Jutros slusam nesto na radiju i ne mogu se cudu na cudit.
Nije da prvi put cujem, o tome se prica svugdje zadnjih par mjeseci, ali tek sad prvi put cujem da se stavlja u siri kontekst pa me fasciniralo.
Jedan analiticar je ovo sto se desava nazvao ekvivalentom rusenja Berlinskog zida.
O cemu se radi.

SAD su od nedavno prvi put nakon ne znam 30,40 godina pocele proizvoditi vise nafte nego sto uvoze. Takodje, pocevsi mozda od 2008-e, Amerikanci svake godine trose manje nafte nego prethodne godine, a uzroci tome su u recesiji, starenju populacije i efikasnosti novih vozila.
No kazu, razlog sto Amerika proizvodi vise nafte je u unaprijedjivanju tehnologije vadjenja iste , te vadjenja zemnog gasa. Americke kompanije su skontale kako da ekonomicno vade naftu iz necega sto se zove
shale (neka vrsta stijene), te kako da pumpaju gas pomocu metode koja se zove
fracking (pumpanje velikih kolicina vode pod pritiskom). Kazu, toga je toliko u SAD da, pazite sad, Amerika bi do 2020e mogla biti najveci proizvodjac nafte u svijetu.

SAD koriste naftu u velikoj kolicini za proizvodnju elektricne energije. Ako se ista sve vise bude proizvodila koristenjem zemnog gasa, nafte ce biti u "izobilju" za transport, cak i za izvoz.
Uglavnom, predvidja se da bi SAD mogle postati nezavisne od uvoza nafte u roku desetak godina.

(Ne racunajuci Kanadu.) Kakve posljedice u svjetskoj geopolitici bi to imalo tesko je uopste i zamisliti.
Ovo ide pod ruku sa onim o cemu sam nedavno pricao, da ce se geostrateski fokus americke vojne i politicke moci polako sa Bliskog Istoka prebaciti na Daleki Istok, odnosno na Pacifik.
Mozda su u pitanju samo bajke, ali eto, takve price kruze po mahali.