Isti sam! Evo jedva se odvojih.KENJAC wrote:Citavo jutro izgubih gledajuci ovo ! Strasnih slika ima !hrasno wrote:https://www.flickr.com/photos/dusko62/s ... 016589653/
Nadam se da se vlasnik nece ljutiti stp sam dao link
Slike starog Sarajeva
- corsa
#6876 Re: Slike starog Sarajeva
-
KENJAC
#6877 Re: Slike starog Sarajeva
Mjesto radnje : Ispred trotoara !RJ57 wrote:ima jedna koju nisam do sada vidio, navodno pedesete
izgleda kao kod higijenskog, ali nema još higijenskogili je ipak možda negdje drugo?
- Filter
#6878 Re: Slike starog Sarajeva
kamara, meni novih slika suncane strane... i jedna koja me posebno buni.
sesta stranica, predzadnja. slikano sa logavine, vidi se careva, vidi se konak, vidi se carsijska, vidi se samostan... al gdje je begova i sahat kula????
ako je sa logavine, morala bi biti lijevo.
moram skontati odakle je slikano
https://www.flickr.com/photos/dusko62/2 ... 062638173/
sesta stranica, predzadnja. slikano sa logavine, vidi se careva, vidi se konak, vidi se carsijska, vidi se samostan... al gdje je begova i sahat kula????
- agent_zero
#6879 Re: Slike starog Sarajeva
Pravo malo blago.hrasno wrote:https://www.flickr.com/photos/dusko62/s ... 016589653/
Nadam se da se vlasnik nece ljutiti stp sam dao link
Šteta samo što je malo slika iz 70tih i 80tih.
-
RJ57
#6880 Re: Slike starog Sarajeva
Filter wrote:kamara, meni novih slika suncane strane... i jedna koja me posebno buni.
da, sahat kula stvarno fali, biće da je ova desna zgrada zaklanja, ostalo se sve vidi, begova, careva (i nju ista zgrada skoro skroz zaklanja), crkva svetog ante itd
EDIT: kad malo bolje razmislim i meni je nejasno kako nema sahat kule ... nije ona toliko udaljena od begove! da se nije neko igrao sa slikom?? ili se neko igrao ili je optička varka!!!
- Banksy
#6881 Re: Slike starog Sarajeva
Slikano je negdje s uzvišenja iznad Stare pravoslavne crkve, zgrada u prednjem planu desno je ugao ulice Prote Bakovića, džamija koja se vidi lijevo je Čaršijska, a Begova je ostala negdje desno, izvan kadra.
- dragma
- Vozim: Pješe
#6882 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:Slikano je negdje s uzvišenja iznad Stare pravoslavne crkve, zgrada u prednjem planu desno je ugao ulice Prote Bakovića, džamija koja se vidi lijevo je Čaršijska, a Begova je ostala negdje desno, izvan kadra.
Tako je, evo ga malo desno i sve se vidi
-
RJ57
#6883 Re: Slike starog Sarajeva
da, tako je. minareti su im skoro identični, to je izazvalo zabunuBanksy wrote:Slikano je negdje s uzvišenja iznad Stare pravoslavne crkve, zgrada u prednjem planu desno je ugao ulice Prote Bakovića, džamija koja se vidi lijevo je Čaršijska, a Begova je ostala negdje desno, izvan kadra.
- Filter
#6884 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:Slikano je negdje s uzvišenja iznad Stare pravoslavne crkve, zgrada u prednjem planu desno je ugao ulice Prote Bakovića, džamija koja se vidi lijevo je Čaršijska, a Begova je ostala negdje desno, izvan kadra.
sinoc pokazem zeni sliku, ona spika e pa to ti je toranj zgrade u prote bakovica, garant slikano negdje ispod fakulteta islamskih nauka...
jbga
-
jefff
#6885 Re: Slike starog Sarajeva
Ivana Krndelja/Azize Šačirbegović

-
RJ57
#6886 Re: Slike starog Sarajeva
kako su se ono zvale sportske igre energoinvesta u skenderiji? imale su neko ime, ne pada mi nikako na pamet. to je bilo moćno. pričao sam junioru prije neki dan o tome, nije mi vjerovao 
-
RJ57
#6887 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:Hvala, tu sam i vidjela Omladinski dom, vjerovatno je u pitanju Dom milicije, tamo su šezdesetih bili plesnjaci i kultura...

izgleda da je dom JNA u pitanju (što je potpuno logično, gdje će maršal ako neće u dom jna)
na ovoj stranici piše da tito drži govor u domu jna 1961, pretpostavljam da je to bilo tom prilikom, posebno jer mu je odijelo identično!
- Banksy
#6888 Re: Slike starog Sarajeva
U pravu si, Josip-Broz-Tito-docek-Nove-godine-Docek-1961-Sarajevo-Dom-JNA.jpg. Logično. U to vrijeme, uz Hotel Evropu, to i jeste bio najreprezentativniji objekat za te svrhe.RJ57 wrote: izgleda da je dom JNA u pitanju (što je potpuno logično, gdje će maršal ako neće u dom jna)
na ovoj stranici piše da tito drži govor u domu jna 1961, pretpostavljam da je to bilo tom prilikom, posebno jer mu je odijelo identično!
- zgiba
#6889 Re: Slike starog Sarajeva
EnergoFISRJ57 wrote:kako su se ono zvale sportske igre energoinvesta u skenderiji? imale su neko ime, ne pada mi nikako na pamet. to je bilo moćno. pričao sam junioru prije neki dan o tome, nije mi vjerovao
-
RJ57
#6890 Re: Slike starog Sarajeva
da energofis svaka čast!!! 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6891 Re: Slike starog Sarajeva
zašto imam dojam da su obronci Trebevića i onaj dio oko Zlatišta, na slikama iz ovog perioda goli i bez šume u odnosu na sad?dragma wrote:Banksy wrote:Slikano je negdje s uzvišenja iznad Stare pravoslavne crkve, zgrada u prednjem planu desno je ugao ulice Prote Bakovića, džamija koja se vidi lijevo je Čaršijska, a Begova je ostala negdje desno, izvan kadra.![]()
Tako je, evo ga malo desno i sve se vidi![]()
![]()
ok, sad je tu more kuća, ali na ovim slikama definitivno izgleda kao da nema šume, a majku mu, sad kad god gore pogledam, šumovito je...
-
RJ57
#6892 Re: Slike starog Sarajeva
cirkus moira orfei, sjećam ga se dobro, bio sam kupio neku maloumnu zastavicu u cirkusu, stari popizdio
je li ovo slika iz sarajeva, izgleda da jeste

- zgiba
#6893 Re: Slike starog Sarajeva
Jeste, na mjestu okretaljke na Cengic Vili, iza se vide Vranicini neboderiRJ57 wrote:cirkus moira orfei, sjećam ga se dobro, bio sam kupio neku maloumnu zastavicu u cirkusu, stari popizdio![]()
- Banksy
#6894 Re: Slike starog Sarajeva
Bilo je nešto, ali ni blizu ovome danas. Pošumljavalo se intenzivno nakon Drugog rata, i to sve poslijeratne generacije Sarajlija...Chmoljo wrote:
zašto imam dojam da su obronci Trebevića i onaj dio oko Zlatišta, na slikama iz ovog perioda goli i bez šume u odnosu na sad?
ok, sad je tu more kuća, ali na ovim slikama definitivno izgleda kao da nema šume, a majku mu, sad kad god gore pogledam, šumovito je...
Ubili smo se i mi sadeći, svi, i osnovne i srednje škole i gorani, i južne obronke Sarajeva i Trebević i Bjelašnicu. Potrpa te u autobuse, ko ne dođe neopravdani, sendvič i sok u ruke, gore lopate, svako po 20 sadnica, pa udri...
Lijepa vremena.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6895 Re: Slike starog Sarajeva
Drvosječa d.o.o. vam je zahvalan 
-
RJ57
#6897 Re: Slike starog Sarajeva
da fakat ... jebote pa to sam skroz potisnuo u zaborav ... "akcija pošumljavanja" i to svuda a ne samo na trebeviću. gorani su vodili akciju a škole su onda slale djecu da zabijaju sadnice.Banksy wrote:Bilo je nešto, ali ni blizu ovome danas. Pošumljavalo se intenzivno nakon Drugog rata, i to sve poslijeratne generacije Sarajlija...Chmoljo wrote:
zašto imam dojam da su obronci Trebevića i onaj dio oko Zlatišta, na slikama iz ovog perioda goli i bez šume u odnosu na sad?
Ubili smo se i mi sadeći, svi, i osnovne i srednje škole i gorani, i južne obronke Sarajeva i Trebević i Bjelašnicu. Potrpa te u autobuse, ko ne dođe neopravdani, sendvič i sok u ruke, gore lopate, svako po 20 sadnica, pa udri...
Lijepa vremena.
meni je to, kao i sve ostale akcije gdje se moralo nešto radit bilo nevjerovatno mrsko i sve sam radio da to izbjegnem, ali mislim da sam jedno dva puta morao ići, jednom u miševiće a jednom negdje bogu iza leđa na trebeviću
- Banksy
#6898 Re: Slike starog Sarajeva
Nije mi bilo mrsko. Ne ide se u školu + družiš se rajom + ide se negdje autobusom
Bila sam s goranima, posadila bar 100...
-
RJ57
#6899 Re: Slike starog Sarajeva
ma jasno, nije to bilo loše ali ja jednostavno nisam nikad bio tip za radnih akcija 
- Banksy
#6900 Re: Slike starog Sarajeva
Bila sam premlada da bih bila tip ili netip, ne misliš, ideš s drugom djecom, pa gdje te bace. Samosvijest je došla kasnije...RJ57 wrote:ma jasno, nije to bilo loše ali ja jednostavno nisam nikad bio tip za radnih akcija
Mada, i dalje mislim sve najbolje o besplatnom, društveno korisnom radu.