirili djelatnost i na izdavanje oruznih listova i dozvola za nosenje naoruzanja notornim kriminalcima. Doduse nisu samo radili sa papirima, vec i sa drogama - narocito kokainom. Onda su odlucili da se pocnu baviti i turizmom, pa su zatvor pretvorili u javnu kucu i spavaonu za kriminalce, koji bi za odgovarajucu svotu novca u zatvoru imali sve sto im treba - opet najcesce kokain i heroin, koji su im pripadnici zatvorske uredno prodavali godinama.

Vecina ljudi umijesana u navedena djela nikad nije osudjena, ili su osudjeni na smijesne kazne. Neki su se i vratili na posao u MUP-u TK.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#6904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:
VjecitiStudent wrote:Koji lažov

Image
Al pazi ti - i tad se znalo za 700-800 koje se godišnje ukrade, i tad se znalo da su pljačke redovna stvar. I opet policija najbolja!? Ne mogu ni u najboljoj volji da nađem argument zašto bi izjavio tako nešto, pa makar mislio na rad običnih službenika, a ne na glavne...
@Ben vidi ajde navedi slucaj koji policija nije uspjesno rijesila??? Skoro i da ih nema osim onih za koje visa sila (citaj politika) ne daju da ih rijesi. E sad stavi se u poziciju recimo jednog policijaca koji je bez dileme izabrao sam da radi to sto radi i da je recimo danas usao u vatreni okrsaj sa nekim majmunima koji su nekoga ybili i opljackali. Na kraju ih policija pohapsi, preda sudu i taj isti jebeni sud im da uvjetnu ili kaznu za ubistvo da se svako zapita ko ima nekoga kao teret u zivotu sto se ne bi isplatilo taj teret skloniti za nekih 7.5 jebenih godina koliko je dobio Spahovic za hlanokrvno ubistvo.
Policija radi preventivno onoliko koliko im se kaze i dozvoli a tu se vracamo na pricu o jebenim nacelnicima PU i ostalim strukturama koje jebu policajca na ulici u zdrav mozak.
Naravno i u policiji ima sljama kojeg smo mogli vidjeti u direktnom prenosu kada su predali covjeka zastritarima da pred njihovim ocima ubiju hljeb u njemu. Ko je u policiji za to odgovarao? NIKO jer je isla po ko zna koji put paralela: TETIC-DAJDZIC-AMIDZIC-SDA.....dovidjenja i prijatno.
Policija u BiH je vrhunska kad joj se to dozvoli da bude i nikakva kad se pusti niz vodu.
Nisu trkaci na nasim glavnim ulicama od juce...godinama to traje....evo i jutros jebeni bijeli Golf 2 sav iskrpljen vozi slalom izmedju auta i naravno balonja u njemu. Dobra je stvar sto sam negdje procitao da mu treba uzeti momentalno auto i isjeci ga u staro gvozdje ma koliko da je skup. Oni povecaju kazne kontajuci da ce to rijesiti pitanje?? Kako ce rijesti kad vam ne placaju ni ove manje?? To ce biti opet udarac po vozacima koji nisu svezali jebeni pojas ali nece po onom sto ima 40.000 neplacenih jer ih i dalje nece placati. Fino mu uleti specijalna i uzme mu sva auto koja posjeduje i na rezanje pa nek se trka na biciklu.
Ne branim ja policiju ali svi mi udaramo uvijek tamo gdje je najtanje a odlicno znamo svi gdje je glava i posto smo postali pickast narod ne smijemo da dofatimo tu glavu.
Koliko bi nas ovdje izaslo ispred cijevi za 1000 KM???
Faruk

#6905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Faruk »

salik79 wrote:
VjecitiStudent wrote: Zar je tako skupo i teško organizovati ih da metu park, kupe smeće po prljavom gradu, kopaju kanale?

Nije i ovo je odavno praksa u Njemackoj, a vjerujem i u ostalim sredjenim drzavama. Socijalno-korisni rad. Toliko i toliko sati, koji moraju biti odradjeni. Samo, kod nas, bez rigorozne kontrole sprovodjenja istih bi, opet, bilo mrtvo slovo na papiru.
imaš neplaćenih kazni u iznosu xxxx KM i fino hajde izlazi iz auta, ovo ti je radna odjeća, gumene čizme i vadiš kese iz kanjona Bosne :D
dan 7 KM :lol:
bila bi Bosna čista kao laboratorija cijelim svojim tokom
hrasno38

#6906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

Didis74 wrote:Sad da ima svijesti kod naših ljudi treba ovu familiju izšikanirati. Mati mu odmah bez posla ostaviti. Taj kafić ili šta mu već otac ima, ignorisati. Jednostavno ova familija mora da trpi. Rodili su bezobrazno đubre a i oni su sami izgleda takvi.

Gesendet von meinem SM-N9005 mit Tapatalk
Nisu samo rodili bezobrazno djubre nego se i oni identicno ponasaju na nasim cestama.
leo karan

#6907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by leo karan »

Ne znam jeste li upratili, ali Sefic nije uhapsen, već su ga zadržali na ispitivanju.

Kako reče onaj iz srpske policije, sinoc nije bilo medjunarodne potjernice i nije bilo pravnog osnova da ga uhapse.
Vjerovatno su ga na foru zadržali jer kreten nije znao da nemaju pravo da ga drže.
Da je angažovao advokata kao sto nije, morali bi ga Srbi pustit odmah nakon uzimanja izjave.

Polocija Srbije je singnalizirsla našim jos sinoc to da nema potjernice i da je pošalji sto prije da bi imali pravnog osnova da ga uhapse.

Nadam se da je jutros to obavljeno, a levat ostao u rukama policije dok ne dodje potjernica.
Last edited by leo karan on 13/10/2016 10:32, edited 1 time in total.
hrasno38

#6908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

Thorgerson wrote:
Didis74 wrote:Dok god naša policija ne bude plaćena po učinku ovakve stvari će se dešavati. Stimuliši policiju pa ćeš vidjeti učinka.

Gesendet von meinem SM-N9005 mit Tapatalk
Pa jadnici mali, ajde da im se jos naguzimo.

Policija, a narocito sarajevska ima odlicne plate.

Odlicne za nase uslove.

Ako nece da rade, neka ostave to i bave se necim drugim. Ima sigurno vrijedni ljudi koji bi radili. I to je i jos jedan problem, sto u policiji ima ljudi koji uopste ne zele, niti vole taj posao. Upali su na stelu i klepaju platu.
Super sta je tebi odlicna plata??? Hoces li ti stati ispred necije cijevi za 1000 KM????? Ovo zadnje se slazem 100%
holowey

#6909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

Faruk wrote:
holowey wrote:
Faruk wrote:ali bez zezanja kako natjerati ljude da plate kazne?
kazna vezana uz maticni broj i sve sto je vezano uz taj maticni broj je zamrznuto do placanja kazne a za to da postoji rok... nema licne karte, nema pasosa, nema zdravstvene knjizice, nema socijale, nema plate, nema primanja, kao da nisi drzavljanin... ne platis u roku, prinudni rad do otplate kazne... ukljuciti i porodicu u kaznu... sj.korejski model
l.k. ne možeš zabraniti nikome
sjećam se pred jedne izbore, da je bio neki mobilni tim CIPS-a (ne sjećam se tačno kako se zove) koji je obilazio zatvore i zatvorenicima pomagao oko vađenja novih l.k.
cilj je bio da glasaju na izborima

ako neko nema primanja kako će platiti kazne, znači da je i ukidanje primanja neizvodivo

poznato mi je da je nemoguće izvaditi novu vozačku ako imaš neplaćenih kazni, da se auto ne može registorovati, ne možeš prenijeti vlasništvo vozila ako nisi platio kazne, ali znam da je moguće izvaditi pasoš

pitam se koji bi model mogao učinkovito naplaćivati kazne?
jedini način da se zaustavi divljanje po ulicama su veće kazne i kao u HR za obijesnu vožnju oduzimanje vozila
zato sam napisao, do otplate kazne nisi drzavljanin, nemas nikakva prava, a kao takav nemas ni licne karte... tek u strahu od takve situacije (gdje cuko lutalica ima veca prava) bi se tri puta promislilo isplati li se prekrsiti zakon... nas narod je demokratiju protumacio kao anarhiju, treba ovdje zavesti diktaturu pa tek kad se smirimo davati prava na kapaljku
Heller

#6910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Heller »

hrasno38 wrote: Nisu trkaci na nasim glavnim ulicama od juce...godinama to traje....evo i jutros jebeni bijeli Golf 2 sav iskrpljen vozi slalom izmedju auta i naravno balonja u njemu. Dobra je stvar sto sam negdje procitao da mu treba uzeti momentalno auto i isjeci ga u staro gvozdje ma koliko da je skup. Oni povecaju kazne kontajuci da ce to rijesiti pitanje?? Kako ce rijesti kad vam ne placaju ni ove manje?? To ce biti opet udarac po vozacima koji nisu svezali jebeni pojas ali nece po onom sto ima 40.000 neplacenih jer ih i dalje nece placati. Fino mu uleti specijalna i uzme mu sva auto koja posjeduje i na rezanje pa nek se trka na biciklu.
Ne branim ja policiju ali svi mi udaramo uvijek tamo gdje je najtanje a odlicno znamo svi gdje je glava i posto smo postali pickast narod ne smijemo da dofatimo tu glavu.
Koliko bi nas ovdje izaslo ispred cijevi za 1000 KM???
Auta rezat dok ne nakuca 40k željeza :mrgreen:
hrasno38

#6911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

VjecitiStudent wrote:
Faruk wrote:
VjecitiStudent wrote:Objaviše jučer, 55 MILIONA NEPLAĆENIH KAZNI je za saobraćajne prekršaje.
kako ih naplatiti?
50 km duga = 1 dan strogog zatvora ili društveno korisnog rada.
Super imamo jos autoputa za graditi pun kurac....lopata....kao sto je nekad bio radni vod Miljacka....i nek prave autoput a spavaju naravno u nekoj zgradi sa kvalitetnim resetkama.
Nepass

#6912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nepass »

DaysleepeR wrote:na Marijin Dvoru, zeleno se upalilo, kreću auta, tek tad djevojka pretrčava pješački da stigne na tramvaj...

lik vozi auto 60 na sat, švera lijevo - desno, pogledam, stavio mobitel na volan i tipka sms...

lik u maskirnoj (SIPA ili FMuP) specijalne, Qnešta Audi, vozi na pola desne i srednje trake, ne jebe ni trubljenje ni blicanje...

lik parkirao u ulici Koševo na autobusku da kupi nešto na trafici, otvara vrata i izlazi na pola desne trake, i buni se što mu trubneš, jer prepao si ga kretenu...

kod fahdove džamije, pretrčava i staro i mlado cestu mimo pješačkog...

i to sve jutros.

svi smo krivi za ovo što se desilo, svi
Jucer policija kod ekonomske, pravac prema ilidzi, prodje kroz debelo crveno, napravise polukruzno (ne znam je li dozvoljeno) i nazad prema gradu. Znaci ja stojim vec tri sec na crvenom oni prolaze kraj mene :)
Skretanje kod domova prema pennyju auto ispred pusta pjesake, njima zeleno, frajer koji ide od dobrinje vidi valjda priliku da skrene prije nas i hladno kroz pjesake zajeba nas sve.
wolfie

#6913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by wolfie »

Alfons Kauders wrote:
mario001 wrote: Nakon pucnjave na ilidzi ukradeno je ukupno 5 automobila u Sarajevu

daj ne jebi! :shock:

pa isla su 2 dnevno minimum... vikendom 3-4 dnevno...

ako je bilo dovoljno upucati par djikana s kalovitih brda... sto to nisu uradili prije 15tak godina?
Tacno. Ipak, u ovu novu statistiku je malo tesko povjerovati iz razloga jer ima vise ekipa koje se time bave, a organizatori na vrhu su i dalje na slobodi.
hrasno38

#6914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

Faruk wrote:
Haris.ba wrote:Jednostavno, država ponudi privatnicima otkup duga. Država odmah dobije pare. Pola - 27,5 miliona (kao da su plaćeni u roku od 8 dana), a onda privatnik ide i naplaćuje se u punom iznosu sa zateznim kamatama. I problem riješen.
dobra ideja Harise
Gdje to ima na svijetu?? To je lihvarstvo cisto kao i placanje reketa. Cuj privatnik napalacuje kazne :shock:
hrasno38

#6915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

Faruk wrote:
salik79 wrote:
VjecitiStudent wrote: Zar je tako skupo i teško organizovati ih da metu park, kupe smeće po prljavom gradu, kopaju kanale?

Nije i ovo je odavno praksa u Njemackoj, a vjerujem i u ostalim sredjenim drzavama. Socijalno-korisni rad. Toliko i toliko sati, koji moraju biti odradjeni. Samo, kod nas, bez rigorozne kontrole sprovodjenja istih bi, opet, bilo mrtvo slovo na papiru.
imaš neplaćenih kazni u iznosu xxxx KM i fino hajde izlazi iz auta, ovo ti je radna odjeća, gumene čizme i vadiš kese iz kanjona Bosne :D
dan 7 KM :lol:
bila bi Bosna čista kao laboratorija cijelim svojim tokom
E upravo to :thumbup: i ustedio si drzavi da mora nekoga da plati da to uradi.
dulekrele

#6916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dulekrele »

corsa wrote:Treba oduzimati auto svakome ko ima hiljadu maraka i vise neplaćenih kazni. Znači oduzimati na licu mjesta, bez obzira jeli auto na njegovo ime ili od jarana, oca i ne znam ti koga. Pa neka onda on rješava to sa njima, a oni će drugi put razmisliti hoće li nekom takvom debilu posuditi auto.
Slazem se ali ga treba i u drobilici zguzvat na velicinu kutije cigara i vratit mu ga.
leo karan

#6917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by leo karan »

leo karan wrote:Ne znam jeste li upratili, ali Sefic nije uhapsen, već su ga zadržali na ispitivanju.

Kako reče onaj iz srpske policije, sinoc nije bilo medjunarodne potjernice i nije bilo pravnog osnova da ga uhapse.
Vjerovatno su ga na foru zadržali jer kreten nije znao da nemaju pravo da ga drže.
Da je angažovao advokata kao sto nije, morali bi ga Srbi pustit odmah nakon uzimanja izjave.

Polocija Srbije je singnalizirsla našim jos sinoc to da nema potjernice i da je pošalji sto prije da bi imali pravnog osnova da ga uhapse.

Nadam se da je jutros to obavljeno, a levat ostao u rukama policije dok ne dodje potjernica.
Evo sta kaže ministar MUP-a Srbije:

"Pripadnici MUP-a Srbije pružit će svu neophodnu pomoć u konkretnom slučaju, u skladu sa zakonima Republike Srbije i drugim međunarodnim propisima", rekao je ministar Stefanović.

Ipak, naveo je on, treba imati u vidu da do ovog trenutka Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH nije raspisalo međunarodnu crvenu potjernicu koja je ujedno i nalog za hapšenje.

"To znači da ne postoji zakonski osnov za hapšenje osobe koja se sumnjiči za ovo krivično djelo", istakao je Stefanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.
Alfons Kauders

#6918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

hrasno38 wrote:Koliko bi nas ovdje izaslo ispred cijevi za 1000 KM???
To je vec stvar principa, i nesto mi ne pali kao argument u zemlji u kojoj su desetine hiljada ljudi izasli ispred cijevi za 0 maraka, i desetine hiljada su poginule.

Ako je nekom novac jedini faktor pri odabiru karijere, onda ne treba da ide u policiju ili sudstvo. Zapravo ne bi mu trebalo dati da ide tamo, jer ako hoce da u policiji zaradi nekoliko milja mjesecno, svi znamo na koji nacin ce ih zaraditi.
Trebam te

#6919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Trebam te »

hrasno38 wrote:
Faruk wrote:
dobra ideja Harise
Gdje to ima na svijetu?? To je lihvarstvo cisto kao i placanje reketa. Cuj privatnik napalacuje kazne :shock:

Ima i te kako, to je najsuroviji nacin "business outsource"...Dok je na zapadu to regulisano, pojma nemam kako ce ici kod nas :roll:

Mislim ako drzavna uprava zeli vrsiti ovakvu vrstu naplata onda bi trebala smanjiti broj uposlenika, napraviti reorganizaciju da ima pokrice zasto ovo radi!?? Mi kao drzava sa najvecom administarcijom na svijetu mislim da je preuranjeno za ovu vrstu restruktuiranja drzavnih sluzbi..
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#6920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_milojica »

Imas 500+ KM kazni,zateknemo te u autu,oduzmes auto,kad platis kazne dodji po auto.
Imas 5000+ kazni,oduzmemo auto,na licitaciju. Prodamo ti auto za,bubam 7000,nama 5,tebi 2000 kusura.
Tudje auto,dao ti neko,1000 kazne i tebi i njemu.
madner

#6921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madner »

To trece ne moze. Zasto bi mene neko kaznio ako posudim auto covjeku? :roll:
O'zone
Globalni moderator

#6922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

commendatore wrote:samo prisilan rad nista skotove hranit dzabole.....
Samo prisilan rad. Krampa, lopata. Branje opušaka i struganje žvaka u drečavoj naranđastoj uniformi, bez rukavica, golim rukama, kroz centar grada.....

Ma pinižavo bi ga na svakom čošku....jbm ti ljudska prava za takve likove
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#6923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_milojica »

madner wrote:To trece ne moze. Zasto bi mene neko kaznio ako posudim auto covjeku? :roll:
Kazna za to jer visestrukom povratniku u krsenju zakona dajes sredstvo da isti taj zakon iznova krsi.
Rjesenje? Ne daj mu auto i cist si.
julisiz es grant

#6924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by julisiz es grant »

leo karan wrote:Ne znam jeste li upratili, ali Sefic nije uhapsen, već su ga zadržali na ispitivanju.

Greška glupog klixa...pejstovali su dio ranijeg saopštenja, prije hapšenja...postavila ga je vješalica u cjelosti. A kad pogledaš vijest na drugim portalima o hapšenju, nigje nema tog dijela o nerasisivanju potjernice.
hrasno38

#6925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

Alfons Kauders wrote:
hrasno38 wrote:Koliko bi nas ovdje izaslo ispred cijevi za 1000 KM???
To je vec stvar principa, i nesto mi ne pali kao argument u zemlji u kojoj su desetine hiljada ljudi izasli ispred cijevi za 0 maraka, i desetine hiljada su poginule.

Ako je nekom novac jedini faktor pri odabiru karijere, onda ne treba da ide u policiju ili sudstvo. Zapravo ne bi mu trebalo dati da ide tamo, jer ako hoce da u policiji zaradi nekoliko milja mjesecno, svi znamo na koji nacin ce ih zaraditi.
To sto si napisao je jednostavno i tehnicki i svakako NEUPOREDIVO. Tad smo svi izasli pred cijevi a u ovom slucaju policija treba da izadje pred cijevi da bi zastitla moju i tvoju guzicu.
Post Reply