Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- minderpuza
#6877 Re: Šta trenutno čitate?
Islam izmedju istoka i zapada - Alija Izetbegovic
- Praetorious
#6878 Re: Šta trenutno čitate?
On-topic: još ništa novo ne čitam, pravo duga pauza, haman pa hefta ...
Off-topic: uradio sam neke izmjene na sajtu, prvenstveno u pokretanju e-biblioteke, tj. online čitanja knjiga. Ako koga zanima - bujrum, vrata su otvorena, a zanima me mišljenje kolegica i kolega Čitača.
Off-topic: uradio sam neke izmjene na sajtu, prvenstveno u pokretanju e-biblioteke, tj. online čitanja knjiga. Ako koga zanima - bujrum, vrata su otvorena, a zanima me mišljenje kolegica i kolega Čitača.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6879 Re: Šta trenutno čitate?
konačno ovo došlo na red a dugo sam je ganjao... možda 15 godina
- shmizlica
#6880 Re: Šta trenutno čitate?
znači karenjina gotovaBlack swan wrote:
konačno ovo došlo na red a dugo sam je ganjao... možda 15 godinanigdje je nisam mogao naci
jel ti valja ovo? nisam odavno sf dobar pročitala.....zapravo jesam od rr martina ''vjetrovito utočište'', al prošle godine pa ne kontam....
- Truba
#6881 Re: Šta trenutno čitate?
vjetrovito utočište je ok tipični martin već tad se vidjelo kakac će mu stil biti
u njegovom najpoznatijem djelu
iako piše da je neka tutle pisala s njim ipak je to martinovo djelo o svijetu gdje putuju pomoću vjetra i jedrilica ako se ne varam jer je gravitacija niska
pravo zanimljiva ideja... mnoštvo otoka i vode a oni koji lete nose i pisma koja ne smiju čitati
nadam se da nisam nešto pobrkao znaju mi se knjige ideje i filmovi izmiješati
anu sam sinoć završio stuko nekih 30 stranica od njenog samoubistva kasnije se ništa ne događa levin pametuje kao i za vrijeme kosidbe
ipak je ovo preglomazno djelo za srednju školu... čak sam i film gledao u proteklih 3-4 godine sa vivijen li mislim ali opet slabo sam šta zapamtio
treba ovo izbaciti iz škola da se pubertetlije ne seru prema jednom glomaznom romanu koji se dotiče skoro svih aspekata ljudskog života... ovo je izuzetno bolje bilo čitatu u vremena kad nije bilo mnogo ometala ljudskog uma ( prije interneta, televizije, mobitela, ajpoda, majpoda pa i filma)
Lem je dobar samo zna malo težak biti a takve su mu i teme... npr solaris... planet vraća umrle likove iz našeg sjećanja, nepobjedivi... mašinska evolucija na planeti, glas gospodara... pramisao koju je neki lik poslao kroz uništenje svemira nama nakon big banga i sada novi lik to proučava... inače knjiga izgleda kao kakav golemi monolog glavnog lika
pravo teško za pratiti...
edenovu radnju znam okvirno ali vjerovatno će nešto slično biti... teško za pratiti sa mnoštvom zanimljivih ideja i možnih pitanja
iako piše da je neka tutle pisala s njim ipak je to martinovo djelo o svijetu gdje putuju pomoću vjetra i jedrilica ako se ne varam jer je gravitacija niska
anu sam sinoć završio stuko nekih 30 stranica od njenog samoubistva kasnije se ništa ne događa levin pametuje kao i za vrijeme kosidbe
ipak je ovo preglomazno djelo za srednju školu... čak sam i film gledao u proteklih 3-4 godine sa vivijen li mislim ali opet slabo sam šta zapamtio
treba ovo izbaciti iz škola da se pubertetlije ne seru prema jednom glomaznom romanu koji se dotiče skoro svih aspekata ljudskog života... ovo je izuzetno bolje bilo čitatu u vremena kad nije bilo mnogo ometala ljudskog uma ( prije interneta, televizije, mobitela, ajpoda, majpoda pa i filma)
Lem je dobar samo zna malo težak biti a takve su mu i teme... npr solaris... planet vraća umrle likove iz našeg sjećanja, nepobjedivi... mašinska evolucija na planeti, glas gospodara... pramisao koju je neki lik poslao kroz uništenje svemira nama nakon big banga i sada novi lik to proučava... inače knjiga izgleda kao kakav golemi monolog glavnog lika
pravo teško za pratiti...
edenovu radnju znam okvirno ali vjerovatno će nešto slično biti... teško za pratiti sa mnoštvom zanimljivih ideja i možnih pitanja
- Joker88
#6882 Re: Šta trenutno čitate?
meni je u srednjoj bilo puno lakse citat knjige nego sadBlack swan wrote: treba ovo izbaciti iz škola da se pubertetlije ne seru prema jednom glomaznom romanu koji se dotiče skoro svih aspekata ljudskog života... ovo je izuzetno bolje bilo čitatu u vremena kad nije bilo mnogo ometala ljudskog uma ( prije interneta, televizije, mobitela, ajpoda, majpoda pa i filma)
- Truba
#6883 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam je pročitao za dan... roko samo po dijalozima
a kad uzmeš knjigu iz bibl. obično neko prije podvuče važne stvari ili neka bitna poglavlja napravi bilješke i tako
a kad uzmeš knjigu iz bibl. obično neko prije podvuče važne stvari ili neka bitna poglavlja napravi bilješke i tako
- Joker88
#6884 Re: Šta trenutno čitate?
Doduse i ja sam preskakala cesto kad bi se Levin spomeno, on mi je nesto bio dosadan 
-
vivace
#6885 Re: Šta trenutno čitate?
ja sad c itam drugu knjigu.onu pele osvajac sam ostavila.- neverovatno je dosadna.trudila sam se,trudila i nisaM USPELA DA JE CITAM. OVU LAGANO CITAM I ZANIMNJIVA JE.izvinte za vikanje...slucajno. isak basevis singer ,gimpel luda....zbirka prica. vec sam na pola. primetila sam da nemam zivaca da citam manje kvalitetne knjige. prosto nemam zivaca.
- Truba
#6886 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam u međuvremenu u prevozu pročitao jedan odron

muka mi je koja glupost loš stil nezanimljivo... dokaz da je 90% napisanog Sfa sranje

muka mi je koja glupost loš stil nezanimljivo... dokaz da je 90% napisanog Sfa sranje
-
vivace
#6887 Re: Šta trenutno čitate?
dobro si uspeo da procitas, kad ti se ne svidja.
- shake69
#6888 Re: Šta trenutno čitate?
"Samarkand", od Amina Maloufa. "Leon mu je bio bolji, ali i ovu vrijedi procitati!
- ExNihilo
#6889 Re: Šta trenutno čitate?
Pa najzanimljiviji lik u knjiziJoker88 wrote:Doduse i ja sam preskakala cesto kad bi se Levin spomeno, on mi je nesto bio dosadan
Inače, nipošto je izbacivat iz lektire.
- Joker88
#6890 Re: Šta trenutno čitate?
Pa sad kad razmislim, mozda i jeste jedini normalan lik u knjizi. Lik Ane mi se uopce ne svidja, previse je proganjala Vronskog.Ellinor wrote: Pa najzanimljiviji lik u knjizi![]()
Jedino ako se čita isključivo zbog ljubavne dimenzije
![]()
Inače, nipošto je izbacivat iz lektire.
- Truba
#6891 Re: Šta trenutno čitate?
danas sam oborio rekort u prevozu
29 stranica siriusa
inače mi je rekord 120 stranica u danu za martinovu knjigu sudar kraljeva
koji je vaš rekord?
29 stranica siriusa
koji je vaš rekord?
- Truba
#6892 Re: Šta trenutno čitate?
ja kružim

-
TetkaSara
- Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.
#6893 Re: Šta trenutno čitate?
Moj rekord:Mislim da je bila to jedna cijela knjiga,a imala je preko 600 stranica
Trenutno citam: Sidney Sheldon-VJETRENJAČE BOGOVA
Trenutno citam: Sidney Sheldon-VJETRENJAČE BOGOVA
- Praetorious
#6895 Re: Šta trenutno čitate?
Nekada sam za jednu noć (ne čitavu naravno) čitao knjige od 300-350 str., ali koristim fotografsko čitanje. Sad čitam sporije, da dobro prostudiram stil i osjetim 'ukus' rečenica.
Sa police mi danas upade u ruke MASH, pa ću ga večeras odraditi, iako ga znam napamet. No prijevod je odličan, pa se iznova smijem i relaksiram
Sa police mi danas upade u ruke MASH, pa ću ga večeras odraditi, iako ga znam napamet. No prijevod je odličan, pa se iznova smijem i relaksiram
- Melanholik
#6896 Re: Šta trenutno čitate?
mislila sam da samo ja pravim svoje rekorde u prevozu.Black swan wrote:danas sam oborio rekort u prevozu
29 stranica siriusa
koji je vaš rekord?
23 stranice, ali dva prevoza.
- Joker88
#6897 Re: Šta trenutno čitate?
Moj rekord je 20 str. (Ilidza-Bacarsija ),a citala sam Majstora i Margaritu. Mislim da sam na slicnoj relaciji pola knjige Jedanaest minuta procitala. (ne sjecam se koliko je ta knjiga imala str.)
A sto se tice broja stranica za jedan dan, mislim da je oko 200-300 (ne odnosi se na knjige koje se mogu "brzo" procitat tipa Harry Pottera).
A sto se tice broja stranica za jedan dan, mislim da je oko 200-300 (ne odnosi se na knjige koje se mogu "brzo" procitat tipa Harry Pottera).
- shmizlica
#6898 Re: Šta trenutno čitate?
blugirl wrote:Slika Doriana Graya
- bariton
#6899 Re: Šta trenutno čitate?
3 puta sam vadio pare i vraćao ih u lisnicu u trilemi kupiti ovu knjigu ili ne.
skupa si bona-rekoh joj.
na kraju sam je kupio i nisam se pokajao.
držim je u regalu tik pored zabilješki starog pokvarenjaka, servisa s lozom i mahaluše.
nakon što sam je pročitao

skupa si bona-rekoh joj.
na kraju sam je kupio i nisam se pokajao.
držim je u regalu tik pored zabilješki starog pokvarenjaka, servisa s lozom i mahaluše.
nakon što sam je pročitao
- nOrMaLaC
#6900 Re: Šta trenutno čitate?
Je li može neko reći kako se zove knjiga koja govori o svjetskom poretku ili o teorijama zavjerama, mislim da je bila na ovogodišnjem sajmu knjiga u Sarajevu?
Hvala
Hvala