juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
drndalo

#6901 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Maraschino wrote:...pa se sjetih vojnih lica. Posebne trgovine za hranu, posebne trgovine za garderobu, u vecini(preko 90%) slucajeva dobijaju stan, razvede se pa opet...a neko je to placao(da ne pricamo ljetovanja i skijanja)...

...sada mi je tek jasno zasto neki fale jugoslaviju. e pa ja je nabijem iz tih razloga a volio sam je iz drugih.

p.s. za ove koji padaju u nesvijest kada se sjete juge, jeste li vi ikada izasli izvan sarajeva da vidite kako se zivjelo?
od ljepote i dobre plate, stotine hiljada kuca bilo nezavrseno. nije to zbog male plate nego zato sto je to bio trend u to vrijeme.
Kad si zadnji put ti prosao drzavom? Jos uvijek ti je 70% kuca takvo... Furaju KPJ trendove jos uvijek?
dragma
Vozim: Pješe

#6902 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Banksy i Spreča :D :kiss:

Image
drndalo

#6903 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

dragma wrote:Banksy i Spreča :D :kiss:

Image
Bogme su zgodan par... :mrgreen:
Maraschino

#6904 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

drndalo wrote:
Maraschino wrote:...pa se sjetih vojnih lica. Posebne trgovine za hranu, posebne trgovine za garderobu, u vecini(preko 90%) slucajeva dobijaju stan, razvede se pa opet...a neko je to placao(da ne pricamo ljetovanja i skijanja)...

...sada mi je tek jasno zasto neki fale jugoslaviju. e pa ja je nabijem iz tih razloga a volio sam je iz drugih.

p.s. za ove koji padaju u nesvijest kada se sjete juge, jeste li vi ikada izasli izvan sarajeva da vidite kako se zivjelo?
od ljepote i dobre plate, stotine hiljada kuca bilo nezavrseno. nije to zbog male plate nego zato sto je to bio trend u to vrijeme.
Kad si zadnji put ti prosao drzavom? Jos uvijek ti je 70% kuca takvo... Furaju KPJ trendove jos uvijek?
Samo sto je masa kuca kompletno zavrseno a ove nove su sagradjene za par godina a ne citav zivot radis i uspijes od kuce jedan sprat zavrsiti.
insomnia78

#6905 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote: do kraja 50 bukvalno sirotinja, željna svega, dolaze 60 period razvoja kojivec krajem te decenije posustaje. Prvihpar godina 70tih period blagostanja i onda konstantne ekonomske krize i previranja, ovo je ukratko :mrgreen:
Do sredine 50tih su se u Francuskoj i Britaniji kućne potrepštine kupovale na bonove bila sirotinja samo takva, pogledaj malo dokumentarce i svjedočenja tog vremena :) A od početka 60tih pa sve do druge polovine 80tih išlo se naprijed, i jedan kratak period pred rat. Većina zemalja zapada je u tom periodu bila u sličnom položaju, pogledaj samo primjer UK od kraja 70tih i druge polovine 80tih koliku je imala nezaposlenost i socijalne probleme.
Zato je valjda prosjecni nepismeni gastos za par godina tezio ko jugoslovenski inzinjer
Fudo387

#6906 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Maraschino wrote:
drndalo wrote:

Samo sto je masa kuca kompletno zavrseno a ove nove su sagradjene za par godina a ne citav zivot radis i uspijes od kuce jedan sprat zavrsiti.
Ejs, ti bi i vikendicu na Hvaru, da skijas, cugas, putujes po svijetu i jos da i kucu omalterises?
Nema smisla.
drndalo

#6907 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Maraschino wrote:
drndalo wrote:

U pravu si, vise ih se zavrsava... Sad ih vise nije 85% nedovrsenih, nego 70%...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6908 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Sad je dignu iz cuga dva sprata sve sa izolacijom koliko je dobar standard :-) de odvadi malo....One što imaju betonske
lavove na kapijama ne računam oni nisu odavLe :oops:
insomnia78 wrote:Zato je valjda prosjecni nepismeni gastos za par godina tezio ko jugoslovenski inzinjer
Aha... :-) YU inžinjeri i jesu radili ko gastosi po Aziji, Africi i Bliskom istoku, ali kao inžinjeri ne kao nosači vreća i kasele :wink: i to za dolare 8-)
dragma
Vozim: Pješe

#6909 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Ima malo i iz Sarajeva :)

drndalo wrote: Bogme su zgodan par... :mrgreen:
Skojevci moji :kiss:
ja71

#6910 Re: juga 1950.-1990.

Post by ja71 »

Teško je raspravljati sa navijačima ...
Maraschino

#6911 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

Da se velikosrbi nisu latili maca Juga bi se srusila k'o kula od karata. Svi zaposleni i te fore, dosle bi na naplatu kao sto ce i sada doci neadekvatno i nedovoljno i planski iskolovan kadar.
Krajem osamdesetih u Jugoslaviji je bilo na stotine samo tekstilnih tvornica plus neke obucarske. Za tu vrstu industrije malo je trziste EU a kamo li Jugoslavije...ali bitno je narod zaposliti. Na livadu izli plocu, montazna konstrukcija ubaci italijanske izbacene masine i ozezi.
detroit-mercy

#6912 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:Sad je dignu iz cuga dva sprata sve sa izolacijom koliko je dobar standard :-) de odvadi malo....One što imaju betonske
lavove na kapijama ne računam oni nisu odavLe :oops:
insomnia78 wrote:Zato je valjda prosjecni nepismeni gastos za par godina tezio ko jugoslovenski inzinjer
Aha... :-) YU inžinjeri i jesu radili ko gastosi po Aziji, Africi i Bliskom istoku, ali kao inžinjeri ne kao nosači vreća i kasele :wink: i to za dolare 8-)
jah 60-70 dva miliona inžinjera otišlo da radi vani :mrgreen:
insomnia78

#6913 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

Dobro, bilo je i stotinjak tehnicara
detroit-mercy

#6914 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

¤ jelena ¤ wrote:
detroit-mercy wrote:

Nikakve, još uvijek se sjećam onog stiha iz lektire "hajmo braco da koljemo poturice". Obzirom na Njegoseva djela spram Crnogoraca muslimana ne vidim čime je on zaslužio vise da ga uvrste u školsku literaturu od jednog Mile Budaka :skoljka:
Naravno da nema nikakve veze.

Što se citiranih stihova tiče...pojma nemam iz kog djela je taj citat....iz Gorskog vijenca sigurno nije, jer Gorski vijenac je napisan u desetercu, a ovaj tvoj citat je nekakav dvanaesterac. :?
Da probamo ovako
"da čistimo zemlju od nekrsti"
ne pravi se mutava jer vidim da poznaješ GV a vjerovatno i političku praksu njegovog tvorca . U jednoj višenacionalnoj zemlji kao YU Njegos nije smjelo imati mjesto u školskoj literaturi .
detroit-mercy

#6915 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote: do kraja 50 bukvalno sirotinja, željna svega, dolaze 60 period razvoja kojivec krajem te decenije posustaje. Prvihpar godina 70tih period blagostanja i onda konstantne ekonomske krize i previranja, ovo je ukratko :mrgreen:
Do sredine 50tih su se u Francuskoj i Britaniji kućne potrepštine kupovale na bonove bila sirotinja samo takva, pogledaj malo dokumentarce i svjedočenja tog vremena :) A od početka 60tih pa sve do druge polovine 80tih išlo se naprijed, i jedan kratak period pred rat. Većina zemalja zapada je u tom periodu bila u sličnom položaju, pogledaj samo primjer UK od kraja 70tih i druge polovine 80tih koliku je imala nezaposlenost i socijalne probleme.
A sto onoliki napustiše zemlju 60tih i 70tih :mrgreen:
¤ jelena ¤

#6916 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

detroit-mercy wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Rekoh: može li iko objektivno i racionalno...bez primjesa ideološkog smrada i kompleksa više/niže vrijednosti...da nešto objasni.

Prema tome, ne postoji nijedan razlog da se ti nađeš prozvan u napisnom.
objasni ti sto može jedan šovinista a drugi ne :skoljka:
Koji to ne može, a koji može...pretpostavljam opet naki ustaša ugrožen pa ne može... :lol: :-)

Gle, ne mogu ti ja objasniti zašto neko ne može, kad u mojoj glavi nema zabrane....može sve, sve treba čitati bez ikakvih zabrana.

Ja ti samo mogu preporučiti šta od ozloglašenog i zabranjenog, ko god on bio, da pročitaš....pod uslovom da mi je njegov opus poznat...

i ništa više.:oops:
Fudo387

#6917 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Dobro, bilo je i stotinjak tehnicara
Tzv profesionalnih istovarivaca tudjih novcanika.
drndalo

#6918 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Maraschino wrote:Da se velikosrbi nisu latili maca Juga bi se srusila k'o kula od karata. Svi zaposleni i te fore, dosle bi na naplatu kao sto ce i sada doci neadekvatno i nedovoljno i planski iskolovan kadar.
Krajem osamdesetih u Jugoslaviji je bilo na stotine samo tekstilnih tvornica plus neke obucarske. Za tu vrstu industrije malo je trziste EU a kamo li Jugoslavije...ali bitno je narod zaposliti. Na livadu izli plocu, montazna konstrukcija ubaci italijanske izbacene masine i ozezi.
A alternativa za masovnije zaposljavanje slabo skolovanog stanovnistva je bilo sta....? Silikonska dolina? Brodogradnja? Svemirske letjelice? Neurohirurgija?
Maraschino

#6919 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

detroit-mercy wrote: A sto onoliki napustiše zemlju 60tih i 70tih :mrgreen:
Dosaadilo im. Radio ne radio, na iso mu dolazilo. Bijeda.
Fudo387

#6920 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

¤ jelena ¤ wrote:
detroit-mercy wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Rekoh: može li iko objektivno i racionalno...bez primjesa ideološkog smrada i kompleksa više/niže vrijednosti...da nešto objasni.

Prema tome, ne postoji nijedan razlog da se ti nađeš prozvan u napisnom.
objasni ti sto može jedan šovinista a drugi ne :skoljka:
Koji to ne može, a koji može...pretpostavljam opet naki ustaša ugrožen pa ne može... :lol: :-)

Gle, ne mogu ti ja objasniti zašto neko ne može, kad u mojoj glavi nema zabrane....može sve, sve treba čitati bez ikakvih zabrana.

Ja ti samo mogu preporučiti šta od ozloglašenog i zabranjenog, ko god on bio, da pročitaš....pod uslovom da mi je njegov opus poznat...

Takve stvari se u normalnim drustvima ne zabranjuju, ali se stave na marginu i ukazuje na svu glupost koju zazivaju, a ne uvodi kao obavezna lektira djeci po skolama.
Pravis se blesava.
detroit-mercy

#6921 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

drndalo wrote:
Maraschino wrote:Da se velikosrbi nisu latili maca Juga bi se srusila k'o kula od karata. Svi zaposleni i te fore, dosle bi na naplatu kao sto ce i sada doci neadekvatno i nedovoljno i planski iskolovan kadar.
A alternativa za masovnije zaposljavanje slabo skolovanog stanovnistva je bilo sta....? Silikonska dolina? Brodogradnja? Svemirske letjelice? Neurohirurgija?
Njemacka :sax:
¤ jelena ¤

#6922 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

detroit-mercy wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
detroit-mercy wrote:

Nikakve, još uvijek se sjećam onog stiha iz lektire "hajmo braco da koljemo poturice". Obzirom na Njegoseva djela spram Crnogoraca muslimana ne vidim čime je on zaslužio vise da ga uvrste u školsku literaturu od jednog Mile Budaka :skoljka:
Naravno da nema nikakve veze.

Što se citiranih stihova tiče...pojma nemam iz kog djela je taj citat....iz Gorskog vijenca sigurno nije, jer Gorski vijenac je napisan u desetercu, a ovaj tvoj citat je nekakav dvanaesterac. :?
Da probamo ovako
"da čistimo zemlju od nekrsti"
ne pravi se mutava jer vidim da poznaješ GV a vjerovatno i političku praksu njegovog tvorca . U jednoj višenacionalnoj zemlji kao YU Njegos nije smjelo imati mjesto u školskoj literaturi .
Naravno da poznajem, za razliku od tebe.

A da probaš pročitati djelo u cjelini, pa onda možemo raspravljati i analizirati napisano.

Što se zabrana tiče, meni je zaista žao (lažem, uopšte mi nije žao :lol: ) ali o zabranama ne možeš sa mnom....jer ja ti nisam adekvatan sagovornik za tu vrstu mentalnog sakaćenja širokih narodnih masa.
Maraschino

#6923 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

drndalo wrote:

pa tvornica. :D ali ne ta nego za preradu voca i povrca. ono sto je radio agrokomerc.
¤ jelena ¤

#6924 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Fudo387 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
detroit-mercy wrote: objasni ti sto može jedan šovinista a drugi ne :skoljka:

Takve stvari se u normalnim drustvima ne zabranjuju, ali se stave na marginu i ukazuje na svu glupost koju zazivaju, a ne uvodi kao obavezna lektira djeci po skolama.
Pravis se blesava.
Uopšte se ne pravim blesava, zašto bih....samo te lijepo pitam: ko to ne može? Navedi mi ime i prezime tog autora koji ne može...

pa da ti preporučim nešto od njega za pročitati ako mi je njegov opus uopšte poznat.
Fudo387

#6925 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Ma da, standardna mantra...umjetnost.
To sto je rezultat ispiranja mozga tim smecem dehumanizacija tvojih zemljaka koja je zavrsila masovnim grobnicama i genocidom, boli tebe qrac.
Nabijem ti tu umjetnicku ekspresiju, da prostis, na qrac.
Locked