Ukrajina

Post Reply
lajkujMe

#6901 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Vidim smirilo se nesto, hoce li taj rat vise :D ili su se Ukrajinci upisali u gace dok im Velika Rusija ukrade parce zemlje :D
Hlapoje

#6902 Re: Ukrajina

Post by Hlapoje »

lajkujMe wrote:Vidim smirilo se nesto, hoce li taj rat vise :D ili su se Ukrajinci upisali u gace dok im Velika Rusija ukrade parce zemlje :D
Kakvog ba rata?
spreca

#6903 Re: Ukrajina

Post by spreca »

edo1979 wrote:
Alfons Kauders wrote:kad vidim kako antiglobalisti, komunjare, cetnici i ini idealisti zamisljaju ekonomiju... nimalo me ne cudi sto ih vazda vidim u poderanim patikama i masnim chegevara majicama... nije to moda, vec kokuzluk...

doduse, nije red da prozivam, jer ipak je rijec o osobama s ozbiljnim poremecajima kojim je prije svega potrebna strucna pomoc, kao i pomoc sire zajednice...
bogami poremecaj je kad se napise 22 000 postova :-D
polako tek si poceo ...do kraja godine imaces ti vise :lol: :lol: :lol: :lol:
Danguba

#6904 Re: Ukrajina

Post by Danguba »

edo1979 wrote:
udar 99 wrote:lekcija iz osnovne skole ;
novac mora imati pokrice , ili u zlatu , srebru , ili u resursima i proizvodnji , materijalno pokrice da bi vrijedio vise nego samo komad sarenoga papira !
a ko skuplja zlato kao blesav i strateske rezerve i prestaje uzimati Americki dolar
Kina
kupuju sve i svasta ,razmili su se po planeti i rijesavaju se rezervi Americkih bondova kao mahniti ( ova frka s Ukrajinom ih je ubrzala i kupuju 10 tona zlata sedmicno )
sta rade BRIC drzave ?
osnivaju svoju banku i valutu i indija takodjer
to vam je dvije trecine covjecanstva !
sta radi Iran Venecuela Rusija ( proizvodjaci gasa i nafte )?
vrse razmjenu u zlatu i lokalnim valutama sve ubrzanije
ova 2014 ce biti frkovita
jos nema totalne potvrde u pucnjavi u vojnoj bazi na Krimeji i pogibijama
vidjecemo sta ce biti dalje
da ne ulazim dalje da koncept potrosackoga kapitalizma na duznickoj osnovi ( bez pokrica) dozivljava kolaps , Grcka , Spanija Portugal , Eu jug krahira
17 triliona duga USA , , a krah ce biti svima , samo je razlika sto se "istok " sprema da amortizuje udar , jer znaju sta dolazi , i dok 'zapad" prdi i prijeti i ostavlja svoje stanovnistvo na cjedilo
upravo tako,svaka cast na tekstu.
znaci, zapad je gotov :roll: ne treba putin ni da se naljuti... :-)

kada vec propadamo, nesto mi lakse sa zapadom propadati... :D
Danguba

#6905 Re: Ukrajina

Post by Danguba »

spreca wrote:
edo1979 wrote:
Alfons Kauders wrote:kad vidim kako antiglobalisti, komunjare, cetnici i ini idealisti zamisljaju ekonomiju... nimalo me ne cudi sto ih vazda vidim u poderanim patikama i masnim chegevara majicama... nije to moda, vec kokuzluk...

doduse, nije red da prozivam, jer ipak je rijec o osobama s ozbiljnim poremecajima kojim je prije svega potrebna strucna pomoc, kao i pomoc sire zajednice...
bogami poremecaj je kad se napise 22 000 postova :-D
polako tek si poceo ...do kraja godine imaces ti vise :lol: :lol: :lol: :lol:
ima on vise nego i ja i ti zajedno... :wink:

cek' dok chmoljo navrne... :D
wyoming

#6906 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

Da ljudima koji pojma o ekonomiji nemaju ne odgovaram ponaosob napravicu jedan post jer vidim da samo znaju da lijepe smajlije i da uporedjuju lade i bmw auta.

Rusija je u posjedu prirodnih resursa koje prodaje svim svojim susjedima, ukjlucujuci EU. Ako rusija odjednom odluci da trazi da se energenti plate i tranzakcije vrse u nacionalnoj valuti umjesto dolara – onda ce to te zemlje i da urade, jer nemaju izbora. Sta drugo mogu? Da se smrzavaju? Da uspore vlastitu ekonomiju? Sa virtuelnim dolarima ne mozes da zagrijes guzicu.

Naravno, ovo bi prouzrokovalo veliki sok u ruskoj ekonomiji – ali samo privremeno i samo kao lijek jer je to neophodno da se desi za sve zemlje koje drze dolar kao rezevrnu valutu ako hoce da se nezavisno razvijaju. Ruska ekonomija, kao i ekonomija svih zemalja koje drze dolar kao rezervnu valutu (dakle i idnijska ekonomija i kineska) vezane su za sistem dolara i ne mogu efektivno da se razvijaju jer su i poslovni i industrijski krediti ograničeni rezervom koja postoji u rusiji (ili kini ili indiji ili svakoj zemlji koja dolar drzi kao rezervu, za nas su to euri). Prema tome, sistem baziran na dolaru je limitirajuci i supresivan jer zemlje koje nemaju dovoljne likvidne rezerve ne mogu da se razviju a one koje imaju, nalaze se pod kontantnim nadzorom i kontrolom jer je njihova moć ograničena tom rezervom. Ovakav sistem koristi samo sjedinjenbim drzavama koje vec preko 20 godina imaju trgovinski deficit (za razliku od rusije, kine...) ali to kompenziraju izvozeci vlastiti dug.

Izlazak iz sistema dolara bi za svaku zemlju, pa i za rusiju i kinu kratkorocno bio veliki ekonomski sok, ali dugorocno blagoslov jer bi to znacili istinsku ekonomsku slobodu. Nakon izvjesnog vremena svi ce morati da koriste rublje ako zele da trguju i rade biznis sa rusijom i posebno, ako zele da trguju komoditetima prirodnih resursa sa rusijom i mnogim zemljama energetski vezanih za rusiju poput kine i evrope. To nece instantno ubiti dolar, ali ce ga devastirati kao i americku ekonomiju koja zavisi od petro dolara i izvoza duga kako bi odrzala svetsku dominaciju i svakako ce ubrzati kolaps americke ekonomije.

Jedini razlog zasto dolar jos nije kolabirao je sto ga cijeli svijet koristi. Ali vrijednost novca je prije svega psiholoska kategorija povjerenja u tu valutu. Kada bi rusija prestala da trguje dolarima, pa zatim kina http://etfdailynews.com/2014/01/24/the- ... -s-dollar/ i uz 16,000,000,000,000 $ duga, dolar bi sigurno propao. Sa sankicjama prema rusiji sami su krocili korak blize.
spreca

#6907 Re: Ukrajina

Post by spreca »

Danguba wrote:[

mislis ima covjek nekoliko mastercardova :lol: :lol: :lol:
Dabba

#6908 Re: Ukrajina

Post by Dabba »

Hlapoje wrote:
lajkujMe wrote:Vidim smirilo se nesto, hoce li taj rat vise :D ili su se Ukrajinci upisali u gace dok im Velika Rusija ukrade parce zemlje :D
Kakvog ba rata?
Sa ovom ne bi bilo loše malo "ratovati"... ;-) http://www.nationalturk.com/en/natalia- ... news-48402
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6909 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

spreca wrote:

ako je ono BIO edo, ja sam Greta Garbo :D
spreca

#6910 Re: Ukrajina

Post by spreca »

Chmoljo wrote:
spreca wrote:

ako je ono BIO edo, ja sam Greta Garbo :D
:lol: :lol: :lol: ma neka nama nas :lol: :lol: :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6911 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

jučer u berlinu danas na krimu
wyoming

#6912 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

Da rezimiramo – amerika ima trgovinski deficit 20+ godina koji kompenzira izvozom duga. Vlasnici americkog duga su BIRC zemlje. Nacionalni dug amerike je 17.6 triliona dolara i raste 1.2 triliona dolara svake godine sa sa dodadtnim nepokrivenim dugom od 205 triliona. FED (americka centralna banka) printa mjesecno 75 bilijardi dolara samo da odrzi americku ekonomiju iznad vode. Oni slijepo vjeruju da se rusija i kina ne bi usudile da izadju iz sistema dolara jer 70% svijeta drzi dolar kao rezervnu valutu. ali to je njihova zabluda slicna onoj kada su mislili da ce ih u iraku docekati kao demokratske oslobodioce.

sto bi se reklo, the writing is on the wall.
Max Bunker

#6913 Re: Ukrajina

Post by Max Bunker »

Fantassin wrote:
Max Bunker wrote:Evo, mene bez zajebavanja interesuje ovo oko dolara i drugih valuta.

Prodala Rusija tanker BiH i naplatila ga 1 000 000 KM umjesto 500 000 dolara.

Kako je to dobro za BiH (za jacanje valute), sta ce Rusija sa tih nasih 1 000 000 KM (mora ih negdje "prebaciti" u Rublje ili nesto drugo) i zasto je Amerika oslabila zbog toga sto je naplaceno u KM a ne u dolarima?
Pa moze ih cuvati kao devizne rezerve ili zamijeniti za drugu valutu.Ali naravno niko ne drzi dev. Rezerve u markama nego u valuti koja ima najsigurniju i najstabilniju poledjinu a to je $ allmighty.
E pa to sam i ja mislio (mada se u pare razumijem ali u ekonomiju ne :D ).
Ja dok 1 000 000 KM zamijenim u Rublje (ili neku drugu valutu) biti cu na gubitku. 1 000 000 KM u Rublje pa neka sam na gubitku 20 000 KM a opet sutra posluj sa BiH pa onda Rublje zamijeni za KM pa opet u gubitku 20 000 KM sto ti ga znaci da ja kroz dvije transakcije izgubih 40 000 KM (ovo sa ciframa sam uzeo hipoteticki).

@Hlapoje-pa taj beskorisni papir (A OVO NEKA NEKO KO SE ZAISTA RAZUMIJE U EKONOMIJU MI POTVRDI ILI NEGIRA, NE NEKI KVAZIEKONOMISTA) kada se vrati u USA tako kako ti akzes, onda znaci da i USA ostaje vise novca za saniranje unutrasnjeg duga ili taj novac gubi na vrijednosti, tj. dolazi do inflacije.
Max Bunker

#6914 Re: Ukrajina

Post by Max Bunker »

wyoming wrote:Da rezimiramo – amerika ima trgovinski deficit 20+ godina koji kompenzira izvozom duga. Vlasnici americkog duga su BIRC zemlje. Nacionalni dug amerike je 17.6 triliona dolara i raste 1.2 triliona dolara svake godine sa sa dodadtnim nepokrivenim dugom od 205 triliona. FED (americka centralna banka) printa mjesecno 75 bilijardi dolara samo da odrzi americku ekonomiju iznad vode. Oni slijepo vjeruju da se rusija i kina ne bi usudile da izadju iz sistema dolara jer 70% svijeta drzi dolar kao rezervnu valutu. ali to je njihova zabluda slicna onoj kada su mislili da ce ih u iraku docekati kao demokratske oslobodioce.

Pa ako 70% svijeta drzi dolar kao rezervnu valutu, onda bi Kina i Rusija sebe zajebale...

I uz duzno postovanje prema zemljama BIRC-a ali ja mislim da se ne gleda kvanitet (broj stanovnika u drzavama) trzista, vec kvalitet. Sta vrijedi sto Rusija ima vise stanovnistva nego Holandija i Belgija zajedno, ako 80% Holandjana i 80% Belgijanaca ima vecu i jacu plateznu moc od Rusa.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6915 Re: Ukrajina

Post by Truba »

:D

jarane ti ravno 10 godina trubiš istu priču :D

ja sam barem 1 ili 2 puta mijenjao strane

jebote zna se ona poslovica ko se ne mijenja :lol: :lol: :lol:

bez uvrede
imao si sreću u privatnom biznisu malo si spretniji od drugih i sposobniji ( prema osobnoj promociji na netu)
i odmah ljubiš kapitalizam i imperijalizam kao njegov najviši stadij

a baš sam se nedavno prije ove ukrajinske krize sjetio tvog topika o ratu u gruziji koji je munjevitom brzinom završen :D
a primijetio sam da se na topicima javljas samo kad osjetiš da tvoja strana dere :D nešto te nema na temi o siriji poslije propasti invazije na tu zemlju :D
Hlapoje

#6916 Re: Ukrajina

Post by Hlapoje »

Max Bunker wrote: @Hlapoje-pa taj beskorisni papir (A OVO NEKA NEKO KO SE ZAISTA RAZUMIJE U EKONOMIJU MI POTVRDI ILI NEGIRA, NE NEKI KVAZIEKONOMISTA) kada se vrati u USA tako kako ti akzes, onda znaci da i USA ostaje vise novca za saniranje unutrasnjeg duga ili taj novac gubi na vrijednosti, tj. dolazi do inflacije.
Upravo dolazi do inflacije, jer nije tajna da FED štampa već 40 godina dolar bez pokrića...i da je to suštinski bezvredan papir.
Još je nobelovac Milton Freedman osamdesetih govorio da Amerikanci treba da štampaju dolar bez pokrića i da sa njim kupuju naftu. Taj dolar nije opasnost po američki monetarni sistem sve dok se ne vrati u SAD.
Svetska privreda danas zavisi praktično samo od jednog zavoda za štampanje novca. A to je FED.

Teoretski, SAD bi potonule kao Atlantida kad bi sad preko noći dolar kao svetski novac bio zamenjen drugom valutom.

Ali trenutno to nije nikom u interesu.
Pa samo Kina ima 1600 milijardi dolara u SAD. Taj novac bi izgubili ako bi došlo do kraha.
155_mm

#6917 Re: Ukrajina

Post by 155_mm »

daxon wrote:Jao Erdogana kralja, zna da Rusi neće dirati Tatare, jer ih i ne primjećuju, totalno su im nebitni, pa se malo qrči, kao ako ih taknete mi ćemo ovo ono :lol:
Svaka situaciju treba znati iskoristiti za vlastitu promociju, svaka mu čast na tome, ali zatvoriti ulaz u Crno more je smijurija žešća.
pa turci traze razlog da zatvore bosfor za ruse. nije nikakav problem "vidjeti" da neko ugrozava tatare na krimu. pa i putin je "vidio" da neko ugrozava ruse na krimu i morao je reagovati.

e onda ce biti interesantno reakcije rusije. vjerovatno ce navuci nekakve maske na brodove i krenuti prema bosforu. :lol: :lol: :lol:

a i nije sigurno da bi turci mirno gledali kako se neko kurci po bosforu.
valensija

#6918 Re: Ukrajina

Post by valensija »

Dvoje mrtvih i ranjenih u novoj pucnjavi na Krimu, SAD šalju vojsku na Baltik!

21:28 - DVOJE MRTVIH U PUCNjAVI BLIZU VOJNOG OBJEKTA U SIMFEROPOLjU

Dvoje mrtvih, pripadnik snaga samoodbrane Krima i ukrajinski vojnik, ubijeni su, a dve osobe su ranjene u pucnjavi koja se dogodila u u blizini vojnog istraživačkog centra u Simferopolju. Sumnja se da se radi o snajperisti koji je pucao sa obližnjeg gradilišta na obe strane, ukrajinsku vosjku i snage Krima

21:02 - KOMERSANT:POTPUN NAFTNI EMBARGO RUSIJI NIJE REALAN

U slučaju uvođenja sankcija Rusiji, potpun naftni embargo nije realan, ali se može razmatrati smanjenje obima kupovine ruske nafte za 20 odsto, odnosno 50 miliona tona. Kako je u anketi lista Komersant rekao službenik ekonomskog bloka vlade, u slučaju delimičnih sankcija ruski naftni sektor može izgubiti 35 do 40 milijardi dolara godišnje.

SAD su odreagovale na rezultate krimskog referenduma prvim sankcijama protiv ruskih funckionera. Ali najozbiljnije, ekonomske sankcije zapadnih zemalja čekaju dalje akcije Rusije, piše Komersant. Na spisku problema koje zapad može da napravi Rusiji, sankcije u energetici idu na samom kraju i sudeći prema najavama diplomata i političara, razmatraju se kao najteže.
hrastov žižak

#6919 Re: Ukrajina

Post by hrastov žižak »

Hlapoje wrote:
skenderija04 wrote:Kad vidim reakciju Putina jedino pitanje koje se namece je: Koliko je njemu bitan zapad i taj gas koji im prodaje? Po ponasanju mi se cini da je njemu puno vazniji istok i ta evroazijska unija na kojoj insistira. Ima li neko podatak o trgovinskoj razmjeni Rusije sa zapadom?
Naravno da je Rusima bitan gas koji prodaju zapadu, ali bitan je i Zapadu taj gas što kupuje od Rusije.
Neke evropske zemlje poput Holandije 100% potreba za gasom zadovoljavaju uvozom iz Rusije.
Nije lako brzo se prešaltati na nove izvore. A gas nije samo grejanje, već i industrija se dobrim delom pokreće na taj gas.
Može Evropa da razmišlja o novim izvorima i snabdevačima, ali to je dugoročan proces...Bar 5-6 godina hipotetički...
A Rusi za to vreme već grade export terminale prema Japanu i još jedan prema Kini.

Dakle, sve te priče o sankcijama su plašenje ježa golim dupetom.
A Rusi nisu samo najveći izvoznici gasa, već recimo i titanijuma. Praktično monopol imaju na taj metal.
A šta se pravi od tog metala? Avioni. Boing 90% svojih aviona pravi od tog metala.

Nije to baš tako "uvešćemo Rusima sankcije, pa će videti svog boga".
Vidiš da ih ni iz G8 ne mogu suspendovati.
upravo je i moje mišljenje da Putin ne blefira. Tzar zna igrati svoju ulogu na međunardnoj sceni. Bar za sada.
Što se tiče boldiranog, odakle ti ovaj podatak? :roll:
Last edited by hrastov žižak on 18/03/2014 22:15, edited 2 times in total.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6920 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

danas na krimu sutra na čanakale
agnostic_front

#6921 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

wyoming wrote:Da ljudima koji pojma o ekonomiji nemaju ne odgovaram ponaosob napravicu jedan post jer vidim da samo znaju da lijepe smajlije i da uporedjuju lade i bmw auta.

Rusija je u posjedu prirodnih resursa koje prodaje svim svojim susjedima, ukjlucujuci EU. Ako rusija odjednom odluci da trazi da se energenti plate i tranzakcije vrse u nacionalnoj valuti umjesto dolara – onda ce to te zemlje i da urade, jer nemaju izbora. Sta drugo mogu? Da se smrzavaju? Da uspore vlastitu ekonomiju? Sa virtuelnim dolarima ne mozes da zagrijes guzicu.

Naravno, ovo bi prouzrokovalo veliki sok u ruskoj ekonomiji – ali samo privremeno i samo kao lijek jer je to neophodno da se desi za sve zemlje koje drze dolar kao rezevrnu valutu ako hoce da se nezavisno razvijaju. Ruska ekonomija, kao i ekonomija svih zemalja koje drze dolar kao rezervnu valutu (dakle i idnijska ekonomija i kineska) vezane su za sistem dolara i ne mogu efektivno da se razvijaju jer su i poslovni i industrijski krediti ograničeni rezervom koja postoji u rusiji (ili kini ili indiji ili svakoj zemlji koja dolar drzi kao rezervu, za nas su to euri). Prema tome, sistem baziran na dolaru je limitirajuci i supresivan jer zemlje koje nemaju dovoljne likvidne rezerve ne mogu da se razviju a one koje imaju, nalaze se pod kontantnim nadzorom i kontrolom jer je njihova moć ograničena tom rezervom. Ovakav sistem koristi samo sjedinjenbim drzavama koje vec preko 20 godina imaju trgovinski deficit (za razliku od rusije, kine...) ali to kompenziraju izvozeci vlastiti dug.

Izlazak iz sistema dolara bi za svaku zemlju, pa i za rusiju i kinu kratkorocno bio veliki ekonomski sok, ali dugorocno blagoslov jer bi to znacili istinsku ekonomsku slobodu. Nakon izvjesnog vremena svi ce morati da koriste rublje ako zele da trguju i rade biznis sa rusijom i posebno, ako zele da trguju komoditetima prirodnih resursa sa rusijom i mnogim zemljama energetski vezanih za rusiju poput kine i evrope. To nece instantno ubiti dolar, ali ce ga devastirati kao i americku ekonomiju koja zavisi od petro dolara i izvoza duga kako bi odrzala svetsku dominaciju i svakako ce ubrzati kolaps americke ekonomije.

Jedini razlog zasto dolar jos nije kolabirao je sto ga cijeli svijet koristi. Ali vrijednost novca je prije svega psiholoska kategorija povjerenja u tu valutu. Kada bi rusija prestala da trguje dolarima, pa zatim kina http://etfdailynews.com/2014/01/24/the- ... -s-dollar/ i uz 16,000,000,000,000 $ duga, dolar bi sigurno propao. Sa sankicjama prema rusiji sami su krocili korak blize.
Evo ja nisam ekonomista, slabo se u ekonomiju razumijem, u ove 4 godine koliko sam na forumu sam se načitao ekonomskih stručnjaka, nemali broj, i kod kojih se skoro uvijek neđe nekoliko riječi na ekavici (samo nešto što sam primijetio, ništa protiv ekavice).

Ali, hajmo reći da su te vaše "analize" (ja bih to nazvao mokrim snovima, ali nejse) tačne. Zašto baš niko do sada nije to uradio. Kina kao diktatura, sigurno može podnijeti taj šok koji spominješ, pobili su preko 50 miliona svojih ljudi, kao da im je problem da ih još nekoliko osiromaši na neki kratki period. Dakle, nemaju neki moralni problem. Stoga, zašto to ne urade?
Dalje, recimo da su to uradili, i da su vaše "analize" tačne. Dolar je propao, šta se dešava? Odjednom, sva superiornost Zapada u smislu ljudskog kapitala prestaje da postoji? Dešava se neki "restart" u glavama svih stanovnika i oni zaborave sve? Nestaje Harvard, nestaje MIT, nestaje JP Morgan, Facebook, Google, sve to nestaje? Amerika se vraća u kameno doba, ili?
Hajvan

#6922 Re: Ukrajina

Post by Hajvan »

...i zatvori se CBGB! :lol:

ups, on je vec zatvoren...
agnostic_front

#6923 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

evo ne mogu da dođem sebi od smijeha.
Hajvan

#6924 Re: Ukrajina

Post by Hajvan »

agnostic_front wrote:evo ne mogu da dođem sebi od smijeha.
pa trebao bi :)
uzgred, slažem sa tvojim gledištem.

meni su takođe interesantni ovi likovi koji iz licnih predubjeđenja i mokrih snova skroje "mapu svijeta"...
jefferson

#6925 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

wyoming wrote:Da rezimiramo – amerika ima trgovinski deficit 20+ godina koji kompenzira izvozom duga. Vlasnici americkog duga su BIRC zemlje. Nacionalni dug amerike je 17.6 triliona dolara i raste 1.2 triliona dolara svake godine sa sa dodadtnim nepokrivenim dugom od 205 triliona. FED (americka centralna banka) printa mjesecno 75 bilijardi dolara samo da odrzi americku ekonomiju iznad vode. Oni slijepo vjeruju da se rusija i kina ne bi usudile da izadju iz sistema dolara jer 70% svijeta drzi dolar kao rezervnu valutu. ali to je njihova zabluda slicna onoj kada su mislili da ce ih u iraku docekati kao demokratske oslobodioce.

Ti da znas ista o ekonomiji znao bi da se dug ne mjeri realnim brojevima nego procentom od GDP-a.
Vecinski vlasnik americkog duga nisu BRIC (nauci da se zovu BRIC a ne BIRC, BIRC je akronim za istrazivanje povreda na mozgu), nego SSA (mozes ovo na google naci kao i te prizemne analize).
Post Reply