Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
corsa

#6876 Re: Slike starog Sarajeva

Post by corsa »

KENJAC wrote:
hrasno wrote:https://www.flickr.com/photos/dusko62/s ... 016589653/

Nadam se da se vlasnik nece ljutiti stp sam dao link :D
Citavo jutro izgubih gledajuci ovo ! Strasnih slika ima ! :thumbup:
Isti sam! Evo jedva se odvojih. :-D
KENJAC

#6877 Re: Slike starog Sarajeva

Post by KENJAC »

RJ57 wrote:ima jedna koju nisam do sada vidio, navodno pedesete

izgleda kao kod higijenskog, ali nema još higijenskog :D ili je ipak možda negdje drugo?

Image
Mjesto radnje : Ispred trotoara !
Filter

#6878 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Filter »

kamara, meni novih slika suncane strane... i jedna koja me posebno buni.
sesta stranica, predzadnja. slikano sa logavine, vidi se careva, vidi se konak, vidi se carsijska, vidi se samostan... al gdje je begova i sahat kula????
ako je sa logavine, morala bi biti lijevo.
moram skontati odakle je slikano
https://www.flickr.com/photos/dusko62/2 ... 062638173/
agent_zero

#6879 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

hrasno wrote:https://www.flickr.com/photos/dusko62/s ... 016589653/

Nadam se da se vlasnik nece ljutiti stp sam dao link :D
Pravo malo blago.

Šteta samo što je malo slika iz 70tih i 80tih.
RJ57

#6880 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

Filter wrote:kamara, meni novih slika suncane strane... i jedna koja me posebno buni.
sesta stranica, predzadnja. slikano sa logavine, vidi se careva, vidi se konak, vidi se carsijska, vidi se samostan... al gdje je begova i sahat kula????
ako je sa logavine, morala bi biti lijevo.
moram skontati odakle je slikano
https://www.flickr.com/photos/dusko62/2 ... 062638173/

da, sahat kula stvarno fali, biće da je ova desna zgrada zaklanja, ostalo se sve vidi, begova, careva (i nju ista zgrada skoro skroz zaklanja), crkva svetog ante itd

EDIT: kad malo bolje razmislim i meni je nejasno kako nema sahat kule ... nije ona toliko udaljena od begove! da se nije neko igrao sa slikom?? ili se neko igrao ili je optička varka!!!
Banksy

#6881 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Slikano je negdje s uzvišenja iznad Stare pravoslavne crkve, zgrada u prednjem planu desno je ugao ulice Prote Bakovića, džamija koja se vidi lijevo je Čaršijska, a Begova je ostala negdje desno, izvan kadra.
dragma
Vozim: Pješe

#6882 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragma »

Banksy wrote:Slikano je negdje s uzvišenja iznad Stare pravoslavne crkve, zgrada u prednjem planu desno je ugao ulice Prote Bakovića, džamija koja se vidi lijevo je Čaršijska, a Begova je ostala negdje desno, izvan kadra.
:thumbup:

Tako je, evo ga malo desno i sve se vidi :) :kiss:

Image
RJ57

#6883 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

Banksy wrote:Slikano je negdje s uzvišenja iznad Stare pravoslavne crkve, zgrada u prednjem planu desno je ugao ulice Prote Bakovića, džamija koja se vidi lijevo je Čaršijska, a Begova je ostala negdje desno, izvan kadra.
da, tako je. minareti su im skoro identični, to je izazvalo zabunu
Filter

#6884 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Filter »

sinoc pokazem zeni sliku, ona spika e pa to ti je toranj zgrade u prote bakovica, garant slikano negdje ispod fakulteta islamskih nauka...
jbga :twisted: :lol:
jefff

#6885 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jefff »

Ivana Krndelja/Azize Šačirbegović

Image
RJ57

#6886 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

kako su se ono zvale sportske igre energoinvesta u skenderiji? imale su neko ime, ne pada mi nikako na pamet. to je bilo moćno. pričao sam junioru prije neki dan o tome, nije mi vjerovao :D
RJ57

#6887 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

Banksy wrote:Hvala, tu sam i vidjela Omladinski dom, vjerovatno je u pitanju Dom milicije, tamo su šezdesetih bili plesnjaci i kultura...

Image

izgleda da je dom JNA u pitanju (što je potpuno logično, gdje će maršal ako neće u dom jna)
na ovoj stranici piše da tito drži govor u domu jna 1961, pretpostavljam da je to bilo tom prilikom, posebno jer mu je odijelo identično!
Banksy

#6888 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

RJ57 wrote: izgleda da je dom JNA u pitanju (što je potpuno logično, gdje će maršal ako neće u dom jna)
na ovoj stranici piše da tito drži govor u domu jna 1961, pretpostavljam da je to bilo tom prilikom, posebno jer mu je odijelo identično!
U pravu si, Josip-Broz-Tito-docek-Nove-godine-Docek-1961-Sarajevo-Dom-JNA.jpg. Logično. U to vrijeme, uz Hotel Evropu, to i jeste bio najreprezentativniji objekat za te svrhe.
zgiba

#6889 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zgiba »

RJ57 wrote:kako su se ono zvale sportske igre energoinvesta u skenderiji? imale su neko ime, ne pada mi nikako na pamet. to je bilo moćno. pričao sam junioru prije neki dan o tome, nije mi vjerovao :D
EnergoFIS
RJ57

#6890 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

da energofis svaka čast!!! :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6891 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Chmoljo »

dragma wrote:

Tako je, evo ga malo desno i sve se vidi :) :kiss:

Image
zašto imam dojam da su obronci Trebevića i onaj dio oko Zlatišta, na slikama iz ovog perioda goli i bez šume u odnosu na sad?

ok, sad je tu more kuća, ali na ovim slikama definitivno izgleda kao da nema šume, a majku mu, sad kad god gore pogledam, šumovito je... :D
RJ57

#6892 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

cirkus moira orfei, sjećam ga se dobro, bio sam kupio neku maloumnu zastavicu u cirkusu, stari popizdio :D

je li ovo slika iz sarajeva, izgleda da jeste

Image
zgiba

#6893 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zgiba »

RJ57 wrote:cirkus moira orfei, sjećam ga se dobro, bio sam kupio neku maloumnu zastavicu u cirkusu, stari popizdio :D

je li ovo slika iz sarajeva, izgleda da jeste

Image
Jeste, na mjestu okretaljke na Cengic Vili, iza se vide Vranicini neboderi
Banksy

#6894 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Chmoljo wrote:
zašto imam dojam da su obronci Trebevića i onaj dio oko Zlatišta, na slikama iz ovog perioda goli i bez šume u odnosu na sad?

ok, sad je tu more kuća, ali na ovim slikama definitivno izgleda kao da nema šume, a majku mu, sad kad god gore pogledam, šumovito je... :D
Bilo je nešto, ali ni blizu ovome danas. Pošumljavalo se intenzivno nakon Drugog rata, i to sve poslijeratne generacije Sarajlija...
Ubili smo se i mi sadeći, svi, i osnovne i srednje škole i gorani, i južne obronke Sarajeva i Trebević i Bjelašnicu. Potrpa te u autobuse, ko ne dođe neopravdani, sendvič i sok u ruke, gore lopate, svako po 20 sadnica, pa udri... :lol:
Lijepa vremena.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6895 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Chmoljo »

Drvosječa d.o.o. vam je zahvalan :D
Banksy

#6896 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Da, da. :lol:
RJ57

#6897 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

Banksy wrote:
Chmoljo wrote:

Bilo je nešto, ali ni blizu ovome danas. Pošumljavalo se intenzivno nakon Drugog rata, i to sve poslijeratne generacije Sarajlija...
Ubili smo se i mi sadeći, svi, i osnovne i srednje škole i gorani, i južne obronke Sarajeva i Trebević i Bjelašnicu. Potrpa te u autobuse, ko ne dođe neopravdani, sendvič i sok u ruke, gore lopate, svako po 20 sadnica, pa udri... :lol:
Lijepa vremena.
da fakat ... jebote pa to sam skroz potisnuo u zaborav ... "akcija pošumljavanja" i to svuda a ne samo na trebeviću. gorani su vodili akciju a škole su onda slale djecu da zabijaju sadnice.
meni je to, kao i sve ostale akcije gdje se moralo nešto radit bilo nevjerovatno mrsko i sve sam radio da to izbjegnem, ali mislim da sam jedno dva puta morao ići, jednom u miševiće a jednom negdje bogu iza leđa na trebeviću
Banksy

#6898 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Nije mi bilo mrsko. Ne ide se u školu + družiš se rajom + ide se negdje autobusom :D Bila sam s goranima, posadila bar 100...
RJ57

#6899 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

ma jasno, nije to bilo loše ali ja jednostavno nisam nikad bio tip za radnih akcija :D
Banksy

#6900 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

RJ57 wrote:ma jasno, nije to bilo loše ali ja jednostavno nisam nikad bio tip za radnih akcija :D
Bila sam premlada da bih bila tip ili netip, ne misliš, ideš s drugom djecom, pa gdje te bace. Samosvijest je došla kasnije... :D
Mada, i dalje mislim sve najbolje o besplatnom, društveno korisnom radu.
Post Reply