Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6876 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tigar majka.
- Optimist
#6877 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ti ako si u hercegovini, za te povremene izlete na snijeg onda biraj allseason ili ti ovaj Crossclimate. Mislim da je to idealno rjesenje za tebe.newklear wrote:Ja sam u Hercegovini, snijega rijetko viđamo... Glavni fokus mi je za kišu-ima li za nju veze je li uža ili šira bolja?hopi wrote:
znači 14"
mogu ti te 175-65 i one su odgovarajuće, a mogu i 185-60
pa vidi kakva je cijena, mada ni trebala biti velika, i šta ima u ponudi, s tim da su te uže bolje za snijega
-
Dzontra_Volta
#6878 Re: Dolazi zima - zimske gume
U Hercegovini se ne kupuju zimske gume. Kupe se dobre ljetne i lanci u gepek preko zime. Završen posao!Optimist wrote:Ti ako si u hercegovini, za te povremene izlete na snijeg onda biraj allseason ili ti ovaj Crossclimate. Mislim da je to idealno rjesenje za tebe.newklear wrote:Ja sam u Hercegovini, snijega rijetko viđamo... Glavni fokus mi je za kišu-ima li za nju veze je li uža ili šira bolja?hopi wrote:
znači 14"
mogu ti te 175-65 i one su odgovarajuće, a mogu i 185-60
pa vidi kakva je cijena, mada ni trebala biti velika, i šta ima u ponudi, s tim da su te uže bolje za snijega
- problemnatravunu
#6879 Re: Dolazi zima - zimske gume
https://www.wheel-size.com/size/skoda/fabia/2009/newklear wrote:Je li rano početi priču o zimskim gumama?![]()
![]()
Imam jednu nedoumicu-kupio nedavno Fabiu 2009, 1.2. Na njoj neke ljetne gume koje su za baciti.
Na poklopcu rezervoara piše da se preporučuju dimenzije:
165/70/14
185/60/14
195/55/15
205/45/16
205/40/17.
Šta se od ovih dimenzija zimi preporučuje, koji profil, što veće ili što manje?
Prelazim nekih cca 3000 km mjesečno (ako je to uopšte bitno)...
-
Naslovnica
#6880 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni tačno dođe da zaplačem kada vidim M+S gumu na +37 u hladu.
Neki dan lik sa Golfom 5 pored mene, na njemu sve 4 Matador Sibir Snow, 100% zimska guma.
Meni je opasnija ta zimska ljeti, nego ljetnja zimi.

Neki dan lik sa Golfom 5 pored mene, na njemu sve 4 Matador Sibir Snow, 100% zimska guma.
- drug_profi
#6881 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima kod mene pred zgradom golf 5, naprijed mu zimske, nazad ljetne. Ja ne kontam logiku.Naslovnica wrote:Meni tačno dođe da zaplačem kada vidim M+S gumu na +37 u hladu.
-
Naslovnica
#6882 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jasno mi je da raja nema para (ja sam prvi), ali sa gumama ne bi trebalo biti kompromisa.
Ja sam svoju lekciju naučio kao mlad i neiskusan vozač, nije bilo ni starog ni interneta da saznam neke stvari, m+s je za mene bio ljeto/zima (hahahahahah)...i tako ja uletim malo jače u krivinu na Ivanu, ljeto, upeklo...ne znam kako sam ostao na cesti ali sam imao osjećaj da vozim na žvaki, tako je guma bila mekana i bez ikakvog gripa. A nova. M+S. Hahahaaaha
Ja sam svoju lekciju naučio kao mlad i neiskusan vozač, nije bilo ni starog ni interneta da saznam neke stvari, m+s je za mene bio ljeto/zima (hahahahahah)...i tako ja uletim malo jače u krivinu na Ivanu, ljeto, upeklo...ne znam kako sam ostao na cesti ali sam imao osjećaj da vozim na žvaki, tako je guma bila mekana i bez ikakvog gripa. A nova. M+S. Hahahaaaha
- newklear
#6883 Re: Dolazi zima - zimske gume
Najgolemiji su mi kada kažu: u mene cu cjelogodišnje gume M+S, i na moj upit zna li šta je M+S kaže MOKRO/SUHO....Naslovnica wrote:Jasno mi je da raja nema para (ja sam prvi), ali sa gumama ne bi trebalo biti kompromisa.
Nisam ni ja neki vele poznavalac guma, oznaka i slično, ali to je dno dna, biser!
-
Naslovnica
#6884 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma ja u ta doba tek položio, 19 mi godina, veze nemam o gumama. Ali se iznenadim kada mi na današnjem vaktu prdonja od 50 godina počne objašnjavati da je MS ljetozima guma, da nema bolje gume i sl nebuloze.newklear wrote:Najgolemiji su mi kada kažu: u mene cu cjelogodišnje gume M+S, i na moj upit zna li šta je M+S kaže MOKRO/SUHO....Naslovnica wrote:Jasno mi je da raja nema para (ja sam prvi), ali sa gumama ne bi trebalo biti kompromisa.
Ja sam svoju lekciju naučio kao mlad i neiskusan vozač, nije bilo ni starog ni interneta da saznam neke stvari, m+s je za mene bio ljeto/zima (hahahahahah)...i tako ja uletim malo jače u krivinu na Ivanu, ljeto, upeklo...ne znam kako sam ostao na cesti ali sam imao osjećaj da vozim na žvaki, tako je guma bila mekana i bez ikakvog gripa. A nova. M+S. Hahahaaaha![]()
Nisam ni ja neki vele poznavalac guma, oznaka i slično, ali to je dno dna, biser!
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6885 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja imam sava radial jet vec 15 god na pezejcu,ko nove su 
- amar1994
#6886 Re: Dolazi zima - zimske gume
Naslovnica wrote:Jasno mi je da raja nema para (ja sam prvi), ali sa gumama ne bi trebalo biti kompromisa.
boldano
-
NediM17
#6887 Re: Dolazi zima - zimske gume
I s ljetnom gumom dok se malo ne ugrije treba biti pazljiviji pri ulascima u krivine.
A sto se tice konkretno ove teme i zimskih, nisam vozio u zivotu bolje gume od Michelina Alpin A4 i Alpin 5. Ne zna se koja je bolja, mana im je jedino dublji snijeg.
Prednosti su trajnost (ne samo jebena sara, nego i performanse A4 ce sada peta sezona i dalje su bara-bara sa novim Alpin 5) i bolestan grip (na suhoj i mokroj cesti).
Jbg, led, snijeg, nema te gume. Otvoriti cetvere oci, polako i nece biti problema.
A sto se tice konkretno ove teme i zimskih, nisam vozio u zivotu bolje gume od Michelina Alpin A4 i Alpin 5. Ne zna se koja je bolja, mana im je jedino dublji snijeg.
Prednosti su trajnost (ne samo jebena sara, nego i performanse A4 ce sada peta sezona i dalje su bara-bara sa novim Alpin 5) i bolestan grip (na suhoj i mokroj cesti).
Jbg, led, snijeg, nema te gume. Otvoriti cetvere oci, polako i nece biti problema.
- Dope_Man
#6888 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kako je ovo aktivna tema trenutno, kontam bolje pitati ovdje. Za naredno ljeto planiram kupiti novi set ljetnih, pa me zanima da li cijene sezonskih guma variraju ovisno o sezoni, tj. da li ce ista ljetna guma biti jeftinija za kupiti npr. u Novembru nego sto ce biti u Martu il Aprilu?
- drug_profi
#6889 Re: Dolazi zima - zimske gume
Teško. Obično dileri nemaju zalihe i naručuju ono što će sigurno prodati. Jedino Sava guma na Stupu ima popuste za starije DOT, ali to je ako sad kupuješ gumu proizvedenu 2016.Dope_Man wrote:Kako je ovo aktivna tema trenutno, kontam bolje pitati ovdje. Za naredno ljeto planiram kupiti novi set ljetnih, pa me zanima da li cijene sezonskih guma variraju ovisno o sezoni, tj. da li ce ista ljetna guma biti jeftinija za kupiti npr. u Novembru nego sto ce biti u Martu il Aprilu?
Ali probaj.
Možda ti neko da 5%-10%.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6890 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dope_Man wrote:Kako je ovo aktivna tema trenutno, kontam bolje pitati ovdje. Za naredno ljeto planiram kupiti novi set ljetnih, pa me zanima da li cijene sezonskih guma variraju ovisno o sezoni, tj. da li ce ista ljetna guma biti jeftinija za kupiti npr. u Novembru nego sto ce biti u Martu il Aprilu?
Moje iskustvo kaze, da su jeftinije pred samu sezonu,.
-
530i
#6891 Re: Dolazi zima - zimske gume
Najbolje su cijene kada je i sezone, tj. tamo u aprilu. Obrati pažnju možda neko krene sa nekom akcijom "predsezonsko sniženje" i sl.Dope_Man wrote:Kako je ovo aktivna tema trenutno, kontam bolje pitati ovdje. Za naredno ljeto planiram kupiti novi set ljetnih, pa me zanima da li cijene sezonskih guma variraju ovisno o sezoni, tj. da li ce ista ljetna guma biti jeftinija za kupiti npr. u Novembru nego sto ce biti u Martu il Aprilu?
- Dope_Man
#6892 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hvala svima, dakle cekam ipak Mart pa cu tad krenuti u potragu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6893 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bice ogromna ponuda, svi nude neke akcije i vece su sanse da naletis na dobre gume za manje para a i svjezije su.Dope_Man wrote:Hvala svima, dakle cekam ipak Mart pa cu tad krenuti u potragu.
-
putnik2107
#6894 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dayton DW510 zimska guma-ima li neko iskustva? Dimenzija koja mi treba je 185 60 14.
Vidio sam na dosta novih auta da je ova guma - Dacia, Nissan mislim da su u pitanju...
Vidio sam na dosta novih auta da je ova guma - Dacia, Nissan mislim da su u pitanju...
- drug_profi
#6895 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imaš sad neke akcije sa lagera u Majaguma. Vidi imaš li sad šta interesantno.Dope_Man wrote:Hvala svima, dakle cekam ipak Mart pa cu tad krenuti u potragu.
- BarbaDue
#6896 Re: Dolazi zima - zimske gume
U decembu je teško i naći ljetnu gumu. Jedino na PIK-u.Dope_Man wrote:Kako je ovo aktivna tema trenutno, kontam bolje pitati ovdje. Za naredno ljeto planiram kupiti novi set ljetnih, pa me zanima da li cijene sezonskih guma variraju ovisno o sezoni, tj. da li ce ista ljetna guma biti jeftinija za kupiti npr. u Novembru nego sto ce biti u Martu il Aprilu?
-
axe22
#6897 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ti mogu reci svoje iskustvo s ljetnom.putnik2107 wrote:Dayton DW510 zimska guma-ima li neko iskustva? Dimenzija koja mi treba je 185 60 14.
Nakon 3 mjeseca ludnica voziti, pogotov kad je kisa. Imas osjecaj da ce zadnji kraj svakog trena u krivini izletiti.
Kao da su postale kamen.
Kod mene su na vozilu dosle sedamneske pirelli zimske gume (Cinturato All Season - kao za citavu godinu), a posto su malo vec vozene (mala je sara za zimu pa se ne bi usudio) reko da ne kupujem nikakve ljetne mogu na njima ovo ljeto gurati pa zimu uzeti 4 nove zimske sesneske, dosta jeftinije gume dodju a vec imam felne za 16.drugi profil wrote:Ima kod mene pred zgradom golf 5, naprijed mu zimske, nazad ljetne. Ja ne kontam logiku.Naslovnica wrote:Meni tačno dođe da zaplačem kada vidim M+S gumu na +37 u hladu.
Cim zagrije preko 25C odmah pocnu kliziti pri vecim brzinama.
Krivine gdje je kad je hladno mogu proci sigurnno 80 km/h kad uzgrije jedva 70, osjetis kako citava kola klize s ceste.
Ako jace malo moras zakociti ABS se pali istog momenta, stanu kola ali osjetis kako na momente pocnu kao plutati. Igra malo ulogu i tezina od 1650 kg, ali iskreno prosle godine s losijim vozilom, vec fino potrosenim ljetnim gumama sam mogao bolje voziti i nisam osjecao da kola klize po cesti.
Po meni bolje uzeti polovnu ljetnu gummu i voziti ljeti nego na zimskoj.
-
maxell_sarajevo
#6898 Re: Dolazi zima - zimske gume
Preporuka za 205/55 R16?
Dok sam imao 185/60R14 vozio na goodyear gumama.
Ganjati opet neke premium Goodyear, Michelin ili Continental?
- drug_profi
#6899 Re: Dolazi zima - zimske gume
Veće i skuplje vozilo, po meni ne zaslužuje kompromise. Brend nije samo zato što je dobro reklamiran, već iza imena i stoji nešto konkretno.maxell_sarajevo wrote:Preporuka za 205/55 R16?
-
ado-šampion
#6900 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja imam Continental u toj dimenziji, auto zadnji pogon, i odlicno su se pokazale. Na drugom autu doduse u dosta manjoj dimzeniji imam Michelin Aplin A4, isto tako odlican, mada mi se cini da vucna sila na Michelinu po snijegu i nije bas za pohvalu, tj. da drugi to rade malo bolje.maxell_sarajevo wrote:Preporuka za 205/55 R16?
Ali generalno ni Continentalom ni Michelinom neces pogrijesiti sigurno.
Samo jedna stvar, Continental gume su vrlo mekane, u smislu da auto s njima djeluje dosta mekse u odnosu na Michelin, kako ljetne tako i zimske, pa to treba uzeti u obzir jer se obicno mekse gume brze trose.