Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
ahuseino

#6876 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ahuseino »

Da, tacno je da vlada radi nesto, ne kazem da ne radi. Ovo su generacijske promjene. Trebale su generacije da ih potisnu, uzece dugo i da se poprave. Ne kazem da postoji insan koji zna rjesenje, ali eto.
Kad sam bio na vishem skolovanju :-) prije haman 15 godina, bio takodze samo jedan crnac na citavoj godini, i taj crnac je dobio istu stipendiju od NSF-a kao i ja - sto meni i ne bi tako lako 'osvojiti'... Ja dobio iz jednih razloga, a on iz drugih. Meni bilo krivo, jer ovo ko nije sala, moro ga ja za ruku vodat i ucit', i ko veli Jope Bosnjo, kad sam mogo ja krv pishat 15 sati dnevno, sto nije mogo i on?

Danas znam bolje... nema veze ni sa njegovim ocjenama, ni prijasnjim obrazovanjem, vec najvise sa porodicom, kulturom i okolinom u kojoj je odrastao. Zbog toga mozda ni ne trebaju spadati pod iste kriterije, treba da imaju kojekakve povlastice dok se stvari ne izjednace... a drugi ljudi trebaju imati razumjevanje za to. Nije im lako, bez obzira na zakone.
... sto bi reko doktor Arsla.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#6877 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Dado dijasporitus »

Sto se tice rasizma u americi dacu jednu licno iskustvo. Kad sam prvi put trazio stan po dolasku u New York otisao sam do brokera, ispunio zahtjev, dao moje licne podatke, izvjestaj od poslodavca i par drugih papira da se dokaze da sam dobar platisa. Broker mi nakon sedmicu dvije nasao stan, ja prihvatio, i onda mi broker rece da me vlasnik stana zeli vidjeti prije nego potpisemo ugovor. Vlasnik dosao u agenciju, "vidio me", nije progovorio ni rijec i potpisao ugovor. Kasnije sam saznao da je kompletna gimnastika "gledanja" zapravo njegova provjera koje sam boje.

Kao sto neko rece institucionalno diskriminacija ne postoji, ni segragacija nije institucionalizirana, ali nakon ovog iskustva sasvim mi je jasno zasto u Americkim gradovima i dan danas imamo crnacke, bjelacke, i druge imigrantske cetvrti. A kad jednom podijelis ljude u svoje torove lako je kasnije manipulisati subvencijama za razvoj, skolstvo i infrastrukturu.
Dado dijasporitus

#6878 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

jeza u ledja wrote: Gradovi poput Detroita nisu propali jer u njemu zive crnci, vec u njemu zive crnci zato sto su gradovi propali (svi ostali su se iselili u pregrdadja). Mnogo bolji primjer za takav grad je rodno mjesto MJ-a. Potrazi malo slikice simpozijum pa da vidis te strahote. Proces iseljavanja iz urbanih jezgra se jos uvijek desava, ali mnogo mnogo sporije nego prije 20 ili 30 godina, cak sta vise, taj proces je u mnogim naprednijim gradovima krenuo naopako, ali da ne duljim o tome.
Grad poput Detroita je poseban slucaj loseg urbanog planiranja mada istorijski nije nikakav presedan. Problem je poceo jos sredinom '50 ih godina kad je drzava uvela poreske olaksice i eliminisala gradjevinsku u urbanisticku regulaciju na perifernim dijelovima vecine americkih gradova. Ovo se uglavnom desilo da bi se problem buma u natalitetu amerike poslije rata sanirao (baby boom generation). Reforma je dosla u isto vrijeme kad i borba za ljudska prava crnaca sto je dodatno "potpalilo" bjelce da bjeze iz grada i naseljavaju suburbiju. Zato danas imamo to sto imamo, beskonacno sirenje gradova na periferiji sa niskom gustocom naseljenosti. Tek u mozda zadnjih 20 godina pocelo je postepeno vracanje u gradove, uglavnom onih kojima su "cari" suburbije dokur...li i onih koji su skontali da crnci nisu izvor problema (kolicina nasilja i narkomanstva u skolama na periferiji je gotovo ista kao i u gradu). Detroit na zalost nije uspio da se vrati starim vrijednostima urbanizma za vrijeme relativnog ekonomskog prosperiteta tokom '90ih i ranih 2000ih sto je bila propustena prilika jer po dolasku recesije kola su nastavila pad nizbrdo.
jefferson

#6879 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Dado dijasporitus wrote:
jeza u ledja wrote: Gradovi poput Detroita nisu propali jer u njemu zive crnci, vec u njemu zive crnci zato sto su gradovi propali (svi ostali su se iselili u pregrdadja). Mnogo bolji primjer za takav grad je rodno mjesto MJ-a. Potrazi malo slikice simpozijum pa da vidis te strahote. Proces iseljavanja iz urbanih jezgra se jos uvijek desava, ali mnogo mnogo sporije nego prije 20 ili 30 godina, cak sta vise, taj proces je u mnogim naprednijim gradovima krenuo naopako, ali da ne duljim o tome.
Grad poput Detroita je poseban slucaj loseg urbanog planiranja mada istorijski nije nikakav presedan. Problem je poceo jos sredinom '50 ih godina kad je drzava uvela poreske olaksice i eliminisala gradjevinsku u urbanisticku regulaciju na perifernim dijelovima vecine americkih gradova. Ovo se uglavnom desilo da bi se problem buma u natalitetu amerike poslije rata sanirao (baby boom generation). Reforma je dosla u isto vrijeme kad i borba za ljudska prava crnaca sto je dodatno "potpalilo" bjelce da bjeze iz grada i naseljavaju suburbiju. Zato danas imamo to sto imamo, beskonacno sirenje gradova na periferiji sa niskom gustocom naseljenosti. Tek u mozda zadnjih 20 godina pocelo je postepeno vracanje u gradove, uglavnom onih kojima su "cari" suburbije dokur...li i onih koji su skontali da crnci nisu izvor problema (kolicina nasilja i narkomanstva u skolama na periferiji je gotovo ista kao i u gradu). Detroit na zalost nije uspio da se vrati starim vrijednostima urbanizma za vrijeme relativnog ekonomskog prosperiteta tokom '90ih i ranih 2000ih sto je bila propustena prilika jer po dolasku recesije kola su nastavila pad nizbrdo.
Detroit je u 90tih bio na silaznoj putanji!
Jednostavno grad je podbacio kada je u pitanju raznovrsnost industrije. Sve je bilo skoncentrisano oko auto industrije.
Pittsburgh je najbolji promjer. Isto sve je bilo skoncentrisano oko celicana, ali su drugacijim pristupom uspjeli da prevazidju probleme. Pittsburgh je 80-tih i pocetkom 90tih bio ono sto je danas Detorit. Ali pametnom politikom, to je danas jedini grad u SAD koji nije okusio recesiju. Upsjeli su se konsolidovati, privuci razne biznise i totalno su se oporavili.
Detroit radi na slicnom planu kao sto je imao Pittsburgh. Problem je sto je Detroit veci grad i trebat ce duze vremena!
Dado dijasporitus

#6880 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

jefferson wrote:
Dado dijasporitus wrote:
Detroit je u 90tih bio na silaznoj putanji!
Jednostavno grad je podbacio kada je u pitanju raznovrsnost industrije. Sve je bilo skoncentrisano oko auto industrije.
Pittsburgh je najbolji promjer. Isto sve je bilo skoncentrisano oko celicana, ali su drugacijim pristupom uspjeli da prevazidju probleme. Pittsburgh je 80-tih i pocetkom 90tih bio ono sto je danas Detorit. Ali pametnom politikom, to je danas jedini grad u SAD koji nije okusio recesiju. Upsjeli su se konsolidovati, privuci razne biznise i totalno su se oporavili.
Detroit radi na slicnom planu kao sto je imao Pittsburgh. Problem je sto je Detroit veci grad i trebat ce duze vremena!
Neznam bas da je Detroit propadao '90. godina, bilo je dosta nasih ljudi koji su se selili u Detroit iz puno naprednijih Americkih metropola, ali ocito nije iskoristio sve "blagodeti" koje su mnogi drugi gradovi u to vrijeme pametno iskorostili. Pittsburg je ocito dobar primjer a ima ih jos dosta. Problem sa Detroitom nije samo velicina, ako gledamo iz cisto urbanistickog stanovista, problem je i u tome sto grad ima koncentrican sistem zoniranja sto je poprilicno nefleksibilan nacin urbanog razvoja tako da se promjene desavaju izuzetno sporo ili nikako.

PS. Samo da dodam, da je potpuno ispravno ovo u vezi auto industrije a razlog daljeg propadanja je upravo nedostatak reorganizacije grada u smislu zoniranja tako da Detroit nije mogao privuci niti konkurisati za dovodjenje service industries kako su mnogi gradovi ucinili i na taj nacin se reformirali.
jeza u ledja

#6881 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Vjerovatno najveci razlog "suburban flight" ili "white flight" koji se desio 50ih i nastavio u nekim gradovima sve do danas je jeftin benzin, mogucnost posjedovanja automobila , te autoceste koje je Eisenhowerova administracija izgradila. Sad kad si je prosjecna (bijela) porodica mogla priustiti auto i kucu, uz niske poreze (jer je predgradje i imas prostora koliko hoces) naravno svi su poletili da umjesto smoga i betona, nabijeni u stanove sa po 500ft kvadrata, sada kupe kuce sa po 1500 i vise. Fino naselje, fine kucice, fine skolice, a do posla dodjes za cas novim putem i jeftino sa 5c za galon. Plus dodas tome da nema crnaca i ostalih sumnjivih i eto miline.

I dan danas se cak desava da bijelci "bjeze" od crnaca cak i kad ovi dodju u predradje. Medjutim te stvari je jako tesko dokazati. Uobicajeno je da se takve migracije desavaju na socieokonomskom nivou, tako da to sto se neko iseljava ili useljava u odredjeni dio grada moze biti samo zbog toga sto ima vise ili manje novaca. To sto je on usput bijelac ili crnac mozda ne igra nikakvu ulogu, vec je samo pokazatelj ekonomskog statusa.
Problem cijelog americkog drustva je upravo taj sto se ekonomski i socijalno slicne kohorte ljudi medjusobno fizicki grupisu, bilo da je to u naselju, ili po crkvama, ili na poslu, itd. Uzrok tome je izmedju ostalog i velika ekonomska pokretljivost americkog drustva - prosjecan Amerikanac se u zivotu preseli ovako nesto 4 puta vise od prosjecnog Evropljanina, radi posla, radi skole, itd. A posljedica toga je sto se te grupe medjusobno ne upoznavaju dovoljno, jer cesto nemaju apsolutno nikakvog kontakta medju sobom. Ti ako si bogatas u Americi prakticno mozes cijeli zivot provesti bez da uopste kazes 'a' nekom crncu ili latinosu, osim u funkciji kucne pomocnice ili bastovana. Cak su citavi gradovi i regije postavljeni tako da u njima zivi samo jedna odredjena vrsta ljudi, i onda oni privlace istu takvu vrstu ljudi iz drugih gradova. Vrlo malo ljudi zivi u urbanim sredinama gdje su ljudi mijesani i dolaze svakodnevno u kontakt jedni s drugima.
Uglavnom, u takvim okolnostima ljudi su skloni donositi stereotipne zakljucke o drugima, pa tako primjetio sam i mi ovdje cesto radimo.
jeza u ledja

#6882 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:Pittsburgh je najbolji promjer. Isto sve je bilo skoncentrisano oko celicana, ali su drugacijim pristupom uspjeli da prevazidju probleme. Pittsburgh je 80-tih i pocetkom 90tih bio ono sto je danas Detorit. Ali pametnom politikom, to je danas jedini grad u SAD koji nije okusio recesiju. Upsjeli su se konsolidovati, privuci razne biznise i totalno su se oporavili.
Auuu buraz, daleko daleko od toga. Mislim, znam za Pittsburgh kao dobar primjer obnove grada, ali daleko je to od snazne ekonomije ili otpora recesiji koju su osjetili neki drugi gradovi. U TX recesija gotovo da se nije osjetila, a u nekim gradovima cak ni vrijednost nekretnina nije nikad prestala rasti.

@ Dijasporitus
Neznam bas da je Detroit propadao '90. godina, bilo je dosta nasih ljudi koji su se selili u Detroit iz puno naprednijih Americkih metropola, ali ocito nije iskoristio sve "blagodeti" koje su mnogi drugi gradovi u to vrijeme pametno iskorostili. Pittsburg je ocito dobar primjer a ima ih jos dosta. Problem sa Detroitom nije samo velicina, ako gledamo iz cisto urbanistickog stanovista, problem je i u tome sto grad ima koncentrican sistem zoniranja sto je poprilicno nefleksibilan nacin urbanog razvoja tako da se promjene desavaju izuzetno sporo ili nikako.

PS. Samo da dodam, da je potpuno ispravno ovo u vezi auto industrije a razlog daljeg propadanja je upravo nedostatak reorganizacije grada u smislu zoniranja tako da Detroit nije mogao privuci niti konkurisati za dovodjenje service industries kako su mnogi gradovi ucinili i na taj nacin se reformirali.
Problem zoniranja je problem sa svim gradovima, ne samo Detroita. Inace politika zoniranja uopste je uzasna u Americi i jedan od bitnih faktora u procesu "razaranja" grada. Koliko ima naselja u kojim moras kolima do najblize radnje gdje prodaju hljeb i mlijeko? Kada nemas biznisa, nemas ni ljudi tokom dana, naselja zjape prazna i potencijalno su podlozna masovnim migracijama jer su radnje, restorani, automehanicari, uredi i slicni biznisi u stvari poveznice nekog naselja , koje je u suprotnom samo spavaona.
Zato sad progresivni gradovi koji zele privuci ljude iz predgradja nazad furaju mixed-use zoning gdje imas i commercial i residential use zajedno. Medju arhitektama i projektantima taj "New Urbanism" je hot topic No. 1.

Naravno, industrijske zone su druga prica.
jefferson

#6883 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Nasi su se selili u 99% slucajvea zato sto u Detroitu "ima nasih."
Ja znam neke ljude s kojima sam blizak u Detroitu, i prica je bila da se selim tamo nakon sto skolu zavrsim jer boze moj kako cu zivjeti bez nasih! Otprilike takav mentalitet medju nasima tamo vlada!
jeza u ledja

#6884 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:
Nasi su se selili u 99% slucajvea zato sto u Detroitu "ima nasih."
Ja znam neke ljude s kojima sam blizak u Detroitu, i prica je bila da se selim tamo nakon sto skolu zavrsim jer boze moj kako cu zivjeti bez nasih! Otprilike takav mentalitet medju nasima tamo vlada!
Ali takvi su i drugi, nisu samo nasi. Pogotovo moras uzeti u obzir traumatske prilike u kojima se znatan dio nase populacije nasao kada je dosao u SAD. Vecina ljudi koji dodju u SAD su dosli jer su radno i voljno sposobni za tako nesto. Mnoge izbjeglice, poput Bosanaca, Vijetnamaca, Kambodzanaca, Koreanaca i slicnih, su smjesteni na odredjeno mjesto zajedno sa drugima koji su vec bili tu. Zbog toga su navikli da se drze zajedno. No uostalom, to je oduvijek bio slucaj sa raznim etnickim grupama koje su stizale u SAD. Italijani, Jevreji, Irci, itd, sve te grupe koje su dolazile su se skupljale na jednom mjestu i poslije sljedeca generacija sirila u koncentricnim krugovima oko tog grada ili naselja. Tako je i sa nama plus efekat izbjeglistva. Sljedeca generacija Bosanaca ce vec manje biti vezana za svoju sredinu, itd. Nista nenormalno vjeruj mi.

Inace, ja Bosance izbjegavam u sirokom luku. :D U stvari prije bih rekao da sam poznanstva pravio na osnovu nekih drugih standarda, ne zajednickog maternjeg jezika. A vala ovdje ih i nema puno.
Dado dijasporitus

#6885 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

jeza u ledja wrote:
Inace, ja Bosance izbjegavam u sirokom luku. :D U stvari prije bih rekao da sam poznanstva pravio na osnovu nekih drugih standarda, ne zajednickog maternjeg jezika. A vala ovdje ih i nema puno.
Iliti u koncentricnim krugovima :D
Nego ja se uvijek vodim onom: sto sam dalje od Bosanaca to ih vise volim. :D

Za ove migracije u Detriot znam da ih je dosta bilo upravo zato sto su se ljudi htjeli grupisati na nacin na koji je objasnjen ali se sjecam sa sigurnoscu da su razlozi takodjer bili i ekonomske prirode. Kuce su bile jeftine, posla je bilo i sredinom 90ih nasi ljudi su ponekad u konvojima se selili u Detroit. Takodjer skole su bile relativno kvalitetne narocito viseg obrazovanja (UMich An Arbour).
vodoprovodčik

#6886 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by vodoprovodčik »

Dokle je doša ovaj cirkus?
ljubav_aha

#6887 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ljubav_aha »

Dado dijasporitus wrote:
jeza u ledja wrote:
Iliti u koncentricnim krugovima :D
Nego ja se uvijek vodim onom: sto sam dalje od Bosanaca to ih vise volim. :D
kod mene je obratno,imam srecu da se druzim sa nasom rajom :-D

primjetila sam,vecina osoba izbjegava BiH raju iz dva razloga:nisu nasli raju koja im odogovara,i drugi razlog;druzili se sa pogresno rajom,pa ih se tesko rijesti poput krpelja,treceg razloga nema :lol:
gilbert

#6888 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by gilbert »

Prijatelji se biraju samo familiju nemozes birati . Samo se druzi sa ljudima sa kojim bi se druzio i u BiH i sve je uredu .
ljubav_aha

#6889 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ljubav_aha »

gilbert wrote:Prijatelji se biraju samo familiju nemozes birati . Samo se druzi sa ljudima sa kojim bi se druzio i u BiH i sve je uredu .
:-D :thumbup: ali ovo je tipicno u americkoj dijaspori,svi bjeze od svojih :| :skoljka:
jeza u ledja

#6890 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Dakle, sutra je dan D, odnosno "Super Tuesday" u kojim glasa 10 drzava u republikanskim prajmariz.
Mislmi da ce se sutra neizvjesnost zavrsiti i da ce Romney biti jednom nogom u kandidaturi.

Bumo videli.
jeza u ledja

#6891 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

U Ohiu po anketama trenutno stanje je takvo da su Romney i Santorum potpuno izjednaceni. U dvije ankete vodi Santorum par boba, u dvije Romney, i u trecoj je bare-bare. No posto je Santorumova organizacija toliko slaba, on se nije uspio registrovati u nekim okruzima tako da u njima uopste nece moci uzeti bobe. U startu je u minusu.

U Tennesseeju u anketama Santorum, Romney i Gingrich imaju svi izmedju 25 i 35 boba.

U Georgiji uzima Gingrich lopatom.

U Virginiji na listicima nema ni Gingricha ni Santoruma, kako rece kolega par stranica ranije, i tamo uzima Romney lopatom, kao i u domacem Massachussettsu.

Ostalih 5 drzava ne znam ni ja koje su.

Ali vidjecete da Romney sve uzima osim Georgije, eventualno jos jedne drzavice.
simpozijum delirijum

#6892 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by simpozijum delirijum »

vodoprovodčik wrote:Dokle je doša ovaj cirkus?
cirkus i kockarnica sa tudjim parama , igranka vrijedna par milijardi dolara koja nista ne mijenja
ali ovo je udarna vijest :thumbup:
samit G8 iz Cikaga je odjedanput i iznenada prebacen u Kemp Dejvid , NATO samit i dalje ostaje u Cikagu
sta je Obama ?
prepo ' se ha ! :lol: i treba !
skup oligarha i najvecih krvoloka planete u 21 vijeku je svhatio opasnost od pobune naroda i Americkoga proljeca koje dolazi
odlucili su bar malo da smanje pritisak i da razdvoje NATO i G8 samit
ali to nece pomoci
hvala na obavjestenju , ima dva mjeseca vremena da se posalje oko 200 000 ljudi i ka Kamp Dejvidu , a Cikago ce ipak i dalje biti "okupiran " u Maju i sada zajedno sa Kamp Dejvidom
evo link sa smusenim i brzopletim pravdanjem Bijele Kuce ,za takvu iznenadnu odluku a Evropski oligarsi su zaprepasteni Obaminim kukaviclukom
http://www.huffingtonpost.com/2012/03/0 ... 22076.html
gilbert

#6893 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by gilbert »

Ma prepao se za vas , ne vas . Fina je to ideja da se odrzi u Cikagu ali kad umorna policija pocne da postupa po naredjenju onda ce te kukati ovako vas zavalio , nista od puta u Cikago . :lol:

jeza u ledja

#6894 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

I dakle, Romney, IPAK, uzima Ohio. Dobio je 38% glasova, a Santorum 37%. Ne znaci to puno sto se tice broja delegata, jer se dijeli proporcionalno manje vise, ali eto simbolicno znaci nesto. Romney je jos pobjedio u Vermontu sa 40% (Paul 25% i Santorum 24%), u Virginiji sa 60% (gdje nije na tiketu bilo Santoruma i Gingricha), te u svom Massachusettsu sa cak 72%. Dobio je jos u Idahu lopatom sa 67% (glasovi mormona) te na Aljasci sa 37%. Santorum je pobjedio u Tennesseeju (37%) i Oklahomi (34%), te North Dakoti (40%). Gingrich je pobjedio u svojoj Georgiji sa 47%. Sve ove drzave su djelile proporcionalno delegate.

Kad se sve sabere i oduzme, nakon danas Romney ima otprilike 386 delegata, Santorum 158, Gingrich 94, a Paul 60. Nismo dobili neku jasnu sliku jos uvijek.

Sljedeci na redu je Kansas (10.3), te Alabama, Mississippi i Hawaii (13.3), Missouri (17.3) itd. U ovim drzavama , osim na Havajima, Romney sigurno nece pobjediti. Tako da ne znam ni ja. I dalje samo moze polako skupljati glasove. Dok god su i Gingrich i Santorum u trci, Romney je na konju.
ultima_palabra

#6895 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ultima_palabra »

Od početka je jasno da će ići Romney, iako sam volio da bude Santorum "just for laughs" :D To bi pokazalo svo rasulo u Republikanskoj stranci, i američkoj političkoj sceni uopšte.
jeza u ledja

#6896 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Jutros slusam nesto na radiju i ne mogu se cudu na cudit.
Nije da prvi put cujem, o tome se prica svugdje zadnjih par mjeseci, ali tek sad prvi put cujem da se stavlja u siri kontekst pa me fasciniralo.

Jedan analiticar je ovo sto se desava nazvao ekvivalentom rusenja Berlinskog zida.

O cemu se radi. :D
SAD su od nedavno prvi put nakon ne znam 30,40 godina pocele proizvoditi vise nafte nego sto uvoze. Takodje, pocevsi mozda od 2008-e, Amerikanci svake godine trose manje nafte nego prethodne godine, a uzroci tome su u recesiji, starenju populacije i efikasnosti novih vozila.
No kazu, razlog sto Amerika proizvodi vise nafte je u unaprijedjivanju tehnologije vadjenja iste , te vadjenja zemnog gasa. Americke kompanije su skontale kako da ekonomicno vade naftu iz necega sto se zove shale (neka vrsta stijene), te kako da pumpaju gas pomocu metode koja se zove fracking (pumpanje velikih kolicina vode pod pritiskom). Kazu, toga je toliko u SAD da, pazite sad, Amerika bi do 2020e mogla biti najveci proizvodjac nafte u svijetu. :shock: SAD koriste naftu u velikoj kolicini za proizvodnju elektricne energije. Ako se ista sve vise bude proizvodila koristenjem zemnog gasa, nafte ce biti u "izobilju" za transport, cak i za izvoz.

Uglavnom, predvidja se da bi SAD mogle postati nezavisne od uvoza nafte u roku desetak godina. :shock: (Ne racunajuci Kanadu.) Kakve posljedice u svjetskoj geopolitici bi to imalo tesko je uopste i zamisliti.

Ovo ide pod ruku sa onim o cemu sam nedavno pricao, da ce se geostrateski fokus americke vojne i politicke moci polako sa Bliskog Istoka prebaciti na Daleki Istok, odnosno na Pacifik.

Mozda su u pitanju samo bajke, ali eto, takve price kruze po mahali. :P
vodoprovodčik

#6897 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by vodoprovodčik »

Bitumen je to:
Veći deo od gotovo milion i po barela nafte, koliko Sjedinjene Države dnevno uvoze iz Kanade, potiče od takozvanog naftnog škriljca, guste mešavine peska i sirove nafte, takođe poznate kao bitumen. Kanada ima bogata nalazišta naftnog škriljca, ali je tehnologija za izdvajanje nafte još uvek veoma ekološki prljava.

Postrojenje kanadske firme "Sankor enerdži" je impresivno i uznemirujuće. Ekolozi porede ta nalazišta sa paklom i traže njihovo zatvaranje. Ali u tom nalazištu ima više od 170 milijardi barela nafte, zbog čega je važno i u ekonomskom i u strateškom smislu. Za njegovu eksploataciju međutim, potrebni su neki od najvećih bagera, kranova i kamiona u svetu.

Bitumen se tu grubo prečišćava, a zatim transportuje u rafinerije gde se iz njega izdvaja nafta.

"Reč je o veoma dugačkim molekulima ugljenika na bazi nafte, koji u procesu vađenja i separacije postaju kraći i pogodni za upotrebu u automobilskim i drugim motorima", kaže Ana Tuton, potpredsednica "Sankor enerdži" za rudarske operacije.

Isto važi za taložne basene, u kojima se jalovina meša sa vodom i suši. Prošlog meseca, Sankor je dovršio pretvaranje jednog od tih basena u travnatu poljanu sa drvećem.

Ali naslage naftnog škriljca leže duboko pa kompanije ubrizgavaju pod zemlju vrelu paru kako bi ga istopile i kroz cevi potisnule ka površini. Taj proces smanjuje remećenje površinske prirode za 85 odsto.

Ana Mari Tuton kaže da nova tehnologija najavljuje mogućnost veoma isplative eksploatacije.

"Verovatno postoje rešenja za koja još ne znamo. Ovde leži više od bilion barela nafte, a manje od 20 odsto može da se eksploatiše današnjom tehnologijom", kaže Tuton.

Za sada, vađenje bitumena iziskuje ogromne količine vode i struje pa se stručnjaci za energetiku i ekologiju pitaju da li bi proširenje operacija bilo isplativo.

Veći deo ovde proizvedene nafte završava u Sjedinjenim Državama. Ali i druge zemlje, uključujući velikog potrošača - Kinu - takođe su ovde, jer je ovo najazište možda jedno od poslednjih u svetu sa tako jakom konkurencijom.
cindrlimindrli

#6898 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by cindrlimindrli »

jeza u ledja wrote:Americke kompanije su skontale kako da ekonomicno vade naftu iz necega sto se zove shale (neka vrsta stijene),
Pa jeste za sad je bas ekonomicno i efikasno. Jutros mi se zamanta gledajuci u brojcanik na pumpi.
Slusam sinoc onog Sanatorijuma, sva prica je bog, crkva, porodica...nista ga vadit` :lol: , nekakvi debili
okolo urlicu, sisulja na fox-u samo sto nije svrsila od srece...ode ovo sve u helac ako blento dobije izbore.
U citavoj frtutmi dodje i onaj izraelski ludak, Huso na pres konferenciji samo sto nije sve posl`o u 3 pm, i
izrael i iran, a i ameriku.
jeza u ledja

#6899 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

cindrlimindrli wrote:
jeza u ledja wrote:Americke kompanije su skontale kako da ekonomicno vade naftu iz necega sto se zove shale (neka vrsta stijene),
Pa jeste za sad je bas ekonomicno i efikasno. Jutros mi se zamanta gledajuci u brojcanik na pumpi.
Slusam sinoc onog Sanatorijuma, sva prica je bog, crkva, porodica...nista ga vadit` :lol: , nekakvi debili
okolo urlicu, sisulja na fox-u samo sto nije svrsila od srece...ode ovo sve u helac ako blento dobije izbore.
U citavoj frtutmi dodje i onaj izraelski ludak, Huso na pres konferenciji samo sto nije sve posl`o u 3 pm, i
izrael i iran, a i ameriku.
A fakat sinoc gledam Santoruma i neka omladina i babe iza njega, neki malac bucmasti bijela kosuljica i jaknica, iza neka rospija ko iz Almodovarovih filmova, s lijeve strane neki curetak obucen ko da je 19i vijek. Pored neka baba ima jedno 100 godina. Haman su im samo vile u rukama falile da pomislis da je kakva familija Amisa posla u nedjeljnu crkvu. Steta sto nije nosio i svoj pulovercic taman bi upotpunio sliku.

Sjoo da hoce njega izabrat, koji bi to sou bio. Ali avaj! Izabrace onog Mr. Burnsa. :(
ahuseino

#6900 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ahuseino »

Bi li se Mister Romni usudio da stavi Ms. Alaska na ticket?
Pa onda imamo Mr.& Mrs. Smith vs. Miles Davis & grandpa. Bio bi to sou.

Drugi scenario mozda smjesniji bi bio ticket (in)Santorum&Gingrich.

Ja kad slusam Gingricha, bukvalno dobijem alergicni napad, cak gori nego kad slusam Ms. Alaska.
Svaku pricu pocinje dignutih obrva sa "There is no evidence that...", nekako mi specijalno tesko pada da gledam takvu ljigu od cojeka, a koji me u isto vrijeme gleda sa nekakvom pretencioznoscu narodnog i crkvenog heroja na visokom konju... a tolika je kurvetina da bi dao guze za pola glasa (jeftina kurva sto je ufurala da je skupa).

Santorum - jednostavno mi nekako jadno. Uzimam ga za neko deriste koje ne shvata, ne zna bolje, jer stvarno mislim da on vjeruje u svoje budalastine, da ne munta. Samo mi nije jasno kako je neko mogao odrasti u ovoj USofEj, i da ostane toliko gullible. Ili to, ili je nevjerovatno dobar glumac. Ali za glumu treba inteligencija, ne znam.

Romni, ufff, to je jedan opak prevrtljivac, mozda najveca kurva od svih, zato me je njega i strah. Imace para neograniceno. Ako nezaposlenost pocne da se vraca gore, onda bi on imao sanse protiv BO-a, ovako sumnjam. Previse su se kompromitovali s ovim prajmerisima na R strani, u globalu. Mislim da su povrijedili svoju stranku.
Post Reply