Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#6901 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Meni je malo sega kada se to jugoslovenstvo nesto, kao, negira, pljuje, minimizira...

Sta je amerikanstvo? Germanstvo? Italijanstvo? Spanstvo? Skotstvo? Francustvo? Japanstvo? Australstvo? Austrijanstvo?
Uvidjate li svu mogucu glupost toga sto negirate jugoslovenstvo?
Pa, pobogu...to je postojalo, postojala je ta drzava, ljudi su je voljeli, postovao je i uvazavao cijeli svijet (neko manje, neko vise, logicno, kao sto je to i danas slucaj sa svim drzavama), i sta sad...?
Neko ce reci da to nije postojalo? Naravno da je postojalo, i to niko ne moze ni osporiti, ni izbrisati.

Sutra da se raspadne, recimo, Italija, neki bi ovdje odmah rekli "cuj - italijastvo! ha-ha". Nidje veze s pamecu, matere mi...

A to sto je uporedo s tom nacijom postojalo i nesto sto se zvalo i zove srpstvo, hrvatstvo, makedostvo, crnogorstvo, slovenstvo i bosanstvo, ne mijenja nista po pitanju jugoslovenstva jer sve prethodno je bilo sastavni dio tog jugoslovenstva. Fakat svasta...

Jeste gledali onu furtutmu oko Katalonije? Jeste li culi sta katalonci za sebe govore, iako hoce nezavisnost? Mi smo Spanci!
Nisu govorili "mi smo nacionalni katalonci" i "spanstvo nas ne zanima".

Samo ovdje ljudi negiraju vlastitu drzavu i stide se vlastite nacije.... Koliko plitak treba biti za to...
hAZNADAR

#6902 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:Meni je malo sega kada se to jugoslovenstvo nesto, kao, negira, pljuje, minimizira...

Sta je amerikanstvo? Germanstvo? Italijanstvo? Spanstvo? Skotstvo? Francustvo? Japanstvo? Australstvo? Austrijanstvo?
Pa, pobogu...to je postojalo, postojala je ta drzava, ljudi su je voljeli, postovao je i uvazavao cijeli svijet (neko manje, neko vise, logicno, kao sto je to i danas slucaj sa svim drzavama), i sta sad...?
Neko ce reci da to nije postojalo? Naravno da je postojalo, i to niko ne moze ni osporiti, ni izbrisati.

Sutra da se raspadne, recimo, Italija, neki bi ovdje odmah rekli "cuj - italijastvo! ha-ha". Nidje veze s pamecu, matere mi...
Izvini ali ne mozes porediti jugoslovenstvo sa germanstvom, talijanstvom, japanstvom,....

Jugoslovenstvo je izrazito netolerantna ideologija. Na ovom forumu se vise puta jugoslovensvo dokazalo kroz negiranja, ismijavanja,.. necijeg izbora nacije, jezika,... a predrasude su na granici dijagnoze.

Niko ne negira jugoslovenstvo i jugonostalgiju - i sam sam nekada bio dio toga. Ali je red da se to prikaze onakvim kakvo jeste - netolerantno i sa razlicitim arsinima. Zamisli da se Balasevic pljuje sada samo zato sto se ogradio od toga?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6903 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
Ne tumacim proizvoljno jugonostalgiju vec znam jako dobro o cemu pricam. Sa svojih 50 i kusur sam zapamtio i najbolje i najlosije iz bivse drzave i poslijeratne faze jugonostalgije,... i danas kako se manifestuje i Ko to manifestuje.

Normalno je da covjek hvali neko tamo "svoje vrijeme". I moja nana rahmetli je hvalila kraljevinu YU jer je tada vise imala, bolje matrijalno stajala i vjera nije bila nesto nepopularno. I danas starija generacija koja se nije uklopila normalno da hvali bivsi sistem jer za drugo i ne znaju.
A mladji koji vjeruju u bajke o prozorima od marmelade su posebna prica. Danas je jugonostalgija samo odraz politicke nezrelosti i podanickog mentaliteta.

A Balas je i onda kritikovao bivsi sistem kao u pjesmi Bane i imao cesto vjersku notu u pjesmama.
Covjek jednostavno prerastao neke stvari - zar je toliko tesko to priznati umjesto da mu se pripisuje populizam i sl. Pa mogao je ko Corba sve ove poslijeratne godine propagirati nesto drugo.
Znam ja da ti znas o cemu pricas ali to je samo tvoje misljenje. Nisu mladi toliko glupi kako ti mislis niti je jugonostalgija bas tako jednodimenzionalan fenomen kako ga ti tumacis.
Dozer

#6904 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: Izvini ali ne mozes porediti jugoslovenstvo sa germanstvom, talijanstvom, japanstvom,....

Jugoslovenstvo je izrazito netolerantna ideologija. Na ovom forumu se vise puta jugoslovensvo dokazalo kroz negiranja, ismijavanja,.. necijeg izbora nacije, jezika,... a predrasude su na granici dijagnoze.

Niko ne negira jugoslovenstvo i jugonostalgiju - i sam sam nekada bio dio toga. Ali je red da se to prikaze onakvim kakvo jeste - netolerantno i sa razlicitim arsinima. Zamisli da se Balasevic pljuje sada samo zato sto se ogradio od toga?
Mislim, za pocetak, da jugoslovenstvo nije nikakva ideologija, nego je to bila nacionalnost svih nas koji smo se rodili i zivjeli u toj drzavi.

Ako cemo tako gledati na stvari, onda je i svaka postojeca nacionalnost na svijetu - ideologija. A nije. To je naprosto jedna vrsta ugovora izmedju svakog pojedinca i drzave, cime se svaki pojedinac poistovjecuje sa svojom drzavom. Formalno-pravna kategorija, a ne ideologija.
hAZNADAR

#6905 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote:
Ne tumacim proizvoljno jugonostalgiju vec znam jako dobro o cemu pricam. Sa svojih 50 i kusur sam zapamtio i najbolje i najlosije iz bivse drzave i poslijeratne faze jugonostalgije,... i danas kako se manifestuje i Ko to manifestuje.

Normalno je da covjek hvali neko tamo "svoje vrijeme". I moja nana rahmetli je hvalila kraljevinu YU jer je tada vise imala, bolje matrijalno stajala i vjera nije bila nesto nepopularno. I danas starija generacija koja se nije uklopila normalno da hvali bivsi sistem jer za drugo i ne znaju.
A mladji koji vjeruju u bajke o prozorima od marmelade su posebna prica. Danas je jugonostalgija samo odraz politicke nezrelosti i podanickog mentaliteta.

A Balas je i onda kritikovao bivsi sistem kao u pjesmi Bane i imao cesto vjersku notu u pjesmama.
Covjek jednostavno prerastao neke stvari - zar je toliko tesko to priznati umjesto da mu se pripisuje populizam i sl. Pa mogao je ko Corba sve ove poslijeratne godine propagirati nesto drugo.
Znam ja da ti znas o cemu pricas ali to je samo tvoje misljenje. Nisu mladi toliko glupi kako ti mislis niti je jugonostalgija bas tako jednodimenzionalan fenomen kako ga ti tumacis.
Glupi nisu, naivni ili neinformisani jesu. Naravno da nije jednodimenzionalno ali u velikoj vecini slucajeva se radi o kontri, kritici SDA koja je umjesto da je zdravorazumska - vise po automatizmu. Pa se uz SDA i tesko stanje u drustvu nepotrebno vezuje i jedna nacija, vjera,... sto automatski povlaci negativan kontekst i naravno - sto je SDA mrsko - automatski je OK kao u ovom slucaju odnos prema YU. Ako mladi koji ne pamte YU ili su bili skolarci su jugonostalgicari - to je samo zbog pogresnih stereotipa. A bez izuzetka, ama jednog jedinog izuzetka,.. sve jugoslovena sto znam - ama sve i jedan/na je ufuran da je zbog toga moderniji, pametniji,.... - pa zakljuci slobodno da se radi o pukoj slucajnosti.

Mene je iskreno recen Balasevic iznenadio sa ovim stavom o YU. Jer sam sve ove godine mislio da je jedan od najvecih jugonostalgicara koji nostalgicno priziva i hvali bivsu drzavu. Ja sam ga i dalje volio i pored toga - jer je humanista prije svega. Cak sam znao reci kamo srece da su svi jugonostagicari kao Balas - jer nije nikada pokazao crte netolerancije i razlicitih arsina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6906 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote: Glupi nisu, naivni ili neinformisani jesu. Naravno da nije jednodimenzionalno ali u velikoj vecini slucajeva se radi o kontri, kritici SDA koja je umjesto da je zdravorazumska - vise po automatizmu. Pa se uz SDA i tesko stanje u drustvu nepotrebno vezuje i jedna nacija, vjera,... sto automatski povlaci negativan kontekst i naravno - sto je SDA mrsko - automatski je OK kao u ovom slucaju odnos prema YU. Ako mladi koji ne pamte YU ili su bili skolarci su jugonostalgicari - to je samo zbog pogresnih stereotipa. A bez izuzetka, ama jednog jedinog izuzetka,.. sve jugoslovena sto znam - ama sve i jedan/na je ufuran da je zbog toga moderniji, pametniji,.... - pa zakljuci slobodno da se radi o pukoj slucajnosti.

Mene je iskreno recen Balasevic iznenadio sa ovim stavom o YU. Jer sam sve ove godine mislio da je jedan od najvecih jugonostalgicara koji nostalgicno priziva i hvali bivsu drzavu. Ja sam ga i dalje volio i pored toga - jer je humanista prije svega. Cak sam znao reci kamo srece da su svi jugonostagicari kao Balas - jer nije nikada pokazao crte netolerancije i razlicitih arsina.
Ti imas pogolemu predrasudu, samo cu ti to reci. Elaborisao bih, ali znam da je uzalud. :roll:
radostan dan

#6907 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

John Cleese wrote:
Smije l' ko po turu picha da ce u narednih pet godina, kad mu na koncertu budu trazili Slovensku, izjavit' da nije Sloven nego... nesto drugo? :|

A ako neko jos potrefi i sta ce biti to drugo, moze jos jedna tura picha, 'nako, od mene.
(Ne mora biti alkohol - ja cu svakako sherbe.)
Smijem ja...nece odbiti.
radostan dan

#6908 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

hAZNADAR wrote: A bez izuzetka, ama jednog jedinog izuzetka,.. sve jugoslovena sto znam - ama sve i jedan/na je ufuran da je zbog toga moderniji, pametniji,....
Sto ufuran? Sama cinjenica da ne prihvata, da kritikuje ili uporedjuje ovakav zivot, sistem...sa nekim drugim kojeg pamti, ili je cuo za njega, ili ga istrazuje, dovoljno govori o njegovim intelktualnim kapacitetima i prednostima u odnosu na klimoglavce, sudbičare, nafakičare, kako god...
hAZNADAR

#6909 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:
hAZNADAR wrote: A bez izuzetka, ama jednog jedinog izuzetka,.. sve jugoslovena sto znam - ama sve i jedan/na je ufuran da je zbog toga moderniji, pametniji,....
Sto ufuran? Sama cinjenica da ne prihvata, da kritikuje ili uporedjuje ovakav zivot, sistem...sa nekim drugim kojeg pamti, ili je cuo za njega, ili ga istrazuje, dovoljno govori o njegovim intelktualnim kapacitetima i prednostima u odnosu na klimoglavce, sudbičare, nafakičare, kako god...
Ima hin koji nisu klimoglavci, sudbicari, nafakicari,.... a nisu jugonostalgicari. Razliku sam vec naveo. Radi se cisto o stereotipima i predrasudama.

U ocima revnosnih jugonostalgicara su svi oni koji to nisu - papci, nepismeni, krkani, klimavci, stoka iz torova, zaguljeni,.... a u ocima revnosnih antijugoslovena svi koji to nisu su komunjare, izdajice, glupani, kompleksasi, kvislinzi,.....

Krajnosti ne valjaju.
radostan dan

#6910 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

hAZNADAR wrote:
radostan dan wrote:
Ima hin koji nisu klimoglavci, sudbicari, nafakicari,....
Koliko?
Dozer

#6911 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

@Haznadar
Iskreno, mene iznenadjuje da neko tvojih godina ima ovakve stavove...
Mislim, ovo jeste djelimicno tacno, ali sve im svoje uzroke i posljedice, zar ne?
Cinjenica jeste da mi danas imamo etno torove, pa ma koliko se to nekome svidjalo ili ne svidjalo, to jeste tako. Svi vidimo to, jbg...
A ti torovi su, sto je takodjer danas vise nego jasno i djeci u vrticima, iskljucivo interesne kategorije i nemaju bas nekih dodirnih tacaka s ideologijama na bilo koji nacin. Sve se kod njih svodi na ciljanu manipulaciju narodom sa samo jedcnim ciljem - da se zadrzi vladanje nad parama naroda. Nista vise, nista manje.
Istovremeno, savrseno ih zaboli za narod u koji se redom zaklinju i za koji se postavljaju kao nekakvi "zastitinici".

To sto takvi na sve koji nisu u ciljanom ENV toru (i ne samo "jugonostalgicare") gledaju kao na komunjate, 'vake i 'nake, to je rezultat upravo ENV matricnog ispiranja mozga po kojem "Tito nije dao u dzamije i crkve" i "sve neistomisljenike je trpao na Goli otok i u zatvore, ni krive, ni duzne".
Mislim da i ti i ja znamo da su ovo bezocne lazi.
hAZNADAR

#6912 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:@Haznadar
Iskreno, mene iznenadjuje da neko tvojih godina ima ovakve stavove...
Mislim, ovo jeste djelimicno tacno, ali sve im svoje uzroke i posljedice, zar ne?
Cinjenica jeste da mi danas imamo etno torove, pa ma koliko se to nekome svidjalo ili ne svidjalo, to jeste tako. Svi vidimo to, jbg...
A ti torovi su, sto je takodjer danas vise nego jasno i djeci u vrticima, iskljucivo interesne kategorije i nemaju bas nekih dodirnih tacaka s ideologijama na bilo koji nacin. Sve se kod njih svodi na ciljanu manipulaciju narodom sa samo jedcnim ciljem - da se zadrzi vladanje nad parama naroda. Nista vise, nista manje.
Istovremeno, savrseno ih zaboli za narod u koji se redom zaklinju i za koji se postavljaju kao nekakvi "zastitinici".

To sto takvi na sve koji nisu u ciljanom ENV toru (i ne samo "jugonostalgicare") gledaju kao na komunjate, 'vake i 'nake, to je rezultat upravo ENV matricnog ispiranja mozga po kojem "Tito nije dao u dzamije i crkve" i "sve neistomisljenike je trpao na Goli otok i u zatvore, ni krive, ni duzne".
Mislim da i ti i ja znamo da su ovo bezocne lazi.
Ja nisam antijugosloven. Jednostavno proslost, neponovljivo, i nema svrhe ista sacuvati od toga.
Connaisseur Karlin

#6913 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

Dozer wrote: Mislim, za pocetak, da jugoslovenstvo nije nikakva ideologija, nego je to bila nacionalnost svih nas koji smo se rodili i zivjeli u toj drzavi.

Ako cemo tako gledati na stvari, onda je i svaka postojeca nacionalnost na svijetu - ideologija. A nije. To je naprosto jedna vrsta ugovora izmedju svakog pojedinca i drzave, cime se svaki pojedinac poistovjecuje sa svojom drzavom. Formalno-pravna kategorija, a ne ideologija.
naravno da je svaka nacionalnost u svijetu ideologija, a koja je kasnije uokvirna pravno ugovorom :)

drzavnost i nacinalnost nisu uvijek identicnog znacenja :)
animals

#6914 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Sto se tice Jugoslavije, pogledati seriju Goran Milic, svjetski putnik...
covjek najbolje objasnio sta je bila Jugoslavija..
ziva patnja..
od 45do 65 glad..
pa onda pomalo pocinje zivot, par godina, do opet krize i neimastine..
danas se kudikamo bolje zivi, samo sto je tek proslo 20 godina od rata...
u Jugoslaviji, 20 god poslije rata je jos uvijek bila glad...
radostan dan

#6915 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

animals wrote:Sto se tice Jugoslavije, pogledati seriju Goran Milic, svjetski putnik...
covjek najbolje objasnio sta je bila Jugoslavija..
ziva patnja..

od 45do 65 glad..
pa onda pomalo pocinje zivot, par godina, do opet krize i neimastine..
danas se kudikamo bolje zivi, samo sto je tek proslo 20 godina od rata...
u Jugoslaviji, 20 god poslije rata je jos uvijek bila glad...
jeste...njemu posebno.
jbt, da mu nije bilo jugoslavije, najdalje dokle bi dobacio je beč, budimpešta, i to poluposlovno-poluturistički, na dva dana... kao učesnik seminara na kom se provincijski namicatelji znanja ovučavaju za dalje au djelovanje u špičkovini donjoj. ili gnojnicama gornjim.
Fudo387

#6916 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

ejebiga, izdade i djole.
eto nam sad, racunajte na nas...
insomnia78

#6917 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Al ni manje ni vise no civilizacija. :lol:
Najvece civilizacijsko dostignuce odlazak u italijansku vukojebinu po farmerke i kilu kafe :lol:
radostan dan

#6918 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

objektivno, i fk sarajevo je tanko, al je gigant za jedinstvo iz ljubinića...
e sad, neko stigne do koševa, a neko se čitavu karijeru jebe po seoskoj livadi i onaniše na vembli preko tv-a.
Fudo387

#6919 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:objektivno, i fk sarajevo je tanko, al je gigant za jedinstvo iz ljubinića...
e sad, neko stigne do koševa, a neko se čitavu karijeru jebe po seoskoj livadi i onaniše na vembli preko tv-a.
A sta ako ne prenose vembli jer je umro tamo neki zasluzni revolucionar i onda tri dana navijaju onu dosadnu muziku...
Tuuu nuunu tu nuunu n nnnn, tu nunununu nunu n nnn n nnn.
radostan dan

#6920 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

sitno je to spram ostalih benefita....
Bodkin

#6921 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Dozer wrote:Meni je malo sega kada se to jugoslovenstvo nesto, kao, negira, pljuje, minimizira...

Izvini ali ne mozes porediti jugoslovenstvo sa germanstvom, talijanstvom, japanstvom,....

E cuj na ovom forumu :D on se izjasnio kao jugosloven na forumu, on negira neku naciju. Ergo jugoslovenstvo negira th istu naciju. Sta reci :D
Gojeni H

#6922 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Ni izbliza. Mozes jedino porediti sa Sovjetskim Savezom. Svi drugi imaju totalno drugaciju historiju nastajanja, grupne identifikacije, itd.
Gojeni H

#6923 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:Ništa čudno u tome šta je rekao već je zanimljiv nesklad između onoga što je nekad govorio, pisao i pjevao sa onim što govori sad.
Dosao tobe. Romanticarsko-emotivna slika svijeta nije realna. A definitivno se ne podmladjuje ...
Gojeni H

#6924 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

radostan dan wrote:...
ali molim...ako si nostalgičar, nostalgičan si u svakom segmentu, ako nisi - nisi ni u jednom, i jebe ti se i za obada, skročea,perasovića i ostale primorske igrače....a ne kao balaš - znaš, nisam ja jugonostalgičan, ja sam jugoplastičan. ...
Zasto, ne razumijem?
Iako je nostalgican mozda poglupa rijec za sve ono sto se u taj kos zeli ubaciti, zasto je isticanje prednosti u odredjenim segmentima bivseg sistema neprihvatljivo? Zar FGR front ne prebacuje nama "reakcionarnim elementima" da bacamo govna na sve sto se desavalo u tamnici naroda?
radostan dan

#6925 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

prije odgovora, sve hoću da pitam, vidim stalno se provlači...šta je fgr?
Post Reply